HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 lis 2025, 01:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96221 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904 ... 3849  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 07 ožu 2019, 14:56 

Stjepan Radić je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Još kad se Srbija i Kosovo dogovore oko granica...
Ako izvuku trokut, još će dobro proć.

Mislim da bi trebali ozbiljno razmisliti o premjestanju nekih nasih javnih poduzeca u SBZ(vec sada). Bosnjacka bjezanija,egzodus se trebaju iskoristiti na najbolji moguci nacin. HNZ je svejedno gotov... :D

Ima li itko podatak kolike su place u Igmanu? Čujem da ce uskoro doci do brojke od 1300 radnika, i koliki udio u njihovoj prodaji ide na HV ??

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 16:25 

Eno kaže Jackito da je u 2018. godini u Stolcu rođeno 35 Bosnian muslims. FZS kaže 96 ukupno.

35/96 = 36,46%
S obzirom da su skoro pa svi ostali rođeni ovdje Hrvati, i nije im neka "dominacija", malo preko trećine.

Sto je najsmjesnije oni se i drze uvijek na toj brojci. Toliko smo ovdje na forumu i predvidjeli ja i zec da ce biti.

Ono sto veseli je očiti rast tj povratak naših i to i u Stolcu i u Rami (88). Rami ne toliko, ali ako nastavi rasti mogla bi se vratiti na predmigracijsko razdoblje. S obzirom na sve, ovo je jako dobro... Barem za nas. Još uzmimo u obzir da FZS, barem za naše brojke, nije bas najpotpuniji.

Stolac smo rekli 35, Čapljina 25 i Rama 20 (prošle godine 12) njihovih. To je 80 sveskupa, možda bude par više-manje. Jablanica+Konjic već znamo da su katastrofalni. Ostaje još vidjeti Mostar.

Možda je stvarno zec bio u pravu pa ne uspiju prijeći 735.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 17:23 

Nebi me ni čudilo da npr od ovih 88 u Rami bude 78hr i 10bm. To bi im bila samo 2 manje nego prošle godine

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 19:52 

U zvorničkom porodilištu u prva dva mjeseca 2019-te rođeno 5 beba više u odnosu na godinu ranije. U milićkom porodilištu rođeno 6 beba više.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 20:51 

HrvatinVlkovi je napisao/la:
Novi Travnik i Jajce, ukoliko dođe do vjerojatne Bošnjačke provedbe ovoga njemačkog zakona, mogu se vratiti na prijašnje omjere.
- Busovača mora biti minimalno 30 do 40 posto iseljavanja Bošnjaka ( u odnosu na sadašnje stanje, popis iz 2013, mački o rep)
- Travnik -tu će iseliti dosta, masa je nezaposelnih ali objektivno ne igra neku ulugu u omjerima
- Bugojno i Donji Vakuf - navodno očekuje najveće iseljavanje ukoliko ćemo govoriti o očekivanju kolega Bošnji, Uskoplje isto ( pitanje je smo
koliko je ostalo Hrvata u Uskoplju, navodno nema ni 50% Hrvata od popisa 2013.godine).
- Kreševo i Kiseljak ponovno se sve vraća u prirodne omjere ako ne i veće omjere u korist Hrvata
- Vitez - o našem iseljavanju se puno priča, Bošnje su pokrile masu nasih poslova ,hoće li im to bit dovoljno za ostanak, pitanje je.20 posto
Bošnja nezaposlenih odlazi.
Za Vareš i Žepče zbilja ne znam situaciju i nisu u našoj Republici Središnjoj Bosni:)

?
30 do 40% iseljenih muslimana iz Busovače?
To bi značilo da općina nije pola-pola, kak ispada po izborima, nego da je muslimana za trećinu do polovinu više od Hrvata.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Lokalni_i ... ova%C4%8Da)

S iseljavanjem 30ak posto muslimana iz Novog Travnika i Jajca, dobili bi 2/3 većinu tamo.
A ne 50:50 općine.
Uskoplje i Fojnica su dobrim djelom brda, kao što sam napisao.
U Kiseljaku i Kreševu baš nema nekaj muslića.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 21:55 

pravnik95 je napisao/la:
Eno kaže Jackito da je u 2018. godini u Stolcu rođeno 35 Bosnian muslims. FZS kaže 96 ukupno.

35/96 = 36,46%
S obzirom da su skoro pa svi ostali rođeni ovdje Hrvati, i nije im neka "dominacija", malo preko trećine.

Sto je najsmjesnije oni se i drze uvijek na toj brojci. Toliko smo ovdje na forumu i predvidjeli ja i zec da ce biti.

Ono sto veseli je očiti rast tj povratak naših i to i u Stolcu i u Rami (88). Rami ne toliko, ali ako nastavi rasti mogla bi se vratiti na predmigracijsko razdoblje. S obzirom na sve, ovo je jako dobro... Barem za nas. Još uzmimo u obzir da FZS, barem za naše brojke, nije bas najpotpuniji.

Stolac smo rekli 35, Čapljina 25 i Rama 20 (prošle godine 12) njihovih. To je 80 sveskupa, možda bude par više-manje. Jablanica+Konjic već znamo da su katastrofalni. Ostaje još vidjeti Mostar.

Evo jos ODLICNIH vijesti, kaže Jackito da je 35 upisano u maticu rođenih, znaci to nije konačan broj. Znaci broj može biti taj ili manji. Veći nikako. Kad FZS profiltrira sve Šveđane i ostale upisane iz inozemstva koji ne ulaze u statistiku, tek onda ce FZS prikazati realno stanje. A FZS je to već uradio i rekao je da je brojka itekako pristojnih 96. Od čega je <=35 Bosnian muslims

Eto, možda ne prebace ni trećinu

Ne možeš nikako imati u matici manje upisanih nego po FZSu. Uvijek u maticnoj knjizi imaš vece brojke nego po FZSu. Inače FZS nebi nista radio, matični uredi bi njemu proslijedili upise, a ovi bi to samo objavili. Ali FZS se pridržava metodologije i računa samo rezidentnu djecu. Nek je od ovih 35 barem 1 upis malog Almira iz Bergena ili Isaka iz Malmoa i eto ti njih na 34.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 22:14 

Ceha je napisao/la:
HrvatinVlkovi je napisao/la:
Novi Travnik i Jajce, ukoliko dođe do vjerojatne Bošnjačke provedbe ovoga njemačkog zakona, mogu se vratiti na prijašnje omjere.
- Busovača mora biti minimalno 30 do 40 posto iseljavanja Bošnjaka ( u odnosu na sadašnje stanje, popis iz 2013, mački o rep)
- Travnik -tu će iseliti dosta, masa je nezaposelnih ali objektivno ne igra neku ulugu u omjerima
- Bugojno i Donji Vakuf - navodno očekuje najveće iseljavanje ukoliko ćemo govoriti o očekivanju kolega Bošnji, Uskoplje isto ( pitanje je smo
koliko je ostalo Hrvata u Uskoplju, navodno nema ni 50% Hrvata od popisa 2013.godine).
- Kreševo i Kiseljak ponovno se sve vraća u prirodne omjere ako ne i veće omjere u korist Hrvata
- Vitez - o našem iseljavanju se puno priča, Bošnje su pokrile masu nasih poslova ,hoće li im to bit dovoljno za ostanak, pitanje je.20 posto
Bošnja nezaposlenih odlazi.
Za Vareš i Žepče zbilja ne znam situaciju i nisu u našoj Republici Središnjoj Bosni:)

?
To bi značilo da općina nije pola-pola, kak ispada po izborima, nego da je muslimana za trećinu do polovinu više od Hrvata.

S iseljavanjem 30ak posto muslimana iz Novog Travnika i Jajca, dobili bi 2/3 većinu tamo.

Uvjeren sam da ce ih na teritoriju federacije falit 25-30% do 2025 godine. Mozda skliznu i ispod milijuna...

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 22:38 

Miroljub123 je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Sada je Sveuciliste u Mostaru velicinom usporedivije Univerzitetu u Sarajevu, nego Univerzitetu u Mostaru.

Rekao bih kako je SuM, poslije Sveučilišta u Zagrebu, sveučilište u Hrvata na kojemu dolazi do najveće razmjene navika, običaja i mentaliteta Hrvata. Ovdje dolaze studenti od Slavonije do Dalmacije. I kada odlaze kućama budu dobro upoznati s hrvatstvom u Herceg-Bosni.

Znam mnoge Hrvate izvan BiH koji su ostali u Mostaru. Jedan momak iz Osijeka upoznao je djevojku u Mostaru, priženio se, imaju dijete. Jedna djevojka iz Požege ostala je raditi u Mostaru, ne znam je li u već u braku. Zaključno, Mostar crpi ljudski potencijal i intelektualni bazen RH. =))

Ima puno Slavonaca, znam ih i ja nekoliko, da studiraju u Mostaru. Razlog je taj što SuO ne nudi mnogo studija, manje od Mostara, a Split, Zagreb i Rijeka su skupi za život.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2019, 22:58 

pravnik95 je napisao/la:
pravnik95 je napisao/la:

35/96 = 36,46%

Evo jos ODLICNIH vijesti, kaže Jackito da je 35 upisano u maticu rođenih, znaci to nije konačan broj. Znaci broj može biti taj ili manji. Veći nikako. Kad FZS profiltrira sve Šveđane i ostale upisane iz inozemstva koji ne ulaze u statistiku, tek onda ce FZS prikazati realno stanje. A FZS je to već uradio i rekao je da je brojka itekako pristojnih 96. Od čega je <=35 Bosnian muslims

Eto, možda ne prebace ni trećinu

Ne možeš nikako imati u matici manje upisanih nego po FZSu. Uvijek u maticnoj knjizi imaš vece brojke nego po FZSu. Inače FZS nebi nista radio, matični uredi bi njemu proslijedili upise, a ovi bi to samo objavili. Ali FZS se pridržava metodologije i računa samo rezidentnu djecu. Nek je od ovih 35 barem 1 upis malog Almira iz Bergena ili Isaka iz Malmoa i eto ti njih na 34.

Da, ne postoji drugi izvor podataka za fzs osim maticnog ureda. Podatke fzs samo filtrira.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 03:13 

Diablo je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
?

Uvjeren sam da ce ih na teritoriju federacije falit 25-30% do 2025 godine. Mozda skliznu i ispod milijuna...

Uvijek je pitanje di fale.
I u Fojnici i u Travniku (i Varešu) ih je nešto ispod 2/3.
(U Uskoplju ih je manje :D)
Samo što ih je u Travniku 35
U Fojnici 7,5
A u Varešu 5,5

Po popisu iz 2013. dakle, manje.
Pogledaj kako su podjelili karte za ove izbore;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... y_name.png
Po meni su ti područja koja će prva emigrirati ona svjetlozelena, gdje je dobio SDP.
SDA je na vlasti, to su područja suparničke stranke....
A Tuzla i Bihać/Cazin su već krenuli putem bez povratka.
Tu je zanimljiva Jablanica, koja je očito "otpisani kraj".
Sljedeća zanimljiva područja su ona ljubičasta.
Komšić li-la.
Vidljivo je da im se živo *ebe za Vareš, ali i za Visoko i Brezu.
Sarajevo i Goražde imaju koeficijente.
Tu je i ova zanimljiva karta, postotak muslimana koji je glasao za Komšića;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... mshich.png
Dakle SDA ima Sarajevo, Zenicu i srednju Bosnu (Konjic je isto selendra, to se baš i ne gleda), odnosno poal srednje Bosne.
Zato je srednja Bosna problem.
Vjerojatno će se prvo povući iz ovih brda oko Fojnice i Uskoplja (trbuhom za kruhom), a onda slijedi urušavanje većih sredina poput Travnika, Bugojna...
Pod pretpostavkom da se BiH ne raspadne prije toga.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 08:37 

Stanje je relano u SBŽ, da će samo radi ove županije biti ozbiljno narušena Njemačka pedantnost i mogućnost obrade viznog zahtjeva u roku od tri tjedna.
SBŽ nema gradova u pravom smislu osim donekle Travnika, ali opet prije će iz tih malih urbaniziranijih sredina krenuti, nego iz sela u Središnjoj Bosni koja su posebna spika o prosjeĆnom.
Popis 2013 i izbori , nažalost nisu neki,već nikakav pokazatelj u SBŽ, obje vladajuće stranke znaju to odraditi(u selu stvarno živi 70-tak stanovnika a na popisu i izborima = Lebensraum od 300, 400), još kad bi vladali jednakim žarom i učinkovitošću.
Ponovno naglašavam, naše masovnije iseljavanje je prošlo, Busovača i Uskoplje postali su starački domovi, Bošnje na potezu. Sigurno će ih otići 30% u generaciji od 20 do 40 godina, imaju mlađu populaciju i to će biti značajni udjel nego kod Hrvata.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 08:43 

Stjepan Radić je napisao/la:
Bosnjak007 je napisao/la:
Aha a mladi Hrvati ce radit u Fisu i Premieru za 550 KM.
Jbt ispada da je hercegovacki kamenjar silicijumska dolina, a ne vukojebina iz koje Hrvati bjeze cim rijese srednju skolu ili eventualno fax.
U vrijeme kad im vrsnjaci u Hr, ili Aus, Njem rade za 1500, 2000+ eura i putuju , uzivaju prosjecna osoba iz Hercegovine ce sjediti i pasti ono malo trave po kamenjaru. Au koje ste vi krampe.
Razlika izmedju vase i nase omladine su prohtjevi. Bosnjo ce ostati tu ako ima 1000 km i slobodan vikend i udarati se nogom u guzicu. Ovakvi uslovi su sve cesce standard i sve vise se uzimaju kao mjerilo necega sto se zove pristojna zarada.
Hrvat nece raditi ni za 1300 KM, a razloge sam vec gore opisao.

Hahaha koji si ti levat. Pa jasno da Hrvati neće raditi za mizeriju ali koliko nas radi u Elektroprivredi, Aluminiju, državnoj službi na federalnom i državnom nivou, kao namještenici i državni službenici u Županiji, inženjeri građevine, stručni suradnici, suci i tužitelji. Oni sigurno neće ići nigdje kao ni njihove obitelji. Šta misliš da Hrvati koji su mislili nisu otišli jel. A vaši jadni betoneri, zavarivač i, radnici na skeli koji u Heringu rade za 800 KM oni ti sigurno idu. Ili možda misliš da je Alijin trg u Međugorju bolja opcija. U nas je davno odčepilo i otišlo što je mislilo. E sad je red na vas. Da vidimo kako će oni rudari se udarati u guzicu i glumiti patriote ili ići Vanka.

Da samo za vas ce biti 100k radnih mjesta da se uhljebite. Al u kurcu.
Aluminij vam je na skrgama i bez upumpavanja novca bi pao odavno.
Hrvati koji su mislili su otisli, ali hrvatici koji zavrsavaju skolu dolaze i trebaju uposlenje. I zele visoku platu. Posto mnogi to ne mogu dobiti idu vani, zene se sa onim curama/momcima vani i odlaze. Osim ako ne mislis da generacije koje dolaze ne trebaju raditi nego parazitirati.
Sinak vas domet je 250 k. Toliko mozete pokriti vasom "privredom" i uhljebljavanjem. Mada i ovo sto imate poslodavaca uposljava Bosnjake uglavnom jer vec sam rekao, Hrvat i Bosnjak imaju razlicite prohtjeve, poglede na buducnost i sl. Al nadaj se.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 10:50 

Ma neznam šta se natežem sa tobom.

"Nesretni Fahir se aktivirao na društvenim mrežama želeći iznijeti tužnu istinu o sebi i kako je u svom rodnom gradu potpuno marginaliziran. U prvom statusu na Facebooku je opisao kako se na zavodu za zapošljavanje vodi kao razvojačeni branitelj. Kako je dugo bez posla i bilo kakvih primanja, tražio je jednokratnu pomoć od Općine Maglaj, ali ni to kao niz drugih molbi i zahtjeva lokalnim institucijama nije urodilo plodom, prenosi jabuka.tv.

Vrhunac svega i potpuno nehumanog odnosa prema ovom čovjeku dogodio se nedavno kada su mu liječnici u Domu zdravlja u Maglaju propisali lijekove kojima je istekao rok, a ne imajući drugog izlaza otišao je u Dom zdravlja i svojom rukom potpisao da na svoju odgovornost pije te tablete isteklog roka.

Zbog svega navedenog odlučio je stupiti u štrajk ispred općine Maglaj. Njegov novi status prenosimo u cijelosti.

Živ sam zahvaljujući Hrvatima

"Živ sam zahvaljujući Hrvatima. Tako ispade. Malo uz njih a malo s njima i tako ja doživi ovih svojih 55 godina. I ništa tu ne bi bilo čudno da to nije apsurd. Apsurd jer ja sam Bošnjak i u ratu bio sam pripadnik Armije BiH. Obzirom da je u Bosni svako sa svakim ratovao, tako sam i ja pored rata sa Srbima ratovao i s HVO vojskom.

I da je u Bosni moguć i apsurd na apsurd pokazali su maglajski ,”glumci,” tobožnji dušebrižnici za tu boračku populaciju, kako nas neki zovu. A jedan od članova te boračke populacije, nakon što su ti maglajski dušebrižnici pokazali kolika su moralna provalija, sada želim javno kazati nekoliko stvari.

Iskreno žalim što nisam rođen u Širokom, a ne u Maglaju. I na kraju iskreno žalim što nisam u ratu bio pripadnik HVO-a, ne Armije BiH."

Živio u Širokom Brijegu 17 godina

"Zašto to kažem. Ja u Širokom Brijegu 17 godina sam živio i to su najljepše godine moga života.

Humani uljudni i ljudi za svaku pohvalu. Radio sam sve vrste fizičkih poslova i svako kod koga sam radio pokazao je karakter i humanost. I poštenje.

Nikad nitko za 17 godina života u Širokom feninga mi nije ostao dužan. Štogod sam uradio, to su mi platili. Za razliku od Širokog Brijega, u “svome” Maglaju koji sam četiri godine branio ja sam kao čovjek ponižen i obezvrijeđen. Ponižen jer sam se nakon rata prvi puta ovoj općini obratio se za jednokratnu pomoć, ali je nisam dobio.

Po izlasku iz bolnice čak ni tablete za moju terapiju nisu mi mogli osigurati, a bili su dužni nego sam morao potpisivati da na svoju odgovornost pijem tablete isteklog roka.

I još puno toga mogao bih nabrajati, ali i ovo je dovoljno da se točnim pokaže da sam ja zaista zahvaljujući Hrvatima živ. Narodu protiv kojeg sam ratovao, a po pitanju grada koji sam branio ja sam za njih mrtav i ne zanimaju ih moji problemi, napisao je Burejić u svom statusu.

Ostaje za vidjeti hoće li netko od institucija reagirati i pomoći Fahiru Burejiću koji se zaista nalazi u teškoj životnoj situaciji"

Ovakvih vam je najviše po HNŽ-u i SBŽ-u. Sa čime ćeš ih zadržati, zlatnom kašikom, ili SDA predizbornim paketićom jel. Ono što vam slijedi je totalni kaos. Naš je davno prošao. A što se ekonomije tiče. Pa sve što vrijedi držimo. Nađi frajeru izvozne podatke i vidi samo koliko jedan Široki Brijeg sa Fealom, Attacom, MCI, Mepasom, Bernina, Hering, A3, Centralno osiguranje......ostvari godišnjih prihoda. A da ne govorim o ostatku države gdje smo većina a to nisu uhljebničke firme. Pa cijelo gospodarstvo Viteza i Jajca ti Hrvati drže. Jedan mladi inžinjer građevine više ne ide vanka već dobiva posao u Hering ili A3 u Širokom. Plaća nije bajna ali je opet 1500 KM minimalno plus prekovremeni, topli, prijevoz. O HNŽ- je još bespotrebno je pričati. Popisali ste cijelu Skandinaviju, prebacujete po potrebi glasačko tijelo ili iz Stoca u Mostar ili iz Mostara u Stolac ali ste svaki dan sve jadniji i jadniji. Točno mi vas žao u Hercegovini.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 11:37 

storaB je napisao/la:
U zvorničkom porodilištu u prva dva mjeseca 2019-te rođeno 5 beba više u odnosu na godinu ranije. U milićkom porodilištu rođeno 6 beba više.

U Doboju vise rodjenih, u Bijeljini, u Zvorniku, u Milicima, u Trebinju, u Gradisci ( iako je i prosla godina bila odlicna). Za Prijedor, Focu ne znam . Smanjenje u Nevesinju i u Prnjavoru, al ovo su jako mala porodilista. Za Banjaluku nisam siguran, premda gledajuci izvjestaje msm da je i tu povecanje, prosjek je negdje 10 beba, a inace je 9 za cijelu godinu, jos treba uzeti u obzir da su ovo najlosiji mjeseci.
U februaru u Rs je rodjeno 690 beba. Ukupno bi trebalo da bude rodjeno izmrdju 50-100 vise u odnosu na godinu ranije, sto je za RS sjajno. To znaci da 3 tromjesjecje imamo povecanje rodjenih. Ovo je vec neki trend.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 12:00 

Crvenokosuljas je napisao/la:
storaB je napisao/la:

U Doboju vise rodjenih, u Bijeljini, u Zvorniku, u Milicima, u Trebinju, u Gradisci ( iako je i prosla godina bila odlicna). Za Prijedor, Focu ne znam . Smanjenje u Nevesinju i u Prnjavoru, al ovo su jako mala porodilista. Za Banjaluku nisam siguran, premda gledajuci izvjestaje msm da je i tu povecanje, prosjek je negdje 10 beba, a inace je 9 za cijelu godinu, jos treba uzeti u obzir da su ovo najlosiji mjeseci.
U februaru u Rs je rodjeno 690 beba. Ukupno bi trebalo da bude rodjeno izmrdju 50-100 vise u odnosu na godinu ranije, sto je za RS sjajno. To znaci da 3 tromjesjecje imamo povecanje rodjenih. Ovo je vec neki trend.

Lepe vesti. Mada mislim da će ova godina biti slaba u Banjaluci zbog one mračne situacije oko Davida i PzD. Tolko je zavladala depresija u gradu da niko nije smeo ni da dođe na onaj Džinovićev koncert pred Novu Godinu.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 12:07 

karadzic je napisao/la:
Crvenokosuljas je napisao/la:

Lepe vesti. Mada mislim da će ova godina biti slaba u Banjaluci zbog one mračne situacije oko Davida i PzD. Tolko je zavladala depresija u gradu da niko nije smeo ni da dođe na onaj Džinovićev koncert pred Novu Godinu.

Dijelimo isto misljenje. Al treba sacekati. Po pocetku se ne bi reklo da ce uticati. Al bitnije je svakako da imamo sirinu, i da je povecanje u ostalim porodilistima.
Meni je fascinantno povecanje u istocnom dijelu. I u 2017 i 2018 povecanje broja rodjenih. Evo do sada i u 2019. Nerazvijen kraj, iseljivacki, a opet se drzi dobro. Pri tom smanjenje kod Bosnjaka.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 14:22 

PCM je napisao/la:
Kačamak je napisao/la:
U Sloveniji ima dosta bosanskih muslimana i šiptara.Ljubljana je nekada bio vrlo čist grad a sada na ulicama se mogu videti pikavci,papiri,smeće.

Ljubljana je cisca i sredjenija nego ikad prije.

Da, Ljubljsana izgleda čišće od Ciriha, bio prošle godine, nisam mogao da verujem kako grad ulickano izgleda. A to nije moja prva poseta, pošto mi stric živi tamo već par decenija. Priča nekom kombinacijom srpskog i slovenačkog, ne razumem ga ni reč. Svaka druga reč "an pak". :zubati

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 17:42 

Hrvata za 10 god u Bosni i Hercegovini nece biti vise od 250k.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 17:49 

Carmello Šešelj je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Ljubljana je cisca i sredjenija nego ikad prije.

Da, Ljubljsana izgleda čišće od Ciriha, bio prošle godine, nisam mogao da verujem kako grad ulickano izgleda. A to nije moja prva poseta, pošto mi stric živi tamo već par decenija. Priča nekom kombinacijom srpskog i slovenačkog, ne razumem ga ni reč. Svaka druga reč "an pak". :zubati

Ne znam kakav je Cirih.Samo sam napisao ono što sam video.Sad..

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 17:53 

Biti će hrvatske povijesti, nema ni u Boki Hrvata danas tj ima u promilima ali to je bila i ostala hrvatska zemlja i mi se toga sjećamo i pamtimo.
Neće se to nikada promijeniti kao ni za djelove Vojvodine.

Šta misliš da ćeš "poklopiti" Bobovac ili Sutjesku i tamo dolaziti sa svojim zastavama :D?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 17:59 

Vas će samo sljedeće godine iz BIH iseliti minimalno 30 tisuća. U Mostaru vas ne želimo sve iseliti jer nam trebaju kmetovi za gradilišta i trgovine

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 19:54 

Postoji li narod na svijetu koji ne želi svoju državu, koji ne želi jezik zvati svojim imenom, koji ne želi znati koliko ima pripadnika i koji slavi svoje okupatore!? Postoji! A znate i o kome je riječ: o našim dragim susjedima Bošnjacima.

Bošnjaci ne žele imati državu bošnjačkog naroda, oni je žele dijeliti. Ne sa jednim, nego sa čak dva naroda! Na stranu što ti narodi to ne žele...

Bošnjaci ne žele zvati svoj jezik bošnjačkim. Praksa je u svijetu da se jezici zovu imenima naroda koji ih govore. Ipak, Bošnjaci su svom jeziku odlučili dati ime po regiji države Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci ne žele znati koliko ih ima. Ne žele popis, ili ako žele, onda ne žele da se na njemu izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Bošnjaci najsretnijim periodom svoje povijesti smatraju okupatorsku Osmansku imperiju. Istu onu imperiju koja je napuštanjem Bosne i Hercegovine ostavila 97% nepismenog stanovništva. Zbog par mostova, džamija i kupatila, Bošnjaci ne mogu prežaliti feudalni ustroj zemlje.

Zašto Bošnjaci nemaju izgrađenu potrebu za vlastitom državom, za vlastitom zastavom, za jezikom? Zašto ih je strah vlastitog broja, identiteta i povijesti? Na čemu se temelji ova nacija u nastajanju?

U normalnim vremenima ne bi se trebalo baviti Bošnjacima, ali obzirom da su sebi uzeli za pravo odlučivati o političkim pravima Srba i Hrvata u BiH, red je da se malo pozabavimo mi njima.

Negiranje drugih je jedino što drži Bošnjake kompaktnim kao naciju. Ne žele svoju državu, ali isto tako ne žele ni da je drugi imaju. Republika Srpska je prihvatljiva samo ako nije srpska. Treći entitet nije dopustiv jer bi bio «njihov». Nek je sve zajedničko, tj. ničije. Bošnjaci se unaprijed odriču vlastite države i istovremeno žele da to učin i drugi. Ali i Srbi i Hrvati navikli su imati svoje države, bar entitete, i to će ostati njihova trajna težnja, koliko god Bošnjaci tome smetali. Graditi BiH kao zajednicu tri naroda bez dobrovoljnog pristanka druge dvije članice dovodi upravo do situacije u kojoj je BiH danas. Ne treba je posebno objašnjavati.

Da li zbog Islama, ili komunizma, ali Bošnjaci nikad nisu bili na Ti sa realnošću. Vizije Bosne i Hercegovine kakvu Bošnjaci vide nisu ozbiljnije od osbnovnoškolskih maštarija. Ni u jednoj od tih, uglavnom unitarističkih maštarija, nisu shvatili da će Srbi rušiti BiH onoliko dugo koliko im bude trebalo da je sruše. Floskula kako smo se u Jugoslaviji «svi fino slagali» pokazuje da Bošnjaci nisu ni primjetili da je Jugoslavija od prvog dana bila samo drugo ime za Srbiju. «fino slaganje» bilo je rezultat jasnog odnosa snaga u korist Srba, pa neslaganje i nije bilo opcija.

U svojim državotvornim maštarijama Bošnjaci nisu predvidjeli ni što će s Hrvatima. Valjda misle da će se svi pretvoriti u Željka Komšića ili iseliti u Hrvatsku. Možda i hoće, ali će prije toga dati punu podršku Srbima u ranije spomenutim aktivnostima.

U svakom slučaju, jedan graditelj na dva rušitelja nema mnogo izgleda. Misterija ostaje, zašto Bošnjaci ne žele svoju državu!?

Misterija se preljeva i na jezik. Bošnjaci su svom jeziku dali ime «bosanski». Našli su nekoliko povijesnih podataka gdje se naziv «bosanski» koristio i to postvili za temelj vijekovnog bosanskog jezika. Bezobrazno zanemarivši Hercegovinu, Bošnjaci su nazivom «bosanski» prejudicirali da tim jezikom govore svi bosanci. Istisnuti standardizirane jezike srpski i hrvatski može poći za rukom jedino fizičkom eliminacijom nositelja tih jezika. Bosanski jezik ostao je tako utočište jedino Bošnjaka.

S književnošću se nije napravila ova greška. Tako postoji bošnjačka književnost (puna ljudi koji sebe nikad nisu nazivali Bošnjacima) ali ne postoji bošnjački jezik. Tako je jedini narod bez svog jezika dobio svoju književnost bez svojih pisaca. Još je nekoliko problema s kojima se bosanski jezik ima pozabaviti, od toga koji je prvi roman napisan na bosanskom jeziku, do toga koliko «varijanti strana svijeta» ima bosanski jezik. Uobičajeno je za bosanki da hrvatski jezik nazivaju «zapadnom» varijantom a srpski jezik «istočnom» varijantom bosanskog jezika. Ako se omakne koja nejasnoća nije problem, tu su u rezervi južna i sjeverna varijanta sa potrebim podvarijantama.... Da li Bošnjaci ne žele imati svoj jezik iz istih razloga kao i državu, ili jednostavno nemaju dovoljno jezičara koji su u stanju standardizirati jezik, ostat će još jedna misterija. Jedino što drži bosanski jezik na okupu jeste negacija da on nije ni srpski, ni hrvatski.

Još jedna negacija pomaže izgradnju bošnjačkog identiteta. To je negacija samog identiteta. Bošnjaci baš nisu načisto jesu li «bosanski katolici i pravoslavci» također Bošnjaci ili im treba dati za pravo da se zovu Srbima i Hrvatima. Prema uskim, a ipak dominantnim shvaćanjima bošnjačke akademske elite, Hrvati žive u Hrvatskoj a Srbi u Srbiji. Tu se ne uklapaju Bošnjaci iz Hrvatske i Sandžaka, pa da se ta bolna tema ne bi dalje otvarala, Bošnjaci bi najradije da se imena naroda i ne spominju. Bar kad je riječ o popisu stanovništva. Popisali bi se oni, al da se ne zna da su oni. Bilo je prijedloga da postoje tri opcije za izjašnjavanje:

1- Srbin,

2-Hrvat,

3- nijedno od navedenog!

Nije prošlo. Barem za sad nije prošlo.

Zašto se Bošnjaci opiru nacionalnom popisu? Iz tri osnovna razloga:

Vidjelo bi se da je najveće etničko čišćenje provedeno u područijima pod kontrolom Armije RBiH. Hrvati i Srbi u bošnjačkim krajevima postoje tek u tragovima, protjerani specifičnim poslijeratnim bošnjačkim nacionalizmom. Nacionalizmom koji danas najbolje utjelovljuje SDP. Nacionalizmom koji javno priča bajke, a na terenu čini sve da se nebošnjake asimilira, ukroti, ili istjera.
Drugi razlog je što bi se etnički Bošnjaci zbog neobrazovanosti ili neupućenosti različito izjašnjavali. Neki bi bili Bošnjaci, prema partijskim instrukcijama, neki bosanci prema utopijskim težnjama za jednonacionalnoj unitarnoj državi Bosni, neki muslimani po vjerskim ambicijama uspostave islamske države... u ovom slučaju konstituvni bošnjački narod rascijepio bi se na tri grupe čime bi se težnja za političkom dominacijom praktično raspala.
Treći razlog je što bi se Bosna i Hercegovina ukupno pokazala izrazito etnički podijeljenom što dugoročno ojačava one koji žele federalno uređenje BiH, i oslabljuje one koji tvrde da je u BiH nemoguće iscrtati etničke granice. Bošnjaci bi nakon popisa vidjeli da naseljavaju najmanju površinu, što smatraju kozmičkom nepravdom. U isto vrijeme hvale se visokim postotkom urbane populacije a smeta ima što naseljavaju tek oko 23% teritorija. Nehotice otkrivaju da bi najradije vidjeli jednobojnu etničku kartu.

I sa vlastitom poviješću Bošnjaci muče muku. Kako pomiriti srednjovjekovnu i osmansku povijest Bosne? Što je Bošnjacima važnije? Državnost Bosne ili Islam? Ovo dvoje u nepomirljivom je konfliktu jer je jedno zamijenilo drugo. Kako slaviti Osmanlije ako su uništili državnost? I kako slaviti Islam kada je u plamenu potisnuo vjeru bošnjačkih predaka? Vrlo teško. Slab je kompromis bošnjačka historiografija našla u razdvajanju srednjovjekovne i osmanske povijesti. Srednjovjekovna je daleka i romantična i za nju se ne treba vezati emotivno. Ona Osmanska je ipak bliža i civilizacijska. Bošnjaci smatraju da svoj identitet duguju osmanlijama. Kada trebaju definirati identitet on se svodi na islamsku tradiciju i negiranje srpstva/hrvatstva.

Osmanlije Bošnjacima nisu ostavili mnogo u naslijeđe. U godinama okupacije Osmansko carstvo bilo je zasigurno naprednije od tadašnjih kraljevstava srednje Europe. Ipak, odlaskom Osmanlija vidjela se sva bijeda naspram Austrije, koja je preuzela BiH. Ovdje nije ništa sporno da Bošnjaci ne slave upravo razdoblje odlazećih Osmanlija. Zaostalo državno uređenje, feudalni sistem, neobrazovanost i siromaštvo posljednje su čega se Bošnjaci sjećaju od osmanlija. Ipak, slave njih a proklinju austrijskog okupatora, koji je zemlju uredio, udario joj današnje ekonomske i društvene temelje, izgradio škole, obrazovao stanovnišvo i generalno unaprijedio život.

Bošnjaci danas slave Osmanlije, okupatore koji su za Bosnu učinili samo onoliko koliko su morali da bi je učinili dobrom vojnom utvrdom. Znaju to i Bošnjaci, ali ne slave oni to. Oni slave što su tada vladali nad Vlasima, tj Srbima i Hrvatima. Slave što su posljedovali 100% zemlje i što su bili neprikosnoveni age i begovi. I danas bi Bošnjaci da se vrati vrijeme apsolutnog zemljoposjedništva. Zbog toga su spremni i vlastitu povijest prilagoditi.

Ono što su tada imali od osmanlija, Bošnjaci podsvjesno žele od EU i OHR: Žele izgrađenu državu na pladnju i žele da takvom, tuđom rukom napravljenom, državom vladaju. Kod osmanlija je bilo tako, a skoro su i OHR natjerali na slično. ALi i OHR, ako i Osmanlije nekoć, odlaze, i ostavljaju državu onima koji je najmanje žele - Bošnjacima.

Takvi su otprilike Bošnjaci, naši susjedi koji Uskrs i Božić čestitaju uvredljivim «sretan praznik», susjedi koji ne žele svoje, ali ti nedaju ni tvoje, susjedi koji navijaju za Brazil jer ti navijaš za svoje, susjedi koji ti ne daju kanal iako nije njihovo da ti daju nešto što je svakako tvoje, susjedi koji ne žele svoj entitet, ali ti ne daju ni tvoj. Ne daju entitet jer znaju da bi taj, Treći entitet, bio bolji od njihovog entiteta. Tom je susjedu dobro samo dok je tebi loše.

Poučno za one koji ovo nikad nisu pročitali

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 22:02 

Bas mocan tekst, puno je stvari nekako kliknulo

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2019, 23:17 

Citat:
Postoji li narod na svijetu koji ne želi svoju državu, koji ne želi jezik zvati svojim imenom, koji ne želi znati koliko ima pripadnika i koji slavi svoje okupatore!? Postoji! A znate i o kome je riječ: o našim dragim susjedima Bošnjacima.

hdz propaganda, i to prilicno losa, ali zato uvredljiva.

Citat:
Bošnjaci ne žele imati državu bošnjačkog naroda, oni je žele dijeliti. Ne sa jednim, nego sa čak dva naroda! Na stranu što ti narodi to ne žele...

itekako zelimo svoju nacionalnu drzavu, ali ne da nam srbi i hrvati odredjuju gdje su joj granice.

Citat:
Bošnjaci ne žele zvati svoj jezik bošnjačkim. Praksa je u svijetu da se jezici zovu imenima naroda koji ih govore. Ipak, Bošnjaci su svom jeziku odlučili dati ime po regiji države Bosne i Hercegovine.

kako cemo mi svoj jezik zvati, to se vas ne tice. svaki pokusaj mijesanja i nametanja sa vase strane nije nista nego pokusaj ugnjetavanja i teroriziranja, te paternalizacije.

Citat:
Bošnjaci ne žele znati koliko ih ima. Ne žele popis, ili ako žele, onda ne žele da se na njemu izjašnjavaju kao Bošnjaci.

glupost, bio popis 2013.

Citat:
Bošnjaci najsretnijim periodom svoje povijesti smatraju okupatorsku Osmansku imperiju. Istu onu imperiju koja je napuštanjem Bosne i Hercegovine ostavila 97% nepismenog stanovništva. Zbog par mostova, džamija i kupatila, Bošnjaci ne mogu prežaliti feudalni ustroj zemlje.

moguce ali samo hodje i krezubi vjernici iz dzamija, sda bagra.

Citat:
Zašto Bošnjaci nemaju izgrađenu potrebu za vlastitom državom, za vlastitom zastavom, za jezikom? Zašto ih je strah vlastitog broja, identiteta i povijesti? Na čemu se temelji ova nacija u nastajanju?

imaju, ali treba izabrati nacin i mjesto da se nesto prakticira i uvede.

Citat:
U normalnim vremenima ne bi se trebalo baviti Bošnjacima, ali obzirom da su sebi uzeli za pravo odlučivati o političkim pravima Srba i Hrvata u BiH, red je da se malo pozabavimo mi njima.

ne lazite, uvijek se bavite sa nama i radite nam o glavi.

Citat:
Negiranje drugih je jedino što drži Bošnjake kompaktnim kao naciju. Ne žele svoju državu, ali isto tako ne žele ni da je drugi imaju. Republika Srpska je prihvatljiva samo ako nije srpska. Treći entitet nije dopustiv jer bi bio «njihov». Nek je sve zajedničko, tj. ničije. Bošnjaci se unaprijed odriču vlastite države i istovremeno žele da to učin i drugi. Ali i Srbi i Hrvati navikli su imati svoje države, bar entitete, i to će ostati njihova trajna težnja, koliko god Bošnjaci tome smetali. Graditi BiH kao zajednicu tri naroda bez dobrovoljnog pristanka druge dvije članice dovodi upravo do situacije u kojoj je BiH danas. Ne treba je posebno objašnjavati.

bih kao zajednica 3 naroda nije odrziva i ne treba gubiti vrijeme na srpski i hrvatski nacionalizam koji ju ne zele. kad bi se ispunile sve zelje srba i hrvata, dobili bi sporazum cvetkovic-macek iz 1939 i potpuno zatiranje bosnjaka. izdaja i zlocin sda i jeste u pregovaranju i popustanju ovakvim ciljevima.

Citat:
Da li zbog Islama, ili komunizma, ali Bošnjaci nikad nisu bili na Ti sa realnošću. Vizije Bosne i Hercegovine kakvu Bošnjaci vide nisu ozbiljnije od osbnovnoškolskih maštarija. Ni u jednoj od tih, uglavnom unitarističkih maštarija, nisu shvatili da će Srbi rušiti BiH onoliko dugo koliko im bude trebalo da je sruše. Floskula kako smo se u Jugoslaviji «svi fino slagali» pokazuje da Bošnjaci nisu ni primjetili da je Jugoslavija od prvog dana bila samo drugo ime za Srbiju. «fino slaganje» bilo je rezultat jasnog odnosa snaga u korist Srba, pa neslaganje i nije bilo opcija.

sr bih je od 1974 do 1990 imala visok nivo samostalnosti, cak i veci nego danasnja bih, tako da je to naravno glupost. nije sve crno-bijelo, ali se slazem da smo imali posla sa srboslavijom.

Citat:
U svojim državotvornim maštarijama Bošnjaci nisu predvidjeli ni što će s Hrvatima. Valjda misle da će se svi pretvoriti u Željka Komšića ili iseliti u Hrvatsku. Možda i hoće, ali će prije toga dati punu podršku Srbima u ranije spomenutim aktivnostima.

neka svako radi sa svog zivota sta hoce. bosnjaci nisu tutori hrvatima. ako hoce da se bace sa 5 kata i pokusaju svojim tijelom zatuci susjeda bosnjaka koji hoda ulicom, to je njihov problem. na bosnjaku je samo da se izmakne na vrijeme.

Citat:
U svakom slučaju, jedan graditelj na dva rušitelja nema mnogo izgleda. Misterija ostaje, zašto Bošnjaci ne žele svoju državu!?

zele, ali ne zele palestinu od 24 % razbijenu na dva dijela koja nece opstati.

Citat:
Misterija se preljeva i na jezik. Bošnjaci su svom jeziku dali ime «bosanski». Našli su nekoliko povijesnih podataka gdje se naziv «bosanski» koristio i to postvili za temelj vijekovnog bosanskog jezika. Bezobrazno zanemarivši Hercegovinu, Bošnjaci su nazivom «bosanski» prejudicirali da tim jezikom govore svi bosanci. Istisnuti standardizirane jezike srpski i hrvatski može poći za rukom jedino fizičkom eliminacijom nositelja tih jezika. Bosanski jezik ostao je tako utočište jedino Bošnjaka.

bosanski nije standardiziran da istisne srpski i hrvatski, ali ocigledno smeta sto uopce postoji, jer se ne uklapa u dvije mitoloske velikodrzavne price.

Citat:
S književnošću se nije napravila ova greška. Tako postoji bošnjačka književnost (puna ljudi koji sebe nikad nisu nazivali Bošnjacima) ali ne postoji bošnjački jezik. Tako je jedini narod bez svog jezika dobio svoju književnost bez svojih pisaca. Još je nekoliko problema s kojima se bosanski jezik ima pozabaviti, od toga koji je prvi roman napisan na bosanskom jeziku, do toga koliko «varijanti strana svijeta» ima bosanski jezik. Uobičajeno je za bosanki da hrvatski jezik nazivaju «zapadnom» varijantom a srpski jezik «istočnom» varijantom bosanskog jezika. Ako se omakne koja nejasnoća nije problem, tu su u rezervi južna i sjeverna varijanta sa potrebim podvarijantama.... Da li Bošnjaci ne žele imati svoj jezik iz istih razloga kao i državu, ili jednostavno nemaju dovoljno jezičara koji su u stanju standardizirati jezik, ostat će još jedna misterija. Jedino što drži bosanski jezik na okupu jeste negacija da on nije ni srpski, ni hrvatski.

neda mi se navoditi sve bosanske rjecnike i gramatike kojih ima vec nekoliko komada. mogli bi satima pricati o svim junacima hrvatske historije kojima je madjarski ili italijanski bio maternji jezik, i koji za hrvatsku i hrvate nisu nikada culi, kao i o hrvatskim kraljevima kojih je navodno bilo 400, a nijedan nema ni grob gdje je pokopan. bosanski banovi i kraljevi barem imaju grobove. kad polu-izmastana nacija pocne nesto pricati. da nije bosanske banovine i kraljevine i dubrovnika, hrvati ne bi imali ni dio historije koji nije izmisljen.

Citat:
Još jedna negacija pomaže izgradnju bošnjačkog identiteta. To je negacija samog identiteta. Bošnjaci baš nisu načisto jesu li «bosanski katolici i pravoslavci» također Bošnjaci ili im treba dati za pravo da se zovu Srbima i Hrvatima. Prema uskim, a ipak dominantnim shvaćanjima bošnjačke akademske elite, Hrvati žive u Hrvatskoj a Srbi u Srbiji. Tu se ne uklapaju Bošnjaci iz Hrvatske i Sandžaka, pa da se ta bolna tema ne bi dalje otvarala, Bošnjaci bi najradije da se imena naroda i ne spominju. Bar kad je riječ o popisu stanovništva. Popisali bi se oni, al da se ne zna da su oni. Bilo je prijedloga da postoje tri opcije za izjašnjavanje:
1- Srbin,
2-Hrvat,
3- nijedno od navedenog!
Nije prošlo. Barem za sad nije prošlo.
Zašto se Bošnjaci opiru nacionalnom popisu? Iz tri osnovna razloga:
Vidjelo bi se da je najveće etničko čišćenje provedeno u područijima pod kontrolom Armije RBiH. Hrvati i Srbi u bošnjačkim krajevima postoje tek u tragovima, protjerani specifičnim poslijeratnim bošnjačkim nacionalizmom. Nacionalizmom koji danas najbolje utjelovljuje SDP. Nacionalizmom koji javno priča bajke, a na terenu čini sve da se nebošnjake asimilira, ukroti, ili istjera.

srbe i hrvate niko ne kroti i ne tjera, ali se na terenu obnavlja bosanska drzavnost i samobitnost i oni se sami ne vide u tom svemu, kao sto se vecina bosnjaka ne vidi u srbiji i hrvatskoj, tamo ne zivi i ne zeli da ucestvuje u tim drustvenim projektima. sve je to normalno.

Citat:
Drugi razlog je što bi se etnički Bošnjaci zbog neobrazovanosti ili neupućenosti različito izjašnjavali. Neki bi bili Bošnjaci, prema partijskim instrukcijama, neki bosanci prema utopijskim težnjama za jednonacionalnoj unitarnoj državi Bosni, neki muslimani po vjerskim ambicijama uspostave islamske države... u ovom slučaju konstituvni bošnjački narod rascijepio bi se na tri grupe čime bi se težnja za političkom dominacijom praktično raspala.
Treći razlog je što bi se Bosna i Hercegovina ukupno pokazala izrazito etnički podijeljenom što dugoročno ojačava one koji žele federalno uređenje BiH, i oslabljuje one koji tvrde da je u BiH nemoguće iscrtati etničke granice. Bošnjaci bi nakon popisa vidjeli da naseljavaju najmanju površinu, što smatraju kozmičkom nepravdom. U isto vrijeme hvale se visokim postotkom urbane populacije a smeta ima što naseljavaju tek oko 23% teritorija. Nehotice otkrivaju da bi najradije vidjeli jednobojnu etničku kartu.

samo jednonacionalne drzave su stabilne i prosperitetne.

Citat:
I sa vlastitom poviješću Bošnjaci muče muku. Kako pomiriti srednjovjekovnu i osmansku povijest Bosne? Što je Bošnjacima važnije? Državnost Bosne ili Islam? Ovo dvoje u nepomirljivom je konfliktu jer je jedno zamijenilo drugo. Kako slaviti Osmanlije ako su uništili državnost? I kako slaviti Islam kada je u plamenu potisnuo vjeru bošnjačkih predaka? Vrlo teško. Slab je kompromis bošnjačka historiografija našla u razdvajanju srednjovjekovne i osmanske povijesti. Srednjovjekovna je daleka i romantična i za nju se ne treba vezati emotivno. Ona Osmanska je ipak bliža i civilizacijska. Bošnjaci smatraju da svoj identitet duguju osmanlijama. Kada trebaju definirati identitet on se svodi na islamsku tradiciju i negiranje srpstva/hrvatstva.

mozda kod nekih islamskih fanatika. ne znam kakav to strasan sadrzaj ima srpska i hrvatska nacionalnost sem religije. vecina ljudi je previse neobrazovana i nije ih briga da bi se bavili identitetskim pitanjima.

Citat:
Osmanlije Bošnjacima nisu ostavili mnogo u naslijeđe. U godinama okupacije Osmansko carstvo bilo je zasigurno naprednije od tadašnjih kraljevstava srednje Europe. Ipak, odlaskom Osmanlija vidjela se sva bijeda naspram Austrije, koja je preuzela BiH. Ovdje nije ništa sporno da Bošnjaci ne slave upravo razdoblje odlazećih Osmanlija. Zaostalo državno uređenje, feudalni sistem, neobrazovanost i siromaštvo posljednje su čega se Bošnjaci sjećaju od osmanlija. Ipak, slave njih a proklinju austrijskog okupatora, koji je zemlju uredio, udario joj današnje ekonomske i društvene temelje, izgradio škole, obrazovao stanovnišvo i generalno unaprijedio život.

kvaliteta zivota je kod osmanlija bila veca nego u evropi sve do 19 vijeka. ne mislim da iko slavi osmansko doba, sem placenih turkofila. to se ujedno koristi i kao egzotika za turiste.

Citat:
Bošnjaci danas slave Osmanlije, okupatore koji su za Bosnu učinili samo onoliko koliko su morali da bi je učinili dobrom vojnom utvrdom. Znaju to i Bošnjaci, ali ne slave oni to. Oni slave što su tada vladali nad Vlasima, tj Srbima i Hrvatima. Slave što su posljedovali 100% zemlje i što su bili neprikosnoveni age i begovi. I danas bi Bošnjaci da se vrati vrijeme apsolutnog zemljoposjedništva. Zbog toga su spremni i vlastitu povijest prilagoditi.

ne znam ko slavi osmanlije toliko, nisu tema i izuzev propagande koja dolazi iz turske, ne igraju ulogu u svakodnevnom zivotu. opet mijesate sda sranja i bosnjacki narod.

Citat:
Ono što su tada imali od osmanlija, Bošnjaci podsvjesno žele od EU i OHR: Žele izgrađenu državu na pladnju i žele da takvom, tuđom rukom napravljenom, državom vladaju. Kod osmanlija je bilo tako, a skoro su i OHR natjerali na slično. ALi i OHR, ako i Osmanlije nekoć, odlaze, i ostavljaju državu onima koji je najmanje žele - Bošnjacima.

moguce da je to sda tako vidjela. oni da pljackaju, a da im ohr pravi drzavu.

Citat:
Takvi su otprilike Bošnjaci, naši susjedi koji Uskrs i Božić čestitaju uvredljivim «sretan praznik», susjedi koji ne žele svoje, ali ti nedaju ni tvoje, susjedi koji navijaju za Brazil jer ti navijaš za svoje, susjedi koji ti ne daju kanal iako nije njihovo da ti daju nešto što je svakako tvoje, susjedi koji ne žele svoj entitet, ali ti ne daju ni tvoj. Ne daju entitet jer znaju da bi taj, Treći entitet, bio bolji od njihovog entiteta. Tom je susjedu dobro samo dok je tebi loše.

bosnjaci nisu takvi, niti je ijedan narod moguce tako generalizirati. zasto bi bosnjaci pomagali da hdz ogradi i zapisa dio bh teritorije da se sutra lakse prisajedini hrvatskoj. to nije bosnjacki nacionalni interes. ni od koga ne treba ocekivati da radi protivno svom interesu.

Citat:
Poučno za one koji ovo nikad nisu pročitali

poucno samo za izucavanje zlobne propagande.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2019, 00:05 

E tako.Nek si ti njima rek'o. :D
Oni i jesu za sve krivi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96221 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904 ... 3849  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 39 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: