HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 ožu 2025, 08:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Izbor zanimanja
PostPostano: 08 tra 2013, 13:44 

Na izbor zanimanja mogu utjecati razni faktori, počevši od finansijskih prilika, ponude odnosno potraznje na trzištu rada pa do osobnih afiniteta i mogućnosti.Što je u vašem slučaju bilo presudno za odabir vašeg zanimanja i da li ste zadovoljni sa današnje vremenske distance postignutim ?
Na zapadu je upbičajna praksa da se prilikom izbora zanimanja mladima savjetuje preispitivanje trzišta rada i aktuelne ponude i potraznje.Kakva su kretanja ostvarena na tom pidručju zadnjih godina i za koje zanimanje nije 2-4 godine izgubljeno interesovanje potencijalnih poslodavaca.
Uz sve te pretrage, dodaju se osobna interesovanja koja mladima pomazu pri konačnom odabiru.Taj postupak je jako koristan i trebalo bi ga u budućnosti uvesti i kod nas.

Citat:
Deset mitova o izboru zanimanja
www.t-portal.com
Mislite li da znate baš sve bitno o izboru idealne profesije kojom ćete se baviti cijeli život? Ne budite toliko sigurni – mnogi su bili uvjereni da znaju odabrati karijeru, a na kraju su shvatili da ih ono što rade uopće ne zadovoljava. U svakom slučaju, nije naodmet prije ključnih poteza razmotriti mitove koji prate ovu bitnu životnu odluku i prečesto vode na krivi trag...

Novac ili zadovoljstvo? Tražite posao iz snova i dobit ćete oboje
Zaboravite što ste čuli o izboru karijere, jer neke od tih uvriježenih izreka, koje donosi About.com, samo su mitovi.
1. Izbor karijere je jednostavan
Odabir karijere je proces koji zahtijeva vaš velik angažman. Za to morate odvojiti vremena i truda. Do konačne odluke o životnom pozivu dolazi kroz niz koraka, koji uključuju saznanje i o sebi i o profesiji koju za sebe priželjkujete. Dakle, potpuna informiranost i razmišljanje o svakoj pojedinosti koja prati neku profesiju je broj jedan i tu se često lome koplja.
2. Savjetnici za karijeru mogu mi reći koju profesiju izabrati
Duboko u sebi morate znati da vas nitko ne poznaje bolje nego vi sami. Savjetnici, stručnjaci, roditelji, profesori – svi vas mogu informirati, predložiti, upozoriti, ali nakon svih informacija koje prikupite, vi ste osoba koja će najbolje odlučiti za sebe.
3. Od hobija se ne može živjeti
Tko to kaže, tko to laže? Upravo u trenutku kad je još cijeli svijet pred vama, kad birate karijeru, čini se sasvim razumnim odabrati neku koja je povezana s nečim što radite (jer to volite raditi) u slobodno vrijeme, osobito ako je baš to ono što želite.
Zašto ne biste hobi pretvorili u karijeru?
Zbog žara kojim pristupaju nečemu što ih zanima ljudi se itekako izvješte u svojim hobijima. Tu čak prestaje bitno jesu li ta znanja i vještine stečeni u formalnom obrazovanju. Ljudi radeći iz ljubavi daju maksimum od sebe za minimum napora. 'Kad nešto nekome ide, ide mu', kaže se.
4. Karijeru bi trebalo izabrati prema top listi poslova
Svake godine, osobito ove posljednje dekade, osvanu brojni članci i knjige o tome što stručnjaci predviđaju na tržištu rada i sastavljaju liste vrućih poslova. Naravno, ne može škoditi proučiti te liste i vidjeti je li koji od tih poslova za vas, no lista ne bi smjela diktirati vaš izbor. I dok su predviđanja bazirana na važećim pokazateljima, nekad se stvari promijene. Ono što je ove godine vruće, ne mora to biti za nekoliko godina, kad završite školovanje.
Uza sve to, dakle, pri opredjeljenju morate uzeti u obzir i svoje područje interesa, znanja i vještine. Samo zato što su izgledi za određenu karijeru trenutačno izvrsni, ne znači da je ona idealna za vas.
5. Zarađivanje mnogo novca učinit će me zadovoljnim
Plaća je bitna, no to ne bi trebala biti glavni faktor koji će vas gurnuti u neku profesiju. Bezbroj istraživanja pokazao je da visina plaće ne vodi nužno zadovoljstvu na poslu. Za mnoge ljude je uživanje u poslu ako ne najvažnije, onda barem podjednako važno kao i plaća. Kako bilo, zaradu svakako morate uzeti u obzir kada na vagu stavite svaki plus i minus, ali uz ostale faktore.
Ne bojte se promjene karijere, koristit će vam stara znanja, usvajat ćete nova
6. Kad jednom kad izaberem karijeru, zaglavit ću u njoj zauvijek
Nije istina. Ako ste nezadovoljni karijerom iz bilo kojeg razloga, uvijek je možete promijeniti. U tome nećete biti usamljeni, jer mnogi promijene karijeru tijekom života, ne samo jednom, već više puta.

7. Ako promijenim karijeru, sve što znam i umijem bit će uzalud
Vaše su vještine tu da ih zadržite. Možete ih prenositi iz posla u posao. Možda ih nećete koristiti na isti način, no neće biti neiskorištene.

8. Ako je moj najbolji prijatelj (ili sestra, ujak, susjed) zadovoljan na nekom poslu, bit ću i ja
Svatko je drukčiji i ono što vrijedi za nekoga, ne mora nužno i za nekog drugog, čak i ako te dvije osobe imaju mnogo toga zajedničkog. Ukoliko se netko koga znate bavi profesijom koja vas zanima, odlično, saznajte sve o tom poslu, no postavite se prema tome kritički i uzmite u obzir sve što ide uz nju i hoće li vam sve što uvidite odgovarati.
Razgovarajte s ljudima iz branše koja vas zanima
9. Sve što moram učiniti je izabrati neku profesiju i zatim će se sve nekako posložiti
Izabrati karijeru je odličan početak, no nakon toga ima tu puno posla. Čeka vas još jedan korak naprijed, osmisliti plan akcije. Naime, borba tek počinje, već u startu treba planirati kako ćete se najlakše zaposliti unutar profesije odnosno kako postaviti dugoročne ciljeve u karijeri.
10. O profesiji mogu vrlo malo naučiti dok ne počnem raditi
Iskustvo iz prve ruke jest neprocjenjivo bitno, no postoje i drugi načini kako istražiti karijeru. O poslu kojim se želite baviti možete mnogo saznati u tiskanim medijima i na internetu. Također je vrlo bitno razgovarati s ljudima koji već rade na području koje vas zanima.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

Naslov: Re: Izbor zanimanja
PostPostano: 08 tra 2013, 13:50 

Od birača nema jebača. To ti kaže bivši "fizikalac" iz skladišta.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:03 

Pa to si radio za dzeparac :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:04 

Ministry of Sound je napisao/la:
Od birača nema jebača. To ti kaže bivši "fizikalac" iz skladišta.

Potpisujem.

Ja sam do sad radio na montaži stolarije, servisiranju i održavanju fotokopirnih strojeva, kao kontrolor na pošti, kao novinar na radiu i lokalni doposnik za novine i internetski portal...

Široko iskustvo, a možda sam nešto i zaboravio :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:09 

Pa to su privremena zanimanja.Ja sam radila u trgovini, zatim kod oca u ordinaciji na prijemu pacijenata...i tako :)

No zanima me vaš konačni cilj ?Je li ispunjen ?Da li ste zadovoljni postignutim ?Radite li na daljem usavršavanju ?Ambicije za 2, 5 i 10 godina ?Povratak u BiH ..i sl :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:11 

Jah glupe teme. Ako se znate ulizivati možete biti kao ovaj novinar na t-portal.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:13 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Pa to su privremena zanimanja.Ja sam radila u trgovini, zatim kod oca u ordinaciji na prijemu pacijenata...i tako :)

No zanima me vaš konačni cilj ?Je li ispunjen ?Da li ste zadovoljni postignutim ?Radite li na daljem usavršavanju ?Ambicije za 2, 5 i 10 godina ?Povratak u BiH ..i sl :)

Pa s obzirom da nemam šanse osim privremenih poslova, a u ovom trenutku ni za takva ne, onda ni ne razmišljam o "izboru".

Povratak u BiH, u svakom slučaju, možda već za 15-ak dana na duži "probni" rok.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:14 

Pa dobro ne mozemo svi biti zigoli ( poput tebe ):D
i sponzoruše :)

Tebi je dobro udomljenom glupa tema, a meni i Mrshi na zivotnim prekretnicama bitna.Ministar iz finansijske sigurnosti opet opušteno odlučuje :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:16 

radim na sebi vrlo intenzivno u zadnje vrijeme i definitivno sam prelomio da ću se uvalit/prodat nekoj bogatoj. u ovoj državi nema druge da se uspije, meni je ljepota ostala jedina nada, a vrijeme ne radi više za mene. :D

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:19 

MRSHO je napisao/la:

Pa s obzirom da nemam šanse osim privremenih poslova, a u ovom trenutku ni za takva ne, onda ni ne razmišljam o "izboru".

Uz mogućnost zaposlenja ?Ili o privatnom sektoru razmišljaš ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:20 

dudu je napisao/la:
radim na sebi vrlo intenzivno u zadnje vrijeme i definitivno sam prelomio da ću se uvalit/prodat nekoj bogatoj. u ovoj državi nema druge da se uspije, meni je ljepota ostala jedina nada, a vrijeme ne radi više za mene. :D

Utabanim BBC-ovim stazama ?Kad se on udomio svaTko će.Ne sumnjam u tebe :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:21 

Vidi joj priče. Još će ti neko povjerovati.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:24 

BBC je napisao/la:
Vidi joj priče. Još će ti neko povjerovati.

:zubati

Imam neki obaveza ovih dana, koje izuskuju mentalno naprezanje.Pa da vidim puls forumašima.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:26 

No zanima me vaš konačni cilj ?Je li ispunjen ?Da li ste zadovoljni postignutim ?Radite li na daljem usavršavanju ?

Što se ovih pitanja tiče. Poslovni ciljevi su mi umjereni, ono, da mi bude dosta za normalan život, ali da mi zdravlje ne trpi zbog posla. Bitninji cilj mi je obitelj.

Nisam zadovoljan postignutim, u prvom redu bih želio nastaviti obrazovanje i pokrenuti neke stvari o kojima snivam već godinama...

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:27 

Pa svi većinom tome tezimo Mrsho.Razumijem te .I samu me muče slične dileme.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:28 

MRSHO je napisao/la:

Sve lošiji standard na zapadu (i kronična nezaposlenost u EU) će ljude tjerati tamo gdje je život najjeftiniji, gdje se ima zemlje i sl. Nije slučajno da se u zadnjih nekoliko godina preokrenuo trend migracija na relaciji RH : BiH. Naravno, to se ne odnosi na zemlje koje imaju socijalu od koje se može skrpat kraj sa krajem, i više od toga (predpostavljam Skandinavija, Njemačka i sl).

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:28 

dudu je napisao/la:

Hmm, dobar ti je ovaj plan. I meni bi ljepota mogla biti jak adut, samo što ja, seljak, nisam spreman odreći se svom seljačkom životnom stilu zbog neke bogate fufice. Nije u šoldima sve :D.... a povaljat takve ribe uvijek mogu :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:29 

U AT još uvijek je stanje stabilno.Posla ne manjka i imamo najnizu stopu nezaposlenosti u EU.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:30 

MRSHO je napisao/la:

A čuj ti nje. Državni naravno. Čovićevsko-Dodikovska štela :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:31 

Ministry of Sound je napisao/la:

Sve lošiji standard na zapadu (i kronična nezaposlenost u EU) će ljude tjerati tamo gdje je život najjeftiniji, gdje se ima zemlje i sl.

Ima tu istine. Mora čovjek biti veliki autist da ne vidi da se stvari mijenjaju drastično na gore u EU. Osobno imam sreću da u svim tim recesijama trefim državu koja najbolje prođe, pa lagodno živim. Ali svemu dođe kraj. Tješim se da taj lagodan život imam od Boga, karme zbog propaćene dvije godine u ratu po bunkerima. Ali taj bonus sam davno potrošio.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:34 

MRSHO je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Hmm, dobar ti je ovaj plan. I meni bi ljepota mogla biti jak adut, samo što ja, seljak, nisam spreman odreći se svom seljačkom životnom stilu zbog neke bogate fufice. Nije u šoldima sve :D.... a povaljat takve ribe uvijek mogu :zubati

najbogatije su najveće seljače. :D meni je veći problem što ću opet morati starije, sve mi se čini, a meni će uskoro punih 29, tako da me čekaju bapska posla. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:37 

dudu je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

najbogatije su najveće seljače. :D meni je veći problem što ću opet morati starije, sve mi se čini, a meni će uskoro punih 29, tako da me čekaju bapska posla. :zubati

Jebiga, meni studentice ne daju mira, a ove starije što se pale na mene su obično oženjene :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:38 

MRSHO je napisao/la:

Jebiga, meni studentice ne daju mira, a ove starije što se pale na mene su obično oženjene :zubati

Sad si mi sumnjiv skroz.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:42 

BBC je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

Sad si mi sumnjiv skroz.

a ti si se ko oženio? :D to se sad skroz izmjenilo, vidiš da pričamo o muškoj udaji. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 tra 2013, 14:44 

dudu je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Sad si mi sumnjiv skroz.

a ti si se ko oženio? :D to se sad skroz izmjenilo, vidiš da pričamo o muškoj udaji. :zubati

To je tako glupo kao "Mi Bošnjaci nećemo dozvoliti nacionalne torove".

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: