|
|
Stranica: 4/7.
|
[ 159 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 00:43 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Ceha je napisao/la: http://imgur.com/a/ouu4BZelenom sam ti označio druge hr. jekavske dijalekte (lastovski, istočnobosanski...), a plavom Hrvate novoštokavske jekavce. Iako je karta smješna, na njoj je netko označio i kutinske Srbe Hrvati kod Gline i Petrinje su kajkavci, a ne novoštokavski ijekavci. Nego baš je simpatično kako tu crtaš neke enklavice, a osnova se vidi golim okom, i svako sa imalo zdrave pameti može da dođe do jasnog zaključka o srpstvu novoštokavske ijekavice. Po karti koju si dao (prva od ove 2), nisu. Po toj karti su kajkavci samo u Pokuplju. Osnova se vidi, pogotovo u zapadnoj Slavoniji i Bjelovaru. Područje od Bjelovara do Našica, a Srba ima samo na zapadnim obroncima Papuka. Ili kod Dubrovnika i u Poneretlju
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 00:45 |
|
|
Ceha je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Hrvati kod Gline i Petrinje su kajkavci, a ne novoštokavski ijekavci. Nego baš je simpatično kako tu crtaš neke enklavice, a osnova se vidi golim okom, i svako sa imalo zdrave pameti može da dođe do jasnog zaključka o srpstvu novoštokavske ijekavice. Po karti koju si dao (prva od ove 2), nisu. Po toj karti su kajkavci samo u Pokuplju. Osnova se vidi, pogotovo u zapadnoj Slavoniji i Bjelovaru. Područje od Bjelovara do Našica, a Srba ima samo na zapadnim obroncima Papuka. Ili kod Dubrovnika i u Poneretlju A gdje je Petrinja nego u Pokuplju. Da nije u Povardarju?
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 00:45 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Ko je uopšte taj Lisac? Najsrodniji dijalekat hercegovačko-krajiškom dijalektu je šumadijsko-vojvođanski dijalekat. Kao sestre najrođenije. Ista akcentuacija, ista deklinacija po padežima, samo se jedna zove Pjesma a druga Pesma. Kakva crna ikavica, ajd ne sramoti se. https://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_LisacJekavica je sigurno srodnija ikavici od ekavice. Ovisi koji je poddijalekt, ali razlike su nebo zemlja. Preporučam njegovu dijalektologiju I Štokavsko i Torlačko narječje, za pročitat. Btw. imaš ikavizama i u ekavici. Od vašeg zal iva pa nadalje. Da su postojali Srbi jekavci na moru valjda bi bio zal jev?
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 00:47 |
|
|
Vujadin je napisao/la: A gdje je Petrinja nego u Pokuplju. Da nije u Povardarju? Petrinja je, sela južno od nje nisu. Glina nije. Uostalom gledaj kartu koju si ti dao; http://imgur.com/a/ouu4B2 su, gledaš 1.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 00:49 |
|
|
Ceha je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Ko je uopšte taj Lisac? Najsrodniji dijalekat hercegovačko-krajiškom dijalektu je šumadijsko-vojvođanski dijalekat. Kao sestre najrođenije. Ista akcentuacija, ista deklinacija po padežima, samo se jedna zove Pjesma a druga Pesma. Kakva crna ikavica, ajd ne sramoti se. https://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_LisacJekavica je sigurno srodnija ikavici od ekavice. Ovisi koji je poddijalekt, ali razlike su nebo zemlja. Preporučam njegovu dijalektologiju I Štokavsko i Torlačko narječje, za pročitat. Btw. imaš ikavizama i u ekavici. Od vašeg zal iva pa nadalje. Da su postojali Srbi jekavci na moru valjda bi bio zal jev? Evo našao kajkavec da me uči štokavskim govorima. Ja u kući govorim ijekavicu, po gradu ekavicu i potpuno nesvjesno i lako prelazim iz jednog govora u drugi.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 01:14 |
|
|
Neg sem žalni kaj sme kak pupe na špagi.
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 09:22 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Ja u kući govorim ijekavicu, po gradu ekavicu i potpuno nesvjesno i lako prelazim iz jednog govora u drugi.
Ovo je tipicno za Srbe u BiH. Poslje rata vuku na ekavicu, jekavica je stran govor za Srbe
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 17 ožu 2017, 13:49 |
|
|
Srpski jezik ne postoji jer nema svoj rječnik. Službeni rječnik za Srbe u Srbiji se zove "Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika" u kojem postoji nekih 15-20% hrvatskih riječi, između ostalih i riječ "rječnik" koja je izvorno iz kajkavskog narječja ušla u hrvatski standard. Naravno da mlada nacija poput srpske niti ne može imati svoj jezik nego nekakvu mješavinu svega i svačega kada je Srbija ispražnjena u 17. stoljeću pa sada svaki Srbijanac potječe iz Crne Gore i nema nikakve genetske veze sa stanovništvom koje je tu živjelo prije selidbe u Vojvodinu, uključujući tu i Dupljanina Vuka Karadžića. Zato i nemaju nikakvu književnost prije nego li je on iz nekoliko hrvatskih sastavio prvi "srpski" rječnik a njegovi nasljednici nastavili na isti način do danas. Ima to smisla, nadmoćnija kultura uvijek nadahnjuje one zaostalije pa tako i hrvatska srbijansku.
|
|
Vrh |
|
|
iJozo
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 02:06 |
|
|
Kašić je bio u pravu, Srbi govore lokalnom varijantom hrvatskoga, koja je u njegovo vrijeme bila zaista zasebna varijanta, ali ju je serbokroatizam totalno kroatizirao i u smislu standarda. Srbi u biti govore i pišu srpski hrvatski tj. srpsko-hrvatski. Ćirilicu su gotovo posve zamijenili hrvatskom latinicom. Ona im je prije bila jedini pravi razlikovni element.
_________________ Djela su bitnija od rijeci.
Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:00 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Evo našao kajkavec da me uči štokavskim govorima. Ja u kući govorim ijekavicu, po gradu ekavicu i potpuno nesvjesno i lako prelazim iz jednog govora u drugi. Ma ne, seljačina sigurno zna bolje od profesora Jesi čuo za razliku između familijarnog i formalnog govora ? Pričaš kreolski hrvatski, da pričaš srpski ne bi znao padeže, jbg.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:12 |
|
|
Ceha je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Evo našao kajkavec da me uči štokavskim govorima. Ja u kući govorim ijekavicu, po gradu ekavicu i potpuno nesvjesno i lako prelazim iz jednog govora u drugi. Ma ne, seljačina sigurno zna bolje od profesora Jesi čuo za razliku između familijarnog i formalnog govora ? Pričaš kreolski hrvatski, da pričaš srpski ne bi znao padeže, jbg. Nema familijarnog niti formalnog govora , već postoji pristojni i nepristojni govor sa dobrom ili lošom dikcijom , a postoje više ili manje inteligentni ljudi koji dobro ili loše slažu rečenice i imaju ili nemaju bogat leksik. Ja govorim uvek isto , a ne znam kako ti. Meni su roditelji i rodbina(starija) svi ijekavci , pa meni u kući dosta puta izleti ijekavaštine i tog nekog hercegovačko-crnogorskog leksika koji se danas retko čuje a pogotovo u mojoj okolini. Ali to nema veze sa formalnošću i familijarnošću već je sve spontano.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:14 |
|
|
Danas bih vam nešto rekao o dž i dž. 2:25 Imamo: andžeo, čadža, Džurdžica, EVANDŽELJE , hrdža, ledža.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:22 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ma ne, seljačina sigurno zna bolje od profesora Jesi čuo za razliku između familijarnog i formalnog govora ? Pričaš kreolski hrvatski, da pričaš srpski ne bi znao padeže, jbg. Nema familijarnog niti formalnog govora , već postoji pristojni i nepristojni govor sa dobrom ili lošom dikcijom , a postoje više ili manje inteligentni ljudi koji dobro ili loše slažu rečenice i imaju ili nemaju bogat leksik. Ja govorim uvek isto , a ne znam kako ti. Meni su roditelji i rodbina(starija) svi ijekavci , pa meni u kući dosta puta izleti ijekavaštine i tog nekog hercegovačko-crnogorskog leksika koji se danas retko čuje a pogotovo u mojoj okolini. Ali to nema veze sa formalnošću i familijarnošću već je sve spontano. Normalno da je spontano i lako, kad su šumadijsko-vojvođanski i hercegovačko-krajiški govori izuzetno srodni. A da li je lako kajkavcima i čakavcima, pa i ikavskim štokavcima, da se prešaltaju na hrvatski standard baziran na hercegovačko-krajiškom dijalektu?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:23 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Danas bih vam nešto rekao o dž i dž. Lik melje o Dž, Đ, Č i Ć i uči hronično nepismeni hrvatski puk (čast izuzecima ) a izgovara ih na način na koji bih i ja podučavao japansku djecu kineskom jeziku
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:26 |
|
|
Metemma je napisao/la: Ceha je napisao/la: U srednjem vijeku ste vjerojatno pričali nečim sličnom torlačkom/bugarskom. Pojma nemam. Kad čujem Kruševljane i pomislim da je Sveti knez Lazar vjerovatno tako pričao umrem od smijeha. Pa ti si bar obrazovan čovek i znaš da je istorija statična i da je sve što je bilo relevantno u Srednjem veku, relevantno i danas. Ajde pusti Cehu i njegove nebuloze, majke ti.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:29 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Danas bih vam nešto rekao o dž i dž. Lik melje o Dž, Đ, Č i Ć i uči hronično nepismeni hrvatski puk (čast izuzecima ) a izgovara ih na način na koji bih i ja podučavao japansku djecu kineskom jeziku Bude to tako kada uzmeš tuđ jezik i proglasiš ga za svoj standardni.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:32 |
|
|
Vujadin je napisao/la: iJozo je napisao/la: Što je zapravo od početka bio program širenja hrvatskog standarda. . Uzeli ste za standard govor Srba, pa sad pola Hrvatske ne zna da li se u nekoj riječi piše -je ili -ije, ne razlikuje Č i Ć, DŽ i Đ... Sve rečeno. I to ne govor bilo kakvih Srba, nego trebinjskih četnika.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:33 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Bude to tako kada uzmeš tuđ jezik i proglasiš ga za svoj standardni. I to iz najljućeg četničkog ambijenta P.S. Vidim da ste mi uzeli riječ iz usta
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 14:49 |
|
|
Vujadin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Nema familijarnog niti formalnog govora , već postoji pristojni i nepristojni govor sa dobrom ili lošom dikcijom , a postoje više ili manje inteligentni ljudi koji dobro ili loše slažu rečenice i imaju ili nemaju bogat leksik.
Ja govorim uvek isto , a ne znam kako ti.
Meni su roditelji i rodbina(starija) svi ijekavci , pa meni u kući dosta puta izleti ijekavaštine i tog nekog hercegovačko-crnogorskog leksika koji se danas retko čuje a pogotovo u mojoj okolini. Ali to nema veze sa formalnošću i familijarnošću već je sve spontano.
Normalno da je spontano i lako, kad su šumadijsko-vojvođanski i hercegovačko-krajiški govori izuzetno srodni. A da li je lako kajkavcima i čakavcima, pa i ikavskim štokavcima, da se prešaltaju na hrvatski standard baziran na hercegovačko-krajiškom dijalektu? Govori i refleks jata su se menjali kroz istoriju , pa tako primera radi starosedeoci zapadne Srbije su bili ikavci i njih više nema jer su ih potisnuli ijekavci koji su u nestajanju danas u zapadnoj Srbiji. Isto tako su isparili Hrvati-štokavski ekavci ., a bio ih je još u 19. i početkom 20.veka u Sremu,Slavoniji,.... , a da ne pominjem da je ekavica bila prisutna u Bosni i delovima Hercegovine tj.mešana sa ikavicom , ali danas ekavštine više nema tamo. Ja kad čujem nekog Zgrepčanina da govori mislim da je ili progutao motku koliko deluje neprirodno i ukočeno , ili je to Nemac koji je odlično naučio srpski. Tako isti osećaj imam sa ovim dole južnosrbijancima(paprikarima) koje nikako ne mogu ozbiljno da shvatim jer su mi kao iz nekog vica , tj.kao da Šojića i ekipu zoveš da ti čitaju rodoljubivu srpsku poeziju. Jes da sam poreklom iz CG iHercegovine , ali nikad se nisam ložio na taj govor kad ga žene govore , već sam uvek preferirao žene Lalinke,Bepograđanke.Srbijanke,Zagrepčanike , dok ove iz CG,Bosne i Hercegovien i Dalmacije je kao ženstveno kao parenje medveda. Ali ruku na srce sve je to subjektivno tako da....
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:13 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Lik melje o Dž, Đ, Č i Ć i uči hronično nepismeni hrvatski puk (čast izuzecima ) a izgovara ih na način na koji bih i ja podučavao japansku djecu kineskom jeziku Trk bukvar u ruke... Citat: Bosna i Hercegovina ima najvišu stopu nepismenosti u regiji koja iznosi 2,82 posto.
Prema podacima, BiH ima najvišu stopu nepismenosti, dok najnižu stopu nepismenosti ima Hrvatska i ona iznosi 0,80 posto. Stopa nepismenosti u Srbiji iznosi 1,96 posto, dok u Crnoj Gori ona iznosi 1,50 posto.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:26 |
|
|
Kakav je osećaj jednom ustaši dodrinašu da zna da mu je standardni jezik srbočetnički?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:29 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: najnižu stopu nepismenosti ima Hrvatska i ona iznosi 0,80 posto. Vidim.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:32 |
|
|
Drina samo na razglednici, govori srpskim standardnim jezikom. Tužna je to sudbina za jednog ustašu. Ne morate mu još stvari nabijati na nos, ove dve su dovoljne.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:37 |
|
|
mirv je napisao/la: Srpski jezik ne postoji jer nema svoj rječnik. Službeni rječnik za Srbe u Srbiji se zove "Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika" u kojem postoji nekih 15-20% hrvatskih riječi, između ostalih i riječ "rječnik" koja je izvorno iz kajkavskog narječja ušla u hrvatski standard. Naravno da mlada nacija poput srpske niti ne može imati svoj jezik nego nekakvu mješavinu svega i svačega kada je Srbija ispražnjena u 17. stoljeću pa sada svaki Srbijanac potječe iz Crne Gore i nema nikakve genetske veze sa stanovništvom koje je tu živjelo prije selidbe u Vojvodinu, uključujući tu i Dupljanina Vuka Karadžića. Zato i nemaju nikakvu književnost prije nego li je on iz nekoliko hrvatskih sastavio prvi "srpski" rječnik a njegovi nasljednici nastavili na isti način do danas. Ima to smisla, nadmoćnija kultura uvijek nadahnjuje one zaostalije pa tako i hrvatska srbijansku.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Spomen pojma "srpski jezik" prije 19. stoljeća? Postano: 18 ožu 2017, 15:43 |
|
|
Vujadin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Nema familijarnog niti formalnog govora , već postoji pristojni i nepristojni govor sa dobrom ili lošom dikcijom , a postoje više ili manje inteligentni ljudi koji dobro ili loše slažu rečenice i imaju ili nemaju bogat leksik.
Ja govorim uvek isto , a ne znam kako ti.
Meni su roditelji i rodbina(starija) svi ijekavci , pa meni u kući dosta puta izleti ijekavaštine i tog nekog hercegovačko-crnogorskog leksika koji se danas retko čuje a pogotovo u mojoj okolini. Ali to nema veze sa formalnošću i familijarnošću već je sve spontano.
Normalno da je spontano i lako, kad su šumadijsko-vojvođanski i hercegovačko-krajiški govori izuzetno srodni. A da li je lako kajkavcima i čakavcima, pa i ikavskim štokavcima, da se prešaltaju na hrvatski standard baziran na hercegovačko-krajiškom dijalektu? Ikavski štokavci nemaju problema. Meni su roditelji rođeni ikavski štokavci, pa lako govorim i šaltam oboje.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|