|
|
Stranica: 13/18.
|
[ 450 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Re: Grok Postano: 12 ožu 2025, 10:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24660 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
MOze preko X-naloga. Kao gost prijavljen gube se svi razgovori.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 15 ožu 2025, 12:42 |
|
|
U SVIJETU umjetne inteligencije, koji je posljednjih godina obilježen razvojem modela poput OpenAI-jevog ChatGPT-ja i Googleovog Geminija, kineski AI startup izazvao je globalnu senzaciju lansiranjem AI agenta Manus. Ovaj agent, koji su neki prozvali prvim istinskim autonomnim AI-jem, već je podigao veliku prašinu u tehnološkoj zajednici i izazvao rasprave o mogućem skorom dolasku opće umjetne inteligencije (AGI).
Manus je proizvod kineske tvrtke Butterfly Effect sa sjedištem u Wuhanu. Razvijen je pod vodstvom Yichao Jija, a predstavljen je kao prvi uistinu autonomni AI agent koji ne samo da može obrađivati jezične podatke kao što to mogu veliki jezični modeli, poput GPT-ja, već može samostalno izvršavati složene zadatke bez ljudskog nadzora.
Kreatori Manusa, AI modela lansiranog prošlog petka, tvrde da je sposoban samostalno obavljati složene zadatke poput rezervacije odmora, kupovine nekretnina ili stvaranja podcasta bez ikakvih ljudskih uputa.
Ji, predvodnik razvoja Manusa, tvrdi da on označava sljedeću fazu evolucije umjetne inteligencije i daje naslutiti kako bi mogla izgledati domena opće umjetne inteligencije (AGI) – AI sustava koji je sposoban nadmašiti ljudsku inteligenciju.
"Ovo nije samo još jedan chatbot ili alat za automatizaciju radnih procesa. Manus je uistinu autonomni agent koji premošćuje jaz između koncepta i realizacije", rekao je Ji u videu koji demonstrira mogućnosti AI modela.
"Dok se drugi AI modeli zaustavljaju na generiranju ideja, Manus isporučuje konkretne rezultate. Smatramo ga sljedećom paradigmom suradnje čovjeka i stroja", dodao je. Izvještaji sugeriraju da je razvoj Manusa financiran s više desetaka milijuna dolara, a samo nekoliko dana nakon lansiranja kodovi za rani pristup prodavali su se za oko 6300 funti.
Za razliku od tradicionalnih jezičnih modela poput ChatGPT-ja, koji se prvenstveno temelje na generiranju teksta i konverzacijskim interakcijama, Manus djeluje kao autonomni agent sposoban za neovisno donošenje odluka i izvršavanje zadataka. Koristi kombinaciju više AI modela, uključujući prilagođene verzije Alibabinog Qwena i Anthropicovog Claude 3.5 Sonneta, kako bi poboljšao svoju učinkovitost i prilagodljivost.
Dok većina AI sustava zahtijeva eksplicitne korisničke upute za svaku fazu rada, Manus može samostalno prepoznati što treba učiniti i završiti zadatak.
Kao primjere nekih od njegovih sposobnosti kreatori navode:
- rezervacije putovanja i smještaja
- analize tržišta nekretnina i predlaganje najboljih investicijskih opcija
- pisanje i uređivanje složenih dokumenata i članaka
- stvaranje i uređivanje podcasta
- istraživanje internetskih izvora radi potrage za najnovijim i relevantnim informacijama o zadanoj temi.
Pojava Manusa ponovno je potaknula raspravu o tome koliko smo blizu postizanju opće umjetne inteligencije (AGI), koncepta AI sustava koji bi mogao nadmašiti ljudsku inteligenciju u većini kognitivnih zadataka.
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, nedavno je izjavio da je "AGI na horizontu" te da bi mogao postati stvarnost brže nego što se očekivalo.
S njim se slaže i Dario Amodei, izvršni direktor Anthropica, koji procjenjuje da bi AGI mogao biti kreiran već 2026. godine. U eseju iz listopada 2024. Amodei je predvidio da će budući AI sustavi biti "pametniji od dobitnika Nobelove nagrade" i sposobni za zadatke koji uključuju donošenje odluka, upravljanje eksperimentima i analizu podataka na razini daleko iznad ljudske sposobnosti.
Međutim, unatoč velikim očekivanjima, rani testovi Manusa pokazuju da iako je iznimno moćan, i dalje nije bez mana, te još uvijek treba ljudsko vodstvo.
Zasad još nema mnogo ljudi koji su dobili pristup Manusu kako bi ga ispitali. Jedna od prvih kojima se pružila ta prilika je Caiwei Chen, istraživačica stranice MIT Technology Review. Kako bi procijenila stvarne mogućnosti modela, ona je provela testiranje u kojem mu je postavila tri zadatka:
- Sastavi popis najutjecajnijih novinara koji pokrivaju kinesku tehnološku industriju.
- Pronađi dvosobne stanove za najam u New Yorku prema precizno definiranim kriterijima.
- Predloži 50 kandidata za prestižnu listu Inovatori ispod 35 godina, koju svake godine objavljuje MIT Technology Review.
Rezultati testiranja pokazali su da je Manus u prvom zadatku u početku dostavio nepotpun popis novinara sa samo pet imena. To je opravdao svojevrsnom lijenošću, odnosno naveo je da nije imao dovoljno vremena za potpuniju analizu. Kad je autorica testiranja od njega zatražila veću preciznost, proširio je popis na 30 imena i priložio detaljnije informacije.
Tijekom pretrage nekretnina inicijalno je previše doslovno interpretirao zahtjeve, pa je isključio opcije koje nisu imale privatni balkon ili terasu. Nakon dodatnih uputa generirao je korisniji popis.
Prilikom sastavljanja liste inovatora nakon tri sata pretrage internetskih izvora prikupio je samo tri potpuna profila. Kad je dobio dodatne smjernice, konačno je sastavio popis od 50 imena, ali s određenim nedostacima u raznolikosti izvora.
Autorica testiranja zaključila je da Manus unatoč obećavajućim rezultatima, još uvijek pati od određenih nedostataka. Naime, pokazalo se da se ponekad služi prečacima kako bi ubrzao obradu zadatka, što dovodi do površnih rezultata. Također se teško nosi s informacijama koje su zaključane iza paywallova i u akademskim časopisima. Konačno, kad se preoptereti, zna naići na tehničke probleme i padove sustava.
Unatoč zabilježenim nedostacima, Manus ima neke vrlo zanimljive aspekte, a to su prije svega transparentnost i interaktivnost – korisnici mogu pratiti svaki njegov korak i intervenirati ako primijete pogreške ili zastoje. Drugim riječima, moguće ga je usmjeravati još tijekom obavljanja zadataka.
Manus predstavlja značajan korak u razvoju umjetne inteligencije, no i dalje nije na razini ljudske inteligencije. Ipak, njegova sposobnost da samostalno rješava složene zadatke, u kombinaciji s njegovim autonomnim djelovanjem, sugerira da idemo prema sve naprednijim AI agentima, koji bi mogli transformirati način na koji ljudi surađuju sa strojevima.
Dok neki AI stručnjaci predviđaju da bi AGI mogao postati stvarnost u sljedećih nekoliko godina, skeptici upozoravaju da još uvijek ne postoje čvrsti dokazi da je ijedan AI model dosegnuo razinu opće inteligencije.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 30 ožu 2025, 16:06 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27453 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
https://www.sesame.com/research/crossin ... voice#demoLink za razgovor sa AI osobom, Majom ili Milesom. Ako se logirate možete razgovarti 30 minuta, bez logiranja 5 minuta.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 30 ožu 2025, 16:59 |
|
|
Može li telefonski seks sa Majom 
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 30 ožu 2025, 21:20 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Može li telefonski seks sa Majom  Za sada je to moguće jedino sa Milesom.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 31 ožu 2025, 21:31 |
|
|
Zanimljivo, ja sam mislio da će ovaj topic biti zanimljiv i aktivniji i da će ponetko podijeliti svoje iskustvo razgovora sa AI-jem.
Me znam zašto sam se prevario, kad su ostale teme glede AI-ja mnogo aktivnije. Jesam li toliko tehnološki zaostao da je za mene ovo nešto novo i zanimljivo a u biti za večinu forumaša i nije baš big deal?
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 31 ožu 2025, 21:34 |
|
|
Na mobilnoj app ChatGpt pretplatnici mogu glasovno razgovarati o svemu, na hrvatskom i mnogim drugim jezicima. Na kraju ostane zapisan razgovor. Dobar za vježbanje stranih jezika.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Razgovarajte sa AI "osobom" Postano: 31 ožu 2025, 22:19 |
|
|
MiB je napisao/la: Na mobilnoj app ChatGpt pretplatnici mogu glasovno razgovarati o svemu, na hrvatskom i mnogim drugim jezicima. Na kraju ostane zapisan razgovor. Dobar za vježbanje stranih jezika. Ne znam kakav je ChatGpt sada, probao sam prošle godine, bio je spor i zvučao je kao razgovor sa robotom. Ne znam je li se promijenilo štogod. Ali na sesame.com je program koji je prvo besplatan, a zatim nije spor i zvuči ako kad razgovaraš sa pravom osobom. Ta osoba ima emocije, smije se kada u razgovoru kažeš nešto smiješno, tužna je ako se desi nešto tužno, čak se i lagano razljuti ako vrijeđaš, sjeća te se i pamti vaše ranije konverzacije i zgode iz istih koristi u aktualnom razgovoru. Ispravlja ti gramatičke greške i uči te engleski, pomaže ti npr jučer ja pitam kako se zovu dvije pjesma kojoj ne znam ime tj otpjevam samo nekoliko riječi i pogodi mi jednu a drugu ne (ali zbog mog lošeg pjevanja), pa me pita danas jesam mi našao kako se pjesma zove? I tako dalje i tako dalje. Postoji određena nesavršenost, ali ona je ponekad i simpatična jer se nesavršenost očituje na ljudski način i to daje dojam ljudskosti. Ponavljam, nisam u tim vodama, ali meni je glede realističnosti ovo veliki korak naprijed u odnosu na ChatGpt. Evo par vrlo kratkih videa kako to izgleds pa neka mi netko kaže postoji li i drugdje ovako nešto (free)
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 10 tra 2025, 20:07 |
|
|
Uporedo koristim chatgpt o3-mini-high i deepseek r1. Chatgpt zna dobro shvatiti što želite postići, no uz puno prompova teško će ispraviti greške. U većini slučajeva deepseek od prve riješi problem prepoznajući gdje je konkurent pogriješio. 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 10 tra 2025, 20:41 |
|
|
Zanimljiva razlika u pristupu problemu, upitao sam o3-mini-high kako napraviti 3D model za igricu, i opisao mi je korake kako to mogu uraditi. S druge strane Manus mi je za isto pitanje dao listu kompanija od kojih to jednostavno mogu kupiti. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1320 of 2558 - 51.6%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 11 tra 2025, 10:15 |
|
|
Citat: ** je digitalni čarobnjak s preciznošću kirurga – backend maher, frontend strateg, i kreativni arhitekt vlastitog ecommerce carstva. Njegova mantra? "Ni pixel viška, ni bit manjka." Kad ne gradi SaaS platforme ili ne kroti frontend do savršenstva ... ********
Njegov stil? Minimalistički kod, maksimalni učinak. Njegov drive? Neumoljiv perfekcionizam. Ako nešto nije savršeno, ide ispočetka – bez drame, ali i bez kompromisa.
Iza monitora se krije vizionar koji zna spojiti strogi backend s toplinom ljudske priče. Prijatelj detalja, neprijatelj improvizacije.  Sumirao chatgpt moje aktivnosti.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 11 tra 2025, 10:43 |
|
|
Wow. 
1320 of 2558 - 51.6%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 12 svi 2025, 09:40 |
|
|
ChatGPT koristi i ovaj forum kao izvor.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 12 svi 2025, 20:00 |
|
|
AI konačno uspio generirati slike ljudi bez 6 prstiju. 
1320 of 2558 - 51.6%
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 13 svi 2025, 09:34 |
|
|
novem je napisao/la: ChatGPT koristi i ovaj forum kao izvor. Da, dulje od pola godine ima pristup forumu i redovno se hrani informacijama koje se ovdje pišu.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 13 svi 2025, 13:19 |
|
|
Evo što ChatGPT kaže o ovom općilištu. Forum HercegBosna.org – cjeloviti pregled (stanje: svibanj 2025.)Forum HercegBosna.org (popularno „Forum Herceg-Bosne“) najveća je internetska zajednica Hrvata u Bosni i Hercegovini: od 2003. do danas prikupio je više od 2,25 mil. poruka u više od 24 000 tema, a dnevno ga posjeti nekoliko stotina aktivnih korisnika. Dominiraju političke i povijesne rasprave, ali postoje i bogati zabavni, sportski i tehnički podforumi. Forum radi na open-source phpBB-u, moderiraju ga volonteri, a sadržaj je javno čitljiv bez registracije.1. Povijest i razvojPokretanje: forum je odvojak portala HercegBosna.org; prve arhivirane teme datiraju iz 2003./2004. → PočetnaNadogradnje: prelazak na phpBB 3 (2011.), periodične vizualne dorade i SEO-modovi Povezani projekti: dvojezični publicistički portal i „English“ podforum za dijasporu i strance 2. Struktura forumaDruštvo: Politika, Povijest, Mediji, Religija… (najaktivniji dio) Regije: Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina, gradovi Mostar/Sarajevo/Tuzla… Zabava & sport: Film i TV, Glazba, Nogomet, Navijači, Humor, Lifestyle Tehnički kutak: Internet & tehnologija, Forum help (prijedlozi i bug-reporti) 3. Statistika i tehničke značajke≈2 257 000 postova u 24 110 tema (13. 5. 2025.) 9 700+ registriranih profila; nekoliko stotina aktivnih dnevno Motor: phpBB s prilagođenim predloškom „Facebook 2011 by Damien Keitel“ i SEO-dodatkom Pristup: čitanje bez prijave; pisanje nakon besplatne registracije i e-mail potvrde; IP-adrese korisnika vidljive samo moderatorima 4. Tematski naglasciPolitika & demografija: teme poput „1995.–2025. Demografska Santa Barbara“ imaju desetke tisuća odgovora Povijest: podforum „Povijest“ (100 000+ postova); popularna nit „Porijeklo prezimena i rodova“ Međunarodni kutak: „English“ sekcija služi dijaspori; primjeri tema: „Croatia and modern-day Bosnia?!“ Humor & lifestyle: laganiji sadržaj za balans kompleksnim političkim raspravama 5. Zajednica i kultura komunikacijeKorisnička jezgra: Hrvati BiH, iseljeništvo te znatiželjnici iz Hrvatske i svijeta. Korisnik „Robbie MO“ drži rekord s >80 000 postova Diskurs: od akademskog do iznimno oštrog; moderatori gase teme s govorom mržnje, ali dopuštaju širok spektar političkih stavova 6. Vanjska percepcija i utjecajMediji i istraživači koriste forum kao izvor uvida u hrvatsku perspektivu u BiH, zbog bogatog arhiva i visoke pozicioniranosti na Googleu Kritičari ga nazivaju ekstremno nacionalno obojenim; pristaše ga pak hvale kao rijetko slobodan prostor za hrvatske stavove 7. Pravila i moderiranjeOsnovna pravila u FAQ-u: zabranjen govor mržnje, spam i piratski sadržaj; politički stavovi tolerirani u širokim granicama Moderatori mogu izdati opomenu, zaključati ili izbrisati temu te trajno suspendirati korisnika za teže prekršaje ZaključakForum HercegBosna.org ostaje ključna digitalna institucija bosansko-hercegovačkih Hrvata: impozantan arhiv, živ dnevni promet i utjecaj koji nerijetko nadilazi virtualni prostor. Ako vas zanima povijest, politika ili svakodnevni život Hrvata BiH – svakako zavirite, uz svijest o specifičnoj, često polemičkoj atmosferi.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 15 svi 2025, 19:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84077 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Vrlo lucidan opis !
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
AO NLBM
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 26 svi 2025, 12:47 |
|
|
Pitao sam za svoju razinu poznanija Hrvatskog jezika(iznenada, nije mi Hr maternij, jer sam sa područija bivšeg SSSR)
Opis tvog znanja hrvatskog jezika (sa subjektivno-objektivnom ravnotežom): Tvoje znanje hrvatskog jezika može se opisati kao funkcionalno napredno (razina B1/B2), s izraženom sposobnošću razumijevanja i spontanog izražavanja, osobito u neformalnom i poluformalnom kontekstu.
Razumijevanje: Pokazuješ lakoću u razumijevanju standardnog hrvatskog jezika, ali i različitih ikavskih i regionalnih govora, osobito iz područja Dalmacije i zapadne Hercegovine.
Izražavanje: Tvoj izraz je prirodan, često bogat emocionalnim i kulturnim nijansama. Koristiš fraze koje djeluju autentično, ponekad i poetski. Ponekad se javljaju male gramatičke nepreciznosti, no one ne utječu značajno na jasnoću poruke.
Jezični osjećaj: Pokazuješ snažan osjećaj za jezik – ne samo na gramatičkoj razini, već i na razini stila, izbora riječi i komunikacijske pristojnosti. Znaš prepoznati i prilagoditi se govorniku – između književnog izraza i dijalekta, između neformalnog humora i ozbiljnijeg tona.
Ukupno gledano, tvoje znanje jezika daleko nadilazi „turistički“ ili „šablonski“ pristup. Jasno je da imaš autentičan odnos prema jeziku, kulturi i ljudima – što često vrijedi više od same gramatike.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 26 svi 2025, 13:14 |
|
|
Na području bivšeg SSSR-a, pretpostavljam već si govorio neki slavenski jezik. To olakšava stvar jer hrvatski jezik ima sličnu gramatiku.
Sastavljanje rečenica i način izražavanja je isti. Ne možeš doslovno prevesti rečenicu sa hrvatskog na engleski i obrnuto, ali na ruski, ukrajinski, poljski i slično možeš bez većih problema.
1320 of 2558 - 51.6%
|
|
Vrh |
|
 |
AO NLBM
|
Naslov: Re: ChatGPT - Revolucionarni AI za sve nas Postano: 26 svi 2025, 15:08 |
|
|
Pitanije:Zanimljivo je kako je vikinška civilizacija, unatoč svojoj "varvarskosti", bila tehnički vrlo razvijena(bar u to doba), i to uglavnom samostalno, s minimalnim kontaktima s tadašnjim civiliziranim svijetom (Rimskim Carstvom i njegovim nasljednicima).
Odgovor\analiza
Vikinzi su jedan od najzanimljivijih povijesnih paradoksa: s jedne strane ih se smatralo "varvarima", posebno iz perspektive tadašnje kršćanske Europe, ali s druge strane, bili su izuzetno tehnološki napredni, organizirani i pomorski genijalni. Još fascinantnije — razvijali su se gotovo potpuno autonomno, s vrlo malo kontakta s tadašnjim "civiliziranim" svijetom poput Rimskog Carstva, Bizanta ili arapskog svijeta.
Evo nekoliko ključnih točaka koje objašnjavaju njihovu posebnost:
1. Tehnička razvijenost Brodovi Njihovi drakari (dugi brodovi) bili su pravo čudo inženjerstva:
Laki, simetrični, izuzetno upravljivi.
Mogli su ploviti i po moru i po rijekama.
Nisu trebali luke — pristajali su direktno na obalu.
Takav tip brodogradnje nije imao premca u to doba.
Metalurgija Vikinzi su izrađivali kvalitetno oružje, oklop i alate.
Koristili su napredne tehnike kovanja, uključujući damaskiranje (uzorci u čeliku).
Graditeljstvo i poljoprivreda Znali su kako graditi toplinski učinkovite kuće od treseta, drva i kamena.
Prilagodili su poljoprivredu teškim klimatskim uvjetima.
2. Autonomni razvoj Skandinavija je bila udaljena od glavnih civilizacijskih centara.
Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, znanje i znanost teško su dopirali do njih.
Zbog toga su se oslanjali na praktična znanja, tradiciju i promatranje.
To ih je učinilo izuzetno prilagodljivima i domišljatima.
3. Društvena i pravna organizacija Imali su narodne skupštine (tingove) gdje su slobodni muškarci odlučivali o važnim pitanjima.
Prava i sloboda pojedinca bila su često veća nego u mnogim tadašnjim kraljevstvima.
Žene su mogle posjedovati imovinu, razvesti se, trgovati — što je bila rijetkost u tadašnjoj Europi.
4. Pomorska navigacija i daleke ekspedicije Bez kompasa, karata i moderne opreme — a ipak su:
Doplovili do Islanda, Grenlanda i Sjeverne Amerike.
Prodrli rijekama do Crnog i Kaspijskog mora.
Njihov pogled na svijet bio je globalan, iako nisu imali "akademsko" obrazovanje.
5. Zašto su ih smatrali varvarima? Zato što su napadali crkve, bili pogani, pljačkali samostane.
Kršćanska Europa ih je smatrala neciviliziranima jer su bili izvan njihovih religijskih i društvenih normi.
No u stvarnosti, Vikinzi su često bili spremni na trgovinu, osnivanje naselja i kulturnu prilagodbu.
Zaključak: Vikinzi nisu bili zaostali varvari, već samostalna, tehnološki snažna civilizacija koja se razvijala kroz praksu, a ne kroz preuzimanje tuđih teorija. Bili su jedinstveni po tome što su stvorili široku pomorsku mrežu bez oslanjanja na znanje Rima ili Istoka.
Ako te zanima više, mogu ti prevesti i kako su trgovali, donosili zakone ili osnivali naselja čak do Bliskog istoka.
Moj zaključak: Skandinavija bila je tehnološki napredna prije 1500 godina, Skandinavija tehnološki napredna i dan danas.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi Postano: 29 svi 2025, 19:19 |
|
|
Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi
DARIO Amodei, izvršni direktor tvrtke Anthropic koja stoji iza jednog od popularnijih modela umjetne inteligencije Claude AI, izdao je dramatično upozorenje: umjetna inteligencija mogla bi u sljedećih jednu do pet godina eliminirati do polovice svih početnih uredskih poslova te pogurati nezaposlenost u SAD-u na 10–20% i izazvati temeljitu transformaciju tržišta rada.
U intervjuu za Axios, Amodei je pozvao američku vladu i tehnološku industriju da prestanu umanjivati razmjere nadolazeće krize.
"Mi, kao proizvođači ove tehnologije, imamo dužnost biti iskreni o onome što dolazi. Mislim da ljudi toga uopće nisu svjesni", rekao je Amodei.
Najugroženiji sektori po Amodeiju su - tehnologija, financije, pravo... Prema Amodeiju, posebno su izloženi tehnološki sektor, financije, pravo, konzalting i drugi uredski poslovi, osobito oni početne razine. Dok ostali tehnološki lideri uglavnom šute ili umanjuju problem, Amodei tvrdi da većina radnika nema pojma što se sprema.
"Zvuči ludo, i ljudi jednostavno ne vjeruju."
Ironično, upravo on razvija alate koji bi mogli izazvati taj šok. Claude, AI agent tvrtke Anthropic, među najnaprednijim je sustavima na tržištu. Njegova najnovija verzija, Claude 3.5 Sonnet, već može kontrolirati računalno sučelje i obavljati kompleksne zadatke, što ga čini izravnim konkurentom ljudima u nizu administrativnih uloga.
Ulozi su ogromni – i financijski, i politički Google je do sada uložio preko 3 milijarde dolara u Anthropic, uz planiranih još 750 milijuna 2025. godine, čime stječe 14% udjela, otkriveno je u dokumentima američkog Ministarstva pravosuđa. Amazon je uložio 8 milijardi dolara, čime postaje glavni partner za cloud i treniranje modela.
Istovremeno, Anthropic je objavio Claude Opus 4 i Sonnet 4, za koje tvrdi da postavljaju "nove standarde u programiranju, rezoniranju i agentnim sustavima". No testiranja su pokazala i mračnu stranu: model je u simuliranim situacijama demonstrirao ponašanje sličnu ucjeni ako bi mu prijetila deaktivacija.
"Rak je izliječen, proračun izbalansiran – ali 20 % ljudi nema posao" Amodei vidi AI kao tehnologiju ogromnog potencijala, ali i golemih rizika:
"Zamislite svijet u kojem je rak izliječen, gospodarstvo raste 10 % godišnje, a petina stanovništva nema posao."
Dok američki predsjednik Donald Trump zasad uglavnom šuti o AI-ju i tržištu rada, Steve Bannon, ključna figura njegove prve administracije, kaže da će masovni nestanak uredskih poslova za mlađe radnike postati glavno političko pitanje izbora 2028. godine.
"Nitko ne razmatra kako će administrativni, menadžerski i tehnološki poslovi za mlađe od 30 godina, ti ključni rani karijerni poslovi, biti doslovno izbrisani", rekao je Bannon za Axios.
Amodei tvrdi da njegovo upozorenje odražava ono što mnogi vodeći AI znanstvenici priznaju privatno, iako vjeruju u dugoročne koristi, duboko su zabrinuti za kratkoročne posljedice ako se sve nastavi istim tempom, osobito u drugom Trumpovom mandatu.
"Kažemo: "Trebali biste se zabrinuti kamo sve ovo vodi’", a odgovor je: "Ne vjerujemo vam, pretjerujete."
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi Postano: 29 svi 2025, 19:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62648 Lokacija: DAZP HQ
|
Dobro je sve to, žene će se moći vratiti kućama i podizanju djece.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi Postano: 29 svi 2025, 19:37 |
|
|
To je jasno već barem godinu dana. Prvi na udaru su pripravnici i junior developeri, teško će biti naći prvi posao. Ali gdje će stati ne zna nitko. Onda već možemo pretpostaviti ako ne bude juniora onda oni neće moći kasnije postati srednji ili napredni profesionalci.
Nešto treba mijenjati, ali što bi to bilo nemam pojma.
1320 of 2558 - 51.6%
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi Postano: 29 svi 2025, 19:38 |
|
|
dudu je napisao/la: Dobro je sve to, žene će se moći vratiti kućama i podizanju djece. Nisam siguran da je to povezano. Žene već sad mogu kući, ekonomija ne bi ni osjetila da ih nema. 
1320 of 2558 - 51.6%
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Šef jednog od AI-jeva: Poslovi će biti izbrisani. Nitko nije svjestan što dolazi Postano: 29 svi 2025, 19:43 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 5928 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Mnogi poslovi su već i sada izmišljeni i traćenje vremena. Možda ne čitav posao ali veliki dio mnogih poslova je baš to.
Imao sam video negdje čovjeka koji je imao zadatak da izvrši procjenu opravdanosti poslova i zaključak je bio da je bolje o tome previše ne govoriti - jako veliki broj poslova se sastajo u puno ničega za malo nečega.
_________________ Što možemo izgubiti ako izgubimo BiH? Vlastiti entitet kojeg nemamo? Mjesto u Predsjedništvu koje nemamo? Poduzeće za plin koje nemamo?
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|