HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 lis 2025, 23:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96221 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919 ... 3849  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 22 ožu 2019, 20:40 

novovrijeme je napisao/la:
Bosnjak007 je napisao/la:
Al je go kurac bez perspektive. Ne bih tu zivio ni za milion zato vam omladina i bjezi odatle. I Sahara je velika ali slabo naseljena.

Jebo teritoriju bez smoga ha ja.
Sunce sija, prži, strašno.

Stinger19 je napisao/la:

pa dje nadje izrael da spominjes, zemlju 200 godina ispred hercegovackih hrvata, a i treba pogledati spanjolsko i grcko poljoprivredno cudo, pa i oni su barem 50 godina ispred vas. citava je eu sasula stotine milijardi u to. to su ljudi koji su od kamena napravili ono sto je hepok i kombinat neretva planirala tacno za 50 do 100 godina dolje, dok ih niste dotukli. sad se bavite poljoprivredom na nivou djiboutija. male parcele, klanje za cijenu mandarine i smilja bez kapitalnih ulaganja, na terenu gdje su dvije zetve godisnje normala.

A u Bosni ugalj rodio ko nikad. Koks probeharao.

Koks im moze probeharat samo na plucima, nigdje vise :zubati

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 20:58 

ZHŽ... prema Bosnjama neki zaostali krš i kamen, kamenjar, a u realnosti

"standard ravan prosjeku Europske Unije... zavidan privredni razvoj"

Ujedno, zupanija s najvisim izvozom po glavi stanovnika u BIH

1991. 88 992 stanovnika 96.80% stanovništva su Hrvati.
2013. 94 898 stanovnika 98,76% stanovništva su Hrvati.

12. mjesec 2018. oboren rekord, najveći broj živorođene djece u jednom mjesecu, prema FZS-u, IKAD! (((94)))
1. mjesec u ZHŽ živorođeni
2017. 35
2018. 38
2019. 52
U 2 mjeseca rođeno 146 djece + to je zupanija s najvecim brojem neevidentirane djece, rođene u Hrvatskoj, vidljive tek kod upisa u skolu.
Ista stvar je npr i sa Citlukom, po FZS 130-140 rodjene djece, u skolu se upisalo 195, pa 203 ako se ne varam, iduce godine. Pa daj koga zajebavate, samo sebe cini mi se

Bespredmetno je o ovome pricati, Hercegovina je najrazvijeniji dio BIH. Privreda u Bošnji je prodavanje 2 plasticne korpice divljih malina na Bonita ambalazi od banana sjedeci u blatu pokraj ceste Jajce - Donji Vakuf

Logika ova 2 bosnian muslim pacijenta na ovom forumu je:
Neiseljavamo = super, demografski smo jaci, poklopit cemo vas
Iseljavamo = opet super, bit ce deviza

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 21:51 

Kakav "treći". Bolje imati muslimane kmetove.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 21:56 

Citat:
12. mjesec 2018. oboren rekord, najveći broj živorođene djece u jednom mjesecu, prema FZS-u, IKAD! (((94)))
2017. 35
2018. 38
2019. 52
U 2 mjeseca rođeno 146 djece + to je zupanija s najvecim brojem neevidentirane djece, rođene u Hrvatskoj, vidljive tek kod upisa u skolu.
Ista stvar je npr i sa Citlukom, po FZS 130-140 rodjene djece, u skolu se upisalo 195, pa 203 ako se ne varam, iduce godine. Pa daj koga zajebavate, samo sebe cini mi se

Bespredmetno je o ovome pricati, Hercegovina je najrazvijeniji dio BIH. Privreda u Bošnji je prodavanje 2 plasticne korpice divljih malina na Bonita ambalazi od banana sjedeci u blatu pokraj ceste Jajce - Donji Vakuf

premalo, prekasno, hvatanje za slamku i velika disproporcija prema potrebama. nemas predstave o bogatstvu bosnjaka, koje je daleko vece nego sto ti mislis. o tome se ne prica, ali se prica o losim primjerima. nikad ovako dobro nismo zivjeli i imali veci standard zivota. mi smo bili barem 100 godina najveca i obespravljena sirotinja, vecinom drustveni marginalci, a danas smo daleko odskocili, blagostanje nije doseglo sve, ali je to kriva politika kriminogene SDA i veleizdajnickog sdp-a. novca ima, ali se pogresno dijeli.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 22:01 

Stinger19 je napisao/la:
Citat:
2017. 35
2018. 38
2019. 52

premalo, prekasno, hvatanje za slamku i velika disproporcija prema potrebama. nemas predstave o bogatstvu bosnjaka, koje je daleko vece nego sto ti mislis. o tome se ne prica, ali se prica o losim primjerima. nikad ovako dobro nismo zivjeli i imali veci standard zivota. mi smo bili barem 100 godina najveca i obespravljena sirotinja, vecinom drustveni marginalci, a danas smo daleko odskocili, blagostanje nije doseglo sve, ali je to kriva politika kriminogene SDA i veleizdajnickog sdp-a. novca ima, ali se pogresno dijeli.

Kakva slicnost izmedju Stingera i Fadila Novalica... :D

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 22:26 

Stinger19 je napisao/la:
Citat:
2017. 35
2018. 38
2019. 52

Vama su mrvice "veliki standard". Netko vam provuce vodovod kroz selo, eto STANDARDA. Jbt, ovdje gdje ja zivim, a to ti je sat ipo voznje od Bihaca, sporazumjeva se da imas sve moguce prikljucke racunajuci kanalizaciju i EVN plin. Asfalt i javna rasvjeta da ne pricam. Kod vas STANDARD izgleda neasfaltirana cesta, trula drvena bandera s namontiranom lampom svakih 50-100 metara.

Kao fol losiji smo neko ikada, a obaramo rekorde. Barem sto se Hercegovine tice. I to vas FZS kaze, nisu to nikakvi crkveni podatci ili sto li ti ja znam sto. 2018. je isto vazna jer osim velikog napretka u ZHŽ imamo rast tocnije vracanje brojke rodjenih Hrvata u Rami i Stocu. I razbijanje mita da je Čapljina "pukla", a rodilo se skoro 200 djece + rodiliste u Metkovicu ima najvecu brojku rodjenih u posljednih 10 godina. Uzmi malo kartu pa vidi gdje je Metkovic. Znam ja covjeka sto zivi u Metkovicu, a ispod balkona mu nogometno igraliste od NK GOŠK Gabela.

Kupres pozitivan PP... Halooooooo, kad se to zadnji put dogodilo. 32 rodjene djece ako se ne varam.

A pogle vas, -800 u godinu dana. I jos otkad FZS zna za sebe frizirate podatke za nekih 1000-1500 (ili da, ne upise se svako u skolu, kako su bosnian muslims to ono opravdavali)

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 22:52 

Da vidimo kako drzite a prepolovili ste se u odnosu na zadnji popis. Srbe je dovoljno pustiti da sami vladaju i glodju se izmedju, a autobuska stanica u BL svaki dan puna putnika za zapad. MasAllah.

Puna al Muslimana. :zivili
Posto iz USK nema autobusa za Njemacku.

Aha naravno. Znam dvoje iz BL koji su prosle godine otisli a imaju Vss. Koliko li je tek vasih zidara, medicinara..
Znam da ti se lakse tjesit da su to sve muslimani. Hahah

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 22:57 

1986 je napisao/la:
Ljudi idu gdje vise zaradjuju. To samo pokazuje da vi u ZHŽ sve manje radno sposobnih imate. Da bi mogli poslovat trebaju vam radnici koje cete morati dobro placati, svojih nemate znaci Bosnjake cete morati placati. Mi smo opet na dobitku jer oni koji ne odu vani dobro ce ovdje zaradjivati.

Dakle, više zarađuju u Hercegovini nego u Kaknju, a koji post ranije si napiso da osim Aluminija koji je na škrgama i EP HZHB nemamo ništa.

Vi stvarni ne znate ko vam glavu nosa.

Ne blentovino, imate to malo privrede ali ipak selite jer vam je i 1000km malo. Zato Bosnjo dodje i radi pa i kod vas. Mi imamo posla ali su jos uvijek slabije placeni, istina ide to na gore sve vise jer fali ljudstva. Nekom logikom kad i u tom Kaknju zafali radne snage takvi nece ni ici u Siroki jer ce se za njih otimat i u Kaknju. Samo me zanims ko ce vam onda radit u Premieru, Bet Live i sl.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 23:06 

A place vam rastu jer vam se narod iseljava pa nema ko da radi. Vidiš, opet si kontradiktoran. Neiseljavamo jer su place sve veće i veće, a place su veće jer ljudi iseljavaju pa ih fali. Kakanj, Zavidovići, Maglaj i Kalesija su neke od općina sa zavidnim padom rodjene djece u prošloj godini. USK vise neću ni spominjati, katastrofalni padovi u svega par godina. Ti ako misliš da se vise nećete iseljavati jer ste zadovoljni i s puno manje toga u materijalnom smislu, ili negiras realnost ili ne poznajes mlade generacije.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 23:19 

Od muljanja, ubacivanja u kutije listice ljudi koji i ne glasaju, glasanja mrtvih, onih koji su iselili i sl.
Svake izbore se krade uveliko, kupuje, podmicuje, a SNSD u RS to sve drzi pod kontrolom+ izlaznost(opce je poznato da ste vi Srbi stoka sitnog zuba koja izbore shvaca kao rat, onaj ko ne izadje podrzava rusenje RS-a i sl- dakle klasicne budale).
Zato i jeste bijeda sa 180 KM penzijom i unistenim svim mogucim firmama, al zato imate "Delta siti"na koji ce donijeti 3000 radnih mjesta. Hahahha
P.s. 700 k glasaca sa Bosnjacima i Hrvatima. Ne lupaj budalo

Znaci pored toliko posmatraca sto stranih sto domacih Srbi laziraju jedno 300.00 glasackih listica?
E svaka nam cast.
Sta ima jos kod Srba, šta prića ćaršija, aj nam isprićaj. Srbi su mitska bića. :zivili
BTW Bosnjaci su imali nekih 30.000 glasova a Hrvati 2.000.
Toliko o tom.

Ne laziraju 300k budalo glupa ali se na svakom birackom mjestu moze ubaciti desetine listica. A skontaj sam koliko birackih mjesta bude. To se svake izbore desava. Takodje stranci ne vode izborni proces nego samo dodju budu kratko i odu.
Domaci su uglavnom stranacki puleni spremni na sve.
Uostalom vidjeli smo javno kako Dodik prijeti da se ne smije glasati za Vukotu. Sta se tek van oka javnosti radi.
Niste vi mitska bica nego stoka koja ce jest slamu ali srbovat i autobusima izlazit na izbore, muljat sa birackim spiskovima jer drzite CIK, ne brisati mrtve sa spiskova, krasti izborne listice....
P.s. Bosnjaci i Hrvati za NSRS cca. 46 000 glasova.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 23:25 

Naša Kvačica je napisao/la:
Al je go kurac bez perspektive. Ne bih tu zivio ni za milion zato vam omladina i bjezi odatle. I Sahara je velika ali slabo naseljena.

Ja se sve slažem. Najbolje da se raziđemo, a mi ćemo se patiti u Sahari po ovoj vrućini. :palacgore1

Sto se mene tice a i vecine Bosnjaka ZHK i K10 uvijek mozete odvojiti kao i sve selendre u HNK osim Mostara, Jablanice i Konjica.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 23:32 

Naša Kvačica je napisao/la:

Ja se sve slažem. Najbolje da se raziđemo, a mi ćemo se patiti u Sahari po ovoj vrućini. :palacgore1

Sto se mene tice a i vecine Bosnjaka ZHK i K10 uvijek mozete odvojiti kao i sve selendre u HNK osim Mostara, Jablanice i Konjica.

Nikakav razlaz ni kidanje teritorija bosne moje. Bar jos 10 godina...

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2019, 23:55 

pravnik95 je napisao/la:
A place vam rastu jer vam se narod iseljava pa nema ko da radi. Vidiš, opet si kontradiktoran. Neiseljavamo jer su place sve veće i veće, a place su veće jer ljudi iseljavaju pa ih fali. Kakanj, Zavidovići, Maglaj i Kalesija su neke od općina sa zavidnim padom rodjene djece u prošloj godini. USK vise neću ni spominjati, katastrofalni padovi u svega par godina. Ti ako misliš da se vise nećete iseljavati jer ste zadovoljni i s puno manje toga u materijalnom smislu, ili negiras realnost ili ne poznajes mlade generacije.

Da ti nacrtam. Ljudi odlaze, plata raste, ne raste svuda isto, imas firme sa 1200 KM platama, i tu ce ljudi ostati, ali imas i one sa 600 KM, odatle odlaze i odlazit ce i to onda djeluje na trziste sto za posljedicu ima rast vrijednosti satnice. Ne desava se povecanje svuda ravnomijerno, medjutim neminovno je jer poslodavac koji misli opstati morat ce se prilagoditi. Razlika izmedju vas i nas je sto ce Bosnjak raditi za 900-1000 KM i ostati tu..90% Bosnjaka tako razmislja, onih 10% ce otici jer zeli nove izazove, napredovanje, vise novca. Ovih 90% ako ima dobru platu nece otici i kad se dostigne neki nivo plate ogromna vecina Bosnjaka nece vise odlaziti.
U nekim firmama koje vode Bosnjaci vec imas takve plate, ali treba mnogo jos da se poslodavaca opameti pa da se egzodus zaustavi. Zbog toga ljudi koji ne zele ici vani dodju i rade kod vas jer vi vec dugo nemate radne snage pa placate vise. Jesi ukapirao?

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 00:22 

pravnik95 je napisao/la:

Da ti nacrtam. Ljudi odlaze, plata raste, ne raste svuda isto, imas firme sa 1200 KM platama, i tu ce ljudi ostati, ali imas i one sa 600 KM, odatle odlaze i odlazit ce i to onda djeluje na trziste sto za posljedicu ima rast vrijednosti satnice. Ne desava se povecanje svuda ravnomijerno, medjutim neminovno je jer poslodavac koji misli opstati morat ce se prilagoditi. Razlika izmedju vas i nas je sto ce Bosnjak raditi za 900-1000 KM i ostati tu..90% Bosnjaka tako razmislja, onih 10% ce otici jer zeli nove izazove, napredovanje, vise novca. Ovih 90% ako ima dobru platu nece otici i kad se dostigne neki nivo plate ogromna vecina Bosnjaka nece vise odlaziti.
U nekim firmama koje vode Bosnjaci vec imas takve plate, ali treba mnogo jos da se poslodavaca opameti pa da se egzodus zaustavi. Zbog toga ljudi koji ne zele ici vani dodju i rade kod vas jer vi vec dugo nemate radne snage pa placate vise. Jesi ukapirao?

Kralju ti tu objašnjavaš, a oni te šprdaju jer si kontradiktoran. Kao da svi ne znaju taj proces. Joj da je skontat nešto, ha?

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 01:13 

Znaci pored toliko posmatraca sto stranih sto domacih Srbi laziraju jedno 300.00 glasackih listica?
E svaka nam cast.
Sta ima jos kod Srba, šta prića ćaršija, aj nam isprićaj. Srbi su mitska bića. :zivili
BTW Bosnjaci su imali nekih 30.000 glasova a Hrvati 2.000.
Toliko o tom.

Ne laziraju 300k budalo glupa ali se na svakom birackom mjestu moze ubaciti desetine listica. A skontaj sam koliko birackih mjesta bude. To se svake izbore desava. Takodje stranci ne vode izborni proces nego samo dodju budu kratko i odu.
Domaci su uglavnom stranacki puleni spremni na sve.
Uostalom vidjeli smo javno kako Dodik prijeti da se ne smije glasati za Vukotu. Sta se tek van oka javnosti radi.
Niste vi mitska bica nego stoka koja ce jest slamu ali srbovat i autobusima izlazit na izbore, muljat sa birackim spiskovima jer drzite CIK, ne brisati mrtve sa spiskova, krasti izborne listice....
P.s. Bosnjaci i Hrvati za NSRS cca. 46 000 glasova.

46.000 sa poštom.
Ne znam što spominješ Hrvate? Hrvata nema a i nisu sa vama u savezu. Ni 2.000 glasova.
Vi iduće izbore nećete preci ni izborni prag. Predstavljace vas Muslimani iz SNSDa u Skupstini.
Gotovo Mujo iz RS ste izbrisani.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 15:50 

U predzadnje 4 školske godine broj upisanih u srednje škole je za ovoliko manji nego broj upisanih u osnovne škole.
(Mješovite županije sam odprilike stavio po popisu stanovništva. Hercegbosanska županija, Kanton 10, sam radi manje komplikacije stavio na minus samo Hrvatima.)

Muslimanima nedostaje 19170 upisanih u srednje škole u predzadnje 4 školske godine. 19170 x 2 roditelja, i recimo x bar jedna sestra/brat = 57.510
Hrvatima nedostaje 4644 upisanih u srednje škole u predzadnje 4 školske godine. 4644 x 2 roditelja, i recimo x bar jedna sestra/brat = 19.932

Tu nisu računati oni muslimani koji napuštaju RS.
Moram negdje pronaći za zadnjih 10 godina.

Trend je jasan.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 16:16 

BBC je napisao/la:
U predzadnje 4 školske godine broj upisanih u srednje škole je za ovoliko manji nego broj upisanih u osnovne škole.
(Mješovite županije sam odprilike stavio po popisu stanovništva. Hercegbosanska županija, Kanton 10, sam radi manje komplikacije stavio na minus samo Hrvatima.)

Muslimanima nedostaje 19170 upisanih u srednje škole u predzadnje 4 školske godine. 19170 x 2 roditelja, i recimo x bar jedna sestra/brat = 57.510
Hrvatima nedostaje 4644 upisanih u srednje škole u predzadnje 4 školske godine. 4644 x 2 roditelja, i recimo x bar jedna sestra/brat = 19.932

Trend je jasan.

Uz dužno poštovanje, ali uspoređuješ neusporedivo. Na brojke koje navodiš od bitnog uticaja je i period uvođenja devetogodišnjeg školovanja u osnovnim školama, koji je kao što znamo jako šaroliko u FBiH. Tako da se navedene brojke teško mogu koristiti za komperativnu statistiku. S druge strane upis u osnovne škole jasno pokazuje "trenutnu" demografsku obnovu i bez obzira na sva propagandna prepucavanja odnos Bošnjaka, Srba i Hrvata u zadnjih 10 godina kod podmladka varira oko +-1%.

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 16:19 

Ljuforumas je napisao/la:

Kralju ti tu objašnjavaš, a oni te šprdaju jer si kontradiktoran. Kao da svi ne znaju taj proces. Joj da je skontat nešto, ha?

Sprdaju me budale koje kazu da Bosnjaka ima 1,35 miliona, da je izvor izbori 2018, a onda kazu za njih je starosna dob kriva jer mi imamo vise glasova u Mostaru i jer smo u ravni u HNK, da smo lazirali 250k ljudi na popisu... Itd itd. Jesi ti glup. Pa vi ste za sprdnju. Ja sam samo napisao kako tece proces, niko ne spori da ljudi odlaze, ali sam objasnio da to dijelom ima i prednosti. Sta je tu kontradiktorno?

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 16:37 

Sandalj je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Trend je jasan.

Uz dužno poštovanje, ali uspoređuješ neusporedivo. Na brojke koje navodiš od bitnog uticaja je i period uvođenja devetogodišnjeg školovanja u osnovnim školama, koji je kao što znamo jako šaroliko u FBiH. Tako da se navedene brojke teško mogu koristiti za komperativnu statistiku. S druge strane upis u osnovne škole jasno pokazuje "trenutnu" demografsku obnovu i bez obzira na sva propagandna prepucavanja odnos Bošnjaka, Srba i Hrvata u zadnjih 10 godina kod podmladka varira oko +-1%.

Taj period je završen 2012. godine, prije ove statistike (za muslimanske škole). Za one hrvatske škole gdje nije ne mijenja nimalo statistiku.
Ne govorim ja o natalitetu i rođenima. Vas jebe bježanija poslije rođenja. Kao što vidimo u ovom primjeru. Nikakva, baš nikakva, natalitetna politika vas ne može spasiti od ovog trenda. Osim da nekim čudom pronađete naftu u Bosni. Da je vrijedna pumpanja. Požurite svi već pričaju o prelasku na električna vozila.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 17:45 

BBC je napisao/la:
Taj period je završen 2012. godine, prije ove statistike (za muslimanske škole). Za one hrvatske škole gdje nije ne mijenja nimalo statistiku.
Ne govorim ja o natalitetu i rođenima. Vas jebe bježanija poslije rođenja. Kao što vidimo u ovom primjeru. Nikakva, baš nikakva, natalitetna politika vas ne može spasiti od ovog trenda. Osim da nekim čudom pronađete naftu u Bosni. Da je vrijedna pumpanja. Požurite svi već pričaju o prelasku na električna vozila.

Džaba objašnjavati osobi koja želi da živi u samozabludi!
Eto po tebi svi se Bošnjaci iseljavaju čim postanu punoljetni, a i dalje iz godine u godinu uprkos katastrofalnom natalitetu uspijevaju da upišu procentualno više osnovaca u FBiH nego što ih je popisano na zadnjem popisu.
Hrvati se po Hercegovini kote ko zečevi, ali procentualni udio osnovaca Zap-Herc kantona nikako da poraste.

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 18:09 

Ne znam o čemu mlatiš. U svakoj vašoj županiji ste u minusu sa upisnicima u osnovne škole.
Sarajevo zbog preseljavanja vam se drži na istoj razini, iako sudeći po svemu i njega čeka isti trend.

Privitak/ci:
statistika_upis_skole.JPG
statistika_upis_skole.JPG [ 175.61 KiB | Pogledano 5773 put/a. ]
Prvacici_fbih.JPG
Prvacici_fbih.JPG [ 101.45 KiB | Pogledano 5773 put/a. ]

PostPostano: 23 ožu 2019, 18:12 

Poslije ratna urbanizacija Bošnja po srednjoj Bosni dovodi do toga da isti nemaju više ( 4-5 djece) kao njihovi očevi, koji su živjeli po obrnocima Novog Travnika, Busovače Bugojna itd( Bošnjo u gradovima -čaršijama nije nikad imao puno djece, međutim kad se neko s obronaka planina spusti u Bugojno dosta dvoje i prekoviše) .
Hrvatima su se ti procesi dogodili od II svj.rata pa do 80tih godina 20 stoljeća. Zašto to govorim, usporedbe radi kolege na poslu iz B kompontente imaju po troje ili četvero braće i sestara dok kod nas 1 il 2 brata-sestre.
Dio Bosne gdje će #muslimalert, iseliti osim USK je i Središnja Republika, jednostavno ne mogu ovdje podići plaće iznad 800 KM neto- 1400 brutto,(ovdje u SBŽ industrija i usluge su još uvijek oko 500 KM plaće) jer bi bilo ekonomski nemoguće poslovati u 90% gospodarstva.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 18:36 

BBC je napisao/la:
Ne znam o čemu mlatiš. U svakoj vašoj županiji ste u minusu sa upisnicima u osnovne škole.
Sarajevo zbog preseljavanja vam se drži na istoj razini, iako sudeći po svemu i njega čeka isti trend.

Da li sam ja negdje tvrdio suprotno?
U odnosu na 2006/2007 "bošnjački" kantoni u prošlom desetljeću bilježe sljedeći apsolutni pad:

Bihać ca. 10.000
Tuzla ca. 14.000
Zenica ca. 10.000
Sarajevo ca. 3.500
Goražde ca. 1.000

Znači svi su kantoni apsolutno u minusu i to niko ne negira. Gledano pak procentualno, a to je ono što određuje buduću etničku strukturu stanovništva pad u hrvatskim kantonima je viši. Ako uzmemo kao činjenicu da upravo u tim kantonima imate iznadprosječan natalitet - bar to većina ovdje tvrdi - onda je upravo u njima prisutna iznadprosječna emigracija.

Šta pak donosi budućnost niko sa sigurnošću nemere tvrditi. Vrlo vjerovatno će se apsolutnim otvaranjem granica dodatno povećati iseljavanje kako Srba tako i Bošnjaka. Pitanje je samo za koliko? O tome ćemo pak diskutovati tamo oko 2030-e.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 19:02 

Diskutiramo i sad, neka teme. Tko se pisane riječi boji još.
Vaša budućnost ovisi o tome koliko vam Bakir, SDA, DF, SDP otvore radnih mjesta i dovedu bogatih investitora. Pa ih vi na izborima nagovarajte da blokiraju i paraliziraju državu. Be my guests.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2019, 21:36 

Ljuforumas je napisao/la:

Sprdaju me budale koje kazu da Bosnjaka ima 1,35 miliona, da je izvor izbori 2018, a onda kazu za njih je starosna dob kriva jer mi imamo vise glasova u Mostaru i jer smo u ravni u HNK, da smo lazirali 250k ljudi na popisu... Itd itd. Jesi ti glup. Pa vi ste za sprdnju. Ja sam samo napisao kako tece proces, niko ne spori da ljudi odlaze, ali sam objasnio da to dijelom ima i prednosti. Sta je tu kontradiktorno?

Lupaš stalno jedno te isto. Skačeš s teme na temu. Nabrojao si tu sada 6 različitih tema pokušavajući se izvući od odgovora. Jesam, ja sam glup, i to zato jer sam ti uopće pokušao nešto objasniti. Objasnio si proces koji je objasnjen šest tisuća puta, onako hladno kao da nije tvoj posao, na totalno drugu temu. Ja se nadam da ostali bošnjački forumaši nisu ovakvu, jer ovo je smiješno. Toliko nepotrebnog u jednom tekstu. Ali, da nije već objašnjeno pa i nekako. A tek kopčanje. Odlično! Odlično!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96221 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919 ... 3849  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: maremare, Mostarski Gavran, Perun_Velež, Teuton, Tomba17 i 46 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: