|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
estoyAqui
|
Naslov: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 14:56 |
|
|
Zanimljiv mi je kult koji je Mostar napravio kod Hrvata unutar zadnjih 30 godina. Dok je prije rata Mostar uvijek označavao ili prvo ćaršiju pa onda Udbaško gnijezdo, za vrijeme rata se događa zamjetan zaokret Kako je Mostar jedan od rijetkih gradova Hrvata BiH gdje postoji poveća intelektualna masa, izbiva na površinu identitet Mostara kao hrvatskog grada iliti Stolni grad Ovome su najviše pridonijeli ljudi kao Praljak, Dedo Mišić, Marin Topić… Jest da i danas Mostar ima donekle identitet Jugoslavenstva, on nije ni blizu identiteta Stolnog grada
Fascinantno mi je kako se u svim gradovima Herceg Bosne i dobrom dijelu RH s ponosom pjeva “Zrinjski Mostar, Herceg-Bosna, moja država” i u onima direktno povezanim s Mostarom i onim nepovezanim. To je ipak znak velike svijesti značaja Mostara za ljude.
Dao Bog jednom ću se i ja preselit!
Što vi mislite o kultu Mostara?
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 16:29 |
|
|
Uvijek može bolje i jače, treba raditi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1035 of 2558 - 40.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 17:02 |
|
|
Vizionar Marin Topić. “I pepeljara mora biti hrvatska”. Vrijedi i danas za Mostar.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 17:41 |
|
|
Kad ispušiš, naravno da ti treba pepeljara.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 18:48 |
|
|
Kult "Mostar" ne postoji. Uvodni post je ugodan za čitati, ali je ipak tek proser
|
|
Vrh |
|
|
Gazda
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 20:09 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3649 Lokacija: Stolni grad
|
Meni je uvijek simpatično kako se i muslimani koji veze nemaju s Mostarom ili Hrvatstvom poustaše kad provedu malo vremena u Z.Mostaru. Definitivno da je danas Z.Mostar jedan od centara hrvatstva i samim time naravno da proizvodi kult među istim, ali i drugim nacijama.
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 20:35 |
|
|
Ono što mi se sviđa kod Mostara jest što je to jedna od rijetkih sredina koja još uvijek ima ono žilavo i vibrantno Hrvatstvo u sebi U Istri i Rijeci je Hrvatstvo pomiješano sa socijalizmom, otporom prema Talijanima i institucijom države U SZ Hrvatskoj je isto kao u doba banova Zagreb je glavni grad pa se tu razne ideje sijeku(od NDH, Austro-Ugarske, socijalizma, domovinskog rata) U Slavoniji je 91 i četnici su još uvijek pred vratima U Dalmaciji je 95 i Gotovina se spušta s Dinare U Posavini je 92, granate padaju, depresija U Srednjoj Bosni je 93.-a i taman će past U HBŽ i ZHŽ su još u 41.-oj
Ali nijedan od tih oblika nije kao onaj u Mostaru Kao da je rat završio i da opet vlada euforija, zastave, narod, ideje… Nijedan grad nema tako vibrantno hrvatstvo kao Mostar
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 21 lip 2024, 23:02 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Ono što mi se sviđa kod Mostara jest što je to jedna od rijetkih sredina koja još uvijek ima ono žilavo i vibrantno Hrvatstvo u sebi U Istri i Rijeci je Hrvatstvo pomiješano sa socijalizmom, otporom prema Talijanima i institucijom države U SZ Hrvatskoj je isto kao u doba banova Zagreb je glavni grad pa se tu razne ideje sijeku(od NDH, Austro-Ugarske, socijalizma, domovinskog rata) U Slavoniji je 91 i četnici su još uvijek pred vratima U Dalmaciji je 95 i Gotovina se spušta s Dinare U Posavini je 92, granate padaju, depresija U Srednjoj Bosni je 93.-a i taman će past U HBŽ i ZHŽ su još u 41.-oj
Ali nijedan od tih oblika nije kao onaj u Mostaru Kao da je rat završio i da opet vlada euforija, zastave, narod, ideje… Nijedan grad nema tako vibrantno hrvatstvo kao Mostar Ne mogu razlučiti jesi li drogiran ili trolaš? Nijedan grad nema takvo vibrantno hrvatstvo kao Mostar, a utakmicu morala odlučiti Boška Ćavar u sudačkoj nadoknadi.
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 01:17 |
|
|
Droge nikad uzimao, cigarete mi se gade, alkohol na slamčicu
A jbg, nisu samo Hrvati u Mostaru Ali je duh grada najviše ispremješan s Hrvatstvom
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 05:17 |
|
|
Pri rata, jedine dvi asocijacije na Mostar bili su mi Blaž Slišković jer je on doša iz Mostara (čak ni klub Velež), a starija asocijacija je ta šta je Mostar bia jedini grad na vrimenskoj prognozi koji je ima višu temperaturu od priobalnih i otočkih gradova priko lita (Demir-Kapija ipak nije grad), odnosno, ondi su bile i najviše temperature, 40 stupanja nije bila ritkost. Posli san dozna za skokove s mosta di se svaku malo niko ubije (ovo može značit svojon akcijon - ne s ciljen samoubojstva - napravi si tešku ozlidu ili istin potezon pritrpi grdni udarac bez teške ozlide ali se stučeš da se jedva mičeš a boliii) nepametno izvedenin skokon. Par njih je i poginilo. Kad je krenila moda navijačkih skupina u 2. polovici 80-ih, onda san dozna da nogometni klub iz tog grada ima organiziranu navijačku skupinu, čijeg ime nikad nisan uspiva zapamtit. Sićan se HEPOK-a, pojavia bi se na reklamaman uz igrališća (ne i RTV-reklamaman).
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 08:44 |
|
|
Fascinantno mi je koliko se identitet grada promijenio za vrijeme rata Najbolji pokazatelj je razlika između Oliwuda, koji je još u predratnom Mostaru u glavi https://m.youtube.com/@OliwudOfficialI nakon rata recimo novinarćić ili Marin Topić
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 10:18 |
|
|
Meni kao čoveku sa severa uvek bio zanimljiv fenomen kod dinaraca da uzgajaju profesionalne "volitelje iliti voljače" svoga rodnog grada , pa mi pišu pesme,slikaju ga,hvale ga na sva usta,.... , mislim da je taj Marin Topić jedan od tih. Naravno toga ima svuda ali samo je jako izrazito na kamenom i brdovitom jugu , a razlog tome je izgleda vrlo jednostavan , svako voli besplatan ručak i piće od elite. Mi sa severa uglavno ne volimo previše svoje rodne gradove i mesta gde živimo , tj.nemamo tu vrstu sentimenta posebno još kad je i nacionalni nivo u pitanju.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 11:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23900 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Malo mentalitet poboljšati i bio bi odličan. Ali to nije samo mostarski problem. Cijela BiH pati od njega. Dalmacija, Split...
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Dalmaherc
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 11:14 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Ono što mi se sviđa kod Mostara jest što je to jedna od rijetkih sredina koja još uvijek ima ono žilavo i vibrantno Hrvatstvo u sebi U Istri i Rijeci je Hrvatstvo pomiješano sa socijalizmom, otporom prema Talijanima i institucijom države U SZ Hrvatskoj je isto kao u doba banova Zagreb je glavni grad pa se tu razne ideje sijeku(od NDH, Austro-Ugarske, socijalizma, domovinskog rata) U Slavoniji je 91 i četnici su još uvijek pred vratima U Dalmaciji je 95 i Gotovina se spušta s Dinare U Posavini je 92, granate padaju, depresija U Srednjoj Bosni je 93.-a i taman će past U HBŽ i ZHŽ su još u 41.-oj
Ali nijedan od tih oblika nije kao onaj u Mostaru Kao da je rat završio i da opet vlada euforija, zastave, narod, ideje… Nijedan grad nema tako vibrantno hrvatstvo kao Mostar Ne mogu razlučiti jesi li drogiran ili trolaš? Nijedan grad nema takvo vibrantno hrvatstvo kao Mostar, a utakmicu morala odlučiti Boška Ćavar u sudačkoj nadoknadi. Nije njemu dobro. Ponilo ga
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 14:05 |
|
|
lider30 je napisao/la: Malo mentalitet poboljšati i bio bi odličan. Ali to nije samo mostarski problem. Cijela BiH pati od njega. Dalmacija, Split... Ide u bolje, samo usporedi kakav je bio prije.
1035 of 2558 - 40.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 14:28 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25569 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Otkako je propao McDonalds Mostar je izgubio svoju dušu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 14:47 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ide u bolje, samo usporedi kakav je bio prije. Di će bit za dvadeset godina? Koliko vidim sve će bit isto ako u međuvremenu ne dođe do nekog rata, migracija ili razgraničenja. Ako se nastavi ovakav postojeći tempo za dvadeset godina će bit 4/5% manje Muslimana naspram Hrvata Ako dođe do povećih migracija, imat ćemo jedan opaki kupus Ako dođe do razgraničenja, Papiere bitte Ako dođe do rata ili jedan Mostar ili Papiere bitte
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 18:08 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ide u bolje, samo usporedi kakav je bio prije. Di će bit za dvadeset godina? Koliko vidim sve će bit isto ako u međuvremenu ne dođe do nekog rata, migracija ili razgraničenja. Ako se nastavi ovakav postojeći tempo za dvadeset godina će bit 4/5% manje Muslimana naspram Hrvata Ako dođe do povećih migracija, imat ćemo jedan opaki kupus Ako dođe do razgraničenja, Papiere bitte Ako dođe do rata ili jedan Mostar ili Papiere bitte Imamo ZHŽ iza leđa. Muslimani iza leđa imaju Nevesinje. Za 20 godina neće biti funkcionalni USK, TK, a možda i ZDK. KS će stajati kao punoglavac, a HNŽ će imati 6000 Hrvata više i 10 000 muslimana manje. Srbi u BiH će se brojem približiti muslimanima. Trokut je završena priča još od 2022., samo im nije nitko rekao. Imat će oni velikih problema puno prije nego prođe 20 godina. Osobno mislim da na ovaj način ne mogu izdržati ni 5-6 godina, ide kolaps prije 2030.
1035 of 2558 - 40.46%
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 21:25 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5841 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Naša Kvačica je napisao/la: Imamo ZHŽ iza leđa. Muslimani iza leđa imaju Nevesinje. Zapadnohercegovačka županija = 93 725 Hrvata Općina Nevesinje = 533 Bošnjaka i 12 353 Srba
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Kult Mostara u Hrvata Postano: 22 lip 2024, 22:04 |
|
|
Pusti to Možda će i kod njih doć do migracija u njihov Sun Belt Sve ovisi o stanju u Smog-kotlina Beltu, Union-Laško Beltu i Dijaspora-Hayat beltu
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|