HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 stu 2024, 04:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 903 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija
PostPostano: 29 tra 2020, 20:06 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
divizija je napisao/la:
Nije nam ni književna varijanta ista. Čak i Srbin koji koristi ijekavicu se prepoznaje nakon tri rečenice.

Nije sad ista ali bila je ili je barem trebala biti. Preteča našeg i njihovog književnog jezika je jedan lingvistički projekt kojeg su pokrenuli hrvatski intelektualci skloni ideji ujedinjenja svih (južnih) Slavena a priključio im se i Vuk Karadžić.
Kasnije kako se ta ideja rasplinula i jezik se počeo iznova udaljavat ali osnova za standardizaciju je ostala.
Jasno je da su se hrvatski i srpski prije ilirizma daleko više razlikovali nego danas.

Prije ilirizma nije postojao zajednički standard među Hrvatima. Ovaj koji sada koristimo se razlikovao koliko i sada.

E sad, jesmo li trebali neko različitije narječje odabrati, drugo je pitanje. Po meni ijekavica ima dosta prednosti, vrlo je razlikovna, dubrovačka književnost je strašno važna za hrvatsku književnost, a što je najbolje među Srbe smo bacili sjeme razdora.
Da mi nismo uzeli ijekavicu, lako je moguće da bi Srbi poslušali Vuka i uzeli je sami, a onda posrbljivali sve živo preko nje. To je ionako rubni dijalekt koji oba naroda koriste. Ovako si Srbijanci ne mogu sakriti koliko im je ijekavica tuđa, kad su ovi naši prečani tamo pobjegli, zvali su ih ustašama zbog toga.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 02:51 

divizija je napisao/la:
Nije sad ista ali bila je ili je barem trebala biti. Preteča našeg i njihovog književnog jezika je jedan lingvistički projekt kojeg su pokrenuli hrvatski intelektualci skloni ideji ujedinjenja svih (južnih) Slavena a priključio im se i Vuk Karadžić.
Kasnije kako se ta ideja rasplinula i jezik se počeo iznova udaljavat ali osnova za standardizaciju je ostala.
Jasno je da su se hrvatski i srpski prije ilirizma daleko više razlikovali nego danas.

Prije ilirizma nije postojao zajednički standard među Hrvatima. Ovaj koji sada koristimo se razlikovao koliko i sada.

E sad, jesmo li trebali neko različitije narječje odabrati, drugo je pitanje. Po meni ijekavica ima dosta prednosti, vrlo je razlikovna, dubrovačka književnost je strašno važna za hrvatsku književnost, a što je najbolje među Srbe smo bacili sjeme razdora.
Da mi nismo uzeli ijekavicu, lako je moguće da bi Srbi poslušali Vuka i uzeli je sami, a onda posrbljivali sve živo preko nje. To je ionako rubni dijalekt koji oba naroda koriste. Ovako si Srbijanci ne mogu sakriti koliko im je ijekavica tuđa, kad su ovi naši prečani tamo pobjegli, zvali su ih ustašama zbog toga.

Sve si točno napisao. Kad kažem da se više razlikovao mislim na to da se uvođenjem standardnog jezika u škole i ostale državne institucije ipak utječe na jezik i govor naroda.
Također možeš usporediti i druge predlagane varijante npr. Starčevićeva pa usporedi i vidjet ćeš bitne razlike. Gaj i ekipa su se vodili panslavenskom i jugoslavenskom idejom i u političkom i u lingvističkom smislu za razliku od Starčevića koji je htio isključivu hrvatsku varijantu.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 12:20 

divizija je napisao/la:

Rana dubrovačka književnost pisana je na ikavici i većina hrvatskih štokavaca izvorno priča ikavicom sa određenim šćakavskim elementima.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 15:14 

Purger111 je napisao/la:
Rana dubrovačka književnost pisana je na ikavici i većina hrvatskih štokavaca izvorno priča ikavicom sa određenim šćakavskim elementima.

To je točno, ali nismo sigurni je li to bio govorni jezik, ili su naprosto koristili isti stil kao i sjeverniji sunarodnjaci, odnosno je li to bio neki vid ranog standardnog jezika.

Npr. Marin Držić piše ijekavicom, a njegov stric Džore čakavicom. Teško da se jezik tako dramatično promijenio u manje od generacije, već je Vidra pisao govornim jezikom, a stric mu "standardnim", onim koji se smatrao prestižnim.

Novoštokavska Ijekavica je inače vrlo specifična jer je rubni dijalekt svim narodima (Bošnjaci su većinom jekavci s prelaznim naglaskom, a Crnogorci staroštokavci, Hrvati štokavci su većinom ikavci), a ipak je postala standard tri od 4 srednjejužnoslavenska jezika.

No, iako je ijekavska novoštokavština zajednička svim četirima narodima, u njenim poddijalektima se skrivaju etničke podijele. Tako Hrvati i hercegovački muslimani govore dubrovačkim i krajiško-neretvanskim poddijalektom, Srbi i Bošnjaci Podrinja istočnohercegovačkim, a krajiškim govore i Srbi zapadno od Bosne, koji su očito jezično bili pod hrvatskim utjecajem - jer im govor sadrži šćakavske, ikavske, jekavske i čak čakavske elemente, koje nisu mogli donjeti iz starog predosmanskog kraja gdje se govori istočnohercegovački, bez tih elemenata.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 15:41 

Dubrovcani izdali ikavicu i sad svi mi ikavci (debela vecina Hrvata stokavaca) po kuci moramo slusat bijelo umisto bilo, podjelit umisto podilit itd. Od po.turcenih ijekaviziranih clanova porodice sto me sve vise uznemiruje ali ajde necu dalje lajat off topic je, uglavnom zalosno, sicam se osnovne svi zivi smo pogadali je/ije na eci peci pec, ima pravo Vujadin kad nam se ruga.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 15:49 

Mlijeeeeko

Lijeeepo

Pjesma
Česma
Pijeeeetao

Snijeeeg

Tijeesan

Bijeeesan

Sjeban

Znači, kad je dugo e je ije a kratko je.

Eto jednostavno. Što imaš pogađat?

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:02 

To ko da turski vidim. Ali ajde, vratimo se temi, uvoz jeftine radne snage sa istoka i juga da gazdama ne bi zafalilo roblja i da bi rasta bdp i ostala statistika.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:07 

Ja sam vam napravio projekciju kakvu bih ja htio vidjeti Hr 2050. Ukratko, nešto kao što je Austrija danas.

No, dajte vi svoju. Npr. zatvorili smo granice, RH ima 3 mil stanovnika, prosječno 50 g. starih, turizma nema jer nema tko radit a svi porezi idu na liječenje gerijatrije i mirovine. :D Karikiram ali vi ne morate.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:17 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ja sam vam napravio projekciju kakvu bih ja htio vidjeti Hr 2050. Ukratko, nešto kao što je Austrija danas.

No, dajte vi svoju. Npr. zatvorili smo granice, RH ima 3 mil stanovnika, prosječno 50 g. starih, turizma nema jer nema tko radit a svi porezi idu na liječenje gerijatrije i mirovine. :D Karikiram ali vi ne morate.

Austrijski model nije loš ali i oni puštaju previše. Ako već moramo kratkoročno uvoziti ljude trebamo biti jako pažljivi koga uvozimo. Stroga imigracija pomoću kvota a ne masovna tipa Njemačke. Najbolja kombinacija bi bila poticanje obitelji da imaju više djece plus povratak dijaspore plus uvoz najkvalitetnije radne snage u manjim brojevima. Ne smije nam se dogoditi da Hrvati među rođenima opadaju a da stranic imaju po 2-3 ili više djece. To je recept za katastrofu tipa Brisela, Londona ili Pariza. Dakle nekakav polu Izraelski polu Slovenski model.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:20 

Kako bolan turizma nema a jadran huči,on meni nema turizma,ima turizma i bilo ga je i bit će ga... :zubati ,neg šta fali samostojećoj državici s malo starijom dobnim strukturom bez problema oko integracije divljaka skojom nemate ništa zajedničko,ako koja firma nemože naći radnika,a biro pun nezaposlenih,pa nek se zatvori nije sveta krava majku mu,zar ste toliko dekadentni vi pereci :no

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:26 

Zbog stranaca i takvog turizma 90% Hrvata nece nikad ljetovat na hrvatskim otocima a kamoli bit u mogucnosti kupit nesto po istima, otoci ce bit mini Njemacka, Engleska, itd. I ovaj Split je posta brutalno skup za zivit i ako nemas svoje nekretnine bolje ti je u satoru spavat, ma jebem ja takav turizam,
To nam je problem i bez uvoza jeftinog roblja a s njima tek kad bi isti rmbacili za bogate strane penzice i lokalne gazde zbogom Hrvati.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 16:35 

Hrvati,u koje i sam spadam,su se prodali za dolar više,zbogom Hrvati,pozdravlja vas tehnološki višak :herceg_bosna :HVO ,ujko ;)

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 17:25 

Politikant je napisao/la:
Dubrovcani izdali ikavicu i sad svi mi ikavci (debela vecina Hrvata stokavaca) po kuci moramo slusat bijelo umisto bilo, podjelit umisto podilit itd. Od po.turcenih ijekaviziranih clanova porodice sto me sve vise uznemiruje ali ajde necu dalje lajat off topic je, uglavnom zalosno, sicam se osnovne svi zivi smo pogadali je/ije na eci peci pec, ima pravo Vujadin kad nam se ruga.

Što bi izdali ikavicu, to je kao da kažeš da su Zagorci izdali štokavštinu.

Ijekavica ima neke praktične prednosti u odnosu na ikavicu i ekavicu, ima veću razlikovnost. Nije to nevažno za standardni jezik.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 21:18 

Zato što kažete da su Dubrovčani orginalno bili ikavci. Ali ajde kako god nije tema.

Isprid novog nebodera u Splitu:

slika

:aleale

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 22:18 

Sad Junuz svršava od sreće gledajući tu fotku.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 22:36 

Bobovac je napisao/la:
Sad Junuz svršava od sreće gledajući tu fotku.

Pa ja te likove gledam mjesecima na krovu zgrade gdje radim. :neznam

Ja ti cijelo vrijeme govorim kako ti možeš zatvorit oči ali problem neće nestat.

No, može se imigracija kontrolirat, usmjeravat, regulirat. Upravo sam zbog toga otvorio temu. :neznam

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:26 

Purger111 je napisao/la:

Ovo nije točno.

Po lingvistima, svi zapadnoštokavski dijalekti, osim onih rubnih (npr. južna Slavonija i Makarska...) su jekavski na početku.
Kasnije se ubrzano ikaviziraju.

Svi su zapadnoštokavski (kao i svi ostali jz slavenski, uz moguću iznimku istočnoštokavskih, a o torlačkima da ne pricamo) šćakavski.
Štakavizacija je utjecaj Ohrida i crkvenoslavenskog.

Od 4 predturska zapadnoštokavska ikavska, 2 su očuvala šćakavsku isoglosu, a 2 izgubila istu.
Podjela je i po tome što je su jedni štokavski, a drugi štokavsko-čakavski.

Imamo i jedan ikavsko jekavski (neretvanski), koji je izgubio tu isoglosu.

Od 2 predturska jekavska, 1 je očuvao, a 1 izgubio tu isoglosu.

Kajkavsko-štokavski u južnoj Slavoniji je ikavski, ekavski, a ima i drugih kombinacija.

Dakle od 8 poznatih štokavskih i poluštokavskih dijalekata, 3 su izgubila šćakavsku isoglosu...
To su;
* biokovsko-cetinski (štokavsko-čakavski ikavski)
* neretvanski (štokavski ikavsko-jekavski)
* dubrovački (štokavski jekavski)

4 ikavska dijalekta su prešla u jedan, iako je većina biokovsko-cetinskog, kao i dobar komad s juga zapadnohumskog (štokavski ikavski, isto štakavske isoglose) uz dodatnu čakavizaciju, prešao u jugozapadni istarski.
Dijalekt u koji su se ti ikavski spojili je novoštokavska ikavica, koji se sastoji od dva poddijalekta, šćakavskog i štakavskog.
U njih su uklopljeni stari dijalekti po gore navedenim isoglosama.

Svi staroštokavski su šćakavski, oni u Slavoniji su izgubili kajkavske isoglose.
Oni u istočnoj bosni su ostali šćakavci.
Postojala je novoštAkavizacija starošćakavskih u ex-yu, ali to je priča za sebe.
Drugi štakavski je nastao iz Dubrovačkog i Neretvanskog, novištokavska jekavica. Tu je i istočnostokavska istočnohercegovačka ijekavica, koji je dobrim dijelom prijelazni dijalekt.

Dakle, trenutno imamo 2 šćakavska, 1 polušćakavski i 1 nešćakavski dijalekt(iako su i oni nekoć bili šćakavski)

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:32 

divizija je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

To je točno, ali nismo sigurni je li to bio govorni jezik, ili su naprosto koristili isti stil kao i sjeverniji sunarodnjaci, odnosno je li to bio neki vid ranog standardnog jezika.

Npr. Marin Držić piše ijekavicom, a njegov stric Džore čakavicom. Teško da se jezik tako dramatično promijenio u manje od generacije, već je Vidra pisao govornim jezikom, a stric mu "standardnim", onim koji se smatrao prestižnim.

Novoštokavska Ijekavica je inače vrlo specifična jer je rubni dijalekt svim narodima (Bošnjaci su većinom jekavci s prelaznim naglaskom, a Crnogorci staroštokavci, Hrvati štokavci su većinom ikavci), a ipak je postala standard tri od 4 srednjejužnoslavenska jezika.

No, iako je ijekavska novoštokavština zajednička svim četirima narodima, u njenim poddijalektima se skrivaju etničke podijele. Tako Hrvati i hercegovački muslimani govore dubrovačkim i krajiško-neretvanskim poddijalektom, Srbi i Bošnjaci Podrinja istočnohercegovačkim, a krajiškim govore i Srbi zapadno od Bosne, koji su očito jezično bili pod hrvatskim utjecajem - jer im govor sadrži šćakavske, ikavske, jekavske i čak čakavske elemente, koje nisu mogli donjeti iz starog predosmanskog kraja gdje se govori istočnohercegovački, bez tih elemenata.

Sve točno osim jata.
Većina novoštokavskih Srba su ekavci, većina novoštokavskih Hrvata su ikavci, Crnogorci su većinom staroštokavci, a muslimani starošćakavci...

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:35 

Mlijeeeeko

Lijeeepo

Pjesma
Česma
Pijeeeetao

Snijeeeg

Tijeesan

Bijeeesan

Sjeban

Znači, kad je dugo e je ije a kratko je.

Eto jednostavno. Što imaš pogađat?

U hrvatskom je uvijek govorni standard je.
Dugo je (jee), koje se piše kao ije i kratko je, koke se piše kao je.
Iako se u hrvatskom nigdje inače ne bilježi duljina samoglasnika i dvoglasa...

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:37 

Tvoja vizija je karikatura. Hrvatska do Drine s 10 mil stanovnika. Znaci bili bi manjina u vlastitoj državi? Ili ti misliš da možemo asimilirat 5-6 milijuna ljudi u 30 godina?
Tvoja rješenja bi napravila 10x veći problem od ovoga kojeg već imamo.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:44 

Tvoja vizija je karikatura. Hrvatska do Drine s 10 mil stanovnika. Znaci bili bi manjina u vlastitoj državi? Ili ti misliš da možemo asimilirat 5-6 milijuna ljudi u 30 godina?
Tvoja rješenja bi napravila 10x veći problem od ovoga kojeg već imamo.

U rimskom carstvu su postojale ilirske pokrajine.
Ilira tamo nije bilo previše...
Nema smisla ponavljati prošle greške.

Hrvatska nije samo ime pokrajine, poput neke američke države imenovane po davno izumrlim lokalnim indijancima.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:47 

Ceha je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Ovo nije točno.

Po lingvistima, svi zapadnoštokavski dijalekti, osim onih rubnih (npr. južna Slavonija i Makarska...) su jekavski na početku.
Kasnije se ubrzano ikaviziraju.

Svi su zapadnoštokavski (kao i svi ostali jz slavenski, uz moguću iznimku istočnoštokavskih, a o torlačkima da ne pricamo) šćakavski.
Štakavizacija je utjecaj Ohrida i crkvenoslavenskog.

Od 4 predturska zapadnoštokavska ikavska, 2 su očuvala šćakavsku isoglosu, a 2 izgubila istu.
Podjela je i po tome što je su jedni štokavski, a drugi štokavsko-čakavski.

Imamo i jedan ikavsko jekavski (neretvanski), koji je izgubio tu isoglosu.

Od 2 predturska jekavska, 1 je očuvao, a 1 izgubio tu isoglosu.

Kajkavsko-štokavski u južnoj Slavoniji je ikavski, ekavski, a ima i drugih kombinacija.

Dakle od 8 poznatih štokavskih i poluštokavskih dijalekata, 3 su izgubila šćakavsku isoglosu...
To su;
* biokovsko-cetinski (štokavsko-čakavski ikavski)
* neretvanski (štokavski ikavsko-jekavski)
* dubrovački (štokavski jekavski)

4 ikavska dijalekta su prešla u jedan, iako je većina biokovsko-cetinskog, kao i dobar komad s juga zapadnohumskog (štokavski ikavski, isto štakavske isoglose) uz dodatnu čakavizaciju, prešao u jugozapadni istarski.
Dijalekt u koji su se ti ikavski spojili je novoštokavska ikavica, koji se sastoji od dva poddijalekta, šćakavskog i štakavskog.
U njih su uklopljeni stari dijalekti po gore navedenim isoglosama.

Svi staroštokavski su šćakavski, oni u Slavoniji su izgubili kajkavske isoglose.
Oni u istočnoj bosni su ostali šćakavci.
Postojala je novoštAkavizacija starošćakavskih u ex-yu, ali to je priča za sebe.
Drugi štakavski je nastao iz Dubrovačkog i Neretvanskog, novištokavska jekavica. Tu je i istočnostokavska istočnohercegovačka ijekavica, koji je dobrim dijelom prijelazni dijalekt.

Dakle, trenutno imamo 2 šćakavska, 1 polušćakavski i 1 nešćakavski dijalekt(iako su i oni nekoć bili šćakavski)

Štokavski, ščakavski ikavski jekavski.... u tom kupusu se uopće ne znalazim. Ovo plivanje u moru Hrvatskih narječja je bolji talent od kartografije. :zubati

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 30 tra 2020, 23:56 

Tko je uzeo Cehi bojice, sve mu j. Nek' mu ih vrati! Ne mogu ovo više čitat.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2020, 07:20 

O temi molim: RH 2050. depopulacija i imigracija.

1029 of 2558 - 40.23%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2020, 07:38 

Zato što kažete da su Dubrovčani orginalno bili ikavci.

Nisu, nego je čakavica bila "standard", pa su neki njome pisali

Ali ajde kako god nije tema.

Isprid novog nebodera u Splitu:

slika

:aleale

Ovo može dosta objasniti o epidemiji u ST, tj. zašto je 10 puta gora od prosjeka HR.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 903 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: