|
|
Stranica: 12/113.
|
[ 2807 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 10:43 |
|
|
znam da se pravi od grožđa, ali samo od crnog grožđa vino je dobro za srce.
Resveratrol
U nedoumicama glede uzroka francuskog paradoksa spomenuli smo resveratrol kojemu je dosad posvećena i najveća znanstvena pozornost. Najnovija istraživanja na kulturi tkiva pokazuju da ova tvar zaista štiti srčani mišić od onog najgoreg, tj. od iznenadnog srčanog udara koji u ukupnom mortalitetu, kada je riječ o srčanim bolestima, ima i najveću stavku.
Naime, prilično čest uzrok smrti je srčana fibroza. To je stanje pak izazvano povišenim tlakom, a sastoji se od naglog aktiviranja stanica fibroblasta koje luče kolagen, tj. tvar koja s vremenom izaziva zadebljanje srčanog mišića. U takvim okolnostima srce sve teže pumpa i nastaju problemi.
Resveratrol sprečava (ograničava) srčanu fibrozu, kao i sve posljedice koje iz toga proizlaze. Ova ključna istraživanja obavljena su na Northeastern Ohio Univesities College of Medicine pod rukovodstvom prof. dr. Gary Meszarosa, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology.
Resveratrol nastaje u crnom vinu kao posljedica obrambenog mehanizma zbog napada plijesni. To znači da u pojedinim sortama vina nema standardnog sadržaja resveratrola, već on oscilira s prilično velikim amplitudama. Ako je godina sušna, nema plijesni, nema resveratrola, barem ne u većim količinama. Ako je pak godina vlažna, plijesan napada vinovu lozu i stvara se resveratrol.
Crno vino nekih vrsta vinove loze ima više, a nekih manje resveratrola, uz činjenicu da je sam resveratrol nestabilan i pod utjecajem zraka ubrzo propada. Resveratrolom najbogatija su vina shiraz, pinot noir, cabernet sauvignon i dr.
Što je vino tamnije (neprozirnije), trebalo bi sadržavati više resveratrola, premda to ne mora uvijek biti tako. Analize crnog vina na resveratrol su skupe i to je razlogom zašto vina još uvijek nemaju deklaraciju o njegovu sadržaju.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 10:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Njime je bogat i kikiriki. kikiriki je jedna od najzdravijih namirnica. Citat: Znali ste da je kikiriki povrće koje pripada porodici mahunarki? U sebi krije i obilje vitamina E, folne kiseline, niacina ili vitamina B3, mangana i proteina.
Ova mahunarka je također bogata resveratrolom, antioksidantom koji se nalazi u grožđu, a doprinosi smanjivanju rizika od bolesti srca.
Kikiriki je iznimno koristan za snižavanje lošeg holesterola (LDL) u organizmu jer obiluje mononezasićenim masnim kiselinama poznatima kao "dobre masti".
Sadrži i vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva tj. probavu. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovnu prehranu.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 10:58 |
|
|
da, ali u vidu tekućine s malo alkohola, lakše sastojci dolaze u krv. kikiriki je zdrav, samo onaj bez soli. super su mi grickalice od neslanog kikirikija sa grožđicama. to često konzumiram. i kokice isto (nisu kalorične).
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 11:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Pa ne znam ima li to kakve veze, no cak se i alkohol smatra da povoljno utjece na zdravlje. naravno u razumnim kolicinama. Sve samo ne cigare.  A OK je i onaj slani. Ja obicno uzimam onaj u ljusci, al ponekad uzmem i ona Dayvisov, koji mi je isto odlican.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 11:05 |
|
|
slani izbaci zbog tlaka i zamijeni ga neslanim s grožđicama. iznenadit ćeš se lakoćom u želudcu. ja sam tukla slani redovito dok nisam probala ovo. razlika drastična!
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 11:05 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 12:34 |
|
|
Preletila sam postove i vidim da između ostalog pričate o grožđu. Nedavno sam jela (prvi put) ovu kombinaciju, kupus salata sa par boba crnog grožđa. ODlično! Naravno za sve one koji vole kombinaciju slatko-slano-kiselkasto. Mljac!  
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:00 |
|
|
znam da ljudi kombiniraju i lubenicu s pršutom, pa i smokvama (??). ima tih ludih kombinacija koje baš iznenade nepce jer ne očekujemo da se neki okusi mogu tako sljubiti.
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:29 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: znam da ljudi kombiniraju i lubenicu s pršutom, pa i smokvama (??). ima tih ludih kombinacija koje baš iznenade nepce jer ne očekujemo da se neki okusi mogu tako sljubiti. Nisam čula za kombinaciju lubenica-pršut, ali jesam i preukusno je pipun (bostan)-pršut.  Kriške pipuna omotaš tanko rezanim pršutom. Lijepo za vidjeti i šmeka!
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:32 |
|
|
to mi je gazda rekao da je jeo u italiji više puta. bilo je još nešto s tim, ili sir ili neko tijesto. kaže da je to u italiji normalno ko i u nas naručit pomfrit uz zagrebački 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:34 |
|
|
sad kad si rekla, možda gazda ne razlikuje lubenicu od dinje (pipuna)?? inače, bostan je lubenica, a pipun je dinja ili milun..
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:35 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: to mi je gazda rekao da je jeo u italiji više puta. bilo je još nešto s tim, ili sir ili neko tijesto. kaže da je to u italiji normalno ko i u nas naručit pomfrit uz zagrebački   Probaj! Ne, lubenica je karpuza, a pipun je bostan.  Ne znam Hercegovca koji tako ne govori. I to često, za razliku od recimo kavoda ili kavada koju sam čula samo u pojedinim djelovima zapadne Hercegovine, a mnogi kažu paradajz ili pomidora idući prema jugu :).
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 13:54 |
|
|
bostan je dio gruda. svatko tko živi u grudama, lubenicu zove bostan a pipun je pipun ili dinja. e sad, ne znam oklen si, pa ti ne mogu reć jesi li u krivu ili pravu jer se ti nazivi nekako baš mišaju. na primjer, u imotskom je dinja lubenica, a pipun je milun, dok je dinja u nas pipun, a za milun nismo čuli :)) ako si me skontala, ako nisi, šta ću ti ja  kavoda je baš riječ u izumiranju, ali karakteristična za škutoriju i dobar dio naije. navodno je nastala od 'ka voda', ali nekako mi to ne drži vodu...
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:07 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: bostan je dio gruda. svatko tko živi u grudama, lubenicu zove bostan a pipun je pipun ili dinja. e sad, ne znam oklen si , pa ti ne mogu reć jesi li u krivu ili pravu jer se ti nazivi nekako baš mišaju. na primjer, u imotskom je dinja lubenica, a pipun je milun, dok je dinja u nas pipun, a za milun nismo čuli :)) ako si me skontala, ako nisi, šta ću ti ja  kavoda je baš riječ u izumiranju, ali karakteristična za škutoriju i dobar dio naije. navodno je nastala od 'ka voda', ali nekako mi to ne drži vodu... Od tamo gdje se jede biža i seransek i gdje slobodno u šlafruku možeš sjedit ispredkuće da te niko neće pogledati prekooka. Ako me nisi skontala ta ću ti ja 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:26 |
|
|
Wind je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: bostan je dio gruda. svatko tko živi u grudama, lubenicu zove bostan a pipun je pipun ili dinja. e sad, ne znam oklen si , pa ti ne mogu reć jesi li u krivu ili pravu jer se ti nazivi nekako baš mišaju. na primjer, u imotskom je dinja lubenica, a pipun je milun, dok je dinja u nas pipun, a za milun nismo čuli :)) ako si me skontala, ako nisi, šta ću ti ja  kavoda je baš riječ u izumiranju, ali karakteristična za škutoriju i dobar dio naije. navodno je nastala od 'ka voda', ali nekako mi to ne drži vodu... Od tamo gdje se jede biža i seransek i gdje slobodno u šlafruku možeš sjedit ispredkuće da te niko neće pogledati prekooka. Ako me nisi skontala ta ću ti ja  sve stoji, sve stoji... ali samo me taj saransek zbunjuje. znam što je, ali u nas je bili luk, da ga hebeš 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:27 |
|
|
p.s. šlafrok ;)
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
ivica je napisao/la: Tjestenina s gamberima.... bijeli luk i peršin pirjamo na maslinovom ulju dok ne požuti, dodamo gambere, podlijemo bijelim vinom, dodamo vrhnje za kuhanje. U odvojenoj posudi skuhamo makarone i sastavimo sa umakom Sve gotovo za 15 minuta  Jel ovo baš tvoja slika ili? Bilo bi bolje da si gambere nabacio na roštilj.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:29 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ilirk@ je napisao/la: Wind je napisao/la: Od tamo gdje se jede biža i seransek i gdje slobodno u šlafruku možeš sjedit ispredkuće da te niko neće pogledati prekooka. Ako me nisi skontala ta ću ti ja  sve stoji, sve stoji... ali samo me taj saransek zbunjuje. znam što je, ali u nas je bili luk, da ga hebeš  Muslimani i dalje koriste taj izraz, i jest turcizam. Hrvati jesu nekad davno ali su prestali, danas vrlo rijetko.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:31 |
|
|
Od kraja do kraja,od mjesta do mjesta. U Ljubuškom kraju,u Naiji,dinja je bostan,lubenica je lubenica  rajčica je kavoda. U dolini Neretve,dinja je pipun,lubenica je karpuza,rajčica je kavAda.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vasa jela... Postano: 16 lis 2012, 14:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ministry of Sound je napisao/la: Najbolji biftek koji sam ikada napravio (isti, ako ne i bolji od onih iz restorana), prije sat vremena:  Znam da je glupo i da je podsvijesno, ali mi je biftek uvijek slađi kada se urežu ovi kvadratići... 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:40 |
|
|
zmajček je napisao/la: Od kraja do kraja,od mjesta do mjesta. U Ljubuškom kraju,u Naiji, dinja je bostan,lubenica je lubenica  rajčica je kavoda. U dolini Neretve,dinja je pipun,lubenica je karpuza,rajčica je kavAda. znači, wind je iz naije. :)) na primjer, u grudama ima dio grada koji se od starina zvao bostan i to po lubenici. ukucaj u google riječ bosta, prve slike koje ugledaš, bit će i lubenica i ono što u nas zovu - TIKVA nevjerojatno...
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:44 |
|
|
A što se tiče tog bijelog luka...u dolini Neretve je saransak,u Ljubuškom kraju saransEk. I za razliku od ostatka zapadne Hercegovine,izuzetno je u upotrebi i dan danas. Jedna od omiljenih psovka djetetu koje ne sluša,koje je problematično...u Ljubuškom je-jeba te ćaćin saransek 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:47 |
|
|
od kad ja pamtim, a to nije malo, u nas je uvik bio bili luk i kapula.zanimljivo da smo izgleda krivo 'ubrali' bostan kao turcizam, a saransek ne iako je pura i lučenica (maslo, kiselo mliko i bili luk) naše škutorsko starinsko jelo.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:54 |
|
|
Dobro,jednom smo imali spor oko toga dokle je Škutorija. Do Klobuka ili je i Ljubuški u njoj. Nećemo oko toga,ali ne možeš lučenicu nazvati striktno škutorskim jelom Prije bih rekao,da je to jelo seljaka,težaka,koje je nastalo iz čiste oskudice. Jelo cijele zap. Hercegovine. Lučenica,Kaša,Maslokaša,Uštipci,Pura,Razljevača/Razlivača/Razlivak... Preporučam http://www.hardomilje.info/index.php?op ... &Itemid=18
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 16 lis 2012, 14:58 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: Wind je napisao/la: sve stoji, sve stoji... ali samo me taj saransek zbunjuje. znam što je, ali u nas je bili luk, da ga hebeš  Nema te što zbuniti, otiđi npr do Humca i vidi jel sade ljudi seransek ili bili luk. Bilo ti krivo ili ne tako ti je Šlafrok bi nekako bio "po pravilu," ali većina govori šlafruk, i to mi je jedna od simpatičnijih riječi koja se zadržala u Hercegovini. p.s. Usput @ilirka, nećemo više o hrani, pomislit će netko da smo počele stariti. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|