HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 stu 2025, 04:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96472 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573 ... 3859  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2015. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 10 lis 2015, 14:59 

Ma zna on to. Ali kao i većina ovdje boluje od patološke opsesije Bošnjacima.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:02 

I sta kaze BBC, on pravio popis 1991. pa zna da su Jugosloveni bili mahom samo Bosnjaci. Cuj. :D

Ne znam da li bash imate razloga za slavlje. Da ponovimo stivo: Muslimana (Bosnjaka) 1991. godine > 43%. Nakon rata, etnickog ciscenja i masovnih grobnica u kojima su se u velikoj vecini nasli Bosnjaci, Bosnjaka 2015. oko 50% (procenat ispod ili iznad, nebitno).

Ono..da vas nema trebo bi vas coek izmisliti. :D

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:06 

granica je napisao/la:
Isto vazi i za etnonim Hrvat. I on je mnogo stariji od pocetka 20. vijeka kad su katolici u BiH polako poceli da se osjecaju kao Hrvati (da li sad treba da ti postavim link ka temi na pdf-u povijes` o Radicevoj zaprepastenosti nakon sto je dosho u Bosnu 1923. i zateko sve - konkretno i katolike, samo ne Hrvate?).

O kakvom etnonimu Hrvat u Bosni ti pricas na pocetku 20. stoljeca?

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:07 

BBC je napisao/la:
Ja prije rata taj izraz u kontekstu nacije nisam nikad čuo, osim ponekad prezime "Bošnjak" kod Hrvata.

Akademik Ferid Muhić, vodeći bošnjački nacionalist, u dnevniku CD-a izjavio da je za Bošnjake prvi put čuo od Muhameda Filipovića kad je počeo rat... Odgledao emisiju, ali izgleda Face TV uklonio video...

Ako netko nađe, alal mu vera.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:10 

pjosip je napisao/la:
granica je napisao/la:
Isto vazi i za etnonim Hrvat. I on je mnogo stariji od pocetka 20. vijeka kad su katolici u BiH polako poceli da se osjecaju kao Hrvati (da li sad treba da ti postavim link ka temi na pdf-u povijes` o Radicevoj zaprepastenosti nakon sto je dosho u Bosnu 1923. i zateko sve - konkretno i katolike, samo ne Hrvate?).

O kakvom etnonimu Hrvat u Bosni ti pricas na pocetku 20. stoljeca?

Procitaj jos jednom.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:17 

Tuta je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Ja prije rata taj izraz u kontekstu nacije nisam nikad čuo, osim ponekad prezime "Bošnjak" kod Hrvata.

Akademik Ferid Muhić, vodeći bošnjački nacionalist, u dnevniku CD-a izjavio da je za Bošnjake prvi put čuo od Muhameda Filipovića kad je počeo rat... Odgledao emisiju, ali izgleda Face TV uklonio video...

Ako netko nađe, alal mu vera.

Osjecao se najvjerovatnije kao onaj djecarac na kojeg Radic nailazi putujuci kroz Bosnu 1923. godine i koji mu odgovara da je katolik, nakon sto ga je ovaj upitao: "Sta si?"

Citat:
Ivan Radic, cija se pobjeda na izborima iz 1923. godine moze smatrati definitivnim nacionalnim konstituisanjem bosansko-hercegovackih Hrvata, napisao je u svom djelu "Iz moga putovanja po Bosni" (Slobodni dom, Zagreb, 14. marta 1923. godine) slijedece o dojmovima koje je stekao o nacionalnoj svijesti putujuci kroz Bosnu prvih godina stare Jugoslavije:

Idem puten i sastanem malog djecarca; pitam ga, sto je? On stane i kaze: Srbin - vatra ziva. Idem dalje, sastanem dvoje djece bose po Sucegu, pitam ih sto su? Turci, rekose mi. Sjedim u jednom hanu, pijem crnu kafu, kad dodje mali djecarac. Vidim odmah da je Hrvat. Pitam ga, sto je? Nakon nekog vremena rece da je katolik. Zabolila me dusa, pa sam si mislio: Boze moj sto ne ubijes onog fratra i popa koji kaze: najprije si katolik onda budi sto hoces, makar i zivince; a franjevci - talostna im majka - meni kazu da su teska vremena, pa da ga za to najprije treba odgojiti u katolickoj vjeri, a doci ce vrijeme kad on bude znao da je Hrvat. I vidite, braco, kaze mi jedan mali franjevac, da bi on dao glabu za hrvatstvo, a kad tamo, ne ufa se hrvatstvo ni spomenuti, a kamo li da odgaja djecu u hrvatskom duhu..."

povijest/od-ilirstva-preko-jugoslovenstva-do-hrvatstva-nekoliko-napomena-s-posebnim-osvrtom-na-bih-t3130.html

A to sto je Radic za njega znao/mislio/tvrdio da je ovaj Hrvat je nesto tipa kao kad Filipovic muslimanu kaze da je Bosnjak, a ovaj blene u njega ko tele u sharena vrata.

Treba dakle vremena da se etnonimi i prime u narodu.

Ali znate vi to, kao sto rece @Amidza, ali eto kenjate iskljucivo s pretenzijom da (u vasim ocima je to ponizavanje i omalovazavanje) ponizite i omalovazate one kojih je - da ponovim, oko 50% u BiH, i koji su vam se - i to treba napomenuti, poprilicno pokakali u tiscljetni san o Cvetkovic-Macek-medzunarodnom-razgranicenju.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:17 

granica je napisao/la:
I sta kaze BBC, on pravio popis 1991. pa zna da su Jugosloveni bili mahom samo Bosnjaci. Cuj. :D

Ne znam da li bash imate razloga za slavlje. Da ponovimo stivo: Muslimana (Bosnjaka) 1991. godine > 43%. Nakon rata, etnickog ciscenja i masovnih grobnica u kojima su se u velikoj vecini nasli Bosnjaci, Bosnjaka 2015. oko 50% (procenat ispod ili iznad, nebitno).

Ili taj podatak govori nešto drugo da su i Bošnjaci radili etnička čišćenja, kako nekoga naroda poslije genocida može biti više?

Pa koga briga kako ćete se vi nazivati ali ako mislite da ćete nekome drugom nešto nametati grdo se varate.
Samo imate jednu pogrešku u logici naziv Bošnjak su isključivo koristili kršćani i Osmanlije kasnije za sve stanovnike Bosne, kako su bosanski muslimani sami sebe nazivali svi znamo.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:19 

Citat:
Ali znate vi to, kao sto rece @Amidza, ali eto kenjate iskljucivo s pretenzijom da (u vasim ocima je to ponizavanje i omalovazavanje) ponizite i omalovazate one kojih je - da ponovim, oko 50% u BiH, i koji su vam se - i to treba napomenuti, poprilicno pokakali u tiscljetni san o Cvetkovic-Macek-medzunarodnom-razgranicenju.

Brzaš sa zaključcima. Poanta je da nema ugnjetavanog bošnjaštva, jer ono nije postojalo. Uvijek je bilo muslimanstvo koje je 1992. ili koje već godine, dobilo svoje zasebno ime s političkom namjerom da se od Hrvata i Srba naprave gosti.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:21 

Znao sam jednog Hrvata prije rata. Adem Hrvat, odnekud tamo iz gornjeg Podrinja. Rudo ili Cajnice, slagati cu ti.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:22 

Amidza je napisao/la:
Znao sam jednog Hrvata prije rata. Adem Hrvat, odnekud tamo iz gornjeg Podrinja. Rudo ili Cajnice, slagati cu ti.

Vjerojatno su mu pretci protjerani kolonizatori iz Hrvatske... nema veze s etničkim Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:26 

daramo je napisao/la:
granica je napisao/la:

Ili taj podatak govori nešto drugo da su i Bošnjaci radili etnička čišćenja, kako nekoga naroda poslije genocida može biti više?

Pa koga briga kako ćete se vi nazivati ali ako mislite da ćete nekome drugom nešto nametati grdo se varate.
Samo imate jednu pogrešku u logici naziv Bošnjak su isključivo koristili kršćani i Osmanlije kasnije za sve stanovnike Bosne, kako su bosanski muslimani sami sebe nazivali svi znamo.

Taj podatak govori ustvari samo jednu stvar veoma jasno: U ratu nema pobjednika i ko je mislio (kao Srbi, primjera radi) da ce sve to biti ko proljetna setnja po Kalemegdanu, grdno se zajebo.

Citat:
Samo imate jednu pogrešku u logici naziv Bošnjak su isključivo koristili kršćani i Osmanlije kasnije za sve stanovnike Bosne, kako su bosanski muslimani sami sebe nazivali svi znamo

Glupost. Rijec Bosnjak je koristenja od Osmanlija koji su time opisivali iskljucivo muslimane, dok su za krscane/hriscane/jevreje koristili druge nazive.

No, to je i nebitno. Jer nije bitno kako te drugi zove vec kako ti zoves samog sebe. A jos bitnije je da ti ustvari tvrdnjom da se naziv Bosnjak koristio daleko prije 1993. godine (svejedno ko ga je koristio) meni dajes za pravo kad sam rekao da je etnonim Bosnjak stariji od 1993. godine..dakle datira mnogo ranije od onog sto danas znamo kao hrvatstvo, iliti srpstvo, nebitno, u BiH.

Sto se demografije tice. Topite se ko lanjski snijeg. Za nekoliko desetljeca, mozda to potraje i stotinu godina, mozda i vise, sem u zapadnoj Hercegovini vas tu nece biti ni u ttragovima. Al eto, imate ovu temu da se tjesite. No, nije to nista ni loshe ni strashno. Iskreno da ti kazem nebi me uopste tangiralo da se isto dogadja Bosnjacima. Zasto? Kao da ce te pojedinca zaboliti kita za to sto ce mu "narod nestati" na ovom ili onom podrucju? Naravno, bitno je da to bude prirodan proces a ne prouzrokovan nasiljem, pa makar to bilo i politicko nasilje, represije, i slicno.

Dakle to je nesto sasvim normalno i desava se od vijeka vijekova.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:28 

Citat:
Glupost. Rijec Bosnjak je koristenja od Osmanlija koji su time opisivali iskljucivo muslimane, dok su za krscane/hriscane/jevreje koristili druge nazive.

Netočno. Odnosilo se na regionalnu pripadnost svih.

Vrh

U tu spiku se ne uklapa fakt da su ti "bosanski katolici" u Austrougarskoj listom glasovali za Hrvatsku narodnu zajednicu - HNZ, a u međuraću za HSS.

Vrh

Da ima ljudi s tim prezimenom i USK, isto porijeklo kao Bošnjak u Hercegovini, jednostavno naziv odakle je došao.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:29 

Nu ovog bisera, Bosnjaci "izmisljeni" da bi se ugnjetavali Srbi i Hrvati. =))

Vrh

Kad bi me neko pitao sta zelim biti a zivjeti u BiH, rekao bih: ZELIM BITI HRVAT U BIHACU!

Zasto?

Eto razmisite...

Vrh

Amidza je napisao/la:
Nu ovog bisera, Bosnjaci "izmisljeni" da bi se ugnjetavali Srbi i Hrvati. :rol:

Da, jedan od razloga. Otac nacije Salim Ćerić slično je pisao. Vjerojatno i ne znaš tko je Salim Ćerić...

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:34 

granica je napisao/la:
Kad bi me neko pitao sta zelim biti a zivjeti u BiH, rekao bih: ZELIM BITI HRVAT U BIHACU!

Zasto?

Eto razmisite...

Reci nam, mi nikada nismo mogli proniknuti u tvoju logiku.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:45 

Islamistu makni potpis ako imaš išta u tom mozgu pa onda glumi liberalnog gradžanima ateistu.
"Općina Bihać: Hrvati Bihaća nisu branili Bihać" krasne tolerancije.
Za vlasti u Bihaću HVO paravojska, a Hrvatska agresor, mislim da u Bihaću još uvijek nema ni katoličke crkve.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:52 

U Bihacu biti Hrvat je ko sestica u lotu. Ali kako to da skonta jedan mozdani zakrzljalko..

Mislim da negdje na forumu ima tema na kojoj Hrvat iz Bihaca opisuje situaciju. Nece ti niko nista (tamo Hrvate jednostavno u najvecem dijelu pozitivno dozivljavaju) a zahvaljujuci nacionalnom kljucu lakse nadjes poso u jedinoj privrednoj grani koja u toj drzavi i funkcionise, naime u institucijama.

Zasto ti smeta potpis? Potpis mi je bog.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:53 

Bobovac je napisao/la:
granica je napisao/la:

Zasto?

Eto razmisite...

Reci nam, mi nikada nismo mogli proniknuti u tvoju logiku.

Objasnio sam, Bobovce. Nego, reci ti meni, zasto toliko mrzis Bosnjake i da li oni tamo gdje zivis i vas mrze u bas tom obimu i kako je to onako za podnijeti? Ovo je ozbiljno pitanje, zaista ne provociram. Provociram ja inace, ali ovo me stvarno interesuje. Volio bih zaista jednom procitati nesto iskreno na tu temu od ljudi koji su tamo a ne dijasporaca tipa BBC.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 15:57 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
granica je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Taj podatak govori ustvari samo jednu stvar veoma jasno: U ratu nema pobjednika i ko je mislio (kao Srbi, primjera radi) da ce sve to biti ko proljetna setnja po Kalemegdanu, grdno se zajebo.

Citat:
Samo imate jednu pogrešku u logici naziv Bošnjak su isključivo koristili kršćani i Osmanlije kasnije za sve stanovnike Bosne, kako su bosanski muslimani sami sebe nazivali svi znamo

No, to je i nebitno. Jer nije bitno kako te drugi zove vec kako ti zoves samog sebe. A jos bitnije je da ti ustvari tvrdnjom da se naziv Bosnjak koristio daleko prije 1993. godine (svejedno ko ga je koristio) meni dajes za pravo kad sam rekao da je etnonim Bosnjak stariji od 1993. godine..dakle datira mnogo ranije od onog sto danas znamo kao hrvatstvo, iliti srpstvo, nebitno, u BiH.

Koji mitoman. Za vrijeme Osmanlija, pogotovo prije 1800 su se Bosnjacima zvali vecinom krscanska raja, jer su domaci Muslimani za sebe najcesce govorili da su Turci.

Rijec Bosanac dolazi u upotrebu tek u 20. stoljecu, tako da cinjenicu da spominjanje Bosnjaka iz 19. stoljeca u kontekstu oznacavanja stanovnika Bosne (tada jedina rijec u upotrebi za stanovnika Bosne), sadasnja sarajevska mitomanska kuhinja podlo iskoristava za nacionalisticko pumpanje neobrazovanog domicilnog stanovnistva i jos zatucanije dijaspore.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 16:07 

lider30 je napisao/la:
granica je napisao/la:

Koji mitoman. Za vrijeme Osmanlija, pogotovo prije 1800 su se Bosnjacima zvali vecinom krscanska raja, jer su domaci Muslimani za sebe najcesce govorili da su Turci.

Rijec Bosanac dolazi u upotrebu tek u 20. stoljecu, tako da cinjenicu da spominjanje Bosnjaka iz 19. stoljeca u kontekstu oznacavanja stanovnika Bosne (tada jedina rijec u upotrebi za stanovnika Bosne), sadasnja sarajevska mitomanska kuhinja podlo iskoristava za nacionalisticko pumpanje neobrazovanog domicilnog stanovnistva i jos zatucanije dijaspore.

Jebiga, nije. Vec sam objasnio da su rijec "Bosnjak" koristili Osmanlije zeleci time opisati muslimane iz Bosne. A narod, kao narod u to vrijeme, sem vjerskih razlika, druge nije ni znao. Zbog toga se i jesu razvili razliciti kolektivi. Pa kud ces veci dokaz od Radicevih spisa? Koliko glup moras biti pa tvrditi da je u to vrijeme iko davao prednost icemu drugom pred vjerskom identitetu..

Citat:
Za vrijeme Osmanlija, pogotovo prije 1800 su se Bosnjacima zvali vecinom krscanska raja

A sad kad bih te upitao, zasto izdadoste to pa se pohrvatiste, ti bi rekao "ali oni su to mislili samo u zemljopisnom smislu" itd.. :D

Hajd uzdravlje..ugodan vikend, pishemo se. A do tad drzite se i da mi prebrojite pedantno svakog bosnjackog mejita i sve bosnjacke bebe koje se rode do..recimo nedjelju vecer..kad se otrijeznim. Pusa. :-*

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 16:16 

Osmanlije su naziv Bošnjak koristi za sve stanovnike bosanskog sandžaka a ne samo muslimane.

Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvotno označuje jedino pripadnika srednjovjekovne bosanske političke jedinice, odnosno za svakoga stanovnika bez obzira na vjersku pripadnost.

Kasnije se odnosi i na bosanski sandžak za ustaljene turske vlasti, riječ Bošnjak označavala je svakoga pripadnika zemlje Bosne (Bošnjak-milleti), pa i izraz Bošnjak-kavmi znači samo bošnjački narod za što je prikladniji bio naziv Bošnjak-taifesi, koji se sreće kao odrednica za stanovnika Bosne u narodnosnom ili plemenskom značenju, dakle i Turci naziv koristili samo kako bi označili stanovnika upravne teritorijalne jedinice a ne kao oznaku za neku naciju ili posebnu vjersku zajednicu.

Bošnjak (turcizirano povijesno Bošnjanin) ime je za podanika kršćanske vjeroispovijesti.

Bosnalu islamizirano domaće pučanstvo, bosanski muslimani.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2015, 16:23 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
granica je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Jebiga, nije. Vec sam objasnio da su rijec "Bosnjak" koristili Osmanlije zeleci time opisati muslimane iz Bosne. A narod, kao narod u to vrijeme, sem vjerskih razlika, druge nije ni znao. Zbog toga se i jesu razvili razliciti kolektivi. Pa kud ces veci dokaz od Radicevih spisa? Koliko glup moras biti pa tvrditi da je u to vrijeme iko davao prednost icemu drugom pred vjerskom identitetu..

Citat:
Za vrijeme Osmanlija, pogotovo prije 1800 su se Bosnjacima zvali vecinom krscanska raja

A sad kad bih te upitao, zasto izdadoste to pa se pohrvatiste, ti bi rekao "ali oni su to mislili samo u zemljopisnom smislu" itd.. :D

Hajd uzdravlje..ugodan vikend, pishemo se. A do tad drzite se i da mi prebrojite pedantno svakog bosnjackog mejita i sve bosnjacke bebe koje se rode do..recimo nedjelju vecer..kad se otrijeznim. Pusa. :-*

Nije polupismeni priuĆeni novobošnjaćki mitomanu. Jesu vas zatucali od Holiday innu, Jovan Deretić je mala maca za vas. U najpoznatijoj domoljubnoj pjesmi Hrvata iz 19. stoljeća (Još Horvatska ni propala) i masu i masu primjera Bošnjaci se upotrebljavaju za naziv stanovnika Bosne, ravnopravno s Dalmatincima, Istrijanima, Slavoncima...

U 17. i 18. stoljeću, pa i u prvoj polovici 19. stoljeća domaće islamizirano stanovništvo je sebe nazivalo najčešće Turcima, a Osmanlije iz Anadolije (tj. pravi Turci) su zvani najčešće Turkuše, radi distinkcije.

Nema pohrvaćivanja, jer je nacija i nacionalni preporod pojam iz sredine i druge polovice 19. stoljeća svugdje u Europi.
Dakle, lakše je vjerovati u bajke o Bošnjacima, a o HK Gradašćeviću je u međuvremenu isprepleten mit bajkovitih dimenzija.
Ali, polupismenim i neobrazovanim likovima, tko će to objasniti? Pogotovo zatucanoj dijaspori, je li tako?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96472 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573 ... 3859  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: