HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 pro 2024, 05:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tipična hercegovačka (osobna) imena
PostPostano: 23 kol 2015, 09:22 

U Hercegovini (mada se to mijenja) mi se čini da je svaka treća žena bila Marija. Razlozi su jasni. Ono što mi je zanimljivo je da sam uvijek mislio da je Maja deminutiv nastao od Marija (mada dakako znam da se Maja u raznim inačicama javlja u raznim drugim kulturama), ali sam gledajući neku seriju o bibliji saznao da se kćerka sv. Petra/Šimuna zvala Maja (da, baš Maja), iako razni izvori nisu baš 100% suglasni oko toga. Znači, Maja nije neki moderno/sekularni odgovor na Mariju, nego je moguće da svoj korijen ima baš u Isusovim danima.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2015, 20:59 

Ministry of Sound je napisao/la:
U Hercegovini (mada se to mijenja) mi se čini da je svaka treća žena bila Marija. Razlozi su jasni. Ono što mi je zanimljivo je da sam uvijek mislio da je Maja deminutiv nastao od Marija (mada dakako znam da se Maja u raznim inačicama javlja u raznim drugim kulturama), ali sam gledajući neku seriju o bibliji saznao da se kćerka sv. Petra/Šimuna zvala Maja (da, baš Maja), iako razni izvori nisu baš 100% suglasni oko toga. Znači, Maja nije neki moderno/sekularni odgovor na Mariju, nego je moguće da svoj korijen ima baš u Isusovim danima.

Ime Maja je slučaj ženskog imena izvedenog od muškog, tipa Josip-Josipa.
A ovde je slučaj Majo-Maja.

A muško ime Majo je izvedenica iliti nadimak za ime Marko.

Dakle , Maja je zapravo Marka.

Muško ime Majo je danas jako retko , ali postoji u raznim prezimenima koja imaju i Hrvati i Srbi.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2015, 22:49 

Hrvoje, Domagoj, Tomislav, Krešimir, Trpimir, Zdeslav, Slavko, Srećko, Darko, Ognjen, Milan, Dragan, Zoran, Vedran, Dubravko, Jadranko, Mirko, Slobodan, Radovan, Goran, Željko, Mladen, Danko, Miljenko, Branimir, Ratko, Zlatko, Jerko, Šiško, Veselko, Vicko, Nedjeljko, Mišo, Gojko, Dušan, Vinko, Bogdan, Miroslav, Cvijeta, Zlatokosa, Snježana, Nada, Tanja, Sunčana itd.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2015, 14:19 

Ateist je napisao/la:
Hrvoje, Domagoj, Tomislav, Krešimir, Trpimir, Zdeslav, Slavko, Srećko, Darko, Ognjen, Milan, Dragan, Zoran, Vedran, Dubravko, Jadranko, Mirko, Slobodan, Radovan, Goran, Željko, Mladen, Danko, Miljenko, Branimir, Ratko, Zlatko, Jerko, Šiško, Veselko, Vicko, Nedjeljko, Mišo, Gojko, Dušan, Vinko, Bogdan, Miroslav, Cvijeta, Zlatokosa, Snježana, Nada, Tanja, Sunčana itd.

Ova podebljana sigurno nisu tipična hercegovačka, a ova ostala su toliko raširena da nikako nisu tipična hercegovačka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: