|  | 

|     | Stranica: 1/3. 
 | [ 69 post(ov)a ] |  |  

| Autor/ica | Poruka |  
			| Gaugamela93 | 

|  Naslov: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 18:52  |  |  
			| Pridružen/a: 04 pro 2016, 18:11
 | 

| Nalazimo se u jednoj vrsti faznog prijelaza sa fosilnih goriva na obnovljive. Mislim kako bi korisno bilo imati jednu temu gdje forumaši pišu o kupnji novog (polovnog) automobila s posebnim naglaskom na vrstu pogona novog automobila. Radi li se o benzinu, struji ili dizelu, te o iskustvima sa istima u korištenju, pogotovo ako se radi o pogonu na struju. _________________
 Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 18:53  |  |  
			| Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58
 | 

| Najvažnije nisi naveo, koliko km godišnje prijeđeš i kakve vožnje (grad, AC, otvorena, mješovito)? _________________
 Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| saskia | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 18:54  |  |  
			| Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42
 | 

| Gaugamela93 je napisao/la: Nalazimo se u jednoj vrsti faznog prijelaza sa fosilnih goriva na obnovljive. Mislim kako bi korisno bilo imati jednu temu gdje forumaši pišu o kupnji novog (polovnog) automobila s posebnim naglaskom na vrstu pogona novog automobila. Radi li se o benzinu, struji ili dijelu te o iskustvima sa istima u korištenju, pogotovo ako se radi o pogonu na struju. Ne nalaziš se tu (još) Mislim da smo daleko od toga da se istrijebe auta na naftne derivate. Ako bi nekada i došlo do toga, uvjerenja sam da jedino vodik to može napraviti. Ne i struja._________________
 Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:02  |  |  
 | 

| Čuj daleko. Kako bolan daleko. Kad bi sutra pustili slobodno tržište što nam pune glavu s njim otkako smo izašli iz komunizma,  Kinezi bi sa strujadinima, solarnim elektranama satrali fosilce. _________________
 Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| potocnj | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:05  |  |  
			| Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39
 | 

| Trenutno je benzinac najisplativija opcija, ali sve je općenito kurac i bit će samo gore.
 Automobili postaju potrošni skoro kao mobitel, s tim što ne koštaju manje za razliku od mobitela.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| potocnj | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:08  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Čuj daleko. Kako bolan daleko. Kad bi sutra pustili slobodno tržište što nam pune glavu s njim otkako smo izašli iz komunizma,  Kinezi bi sa strujadinima, solarnim elektranama satrali fosilce. Istina. Nabrijani Xiaomi sportski automobil ima 1500 konjskih snaga, košta oko 60 tisuća eura u Kini. Do nas dok dođe koštalo bi barem duplo. Govorim o nabrijanom sportskom ekvivalentu Porscheu.  Da nam dopuste male, priuštive kineze skoro svatko tko ima sekundarni automobil imao bi to. Praktično od kuće do posla i u kupovinu. Za dulje relacije koristili bi i dalje fosilce, bar dok tržište i to ne osigura.  Inače mi se štitimo tarifama na uvoz vozila zato da zaštitimo svoju domaću, bosanskohercegovačku, nabujalu industriju automobila   _________________
 Poštujmo različitosti, uvažavajmo posebnosti, slavimo kulturne i etničke raznolikosti BiH! To Europa voli čuti, u modi je "diversity".

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| saskia | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:12  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Čuj daleko. Kako bolan daleko. Kad bi sutra pustili slobodno tržište što nam pune glavu s njim otkako smo izašli iz komunizma,  Kinezi bi sa strujadinima, solarnim elektranama satrali fosilce. Gdje je tebi infrastruktura da snabdjevaš sva ta vozila električnom energijom, da recikliraš sve istrošene baterije itd.  Na posljetku nismo ni uspjeli jasno vidjeti kako se ponašaju električna vozila nakon određenog broja godina i kilometara. Još jako dugo će se tankat i Bogu hvala da je tako. Električni automobili su prevara. Kada se naprave dobri motori na vodik, e to bi moglo donijeti značajne promjene.  Iako bi i to bio jako dug proces._________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| potocnj | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:33  |  |  
 | 

| saskia je napisao/la: Gdje je tebi infrastruktura da snabdjevaš sva ta vozila električnom energijom, da recikliraš sve istrošene baterije itd.

Na posljetku nismo ni uspjeli jasno vidjeti kako se ponašaju električna vozila nakon određenog broja godina i kilometara.

Još jako dugo će se tankat i Bogu hvala da je tako. Električni automobili su prevara.

Kada se naprave dobri motori na vodik, e to bi moglo donijeti značajne promjene.
 Iako bi i to bio jako dug proces.
 Zašto su prevara? Rade kako je namijenjeno da rade.  Problem su nam baterije. Za automobil koji ti treba na kraće relacije, a to je, za najveći broj ljudi, najčešće korištenje automobila, većina električni su savim ok. Ako ga možeš puniti kod kuće, u garaži ili na parkingu. Ili ako živiš u mjestu gdje imaju punionice. Nikakav problem. Ako trebaš ići gdje dalje, mogao bi iznajmiti automobil i putovati tako.  Ja nisam za forsiranje, ali trenutno, naša politika nije uradila ništa da omogući električnim automobilima da budu konkurenti. Govore o subvencijama ali je činjenica da porezi i davanja koštaju više nego što bilo koja subvencija nadoknadi. Da dadnu 10 godina period, bez carine, PDV-a i ostlaih davanja na uvoz tih automobila odjednom bi se stvorila sva popratna infrastruktura. Tržište proizvede sebi mjere samoregulacije.  Ako ima mjesta za one proklete električne romobile ima i za električna vozila. Neka svatko bira što mu bolje paše.  Ja ne bih zabranio fosilne, ali električnima treba poguranac. Naročito kod nas, koji nemamo svoje gorivo.  Materijal od kojih se prave baterije za električne automobile se može reciklirati, a gorivo koje proturiš kroz rezervoar ode, i opet daješ pare arapima i općenito naftnoj industriji za novo gorivo. Postojalo bi tržište za najam baterija, umjesto da ju kupuješ, iznajmljuješ, i onda mijenjaš svake godine ako treba. Naravno, trebalo bi onda standardizirati volumen i snagu baterija, uvesti neke standarde i natjerati proizvođače da ih prave međuzamjenjive. Nije ni gorivo za automobile slučajno takvo kakvo je, niti su motori na unutarno izgaranje baš slučajno kompatibilni sa standardom goriva koje se proizvodi. To je trajalo, metode pokušaja i pogreške, mjere i standardi su uvođeni tokom perioda automobilskog buma i tako smo došli u situaciju da su fosilci pouzdani, dobri. Nije to ništa palo s Marsa.  Tako isto bi se moglo i s baterijama za električne automobile, samo im treba dati priliku.  Znam da trenutno nisu jednako pouzdani, ne znači da nemogu biti._________________
 Poštujmo različitosti, uvažavajmo posebnosti, slavimo kulturne i etničke raznolikosti BiH! To Europa voli čuti, u modi je "diversity".

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| saskia | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:38  |  |  
 | 

| Dakle trebaš izdvojiti cifretinu za električni automobil da imaš do trgovine i još cifru za dulje relacije?
 Kako vi mislite da to masovno u narodu zavlada?

Glavna poanta električnih automobila jeste manje zagađivanje zraka, jeftinije “gorivo”.
 Na koji način, sa obnovljivim izvorima energije, želite nadomjestititi svu tu električnu energiju koja je potrebna za sva ta vozila na električni pogon?
 Ili želite otkupljivati e. energiju od zemalja koje to dobivaju na ugalj i bogatiti neke druge zemlje?

Koliko je potrebno postaja za punjenje da u Zagrebu 50% vozila bude na struju, a da ne dolazi do kolapsa? Jako dug proces, a već postoje puno bolja vozila na vodik. Mislim da vodik jedini ima potencijal da zamjeni fosilce

Laž je da se mogu tek tako reciklirati baterije.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Gaugamela93 | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:40  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Najvažnije nisi naveo, koliko km godišnje prijeđeš i kakve vožnje (grad, AC, otvorena, mješovito)? 15k-16k KM. Mješovito (po 80% otvoreno i grad, ostatak AC)_________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Gaugamela93 | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:44  |  |  
 | 

| saskia je napisao/la: Dakle trebaš izdvojiti cifretinu za električni automobil da imaš do trgovine i još cifru za dulje relacije?

Glavna poanta električnih automobila jeste manje zagađivanje zraka, jeftinije “gorivo”.
 Na koji način, sa obnovljivim izvorima energije, želite nadomjestititi svu tu električnu energiju koja je potrebna za sva ta vozila na električni pogon?
 Ili želite otkupljivati e. energiju od zemalja koje to dobivaju na ugalj i bogatiti neke druge zemlje?

Koliko je potrebno postaja za punjenje da u Zagrebu 50% vozila bude na struju, a da ne dolazi do kolapsa? Jako dug proces, a već postoje puno bolja vozila na vodik. Mislim da vodik jedini ima potencijal da zamjeni fosilce

Al zanimljivo kako kod Norvežani već preko 90%  novo registrirani automobili su električni. Ostali Skandinavci preko 50%. Oni su uvijek bili pioniri u svemu. Ono što kod njih dominira dođe i kod nas za 10-15 godina._________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Naša Kvačica | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:51  |  |  
			| Pridružen/a: 03 svi 2009, 17:49
 | 

| _________________
 Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

1367 of 2558 - 53.44%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Dr. Van Nostrand | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:53  |  |  
			| Pridružen/a: 22 svi 2020, 12:40
 | 

| saskia je napisao/la: Dakle trebaš izdvojiti cifretinu za električni automobil da imaš do trgovine i još cifru za dulje relacije?

Svašta: vodik je prevara, ne znam koji to auto se mogao kupiti na vodik, osim Toyote Mirai, koje se u Europi prodavalo možda 200 godišnje. Električni auto ćeš napuniti na utičnici u pored svoje kuće, a gdje ćeš napuniti vodikov auto? Ne znam zašto bi došlo do kolapsa, električni auti se pune noću, kad je inače manje opterećenje mreže. Bit će problem samo klošarima koji žive u bivšim društvenim stanovima i parkiraju na ulici. Hercegovina je idealna za električne aute, skoro svi imaju mjesto za punjenje u vlastitom dvorištu i struja je relativno jeftina.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| saskia | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:57  |  |  
 | 

| Pa to je ono što objašnjavam. Trenutno je u porcesu razvijanja. Imat ćeš obične benzinske crpke kao i za naftu. Dakle dođeš natočiš i odeš. Najveći problemi na koji se nailazi su rizik od eksplozije u slučaju sudara kao i zahtjevan način proizvodnje istoga. Ali to će se sve vremenom dovesti u red i pronaći rješenje. Živi bili pa vidili _________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Brane | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:58  |  |  
			| Pridružen/a: 30 tra 2018, 13:41
 | 

| Ja sam isto u nekim razmišljanjima bio za uzet nešto rabljeno pred ovo lito.
 Ne znam!
 Koliko je zdravo električno auto, sav taj napon mora zračit ko trafostanica zato i moraju bit daleko od kuće.
 Mislim da di idu dalekovodi ni ne smiješ gradit ništa ispod poteza di idu kablovi baš zbog zračenja!?

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Brane | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 19:59  |  |  
			| Pridružen/a: 30 tra 2018, 13:41
 | 

| Ovo ti je ta samo jedna Autobaterija kad se zapali.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Naša Kvačica | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:17  |  |  
 | 

| _________________

1367 of 2558 - 53.44%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:42  |  |  
 | 

| Tesle prelaze po 300 k bez problema. Puniš doma, ako imaš osigurač na 10 A koji je kod mene i standard je onda 2,5 kW, znači za 50 kWh (300 km otprilike) ti treba 20 sati punjenja. Ja otprilike svaki treći dan spajam. Imam solare pa mi je svejedno noću ili danju punit. 
 Baterije se lako recikliraju, koriste se kao skladišta energije. Auti ne zrače. Kad se jednom zapale doista nema gašenja ali kad ste čuli da se zapalio. Sjetite se one Tesle nedavno u Splitu, nije se zapalila a zabila se u zid. Ja stalno viđam zapaljene dizele zbog začepljenog DPF-a.

Problem je što stariji evovi imaju male baterije koje s godinama degradiraju pa doista ako kupiš recimo e-golfa možeš 100 km napravit max, zimi ni toliko. No ima ljudi kojima je to dovoljno.

7

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:46  |  |  
 | 

| Kukaju kako se ne uživa u vožnji. Ja se nikad nisam ljepše vozio. Tišina, samo gume i vjetar čuješ, nisko težište, ubrzanje i usporenje vrhunski, milina kad kreneš kroz zavoje. Ima neke fore recimo da sam drži traku, ili radar koči ako si preblizu, ili recimo grijanje možeš na daljinski upalit. Neke stvari koje nisi znao da ti trebaju dok ih ne probaš.  _________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:48  |  |  
 | 

| Gaugamela93 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Najvažnije nisi naveo, koliko km godišnje prijeđeš i kakve vožnje (grad, AC, otvorena, mješovito)? 15k-16k KM. Mješovito (po 80% otvoreno i grad, ostatak AC)Možeš što hoćeš. Benzinca nekog rabljenog sa 100 k uzmeš._________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Naša Kvačica | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:49  |  |  
 | 

| Glede električnih auta, brzo se razvijaju pa je za očekivati i te baterije će svake godine biti bolje u svakom pogledu.
 Benzin i dizel će vjerojatno u prošlost, poput ručnog mjenjača. Ne znam, sebi sam uzeo benzinca da uživam još koju godinu dok su tu.

1367 of 2558 - 53.44%

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Naša Kvačica | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 20:51  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Kukaju kako se ne uživa u vožnji. Ja se nikad nisam ljepše vozio. Tišina, samo gume i vjetar čuješ, nisko težište, ubrzanje i usporenje vrhunski, milina kad kreneš kroz zavoje. Ima neke fore recimo da sam drži traku, ili radar koči ako si preblizu, ili recimo grijanje možeš na daljinski upalit. Neke stvari koje nisi znao da ti trebaju dok ih ne probaš.  Pa kad si umirovljenik, samo tišinu želiš i gunđaš kad je negdje jak razglas.   _________________

1367 of 2558 - 53.44%

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Junuz Djipalo | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 21:27  |  |  
 | 

| Naša Kvačica je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Kukaju kako se ne uživa u vožnji. Ja se nikad nisam ljepše vozio. Tišina, samo gume i vjetar čuješ, nisko težište, ubrzanje i usporenje vrhunski, milina kad kreneš kroz zavoje. Ima neke fore recimo da sam drži traku, ili radar koči ako si preblizu, ili recimo grijanje možeš na daljinski upalit. Neke stvari koje nisi znao da ti trebaju dok ih ne probaš.  Pa kad si umirovljenik, samo tišinu želiš i gunđaš kad je negdje jak razglas.   Joj, baš mi smeta kad čujem Akrapoviča. Isti k. k'o šupalj auspuh.  Inače, za ove koji pitaju što s baterijama:https://www.facebook.com/share/1CSxqoNwwL/ Ljudi se boje čipiranja a solari i EV vozila zapravo donose slobodu. Ne moraš ni na mrežu ni na benzinsku ako ne želiš, nema poreza skrivenih u gorivu. Posebno što kaže Van u sunčanoj Hercegovini. Spomenuo sam gore da Tesle idu 300 k km bez kvarova. To ne ušteda od otprilike 32k € na gorivu ako puniš doma na noćnoj, najjeftinija je oko 41 k a subvencija je 9 k. Znači auto dobiješ džaba. 0 €._________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Gaugamela93 | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 21:35  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Gaugamela93 je napisao/la: 15k-16k KM. Mješovito (po 80% otvoreno i grad, ostatak AC) Možeš što hoćeš. Benzinca nekog rabljenog sa 100 k uzmeš.A hybrid benzin plus struja. Za njega kažu da je novi dizel. Pogotovo za Toyotin hibrid kažu da je novi VW TDI  _________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Gaugamela93 | 

|  Naslov: Re: Kupovina automobila (dizel, struja, benzin)  Postano:  20 lis 2025, 21:48  |  |  
 | 

| Junuz Djipalo je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Pa kad si umirovljenik, samo tišinu želiš i gunđaš kad je negdje jak razglas.   Kakva je potrošnje kočionih sistema, krajnica i amortizera na tim električnim autima. Kako se troše gume na njima...Jel bolje ili lošije od fosilaca. Jedan fosilac (benzin, dizel) potroši set zimskih i ljetnih guma za 30k do 45k KM, ovisno o brandu...Kakva je situacija sa električnim? Joj, baš mi smeta kad čujem Akrapoviča. Isti k. k'o šupalj auspuh.  Inače, za ove koji pitaju što s baterijama:https://www.facebook.com/share/1CSxqoNwwL/ Ljudi se boje čipiranja a solari i EV vozila zapravo donose slobodu. Ne moraš ni na mrežu ni na benzinsku ako ne želiš, nema poreza skrivenih u gorivu. Posebno što kaže Van u sunčanoj Hercegovini. Spomenuo sam gore da Tesle idu 300 k km bez kvarova. To ne ušteda od otprilike 32k € na gorivu ako puniš doma na noćnoj, najjeftinija je oko 41 k a subvencija je 9 k. Znači auto dobiješ džaba. 0 €._________________

|  |  
			| Vrh |   |  
		|  |  

| Online |  
		| Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |  
	|  | Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove.
 Ne možeš uređivati svoje postove.
 Ne možeš izbrisati svoje postove.
 Ne možeš postati privitke.

|  |  |