HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 14:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 18:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Moćna jugo-liga je mit.
Europa nije drhtala pred klubovima Jugoslavije.

Europski prosjek

Nogomet je prije moderne ere bio konkurentniji nego danas. Jednostavno, zatvorenost komunističkog i tržišna ograničenost zapadnog bloka kvalitetu nisu niti mogle koncentrirati u nekoliko liga, kako je to bilo prije 20 godina, ili u nekoliko ekipa, kako je to danas. Tada je bilo teže procijeniti nečiju relativnu kvalitetu u odnosu na ostatak europske konkurencije, ali UEFA je pomogla s kvalitetnim ina duge staze relativno stabilnim pokazateljem – međusobnim europskim okršajima i koeficijentom koji one donose. Zahvaljujući sjajnom radu Berta­ Kassiesa, nogometnog statističara, rezultate svih klubova i država u povijesti službenih europskih natjecanja možemo staviti u kontekst bodovanja identičan današnjem što nam olakšava usporedbu povijesnih razdoblja. Ovako izgleda graf – kako se u dostupnom i promatranom razdoblju (1960.-1990.) kretao jugoslavenski nacionalni koeficijent, odnosno koju je poziciju pojedine godine ta država imala u ukupnom poretku europskih zemalja. Metodologija je jednaka današnjoj – svakoj državi su se zbrajali bodovi zarađeni u posljednjih pet sezona.

slika

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 18:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Iako ćete često čuti kako jugoslavenska liga ni po čemu nije zaostajala za ligama Petice, ona je tek jednom u 31 sezoni za koje imamo podatke završila u top 5 – bilo je to 1983. godine kada je bila četvrta najbolje rangirana Europe.

U istom razdoblju je čak 18 puta bila na desetom ili slabijem mjestu. Najlošiji rezultat joj je 14. mjesto, a taj “rekord” držala je u čak četiri uzastopne sezone.
Za usporedbu, danas je Grčka 14. liga Europe. Kada bismo uzeli sve pozicije jugo-lige i izračunali prosjek, tada bismo dobili podatak da je ona kroz povijest u prosjeku bila tek deseta najbolja liga Europe. Opet, za orijentir u odnosu na danas – Turska je deseta liga Europe. Treba napomenuti i kako je Europa u tom razdoblju imala između 29 i 33 države.

Pritom je tek u prve 4 godine (1960.-1963.) imala jednak broj predstavnika kao i najbolje plasirana zemlja u tom trenutku. Prema broju predstavnika je u ostatku svoje povijesti bila apsolutno podređena najboljim europskim zemljama. Pritom su joj se u kasnim šezdesetima približile ili ju prestigle Belgija, Čehoslovačka i Škotska, a tijekom 70-ih i Bugarska, Rumunjska, Mađarska , Turska, Grčka, Poljska i Švedska. Iako je ovaj pokazatelj najbolji jer valorizira rezultate svih klubova i najbolji je indikator snage određene lige, često ćete čuti da su jugoslavenski klubovi igrali finala, pa i osvajali najjače europske turnire. I to je istina. Ali kao i cijela priča, kad ju stavimo u ispravan kontekst, to i nije tako veličanstveno kakvim se predstavlja.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 18:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Pri analiziranju velikih uspjeha, ovaj članak ograničio se na tri natjecanja koje UEFA priznaje kao “svoje” – Kup prvaka, Kup UEFA-e i Kup pobjednika kupova. Pritom su ignorirana natjecanja poput Kupa velesajamskih gradova, prije svega zbog svoje geografske ograničenosti ili pozivnog formata natjecanja.

Partizan je 1966. pokleknuo tek na posljednjoj stepenici izgubivši od Reala, dok je Zvezda na izdahu umiruće države u Bariju uzela najelitniji trofej europskog nogometa. Jedno finale i polufinale u 35-godišnjoj povijesti te države su ogroman uspjeh, ali u istom razdoblju postoji sedam puno uspješnijih zemalja – Španjolska, Italija, Engleska, Portugal, Njemačka i Nizozemska. Rumunjska i Škotska imaju identičan učinak, dok Francuska nema nijednog osvajača, ali ima jednog finalista više. Belgija, Grčka i Švedska dale su po jednog finalista u tom razdoblju što priču o super-jakoj ligi i njenim nevjerojatnim dosezima bitno dovodi u pitanje.

U ostalim natjecanjima, stvari stoje puno gore za jugoslavensku ligu. U Kupu UEFA, Jugoslavija ima tek jedno finale, ono Zvezdino iz 1979. Pritom postoji 9 uspješnijih zemalja (poput Švedske čiji Göteborg ima dvije titule), dok su jednak uspjeh od jednog finala imale Škotska, Mađarska i Austrija. U Kupu pobjednika kupova Jugoslavija nema niti jedno finale, što je uspjeh koji potpisuje čak 15 zemalja. Pritom su osvajači čak i iz istočnog bloka – Magdeburg je jednom, a Dinamo Kijev dvaput uzeo srebrninu.

Kada bismo to sve stavili u završnu tablicu koja bi pobrojala zlata i “srebra” triju najjačih europskih natjecanja, Jugoslavija bi bila treća, računajući od dna.

Jugo liga bila je debelo iza onih “kojima je bila konkurentna”, a njezini rezultati usporedivi su s Mađarskom, Rumunjskom, Švedskom i Istočnom Njemačkom – redom zemalja o čijim basnoslovnim ligama vjerojatno nigdje niste pročitali niti slova.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 18:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Kada uzmemo u obzir promatrano razdoblje i gledamo suparnike iz šest tradicionalno najjačih liga tog razdoblja – Njemačke, Italije, Španjolske, Engleske, Portugala i Nizozemske, Dinamo i Hajduk protiv njihovih predstavnika igrali su 25 puta, a ubilježili svega 3 prolaza.

Dinamo je bio bolji od HSV-a, dok je Hajduk po jednom izbacio Torino i Stuttgart.

Jugoslavenska liga je, kao i sve drugo u toj državi, plod mistifikacije

Kada sve te parametre uzmemo u obzir, zaključak je vrlo jasan: snaga jugo-liga izrazito je precijenjena. Pritom je nogomet bio kvalitetniji nego li je u današnjim neovisnim ligama, ali je zabrana odlaska igrača van prije 28. godine bila dovoljna za to da liga bude tek nešto bolja od europskog prosjeka. S obzirom da je zbog ravnomjernije raspoređenih rezultata u prošlosti klubovima iz manjih zemalja i liga bilo lakše stići do velikog europskog rezultata, rezultati jugo-lige su u kontekstu “jedne od najboljih liga Europe” zapravo poražavajući. I slabi rezultati novoosnovanih, neovisnih liga nisu nikakva posljedica “propasti nogometnog sustava”, već logični nastavak svega ono što je bio jugoslavenski nogomet.

Jugoslavenski nogomet bile su i partijske direktive o dodjeli naslova prvaka i sustavna sudačka pomoć u željenom smjeru. Jugoslavenski nogomet bilo je i Šajberovo kolo i premještanje igrača silom u Beograd nakon rata kako bi klub narodne armije u što boljem svijetlu predstavio pobjedničku vojsku.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 18:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Pritom ne zaboravite da je Hrvatska u 29 godina svoje samostalnosti zabilježila bolje rezultate nego nacionalna vrsta “europskog Brazila” u čitavoj svojoj povijesti.

Na Svjetskom prvenstvu dvaput su stigli do drvene medalje. Prvi put na premijernom, okrnjenom Svjetskom prvenstvu, a drugi put 1962. u Čileu sa skorom od 3 pobjede i 3 poraza, rezultatom koji u današnjem formatu ne bi bio dovoljan ni za prolazak skupine. Dva finala Eura zvuče kao puno veći rezultat nego to jesu. Naime, Euro se tada igralo samo kao završnica četiri zemlje. Na kvalifikacijama za prvo Europsko prvenstvo, Jugoslaviji je prolaz nad Bugarskom i Portugalom bio dovoljan za plasman na završni turnir, dok su ih 8 godina kasnije među najbolje četiri države Europe stavile dvije pobjede nad Albanijom, te po pobjeda i poraz od Zapadne Njemačke, kada su Nijemci neshvatljivim remijem bez golova u Tirani ostali kratkih rukava. Kako je onda nastala fama o veličanstvenoj jugo-ligi? Postoji nekoliko fenomena koji to objašnjavaju.

Onaj najbanalniji jest da je ljudima u pravilu bolje ono što se dogodilo ranije, bili su mlađi, imali su manje briga, a svijet se činio kao ljepše mjesto. Na tom fenomenu zapravo počivaju gotovo sve lijepe uspomene na bivšu državu. Drugi je selektivno pamćenje i tendencija da rupe kreiramo kako nam odgovara. Tako je u pravilu svako ispadanje Zvezde, Hajduka, Vojvodine ili Veleža bila kombinacija sudačke krađe, nepovoljne klime na drugom kraju Europe na koju “naši” igrači jednostavno nisu navikli, nevjerojatna nesreća u samoj igri, kolektivno trovanje čitave ekipe dva dana prije ključnog ogleda ili neki slični bajkovit narativ kojem je jedina funkcija održavanje mita i narativa živim.

Jugoslavenski nogomet je kao i svaki drugi mit – fascinantan, interesantan, zavodljiv, ali i nevjerojatno krhak na objektivnu analizu.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 19 lip 2019, 19:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Ja u životu ni od koga nisam čuo da je jugoslovenska liga bila ništa lošija od liga petice. Od koga si čuo tu budalaštinu?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 20 lip 2019, 00:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 pro 2018, 12:46
Postovi: 1678
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ja u životu ni od koga nisam čuo da je jugoslovenska liga bila ništa lošija od liga petice. Od koga si čuo tu budalaštinu?


Od francuske je jedino objektivno po meni bila tu negdje ili cak nesto bolja, ali i to onako li-la.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 28 lip 2019, 14:39 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4367
Daj ba pricamo o tome da su samo 1-2 sezone bili medu najbolji 5 liga i da nisu nikad kao liga bili u slabijoj polovici Europskog nogometa.
Daj da vidim kad ce neka nasa liga uc medu Top 15 a kamoli top 10.
Znam ja da je Hrvatrska liga sad na 17om mjestu ali to im je top cim bude usao sad jedan klub vise u europsko natjecanje, oborit ce im se koeficijent.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 28 lip 2019, 15:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Tada je bilo manje država, tada u top 10 liga je kao sada u top 20.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 28 lip 2019, 17:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 12:41
Postovi: 4910
Čeferin je imo sastanak sa košarkašima da čuje njihova iskustva o regionalnoj ligi, to đubre slovensko-rusko hoće obnovit Jugo-ligu...

Fala Bogu nema šanse dok su tu Torca, BBB, Armada, Kohorta itd.
HNL je dobra liga još da malo poprate to jači sponzori bila bi i bolja. O Vatrenima ne treba trošit riječi odlični...

Još da je maknut ove komunjare Bandića i Obersnela, počela bi gradnja novog Maximira i Kantride, Poljud može još izdržat, a projekti za novi Gradski vrt već su u izradi.

_________________
JA SAM ZAGREB !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 28 lip 2019, 17:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Nekada je UEFA imala 30 država članica, danas ih ima 55.

Hrvatski klubovi bi završili kao košarkaški u ABA ligi gdje bi srpski klubovi preuzeli financije i vodstvo tog saveza.
Ne hvala, nek se igraju po livadama u Srbiji.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 29 lip 2019, 14:37 
Offline

Pridružen/a: 30 sij 2012, 17:47
Postovi: 4042
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ja u životu ni od koga nisam čuo da je jugoslovenska liga bila ništa lošija od liga petice. Od koga si čuo tu budalaštinu?


Pogledaj si što su sve osvajali sovjetski, nizozemski, belgijski, portugalski td. klubovi u to vrijeme... Od kog si čuo budalaštinu da se mogla uspoređivati s ligama petice?

_________________
(*_*)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 08 srp 2019, 14:40 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4367
Naravno da se nije mogla usporedivat sa ligama petice ali je zato odma bila iza petice.
Jugo liga je bila jaca od Grcke, Turske ili Austrijske lige. Sve te lige su sad za nas snanstvena fantastika.

To nema veze nikakve da je tad bilo Top10 kao sad Top20... Jest da sad UEFA ima vise clanica ali daj iskreno reci poslje 1990 su jedino nastale dvije ozbiljne lige a to su Ruska i Ukrajinska, koje su prije bile ujedinjene u Sovjetsku.

Ili je sad tebi teze uc u Top 20 jer eto postoji Gruzijska i Armenska liga.... i da nezaboravimo uvjek opasne Balticke lige. Ja licno opet navise od svega volim nedeljom lec na kauc uzet pivkana i pogledat kako Sheriff dere u Moldavskoj ligi mmmmh koji uzitak koje umjece na travnjaku...
Daj uozbilji se, samo sto mrzis sve sto ima veze sa Jugom (to je tvoje pravo) ne mozes sad re da je liga bila slaba ili slabija nego sad ove lakrdije od lige.
Cinjenica je jednostavno da prije kad neki njemacki klub izvuce nekog iz Jugo lige nije mu bilo drago (daleko od toga da su se bojali) a sad kad izvuce nekog sa Balkana drago im bude kazu jeftin izlet, nije daleko i siguran prolaz.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 27 srp 2019, 16:32 
Offline

Pridružen/a: 21 svi 2013, 16:03
Postovi: 970
Lokacija: Hilafet, Sarajevo
Upozorenja: -2
Dobra tema Daramo. Istina je da ta liga ima prenapuhanu reputaciju pogotovo u BiH.

Moram dodati da pored zabrane odlaska u inostranstvo do 28 godina bila je i olakšavajuća okolnost u vidu ograničenog broja stranih igrača u top ligama. Danas je tržište potpuno otvoreno.

_________________
"Allah je naš cilj, Kur'an je naš zakon, Poslanik je naš lider, Džihad je naš način, a smrt na Allahovom putu naša najveća težnja."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 01:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Fudbaleri Prve savezne lige članovi SKJ

Klub - broj igrača

Budućnost = 9

Velež = 8

Hajduk = 7


Željezničar = 7

Sloboda = 7

Čelik = 7


Sutjeska = 4

Radnički = 4

Priština = 3


Rijeka = 3

Sarajevo = 2

Crvena zvezda = 2


Partizan = 1

Rad = 1

Dinamo = 0


Vardar = 0

Osijek = 0

Vojvodina = 0


Ukupno = 65


Nogometaši u sezoni 1987./1988.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 01:12 
Online
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Možda je nekada bilo više kvalitenijih igrača zbog onog zakona koji je prisiljavao igrače da odtanu do neke godine u YU igrati, valjda 27. Ili 28. god nisam siguran.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 01:28 
Online
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 09:33
Postovi: 16117
...solidna liga s puno odlični igrača velik interes šteta što tada nije bilo medija na današnjoj razini...koncetracija kvaliteta zbog ti 27 godina ja i sad mogu nabrojit sastave pola tadašnje lige..al recimo u odnosu na košarkašku ni do kolina..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 04:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2020, 15:35
Postovi: 1527
weasel je napisao/la:
Možda je nekada bilo više kvalitenijih igrača zbog onog zakona koji je prisiljavao igrače da odtanu do neke godine u YU igrati, valjda 27. Ili 28. god nisam siguran.

Bilo je kvalitetnijih igraca jer nisu mogli ici vani prije 30 godine. Kasnije je to spusteno na 28 ili 27. A jos do prije 20ak godina, igrac sa 30 godina je bio stariji igrac za penziju. Zadnjih 10ak godina se produzio vijek trajanja nogometasa za nekoliko godina.

U nogometu nije bilo toliko novca kao danas. Od 90ih godina to je sve poludilo. Pogotovo od "Bosmana". Sada u Europi imamo ekipe na atomski pogon. Do prije 20ak godina klubovi su mogli imati najvise 3 stranca na terenu. A danasnji spanjolski, engleski... sve stranci u ekipi. U biti iz danasnje perspektive yugo klubovi su bili puni stranaca. Odnosno recimo CZ iz 1991. 5-6 nesrba, dok svi veliki europski klubovi su imali domace igrace i mozda 1-2 stranca. Yugo liga je bila solidna liga, ali naravno nije bila ono sto se danas zeli predstaviti. Cesto se cuje da je bila medju 5 liga europe.

Naravno da su danasnje lige na prostoru ex-yu slabije od te lige. Upravo zbog zakona jer igraci nisu mogli vani do 28, odnosno do 30 godine pa si imao sve domace igrace u domacoj ligi. Da je vratiti takav zakon, bili bi i Dinamo i Hajduk jos jaci nego sto jesu... logicno.

bila je to dobra liga, ali ne extra liga kako neko govore. Pa jedna Nizozemska je imala Ajax koji je bio 3x prvak Europe za redom. Pa onda su to isto natjecanje osvojili i PSV i Fajnord. U Portugalu smo u to vrijeme imali Benficu i Porto... Pa jel jaca bila yugo liga od portugalske ili nizozemske lige? Normalno da nije. Nije bila jaca niti od SSSR lige, koja je uvijek bila bolje plasirana po koeficijentima.

To je bila liga ko danas Turska liga. Ili ko Ukrajinska liga.
Kosarkaska liga je recimo od sredine 80-ih pa nadalje bila mozda top liga u Europi. Jer Cibona je bila 2x prvak Europe sredinom 80-ih. Pa Split 89,90 i 91 prvak Europe. Mislim cak i Partizan nakon rapsada SFRJ 1992. da je bio prvak Europe.

Normalno je da kad ljudi ostare, uvijek zale za vremenom kad su bili mladji. Tako i oni koji govore da je Yugo liga bila medju top 5 nogometnih liga u Europi. A realno po svim parematrima nije bila. bila je ko danas Turska liga. Ali stvar je da danas imamo u europi turbo ekipe pune stranaca. to nije posotjalo do prije 20ak godina. I ogroman novac je usao u nogomet. Tako da se protiv tih zapadnih klubova tesko moze. Recimo i Ajax koji je nekada bio velikan europskog nogometa je u banani. Ajde zadnjih 3-4 sezone su ok. Ali unazad 20ak godina nema ih nigdje.

Kazem ljudi mastaju i zamisljaju bolju proslost.
Sjecam se prije 20ak godina kad su isto tkao govorili kako je u SFRJ bilo odlicnih domacih filmova. Odlicnih serija kao Bolji zivot. Pa kada se ta serija emitirala na Novoj, nitko to nije gledao nakon prve epizode. Djelovalo je bezveze, glupo i smjesno. A dok nije bilo prikazivano postojao je mit, kako je nekad to bila odlicna serija, kako su nekad bili odlicni filmovi... tako je i sa yugo ligom. KAzem bila je dobra liga, ali nije bila top liga kako neki tvrde.

I mozda bi Yugo reprezentacija nesto i napravila na velikim natjecanjima da su svi ti bolji igraci imali priliku igrati u ligi 5-ice. Ovako su igrlai cijeli zivot u yugo ligi. A tko zna, mozda bi puno igraca i propalo da je otislo u velike zapadne klubove.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 07:31 
Online
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 09:33
Postovi: 16117
...nije bio velik novac al sisalo se od privrede po zadatku..al fino se moglo živit od tih para s nogometa ko se dočepa prve pa čak i druge lige....a i treće samo na jedan drugi način u mom gradu je bila tvrtka od blizu 2000 radnika i svi nogometaši su bili zaposleni u toj tvrtci ovisno o afinitetima al ipak su radili doduše bilo je i nešto s strane koji su primili nešto na ruke više od domaći...ja sam iz grada koji je ima trećeligaša i znao se nedjeljni ritual misa ručak i u dva utakmica nema boga da se to poremeti...zato je bio interes veći jer nije bilo tv prenosa i nisi trča pred tv gledat englesku njemačku španjolsku ligu...koliko je sport bio važan a naravno nogomet pogotovo govori podatak da su se sportske novosti prodavale u tiraži od 300.000 primjeraka pa dva tjednika koja su isto imale veliku tiražu sn revija i tempo...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 18:19 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160
Mit o Jugo ligi danas uglavnom promoviraju mediji iz Sarajeva i Beograda. Nema toga baš u Sloveniji i Hrvatskoj. Mislim čuje se tu i tamo ponešto ali generalno nema te bezvezne nostalgije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 24 pro 2020, 18:29 
Online
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 09:33
Postovi: 16117
..liga je bila politizirana sto se preslikavalo na repku..nedavno sam gleda podcast s borom Cvetkovićom stari ga znaju igra je za dinamiju i zvezdu i na pitanje o najboljim igračima tada kaze Marko Mlinaric i novinar ga pita kako samo odigra pet šest utakmica a bora mu mrtav hladan kaze da se igralo po ključu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 25 pro 2020, 01:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Kao i sve u vezi Jugoslavije, to je samo romantična nostalgija za vlastitim djetinjstvom ili mladosti. Nedjelja poslijepodne, tranzistor na uhu, nešto tipa OFK Beograd : Željo, ko to može platiti?

A isto tako, najveći, antologijski uspjeh tog mog klupa je ispadanje od nekakvog mađarskog Videotona.

Uspjesi Hrvatske, pa evo sad i Dinama nakon raspada Juge su definitivno pokopali tu debatu i nostalgiju u RH. Mada druge republike imaju razloga za žaljenjem.

Jedino u čemu je liga imala prednost je bila posjećenost u odnosu na današnje lige, ali je objašnjeno da je sve to bilo u kontekstu puno manje ponude ostalih oblika zabave.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 14 sij 2021, 14:37 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Ministry of Sound je napisao/la:
Kao i sve u vezi Jugoslavije, to je samo romantična nostalgija za vlastitim djetinjstvom ili mladosti. Nedjelja poslijepodne, tranzistor na uhu, nešto tipa OFK Beograd : Željo, ko to može platiti?

A isto tako, najveći, antologijski uspjeh tog mog klupa je ispadanje od nekakvog mađarskog Videotona.

Uspjesi Hrvatske, pa evo sad i Dinama nakon raspada Juge su definitivno pokopali tu debatu i nostalgiju u RH. Mada druge republike imaju razloga za žaljenjem.

Jedino u čemu je liga imala prednost je bila posjećenost u odnosu na današnje lige, ali je objašnjeno da je sve to bilo u kontekstu puno manje ponude ostalih oblika zabave.


Uspjeh Hrvatske iz 1998. I jest na neki način utemeljen u jugo-ligi jer je glavnina igrača igrala za selekcije SFRJ, onda im je prošlo trećina reprezentativne karijere u pauzi zbog rata I zakašnjelog članstva u FIFI.
Kad su dobili priliku igrati za Hrvatsku na velikom natjecanju 1996. Šuker, Boban, Jarni, Prosinečki su već imali 28 godina i ostalo im je 2-3 godine vremena, za razliku od Modrića i Rakitića koji su imali 12 godina vremena da konačno nešto naprave sa reprezentacijom.

Što se tiče same lige, Dinamo I Crvena zvijezda su osvojili europske trofeje prije 1990. Znam da će neki reći bio je drugi sustav natjecanja bla bla, ali I u onom sustavu je trebalo izbaciti klubove iz lige petice u nokaut fazi u 2 ili 3 kola zaredom. Može li netko zamisliti da bi danas Dinamo izbacio zaredom klubove iz vrha njemačke, talijanske i engleske lige. Danas je europski klupski nogomet takav da ima u A razredu 15 klubova koji su nedodirljivi , a onda ispod njih u B razredu 50 klubova gdje svatko svakoga može pobijediti i gdje su trenutno Dinamo, Osijek I Rijeka.

Nije ti liga kriva što si ni navijao za Želju, kao da danas netko iz Koprivnice kaže da je liga loša jer njegov Slaven nije nikad prošao u ligu prvaka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 14 sij 2021, 15:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Kaftanzoglio je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Kao i sve u vezi Jugoslavije, to je samo romantična nostalgija za vlastitim djetinjstvom ili mladosti. Nedjelja poslijepodne, tranzistor na uhu, nešto tipa OFK Beograd : Željo, ko to može platiti?

A isto tako, najveći, antologijski uspjeh tog mog klupa je ispadanje od nekakvog mađarskog Videotona.

Uspjesi Hrvatske, pa evo sad i Dinama nakon raspada Juge su definitivno pokopali tu debatu i nostalgiju u RH. Mada druge republike imaju razloga za žaljenjem.

Jedino u čemu je liga imala prednost je bila posjećenost u odnosu na današnje lige, ali je objašnjeno da je sve to bilo u kontekstu puno manje ponude ostalih oblika zabave.


Uspjeh Hrvatske iz 1998. I jest na neki način utemeljen u jugo-ligi jer je glavnina igrača igrala za selekcije SFRJ, onda im je prošlo trećina reprezentativne karijere u pauzi zbog rata I zakašnjelog članstva u FIFI.
Kad su dobili priliku igrati za Hrvatsku na velikom natjecanju 1996. Šuker, Boban, Jarni, Prosinečki su već imali 28 godina i ostalo im je 2-3 godine vremena, za razliku od Modrića i Rakitića koji su imali 12 godina vremena da konačno nešto naprave sa reprezentacijom.

Što se tiče same lige, Dinamo I Crvena zvijezda su osvojili europske trofeje prije 1990. Znam da će neki reći bio je drugi sustav natjecanja bla bla, ali I u onom sustavu je trebalo izbaciti klubove iz lige petice u nokaut fazi u 2 ili 3 kola zaredom. Može li netko zamisliti da bi danas Dinamo izbacio zaredom klubove iz vrha njemačke, talijanske i engleske lige. Danas je europski klupski nogomet takav da ima u A razredu 15 klubova koji su nedodirljivi , a onda ispod njih u B razredu 50 klubova gdje svatko svakoga može pobijediti i gdje su trenutno Dinamo, Osijek I Rijeka.

Nije ti liga kriva što si ni navijao za Želju, kao da danas netko iz Koprivnice kaže da je liga loša jer njegov Slaven nije nikad prošao u ligu prvaka.


Uspjeh 1998. definitivno ima korijene u Jugoslaviji, tu nema spora, niti je bilo tko tvrdio suprotno. Čestitam ti nadmetanje s nepostojećim strawmanom.

Ovo 2018. je mislim dokrajčilo i zadnje duhove te "sve je bilo prije bolje" nostalgije. Naravski, sad možeš sitničariti pa pokušati osporiti uspjeh nekom srećom, kako bi zadrto pokušao dokazati nešto nekome. Objektivno, uz sve te "legende" YU nogometa o kojima pričaju naši boomeri, to je Lukica Modrić, i mnogi drugi višestruko prekucali.

Nakon Bosmana i procvata TV prava i ostalih pogodnosti kojim su se lige petice odvojile, kao i sama struktura natjecanja s kojim je puno teže na sreću izbaciti vrijedniju ekipu, realno je reći da prezimljavanje u Europi (da ne govorim o nečemu drugom) nikada nije bilo teže. Također, transferi naših najboljih igrača u baš elitne klubove su bili vrlo rijetki. Doduše, možda se može reći da je to zbog činjenice da su odlazili u godinama u kojim im je preostao samo jedan zadnji ugovor, eventualno dva.

Dakle, najveći, antologijski uspjeh moga bivšeg kluba je ispadanje od nekakvog mađarskog Videotona.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mit o Jugo ligi
PostPostano: 14 sij 2021, 15:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58266
Lokacija: DAZP HQ
Ministry of Sound je napisao/la:
Kao i sve u vezi Jugoslavije, to je samo romantična nostalgija za vlastitim djetinjstvom ili mladosti. Nedjelja poslijepodne, tranzistor na uhu, nešto tipa OFK Beograd : Željo, ko to može platiti?

A isto tako, najveći, antologijski uspjeh tog mog klupa je ispadanje od nekakvog mađarskog Videotona.

Uspjesi Hrvatske, pa evo sad i Dinama nakon raspada Juge su definitivno pokopali tu debatu i nostalgiju u RH. Mada druge republike imaju razloga za žaljenjem.

Jedino u čemu je liga imala prednost je bila posjećenost u odnosu na današnje lige, ali je objašnjeno da je sve to bilo u kontekstu puno manje ponude ostalih oblika zabave.


zanimljiv je elo ranking, trenutni i povjesni vrhunac da bi se vidjelo zlatno doba nekih klubova.

Dinamo Elo: 1686 (Best: 1746, reached on Nov 26th, 1998)
Hajduk Elo: 1427 (Best: 1732, reached on Mar 22nd, 1984)
Rijeka Elo: 1534 (Best: 1645, reached on Aug 7th, 2017)
Osijek Elo: 1532 (Best: 1562, reached on Nov 24th, 2000)

Partizan Elo: 1596 (Best: 1723, reached on Sep 8th, 1986)
Crvena Zvezda Elo: 1582 (Best: 1819, reached on May 6th, 1991)
Vojvodina Elo: 1397 (Best: 1684, reached on Mar 31st, 1957)

Sarajevo Elo: 1283 (Best: 1657, reached on Aug 12th, 1985)
Željezničar Elo: 1278 (Best: 1755, reached on Aug 21st, 1972)
Borac Elo: 1280 (Best: 1538, reached on Nov 25th, 1991)

za većinu srpskih i bh. klubova ni ne mjere trenutni Elo.

Velež Elo: None (Best: 1700, reached on Apr 30th, 1973)
OFK Elo: None (Best: 1709, reached on May 28th, 1973)

svakih 100 bodova promatrajte kao klasnu razliku.

čisto radi usporedbe, trenutni Elo vodećih klubova

Bayern 2038
Man City 1970
Liverpool 1953
Atletico 1950
Barcelona 1919

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO