HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 20 tra 2024, 05:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 339 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 10 tra 2012, 14:32 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
HELEZOVA REVIZIJA
Revizorima i po 2500 KM, a njihovim vozačima 1700
Branitelji na nelegalan način ostaju bez primanja, a revizija stvara nove troškove

http://www.vecernji.ba/vijesti/revizorima-2500-km-a-njihovim-vozacima-1700-clanak-396468

-uz stihove pjesme "...malo pomalo,nista nije ostalo..." :bihzastava



Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 14 tra 2012, 14:02 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
- napokon se i slika ocitovala na TV. Prilog je isao po pocetku dnevnika u 19h izneseni problemi nacin (ne)rada komisija...kako je iz priloga prikazano zahtjeva se prekid rada komisija bezuvjetno. Spomenuti su u prilogu i pripadnici ABiH,iz srenjobosanske Zupanije koji su izvedeni iz prava...

Bitno je da podu mediski istupati sto cesci. Savjet onima koji trebaju ici, a ici ce i u Zenicu (sto nije poznato iz kojeg razloga) mada su do sada svi isli u Sarajevo, da obavezno zahtjevaju prisustvo neovisne osobe, po mogucnosti sa video opremom, jer za to ima odluka kojiko mi je poznato! Ovo su novi pozivi koji su podjeljeni unatrag desetak dana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 10 lis 2012, 17:35 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Uskoro ce se desiti jeda solidarna akcija, kojom bi se podrzali optuzeni generali, koji sjede u Hagu, konkretno Gen.Gotovina. On je osobno dao pristanak i akcija bi se trebala zvati "dan bjelih salova" koji bi se mogli uzeti i putem interneta, a cjena jednog salabi bila 5KM ili 20KUN + postarina.

HVIDRA nije inicijator, ali ce valjda dati doprinos ovoj akciji!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 09 stu 2012, 22:54 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Zanimljiv tekst, o zanimljivom ministru...

ABH: Ministar Predrag Matić laže hrvatskoj javnosti!

Objavljeno Nedjelja, 15 Srpanj 2012 18:00
ABH: Ministar branitelja, koji to nije...

Evo dijela teksta iz Slobodne Dalmacije, točnije intervjua aktualnog ministra hrvatskih branitelja koji je o Veljku Mariću rekao slijedeće:

"Proteklih dana opet se piše o nevinosti branitelja Veljka Marića i "neopravdanom zatvaranju u Srbiji"?

Sjećate li se Purde i kako su se svi ustali za njega, i sa srpske i s hrvatske strane? Slučaj s Marićem malo je drugačiji.

Kako drugačiji?

Zato što možda Marić i nije tako nevin kako nekitvrde. »Na sudu u Srbiji govorili su da je u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću jedne obitelji u Grubišnom Polju i hicima iz automatske puške ubio jednog muškarca u nazočnosti njegove supruge. − Istina. Situacija nije ni izbliza slična kao u slučaju Purde, koji je spasio i neprijateljskog vojnika. To su uvidjele i braniteljske udruge i odustale su od šire akcije.

Neki ipak ne odustaju?

Dobio sam dopise nekih marginalnih udruga koje su mi prijetile nekim akcijama ako ne pomognemo Mariću, a ja sam im odgovorio da kod mene prijetnje ne prolaze.

Što mislite o Mirku Norcu, osuđenom zbog ratnog zločina?

Neka krava da 30 litara mlijeka, svi je hvale, a onda nogom gurne i sve prolije.

Hoćete reći da je obeščastio odoru?

Da, borio se Hrvatsku, a onda je počinio takva nečasna djela i bacio veliku ljagu na sebe i vojnike kojima je zapovijedao..."

Eto kako jedan „časnik" i k tomeVinko MažarPredsjednik veterana Pete gardijske brigade Vinko Mažar izjavio je pak kako Matić nije dragovoljac, jer ga je na ratište u Vukovaru tek u listopadu 1991. privela Vojna policija. Mažaru se priključio i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, koji je s Matićem bio u logoru Stajićevo i koji traži da se provjeri kako je Matić dobio 80 posto invaliditeta ministar branitelja govori o drugom časniku Hrvatske vojske, i to generalu Mirku Norcu - možda je to stoga što nikako da dobije taj generalski čin koji toliko žarko želi i grebe rukama i nogama da postane generalom.

Što to ministar branitelja ima braniteljima za ponuditi i što je to što je Freda Matića stvorilo brigadirom HV-a, i kojim je to on ratnim zaslugama, aktivnostima i zalaganjem zaslužio?

Iz registra branitelja je vidljivo da je g. Predrag Matić-Fred bio pripadnik nepoznate postrojbe za vrijeme srpske agresije na Vukovar. Koja je to nepoznata postrojba bila i dalje je enigma, jer svi zapovjednici i svi branitelji točno znaju kojoj postrojbi su pripadali i u kojem vremenskom razdoblju.

Predsjednik veterana Pete gardijske brigade Vinko Mažar izjavio je pak kako Matić nije dragovoljac, jer ga je na ratište u Vukovaru tek u listopadu 1991. privela Vojna policija. Mažaru se priključio i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, koji je s Matićem bio u logoru Stajićevo i koji traži da se provjeri kako je Matić dobio 80 posto invaliditeta. Jašarević je ogorčen i zato što je Matić objavio fotografiju s, kako Jašarević tvrdi, kumom Draganom Lapčevićem, koji je u Vukovaru 1997. osuđen za ratni zločin.(iz medija)

Iz intervjua predsjednika veterana Pete gardijske brigade Vinka Mažara za portal Dragovoljac.com izdvajamo:

"Poznato nam je da si podnio prijavu protiv Freda Matića, savjetnika predsjednika Josipovića za branitelje. Reci nam zašto si podnio tu prijavu, što u njoj piše i kome si ju sve poslao?



Matić je jedan od eksponiranih ratnih profitera, uvlakača, kukavica, poltrona, može ga se nazvati raznim epitetima, koji su činjenice. Od mame Srpkinje i tate nazovi Hrvata koji je pobjegao iz Vukovara kao i njegov sin. Dok su se u Vukovaru branitelji borili za svaki pedalj gradskih ulica, Predrag Matić je na moru uživao po hotelima i kampovima. Povratak 20 autobusa djece s morske obale u Vukovar krajem kolovoza bio je signal kukavicama da je situacija sigurna.

Na njihovu nesreću to i nije bilo baš tako, a natrag nisu mogli bez propusnice koju kao vojno sposobni nisu mogli dobiti. Ni tada se nisu htjeli priključiti obrani grada, nego su se sakrivali po podrumima, a hranili u dječjem vrtiću, gdje je bila jedna od kuhinja. Vojna policija je vršila opću mobilizaciju sredinom listopada zbog nedostatka ljudi na prvim crtama. Tako je nasilno mobiliziran i Predrag Matić, koji se sve ove godine predstavlja kao dragovoljac i na taj način protupravno prima financijska sredstva. S njim se od mobilizacije sakrivao i njegov prijatelj, Srbin Jeftić, koji je po dolasku u logor vratio Matiću uslugu na način da ga je preko svojih kosovskih veza postavio za šefa sobe.

Tako je Predrag Matić prošao strašne torture kao šef sobe i postao 80% hrvatski ratni vojni invalid. Njegov prijatelj Jeftić je na Fredov prijedlog odlikovan od Mesića Visokim odličjem za spašavanje Hrvata u logoru!! U kolovozu 94. prekaljeni bojovnik se uključuje u aktivnu službu, i to odmah u urudžbeni ured kao šef. Naravno da ne može dalje krenuti bez odgovarajućeg čina. Za sposobnog Predraga ni to nije problem. Jednim telefonskim pozivom određuje mu se čin bojnika. Sve je to navedeno u prijavi ODO Vukovar prije tri godine, a isto tako poslano na više ministarstava i službi, ali je očito da dotičnom samo nožni prsti vire iz one stvari, a to mu je najbolja sigurnost i zaštita.

Da li si od bilo koga do dana današnjeg dobio neki odgovor vezano uz to?

Povratnu informaciju nisam nikada dobio, iako sam svima dao sve svoje podatke!

1. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred ima status HRVI-a s tjelesnim oštećenjem od 80%, trajno? Kao što je poznato, imenovani je nakon okupacije Vukovara 19.11.1991. zarobljen i odveden u zatočeništvu. Prema pravilniku za ocjenu tjelesnog oštećenja imenovani s osnova boravka u zatočeništvu i PTSP‐a za kojeg sam tvrdi da ga ima, a što je izjavio gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 dana 18.11.2007., ne može imati veće oštećenje od 60%, to je maksimum koji pravilnik dopušta.

2. Gospodinu Predragu Matiću ‐ Fredu 2000. godine utvrđen je potpuni gubitak preostale radne sposobnosti pri nadležnom liječničkom povjerenstvu mirovinskog invalidskog osiguranja RH, Područna služba Zagreb, te je ocijenjen potpuni, 100% gubitak radne sposobnosti, što je preduvjet za ostvarivanje vojno‐invalidske mirovine prema ZPHBDR-u. Gospodin Predrag Matić – Fred umirovljen je 2000. godine s činom brigadira.

3. Gospodin Predrag Matić ‐ Fred gostujući u emisiji novinara i urednika HRT-a Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 dana 18.11.2007. izjavio je da boluje od PTSP‐a, ali da ne konzumira nikakvu terapiju.

4. Kako je moguće da osoba kojoj je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti, tj. 100% invaliditet s pravom na vojno‐invalidsku mirovinu, te koja boluje od PTSP‐a obnaša dužnost savjetnika predsjednika RH, igra mali nogomet svakog tjedna s predsjednikom, bude član odbora za obranu, te sada i ministrar hrvatskih branitelja.



5. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred sebe naziva dragovoljcem Domovinskog rata, kada je među Vukovarcima opće poznata činjenica da je mobiliziran mjesec i pol dana prije okupacije Vukovara, točnije 04.10.1991., a mobilizirala ga je vojna policija zajedno s njegovim prijateljem Jeftićem kojeg je predložio za odličje predsjedniku Mesiću. Kako je moguće da se dragovoljcem predstavlja osoba koja je zajedno s djecom Vukovara u svibnju, lipnju i kolovozu 1991. bila smještena na obali?

6. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred izjavi u Novinarskom domu na okruglom stolu da on osobno poznaje najmanje „5 lažnjaka" aludirajući na lažne branitelje, a da do današnjeg dana nije prijavio niti jednog od tih spomenutih 5?

7. Kako je moguće da Predrag Matić ‐ Fred dobije stan iz stambenog fonda za stradalnike Domovinskog rata te u okviru toga i kvadraturu za nevjenčanu suprugu koja je prema dostupnim informacijama još uvijek u službenom braku u Republici Srbiji?

8. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred bude odlikovan Redom Hrvatskog križa kada je poznato da se to odlikovanje dodjeljuje samo osobama koje su teško ranjene u obrani suvereniteta i integriteta RH, a gospodin Matić nije ni lakše, a kamoli teže ranjavan?

9. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred u svom životopisu napiše da je „tijekom rata obnašao gotovo sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne", kada je to LAŽ? Zna se da je pok. general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Predrag Matić – Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanje bojnom je nastavio pok. Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bio?

Poštovana gospodo, mislimo da je krajnje vrijeme da se demistificira samoproglašeni vukovarski branitelj Predrag Matić ‐ Fred, koji je manipulacijama i raznim makinacijama u javnosti od sebe stvorio nešto što niti je bio niti je mogao biti. Na ovo se upozorava već godinama, ali nitko ne reagira. Njegov status mobilizirane osobe i njegov status zatočenika srpskih koncentracijskih logora nije upitan, ali je upitno sve drugo, jer imenovani je upravo na tim stvarima osigurao sebi privilegije, povlastice i zasluge koje mu ne pripadaju, a uz sve to je gazeći preko mrtvih i poginulih sugrađana i suboraca pa čak i zapovjednika generala Blage Zadre i Marka Babića, od sebe u javnosti stvorio heroja bez imalo srama i moralne odgovornosti.

Zbog čega se ne zapitate zašto se u prvom dijelu serijala „Heroji Vukovara" u kojem se opisuju ratna događanja u Borovu Naselju, a gdje je bio i gospodin Fred, niti u jednoj od 10 epizoda ne pojavljuje gospodin Fred? To je zbog toga, gospodo, što pok. Marko Babić i svi heroji iz tog serijala nisu dopustili gospodinu Matiću da još jednom, po tko zna koji puta, i u tom serijalu pokuša progurati svoje laži koje uporno gura u hrvatskim medijima sve ove godine, a posebno u svojoj knjizi „ništa lažno".

Branitelji Vukovara i svi Vukovarci znaju tko je gospodin Predrag Matić – Fred, pa je najbolje da njih same pitate o njemu, te usput dobijete i date odgovor na gore postavljena pitanja. Mislimo da je stvarno trenutak da se prestane manipulirati netočnim informacijama koje imenovani vješto koristi u svojim medijskim istupima i tako od sebe pravi heroja koji nikada nije i ne će biti, barem ne među nama – braniteljima Vukovara, a krajnji je trenutak da i hrvatska javnost prestane biti obmanjivana.



Da, i mi želimo da se objavi registar hrvatskih branitelja, ali samo zbog ovakvih osoba kao što je Predrag Matić – Fred, da se konačno vidi tko je to bio branitelj i dragovoljac, a tko nije.

U vjeri i nadi da je barem nekome iz hrvatskih medija i državnih institucija Republike Hrvatske stalo da konačno objektivno i istinito demistificira samozvanog heroja, želimo vjerovati da će ovo pismo naići na savjesnog i poštenog urednika, novinara koji će obratiti pažnju i posvetiti se novinarskom istraživanju, kao i državnoj instituciji, a s ciljem stvarne zaštite digniteta branitelja i Domovinskog rata u cijelosti, te da se jednom za svagda imenom Predraga Matića – Freda prestane s ponižavanjem i vrijeđanjem stvarnih i istinskih heroja i branitelja Vukovara.

S poštovanjem,

Vukovarski branitelji:

Nevenko Mauzer, Petar Janjić – Tromblon,,Tomislav Jakovljević, Vinko Mažar, Mario Mlinarić, Miroslav Josić, Ante Maduna, Tomislav Josić, Mirko Brekalo, Branko Grdić, Ante Raspudić, Dejan Marošičević, Stanko Zadro, Ivica Roguljić, Željko Lozančić, Vinko Leko, Stanko Brekalo, Tomislav Zadro, i mnogi drugi branitelji čiji popis bi bio podugačak.

(Izvadak iz medija)

Kad se sve to uzme u obzir, uz najnovije bisere poput onoga da bi branitelji trebali osiguravati gay parade, teško je povjerovati da gospodin ministra nije pod teškim djelovanjem PTSP-a i kao takav nije u stanju obnašati funkciju ministra.

Nadalje, kako je ministar Matić iz statusa „umirovljen" došao u aktivnu službu Ministarstva branitelja, a nesposoban je za rad jer ima poveliku invalidnost, zbog psihičke bolesti. Iz svega navedenog vrlo je upitna moralna veličina i vertikala gospodina ministra Matića, koji si daje za pravo Veljka Marića smatrati krivim za obranu Hrvatske, u kojoj sam taj Matić poput mnogih njemu sličnih s političkim vezama i malim brojem dana rata ima najveće privilegije.

Podsjetit ću isto tako na još jednu u nizu Fredovih manipulacija, a odnosi se na vrijeme dok je dotični bio savjetnik Predsjednika. Koristeći tu funkciju predložio je generala Stipetića za odlikovanje Heroj Domovinskog rata, na taj način vraćajući mu uslugu jer je general Stipetić predlagao Freda za čin generala. „Ruka ruku mije" i „svoji smo", očito su parole po kojima Fred rješava svoje i tuđe statuse, iako se u spomenutom intervju kategorički brani od takvih radnji.

U istom intervju najavljuje žestoki obračun s lažnim invalidima, kupljenim ratnim putevima, liječničkim dijagnozama i upitnim komisijskim rješenjima, no kako možemo zaključiti iz izjava njegovih neposrednih suboraca, prvo će se morat obračunati sam sa sobom.

Svojom izjavom u tekstu Slobodne Dalmacije gospodin Predrag Matić - Fred je uz sve epitete koje su mu dali branitelji Vukovara pokazao još jednu, a to je da je lažov.

Tvrdim to pod materijalnom i krivičnom odgovornošću iz sljedećeg razloga:

Citiram izjavu g. Matića:

"Neki ipak ne odustaju?

Dobio sam dopise nekih marginalnih udruga koje su mi prijetile nekim akcijama ako ne pomognemo Mariću, a ja sam im odgovorio da kod mene prijetnje ne prolaze.

Odgovorno kao koordinator Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 RH, koji je pisao Uredu predsjednika RH, njegovom savjetniku Predragu Matiću u svezi traženja da Veljko Marić kaznu služi u RH, a koji je objavljen u medijima i odaslan dva dana prije Božića tvrdim da odgovor nikad nismo dobili ni u kojem obliku.

Prije nekoliko dana smo opet poslali zahtjev g. Matiću, sada kao ministru hrvatskih branitelja, s napomenom da ćemo iskoristiti sva zakonska i ustavna prava, pa i pravo na prosvjede. Niti na to pismo nismo dobili nikakav odgovor.

Prije nekoliko minuta sam razgovarao s gospođom Marić suprugom Veljka Marića, koja je na moj upit je li ju ministar branitelja primio na razgovor odgovorila negativno.

Slijedom navedenog g. Ministar Predrag Matić-Fred iznosi u medijima laži i neistine da je s nama kao potpisnicima i pošiljateljima dopisa kontaktirao, i da je na zaprimljene dopise odgovorio.

Ono što mogu poručiti g. ministru da je točna novinareva tvrdnja „Neki ipak ne odustaju? Jer UHB 1990-1996-RH i ABH ne će odustati dok sustavi svi oni koji su na njegovim jaslama ne počnu raditi u interesu Hrvatske, hrvatskog čovjeka i posebice hrvatskih branitelja.

Vidimo se u Zagrebu, na Trgu Bana Josipa jelačića, gospodine ministre! Ja ću biti sa svojim suborcima a Vi?

Mario Maks Slaviček
ABH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 14 stu 2012, 22:27 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Ovo bi se moralo iztraziti, i ako su ove navedene stvari tocne, Matic bi mora sam odustati od pozicije. Ako ne, bilo bi dobro da mu neko iz vlade dadne do znanja da se makne. Kakve se znakove daje ako je na toj poziciji covik koji nema povirenje branitelja.

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 19 stu 2012, 22:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
slika

Susret članova HVIDRE HRHB iz Tuzle i Brčkog sa kolegama iz UHDDR Petrovci (RH) na putu za Vukovar

I nastavak puta

slika

Više na https://www.facebook.com/media/set/?set ... 972&type=1

:herceg_bosna

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 20 stu 2012, 00:49 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Svaka cast! :palacgore2

I od mene par slika...

slika

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 23 stu 2012, 13:00 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
:HVO UDVDR HB i na fejsbuku


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 01 pro 2012, 01:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mogu ovi podaci biti istiniti ? Hrvati se stvarno znaju čuvati i organizirati u ratu.

Casualty figures according to RDC
(For the Bosnian War)

(as reported in June 2009)

Total
97,214

Bosniaks 64,341 66.2%
Serbs 24,726 25.4%
Croats 7,602 7.8%
other 547 0.5%

Total civilians
39,685

Bosniaks 33,071 83.3%
Serbs 4,075 10.2%
Croats 2,163 5.4%
others 376 0.9%

Total soldiers
57,529

Bosniaks 31,270 54.4%
Serbs 20,649 35.9%
Croats 5,439 9.5%
others 171 0.3%
unconfirmed 4,000

Casualty figures according to the Demographic Unit at the ICTY
(For the Bosnian War)


Total
104,732

Bosniaks c. 68,101
Croats c. 8,858
Serbs c. 22,779
Others (mostly Muslim names) c. 4,995

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 08 pro 2012, 12:30 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Covjek nezna kako bi komentarisao predstavnike hrvata u emisiji...! Nevjerojatno je da niko "pismen" nemoze bahatom ministru da se suprotstavi!



Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 31 pro 2012, 00:01 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Svaka cast redakciji za ovo! Jedno vrijeme ove knjiga je bila zabranjena.
http://www.hercegbosna.org/preuzimanja/povijest--politika/ratno-znakovlje-hvo-zborno-podrucje-vitez-6986.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 31 pro 2012, 09:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32134
zomby je napisao/la:
Svaka cast redakciji za ovo! Jedno vrijeme ove knjiga je bila zabranjena.
http://www.hercegbosna.org/preuzimanja/povijest--politika/ratno-znakovlje-hvo-zborno-podrucje-vitez-6986.html


zabranjena?od koga,zašto?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 31 pro 2012, 11:16 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Mar-kan je napisao/la:
zomby je napisao/la:
Svaka cast redakciji za ovo! Jedno vrijeme ove knjiga je bila zabranjena.
http://www.hercegbosna.org/preuzimanja/povijest--politika/ratno-znakovlje-hvo-zborno-podrucje-vitez-6986.html


zabranjena?od koga,zašto?


Od Nobila...ako se ne varam!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 13 vel 2013, 10:05 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Uskoro gasenje udruga proistelih iz domovinskog rata!
Naime, predstavnici udruga podnjeli su zahtjev te predocili troskovnike opcinskim strukturama glede financiranja, na sto su PREDSTAVNICI IZ REDA HRVATSKIH STRANAKA MIMO ZAKONSKE PROCEDURE DOGOVOROLE UMANJENO FINANCIRANJE, te tako dovele udruge pred gotov cin.
Financiska sredstva nece biti dostatna za placanje osnovnih racuna ili hladni pogon. Isti ti predtavnici (koalicija HDZ-SDA koja je potpisana prije izbora) je uredno odobrila sredstva istim udrugama koje predstavljaju muslimane/bosnjake, te im nije uskratila dosadasnja sredstva. Dirdektan krivac za ovako ophodenje je HDZ!

Ovo je definitivni udar, a moze se reci i posljednji gdje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 13 vel 2013, 10:15 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Odlomak iz teksta;
Ko je vojni savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH

SLAVKU MARINA, OFICIRA JNA, NA POČETKU RATA ZAROBIO JE HVO!

Da se SFOR-ova pravila kojim slučajem odnose i na savjetnike za vojna pitanja članova državnog Predsjedništva, glavni “selektor” hrvatske generalske liste Slavko Marin davno bi bio maknut sa tog mjesta. Poznato je, naime, da se Marin u Predsjedništvu BiH našao nakon što je prethodno propao pokušaj njegovog šefa Dragana Čovića da ga instalira na funkciju federalnog ministra odbrane. Kandidatura ovog nekadašnjeg brigadira Vojske Federacije tada je osporena od strane OHR-a i SFOR-a, budući da je Marin bio jedna od ključnih ličnosti “hrvatske samouprave” , zadužen za stvaranje haosa na području srednje Bosne. Sjetimo se da je o Marinovoj ulozi u organiziranju serije mitinga i napada na kasarne Vojske Federacije sa hrvatskim vojnicima svojevremeno govorio i bivši američki ambasador u BiH Thomas Miller.

Pored toga, ima na desetine svjedoka koji mogu potvrditi kako je Marin u proljeće 2001. lično uvjeravao hrvatske vojnike da ne obnavljaju vojne ugovore i ne stavljaju se u službu vlasti Alijanse, poslije čega su oni koji su poslušali njegov savjet otpušteni iz vojske.

No, to nije i jedini detalj iz biografije Slavka Marina koji glavni personalni strateg u uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH brižljivo skriva. Do 1992. godine Marin je radio u tadašnjem Štabu Teritorijalne odbrane u Novom Travniku, kada je kompletnu dokumentaciju odnio u travničku kasarnu JNA u kojoj je ostao sve dok ga u prvim mjesecima rata nisu zarobili pripadnici HVO-a?! ( U tome se njegova biografija frapantno podudara sa biografijom njegovog kolege Rasima Delića kojeg su u isto vrijeme zarobili pripadnici Armije BiH.) Iako nije poslan u zatvor, Slavko Marin je sve do “amnestije” živio gotovo izoliran od svojih sugrađana. Naknadno je raspoređen u Zapovjedništvo Operativne zone srednja Bosna gdje je radio isključivo uredske poslove, jer ga niko nije smio poslati na linije zbog straha od odmazde drugih vojnika. Marinova vojnička karijera krenula je uzlaznom putanjom tek nakon što je premješten u Zapovjedništvo Prvog gardijskog zbora u Mostaru, gdje se stavio na raspolaganje hercegovačkoj generalskoj kliki. Stoga ne čudi što Marin, prilikom svjedočenja u haškom procesu protiv generala Tihomira Blaškića, nije “mogao” odgovoriti niti na jedno pitanje Blaškićeve odbrane koje se odnosilo na postojanje dvostruke linije zapovijedanja u HVO-u.

Pod zaštitničkim skutama HDZ-a i hercegovačkog generalskog lobija, Slavko Marin je pored dva stana i dva poslovna prostora u Novom Travniku (u jednom je otvorio prodavnicu autodijelova), i porodične kuće u rodnom selu Bučići, došao i do luksuznog stana u Mostaru. Vjeruje se da preko Marina skupina hercegovačkih generala koje je SFOR davno uklonio iz vojnih snaga izravno ontrolira “civilno zapovijedanje” nad hrvatskom komponentom i vrši opstrukciju svih važnih procesa.


Kao precjednik Opcinskog vijeca, nagodio se sa nacelnikom Lendom, da mi se zaposli sin a Lendi ce izici u susret te ce se u opcini uposliri tri muslimana. Sada u surednji s nacelnikom radi na gasenju udruga proisteklih iz domovinskog rata!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 12 lip 2013, 15:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Jedan čovjek je ranjen kao pripadnik TO BiH (odnosno ABiH), kasnije te godine je prešao u HVO (prije ABiH-HVO sukoba). Armija ga je u evidenciji vodila još 6 mjeseci. Kaže da ne može riješiti status jer su mu ovi u ABiH (nije jasno je li neka komisija, udruga ili nešto treće), rekli da je "dezerter". Zna li ko kako bi se to trebalo riješiti...može li mu pomoći HVIDRA?

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 14 lip 2013, 21:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 stu 2010, 10:05
Postovi: 1660
Lokacija: Herceg-Bosna
Ministry of Sound je napisao/la:
Jedan čovjek je ranjen kao pripadnik TO BiH (odnosno ABiH), kasnije te godine je prešao u HVO (prije ABiH-HVO sukoba). Armija ga je u evidenciji vodila još 6 mjeseci. Kaže da ne može riješiti status jer su mu ovi u ABiH (nije jasno je li neka komisija, udruga ili nešto treće), rekli da je "dezerter". Zna li ko kako bi se to trebalo riješiti...može li mu pomoći HVIDRA?

Može mu pomoći samo potvrda od postrojbe HVO-a u kojoj je bio i da mu se to na osnovu dokumentacije i evidencije postrojbe upiše u vrijeme provedeno u ratu u uredu obrane.

_________________
Sveti Ante platit ću ti misu, samo reci koji naši nisu !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 15 lip 2013, 16:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Đipalo Junuz je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Jedan čovjek je ranjen kao pripadnik TO BiH (odnosno ABiH), kasnije te godine je prešao u HVO (prije ABiH-HVO sukoba). Armija ga je u evidenciji vodila još 6 mjeseci. Kaže da ne može riješiti status jer su mu ovi u ABiH (nije jasno je li neka komisija, udruga ili nešto treće), rekli da je "dezerter". Zna li ko kako bi se to trebalo riješiti...može li mu pomoći HVIDRA?

Može mu pomoći samo potvrda od postrojbe HVO-a u kojoj je bio i da mu se to na osnovu dokumentacije i evidencije postrojbe upiše u vrijeme provedeno u ratu u uredu obrane.


Ima on svu dokumentaciju, samo što ne riješava braniteljski status, nego ganja RVI. Enivej, upućen je na adresu gdje bi mogao dobiti pravnu i ostalu pomoć.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 06 ruj 2013, 15:15 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
NOVI UDAR

U ovj SRH je trnutacno pocinje udar na Branitelje, tocnije RVI. Pocelo je masovno ponistavanje rjesenja od starna Matica. Naime ministarstvo boraca NOB-a, je rjesilo skinuti sve RVI, pa i one koji imaju vise ranjavanja, vise operativnih zahvata, koji su bili na bezbroj komisja (to su one komisje gdje ste morali pokazati ozljede), koji imaju uredne papire od lijecnika i te svu potrebnu dokumentaciju.

E tu dokumetaciju, potvrde, pripadnost postrojbi, potvrda stradavanja, potvrada statusa branitelja,...je ponisteno i NEMAJU PRAVO ZALBE!?

Ja nevjerujem, niti se mogu sjetiti koja je to drzava bez provedene revizije i upravnog spora pisala ovakva rjesenja!? Mozda neko zna...ja ne. Jos je tuznije sto novinari NESMIJU niti pitati Matica, na temelju cega (kojeg zakona) je naredio ovako nesto!


Inace ,alo je vjerojatno da ce bilo tko ista poduzeti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 06 ruj 2013, 18:52 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
I dok skidaju one prave RVI, precjedniku HVIDRE HRHB sigurno ne pada napamet skinuti nekome vrlo bliskom mirovinu koju prima iako radi u zdravstvu!

Zivila Herceg Bosna!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 08 ruj 2013, 11:24 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Da li neko zna nesto o rjesenjima koje Ministarstvo Branitelja RH, stavlja van snage vec donesena dosadasna invalidska rjesenja (koja i onako nikada nisu urucena) koje stoje pod kljucom vise od 15god.!?

Time ponistava sva rjesenja i sve RVI koji su otisli u mirovinu do 2000god. Po svemu sto se moze nesluzbeno cuti vrlo je izvjesno da veliki broj onih koji su u mirovinu otisli a nisu pod "medudrzavnom sporazumu" ostaju bez svih prava!?

Nesto o ovome se nemoze nigdje nista procitati, niti se moze naci...nije se oglasila niti jedna udruga, ni portal,...nijedan elektronicki medij!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 08 ruj 2013, 22:13 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Da li neko zna nesto o rjesenjima koje Ministarstvo Branitelja RH stavlja van snage? :neznam


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 09 ruj 2013, 16:58 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Ministar branitelja Predrag Matić Fred za zabranjeni: Objavljujemo Registar branitelja do Božića


Ministar branitelja Predrag Fred Matić uskoro će ispuniti predizborno obećanje Kukuriku koalicije - objava Registra branitelja. Izmjene Zakona o braniteljima kojima se pravno osigurava objava Registra gotove su, a za dva tjedna trebale bi biti upućene u proceduru Vlade. No, izmjene Zakona o braniteljima koji nudi i neka poboljšanja statusa branitelja prolaze u sjeni tužbi pripadnika HVO-a koje bi državu mogle koštati milijarde kuna. Radi se o ljudima koji nisu stradali u Hrvatskoj, ali su dobili mirovinu, a radi nje su donesena i rješenja o njihovoj invalidnosti koja im nikada nisu uručena. No, netko iz MORH-a im je 2006. ipak potajno dao ta rješenja. Njih 150 tužilo je državu jer im nisu isplaćivana prava kao invalidima, dobili su sudske sporove koje je potvrdio i Vrhovni sud. Pravi problem nastat će ako svih 10 tisuća odlučiti tužiti Hrvatsku i potraživati ono što im pripada samo na papiru.

Ministre jeste li pronašli rješenje kako da država ne ostane bez milijardi kuna zbog mogućih tužbi pripadnika HVO-a koji bi mogli potraživati zaostale invalidnine i ostala materijalna prava.

- U četvrtak sam imao sastanak u Vladi u Uredu potpredsjednika Mimice s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem, zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom. Mislim da smo došli do nekih rješenja ali smo se dogovorili da s njima nećemo izaći u javnost. No, vjerujem da će sve biti u redu.

Izmjenama Zakona o braniteljima predlažete i odredbu kojom osporavate rješenja koja nisu izvršena pet godina prije stupanja na snagu zakona. Odnosi li se to upravo na sporna rješenja HVO-a i je li i to na tragu mogućeg izlaza iz ove situacije?

- Da. To je jedan dio. Imamo par mogućih rješenja za taj problem, a koja ćemo morati uklopiti u izmjene Zakona o pravima branitelja koje ćemo uskoro uputiti u Sabor. Morati ćemo zadržati notu socijalne komponente jer su međutim pripadnicima HVO-a radi o najtežim ratnim invalidima i obiteljima poginulih, a mi imamo ustavnu obvezu vođenja brige o pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske. I okviru toga ćemo pronaći rješenje da im pomognemo. Nećemo te ljude bacit na ulicu, ali nećemo dopustiti niti da se to dogodi Hrvatskoj.

Da podsjetimo, radi se o ljudima kojima su bili pripadnici HVO-a, nisu stradali u Hrvatskoj ali imaju mirovine.

- Opće je poznato da oni nisu stradali u Hrvatskoj. Rješenja o kojima govorimo su donesena na temelju džentlmenskog dogovora da ih neće koristiti, niti ona imaju ijedan pravni dokument niti uporišta u bilo kojoj pravnoj regulativi.

Oko svega treba biti iznimno oprezan jer nekima koji su dobili tužbe one su potvrđene i na Vrhovnom sudu? Ne bojite li se da bi sada ukidanje tih rješenja moglo biti protuustavno?

- Zato smo na sastanku u Vladi dogovorili da ćemo kada definitivno utvrdimo moguća rješenja ovog problema tražiti stručno mišljenje Ustavnog suda prije nego ga ugradimo u zakon. Svi moraju razumjeti da smo mi koji radimo u izvršnoj vlasti Republike Hrvatske dužni poštivati zakone, ali isto tako i zaštititi interes naše države.

Kada se saznalo za sve u javnosti je li došlo do povećanog podnošenja tužbi tih pripadnika HVO-a?

- Prije nego je sve doznala javnost održao sam nekoliko sastanaka s udrugama koji predstavljaju te ljude i oni su bili ogorčeni s time što su pojedinci napravili u ostvarivanju svojih prizemnijih interesa: grabi do kraja iako znaju da za to nemaju niti jedno zakonsko, moralno, niti bilo koje drugo pravo. No, nažalost svi smo lakomi za kune i zbog ovih 150 ljudi koji su podnijeli tužbe došlo je u pitanje onih 9850 drugih.

Znači radi se o ljudima koji nemaju status hrvatskog branitelja i nisu u Registru?

- Tako je. Nikada nisu bili pripadnici Hrvatske vojske već pripadaju fantomskoj specijalnoj postrojbi MORH-a koja nije postojala tijekom Domovinskog rata. Postojale su samo specijalne postrojbe MUP-a, a sve drugo je izmišljotina.

Hoće li Registar branitelja biti objavljen do Božića kao što ste najavili.

- Hoće.

Kada će izmjene Zakona, kojima se i stvaraju pravne pretpostavke za njegovu objavu, biti upućene u Sabor?

- Oko dva tjedna će trajati javna rasprava o izmjenama, zato i idem danas idem u Split, a idući tjedan u Požegu. Nakon toga će zakon biti upućen u Vladu, a onda u Sabor. Moram reći da sam jako ponosan na to što je Ministarstvo branitelja jedno od najtransparentnijih. Mi nemamo nikakvih tajni. Mene su čak na početku mnogi “ dušobrižnici” kritizirali jer nikoga u ministarstvu nisam smijenio kada sam došao pa su me upozoravali da je ostalo “leglo HDZ-a”. A ja i ovim izmjenama zakona želim dokazati kako ljudi, kada ih se pusti da rade svoj posao, oni to rade puno kvalitetnije.

Želite reći da su isti ljudi s kojima bivša Vlada nije mogla naći pravno rješenje za objavu Registra sada u Vašem mandatu su to uspjeli?

- Tako je. To samo pokazuje da nije bilo političke volje da se Registar objavi, a da su pravne prepreke bile samo isprika. Jer ja i moji suradnici došli smo do rješenja kako objaviti i puno više od samog imena i prezimena.

Dakle što će točno biti objavljeno?

- Ime, prezime, ime roditelja, datum rođenja, broj dana provedenih u Hrvatskoj vojsci, MUP-u ili MORH-u te da li je pripadnik borbenoga ili neborbenog sektora.

Još prije dva mjeseca ste mi rekli da će se moći objaviti samo ime, prezime, ime roditelja i godina rođenja?

- U konzultacijama s MORH-om, MUP-om i Agencijom za zaštitu osobnih podataka došlo smo do pravnih rješenja i zakonskih definicija koje nam omogućuju da objavimo i više podataka.

Znači ne bojite se mogućih tužbi?

- Ne, jer je sve pravno pokriveno. Ali naravno, na primjeru HVO-a vidimo da svatko svakoga može tužiti. No u slučaju objave Registra takve tužbe neće biti utemeljene.

Ali stvorili ste i mogućnost da bude objavljen i cijeli ratni put?

- To će biti pozitivno iznenađenje. Oni koji se ničega ne srame i ne boje u posebnoj koloni u Registru moći će dati svoju privolu da se objavi njihov cjelokupni ratni put. Ja ću biti prvi koji će to učiniti kako bih dokazao ljudima da nema razloga za nikakve strahove. Danas se hrvatske branitelje, odrasle ljude, plaši sa Savom Štrbcem. Siguran sam da neće biti nikakvih negativnih posljedica od objave Registra. To što je netko bio hrvatski branitelj i što je branio svoju zemlju nikome ne može stvoriti problem. Oni koji tvrde drugačije - politiziraju.

Zašto onda HDZ nije htio objaviti Registar ?

- Ne želim ništa zaključivati, ali činjenice su da je predsjednik Tuđman na kraju rata rekao da je u ratu sudjelovalo 350 tisuća ljudi, sada ih imamo 500 tisuća, a suradnici su mi rekli da se broj branitelja u Registru povećavao neposredno pred izbore.

Dobro, ali hoće li od objave Registra biti i konkretne koristi odnosno hoće li oni koji ne zaslužuju status branitelja ostati bez njega te morati vratiti sve ono materijalno što su zahvaljujući tome statusu stekli?

- Ministar branitelja ima jedan resor te obvezu i pravo da objavi Registar. To je bilo predizborno obećanje. Iako nisam sudjelovao u izborima kao član SDP-a, kao savjetnik predsjednika Josipovića zalagao sam se za njegovu objavu.

Da ali vaše ministarstvo isplaćuje materijalna prava braniteljima, pa i onima koji su lažni branitelji?

- Moje će ministarstvo objaviti ono za što ima dokumente, a znamo da papir trpi sve. Ja nemam elemente da utvrđujem tko je pravi, a tko lažni branitelj. Za to postoji Državno odvjetništvo, policija, neke druge institucije trebaju i moraju reagirati na nepravilnosti.

A mislite li Vi osobno da bi one za koje su utvrdi da su lažni branitelji trebali vratiti sve ono što su dobili od države?

- Više puta sam rekao kako je Hrvatska bila vrlo dobronamjerna prema svojim kriminalcima u proteklih 20 godina. Osobno bih bio zadovoljan da im se zaustave buduće isplate. Mislim da bi bilo suludo tražiti da vrate ono što primili jer bi bilo nemoguće očekivati da će to i dogoditi. Na nadležnim državnim tijelima je da pokrenu sve potrebne procese ako se objavom Registra utvrdi koji ljudi su primali nešto što im ne pripada.

Znači Vaš posao prestaje objavom Registra?

- Tako je. Na nadležnim institucijama je da pokrenu eventualne progone onih koji nisu smjeli biti u njemu. Jer niti pravom niti lažnom ja nisam dao potvrdu da je branitelj, pa mu ju ne mogu niti oduzeti, a dušobrižnici koji se bune zbog objave želim poručiti kako treba počistiti ispred svog dvorišta kako bi se mogli prozivati drugi. I mene isto tako zanimaju i drugi registri primjerice korisnika poljoprivrednih poticaja...

Evo HDZ pita zašto ne objavite registar agresora, aboliranih...

- Pa oni su 20 godina bili na vlasti. Zašto to nisu učinili?! Zar je Fred morao doći da bi se to riješilo? Radi se o jeftinom politikantstvu koje najradije ne bih komentirao.

Kada ste postali ministar pozvali ste sve koji znaju nekog lažnog branitelja da ga prijave DORH-u. Je li bilo odaziva?

- Nemam informacije o tome jer ne spada u moj dio posla da ja ispitujem DORH.

Prozivate HDZ za jeftino politikantstvo, a nije li to i Vaša izjava kad kažete: ići ju ja u zatvor umjesto branitelja koji bude uhapšen samo zato što smo objavili Registar. Pa jako dobro znate da nitko ne može ići u zatvor umjesto drugoga?

- Naravno da je to slikovita izjava, ali u praksi bih to sigurno napravio. Ponavljam onaj tko je hrvatski branitelj samo pod tom optužbom sigurno neće ići u zatvor. To nije moguće. Zato sam i dao takvu izjavu kako bi poručio da to nije moguće. Ali naravno ako je netko učinio nešto protuzakonito, protivno ratnim pravima i običajima odnosno ratni zločin, da ja za njega neću ići u zatvor. Takve uopće ne priznajem kao branitelje.

Izmjenama Zakona ne osiguravate samo objavu Registra već i širite neka braniteljska prava. Znači li to da će Vam trebati i više proračunskog novca?

- Radimo desetak izmjena kojima ćemo poboljšati status branitelja, njihovu pravnu sigurnost. Ali nema niti jedne odredbe koja umanjuje, a kamoli da ukida neko pravo. Moto nam je Grdovićev hit: nije u šoldima sve. S nekoliko izmjena poboljšavamo položaj branitelja, ali bez značajnog povećavanja troškova. Radi se o sitnim iznosima koje će naše ministarstvo osigurati unutar svojih proračunskih stavki, a nećemo tražiti dodatna sredstva od Vlade. Primjerice, udovice će se moći vjenčati i neće zbog toga pravo na izgubiti obiteljsku mirovinu, one kojima suprug umre kao HRVI će dobivati opskrbninu od 1000 kuna dok je dočekaju rješenje kojim nasljeđuju suprugovu mirovinu.

Izmjenama ćete pravo na stambeno zbrinjavanje dati i dragovoljcima koji imaju više od tri godine ratnog staža. Ali zar to neće ostati samo na papiru jer i bez njih na listi za stambeno zbrinjavanje imate 12 tisuća ratnih invalida koji ovim tempom neće biti zbrinuti do 2052. godine?

- Otkako postoji Zakon o pravima branitelja svi branitelji znaju da je to zakon o pravima stradalnika jer branitelji ne ostvaruju nikakve materijalna prava osim udjela u Braniteljskom fondu. Sada po prvi put u zakon želim uključiti i branitelje. Nemam dodatnih 10 milijardi kuna kako bih dao stan ili kredit tim dragovoljcima ali želim da budu dio zakona. Onaj tko je zlonamjeran reći će da od toga neće biti nikakve stvarne koristi, ali onaj tko je dobronamjeran reći će: evo konačno su branitelji ušli u zakon.

Stambeno zbrinjavanje je velik problem. Vaše je ministarstvo i samo priznalo da će, posljednji ratni invalid biti stambeno zbrinut za 40 godina ako se nešto ne promjeni, a država novca nema?

- Kad izmijenimo Zakon donijet ćemo novu Uredbu o stambenom zbrinjavanju kojom ćemo to malo pogurati. Napravit ćemo jedinstvenu listu onih koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje i za svakog će se znati na koliku državnu olakšicu ima pravo kod podizanja kredita ili kupnje stana. Moći će odmah podignuti kredit i riješiti svoje stambeno pitanje, a kada dođe na red za zbrinjavanje država će mu dati novac na koji ima pravo. Primjerice, 30 postotni invalid može dignuti kredit od 50 tisuća eura, dograditi kat kuće kod roditelja, a za nekoliko godina kada dođe na red država će mu vratiti 30 posto kredita kolika mu je olakšica odnosno 15 tisuće eura. Hoće li onaj taj novac potrošiti za reprogram kredita ili da kupi auto to je njegova stvar. A ne da sada 20 postotni invalid stalno čeka i živi u nadi kada će riješiti stambeno pitanje.

Predlažete i da se velikim novčanim kaznama kažnjavaju državna tijela i tijela javne vlasti koja ne poštuju odredbu da branitelji i članovi poginulih imaju pravo na prednost pri zapošljavanju. Nije li apsurdno da država kažnjava državu? Zar se to ne može drugačije riješiti?

- Ne može. Zato jer je država do sada bila maksimalno privatizirana. Upravo će ove kaznene odredbe dovesti do toga da se one niti ne moraju primjenjivati. Jer čim bude kažnjen prvi direktor i javna tvrtka koja to nije poštivala, više se neće događati da i drugi krše zakon. želim da konačno postane praksa da branitelji i članovi obitelji poginulih imaju pravo na prednost pri zapošljavanju, a ne da to ovisi o nečijoj dobroj volji.

Najavili ste da ćete svaki ponedjeljak telefonom razgovarati s braniteljima kako biste mogli pomoći i onima koji ne mogu doći u Zagreb. To me podsjeća kada je Jadranka Kosor kad je postala ministrica uvela da će ponedjeljkom primati branitelje. Znate koliko je to trajalo? Jedan ponedjeljak.

- Žao mi je da me se uspoređuju s Jadrankom Kosor. Ali da bi se nešto moglo prigovoriti treba pričekati neko vrijeme. Sigurno ću svakoga ponedjeljka biti na telefonu, a ako ne budem mogao branitelji će preko naše web stranice biti na vrijeme obaviješteni o novom terminu taj tjedan. Ako ne bude tako onda me prozivajte i kritizirajte.

Kukuriku koalicija je u Planu 21 obećala i otvaranje veteranske bolnice u vojnom hotelskom kompleksu Duilovo. To više nitko ne spominje. Znači da se odustalo od bolnice u kojoj bi se liječili samo branitelji?

- Ideja ministara Kotromanovića i Mrsića o veteranskoj bolnici je bila potpuno u redu, no moj je stav da nam je puno važnije osigurati domove za skrb o braniteljima koji nemaju nikoga tko će se za njih brinuti. Ako uzmemo prostor na Duilovu i tu smjestimo par stotina ljudi time smo zagušili sve kapacitete. Ali kad bi nam država dala da prodamo Duilovo od tog novca bismo u svakoj županiji mogli otvoriti jedan takav dom u kojem ćemo smjestiti veterane koji su sve stariji, a nemaju nikoga od obitelji da se o njima brine. A kad je riječ o zdravstvenoj skrbi mislim da im je ona i sada kroz zdravstveni sustav, pružena na odgovarajući način.

Nestranački ste ministar. Imate li u svom poslu odriješene ruke ili Vam premijer Milanović daje upute. Ne bojite se da bi Vam ove izmjene Zakona mogao povući kao što je recimo učinio Jovanoviću sa Zakonom o visokom obrazovanju?

- Nikada me nije nazvao i tražio da nešto napravim ovako ili onako. Ja sam vrlo odgovoran i neću učiniti ništa što ide na štetu države, branitelja, Vlade, proračuna.

U proceduri je ukidanje Ureda za pronalaženje i obilježavanje grobišta žrtava komunističkog režima u 2. svjetskom ratu i poraću. Ured će biti uklopljen u Vaše ministarstvo i istraživat će grobišta svih žrtava. Hoće li biti uštede?

- Ured se ne ukida samo ga se logično spaja s Ministarstvom koje ga financira. Sve će ostati isto. No, više neće biti Upravnog vijeća Ureda na čiji je rad dosada potrošeno 335 tisuća kuna. Samo njima za naknade i putne troškove. Upravno vijeće ukidamo i osnivamo Povjerenstvo u kojem mogu ostati raditi svi iz dosadašnjeg Vijeća, ali bez naknade.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 09 ruj 2013, 21:32 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Precjednik HVIDR-e, nije izvjstio svoje clanove niti jednim elektronskim medijem, da je bio na sastanku kod ministra Matica, niti sto je bilo na tim sastanma!

U narodnom periodu Ministarstvo branitelja na celu sa Predraom Maticem ocekuje ponistavanje prava RVI i to njima oko 10 tisuca!

Upucuju na upravne sporove, gdje ce morati podnjeti tuzbu s rokom od 30 dana, inace ce doci u situaciju da ce im se ukinut sva prava, te primanja.

Koliko udruge proistekle iz Domovinskog rata vode brigu o svojim clanovima vidljivo je i na ovom portalu-forum! Zamislite, da vam netko nakon 15god. ukine stecena prava?
Mozda bi gospoda iz udruga trebali sebe staviti u situaciju da im EGZISTENCIJA dode u pitanje...vracnje kredita,skolovanje djece,...te se nemogu oteti dojmu da su u udrugama toliko nezainteresirani!?

Ponovo ponavljam, a zmnam da su rjesenja pocela da pristizu na adrese, te molim sve one koji su ista dobili da se jave.

Iz razgovora sa osobama bliskim pitanjma braniteljse populacije te predstavljanja ove anomalije, svi sugovornici su u jednom suglasni;
1.podnjeti tuzbu (nema se sto izgubiti)
2.osnovati udrugu
3.podici na drzavnu razinu


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 09 ruj 2013, 22:36 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Ko je Tomo Bogovic i Milena Horvat,pravnici u Ministarstvu branitelja koji pisu ova rjesenja:

Iako je godinama pletena kriminalno-korupcijska mreža u i oko Ministarstva branitelja u kojoj je omogućeno mnogim lažnim braniteljima i invalidima da "na papiru" postanu stvarni, a i mnogim stvarnima omogućila uz pristojni mito da prevarom "podebljaju" stupanj svoje invalidnosti ili ratni put, nekima je ipak teško povjerovati da bi lažni hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) obnašali dužnosti, i to visoke, u samom Ministarstvu.

Ali upravo takvih primjera ima,odnosno prema najnovijim informacijama iz toga ministarstva „izgleda da ih je bilo“. Do prije nepunih par mjeseci kao načelnik jednog sektora u Ministarstvu branitelja radila upravo takva osoba.

Naime, radi se o nekada visokopozicioniranom dužnosniku u bivšem MOBMS-u,gosp.Tomi Bogoviću.,dipl.iur. Spomenuti Bogović ranije je obnašao visoke dužnosti i u Ministarstvu obrane, zatim i u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), a eto donedavno i u sadašnjem Ministarstvu branitelja. Po svemu, dakle, dužnosnik kontinuiteta kojemu nisu naškodile promjene vlasti.

Navedenom Bogoviću je jedan od njegovih ratnih zapovjednika potpisao potvrdu o okolnostima stradavanja u kojoj je stajalo da je dotični u Glini 7. kolovoza 1995. godine, dakle zadnjeg dana vojno-redarstvene akcije Oluja "kao djelatnik personalne uprave MORH-a zadobio ozljedu kralježnice".

Dijagnoza je glasila: Hernija intervertebralnog diska - lakšeg stupnja.

Time je Tomo Bogović,inače stožerni brigadir Hrvatske vojske, stekao status HRVI-ja X. skupine s 20 posto tjelesnog oštećenja, a time i sva prava koja mu kao takvom pripadaju.

Rješenjem drugostupanjskog tijela taj mu je status navodno bio ukinut (prema pouzdanim izvorima reviziju njegovog predmeta vršio je tadašnji zaposlenik u braniteljskom resoru, a sada ugledni odvjetnik Mato Knezović)., a budući da je rok za reviziju istekao dotični je, kao diplomirani pravnik dobro upoznat sa zakonskom materijom, podnio tužbu Upravnom sudu RH.

Taj sud je svojom presudom dao za pravo prvostupanjskom tijelu i njegovu rješenju.

Nakon što je sredinom prosinca prošle godine postao javno dostupan Registar hrvatskih branitelja, iz njega se moglo saznati da je Tomo Bogović, osoba s priznatim statusom hrvatskog branitelja, te da je isti proveo čak 1.522 dana u neborbenom sektoru, što je nespojivo sa statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida!

Tomo Bogović je do 2005. obnašao dužnost načelnika Pravne službe službe u MORH-u. Potom je u vrijeme mandata Jadranke Kosor na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u istome također obnašao najprije dužnost pomoćnika ministrice branitelja za pravne poslove, a zatim profesionalnu dužnost Ravnatelja Uprave za pravne poslove.Do prije par mjeseci obnašao je dužnost Načelnika sektora za upravno-pravne poslove, a gdje je sada to rijetko tko zna.

Budući da o njegovom slučaju, "pjevaju i ptice na grani" teško je povjerovati da ministar Predrag Matić o tome ne zna ništa.

Prema nekim informacijama isti je navodno čak formalno bio u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad uvjetovane rečenom ozljedom (obzirom da je bio u statusu Djelatne vojne osobe, dok je bio zaposlenik MORH-a). Isti je navodno stambeno zbrinut od strane Republike Hrvatske, ima stan pozamašne kvadrature, negdje u Maksimiru) .

PREMA POUZDANIM SAZNANJIMA SAZNAJE SE I SLJEDEĆE,A TO JE DA JE NAPRIJED IMENOVANI:

Tomo Bogović Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 26.svibnja 1995.god., ODLIKOVAN REDOM HRVATSKOG TROLISTA ZA OSOBITE ZASLUGE ZA REPUBLIKU HRVATSKU STEČENE U RATU.

(Red hrvatskog trolista je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima petnaesto mjesto u važnosnome slijedu odlikovanja Republike Hrvat­ske, iza Reda hrvatskog križa. Red se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru).


Gospodin Tomo Bogović obnašao je dužnost Načelnika sektora za upravno-pravne poslove,sa koje dužnosti je smjenjen, te je na istu dužnost imenovana izvjesna gđa.Milena Horvat,kojoj navodno još treba godinu dana do mirovine,pa će joj dobro doći veća plaća za umirovljeničke dane.

Nakon smjene sa dužnosti Načelnika sektora za upravno-pravne poslove,gosp.Tomo Bogović imenovan je na dužnost Voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata.

Obzirom da navedeni Tomo Bogović,ne dolazi na posao najvjerovatnije da je na bolovanju (bilo bi zanimljivo dali je bolovanje posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske-obzirom da ima utvrđen status HRVI-a).

Također bi bilo zanimljivo vidjeti tko je vršitelj vrlo važne dužnosti Voditelja navedene službe na koju je isti raspoređen.

Prema vrlo pouzdanim informacijama naš "ratni vojni invalid" podnio je mjesno nadležnom prvostupanjskom tjelu zahtjev za ponovnu ocjenu tjelesnog oštećenja po osnovi pogoršanja zdravstvenog stanja temeljem navedene ozljede,te je prvostupanjsko liječničko povjerenstvo sa sjedištem u Gradu Zagrebu ( Park Stara Trešnjevka 4 ), doneslo ocjenu da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja i da postotak invalidnosti iznosi 30 %.

Navedena ocjena podlježe reviziji koju po službenoj dužnosti obavlja Ministarstvo branitelja,a nakon pribavljenog Nalaza i mišljenja Drugostupanjskog lječničkog povjerenstva ( zanimljivo bi bilo vidjeti dali će reviziju navedene ocjene obavljati dr.Ivica Ištuk,specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije-stalni sudski vještak pri Županijskom sudu u Zagrebu ).

A što se tiče potpisivanja drugostupanjskog rješenja isto bi da nije smjenjen sa dužnosti Načelnika sektora za upravno-pravne poslove, sam Tomo Bogović trebao sebi sam potpisati !!!

Možda "kvaka" pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja upravo i leži u smjeni sa navedene dužnosti i imenovanje na "nižu" dužnost - Voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 339 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO