|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 23 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lapo-lapo
|
Naslov: Dron, bespilotna letjelica Postano: 02 lis 2020, 13:53 |
|
|
Dron je bespilotna letjelica koja je malih dimenzija i težine (oko 10 kg), a služi za zabavu, vojne svrhe, istraživačke i eksperimentalne, špijunažu, izviđanje, nadziranje, prenos manjeg tereta i dr. Pomoću kamere snima teren koji prelijeće, te mogu da prenesu i manji teret. Upravlja se pomoću daljinske konzole, a noviji pomoću mobilnih telefona i visina leta im je ograničena (nisko lete). Obavezna je registracija vlasnika drona. Upotreba je regulisana pravilnikom i dozvolom za korištenje, u kojem je navedeno ko može da upravlja dronovima i pod kojim uslovima. Oprema za bušenje, vrijedna 500 miliona dolara, koja je napravljena u Južnoj Koreji, treba da doplovi do Evrope u roku od 90 dana. Tegljač je na otvorenom moru i pomoću bespilotne letjelice kapetan provjerava putanju broda Za ljubitelje ronjenja:
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 02 lis 2020, 14:23 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Ta vrsta dronova je stvar proslosti u europi i usa. Mislim da je i u BiH njihova uporaba bez dozvole i registracije zabranjena.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 05 lis 2020, 13:25 |
|
|
DrMag je napisao/la: Ta vrsta dronova je stvar proslosti u europi i usa. Mislim da je i u BiH njihova uporaba bez dozvole i registracije zabranjena. Pravilnikom o upravljanjem dronom u BiH vlasnici moraju položiti ispit i imati polisu osiguranja. Dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i moraće položiti ispit za upravljanje dronom, a odnosi se na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spasavanja, carina, bezbjednosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju. Svaki dron se upisuje u evidenciju BHDCA (BH direkcija za civilno vazduhoplovstvo) i dodjeljuje se evidencijaska oznaka za dron. Novi pravilnik o korištenju dronova
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 05 lis 2020, 13:45 |
|
|
Dron može biti i veoma moćna mašina za ubijanje, kako državnih, političkih protivnika, tako i u budućnosti za naručena ubistva i mafijaške obračune.
Dron kojim je ubijen Iranski general Kasim Sulejmani:
Prve verzije dronova su testirane tokom ratova na Balkanu. 1993. godine CIA je koristila dronove za nadgledanje srpskih tenkova i trupa. CIA je kupila pet bespilotnih letelica ’Gnat‘,koje je testirala tokom ratova na Balkanu, u operacijama nadgledanja kretanja srpskih tenkova i trupa. ’Gnat‘ je bio rani prototip kasnijih dronova ’Predator‘“, piše „Fajnenšel tajms“.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 07 lis 2020, 10:09 |
|
|
Sjecam se americkih dronova koji su patrolirali iznad posavine 95-2000.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 08 lis 2020, 09:25 |
|
|
Dron i9Heksakopter sa oznakom i9 je inovacija britanske vojske - dron koji nosi dvostruku sačmaricu. Ta bespilotna letjelica uz pomoć vještačke inteligencije može otkriti mete i letjeti i u zatvorenom prostoru. U budućnosti se planira dodatna oprema sa ručnim bacačem i automatom. Dvostruka sačmarica se takođe u budućoj doradi drona može zamijeniti raketama i mitraljezom. Pomoću daljinskog operatera neprijatelji se mogu napasti u zgradama, u određenoj sobi, prostoriji, što znači da mu je namjena borba u urbanim sredinama, kako bi bili pošteđeni ljudski životi. Prečnik mu je 1 m. U nevjerovatno brzim borbama na otvorenom, na nebu, takođe ruši neprijateljske dronove.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 08 lis 2020, 10:08 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne sviđa mi se ta tehnologija baš ništa. 15 minuta u zraku, to je vrlo malo i primitivno.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 13 lis 2020, 11:26 |
|
|
Dronovi kamikaze "Alpagu"
Karakteristike: Alpagu je težak 2 kg i ima mali radarski presjek, može nositi veću količinu eksploziva i djelovati na vrlo velikoj udaljenosti, za upotrebu drona je dovoljan jedan obučen vojnik, opremljen je zavidnom umjetnom inteligencijom, raznim mogućnostima obrade slika, ima mogućnost daljinskog otkrivanja, te praćenja mete ili neprijatelja, veoma je tih, obavlja vješto izviđanje u guto naseljenim mjestima, krila su mu fiksna, ima sposobnost ronjenja... ALPAGU biti dostupan turskim oružanim snagama krajem godine, a i dalje će se raditi na njegovom usavršavanju.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 14 pro 2020, 12:04 |
|
|
Pegaz - prva srpska bespilotna letjelica
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 08 sij 2021, 01:37 |
|
|
Scene u filmu su nadahnute stvarnim projektima koji se razvijaju u USA, Izraelu i Kini.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 18 kol 2021, 20:11 |
|
|
Planiram investirati u dronove.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 01 stu 2021, 10:20 |
|
|
Prošli tjedan baš sam bacio oko malo na zračni prijevoz i evo šta mi je izbacilo
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 01 stu 2021, 11:02 |
|
|
U EU od 1.1.2022.god na snagu stupa jos strozi pravilnik za uporabu dronova do 25 kg.
Letimo malo oko Livna i Sucie :)
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 05 stu 2021, 10:48 |
|
|
evo za lapo novi mavic 3
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 05 stu 2021, 14:15 |
|
|
Evo i za tebe nešto Maže, samo budi pažljiv! Nije dron za svakoga!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 07 stu 2021, 16:08 |
|
|
kako je ovo mocno
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 16 vel 2023, 23:03 |
|
|
evo malo djedovine
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 31 ožu 2023, 23:29 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 23 kol 2023, 16:10 |
|
|
DJI uskoro lansira novi FPV dron koji će doslovno biti "game changer" u svijetu te vrste dronova, za tzv kinematografsko snimanje.
|
|
Vrh |
|
|
IvanS
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 30 lis 2024, 16:18 |
|
|
Pozdrav svima, ja imam DJI mini 2 SE.
Jeli moram prijaviti dron ili ne? Težina je 249g?
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 16 pro 2024, 10:06 |
|
|
Invazija dronova na New Jersey i sjeveroistok :) Trump poziva na akciju i sumnja u vladinu umješanost. Vlada poriče sve, navodi da ne znaju tko upravlja dronovima, ali znaju da nisu Iranci.( iako su ameri prvi objavili da Iran ima"drone carrier", brod modificiran za skladištenje i upravljanje velikim brojem dronova) https://abcnews.go.com/US/wireStory/mys ... -116794882
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 16 pro 2024, 11:44 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4081 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Koliko gluposti u tim video klipovima. Od slijetanja helikoptera i aviona, preko CGI, do (namjerno) odbjeglih dekorativnih helijskih balona sa led diodama.
Sve se poklapa sa donošenjem zakona u USA kojim se zabranjuje uvoz kineskih dronova (DJI) i komponenti za njih.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Dron, bespilotna letjelica Postano: 16 pro 2024, 11:48 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4081 Lokacija: Granica je na Drini!
|
IvanS je napisao/la: Pozdrav svima, ja imam DJI mini 2 SE.
Jeli moram prijaviti dron ili ne? Težina je 249g? Ako si u EU, moraš prijaviti i imato osigurane za dron, no za tu težinu nije potrebna letačka dozvola. Slično je i u BIH, ali tu niko za sada ne provodi provjere.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 23 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|