HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 sij 2025, 14:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Znate li glagoljicu
I pisanu i tiskanu 17%  17%  [ 9 ]
Samo tiskanu 9%  9%  [ 5 ]
Pomalo neka slova 37%  37%  [ 20 ]
Ne znam ništa 37%  37%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 54
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Moji uradci na glagoljici
PostPostano: 28 ožu 2012, 13:43 

Arvatica

Tiskana hrvatska glagoljica

Pisana hrvatska glagoljica

slika

Drivenik, kod Crikvenice

slika

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:44 

nije se u Hercegovini koristila istočna verzija ćirilice kakva se sad stavlja na table, već zapadna.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:57 

Upozorenja: 1
dudu je napisao/la:
nije se u Hercegovini koristila istočna verzija ćirilice kakva se sad stavlja na table, već zapadna.

Jel?! , a ko je dao tu kvalifikaciju za zapadnu i istočnu ćirilicu?!

Ono što ti aludiraš je tzv.bosančica , to je ćirilica koja nema ni prave redakcije i ni svojih prepisivačkih škola , a nastala je iz zetsko-humske redakcije kojoj je osnov Miroslveljevo jevanđelje a onda tek Kulinova povelja i ostali spisi koji su iskvarena i pojednostavljena varijanta tzv.kurzivna ćirilica.

I jnije ova na tablama neka istončna verzija ćirilice već nova vrsta ćirilice nastala u 19.veku s'Vukom Karadžićem.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 14:01 

u svakom slučaju, nema veze s Hrvatima, niti nam išta pretstavlja, dapače, za mene je to čista provokacija s obzirom da srpskog naselja nema nigdje u krugu 50 km, recimo u Posušju, Širokom, Grudama, svuda sam viđao te table. tog nije bilo ni prije rata, ali eto, cijena življenja u ovoj nakaradnoj državi.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 14:14 

dudu je napisao/la:
u svakom slučaju, nema veze s Hrvatima, niti nam išta pretstavlja, dapače, za mene je to čista provokacija s obzirom da srpskog naselja nema nigdje u krugu 50 km, recimo u Posušju, Širokom, Grudama, svuda sam viđao te table. tog nije bilo ni prije rata, ali eto, cijena življenja u ovoj nakaradnoj državi.

Jao jadni vi šta vam rade , zaista ćirilica je velika provokacija. :ucelo

Da malo dudane poznaješ svoju povjest i uopšte povjeswt pisma na ovim prostorima ne bi tako govorio.

Upravo se Vuk i Đura Damičić delom vodili tradicijom tzv.zapadne ćirilice da stvore fonetsku ćirilicu kojoj je bila blizu tzv.bosančica.
A da ne govorim da glasovi "đ" i "ć" su od Đure stvaljeni u gajicu(latinicu) na osnovu glagoljskog slova "Đerv" koji je prisutan samo na ovim prostorima.

Ali nema veze , idi preškrabaj ćirilična slova na tablama jer umesto Posušje verovatno piše Kruševac s'obzirom da Hrvati preziru i ne znaju ćirilicu pa im je tako lakše podvaliti i bezobrazno ih provocirati.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 14:29 

odjebi, to nije povjesno, nego političko pitanje, srpska ćirilica je pismo srpskog naroda u BIH i po meni nema što tražiti od Livna do Neuma. tim više što u RS-u na prometnicama jedva da ima ikako latinice, a na ulasku u naselja je nema gotovo nikako.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 14:44 

dudu je napisao/la:
odjebi, to nije povjesno, nego političko pitanje, srpska ćirilica je pismo srpskog naroda u BIH i po meni nema što tražiti od Livna do Neuma. tim više što u RS-u na prometnicama jedva da ima ikako latinice, a na ulasku u naselja je nema gotovo nikako.

A jel tako?! , e pa onda daj da se ruše sve pravoslavne crkve u tvom potezu od Livna do Neuma(ako ih ima) , ili bilo koji momenat koji podseća na srpski narod u BiH , to važi i za RS , ne samo da katoličke crkve treba obaliti već onog u mantiji što je primio nagradu od Dodika proterati u Neum.

Tvoja logika "Nema šta tražiti" iziskuje ove poteze jer ne može se odnosti to samo na glupe saobraćajne table već na svaki aspekt života.

p.s
Ove tvoje blagoglagoljive misli su na nivou petnestogodišnjaka s'početa 20' veka , baš si postao opasno nenormalan u poslednje vreme. :neznam

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 14:48 

eto ti si normalan, svaki put ko muha na *** ideš čim je neka "tvoja" tema u pitanju, pa prosipaš šuplju. već sam rekao, takvih tabla nije bilo za vrijeme Jugoslavije, sasvim sigurno im nije mjesto ni danas tamo, a to da bi rušio crkve ne čudim se, u zadnje vrijeme si mrziteljski raspoložen prema crkvi, ponajprije katoličkoj naravno.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 17:29 

slika

Vrh

PostPostano: 28 lip 2012, 21:42 

slika

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 16:26 

Super hobi.
Glagoljica je poprilično u modi u Hrvatskoj.
Inače, u natpisu "grad Drvenik" gore prvo slovo je ligatura (slovo koje je u stvari kombinacija dvaju slova).
Glagoljica je pismo koje ima jako puno tih spojenih slova, što ju čini relativno kompliciranom za pisanje, ali povećava njezinu krasopisnu, kaligrafsku vrijednost.
Uglata (hrvatska) glagoljica je u tom smislu vrlo lijepo pismo, no samo rijetki znaju sve ligature.

Evo lijepog linka o tome, baš imate primjer kombinacije g r, kao i ovdje.
Ligature su nastale kako bi se uštedio prostor, ali i zato što je nekada pismenost bila rijetka vještina,privilegij, koja je smatrana i umjetnošću.
http://croatianhistory.net/glagoljica/ec/aboutCro.html

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: