|
|
Stranica: 198/218.
|
[ 5446 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 23 tra 2025, 16:03 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Ako se želimo vratiti na temu, treba reći i da su ustaše bili jedni od prvih multi kulti islamofila u Europi. Kad bi gledali područje današnje EU u 1941, Hrvatska je četvrta dobila džamiju zahvaljujući ondašnjem AP. Prije nas su imali samo Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Ne računam povijesne džamije koje su bile izgrađene na području arapskih osvajanja kao u Španjolskoj i Portugalu, nego isključivo primjer da je domicilni većinski narod odlučio izgraditi. Samo što je taj ,,multikulti'' bio izražen kroz svehrvatski nacionalizam. Džamije su na prostoru NDH postojale unazad 500 godina, a Zagreb je samo simbolički dobio džamiju kano primjer glavnog grada svih Hrvata.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 24 tra 2025, 07:28 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Ako se želimo vratiti na temu, treba reći i da su ustaše bili jedni od prvih multi kulti islamofila u Europi. Kad bi gledali područje današnje EU u 1941, Hrvatska je četvrta dobila džamiju zahvaljujući ondašnjem AP. Prije nas su imali samo Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Ne računam povijesne džamije koje su bile izgrađene na području arapskih osvajanja kao u Španjolskoj i Portugalu, nego isključivo primjer da je domicilni većinski narod odlučio izgraditi. Samo što je taj ,,multikulti'' bio izražen kroz svehrvatski nacionalizam. Džamije su na prostoru NDH postojale unazad 500 godina, a Zagreb je samo simbolički dobio džamiju kano primjer glavnog grada svih Hrvata. To sotonističke hramove treba srušiti sve do jednog.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 30 tra 2025, 19:02 |
|
|
https://www.dnevno.hr/vijesti/obrtnik-n ... u-2721811/"Bosanac Feriz, Nepalac Sanjib i Indijac Kumar, trojica građevinara zajedno zarađuju kruh u Hrvatskoj, a razlikuje ih to što je Feriz zvani Ćezo u Hrvatskoj počeo raditi još krajem 90-ih dok su Kumar i Sanjib u Hrvatskoj tek godinu dana." "Plaćaju smještaj 250 eura po osobi, a naše kolege je zanimalo zarađuju li dovoljno da bi si platili smještaj u Zagrebu. “Ponekad zaradimo, ali zimi je teže zaraditi. Ljeti je puno lakše raditi i tada više zaradimo. Tijekom zime zaradimo oko tisuću eura. Dakle, jedan dio plaće odlazi poslodavcu za smještaj, a ostatak je naš. Ukupno moramo zaraditi 2000 eura za jedan mjesec”, priča naš sugovornik."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 03 svi 2025, 06:49 |
|
|
|
Prilog o migrantima u Hrvatskoj. Ljudi su došli raditi i govore kako ovdje imaju super plaće i uvjete rada. Rade ,,samo'' 10h dnevno i da ih poslodavac sili da moraju uzet dva dana slobodno. Kad imaju slobodan dan govore da im je dosadno i da ne znaju što bi radili. Zarađuju oko 1000eura, a od toga 800 eura šalju doma obitelji. Sanjaju o povratku doma kad zarade dovoljno.
Koliko sam shvatio, radni migranti su ovdje sretni sve dok im je obitelj u njihovoj domovini i dok imaju namjeru vratiti se. Kad bi im tu došla i obitelj, troškovi života bi im porasili enormno.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 13:38 |
|
|
|
Ne znam koliko je to relevantno, ali AI po složenim izračunima predviđa da će 2050 Hrvatska imati cca 4,3 milijuna stanovnika, od čega će 2,1 milijun biti rođenih građana Hrvatske, a 2,2 milijuna doseljenici (Hrvati povratnici, Hrvati iseljenici, Srbi, Bošnjaci, Nepalci, Indijci,..., ali praktički i sve ostale EU i ne-EU nacije, samo u manjem broju)
_________________ AI: Omjer Srbi : Hrvati (na prostoru HR, SR, BiH, CG) 1991. (popis) 1,83 : 1 (a dodavanjem Jugoslavena jednima i drugima je: cca 1,87 : 1) 2025. (za BiH UN procjena) 1,63 : 1
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 13:57 |
|
|
|
Lako moguce. To isto je izjavio i Tado Juric.
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:05 |
|
|
|
Tado je paničar kao i šterc. Po štercu je Hrvatska prije 5-10 godina trebala past ispod 20 tisuća rođenih.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:06 |
|
|
|
Samo prirodnim putem će Hrvata u Hrvatskoj biti manje od 3 milijuna do 2050.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:07 |
|
|
|
Tko zna što će se do 2050 dogoditi, ja recimo nisam mogao ni zamislit prije samo 5 godina da će vojni budžet Hrvatske bit 2,5 miljarde eura. Hrvati se već sad počinju vraćati iz Njemačke u većem broju. Znam osobno dosta primjera. Prijatelj koji je bio najveći zagovornik toga da treba otići iz Hrvatske nakon 5 godina u Njemačkoj stalno priča kako se treba vratiti. Jer realno tamo više niti može uštedjeti koliko želi niti ima ikakvog života.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:11 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Tko zna što će se do 2050 dogoditi, ja recimo nisam mogao ni zamislit prije samo 5 godina da će vojni budžet Hrvatske bit 2,5 miljarde eura. Hrvati se već sad počinju vraćati iz Njemačke u većem broju. Znam osobno dosta primjera. Sve to stoji, ali svakako nećemo značajnije popraviti demografsku sliku. Svake godine će biti negativno od 20 do 25k. Na sve to ide i sve lošija i lošija struktura stanovništva. Manje brojnije generacije stvarati će manje, a visok udio starijeg stanovništva će povećavati mortalitet. A već smo i utvrdili da se iz Hrvatske i dalje iseljava više Hrvata nego što se vraća. Statistiku popravljaju stranci
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:14 |
|
|
zet je napisao/la: Lako moguce. To isto je izjavio i Tado Juric. To je sve po sadašnjim trendovima. Po njima bi u Hrvatskoj godine 2050 trebalo biti 15% odnosno cca 650 tisuća Azijaca i Afrikanaca (Nepalci, Filipinci, Indijci), nadam se većina njih na privremenom boravku i isključivo vezanih na posao. No, nisu samo oni, od 2019. doslovno svaka svjetska skupina ili nacija ima više useljenika, nego odseljenika. Više se useljavaju Nijemci nego iseljavaju, više se useljavaju Slovenci nego iseljavaju, više se useljavaju Talijani, nego se iseljavaju,... Primjerice, pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To je cca 27.500 njih više u Hrvatskoj te godine.
_________________ AI: Omjer Srbi : Hrvati (na prostoru HR, SR, BiH, CG) 1991. (popis) 1,83 : 1 (a dodavanjem Jugoslavena jednima i drugima je: cca 1,87 : 1) 2025. (za BiH UN procjena) 1,63 : 1
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:16 |
|
|
|
To će se sve promijeniti, takvi su trendovi, hrvatska ekonomija raste, a njemačka već sad više nije obećana zemlja za Hrvate.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:17 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Ne znam koliko je to relevantno, ali AI po složenim izračunima predviđa da će 2050 Hrvatska imati cca 4,3 milijuna stanovnika, od čega će 2,1 milijun biti rođenih građana Hrvatske, a 2,2 milijuna doseljenici (Hrvati povratnici, Hrvati iseljenici, Srbi, Bošnjaci, Nepalci, Indijci,..., ali praktički i sve ostale EU i ne-EU nacije, samo u manjem broju) Hrvati povratnici i Hrvati iseljenici su i dalje Hrvati. Bit ce sigurno i doseljavanja stranaca iz zapadnih zemalja koji ce se asimilirati s vremenom. Broj Bosnjaka i Srba je opao izmedu popisa 2011 i 2021, ne mislim da ce nesto pretjerano rasti u buducnosti. Nepalci i Indijci su jeftina radna snaga i oni nece ostat u Hrvatskoj. Tako da ce postotak Hrvata u Hrvatskoj i dalje ostati preko 90%.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:23 |
|
|
|
Pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To je cca 27.500 njih više u Hrvatskoj te godine. Svi vidimo Nepalce, ali malo tko kuži da nam se većina ljudi doseljava sa EU državljanstvom. Mislim da je glavni kriterij sigurnost i opuštenost, a nismo baš sirotinja. Po Eustatu je Hrvatska dvostruko sigurnija od najsigurnije EU zemlje. Bilo nedavno to ovdje na forumu, nije da nitko to ne prati u ovim vremenima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:28 |
|
|
pajac je napisao/la: pomocnik kuhara je napisao/la: To je sve po sadašnjim trendovima. Po njima bi u Hrvatskoj godine 2050 trebalo biti 15% odnosno cca 650 tisuća Azijaca i Afrikanaca (Nepalci, Filipinci, Indijci), nadam se većina njih na privremenom boravku i isključivo vezanih na posao. No, nisu samo oni, od 2019. doslovno svaka svjetska skupina ili nacija ima više useljenika, nego odseljenika. Više se useljavaju Nijemci nego iseljavaju, više se useljavaju Slovenci nego iseljavaju, više se useljavaju Talijani, nego se iseljavaju,... Primjerice, pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To je cca 27.500 njih više u Hrvatskoj te godine. Mene zanima ako ista osoba doseli u Hrvatsku, pa odseli iz Hrvatske iste ili neke druge godine, pa se recimo onda vrati. Da li se ona računa kao jedna osoba ili se računa svaki njen dolazak zasebno? Računa se svaki dolazak i svaki odlazak zasebno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 14:51 |
|
|
|
Ja mislim da budućnost nije ni izbliza toliko crna kako pojedini predviđaju. Rekao bih da uopće nije crna i da neće biti crna, ali nije ni blistava koliko je mogla biti. To najviše boli. Boli što kao država i narod imamo toliko potencijala i što ga nismo iskoristili i što smo kraju umjesto izvrsnosti spali na osrednjost, ali isto tako imamo osobinu da odjednom stvari preokrenemo za 180 tako da Hrvate i Hrvatsku nikad ne valja ni otpisivati ni podcjenjivati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 15:15 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To je cca 27.500 njih više u Hrvatskoj te godine. Svi vidimo Nepalce, ali malo tko kuži da nam se većina ljudi doseljava sa EU državljanstvom. Mislim da je glavni kriterij sigurnost i opuštenost, a nismo baš sirotinja. Po Eustatu je Hrvatska dvostruko sigurnija od najsigurnije EU zemlje. Bilo nedavno to ovdje na forumu, nije da nitko to ne prati u ovim vremenima. P.S. ispričavam se, dao sam krivi podatak. Doseljenih državljana EU netto je 4200, a ukupni netto sa Europom je cca 27500.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 15:19 |
|
|
pajac je napisao/la: Ante1950 je napisao/la: Hrvati povratnici i Hrvati iseljenici su i dalje Hrvati. Bit ce sigurno i doseljavanja stranaca iz zapadnih zemalja koji ce se asimilirati s vremenom. Broj Bosnjaka i Srba je opao izmedu popisa 2011 i 2021, ne mislim da ce nesto pretjerano rasti u buducnosti. Nepalci i Indijci su jeftina radna snaga i oni nece ostat u Hrvatskoj. Tako da ce postotak Hrvata u Hrvatskoj i dalje ostati preko 90%.
Optimistično, ali sumnjam u takav ishod. No opet ne vjerujem baš ni u AI izračun. Mislim da će biti nešto između. Ja ne vjerujem da ce Hrvatska imati 4.3 mil. ljudi 2050. Realnije mi je da cemo past na 3.5 otprilike. U tom slucaju nam treba 3.15 Hrvata da nas bude preko 90%. Popis 2021: 3 871 833 ljudi 91.63% Hrvata (3.547.760) 8.37% ostalih (324.072) 95.25% -materinski jezik hrvatski 99,24% ima hrvatsko državljanstvo 0,74% stranih drzavljana (28 784) Google kaze da je trenutno 113.504 stranih radnika u Hrvatskoj. Kad bi njih uvrstili u popis, postotak Hrvata bi pao ispod 90%. Ali u toj brojci je dosta radnika iz bivse Juge koji rade sezonski posao u Hrvatskoj, a ostatak godine zive u svojoj drzavi. Nepalci i Indijci su trenutno tu, ali nece sigurno ostajat. Vecina ih salje dio place doma i tamo ce se vratit ili ce pobjeci u zapadnu Europu na placeniji posao. Ne vjerujem da ce pocet kupovat nekretnine po Hrvatskoj i dovoditi obitelj. Npr. Na popisu iz 2021 je dosta Kineza koji su radili na Peljeskom mostu i oni danas vise nisu tu. https://www.google.com/amp/s/metkovic-n ... znaci/amp/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 15:25 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To mi je sumnjiv podatak... 38.000 ljudi, pa to je kao jedan Varaždin!
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 15:59 |
|
|
Brane je napisao/la: pomocnik kuhara je napisao/la: Pretprošle godine (2023) nam se uselilo 38054 građana EU, a otselilo se njih 10526. To mi je sumnjiv podatak... 38.000 ljudi, pa to je kao jedan Varaždin! Da, to je bila greška, ispravio sam se par postova ranije. Tih 38.000 se odnosi na europske državljane (a ne EU državljane).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 16:02 |
|
|
|
Je li se u to ubrajaju Srbi, Makedonci i muslimani koji dolaze na rad u Hrvatsku?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 16:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
eurotrad
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 12 svi 2025, 16:34 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Je li se u to ubrajaju Srbi, Makedonci i muslimani koji dolaze na rad u Hrvatsku? Ovisno koliko su dugo u HR, potrebno je da budu neko duže vrijeme da se u broje u stalno stanovništvo. Ne broje se sezonci kao ni oni koji imaju dozvolu na godinu dana i ne produ e je, oni imaj usamo boravište.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Čvrsnik
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 13 svi 2025, 09:13 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2025, 14:43 Postovi: 284 Lokacija: Hrvatsko ozemlje
|
Zapadni je napisao/la: Je li se u to ubrajaju Srbi, Makedonci i muslimani koji dolaze na rad u Hrvatsku? Ubrajaju se u statistici europskih useljenika, ne EU "građana". Hrvatska ima TFR 1.5, dakle po gruboj računici Hrvatski narod će se prepoloviti s tim TFR-om za 73 godine. Dakle do kraja stoljeća bi ostalo 1,7 milijuna Hrvata, a ako "država" nastavi ustrajati na stanovništvu od cca. 4 milijuna, jasnoj e tko će biti manjina u državi. Naravno, TFR neće biti 1.5 kroz sve godine do kraja stoljeća, bit će i veći i manji, vratiti će se nešto etničkih Hrvata i ovaj forum kao okupljalište prvenstveno Hrvata, gdje vjerujem mislimo nacionalno, jako je upitno kako će naši unuci i djeca živjeti i s kime, a vi pišete o AU, a iz AU nemate nikoga tko može posvjedočiti kako je bilo. Nekima je i u Jugoslaviji bilo bolje, pa takve ne uzimamo kao relevantne. To bi vas trebalo sve zabrinuti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Nova tema: Imigracija u Hrvatsku Postano: 13 svi 2025, 10:56 |
|
|
|
S obzirom se hrvatska ekonomija temelji na proračundžijama i oni će se boriti rukama i nogama da broj stanovnika ne padne jer će se onda postaviti pitanje koja je svrha njihovog radnog mjesta. Baš jučer sam bio u društvu i priča jedna što predaje na veleučilištu da sad sve upisuju tko želi bez obzira na ocjene. Kad ni to ne bude dovoljno donijeti će zakon da za voziti skuter treba imati višu školu pa će masovno upisivati Indijce i Nepalce. Izmišljena radna mjesta će se braniti do zadnje kapi krvi.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 59 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|