HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 09:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 217 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća

Zašto McDonald's još nije došao u BiH?
Zbog političke nesigurnosti 22%  22%  [ 11 ]
Zbog lobija prodavatelja tradicionalne domaće hrane 12%  12%  [ 6 ]
Zbog niskog općeg standarda stanovništva u BiH 39%  39%  [ 19 ]
Zbog bojazni da ne budu konkurentni na tržištu 8%  8%  [ 4 ]
Nijedno navedeno 18%  18%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 49
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 23 vel 2011, 18:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23301
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ovo je Mostar trebao prije imati. Čudi me, da je ovo poduzetnim Hercegovcima promaklo.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 24 vel 2011, 09:38 
Offline

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32
Postovi: 11675
Lokacija: Varta drzava
Sta se to zatvara Imperijal?

I bem ti McDonalds u Sarajevu... al da bar hoce pasti cijena bureku. :zubati

Inace, smijesno mozda, al def. je zdravije pojesti cevape, no tu deep fry hranu tipa chicken nugets ili pomfrit...

_________________
Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!!
Život je tvoje igralište
Pretpostavka je majka svih zajeba
Svi mi prdimo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 24 vel 2011, 20:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:10
Postovi: 4466
lider30 je napisao/la:
Ovo je Mostar trebao prije imati. Čudi me, da je ovo poduzetnim Hercegovcima promaklo.



Ne možeš otvoriti franšizu dok na državnom nivou ne izdaju odobrenje.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 16 ožu 2011, 09:44 
Offline

Pridružen/a: 16 vel 2011, 13:24
Postovi: 10
Mc Donalds se ne otvara u Napredku, vec u ''restoran Bosna'', ista je ulica kao i Napredak.

slika

MEKDONALDS" DO LjETA U SARAJEVU



Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane "Mekdonalds" zvanično ulazi na tržište BiH, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do polovine ljeta. Nakon Sarajeva na redu su Banjaluka, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga "Mekdonalds" će se proširiti na Tuzlu, ...
... Mostar i druge gradove u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak "Mekdonaldsa" na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

"Pozitivno je što ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu", kaže Grabovac, navodeći da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će "Mekdonalds" zaposliti u svojim restoranima.

U sarajevskom lancu brze hrane "Urban gril" kažu da ulazak "Mekdonaldsa" neće toliko poljuljati tržište koliko se u javnosti spekuliše.

"Mekdonalds" je na kraju prošle godine imao više od 31 000 restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6 700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja - u Hrvatskoj ima 18 restorana.

http://www.biznis.ba/index.php?optio...35978&Itemid=2


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 16 ožu 2011, 09:44 
Offline

Pridružen/a: 16 vel 2011, 13:24
Postovi: 10
Prica se da Mc Donalds u BiH dovodi, Radoncic, vlasnik Dnevnog Avaza.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 17 ožu 2011, 12:36 
Offline

Pridružen/a: 17 ožu 2011, 12:33
Postovi: 1
Mc Donalds I like)

_________________
I used purely admission essay service confidentially and I was really impressed with off springs.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 27 ožu 2011, 20:27 
Offline

Pridružen/a: 16 vel 2011, 13:24
Postovi: 10
[SIZE="4"][COLOR="Red"]DEPO SAZNAJE: Fahrudin Radončić gradi McDonald's u Sarajevu[/COLOR][/SIZE]
Petak | 25.03.2011. `

slika
Citat:
Prema zvaničnim informacijama Opštine Ilidža, dvije bh. firme dobile su urbanističku dozvolu za gradnju popularnog McDonald's-a u Sarajevu - Zelo d.o.o iz Visokog, vlasnika Edina Ihtijarevića, te Avaz d.o.o., dio istoimene korporacije vlasnika i predsjednika Fahrudina Radončića

Piše: Elma MURIĆ

Kada je svojevremeno u medijima lansirana informacija o otvaranju popularnog svjetskog restorana brze hrane u Sarajevu, gotovo sve što je nakon toga uslijedilo, od pretpostavljenih lokacija na kojima će se nalaziti do vlasnika budućih McDonald's prostora u gradu, bilo je u sferi pukih nagađanja. I to potpuno netačnih, pokazalo je istraživanje DEPO PORTAL-a.

Govorkalo se prvo da će popularni restoran biti otvoren u tržnom centru 'Alta', no to se nije desilo. U isto vrijeme kružile su priče da će prvi McDonald's u BiH biti otvoren na mjestu nekadašnjeg kina Imperijal, odnosno u prostorijama HKD Napredak u centru grada. Međutim, uposlenici Napretka, u čijoj zgradi je smještena ova kino dvorana, su nam i službeno demantovali ovu informaciju, te potvrdili da popularni restoran brze hrane nikada nije ni trebao biti smješten u njihovim prostorima.

Gdje će biti izgrađen sarajevski McDonald's?

Prema najnovijim saznanjima, do kojih je došao DEPO PORTAL, popularni McDonald's trebao bi biti smješten u prostoru nekadašnjeg express restorana Bosna, u Titovoj ulici u centru Sarajeva, samo dvije minute hoda od Napretkove palače.


slika
slika
Prema najnovijim saznanjima, do kojih je došao DEPO PORTAL, popularni McDonald's trebao bi biti smješten u prostoru nekadašnjeg express restorana Bosna, u Titovoj ulici u centru Sarajeva, gdje se uveliko odvijaju radovi na adaptaciji interijera


Naša ekipa posjetila je ovu lokaciju i zatekla radove u punom jeku, o čemu svjedoče i priložene fotografije koje smo uspjeli načiniti prije nego što nam je izvođač radova zabranio slikanje lokacije. No, ono što smo vidjeli pokazuje da su radovi u interijeru u ranoj fazi, te da se još uvijek radi na raščišćavanju objekta.

Radnici koje smo tamo zatekli nisu smjeli pričati o planovima i aktivnostima za koje su zaduženi. Izvođač radova je na sva pitanja samo slegnuo ramenima, te dodao da ne može ništa opovrgnuti ali ni potvrditi.

No, tragom tvrdnji da će na Ilidži, tačnije na samom razgraničenju naselja Nedžarići i Stup, uskoro započeti i gradnja drugog McDonaldsovog objekta, naišli smo na prve konkretne informacije.

U općini Ilidža tako smo doznali da dvije bh. firme imaju urbanističku dozvolu za gradnju objekta McDrive na Ilidži, to su firme Zelo d.o.o iz Visokog, vlasnika Edina Ihtijarevića, te Avaz d.o.o, dio istoimene korporacije vlasnika i predsjednika Fahrudina Radončića.

- Urbanistička dozvola za gradnju objekta postoji, a dobile su je firme Zelo d.o.o iz Visokog i Avaz d.o.o. iz Sarajeva, dok se lokacija gradnje nalazi u neposrednoj blizini zgrade Oslobođenja. Slijedeći korak je izdavanje građevinske dozvole, a više detalja o gradnji ili početku izvođenja radova u Općini Ilidža zaista nemamo, rekla je u razgovoru za DEPO PORTAL Edina Ićindić, glasnogovornica ove Općine.

Nakon potvrđenih informacija u Općini Ilidža, stupili smo u kontakt i sa generalnim direktorom firme Avaz d.o.o., Šabanom Bajrom.

Gospodin Bajro je u telefonskom razgovoru za naš portal, na pitanje da li nam može potvrditi postojanje urbanističke dozvole za gradnju McDonald's-ovog objekta i datum početka izvođenja radova, kratko odgovorio.

- Zašto me zovete?! To zasad ne mogu komentarisati, rekao je Bajro i prekinuo vezu.





Zašto je McDonald's godinama ispitivao bh. tržište?

Navodi da se domaći ugostitelji bune protiv otvaranja restorana pokazali su se također netačnima, ali je prepreku dosadašnjem otvaranju McDonald's-a činila nezavidna ekonomska situcija u BiH.

Naš sagovornik, 25-godišnji mladić iz Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji, zbog obaveze tajnosti informacija) koji je odavno uključen u ovaj projekat , potvrdio nam je da su trenutni radovi oko otvaranja McDonald'sa u Sarajevu u ranoj fazi, najviše zbog administrativnih problema te mnoštva birokratskih procedura koje u BiH traju mnogo duže nego u drugim zemljama.

- McDonalds je dugo ispitivao tržište u BiH, te se čekao povoljan trenutak za širenje posla. Jedan od ključnih segmenata za otvaranje restorana jeste ekonomska stabilnost zemlje, kao i povjerenje u domaćeg partnera, što je uzelo najviše vremena, kaže on.

Naš sagovornik dodaje i to da je politika McDonaldsa ta da zaposlenici ne smiju razgovarati o poslu dok kompanija ne odluči izdati prvo službeno saopštenje.

Naš drugi izvor, 20-godišnji mladić također iz Sarajeva, ispričao nam je da je u novembru prošle godine bio pozvan na razgovor za posao u poznatom restoranu, te da je i on prethodno morao potpisati ugovor o tajnosti.

Početno testiranje za različita radna mjesta je vršeno u grupama od po 10 ljudi, no kako je mladić zbog druge poslovne ponude odustao od posla u McDonald's-u, dalji tok obuke nije pohađao.

Vrhunski kvalitet, svježe namirnice, jednake porcije i ostala McDonald's pravila


Inače, obuka za rad u McDonalds restoranima traje dosta duže nego u drugim restoranima jer osoblje mora biti obučeno da radi po najvišim standardima kakve zahtijevaju nadležni. Svi uposlenici moraju proći osnovnu obuku, bez obzira za koje radno mjesto konkurišu.

Vlasnici licence McDonalds restorana žele da u svim restoranima širom svijeta gosti imaju jednak tretman, identične sendviče i ažurnost po kakvoj je McDonalds prvenstveno postao popularan.

Hrana odnosno namirnice koje se koriste u pripremanju jela su vrhunske kvalitete i svježine, a naročito se pazi na higijenu. Tajne popularnosti McDonaldsa nisu nikakvi posebni aditivi već mali trikovi koji hranu čine privlačnijom i ukusnijom. To je npr. blaga šećerna glazura na pecivima koja sprečava umake i začine da se odmah upiju u pecivo, te mnoge druge sitnice koje fast food zalogaje u McDonalds'u čine ukusnijima nego drugdje.

Posebno se pazi i na veličinu porcije, tako da će svaki gost McDonaldsa dobiti uvijek isti hamburger ili porciju hrskavog pomfrija, pri čemu se pazi čak i na veličinu pojedinačnih krompirića. To će, ruku na srce, ovdašnjim gurmanima počesto biti vrlo oskudna ponuda.




Tajne oko vlasnika franšize za McDonald's u BiH

I nakon brojnih telefonskih poziva i traganja za informacijom ko je dobio franšizu, odnosno licencu za otvaranje McDonald's restorana u BiH, nismo uspjeli dobiti odgovor, a mnoge stvari oko istoga su obavijene nizom tajni.

Ipak, interes građana za ukusnim hamburgerima ne jenjava, a koliko će početno oduševljenje trajati, vidjećemo kad taj famozni McDonald's napokon otvori vrata i građanima Sarajeva.

O popularnosti ovog restoranskog lanca možda najviše govori i činjenica da se u svjetskoj ekonomiji primjenjuje tzv. "Big Mac indeks", gdje se prema cijeni Big Maca određuje da li je jedna valuta podcijenjena ili precijenjena u odnosu na američki dolar.

Ovaj je indeks popularan kod ekonomista jer su svi sastojci za Big Mac jednaki u svakoj zemlji, a razlika u cijeni indikator je konkurentnosti ekonomije prema američkoj.

Restorani lanca McDonald's danas su rasprostranjeni u 117 zemalja svijeta, a vlasnici franšiza u susjednima Hrvatskoj i Srbiji već niz godina uspješno posluju i bilježe veliku dobit.

(DEPO PORTAL)


http://depo.ba/hronika/fahrudin-radoncic-gradi-mcdonalds-u-sarajevu

:bihzastava :bihzastava :bihzastava :bihzastava :bihzastava :bihzastava :bihzastava


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 12:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23301
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Zašto je stalo sa McDonald'som u Sarajevu? Govorili su da će se već ovo ljeto otvoriti i odjednom su priče stale?

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 12:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10750
Auu što su srećni što će im doći Mcdonalds?! :sega

Što se mene tiče ja bih onaj u Novom Sadu vrlo rado minirao , pa ako ima koji slobodni mundžos za akciju nek mi se javi! :zubati

Pa gde to sranje dovesti pored onakve tradicije u hrani?! , koja tupava malograđanština , ovo je slično kao kad je Beograd krajem 80'prvi dobio Mcdonalds pa su Delije i grobari se derali BBBoYsima :"Mi imamo Mcdonalnds a vi imate ***"!! :zubati

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 13:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23301
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
joe enter je napisao/la:
Auu što su srećni što će im doći Mcdonalds?! :sega

Što se mene tiče ja bih onaj u Novom Sadu vrlo rado minirao , pa ako ima koji slobodni mundžos za akciju nek mi se javi! :zubati

Pa gde to sranje dovesti pored onakve tradicije u hrani?! , koja tupava malograđanština , ovo je slično kao kad je Beograd krajem 80'prvi dobio Mcdonalds pa su Delije i grobari se derali BBBoYsima :"Mi imamo Mcdonalnds a vi imate ***"!! :zubati


Mogućnost izbora. Mogućnost izbora. Mogućnost izbora.


To je bit modernog kapitalizma i demokracije. Ja većinu trgovina u prodajnom centru ne obiđem, u pola kafića u svom gradu ne uđem nikad, ali zašto bi to branio?

Neka ima. McDonalds je junk hrana, ali šta fali 2-3 mjesečno i tamo otići, pogotovo što je i većina ostale brze hrane isto čisto smeće, sa aspekta zdravlja.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 13:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10750
lider30 je napisao/la:
Mogućnost izbora. Mogućnost izbora. Mogućnost izbora.


To je bit modernog kapitalizma i demokracije. Ja većinu trgovina u prodajnom centru ne obiđem, u pola kafića u svom gradu ne uđem nikad, ali zašto bi to branio?

Neka ima. McDonalds je junk hrana, ali šta fali 2-3 mjesečno i tamo otići, pogotovo što je i većina ostale brze hrane isto čisto smeće, sa aspekta zdravlja.


Mcdonalds je bit mogućnosti izbora?! , ne fala jer to je samo dno!

To je obično pomodarstvo , još samo treba da Slovenci otvore lanac burekdžinica!

Umesto da ljudi kad već oće mogućnost izbora da dovedu ili da stvore raznorazne kineske,meksičke,...restorane brze hrane , ili jednostavno poprave svoje stare,modernizuju i baš da se zadovolji malograđanština nek im uvedu uz ćevape i milkshake , ali ne , oni hoće onu plastiku i naparfemisani kurton od hrane! :smajl049

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 13:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23301
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
joe enter je napisao/la:
lider30 je napisao/la:
Mogućnost izbora. Mogućnost izbora. Mogućnost izbora.


To je bit modernog kapitalizma i demokracije. Ja većinu trgovina u prodajnom centru ne obiđem, u pola kafića u svom gradu ne uđem nikad, ali zašto bi to branio?

Neka ima. McDonalds je junk hrana, ali šta fali 2-3 mjesečno i tamo otići, pogotovo što je i većina ostale brze hrane isto čisto smeće, sa aspekta zdravlja.


Mcdonalds je bit mogućnosti izbora?! , ne fala jer to je samo dno!

To je obično pomodarstvo , još samo treba da Slovenci otvore lanac burekdžinica!

Umesto da ljudi kad već oće mogućnost izbora da dovedu ili da stvore raznorazne kineske,meksičke,...restorane brze hrane , ili jednostavno poprave svoje stare,modernizuju i baš da se zadovolji malograđanština nek im uvedu uz ćevape i milkshake , ali ne , oni hoće onu plastiku i naparfemisani kurton od hrane! :smajl049


Ti zaobiđi i riješen problem. Tvrtka dobro stoji, znači da ima mušterije. Zakonodavac ih nije zabranio, tako da ne vidim nikakvog problema. Hrana je općenito se srozala u kvaliteti, tako da neće svijet propasti novim McDonald'som.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 13:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10750
lider30 je napisao/la:

Ti zaobiđi i riješen problem. Tvrtka dobro stoji, znači da ima mušterije. Zakonodavac ih nije zabranio, tako da ne vidim nikakvog problema. Hrana je općenito se srozala u kvaliteti, tako da neće svijet propasti novim McDonald'som.


Ma ne branim nikome da otvara što hoće , samo komentarišem da je to po meni jedno bezpotrebno sranje i čista malograđanština , a i ne doprinosi kvalitetu kad već pominješ.

Svet je totalno poludeo , a sa ovih prostora još luđi , tako da me ne čudi da će jednog dana početi Srbija da uvozi šljivovicu iz Slovenije koji su je zaštitili u EU , samo zato što je "markirano" u svetu!

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 04 lip 2011, 16:11 
Offline

Pridružen/a: 24 svi 2010, 19:48
Postovi: 2948
Lokacija: predvorje dzeneta
Srbija je kao "kolevka" sljivovice shatro! Sve sto Srbi imaju su dobili od Turaka pa tako i sljivovicu kojom se rado ponose Srbi u svetu...istina da Srbi najvise koriste brlju sljivovicu,al koriste i shangajke tene pa nisu patent zemili od Kineza,barem nisu jos...

_________________
Bismillahi rrahmani rrahim
Kul huvallahu Ehad
Allahu Samed
Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 09 lip 2011, 10:22 
Offline

Pridružen/a: 09 srp 2010, 14:01
Postovi: 6
Sve je to beze u odnosu na cinjenicu da je spasen "hram" hrvatske kulture!!!
Ne znam dal je manje Hrvata ili te kulture.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 09 lip 2011, 10:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Adriana je napisao/la:
Sve je to beze u odnosu na cinjenicu da je spasen "hram" hrvatske kulture!!!
Ne znam dal je manje Hrvata ili te kulture.


:zubati

Stari komentar iz Kiseljaka

Citat:
Aferim, efendija!

slika

Aferim, efendija!

Efendija Topić "hram" hrvatske kulture u Sarajevu namjerava prodati američkom McDonald'su!

Predsjednik HKD "Napredak" prof. dr. Franjo Topić koji je zbog svojeg zalaganja za očuvanje kulture i identiteta hrvatskog naroda, a naročito opstanka Hrvata u glavnog gradu BiH zaslužio epitet efendije, prema pisanju bh Internet portala, sprema se ovih dana pokopati i posljednje iluzije da mu je hrvatska kultura i identitet ovog naroda na srcu.

Naime, u svojevrsnom 'hramu' hrvatske kulture u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, zgradi HKD Napredak u Titovoj ulici, u najstrožem središtu Sarajeva - uskoro bi mogao osvanuti jedan od simbola američke popularne kulture! Efendija Topić pregovara s predstavnicima američkog lanca brze hrane McDonald`s o prodaju ili iznajmljivanju 'hrama' hrvatske kulture McDonald`su.

Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino "Imperijal", dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.

Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.

No, ono što ne uradiše komunisti uradi efendija Topić. Čovjek koji je „zaustavio vrijeme“ pa ove godine Napredak /osnovan daleke 1902./ slavi jubilarnih „20 godina s Vama“ /od dolaska Topića na vlast/ samo još jednom dokazuje do koje je mjere privatizirao ovu instituciju.

Radi značajnih prihoda mogao bi ustupiti jedan od najatraktivnijih prostora McDonald`su. Osim što je prodao 'hram' hrvatske kulture, Topić bi se mogao naći i na meti sarajevskih ćevabdžija i buregdžija koji su, naravno, protiv otvaranja McDonald'sa u Sarajevu. To što je prodao prostor od značaja za kulturu i identitet hrvatskog naroda u Sarajevu, Topiću vjerojatno neće stvoriti značajnije probleme, ali mogao bi bijes vlasnika poznatih sarajevskih ćevabdžinica i buregdžinica i sarajevske čaršije.

Sve u svemu, 'mudar' potez efendije Topića, na kojemu mu se može reći samo - Aferim!

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 09 lip 2011, 10:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35314
Lokacija: Gl. grad regije
Topić uništava ostatke otomanske kulture u Sarajevu - ćevabdžije, buregdžije... :D

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 09 lip 2011, 11:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2010, 00:50
Postovi: 444
Mislio je McDonald´s davno doći u B, točnije prvou Sarajevo. Onda su nekakvi lokalni dužnosnici tražili i za sebe nešto i ovi odustali.
A jedna predavačica je na tome predavanju pričala da se u zemljama u tranziciji zna tko od svjetskih igrača dolazi po kojem redu. Prvi ili među prvima dolazi McDonals´s i on je indikator ostalim firmama da je tržište i zemlja koliko toliko sređena. Eto dokle smo mi zaostali, teko sada dolazi.

_________________
"Pušenje ubija. A ako umrete, izgubili ste važan dio svog života." (Brooke Shields, glumica)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 13:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Stiže :zubati

Predviđam kilometarske redove na dan otvaranja :biceovodobro

Citat:
McDonald’s Europe je danas najavio otvaranje prvog McDonald’s restorana u Sarajevu, u trećem kvartalu 2011. godine.

Također, bit će otvoren restoran i u Banjoj Luci, za koji se pribavljaju odgovarajuće dozvole lokalnih vlasti.

Restoranima u Bosni i Hercegovini upravljat će kompanije koje su vlasnici razvojne licence te su stekle glavna franšizna prava za državu. To su kompanije Gliese 581g d.o.o. i Dreamfoods Restorani d.o.o., saopćeno je iz Mc Donald's Europe.

Te dvije kompanije će biti odgovorne za sva kapitalna ulaganja radi proširenja poslovanja i promoviranja McDonald’s brenda u Bosni i Hercegovini.

Razvojna licenca je oblik franšize koji McDonald’s koristi više od 30 godina za razvijanje brenda na način koji uravnoteženo kombinira stručno znanje i poduzetnički duh na lokalnoj razini.

“Zadovoljstvo nam je dovesti McDonald’s novim potrošačima u Bosnu i Hercegovinu. Naši vlasnici razvojnih licenci raspolažu potencijalom i mogu pružiti izvanredno iskustvo u vođenju restorana i dugotrajno održivu korist za lokalnu zajednicu, zaposlenike, dobavljače i za McDonald’s brend”, izjavio je predsjednik McDonald's Europe Steve Easterbrook.

McDonald's Europe je i jedan od lidera u maloprodaji hrane s oko 7.000 restorana u 39 država, koji poslužuju više od 13,6 milijuna gostiju dnevno. Više od 70 posto McDonald's restorana u Europi su vlasništvo i njima upravljaju neovisni lokalni poslovni ljudi, a format razvojnih licenci funkcionira u 14 država.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 14:25 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24631
Lokacija: Heartbreak Hotel
Hoće li biti natpis na objektu uz firmu - Garantovano bez svinjetine, ili Halal-McDonald? ;)

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 14:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Bobovac je napisao/la:
Hoće li biti natpis na objektu uz firmu - Garantovano bez svinjetine, ili Halal-McDonald? ;)


ha ha...nemam pojma, ne znam kako funkcionira McDonalds u muslimanskih zemljama...očito je da na meniju nema ništa sa šunkom, ali ne znam je li sve ostalo meso mora biti halal.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 15:01 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24631
Lokacija: Heartbreak Hotel
OK, vidjećemo što će biti kada naručim McDonald's Pork Nuggets. ;)

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 20:08 
Offline

Pridružen/a: 24 svi 2010, 19:48
Postovi: 2948
Lokacija: predvorje dzeneta
Ministry of Sound je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Hoće li biti natpis na objektu uz firmu - Garantovano bez svinjetine, ili Halal-McDonald? ;)


ha ha...nemam pojma, ne znam kako funkcionira McDonalds u muslimanskih zemljama...očito je da na meniju nema ništa sa šunkom, ali ne znam je li sve ostalo meso mora biti halal.


jebo ga ti valjda znas sta je halal meso? Halal mesina mora biti zaklana s bismilom,isti *** ha izjeo krme,ha tele koje nije zaklano s bismilom,cisto sumnjam da Lijanovici kolju s bismilom ,a oni ce biti glavna logistika Mc Donaldu u SA :biceovodobro

_________________
Bismillahi rrahmani rrahim
Kul huvallahu Ehad
Allahu Samed
Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 20:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58687
Lokacija: DAZP HQ
joe enter je napisao/la:
Auu što su srećni što će im doći Mcdonalds?! :sega

Što se mene tiče ja bih onaj u Novom Sadu vrlo rado minirao , pa ako ima koji slobodni mundžos za akciju nek mi se javi! :zubati

Pa gde to sranje dovesti pored onakve tradicije u hrani?! , koja tupava malograđanština , ovo je slično kao kad je Beograd krajem 80'prvi dobio Mcdonalds pa su Delije i grobari se derali BBBoYsima :"Mi imamo Mcdonalnds a vi imate ***"!! :zubati


ne nego, Mi imamo McDonalds, a gde je vama? :zubati

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: McDonald's u BiH
PostPostano: 15 lip 2011, 21:14 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24631
Lokacija: Heartbreak Hotel
dudu je napisao/la:
, ovo je slično kao kad je Beograd krajem 80'prvi dobio Mcdonalds pa su Delije i grobari se derali BBBoYsima :"Mi imamo Mcdonalnds a vi imate ***"!! :zubati


ne nego, Mi imamo McDonalds, a gde je vama? :zubati[/quote]

Dobra stara vremena... nešto su i Tajči spominjali... :smajl034

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 217 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO