HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 pro 2024, 18:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 58 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Carinski prekršaj
PostPostano: 09 lis 2024, 18:11 

Imam
- auto BH tabli
- BH osobnu sa BH prebivalištem

Uz to

- RH osobnu sa RH prebivalištem
- RH vozačku

Problem- ne daju mi da vozam to BH auto po HR jer je to carinski prekršaj - valjda zbog dvostrukog prebivališta

Auto sam namjerno stavio na drugog člana obitelji ali bez obzira jednostavno ne daju mi po RH da se vozam sa tim autom, jednostavno smeta im moje RH prebivalište u kombinaciji sa autom BH tabli.

Sad sam u dilemi šta napraviti, a ne želim se odricati dvostrukog prebivališta, znate li kakvu caku da zaobiđem ovaj problem?

Vrh

Naslov: Re: Carinski prekršaj
PostPostano: 09 lis 2024, 18:13 

Kako si uspio prebaciti auto s bh tablama uz predočenje hrvatske vozačke na granici bez pozamašne novčane kazne?

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:14 

Caka ti je imati table sukladne vozačkoj dozvoli ili zamijeniti hrvatsku vozačku za bh. i biti miran.
Vađenje bh. vozačke, a zadržavanje hrvatske na vlastitu odgovornost

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:16 

Par puta nisu pitali vozačku
Par puta se pravio blesav pa me pustili
Par puta išao na male prijelaze di rade komšije
I tako

Ali moram nešto smisliti sad

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:17 

Zapadni je napisao/la:
Caka ti je imati table sukladne vozačkoj dozvoli ili zamijeniti hrvatsku vozačku za bh. i biti miran.
Ne, ako ima BiH auto i BiH vozačku, a prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, onda je isto u teškom carinskom prekršaju

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:18 

Zapadni je napisao/la:

Ali nije stvar vozačke ko vozačke nego dvostrukog prebivališta, ja opet dadnem hrvatsku osobnu sa prebivalištem u RH i to im kopa oči

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:18 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Zapadni je napisao/la:
Ne, ako ima BiH auto i BiH vozačku, a prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, onda je isto u teškom carinskom prekršaju

Da, to je problem

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:22 

Znam da ti ovo ne pomaže, ali postoje samo dva sigurna rješenja:
- privremeno se odjaviti iz RH (možeš zadržati osobnu s adresom u RH), samo onda ne možeš npr. biti zaposlen u RH
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/prebivaliste-boraviste-329/prijava-privremenog-odlaska-izvan-republike-hrvatske-koji-ce-trajati-duze-od-godinu-dana/281793
- imati auto s HR tablicama, vjerojatno se ne isplati prebacivati ovaj, nego prodaj taj u BiH i kupi sličan u RH

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:25 

Planina je napisao/la:
Zapadni je napisao/la:

Ali nije stvar vozačke ko vozačke nego dvostrukog prebivališta, ja opet dadnem hrvatsku osobnu sa prebivalištem u RH i to im kopa oči
Čak ako probaš biti toliko bezobrazan da im daš BiH osobnu, oni te provjere kroz sistem i vide da imaš prebivalište u RH. Pogotovo te provjeravaju kroz sistem ako imaš mjesto rođenja u RH ili govoriš s dalmatinskim naglaskom.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:28 

Što prije to riješi jer će ti jednom reći da ostaviš auto tamo i tamo će biti sve dok ne platiš carinu, prijenos i registraciju u RH.
Tako da najbolji ti je ovaj savjet da taj prodaš u BiH, a kupiš sličan u RH.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:30 

Znam da ti ovo ne pomaže, ali postoje samo dva sigurna rješenja:
- privremeno se odjaviti iz RH (možeš zadržati osobnu s adresom u RH), samo onda ne možeš npr. biti zaposlen u RH
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/prebivaliste-boraviste-329/prijava-privremenog-odlaska-izvan-republike-hrvatske-koji-ce-trajati-duze-od-godinu-dana/281793
- imati auto s HR tablicama, vjerojatno se ne isplati prebacivati ovaj, nego prodaj taj u BiH i kupi sličan u RH

Hm da, upravo se mislim dal da se odjavim iz HR ili kupim auto HR tabli

Nadao sam se da ima još neka caka, tipa napravim tu bosansku vozačku i dođem sa full bosanskim dokumentima na granicu i pravim se bosanac : laugh

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:31 

Planina je napisao/la:

Čak ako probaš biti toliko bezobrazan da im daš BiH osobnu, oni te provjere kroz sistem i vide da imaš prebivalište u RH. Pogotovo te provjeravaju kroz sistem ako imaš mjesto rođenja u RH ili govoriš s dalmatinskim naglaskom.

E to je to, još sumnjiviji bi bio i tek onda bi najebao kad bi me provjerili

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:33 

Noname01 je napisao/la:
Što prije to riješi jer će ti jednom reći da ostaviš auto tamo i tamo će biti sve dok ne platiš carinu, prijenos i registraciju u RH.
Tako da najbolji ti je ovaj savjet da taj prodaš u BiH, a kupiš sličan u RH.

Znam, tako su još jednog ovdje upozoravali i na kraju ga tako oderali

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:36 

A gledaj, ne pokazuješ bosansku osobnu, i kažeš da si posudio auto od nekoga od rodbine.

Nisi u carinskom prekršaju ako vozilo nije tvoje, a ako si ga prepisao na nekog od rodbine onda nije tvoje.

Dvostruko prebivalište može biti problem, svatko bi trebao imati samo jedno.

Ja osobno posuđujem svoje auto rodbini kada dođu iz Njemačke, neki imaju prebivalište ovdje, neki ne, imaju svi njemačke dozvole, kažem im neka ti citiraju odredbu zakona ako ti pokušaju naplatiti kaznu i nikad ti neće naplatiti kaznu. To govorim za BiH, za Hrvatsku neznam sigurno ali nevjerujem da je problem ako si "posudio" auto od nekoga.

Ali ako istim autom prelaziš isti granični prijelaz 10 puta mjesečno onda može biti problem.

Jedino trajno rješenje da nemaš više problema je da nabaviš RH vozilo na svoje hrvatsko prebivalište, kao što ti je i vozačka.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:44 

potocnj je napisao/la:
A gledaj, ne pokazuješ bosansku osobnu, i kažeš da si posudio auto od nekoga od rodbine.

Nisi u carinskom prekršaju ako vozilo nije tvoje, a ako si ga prepisao na nekog od rodbine onda nije tvoje.

Ovo nije istina, sjebat ćeš nekog davanjem takvih savjeta.
Tko ima prebivalište u RH ne može voziti auto sa stranim tablicama, postoji nekoliko iznimki tipa rent-a-car ili službeno vozilo tko radi za stranog poslodavca.
Tuđi auto sa BiH tablicama može voziti iznimno (tipa možeš voziti bolesnog roditelja u njegovom autu)
Citat:
Domaće fizičke osobe sa prebivalištem u carinskom području Republike Hrvatske mogu koristiti strana prijevozna sredstva samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji je u trenutku upotrebe u carinskom području Republike Hrvatske.

https://carina.gov.hr/vijesti/uporaba-vozila-stranih-registracijskih-oznaka-na-carinskom-podrucju-republike-hrvatske/979

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:48 

Dal može otvorit firmu j.d.o u RH ili kako se zvalo? oko 100€ troškova je nekad bilo
Onda prebaci auto na firmu u RH (pa tako vozat)
ili
Otkupi od firme (na hrvatsko prebivalište)

Kako aute voze ovi senfari iz Indije, Nepala, Pakistana po ZG ??

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:52 

potocnj je napisao/la:

Ja osobno posuđujem svoje auto rodbini kada dođu iz Njemačke, neki imaju prebivalište ovdje, neki ne, imaju svi njemačke dozvole, kažem im neka ti citiraju odredbu zakona ako ti pokušaju naplatiti kaznu i nikad ti neće naplatiti kaznu. To govorim za BiH, za Hrvatsku neznam sigurno ali nevjerujem da je problem ako si "posudio" auto od nekoga.
To nije isto, auto s domaćom registracijom može voziti svatko, nema carinskog prekršaja. Ali auto sa inozemnom registracijom smiju voziti samo osobe sa inozemnim prebivalištem. Zanimljivo je da ne moraju registracija i prebivalište odgovarati, npr. Slovenac može voziti njemački auto po Hrvatskoj (ali ne može Hrvat po Hrvatskoj, ni Slovenac po Sloveniji).

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 18:58 

Brane je napisao/la:
Kako aute voze ovi senfari iz Indije, Nepala, Pakistana po ZG ??
Voze aute s hrvatskom tablicom, kad bi imali nepalske/indijske, bili bi u carinskom prekršaju

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:06 

Planina je napisao/la:
Imam
- auto BH tabli
- BH osobnu sa BH prebivalištem

Uz to

- RH osobnu sa RH prebivalištem
- RH vozačku

Problem- ne daju mi da vozam to BH auto po HR jer je to carinski prekršaj - valjda zbog dvostrukog prebivališta

Auto sam namjerno stavio na drugog člana obitelji ali bez obzira jednostavno ne daju mi po RH da se vozam sa tim autom, jednostavno smeta im moje RH prebivalište u kombinaciji sa autom BH tabli.

Sad sam u dilemi šta napraviti, a ne želim se odricati dvostrukog prebivališta, znate li kakvu caku da zaobiđem ovaj problem?

Nemoj više nikad sjest u auto bh tablama u Hrvatskoj, i zahvali se tim ljudima koji su te pustili. Oduzimanje vozila je kazna.

Nema zezanja s tim a i nisu više razlike u ciheni velike da se isplati.

Teoretski ja isto činim ali u suprotnom smjeru samo što BiH to ne gleda. Srećom.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:14 

Kad dođeš na carinu daj gasa i odjuri bez stajanja, sakrij auto u šumu u RH i baci tablice,
prekucaj broj šasije, falsificiraj dokumente i otiđi na registraciju. Trebat će ti za ovo dosta sreće.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:15 

To nije isto, auto s domaćom registracijom može voziti svatko, nema carinskog prekršaja. Ali auto sa inozemnom registracijom smiju voziti samo osobe sa inozemnim prebivalištem. Zanimljivo je da ne moraju registracija i prebivalište odgovarati, npr. Slovenac može voziti njemački auto po Hrvatskoj (ali ne može Hrvat po Hrvatskoj, ni Slovenac po Sloveniji).

Čudno je to pravilo, doletiš recimo u neki austrijski grad avionom, iznajmiš auto, dođeš u svoju Hrvatsku na kratko - carinski prekršaj!

Mislim da bi na sudu dobio ako dokažeš da si auto stvarno samo posudio od rodbine, ali sam proces bi te koštao skoro kao i kazna.

Uglavnom, između EU zemalja bi bar trebao postojati nekakav sporazum da se to može, pa nema ni carine kad uvoziš auto iz Slovenije, zašto bi onda bio u carinskom prekršaju ako vozaš slovensko auto?

Za vozila iz Srbije i BiH još i mogu shvatiti, treće zemlje, jeftinija registracija i sl.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:16 

i_jopet je napisao/la:
Kad dođeš na carinu daj gasa i odjuri bez stajanja, sakrij auto u šumu u RH i baci tablice,
prekucaj broj šasije, falsificiraj dokumente i otiđi na registraciju. Trebat će ti za ovo dosta sreće.

Spali otiske prsta, nađi plastičnog kirurga da ti operira facu.

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:17 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Teoretski ja isto činim ali u suprotnom smjeru samo što BiH to ne gleda. Srećom.

Dok je nama našeg Visokog predstavnika i protetkorata... !

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:20 

potocnj je napisao/la:

Čudno je to pravilo, doletiš recimo u neki austrijski grad avionom, iznajmiš auto, dođeš u svoju Hrvatsku na kratko - carinski prekršaj!

Mislim da bi na sudu dobio ako dokažeš da si auto stvarno samo posudio od rodbine, ali sam proces bi te koštao skoro kao i kazna.

Uglavnom, između EU zemalja bi bar trebao postojati nekakav sporazum da se to može, pa nema ni carine kad uvoziš auto iz Slovenije, zašto bi onda bio u carinskom prekršaju ako vozaš slovensko auto?

Za vozila iz Srbije i BiH još i mogu shvatiti, treće zemlje, jeftinija registracija i sl.
Ne, auto od rent-a-cara možeš slobodno koristiti, rentaš auto na aerodromu u Budimpešti, Veneciji, Beču, Ljubljani, dođeš u Hrvatsku i na kraju posjeta taj auto vratiš u inozemstvo.

U prekršaju si zato što na slovenski auto nije plaćena hrvatska trošarina.

Da vidiš kako u Danskoj (gdje se na novo vozilo plaća 180% poreza) susjedi prijave onoga tko se vozi s autom na stranu tablicu :zubati

Vrh

PostPostano: 09 lis 2024, 19:47 

Da vidiš kako u Danskoj (gdje se na novo vozilo plaća 180% poreza) susjedi prijave onoga tko se vozi s autom na stranu tablicu :zubati

Evo biznis ideje, osnovati rent-a-car agenciju u BiH, s luđačkim popustima, tipa 10€ na dan i iznajmljivati vozila dancima da se vozaju po Danskoj =))

Kad ga vratiš u BiH još ga prodaš dobro "kupljeno novo u BiH, prvi vlasnik" :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 58 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: