|
|
Stranica: 7/11.
|
[ 268 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 04:34 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Tako nekako, ali čak i u Rijeci HDZ ima jaču vojsku terenskih aktivista od SDP-a. Kad su izbori na svakom mjestu njihovih 2-3 promatrača koji revno sve prate. SDP se svodi na poznate političare i mrežu tih ravnatelja, načelnika i pročelnika po ustanovama, ali da se treba skupiti 50 anonimusa i raditi volonterski za stranačko dobro , takvih nema.
Riječke HDZ-ovce ne zanima osvajanje vlasti u gradu, oni su u HDZ-u da bi držali lokalne pozicije koje se imenuju s državne razine: Jadrolinija, lučka uprava, HEP, željeznice, ceste i autoceste, nekad je bila popularna Croatia Osiguranje, plus drže svoju neformalnu kvotu na Sveučilištu, KBC-u i ostalim ustanovama po kojima se plijen dijeli. Na primjer, Denis Vukorepa kandidat HDZ-a za gradonačelnika, uhljeb koji se cijeli život mota po luci, počeo kao običan šljaker na iskrcaju brodova, a danas je ravnatelj Lučke uprave, sve uz pomoć HDZ-a. Diplomirao s 30 godina na pomorskom faksu, u doba kad je po stranačkoj liniji već postao nekakav šefić u Luci. On je alibi kandidat, njega ne zanima posao gradonačelnika, nego da se deset godina do mirovine nastavi prešetavati po upravnim i nadzornim odborima. HDZ i SDP imaju neke tajne dogovore na razini ciele države, tako da ništa čudno. Oni su ipak jedna partija, koji su se razdielili samo da narodu daju privid izbora. S druge strane, čudi me da je HDZ za župana dao Denisa Ružića, šefa KBCa Rieka, jerbo sam čuo dosta pohvala o njemu. SDP pak za župana stavlja mafiozeta i nesposobnog bivšeg kastavskog gradonačelnika Lukanovića.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 04:36 |
|
|
Brane je napisao/la: Kako stvari stoje SDP gubi i Iva dobiva u 1.krugu  To je valjda neka anketa između njih dvie. Ima tu još dosta kandidata...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 05:01 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 6186 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
dane-croatia je napisao/la: Rieka je mješavina svega i svačega s izgubljenim identitetom. Prvo su joj Talijani ukrali hrvatski identitet, a onda su partizani potirali Talijane a i dobar dio preostalih Hrvata.
Nešto se bilo doselilo okolnih domaćih ljudi, ali ipak prevladali ljudi iz ciele Jugoslavije. Pogotovo je prevladao taj jugomentalitet koji je utopio i one okolne Primorce.
Također, tamo u blizini nije bilo ratnih razaranja, ter su ljudi po pitanju svega pitomiji i manje prkosni, ter ih samo zanima kako se privatno snalazit u životu. Poviest i politika im nisu većinom interesantni pak ih briga što ljevičari laju i halabuče po riečkim glasilima i što uništavaju ono malo preostale kulture. Glavni doseg o politici u Rieci jesu Novi list i Radio Rieka. Rieka je samo uranila u toj liberalnoj dekadenciji koja sad zahvaća i Split i Zagreb. Zagreb ju je čak i prestigao.
Ali u tom svemu bih rekao da je Crkva ipak obstala u dovoljnoj mjeri da ipak čovjek ne izgubi nadu da je sve propalo... Možeš li vremenski odrediti kada su joj to Talijani ukrali hrvatski identitet? I okolni Primorci su imali jugoslavenske simpatije puno prije 1941. U Rijeci je sada neusporedivo bolje nego do 1990. Crkva je kralješnica hrvatstva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 05:14 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Rieka je mješavina svega i svačega s izgubljenim identitetom. Prvo su joj Talijani ukrali hrvatski identitet, a onda su partizani potirali Talijane a i dobar dio preostalih Hrvata.
Nešto se bilo doselilo okolnih domaćih ljudi, ali ipak prevladali ljudi iz ciele Jugoslavije. Pogotovo je prevladao taj jugomentalitet koji je utopio i one okolne Primorce.
Također, tamo u blizini nije bilo ratnih razaranja, ter su ljudi po pitanju svega pitomiji i manje prkosni, ter ih samo zanima kako se privatno snalazit u životu. Poviest i politika im nisu većinom interesantni pak ih briga što ljevičari laju i halabuče po riečkim glasilima i što uništavaju ono malo preostale kulture. Glavni doseg o politici u Rieci jesu Novi list i Radio Rieka. Rieka je samo uranila u toj liberalnoj dekadenciji koja sad zahvaća i Split i Zagreb. Zagreb ju je čak i prestigao.
Ali u tom svemu bih rekao da je Crkva ipak obstala u dovoljnoj mjeri da ipak čovjek ne izgubi nadu da je sve propalo... Možeš li vremenski odrediti kada su joj to Talijani ukrali hrvatski identitet? I okolni Primorci su imali jugoslavenske simpatije puno prije 1941. U Rijeci je sada neusporedivo bolje nego do 1990. Crkva je kralješnica hrvatstva. Rieka (bez Sušaka) je bila pod Italijom od 1918-te do 1943. U to vrieme, nisi mogao obstati u Rieci ako si bio imalo sviestan Hrvat. Množtvo Istarskih i riečkih Hrvata u to vrieme bježi od tamo ili biva protjerano. Neki Primorci su imali jugoslavenske simpatije, jerbo su im Srbi bili daleko, a Talijani blizu. Neki su mislili da će im jugoslavenstvo obranit hrvatstvo... Danas je svugdje neuzporedivo bolje nego 1990-te ili bilo kad, ali mi smo neuzporedivo gori ljudi nego 1990-te ili bilo kad prije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 06:54 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 6186 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
dane-croatia je napisao/la: Rieka (bez Sušaka) je bila pod Italijom od 1918-te do 1943. U to vrieme, nisi mogao obstati u Rieci ako si bio imalo sviestan Hrvat. Množtvo Istarskih i riečkih Hrvata u to vrieme bježi od tamo ili biva protjerano. Neki Primorci su imali jugoslavenske simpatije, jerbo su im Srbi bili daleko, a Talijani blizu. Neki su mislili da će im jugoslavenstvo obranit hrvatstvo... Danas je svugdje neuzporedivo bolje nego 1990-te ili bilo kad, ali mi smo neuzporedivo gori ljudi nego 1990-te ili bilo kad prije... Pitao sam, budući da su riječki Talijani već za ugarske vlasti 1867.-1918., negdje do 1890.-ih ako se ne varam, uspjeli istisnuti hrvatsko školstvo iz Rijeke na Sušak. Mnogi Primorci. Talijani su 1941. u travnju/svibnju tek Senj doživljavali kao roccaforte croata, na cijelom potezu od Sušaka do Senja. Zanimljiv pogled na kvalitetu današnjeg ljudstva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 10:47 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Rieka (bez Sušaka) je bila pod Italijom od 1918-te do 1943. U to vrieme, nisi mogao obstati u Rieci ako si bio imalo sviestan Hrvat. Množtvo Istarskih i riečkih Hrvata u to vrieme bježi od tamo ili biva protjerano. Neki Primorci su imali jugoslavenske simpatije, jerbo su im Srbi bili daleko, a Talijani blizu. Neki su mislili da će im jugoslavenstvo obranit hrvatstvo... Danas je svugdje neuzporedivo bolje nego 1990-te ili bilo kad, ali mi smo neuzporedivo gori ljudi nego 1990-te ili bilo kad prije... Pitao sam, budući da su riječki Talijani već za ugarske vlasti 1867.-1918., negdje do 1890.-ih ako se ne varam, uspjeli istisnuti hrvatsko školstvo iz Rijeke na Sušak. Mnogi Primorci. Talijani su 1941. u travnju/svibnju tek Senj doživljavali kao roccaforte croata, na cijelom potezu od Sušaka do Senja. Zanimljiv pogled na kvalitetu današnjeg ljudstva. U Rieci je bilo hrvatskih snaga do 1918. Istina je da nisu imali preveliki utjecaj, ali nisu bili zanemarivi. Evo opisa događaja iz 1918. o tomu kako su Hrvati na kratko preuzeli upravu nad Riekom, pa se na kraju ipak povukli pred talijanskom vojskom. Tako da po ovomu izpada da su riečki Hrvati bili nadmoćniji spram riečkih Talijana. https://hrvatska-bosna.eu5.org/hr_kultu ... a_1918.htm
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 10:59 |
|
|
https://www.matica.hr/hr/567/godina-191 ... ada-28726/Zanimljivo promišljanje o riečkom identitetu. Uglavnom, odprilike su na tragu onog što sam i ja govorio. Rieka nema kontinuitet tradicije i domaćih Riečana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 12:51 |
|
|
|
Pa tko je naselio Rijeku? Odakle su većinom Hrvati koji žive u Rijeci i što se dogodilo s njihovim nacionalnim identitetom?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 13:40 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Pa tko je naselio Rijeku? Odakle su većinom Hrvati koji žive u Rijeci i što se dogodilo s njihovim nacionalnim identitetom? Ova ugarska Rijeka o kojoj oni raspravljaju je puno manja od današnjeg grada Rijeke, to je bilo administrativno od Rječine do današnjeg škvera 3. maj. U stvarnosti je bilo urbano negdje do današnje riječke bolnice ili zgrade željezničkog kolodvora. Zamet i Sušak bile zasebne administrativn jedinice (i imale su hrvatsku većinu.  Otkuda su današnji Hrvati u Rijeci? Najveći je dio porijeklom iz bliže okolice (otprilike unutar današnje županije), zatim ih je puno porijeklom iz Dalmacije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 13:47 |
|
|
|
Zašto Riječani imaju skroz drugu melodiju govora u odnosu na svoje okružje? Split ima melodiju svoje okoline, Rijeka zvuči kontinentalno dok mi okolica zvuči ko Dalmacija
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 13:57 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Zašto Riječani imaju skroz drugu melodiju govora u odnosu na svoje okružje? Split ima melodiju svoje okoline, Rijeka zvuči kontinentalno dok mi okolica zvuči ko Dalmacija Gdje ti zvuči kao Dalmacija? Po meni je glavna razlika što u Dalmaciji da čuješ čakavski (ne govor nego bar naglasak) uglavnom moraš biti na otoku. Druga stvar je code-switching (ne znam koji bi bio hrvatski naziv za tu pojavu) u Rijeci i okolini: kad govore na poslu, školi ili s nepoznatima, lokalni govornici uvijek se trude govoriti standardom. U Splitu je suprotno, Splićani su ponosni ako s nepoznatima govore što različitije od standarda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 14:04 |
|
|
|
Čakavska melodija, šta mi u Splitu zovemo "arijanje, arijat", to me podsjeća na Dalmaciju Mi u Splitu nemamo code switching, fuzija štokavskog s čakavskim je dala novokomponirani splitski koji je zadržao čakavsku melodiju, more romanizama i štokavski kao bazu govora. Nema tu ponosa, jednostavno govorimo kako govorimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 14:13 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Čakavska melodija, šta mi u Splitu zovemo "arijanje, arijat", to me podsjeća na Dalmaciju Mi u Splitu nemamo code switching, fuzija štokavskog s čakavskim je dala novokomponirani splitski koji je zadržao čakavsku melodiju, more romanizama i štokavski kao bazu govora. Nema tu ponosa, jednostavno govorimo kako govorimo Ne znam na što točno misliš kod riječkog govora. Dat ću ti dva primjera, Kolinda koja je odrasla na Grobniku u čakavskoj okolini, standardom je govorila samo u školi i Damir Urban koji je odrastao u gradu, izvan čakavske okoline. Meni ta dva primjera govore slično, nominalno standardom, uz neka odstupanja naglaska. Možeš li mi dati neki primjer tko po tebi govori riječki?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 14:14 |
|
|
|
Teško i da će biti code switchinga kod nas jer su južnočakavski i novoštokavski dijalekt prirodni kontinuum pa nema ni potrebe za bilo kakvim "prebacivanjem"; isti naglasni sustav (silazni na prvom slogu), ikavica, sintaksa (nema inverzije kao u sjevernom čakavskom), leksik skoro identičan, deklinacije, konjugacije...
Povijest je odradila svoje, Dubrovnik, Splitska biskupija, migracije stanovništva pred Turcima, rubna kontaktna zona čakavskog i štokavskog bez geografskih barijera kao na sjeveru
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 14:19 |
|
|
|
Ma evo sad slušam riječki i više osjećam melodiju koju prije nisam čuo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 14:50 |
|
|
|
Zanimljivo mi je pitanje, koje javne osobe bi bile primjer riječkog govora? Marin Miletić? Mrle i Prlja? Marko Tolja? Slavko Linić?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 16 svi 2025, 15:30 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: U Rieci je bilo hrvatskih snaga do 1918. Istina je da nisu imali preveliki utjecaj, ali nisu bili zanemarivi. Evo opisa događaja iz 1918. o tomu kako su Hrvati na kratko preuzeli upravu nad Riekom, pa se na kraju ipak povukli pred talijanskom vojskom. Tako da po ovomu izpada da su riečki Hrvati bili nadmoćniji spram riečkih Talijana. https://hrvatska-bosna.eu5.org/hr_kultu ... a_1918.htmZa hrvatsko preuzimanje kontrole nad gradom u listopadu 1918. i privremenu prevagu nad Talijanima, ključna je činjenica ta da je u Rijeci bila smještena 79. pješačka pukovnija carske i kraljevske vojske "Grof Jelačić" iz Otočca tzv. "Jelačićevci", koja je bila popunjena hrvatskim vojnicima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 17 svi 2025, 05:10 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo mi je pitanje, koje javne osobe bi bile primjer riječkog govora? Marin Miletić? Mrle i Prlja? Marko Tolja? Slavko Linić? Morao sam guglat ko su ti Mrle i Prlja, to su oni Srbi iz Let 3, stvarno imate previše Srba tamo Linić mi zvuči baš riječki, ovo ostalo ništa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 17 svi 2025, 08:19 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo mi je pitanje, koje javne osobe bi bile primjer riječkog govora? Marin Miletić? Mrle i Prlja? Marko Tolja? Slavko Linić? Morao sam guglat ko su ti Mrle i Prlja, to su oni Srbi iz Let 3, stvarno imate previše Srba tamo Linić mi zvuči baš riječki, ovo ostalo ništa Linić je čisto grobničko prezime.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 17 svi 2025, 08:22 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo mi je pitanje, koje javne osobe bi bile primjer riječkog govora? Marin Miletić? Mrle i Prlja? Marko Tolja? Slavko Linić? O tomu i govorim. Nigdje Riečana... U Zagrebu je na pr. Ipak preživio nezanemarivi broj starih purgera. Ali Riečana ni za liek. Neki Kastavac ili Grobničan su najbolji primjer izvornog Riečana...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 17 svi 2025, 15:23 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo mi je pitanje, koje javne osobe bi bile primjer riječkog govora? Marin Miletić? Mrle i Prlja? Marko Tolja? Slavko Linić? Morao sam guglat ko su ti Mrle i Prlja, to su oni Srbi iz Let 3, stvarno imate previše Srba tamo Linić mi zvuči baš riječki, ovo ostalo ništa Mrle nije Srbin, on je Martinović iz Petrčana kod Zadra. Starih Riječana nema ako se gleda samo zapadno od Rječine, na Sušaku ima dosta starih familija i njihovih potomaka, a to je sad sve Rijeka. Za razliku od Splita, Rijeka ima vrlo slabo naseljeno zaleđe, cijeli Gorski kotar ima 20 000 stanovnika. Od Hrvata su se prije uglavnom doseljavali Ličani, podvelebitsko Primorje i Dalmatinci uglavnom iz Zadarske županije, južnije od toga puno manje. Nakon 1991. se dosta doseljavalo Slavonaca i iz BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 18 svi 2025, 18:45 |
|
|
|
SDP izgubio Rijeku nakon 80 godina.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 18 svi 2025, 18:49 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Zapadni je napisao/la: Morao sam guglat ko su ti Mrle i Prlja, to su oni Srbi iz Let 3, stvarno imate previše Srba tamo
Linić mi zvuči baš riječki, ovo ostalo ništa
Mrle nije Srbin, on je Martinović iz Petrčana kod Zadra. Starih Riječana nema ako se gleda samo zapadno od Rječine, na Sušaku ima dosta starih familija i njihovih potomaka, a to je sad sve Rijeka. Za razliku od Splita, Rijeka ima vrlo slabo naseljeno zaleđe, cijeli Gorski kotar ima 20 000 stanovnika. Od Hrvata su se prije uglavnom doseljavali Ličani, podvelebitsko Primorje i Dalmatinci uglavnom iz Zadarske županije, južnije od toga puno manje. Nakon 1991. se dosta doseljavalo Slavonaca i iz BiH. Nekoć je Lika imala preko 200k stanovnika pred kraj Austro Ugarske. Zaleđa je bilo samo je u međuvremenu isparilo
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
"i Beograd za nas dobro znade Bojovnike 106. brigade"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kraljNoći
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 18 svi 2025, 19:28 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Zapadni je napisao/la: Morao sam guglat ko su ti Mrle i Prlja, to su oni Srbi iz Let 3, stvarno imate previše Srba tamo
Mrle nije Srbin, on je Martinović iz Petrčana kod Zadra. Starih Riječana nema ako se gleda samo zapadno od Rječine, na Sušaku ima dosta starih familija i njihovih potomaka, a to je sad sve Rijeka. Za razliku od Splita, Rijeka ima vrlo slabo naseljeno zaleđe, cijeli Gorski kotar ima 20 000 stanovnika. Od Hrvata su se prije uglavnom doseljavali Ličani, podvelebitsko Primorje i Dalmatinci uglavnom iz Zadarske županije, južnije od toga puno manje. Nakon 1991. se dosta doseljavalo Slavonaca i iz BiH. Da. To sam i ja skužio u Rijeci nema baš okolne ekipe. Po nekoj logici onda u Rijeci možeš domaće srest u Kraljevici,Hreljinu,Bakru,Čavlima. Split ti je većinom doseljen ljudima iz Sinja i Imotskog.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kraljNoći
|
Naslov: Re: Rijeka i okolica - zbivanja Postano: 18 svi 2025, 19:28 |
|
|
Mrle nije Srbin, on je Martinović iz Petrčana kod Zadra. Starih Riječana nema ako se gleda samo zapadno od Rječine, na Sušaku ima dosta starih familija i njihovih potomaka, a to je sad sve Rijeka. Za razliku od Splita, Rijeka ima vrlo slabo naseljeno zaleđe, cijeli Gorski kotar ima 20 000 stanovnika. Od Hrvata su se prije uglavnom doseljavali Ličani, podvelebitsko Primorje i Dalmatinci uglavnom iz Zadarske županije, južnije od toga puno manje. Nakon 1991. se dosta doseljavalo Slavonaca i iz BiH. Da. To sam i ja skužio u Rijeci nema baš okolne ekipe. Po nekoj logici onda u Rijeci možeš domaće srest u Kraljevici,Hreljinu,Bakru,Čavlima. Split ti je većinom doseljen ljudima iz Sinja i Imotskog.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|