HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 lis 2025, 01:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96113 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912 ... 3845  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 12 ožu 2019, 22:00 

Treba upotrijebiti srpski model demografskog poklapanja gradskih zona i to u sinergiji činjenice da smo vlast u gradu i zupaniji.

1. Poslovne prostore u centru izdavati Hrvatima (turizam)
2. Poticati izgradnju firmi i institucija u kojima su dominantno zaposleni Hrvati na istoku (EPHZ, Eronet itd.)
3. Izgraditi školu po HNP i crkvu na istoku pod izlikom da toga nema, a trebalo bi biti, u dominantno hrvatskom gradu
4. Zaustaviti stanogradnju na rubnim dijelovima juga, sjevera, a pogotovo zapada
5. Staviti na prodaju ruševine u istočnom dijelu grada (koje ce kupiti hr firme kao parcele za nove stanove)
6. Propagirati jedinstvenost Mostara kao grada bez podjela i granica
7. Podići hr spomenike na istoku, s obzirom da se radi o jednom gradu
8. U svakoj gradskoj zoni istoka gdje je to moguće graditi POS-ove stanove za nezbrinute obitelji, socijalne slučajeve, veterane HVO-a, njihovu djecu i udovice
9. Kad se popune sve praznine, sirenje grada i stambenih jedinica nastaviti na istoku u 2 smjera. Prema Blagaju i prema Potocima.
10. Primijeniti obrnuto proporcionalni Bugojanski model zapošljavanja u javnom sektoru. Kad musliman ode u mirovinu, na njegovo radno mjesto postaviti Hrvata

Vrijeme ce učiniti sve ostalo

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2019, 22:14 

Vujadin je napisao/la:
Kad bi Muslimani ovo izgradili po regulacionom planu u sjevernom logoru, postali bi apsolutna većina u Mostaru?

Ne. Bošnjaci nemaju kapacitet za takvo što.

Naša Kvačica je napisao/la:
Miroljub123 je napisao/la:
Budimo realni. Mi ne ćemo nikada prijeći u Sjeverni logor. Zna se čije je što, makar bila obična pustopoljina i makar pasle ovce na njoj (u što se možete nerijetko uvjeriti).

Podsjeti me na priču 1996., muslimani su većina, plus se više rađaju, naši se iseljavaju, eto ih ovamo, bjež mo! :zubati

Nisu muslimani bili većina zato što je Safet Oručević dobio 48,9% glasova na izborima 1996., no stvorila se takva atmosfera. Koliko je bilo samo dopisnih glasova, koliko je Hrvata palo na Safetovu priču o "ujedinjenom" Mostaru.... No, ako nas Bošnjaci gledaju kao takve da moraju bježati, sretan im put! Sarajevo čeka otvorenih ruku, haha.
P. S. Znao sam ući u priču s momcima s istočne strane, pogotovo onim kojima su diplomirali u Sarajevo. I tek sam onda uvidio kako oni gledaju na Mostar. Njima je, ono što karakterizira "pravi grad", na zapadnom dijelu. "Njihov" Mostar im je velika mahala. Imaju pola grada, i većina toga su im stare osmanske mahale s klasičnim kućama i malim dvorištima. Nisu toliko urbanizirani (samo Zalik i dio prije bolnice Safet Mujić). Univerzitet na sjevernom dijelu, bolnica na južnom izlazu iz grada, stadion u Vrapčićima. Sve razbacano. Pomalo otužno...

vipera ammodytes je napisao/la:
Pa koja sila na svijetu može meni zabraniti da tu kupim stan?

Sretno, pajdo! Živi bili, dočekali, vidjeli.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2019, 22:25 

ne morate biti isključivi, Bošnjaci itekako imaju svoju ulogu u Mostaru, daju mu na masi i značaju, nije isto kad se kaže Mostar ima 100 tisuća stanovnika ili recimo 60 tisuća, nisam čuo druge dok se bahate sa svojom veličinom da iznose i etnički sastav stanovništva.

meni Bošnjaci ni najmanje ne smetaju, a pogotovo dok je napredak i razvoj Hrvata slobodan i u našim rukama, čak štoviše, konkurencija nas potiče na bolje i više, imaš se s čim usporediti i lijepo je pratiti koliko smo im odmakli od knap rezultata početkom 2000-tih.

moj ideal je Mostar kao jasno politički hrvatski grad, s "vječitim" hrvatskim gradonačelnikom, s propulzivnom populacijom i svake godine za 0,3% udjela više hrvatski. na dugi rok u tom slučaju sve mentalne granice postaju nebitne.

time se šalje poruka da je hrvatski koncept jednostavno bolji, uspješniji i privlačniji.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2019, 23:35 

Usora1988 je napisao/la:
Tako da se pokažemo kao pravi multietnički grad. Nisam iz Mo ali mislim da su većinom bošnjačke radnje u starom gradu. Nek me ispravi netko tko zna bolje. Inače, zainteresiran sam da si kupim u Mostaru stan, blizu neretve negdje. Po mogućnosti gdje ima dosta Bošnjaka. Volim bit u manjini i prkosit :). Džamija mi ne smeta :).

Jedini multietnički dio Mostara je onaj zapadni dio. U njemu Srbi i Bošnjaci žive razbacano po zgradama, dok Bošnjaka ima i u kućama u Podhumu i Zahumu.
Istočni dio, onaj koji se predstavlja kao tolerantni, građanski, "bosanski", etnički je očišćen od Hrvata. Treba reći kako i većina Srba živi na zapadnom dijelu. Druže se s Hrvatima, žene/udaju, navijaju za Zrinjski (paroh Radivoje Krulj :zubati)

Pogledaj ima li slobodnih stanova u Narenti, ili pričekaj nekoliko godina da se na mjestu Žitoprometa izgradi velebni stambeno-poslovni kompleks. Tik je uz Neretvu, a pogled pada na Univerzitet "Džemal Bijedić" i džamiju unutar kampusa, haha.
Ako si iz Usore, moj ti je prijedlog da kupiš stan u Žepču. Gradi se "Novo Žepče", a i manje nas je od Bošnjaka u samome gradu prema popisu 2013., iako ga na sljedećem popisu zasigurno preuzimamo. :yes

Ma imam u Bosni dvije kuće, jednu u gradu a jednu na selu. U gradu ovu preuredjujem u poslovni prostor a ova na selu će bit za život + 13 hektara zemlje iza kuće za povrće i voće.
Do prije dvije godine skoro da se zahebem i kupim kucu tamo kod Labina u jednom selu za 140 000 eura. Odustao sam. Više mi godi Hercegovina i krš a i podrijetlo nam je Hercegovačko. Ništa Žepče, samo Mostar :)

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2019, 23:50 

ROĐENI 2017./2018.
UNSKO-SANSKA ŽUPANIJA
Bosanska Krupa 207/165(-42)
Bosanski Petrovac 60/33(-27)
Bužim 164/179(+15)
Grad Bihać 454/442(-12)
Grad Cazin 492/418(-74)
Ključ 62/48(-14)
Sanski Most 133/123(-10)
Velika Kladuša 393/335(-58)
ŽUPANIJA: 1.965/1.743 (-222)

TUZLANSKA ŽUPANIJA
Banovići 240/202(-38)
Čelić 56/59(+3)
Doboj-istok 85/94(+9)
Gračanica 390/416(+26)
Grad Tuzla 881/860(-21)
Gradačac 372/360(-12)
Kalesija 272/255(-17)
Kladanj 85/72(-13)
Lukavac 340/356(+16)
Sapna 58/50(-8)
Srebrenik 362/334(-28)
Teočak 33/43(+10)
Živinice 548/504(-44)
ŽUPANIJA: 3.722/3.605 (-117)

ZENIČKO-DOBOJSKA ŽUPANIJA
Breza 80/107(+27)
Doboj-jug 47/57(+10)
Grad Zenica 1.132/1.091(-41)
Kakanj 458/403(-55)
Maglaj 225/175(-50)
Olovo 72/77(+5)
Tešanj 494/496(+2)
Usora 45/22(-23) smiješno, vratili se pa nestali Bošnjaci u Usori
Vareš 41/45(+4)
Visoko 344/346(+2)
Zavidovići 342/310(-32)
Žepče 252/248(-4)
ŽUPANIJA: 3.532/3.377(-155)

BOSANSKO-PODRINJSKA ŽUPANIJA
Foča 13/11(-2)
Grad Goražde 221/222(+1)
Pale 4/5(+1)
ŽUPANIJA: 238/238(+0)

SARAJEVSKA ŽUPANIJA
Centar Sarajevo 644/565(-89)
Hadžići 301/245(-56)
Ilidža 790/728(-62)
Ilijaš 254/283(+29)
Novi Grad Sarajevo 1.200/1.302(+102)
Novo Sarajevo 736/699(-37)
Stari Grad Sarajevo 436/367(-69)
Trnovo 15/12(-3)
Vogošća 378/316(-62)
ŽUPANIJA: 4.754/4.517(-237)

UKUPNO: 14.211/13.480(-731 ili -5.14%)
Dakle ovo su dominantno bošnjačke županije(preko 2/3), tako da možemo otprilike vidjeti kakvo je stanje kod Bošnjaka za 2018.
Zanimljivo će biti pratiti podatke nakon 1.1.2020.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 00:33 

Usora1988 je napisao/la:

Jedini multietnički dio Mostara je onaj zapadni dio. U njemu Srbi i Bošnjaci žive razbacano po zgradama, dok Bošnjaka ima i u kućama u Podhumu i Zahumu.
Istočni dio, onaj koji se predstavlja kao tolerantni, građanski, "bosanski", etnički je očišćen od Hrvata. Treba reći kako i većina Srba živi na zapadnom dijelu. Druže se s Hrvatima, žene/udaju, navijaju za Zrinjski (paroh Radivoje Krulj :zubati)

Pogledaj ima li slobodnih stanova u Narenti, ili pričekaj nekoliko godina da se na mjestu Žitoprometa izgradi velebni stambeno-poslovni kompleks. Tik je uz Neretvu, a pogled pada na Univerzitet "Džemal Bijedić" i džamiju unutar kampusa, haha.
Ako si iz Usore, moj ti je prijedlog da kupiš stan u Žepču. Gradi se "Novo Žepče", a i manje nas je od Bošnjaka u samome gradu prema popisu 2013., iako ga na sljedećem popisu zasigurno preuzimamo. :yes

Ma imam u Bosni dvije kuće, jednu u gradu a jednu na selu. U gradu ovu preuredjujem u poslovni prostor a ova na selu će bit za život + 13 hektara zemlje iza kuće za povrće i voće.
Do prije dvije godine skoro da se zahebem i kupim kucu tamo kod Labina u jednom selu za 140 000 eura. Odustao sam. Više mi godi Hercegovina i krš a i podrijetlo nam je Hercegovačko. Ništa Žepče, samo Mostar :)

Di u Labin bokte najgori dio Istre :zubati
Dobro da si se spametovo

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 00:48 

U vezi prelaska nas na istočnu stranu Mostara vidim u tome što mi, a i Srbi ne želimo živjeti u njihovoj blizini.

Srbima je iz poniženja živjeti s Bošnjacima ( a ovi im se potajno dive ) , a kod Hrvata ne bi rekao da je toliko poniženje s njima živjeti nego više neka napetost kad će ti nož u leđa zabit, izdati te i slično, a kroz povijest smo više puta to doživili.

Tako da ja tu najveći problem vidim.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 01:38 

CroVares je napisao/la:
U vezi prelaska nas na istočnu stranu Mostara vidim u tome što mi, a i Srbi ne želimo živjeti u njihovoj blizini.

Srbima je iz poniženja živjeti s Bošnjacima ( a ovi im se potajno dive ) , a kod Hrvata ne bi rekao da je toliko poniženje s njima živjeti nego više neka napetost kad će ti nož u leđa zabit, izdati te i slično, a kroz povijest smo više puta to doživili.

Tako da ja tu najveći problem vidim.

Zato će se u istočni naseljavat Hrvati iz Bosne iz svih dijelova, ali i Hrvati iz Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske (studiranje pa onda nadju posao i ostanu). Hrvati iz Bosne (središnja Bosna, Sarajevo, Zenica, Tuzla, Kakanj itd.itd.) nemaju neku psihičku barijeru zivjeti sa Bosnjacima. Ionako sada zive manje više u mijesanim sredinama sa njima. Tako da u nekoj bliskoj budućnosti vidim istočni Mostar kao koloniju Bosanskih Hrvata i Hrvata iz Hrvatske, dok će zapadni dio grada bit većinom naseljen hercegovačkim Hrvatima. Kako vrijeme bude odmicalo, neće više bit važno tko je odakle doselio. Svi će bit hercegovci Hrvati :). Slična situacija kao u Izraelu sa Ashkenazi židovima i ovim Sefardima/Mizrahijima. Pozitivna stvar i psihološki jako bitna za Hrvate iz Bosne koji doseleu Mostar je ta što je grad blizu Hrvatske a i okružen je hrvatskim prostorom (zapadna Hercegovina pa sve do juga do granice sa Hrvatskom) dok je sada situacija za npr hrvata iz Jelaha, Tesnja ili Tuzle posve druga ( okružen je muslimanima) i samo ako kažeš Selam, si dobar.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 02:11 

Pa u muslimanskom getu na istočnoj strani je svaka 3. kuća džamija.
Onak, nikad ne bih rekao da tamo ima 20 tisuća muslimana. Ne bi dao ni 7 :D

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 05:44 

Al Jazeera Balkans
Mar 9, 2019

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 10:05 

Zato će se u istočni naseljavat Hrvati iz Bosne iz svih dijelova, ali i Hrvati iz Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske (studiranje pa onda nadju posao i ostanu). Hrvati iz Bosne (središnja Bosna, Sarajevo, Zenica, Tuzla, Kakanj itd.itd.) nemaju neku psihičku barijeru zivjeti sa Bosnjacima. Ionako sada zive manje više u mijesanim sredinama sa njima. Tako da u nekoj bliskoj budućnosti vidim istočni Mostar kao koloniju Bosanskih Hrvata i Hrvata iz Hrvatske, dok će zapadni dio grada bit većinom naseljen hercegovačkim Hrvatima. Kako vrijeme bude odmicalo, neće više bit važno tko je odakle doselio. Svi će bit hercegovci Hrvati :). Slična situacija kao u Izraelu sa Ashkenazi židovima i ovim Sefardima/Mizrahijima. Pozitivna stvar i psihološki jako bitna za Hrvate iz Bosne koji doseleu Mostar je ta što je grad blizu Hrvatske a i okružen je hrvatskim prostorom (zapadna Hercegovina pa sve do juga do granice sa Hrvatskom) dok je sada situacija za npr hrvata iz Jelaha, Tesnja ili Tuzle posve druga ( okružen je muslimanima) i samo ako kažeš Selam, si dobar.[/quTo

To kako će Hrvati iz Bosne, radi kulture suživota s Bošnjacima naseliti u istoĆni dio mislim da se nikad neće dogoditi,
- prvo Mostar više nije opcija bar u zadnjih pet godina , mislim kad bi bilo pitanje nitko se ne bih ni sjetio Mostara
- broj studenta Hrvata iz Bosne opada na Sveučilištu, zamjena Dalmoši i Nertvani iz Hrvatske ( imam nekretnine u Mo pa gledajući tko uzima stanove u najam )
U daljnjoj budućnosti ipak zbog bazena zapadne Hercegovine ( i mogućnosti kakvog -takvog usisavanja Hrvata iz drugih predjela) i svakako promjene gledišta stanovništva ( moje do Hita a....) ,postoji mogućnost prelaska Neretve u gradskoj zoni i naseljavanja.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 12:02 

Usprkos egzodusu, Dar al Bihac se odupire negativnim demografskim trendovima!

slika

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 12:34 

Robbie MO je napisao/la:
Usprkos egzodusu, Dar al Bihac se odupire negativnim demografskim trendovima!

slika

Pored kjafira sad ih se i ovi divljaci dovezali. Tezak je taj allahov put... :zubati

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 13:43 

Nemojte se drogirati da će Hrvati iz Dalmacije i Bosne ići poklapati Istoćni.
Što se tiče Istoćnog, student sa strane jedino ode na Stari most jednom godišnje ili na palaćinke na bulevaru i to je sve.

A ni nema nekog sadržaja koji bi te vukao "na drugu stranu".
Studentu je najbitnije da mu je lokacija unutar 5-10 minuta od Sveučilišta. Da si negdje u trokutu Rondo-Mepas-Student City, da ti je sve s ruke.

Padom broja studenata, gradnjom brojnih stanova, novih lamela Student Citya itd, stanarine su puno povoljnije u užem centru nego prije 3-5-7 godina. Periferiji je jako pala cijena, više nitko neće na "obronke Huma", Panjevine, Đikovine.

Što se tiče poklapanja trebalo bi jako poklopit Podhum, Zahum; nebodere oko Franjevačke, pa onda Centralnu zonu. Ako bi se to poklopilo kroz 10 godina onda se "napravija dobar posa"!!!

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 14:24 

pravnik95 je napisao/la:
Treba upotrijebiti srpski model demografskog poklapanja gradskih zona i to u sinergiji činjenice da smo vlast u gradu i zupaniji.

1. Poslovne prostore u centru izdavati Hrvatima (turizam)
2. Poticati izgradnju firmi i institucija u kojima su dominantno zaposleni Hrvati na istoku (EPHZ, Eronet itd.)
3. Izgraditi školu po HNP i crkvu na istoku pod izlikom da toga nema, a trebalo bi biti, u dominantno hrvatskom gradu

4. Zaustaviti stanogradnju na rubnim dijelovima juga, sjevera, a pogotovo zapada
5. Staviti na prodaju ruševine u istočnom dijelu grada (koje ce kupiti hr firme kao parcele za nove stanove)
6. Propagirati jedinstvenost Mostara kao grada bez podjela i granica
7. Podići hr spomenike na istoku, s obzirom da se radi o jednom gradu
8. U svakoj gradskoj zoni istoka gdje je to moguće graditi POS-ove stanove za nezbrinute obitelji, socijalne slučajeve, veterane HVO-a, njihovu djecu i udovice
9. Kad se popune sve praznine, sirenje grada i stambenih jedinica nastaviti na istoku u 2 smjera. Prema Blagaju i prema Potocima.
10. Primijeniti obrnuto proporcionalni Bugojanski model zapošljavanja u javnom sektoru. Kad musliman ode u mirovinu, na njegovo radno mjesto postaviti Hrvata

Vrijeme ce učiniti sve ostalo

Srbi nemaju institucionalnih prepreka da tako nešto naprave jer ne dijele svoj entitet. Pitanje je dakle koliko je to moguće napraviti u Federaciji, posebno ovo boldano, s obzirom da postoje neke nevidljive granice. Vjerujem da bi HDZ već sve ovo što si napisao napravio, međutim postoji i protumjera koju nama onda Muslimani mogu odraditi npr. u Novoj Biloj ili Novom Travniku.

Uglavnom, mislim da vlada jedan konsenzus Hrvata i Muslimana oko teritorija. Dakle, svoje gradite na svome, mi ćemo na svome, a građani neka rade gdje hoće i žive gdje hoće

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 14:36 

Ovo je wishful thinking jer očito nije čuo za mostarski statut, Bošnjaci su faktor i uvijek će biti faktor u Mostaru, od te teze treba započeti. Opet ponavljam, nemam problema s tim, bitno mi je samo da nisu prepreka hrvatskom razvoju u Mostaru, a tko je tko, i kome je Mostar koliko bitan pokazuju same brojke unazad 20 godina i to u bilo kojem kontekstu, od sportskih i kulturnih događaja, zdravstvene skrbi, visokog školstva, gospodarstva pa na kraju do demografskih pokazatelja i vitalnosti 2 naroda. Mostar je hrvatski grad budućnosti i to više nego ijedan drugi hrvatski grad računajući RH jer uz Zagreb samo Mostar ima političku težinu i elemente glavnog grada.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 14:54 

Mostarski statut je praktično ukinut. Kad će novi, ne zna se.

Kad malo razmislim, bolje da ga i nema još bar 10 godina.

1353 of 2558 - 52.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 15:08 

Nije ukinut, sporan je samo dio koji se tiče načina sastavljanja gradskog vijeća, a same nadležnosti unutar statuta su i dan danas takve da de facto mi odlučujemo o svojoj, a oni o svojoj strani i to 1/1.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 15:15 

Dobro nije direktno, ali indirektno, recimo hipotetski, ali bi sastavili gradsko vijeće sa dovoljnom većinom, mogli bi legalno promijeniti statut, tako da dođe na isto i sve se svodi na dugoročne trendove. Možda bude i Bošnjaka na HDZ listi.

1353 of 2558 - 52.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 18:38 

neretvanin je napisao/la:
Što se tiče poklapanja trebalo bi jako poklopit Podhum, Zahum; nebodere oko Franjevačke, pa onda Centralnu zonu. Ako bi se to poklopilo kroz 10 godina onda se "napravija dobar posa"!!!

Glede poklapanja Podhuma i Zahuma napravio sam komparaciju rezultata općih izbora 2006. i 2018. U "HB", odnosno "hrvatski blok" unio sam stranke samo s hrvatskim predznakom. Rezultati se odnose na izbore za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 2006. i 2018.
HB 2006. čine sljedeće koalicije:
1. HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO (HDZ 1990 HZ-HSS-HKDU-HDU-DEMOKRŠĆANI)
2. HDZ-HRVATSKA KOALICIJA-HNZ,HSP
3.HSP ÐAPIĆ-JURIŠIĆ I NHI-KOALICIJA ZA JEDNAKOPRAVNOST
HB 2018. čine sljedeće koalicije:
1. HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR
2. HRS
3. HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO HDZ 1990-HSP BIH-HNL

HB glasovi:ukupno glasova

PODHUM (sva biračka mjesta)
2006.: 807:1346-59,96%
2018.: 911:1320-69,20%

ZAHUM (sva biračka mjesta)
2006.: 1345:1806-74,53%
2018.: 1653:1954-84,60%

Možemo zaključiti kako se vidiljivo povećava broj Hrvata ili, u najmanju ruku, kako se povećava "hrvatstvo" u Hrvata. Ostale stranke su dobile glasove od rijetkih Hrvata unitarista, "lijanovića" (2006.), "građana" (SDP i Falatar), pripadnika mješovitih brakova, a o nacionalno osviještenim Bošnjacima govore sljedeći podatci:

SDA+SBB+BPS glasovi:ukupno glasova

PODHUM (sva biračka mjesta)
2018.: 99:1320-7,5%
ZAHUM (sva biračka mjesta)
2018.: 75:1954-3,84%

P.S. Na tri od šest birališta u Zahumu SBB je dobio više glasova od SDA, a BPS na četiri birališta u Zahumu nije dobio niti jedan glas. Na biralištu u Zahumu 2 "bošnjački blok" je dobio svega tri glasa.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2019, 23:42 

S obziron da neznan o Mostaru koji je sta dio,moze li mapa di je Zahum i Podhum ili objasnjenje!?!?!
I sta je sa Potocima i Vojnom...ima li tamo perpektive za nas,jer to nan je jeidno ostalo sjeverno od grada...neracunan Rastane koji su gotovo pa dio grada

I znan da nije tema...al jel ko zna mozda bolje koja je ovo shema sa Martinon Mlinarevic i Sejdon???

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2019, 00:01 

Dalmatia je napisao/la:
S obziron da neznan o Mostaru koji je sta dio,moze li mapa di je Zahum i Podhum ili objasnjenje!?!?!
I sta je sa Potocima i Vojnom...ima li tamo perpektive za nas,jer to nan je jeidno ostalo sjeverno od grada...neracunan Rastane koji su gotovo pa dio grada

I znan da nije tema...al jel ko zna mozda bolje koja je ovo shema sa Martinon Mlinarevic i Sejdon???

Imamo i Vrdi, to je jos sjevernije

Vojno naše skroz i preko mosta jos cca 1/3 Potoka
Vojno+Potoci 1233 popisana Hrvata. Vojno 474, Potoci 759. Ove godine u PRO Vojno upisano 13 djece

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2019, 10:20 

Nije mi jasno zašto HVO nije nikad Drežnicu osvojio da imamo kontrolu na Neretvi???

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2019, 11:22 

Nije mi jasno zašto HVO nije nikad Drežnicu osvojio da imamo kontrolu na Neretvi???

kako misliš kontrolu na neretvi? drežnice su slijepo crijevo u kanjonu između čvrsnice i čabulje, i da smo uzeli opet ti je sjeverno neretvom musli jablanica i sve ostalo.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2019, 11:31 

s one strane dinare je napisao/la:

kako misliš kontrolu na neretvi? drežnice su slijepo crijevo u kanjonu između čvrsnice i čabulje, i da smo uzeli opet ti je sjeverno neretvom musli jablanica i sve ostalo.

Drežnica je daleko najgori teren na balkanu te je istu nemoguce osvojiti ako se upada direktno dole. Probali smo pa cim smo uzeli 50 metara nas vojnik popi metak u celo i u tome stade cijela akcija. Trebalo je koristit taktiku iz ww2 kad su je partizani opkolili(zauzeli sve okolne vrhove) pa polako istjeravat prema Jablanici...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96113 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912 ... 3845  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Gavra Kačanski, Google [Bot] i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: