|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 58 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 19:49 |
|
|
potocnj je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Da vidiš kako u Danskoj (gdje se na novo vozilo plaća 180% poreza) susjedi prijave onoga tko se vozi s autom na stranu tablicu Evo biznis ideje, osnovati rent-a-car agenciju u BiH, s luđačkim popustima, tipa 10€ na dan i iznajmljivati vozila dancima da se vozaju po Danskoj Kad ga vratiš u BiH još ga prodaš dobro "kupljeno novo u BiH, prvi vlasnik" Može, ali Danac mora svojim vlastima objasniti da je iz neke točke u svijetu letio za Sarajevo, onda iz Sarajeva autom za Dansku. I da će za koji dan nazad na isti način.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 22:42 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20754 Lokacija: među zvijezdama
|
Planina je napisao/la: Imam - auto BH tabli - BH osobnu sa BH prebivalištem
Uz to
- RH osobnu sa RH prebivalištem - RH vozačku
Problem- ne daju mi da vozam to BH auto po HR jer je to carinski prekršaj - valjda zbog dvostrukog prebivališta
Auto sam namjerno stavio na drugog člana obitelji ali bez obzira jednostavno ne daju mi po RH da se vozam sa tim autom, jednostavno smeta im moje RH prebivalište u kombinaciji sa autom BH tabli.
Sad sam u dilemi šta napraviti, a ne želim se odricati dvostrukog prebivališta, znate li kakvu caku da zaobiđem ovaj problem? Imaš pravo na glavno i dodatno prebivalište po EU zakonima. Dakle stavi da ti je BH glavno, a HR dodatno.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 22:51 |
|
|
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:15 |
|
|
Baba, dečku će carinska uprava zaplijeniti auto ako bude slušao tvoje besmislice.
Nije li ti jasno da bar 100 tisuća ljudi ima auto s BiH tablicama i hrvatske dokumente, dosta ih je već bilo u sličnoj situaciji.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:17 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: - imati auto s HR tablicama
Jedina opcija.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:23 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Baba, dečku će carinska uprava zaplijeniti auto ako bude slušao tvoje besmislice.
Nije li ti jasno da bar 100 tisuća ljudi ima auto s BiH tablicama i hrvatske dokumente, dosta ih je već bilo u sličnoj situaciji. Ovdje se radi o prebivalištu. Ja mogu imati auto sa austrijskim tablicama u HR i trajno prebivalište u Austriji. Plus mogu imati boravište u HR. I dokumente obje države. Zašto ne? Bitno je da mi je auto registrirano u državi gdje imam trajno prebivalište. A to je Austrija. Kod lika BiH.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:34 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Baba, dečku će carinska uprava zaplijeniti auto ako bude slušao tvoje besmislice.
Nije li ti jasno da bar 100 tisuća ljudi ima auto s BiH tablicama i hrvatske dokumente, dosta ih je već bilo u sličnoj situaciji. Ovdje se radi o prebivalištu. Ja mogu imati auto sa austrijskim tablicama u HR i trajno prebivalište u Austriji. Plus mogu imati boravište u HR. I dokumente obje države. Zašto ne? Bitno je da mi je auto registrirano u državi gdje imam trajno prebivalište. A to je Austrija. Kod lika BiH. To za tebe je točno. Ali pokretač teme ima prebivalište u Hrvatskoj i koliko razumijem ne bi se tog prebivališta odrekao, pretpostavljam da i radi u Hrvatskoj
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:39 |
|
|
To nije napisao. Tako da sam komentirala samo ono sto sam procitala.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:43 |
|
|
Na e-gradjani se može potezom klika promijeniti boravište, ali ne i prebivalište. Kazna za lažni unos je 60-600 eura, stoji.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:44 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: To nije napisao. Tako da sam komentirala samo ono sto sam procitala. Napisao je doslovno to: Planina je napisao/la: - RH osobnu sa RH prebivalištem Planina je napisao/la: jednostavno smeta im moje RH prebivalište u kombinaciji sa autom BH tabli.
Sad sam u dilemi šta napraviti, a ne želim se odricati dvostrukog prebivališta, znate li kakvu caku da zaobiđem ovaj problem?
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:49 |
|
|
Mozda lik ne kuzi da ne moze imati dva prebivalista. Ali moze imati boraviste i prebivaliste. Pa sam to tipala. Ako radi u HR onda moja opcija propada.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 09 lis 2024, 23:52 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Mozda lik ne kuzi da ne moze imati dva prebivalista. Ali moze imati boraviste i prebivaliste. Pa sam to tipala. Ako radi u HR onda moja opcija propada. Zakonski naravno da ne može, ali praktično može zato što RH i BiH ne dijele informacije o tome.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 00:25 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Mozda lik ne kuzi da ne moze imati dva prebivalista. Ali moze imati boraviste i prebivaliste. Pa sam to tipala. Ako radi u HR onda moja opcija propada. Zakonski naravno da ne može, ali praktično može zato što RH i BiH ne dijele informacije o tome. I zato ga HR tretira kako ga tretira. Polazi se od činjenice da u HR ima prebivalište i stalno (nedozvoljeno) vozi auto stranih registracija.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 00:30 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 00:39 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Baba, dečku će carinska uprava zaplijeniti auto ako bude slušao tvoje besmislice.
Nije li ti jasno da bar 100 tisuća ljudi ima auto s BiH tablicama i hrvatske dokumente, dosta ih je već bilo u sličnoj situaciji. Ovdje se radi o prebivalištu. Ja mogu imati auto sa austrijskim tablicama u HR i trajno prebivalište u Austriji. Plus mogu imati boravište u HR. I dokumente obje države. Zašto ne? Bitno je da mi je auto registrirano u državi gdje imam trajno prebivalište. A to je Austrija. Kod lika BiH. A i to je ograničeno. Ako pređeš rokove. Utvrde da 6 mjeseci i 1 dan izležaješ guzicu na Žnjanu i onda "dođi vamo, treba da platitiš Rafale". Citat: Prema članku 16. stavku 1. točki 1. Zakona, ne smatra se da je motorno vozilo nezakonito upotrebljavano na području Republike Hrvatske ako fizička osoba s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koristi na području Republike Hrvatske motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici Europske unije u razdoblju, kontinuiranom ili ne, od najduže šest mjeseci za svako razdoblje od 12 mjeseci.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 00:55 |
|
|
Dakle, kod Planine je sve jasno. Ne može, pošto je i hr državljanin i s prebivalištem u RH. Vjerojatno bi išlo ako bi imao "ubičajeno mjesto boravka u inozemstvu" (>185 dana) i ne vozi auto stranih registracija u HR duže od 6 mjeseci u 12 mjeseci. Alternativa bi bila u HR prijaviti samo boravište. Kakvo ono ima reprekusije na radno mjesto je druga tema. Ključno je 185 dana boravka i oblik prijave. Dakle, ako radiš cijelu godinu u HR, onda ništa od toga. Prijavi ili kupi u HR i amen. Citat: Upravo stoga, primjerice, motornim vozilom stranih registarskih oznaka može u Republici Hrvatskoj upravljati isključivo strani državljanin s prebivalištem, odnosno poslovnim nastanom u zemlji registracije, drugi strani državljanin koji ima prebivalište, odnosno poslovni nastan u nekoj trećoj zemlji, kao i hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu, pri čemu se odnosno vozilo može sveukupno nalaziti i koristiti u Republici Hrvatskoj/EU najviše šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini, nakon čega odnosno vozilo mora napustiti carinsko područje Unije/RH. Citat: Dakle, hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj (što podrazumijeva boravak u RH od 185 i više dana u godini, kontinuirano ili s prekidima) ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u Republici Hrvatskoj, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 01:11 |
|
|
novem je napisao/la: A i to je ograničeno. Ako pređeš rokove. Utvrde da 6 mjeseci i 1 dan izležaješ guzicu na Žnjanu i onda "dođi vamo, treba da platitiš Rafale". Citat: Prema članku 16. stavku 1. točki 1. Zakona, ne smatra se da je motorno vozilo nezakonito upotrebljavano na području Republike Hrvatske ako fizička osoba s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koristi na području Republike Hrvatske motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici Europske unije u razdoblju, kontinuiranom ili ne, od najduže šest mjeseci za svako razdoblje od 12 mjeseci. Samo da napomenem da koliko znam nitko još nije pao kod Carine na ovaj način, jer je jako teško utvrditi i dokazati da je strani auto bio u RH duže od 6 mjeseci. Schengen, tisuće stranih vozila u RH i razni drugi faktori, nekoga će uhvatiti samo ako više od 6 mjeseci ostavi kričavo zeleni Lamborghini u pješačkoj zoni na splitskoj rivi.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 20:36 |
|
|
novem je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la:
Ovdje se radi o prebivalištu. Ja mogu imati auto sa austrijskim tablicama u HR i trajno prebivalište u Austriji. Plus mogu imati boravište u HR. I dokumente obje države. Zašto ne? Bitno je da mi je auto registrirano u državi gdje imam trajno prebivalište. A to je Austrija. Kod lika BiH.
A i to je ograničeno. Ako pređeš rokove. Utvrde da 6 mjeseci i 1 dan izležaješ guzicu na Žnjanu i onda "dođi vamo, treba da platitiš Rafale". Citat: Prema članku 16. stavku 1. točki 1. Zakona, ne smatra se da je motorno vozilo nezakonito upotrebljavano na području Republike Hrvatske ako fizička osoba s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koristi na području Republike Hrvatske motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici Europske unije u razdoblju, kontinuiranom ili ne, od najduže šest mjeseci za svako razdoblje od 12 mjeseci. Sad me navodiš da kazem kako je to moguce „ zaobici“ legalno. No nemoralno. Pa ces me napasti za lopovluk? Priznaj!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 20:45 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: novem je napisao/la: A i to je ograničeno. Ako pređeš rokove. Utvrde da 6 mjeseci i 1 dan izležaješ guzicu na Žnjanu i onda "dođi vamo, treba da platitiš Rafale". Sad me navodiš da kazem kako je to moguce „ zaobici“ legalno. No nemoralno. Pa ces me napasti za lopovluk? Priznaj! Neću, pričaj.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 20:47 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37770 Lokacija: Gl. grad regije
|
Legalno je samo s bh. radnom vizom. Znači, puknu ti vizu u Hr putovnicu i možeš.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 20:48 |
|
|
Necuuuu! Sjetices se kad se napuses na politici, i nabiti mi na nos!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 21:05 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Necuuuu! Sjetices se kad se napuses na politici, i nabiti mi na nos! Aj dobro, zavedeno kao "ne smiješ".
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 10 lis 2024, 21:08 |
|
|
LOL
Ne smijem!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 11 lis 2024, 18:09 |
|
|
Bilo me je sad i po Njemačkoj preko godinu dana pa se nisam odjavljivao sa svoje adrese u Splitu na kojoj sam cijeli život, na njoj sam i u raznoraznim zavrzlama i sudskim procesima oko ostavinskih rasprava i prvenstvo radi toga ne želim se micati sa te adrese da to ne bi imalo neke negativne posljedice po mene u toj borbi oko nekretnina itd. (Imam jako mizeran udio u % i zato ne pristajem da me ostali isplate, paše mi nekakav status quo, u praksi imam stan u centru Splita ali na papiru mojih je samo 6% toga stana), uglavnom ne pada mi na pamet da se skidam sa te adrese da bagra to ne bi nekako iskoristila protiv mene, to je glavni razlog zašto me je bilo svugdje ali je ta adresa bila i ostala konstanta i želim da tako ostane. Možda imam tu neke neopravdane strahove ali uglavnom tako je. Da tu nisam zapetljan odjavio bih se iz RH davno i poštedio se zajebavanja oko carinskog prekršaja. E sad trenutno ja uistinu boravim većinu vremena u BiH i u RH sam po potrebi, uistinu i ne koristim nikakve beneficije od RH (niti sam prijavljen da radim niti koristim to zdravstveno osiguranje) pa sad ne znam postoji li način da se to sve njima stvarno dokaže? Zadnji put mi je ova rekla nešto u stilu izvršit ću provjeru jeste li u sistemu da radite u RH i koristite to zdravstveno i mirovinsko i šta već pa je odustala jer je bila smotana i pustila me, ja se pravio blesav i rekla aj vozi. Al naletit će neki majmun koji me neće pustiti nego će mi uzet i auto.
A i nije samo stvar tih graničara može me jamit prometna dok se vozam po HR, nekako ih uvijek izbjegnem ali imam osjećaj da ću najebat kad tad
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Carinski prekršaj Postano: 11 lis 2024, 18:52 |
|
|
Onda znaš što ti je činiti ako hoćeš neki red ili čekaj da najebeš, što je vjerojatno samo pitanje vremena.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Google Feedfetcher i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|