HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 08:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8198 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308 ... 328  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 16 pro 2023, 13:16 

https://www.facebook.com/10005330193081 ... 132974210/

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 15:08 

Citat:
Mile Tranzicija 21:50, 24. nov. 2023.

Aleksa@
Misljenja sam da uopste, ali uopste ne poznajes Rumunsku istoriju vazduhoplovstva! Vidis, osim Pjera Marinovica, Srbina koji je u 1. sv.ratu leteo u Ginemarovoj eskadrili “ Rode“ i imao 15 priznatih vazdusnih pobeda (na zalost, poginuo je) mi Srbi nismo imali vazdusnog asa sa vise od 5 priznatih pobeda.

U Aprilskom ratu, isto: smatra se da je major Zunic imao 3 vazdusne pobede ostvarene pre nego sto je poginuo.

Kod Rumuna u 2.sv.ratu imas preko 50 pilota asova koji su se borili protiv Sovjeta, Britanaca, Amerikanaca i na kraju protiv Nemaca. Imas par pilota sa preko 50 vazdusnih pobeda.

Jedini koji su na ovim prostorima u tom periodu ovladali tehnikom letenja su Hrvati ( to im se mora priznati), Nemacka skola ispecena na istocnom frontu.

Ovo ti sve pricam da bi shvatio nasledje koje imaju piloti u socijalistickoj Rumuniji.

Cak i u vreme najvece krize njihovi piloti su imali dobar nalet, minimum 80 sati godisnje (ovo ti kazem kao bivsi pripadnik JNA ves EI i PED- posao mi je bio da znam indekse pilota, sta mogu i znaju da urade u vazduhu)…

Zasto su Rumuni imali vise gubitaka Orlova i pilota na njima? Bili su zahtevniji prema Orlu ((IAR 93), od njega su ocekivali vise, leteli ga nekada preko njegovih mogucnosti.

Kod nas se letenje Orla zavrsavalo na brzinama do plafon 900km/h, uglavnom na visinama od 800 do 1.500metara, bez zahtevnih manevara.
Raketiranje NRZ-ima i gadjanje topom u plitkom poniranju.

Za vreme ratova 90- tih Orao je bio prinudjen da „pegla“ zemlju na visini od 100 do 200 metara visine, brzina do 700 km/h.

Svako povecanje visine znaci da je Orao oboren ( ostecen) jer nema pouzdan sistem IC ozracenosti, sistem svoj- tudj.

Uoste, elektonika nula, nivo F84 Tanderjeta, nivo 50- tih godina. O radaru necu ni da pricam, nema ga.

Nagradno pitanje za tebe:
Kako ces na praznom aerodromu orepoznati gde je bila stajanka Orlova? Po hidraulickom ulju iz stajnog trapa koje ne da kaplje nego curi i sliva se na stajanku. Od mene dosta.

Red je da ta ruzna ptica ode u penziju. Pozdrav.

So true.

Citat:
slika

Hrvatski zračni asevi:

Mato Dukovac Croatian Air Force 44
Cvitan Galić † Croatian Air Force 38
Franjo Džal Croatian Air Force 16
Ljudevit Bencetić Croatian Air Force 15
Safet Boskić Croatian Air Force 13
Mato Čulinović Croatian Air Force 12
Eduard Martinko Croatian Air Force 12
Veca Miković Croatian Air Force 12
Zlatko Stipčić Croatian Air Force 12
Albin Starc Croatian Air Force 11
Josip Helebrant Croatian Air Force 11
Stjepan Martinašević Croatian Air Force 11

Zašto smo mi Hrvati tako dobri?

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 15:15 

Citat:
100+ pobjeda:

108 Nijemaca

50+ pobjeda:

209 Nijemaca
6 Japanaca
5 Finaca
5 Rusa
1 Rumunj

30+ pobjeda:

100 Nijemaca
24 Rusa

8 Finaca
6 Japanaca
4 Rumunja

3 Amerikanca
2 Hrvata
2 Engleza
2 Južnoafrikanca

1 Kanađanin
1 Francuz
1 Slovak
1 Mađar

Citat:
Piloti s više od 30 zračnih pobjeda:

417 Nijemaca dok su se još htjeli igrati

29 Rusa ura

13 Finaca
12 Japanaca

5 Rumunja
3 Amerikanca
2 Hrvata
2 Engleza
2 Južnoafrikanca

1 Kanađanin
1 Francuz
1 Slovak
1 Mađar

Pobjegli nam ovi hartavi Ameri za jednog. Nisam zadovoljan. Trebali smo biti barem u top 5. Ako mogu Finci onda nema isprike da ne mogu i Hrvati.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 18:45 

Treba gledat per capita.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 19:05 

Ki bi, da bi. Prošla baba s kolačima.
Treba jačati OS i graditi vojnu snagu umreženu s političkom i realni patriotizam.
I to je sve.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 20:02 

Cvitan Galić je imao neslužbeno preko 50 al se broje samo one službeno priznate, pogino u Banja Luci kad je krenulo bombardiranje sjeo u avion i bombe su ga zasule i izgorio zajedno sa avionom.
Mato Dukovac je preživio rat završio u Kanadi i umro tamo.

Također dio naši pilota je završio (preletio) u Siriji i tamo su obučavali sirijske pilote, kasnije i izraelske pilote ubiti su utemeljili ratno zrakoplovstvo Izraela, malo se o tome zna i priča.
Naši povjesničari to malo istražuju, tako da moguće da su ti piloti imali i više službeni pobjeda od Mate i Cvitana

Vrh

PostPostano: 17 pro 2023, 13:42 

HHerceg je napisao/la:
Treba gledat per capita.

Ništa per capita. Valjda smo toliko jaki i lijepi da potučemo Amerikance i Engleziće u apsolutnim brojevima.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2023, 18:25 

Hroboatos je napisao/la:
Ki bi, da bi. Prošla baba s kolačima.
Treba jačati OS i graditi vojnu snagu umreženu s političkom i realni patriotizam.
I to je sve.

Sa kim ćete to graditi? Sa SDSSom u Vladi?

Vrh

PostPostano: 27 pro 2023, 20:02 

Vrh

PostPostano: 27 pro 2023, 20:47 

Brane je napisao/la:
Također dio naši pilota je završio (preletio) u Siriji i tamo su obučavali sirijske pilote, kasnije i izraelske pilote ubiti su utemeljili ratno zrakoplovstvo Izraela, malo se o tome zna i priča.
Naši povjesničari to malo istražuju, tako da moguće da su ti piloti imali i više službeni pobjeda od Mate i Cvitana

Nitko od njih nije preletio u Siriju, nego su unovačeni u izbjegličkim logorima u Italiji za službu u sirijskom ratnom zrakoplovstvu.

Nitko od naših nije obučavao izraelske pilote, a kamo li da su utemeljili izraelsko ratno zrakoplovstvo..

Vrh

PostPostano: 28 pro 2023, 00:45 

Glazbenik je napisao/la:
Nitko od njih nije preletio u Siriju, nego su unovačeni u izbjegličkim logorima u Italiji za službu u sirijskom ratnom zrakoplovstvu.

Mate je nakon (kako to oćeš zvat) leta iz Zadra, predao se amerikancima u Modeni u Italiji kao Hrvatski ratni pilot i kasnije je oslobođen.
Samoinicijativno odlazi (leti) u Siriju kao instruktor ratnog zrakoplovstva, osim njega tamo su bila još 4 Hrvatska ratna pilota i zajedno sa njemcima su stvarali Ratno Zrakoplovstvo Sirije.
slika
Glazbenik je napisao/la:
Nitko od naših nije obučavao izraelske pilote, a kamo li da su utemeljili izraelsko ratno zrakoplovstvo..

Prema svjedočanstvima 2 Hrvatska Pilota su srušena/pala i zarobili su ih izraelci i ponudili su im da obučavaju njihove izraelske pilote i sudjelovali su u stvaranju Izraelskog Ratnog Zrakoplovstva.
Pa nisu izraelci sami naučili letit, pa radit manevre, pa letit u formacijama, nije to baš tako jednostavno. Naravno bili su tu i amerikanci i dr.

Nije sve na internetu, pa ti ne mogu naći detalje.
Naši ljudi lukavi kakvi jesmo su planirali da u slučaju dolaska komunista odu (prelete jer je tako bilo najsigurnije) prema Bliskom Istoku
- jedan od razloga je što u Hrvatskoj je bilo dosta pripadnika Islama koji su imali dobre veze po arabskim zemljama, tako da su već imali kontakte na Bliskom Istoku.
- drugi razlog je što je to bio najbliži neutralni teren, Europa i Afrika su bile pod kontrolom zapada
- treća opcija im je bila J.Amerika, al tamo se moglo samo brodom

Imao si i svjedočanstva hrvatski vojnika što su se borili na Palestinskoj strani kao vojnici, kažem nije sve na internetu pa ne mogu stavit linkove.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2023, 01:07 

Brane je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Mate je nakon (kako to oćeš zvat) leta iz Zadra, predao se amerikancima u Modeni u Italiji kao Hrvatski ratni pilot i kasnije je oslobođen.
Samoinicijativno odlazi (leti) u Siriju kao instruktor ratnog zrakoplovstva, osim njega tamo su bila još 4 Hrvatska ratna pilota i zajedno sa njemcima su stvarali Ratno Zrakoplovstvo Sirije.

Glazbenik je napisao/la:

Prema svjedočanstvima 2 Hrvatska Pilota su srušena/pala i zarobili su ih izraelci i ponudili su im da obučavaju njihove izraelske pilote i sudjelovali su u stvaranju Izraelskog Ratnog Zrakoplovstva.
Pa nisu izraelci sami naučili letit, pa radit manevre, pa letit u formacijama, nije to baš tako jednostavno. Naravno bili su tu i amerikanci i dr.

Nije sve na internetu, pa ti ne mogu naći detalje.
Naši ljudi lukavi kakvi jesmo su planirali da u slučaju dolaska komunista odu (prelete jer je tako bilo najsigurnije) prema Bliskom Istoku
- jedan od razloga je što u Hrvatskoj je bilo dosta pripadnika Islama koji su imali dobre veze po arabskim zemljama, tako da su već imali kontakte na Bliskom Istoku.
- drugi razlog je što je to bio najbliži neutralni teren, Europa i Afrika su bile pod kontrolom zapada
- treća opcija im je bila J.Amerika, al tamo se moglo samo brodom

Imao si i svjedočanstva hrvatski vojnika što su se borili na Palestinskoj strani kao vojnici, kažem nije sve na internetu pa ne mogu stavit linkove.

Mato Dukovac nije prebjegao u Italiju kao pilot Zrakoplovstva NDH, nego kao pilot JRV. Poznat je i datum - 8. kolovoza 1945.

Dukovac ne odlazi samoinicijativno u Siriju, nego ga je s još trojicom hrvatskih pilota i jednim hrvatskim radio-telegrafistom u Italiji u listopadu 1947. vrbovao gospodin Tabqa, izaslanik sirijske vlade.

Nitko od naših pilota nije srušen nad Izraelom.

Povijest nastanka izraelskog ratnog zrakoplovstva je predobro poznata. Nema mjesta za naklapanja.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2023, 16:58 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/s ... o-20231230

Vrh

PostPostano: 05 sij 2024, 19:42 

https://narod.hr/hrvatska/documenta-ope ... im-prihodi

HDZovci, zašto plaćate "Documentu"?

Vrh

PostPostano: 12 sij 2024, 12:30 

Citat:
slika

Treba nam nešto ovakvo za samopoštovanje. Samo veće.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2024, 19:37 

https://www.facebook.com/10005330193081 ... 524685004/

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 00:43 

Samo jako i uzdignute glave

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 00:53 

HV treba radit na inovacijama, ne samo interno nego i externo, treba se otvorit prema inovatorima kako domaćim, ali i stranim. Ne samo deklarativno kako to neki ministri su radili/rade, nego prije svega operativno.

Treba osigurat novac za inovacije, barem 4-5 milijuna € na godišnjoj razini.
Treba osigurat stručne komisije sa vojnim expertima po sektorima vojnici, vozila, avijacija, digitalije
Treba osigurat kontrolu komisije sa također zasebnim expertima koji će pratit odbijene ili prihvaćene inovacije (da nebi bilo muljaža ili zabušavanja)

Vani je to već godinama, da ne kažem dekadama u razvoju i sada su to već dobro posloženi sustavi inovativnog razvoja vojske.

BRITANIA
https://accelerator.my.site.com/s/

USA
1.https://acquisitioninnovation.darpa.mil/
2.https://www.ctoinnovation.mil/

BUNDESWEHR
https://www.cyberinnovationhub.de/en/

Recimo ja sam razvio ideju za potpuno novi koncept aut.puške/strojnice za vojnike.
- bolja ergonomija
- puno više metaka
- brže ciljanje automatski brže pucanje
- puca granate (20mm) u isto vrijeme kao i metke, nema zadrške
- može koristit veći kalibar od 7,62mm
- ima flip-flop sustav kratka cijev (urbano ratovanje) duga cijev (terensko ratovanje)

Apliciro sam kod ovih gore...
Ameri su me odbili traže detalje :evotigana
Švabe i englezi su mi se javili da su proslijedili svojim razvojnim odjelima, pa će mi se javit naknadno...
Čekam i ruse da mi se jave :zubati

HV jednostavno nema ništa slično, tako da su totalno van svih kombinacija. Nažalost!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 01:02 

Obratiti se MORH-u i vladi RH. Budi uporan.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 01:49 

MiB je napisao/la:
Obratiti se MORH-u i vladi RH. Budi uporan.

:palacgore1
Ne postoji ti kod nas jednostavno sustav općenito inovacija u bilo kojem segmentu, a vojni segment je ubiti sam vrh inovacija.

Mate Rimac je pričao nešto o tome, ubiti koliko je teško pokrenuti inovativnu industriju u RH jer ne samo da nema infrastrukture, nego nema ljudi. Auto industrija je vjerovatno jedan od najširih tehnološki segmenata u Svijetu.

Potrebno je upotpunosti mjenjat način rada u državnoj upravi, jer čak i kad nađeš ljude i izgradiš infrastrukturu, opet ostaje onaj dio di postojeće kadrove i infrastrukturu treba prilagodit tom novom "pogonu" koji bi trebao vodit jedno ministarstvo odnosno državnu Upravu.

Dat ću ti jedan banalni primjer (sam možeš provjerit)
Napiši fino pristojno mail Njemačkoj Vladi sa nekim konkretnim pitanjem ili Francuskom Predsjedniku 90% ćeš dobit odgovor, pazi ti kao hrvat znači njima stranac.
Napiši fino i pristojno mail RH Vladi, Saboru, Predsjedniku, ministarstvima 90% nećeš dobit odgovor, pazi ljudima s kojima živiš u istoj državi, ne samo to nego ljudima koje doslovce plaćaš, a možda si se i borio za njih u DR znači omogućio im da sjede u tim uredima i laganini guštaju :zubati

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 02:07 

Moje iskustvo je drugačije, na svaki mail vladi dobio sam povratni odgovor, ili su upit usmjerili resornom ministarstvu koje bi odgovorilo u razumnom roku. Imao sam i ja par koncepata, nažalost sluha nije bilo u HR, ali je bilo zato izvan.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 02:25 

MiB je napisao/la:
Moje iskustvo je drugačije, na svaki mail vladi dobio sam povratni odgovor, ili su upit usmjerili resornom ministarstvu koje bi odgovorilo u razumnom roku. Imao sam i ja par koncepata, nažalost sluha nije bilo u HR, ali je bilo zato izvan.

Drago mi je čut da bar netko dobiva odgovore! Znaš šta možda je i do algoritama, moguće da moj mail se tretira kao spam zbog velikog broja mailova koje nekad znam slati.
Također Bravo svaka čast za koncepte!

Ja u RH dobijem odgovor (većinom) samo kad potegnem neku vezu, jednom sam dobio odgovor nakon mislim da je bilo 5-6 mjeseci :zubati a jednom su me zvali nakon 7-8 mjeseci od slanja mog maila. Ne trebam ni govorit da sam već zaboravio o čemu je uopće bila riječ.

Dok recimo u Gradu Zagrebu redovito se jave isti ili sljedeći dan, treba bit iskren i priznat da i Banderas i Senf tu su korektni i profesionalni, pogotovo kod Banderasa su bili iznimo susretljivi djelatnici preko maila.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2024, 23:16 

Vrh

PostPostano: 15 sij 2024, 11:42 

Reconquista je napisao/la:

Za svakog ponešto - https://www.youtube.com/watch?v=yXwb8Qo2xho

Vrh

PostPostano: 16 sij 2024, 14:06 

https://www.index.hr/amp/vijesti/clanak ... 29442.aspx

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8198 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308 ... 328  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: