|
|
Stranica: 918/3851.
|
[ 96254 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
BBC
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 18:23 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Robbie MO ima originalan potpis. Uvijek mislim sjebao mi se pixel na display-u.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 18:42 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ukupno u 2. i 3. mjesecu 2019. godine u najvecem bosnjackom kantonu (tuzlansko rodiliste predstavlja uzorak od 20% na njihovoj populaciji) pad je oko -4%.
Ovo je drugi kanton koji je najvise pogodjen iseljavanjem.
Po meni oko -1% do maksimalno -1.5% pada se moze generalno pripisati smanjenju broja majki (generacije su sve malobrojnije), sve preko toga je ili emigracija ili slucajna fluktuacija. Tuzla je raspali grad koji ima više stanovnika od Mostara, a manje zaposlenih i rođenih. Grad je zagađen kao i Sarajevo. Što ima Tuzla osim oronulih i starih industrijskih zagađivača u kojima bošnjakistanci rade za 200€? Bošnjaci Tuzle mogu samo sanjati u svom gradu kompanije poput Nsoft Mostar, Violete Grude, Grafotisak Grude, Feal Široko Brijeg, Ez engineering Široki Brijeg ili iForm d.o.o. Široki Brijeg. Muslimančine Tuzle i Sarajeva preziru kamenjar, a taj kamenjar generira više radnih mjesta danas u odnosu na 1989. godinu. U Hercegovini među Hrvatima vlada poduzetnost i inovativnost, a Tuzla je raspali komunistički grad koji ima manje radnih mjesta danas u odnosu na 1989., te katastrofalnu vitalnu sliku. Svaki normalni Hrvat se odavno pokupio iz te tuzlanske zagađene vukojebine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 20:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85327 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ma Tuzla je muslimanska Rijeka, a po izgledu Pripyat. Komunisticke spavaonice nasumicno razbacane na 20 km šume. Nema ni centra grada ni kompaktnosti. Nije se za čuditi sto opada stanovnistvo, to čudo ne bi trebalo imati preko 50 000 stanovnika dugoročno.
A "veca" je od Mostara samo zbog proizvoljnih administrativnih granica naselja i opcine.
Mislim da nema sanse da ikada vise bude imala rodjenih od Mostara, to vrijeme je proslo. Razlika se samo povecava.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 20:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ma Tuzla je muslimanska Rijeka, a po izgledu Pripyat. Komunisticke spavaonice nasumicno razbacane na 20 km šume. Nema ni centra grada ni kompaktnosti. Nije se za čuditi sto opada stanovnistvo, to čudo ne bi trebalo imati preko 50 000 stanovnika dugoročno.
A "veca" je od Mostara samo zbog proizvoljnih administrativnih granica naselja i opcine.
Mislim da nema sanse da ikada vise bude imala rodjenih od Mostara, to vrijeme je proslo. Razlika se samo povecava. Što misliš Robbie, ima li drastični pad natalieta u Tuzli veze i sa zagađenim zrakom pa u konačnici i zagađenom vodom? Zna se da zagađenje zraka i vode može biti uzrok steriliteta i neplodnosti. Inače, kad već spominješ Rijeku, ta Rijeka se stvarno pretvara u tešku selendru. Rijeka je uz Pulu najskuplji grad u Hrvatskoj i ljudi masovno iz Rijeke iseljavaju jer su plaće u Rijeci 30% niže od Zagrebačkih, a režije iste. Rijeka godišnje ima dvije tisuće stanovnika manje i sve starije stanovništvo. Gradske financije su devastirane, preko 250 milijuna kn proračunskog deficita se nekupilo zadnjih godina. U Rijeci vlada kronična nelikvidnosti zbog koje se grad svake godine u sve većim iznosima kratkoročno zadužuje. SDP bi odavno tamo propao da im nema puna BiH-ovaca i to bosanskih Srba i Bošnjaka. 90% Srba Rijeke su BiH podrijetla poput Jovanovića kojem je tata iz Pelagićeva i to je desetak tisuća sigurnih glasova za SDP, a tu je još i 5 tisuća bošnjačkih glasova plus još onih iz mješanih brakova. 48% stanovništva Rijeke nije rođeno u Rijeci, a od 52% koji su rođeni u Rijeci, njih 90% su potomci ovih 48% doseljenika. Uglavnom, SDP-ovci su uništili grad koji je od 1850. godine gospodarski vukao Hrvatsku. Od nekadašnje najveće luke istočnog djela Austro-Ugarske, osme luke Europe, grada koji je imao izravnu putničku vezu s New Yorkom prije prvog svjetskog rata, grada s najvećom rafinerijom nafte u Europi 1908., grada s 20 hotela (dok je Zagreb imao 3!), grada u kojem je električni tramvaj prometovao 11 godina prije Zagreba, grada u kojem je bila podignuta najviša zgrada Kraljevine Jugoslavije (Hotel Neboder) – do današnje nakaradne stare proesdepeovske palanke sa nekoliko glavnih orjentira koja demografski propada. 1991.:194 tisuće, 2001.: 155 tisuća, 2011.: 128 tisuća, a procjene za popis 2021. govore: 110 tisuća stanovnika u Rijeci i prosjek godina stanovnika Rijeke 50. 2017. godine je u Rijeci rođeno nešto malo više od 900 djece, a umrlo 1500 stanovnika i tako zadnjih 30 godina. Demografska i ekonomska katastrofa o kojoj mediji šute jer je Rijeka utvrda ljevice i ne može se negativno pisati o ljevičarskom "raju na zemlji".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 20:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85327 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Nema natalitet u Tuzli veze sa zagadjenjem, pogledaj Afriku i Indiju. Sto se tice Rijeke, taj grad ce s gubitkom stanovnika biti sve manje bitan. Rijeka sa 200 000 i Rijeka sa 100 000 nije jednako bitan grad. Kao ni Rijeka sa 70 000 cemu dugorocno tezi. Rijeka nema nista osim olupinu Titovog broda. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 29 ožu 2019, 22:00 |
|
|
|
Kakva je situacija sa Hrvatima tuzle ? Jel itko upoznat u istu?
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 01:23 |
|
|
|
Istine radi, Grad Rijeka 1991-2001-2011 je imala sljedece brojke 165.904 144.043 128.624 Ne mijesati ex opcinu Rijeka iz SRH sa danasnjom Rijekom jer je to usporedjivanje kruski i jabuka i samo ispadate smijesni jer u silu Boga pokusavate opravdati propast Rijeke vlascu SDP-a. Cinjenice treba imati na umu a to je da je danasnja Rijeka ekvivalent nekadasnjem naseljenom mjestu Rijeka a brojke su ove gore koje sam napisao. Sa 165 K na 128 K.
Sto se tice predratne ex opcine Rijeka, a to je Grad Rijeka + opcine Kastav, Viškovo, Grobnik, Kostrena, Bakar, Kraljevica, Klana ona ima cca 180.000 stanovnika prema popisu 2011. Opcina Rijeka iz SRH je imala cca 200.000 stanovnika dakle pad je dakle 20.000, ilitiga gradu populacija pada a okolici raste sto je slican primjer u gotovo svim vecim primorskim gradovima (Split, Dubrovnik...) samo to se nece pravdat vlascu HDZ-a.
Rijeka je inace jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj u svakom pogledu i ako je ona selendra onda je i Zagreb selendra, a Split pogotovo.
Naravno ja sam anti Hrvat i cetnik jer ovo pisem isto kao sto sam protivnik svega hrvaCkog jer pisem da je Mamic kriminalni otpad kojem je mjesto u zatvoru skupa s pajdasima iz HNS-a i Dinama i svom bagrom koja je drzala ljestve dok je gazda krao.
Rijeka selendra nerazvijena, a kurac bi si popusili da imamo u BiH jednu takvu hrvatsku nerazvijenu selendru koja vise ima prihoda od dentalnog turizma nego sto ga ima citav Mostar od regularnih turista. Malo na zemlju momci.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ljuforumas
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 01:40 |
|
|
PCM je napisao/la: Istine radi, Grad Rijeka 1991-2001-2011 je imala sljedece brojke 165.904 144.043 128.624 Ne mijesati ex opcinu Rijeka iz SRH sa danasnjom Rijekom jer je to usporedjivanje kruski i jabuka i samo ispadate smijesni jer u silu Boga pokusavate opravdati propast Rijeke vlascu SDP-a. Cinjenice treba imati na umu a to je da je danasnja Rijeka ekvivalent nekadasnjem naseljenom mjestu Rijeka a brojke su ove gore koje sam napisao. Sa 165 K na 128 K.
Sto se tice predratne ex opcine Rijeka, a to je Grad Rijeka + opcine Kastav, Viškovo, Grobnik, Kostrena, Bakar, Kraljevica, Klana ona ima cca 180.000 stanovnika prema popisu 2011. Opcina Rijeka iz SRH je imala cca 200.000 stanovnika dakle pad je dakle 20.000, ilitiga gradu populacija pada a okolici raste sto je slican primjer u gotovo svim vecim primorskim gradovima (Split, Dubrovnik...) samo to se nece pravdat vlascu HDZ-a.
Rijeka je inace jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj u svakom pogledu i ako je ona selendra onda je i Zagreb selendra, a Split pogotovo.
Naravno ja sam anti Hrvat i cetnik jer ovo pisem isto kao sto sam protivnik svega hrvaCkog jer pisem da je Mamic kriminalni otpad kojem je mjesto u zatvoru skupa s pajdasima iz HNS-a i Dinama i svom bagrom koja je drzala ljestve dok je gazda krao.
Rijeka selendra nerazvijena, a kurac bi si popusili da imamo jednu takvu hrvatsku nerazvijenu selendru koja vise ima prihoda od dentalnog turizma nego sto ga ima citav Mostar od regularnih turista. Malo na zemlju momci. Ne samo to, već treba uzeti u obzir i ono što ja stalno ponavljam,a to su različite metodologije triju navedenih popisa. Osim toga, kao šo je već navedeno, današnji Grad Rijeka gotovo je jednak kao naselje Rijeka( grad+1 naselje), a taj dio nema nekog pretjeranog mjesta za širenje. Pisao sam o tome na forum.hr, okolne općine kao što su Viškovo, gotovo cijeli Krk i slično, bilježe rast broja stanovnika, tako da cijela Primorsko-goranska i ne stoji tako loše unatoč izrazito lošem fertilitetu, a tako i natalitetu, upravo zbog migracija(izuzev posljednje 3 godine za koje imamo podatke kada se intenzivirao odlazak u inozemstvo prilikom ulaska u EU, no vrlo brzo se migracija, barem prema mojim očekivanjima, vraća u pozitivu).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 01:49 |
|
|
Ljuforumas je napisao/la: Vujadin je napisao/la: NAJPOZNATIJI hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: "Ima nas samo 3.95 milijuna."
Ako je od toga 91% Hrvata, znači ima vas svega 3.6 miliona. Šterc je jedan od demografa u Hrvatskoj, no meni je skroz irelevantan jer na sav glas uspoređuje popise iz 1991. i 2001. hladno bez korigiranih podataka kao da se u tom razdoblju nisu promjenile tri metodologije popisivanja. A sjećam se i kada je 2015. za 2016. predviđao 32.000 rođenih. Priča o basnoslovnoj emigraciji, pritom zanemarujući imigraciju koja postaje sve važniji faktor. Bio je stranački podoban i ubacio se, a doktorat je stekao mnogo kasnije, tek nedavno. Često lupeta kojekakve sulude fiks ideje, tako da cijeli taj odsjek na PMF-u ja odmah križam. Višestruko su meni osobno bolji profesori demografije s Ekonomskog fakulteta i Katedre za demografiju, počevši s legendarnom Alicom Wertheimer-Baletić, zatim Anđelkom Akrapom, Jakovom Gelom, Ivanom Čipinom i Marinom Strmotom. Po meni osobno, mnogo stručniji demografski kadar izlazi s tog Fakulteta, a tu je na tisuće kvalitetnih radova. Ta brojka od 3.95 milijuna je vjerojatno nešto viša, no nismo daleko ni od tih brojki. Do Popisa, držimo se Procjena broja stanovnika DZS-a, a ne kojekakvih kvazi profesora koji gataju da je višestruko ljudi iselilo nego što pokazuju službene statistike. Nemam ja ništa protiv nataliteta od 9.5 i fertiliteta od 1.65, ali do te brojke realno još nismo došli. – Po mom sudu, sada imamo ispod četiri milijuna stanovnika s obzirom na to da se veliki broj iseljenih ne odjavljuje. No, bitnija od broja stanovnika je loša dobna struktura stanovništva u Hrvatskoj, sve manji udio mladih do 14 godina u odnosu na starije od 65 godina. To sa sobom nosi teške gospodarske i socijalne probleme i posljedice za mirovinski i zdravstveni sustav. Po udjelu mladih vidi se da će mnoštvo škola nestajati što znamo i bez procjene DZS-a jer već nestaje mnoštvo područnih škola u ruralnim naseljima – kaže demograf prof. dr. Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.https://www.vecernji.hr/vijesti/demogra ... ka-1302706E sad, ko je u pravu - Akrap i Šterc ili anonimni forumaši?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 01:54 |
|
|
Ljuforumas je napisao/la: PCM je napisao/la: Istine radi, Grad Rijeka 1991-2001-2011 je imala sljedece brojke 165.904 144.043 128.624 Ne mijesati ex opcinu Rijeka iz SRH sa danasnjom Rijekom jer je to usporedjivanje kruski i jabuka i samo ispadate smijesni jer u silu Boga pokusavate opravdati propast Rijeke vlascu SDP-a. Cinjenice treba imati na umu a to je da je danasnja Rijeka ekvivalent nekadasnjem naseljenom mjestu Rijeka a brojke su ove gore koje sam napisao. Sa 165 K na 128 K.
Rijeka selendra nerazvijena, a kurac bi si popusili da imamo jednu takvu hrvatsku nerazvijenu selendru koja vise ima prihoda od dentalnog turizma nego sto ga ima citav Mostar od regularnih turista. Malo na zemlju momci. Ne samo to, već treba uzeti u obzir i ono što ja stalno ponavljam,a to su različite metodologije triju navedenih popisa. Osim toga, kao šo je već navedeno, današnji Grad Rijeka gotovo je jednak kao naselje Rijeka( grad+1 naselje), a taj dio nema nekog pretjeranog mjesta za širenje. Pisao sam o tome na forum.hr, okolne općine kao što su Viškovo, gotovo cijeli Krk i slično, bilježe rast broja stanovnika, tako da cijela Primorsko-goranska i ne stoji tako loše unatoč izrazito lošem fertilitetu, a tako i natalitetu, upravo zbog migracija(izuzev posljednje 3 godine za koje imamo podatke kada se intenzivirao odlazak u inozemstvo prilikom ulaska u EU, no vrlo brzo se migracija, barem prema mojim očekivanjima, vraća u pozitivu). I udio Hrvata naravno se povecao u Gradu Rijeci sa 69% (1991) na 82% (2011). Prokleti komunisti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 10:06 |
|
|
PCM je napisao/la: Istine radi, Grad Rijeka 1991-2001-2011 je imala sljedece brojke 165.904 144.043 128.624 Ne mijesati ex opcinu Rijeka iz SRH sa danasnjom Rijekom jer je to usporedjivanje kruski i jabuka i samo ispadate smijesni jer u silu Boga pokusavate opravdati propast Rijeke vlascu SDP-a. Cinjenice treba imati na umu a to je da je danasnja Rijeka ekvivalent nekadasnjem naseljenom mjestu Rijeka a brojke su ove gore koje sam napisao. Sa 165 K na 128 K.
Rijeka selendra nerazvijena, a kurac bi si popusili da imamo u BiH jednu takvu hrvatsku nerazvijenu selendru koja vise ima prihoda od dentalnog turizma nego sto ga ima citav Mostar od regularnih turista. Malo na zemlju momci. Grad Zagreb je u 2018. godini imao preko 2,5 milijuna turističkih noćenja, a Rijeka koja ima sve predispozicije da bude turistički grad ima svega 350 tisuća turističkih noćenja u 2018. godini. Samo zbog geografskog položaja bi Rijeka trebala biti najbogatiji grad u Hrvatskoj i imati demografski rast, a taj grad stagnira kao da je bio na prvoj liniji tijekom domovinskog rata. Jedne Sesvete (ZG gradska četvrt u kojoj dominiraju Hrvati BiH podrijetla) uplaćuju u ZG blagajnu preko 700 milijuna kn, a da se osamostale sa svojih 70 tisuća stanovnika bi imale preko milijardu kn težak proračun, kao i Rijeka sa svojih navodnih 128 tisuća stanovnika. Cijela Primorsko-goranska županija je u 2017. godini izvezla 14 tisuća kn po glavi stanovnika, a jedna Zapadnohercegovačka županija izvozi preko 17 tisuća kn po stanovniku. Znate li kako je teško iz ničega stvoriti nekakvu novu vrijednost i to izvesti te prodati u svijet? Lako je živjeti od turizma, prirodnog bogatstva i Bogom danog geografskog položaja, ali pokušajte stvoriti nešto u sredini koja nema nikakve prirodne resurse, kao npr. iz kamenjara. Za stvoriti nešto iz ničega moraš biti mudar, školovan i inovativan, a tu nema mjesta za nazadni mentalni sklop koji mnogi pripisuju Hrvatima Hercegovine. S druge pak strane vlasti Rijeke sa svojim progresivnim sklopom Rijeku unazađuju po svim parametrima. Prodaju neku socijaldemokraciju, a u Rijeci ni s od socijaldemokracije. Jedan Bandić kojeg SDP-ovci Rijeke prozivaju da je zaostali kamenjarac i populist provodi svoju kakvu takvu socijaldemokraciju u praksi pa tako umirovljenici imaju dodatak na mirovine, javni prijevoz košta 4kn, vrtići najjeftiniji u Hrvatskoj, učenici imaju besplatne udžbenike, rodilje za treće dijete dobiju 50 tisuća kn, socijalno ugroženima se dijele stanovi i režije subvencioniraju, dok građani Rijeke mogu samo sanjati takav oblik socijaldemokracije u svom gradu. Njih je crveni buržuj Obersnel uvjerio da je socijaldemokracija kupnja Titovog galeba i laprdanje o ustaškoj opasnosti. Daleko je Rijeka od selendre, ali daleko i od grada kakav bi trebao biti s obzirom na povijest i sav potencijal kakav joj pruža geostrateški položaj. P.S. o mojim razmišljanjima o Mamiću više na temi "NK Dinamo Zagreb".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Crni Božo
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 10:50 |
|
|
|
U Rijeci je prije rata bilo podosta Srba, pa i to možemo uzeti kao jedan od uzroka pada broja stanovnika. Također, pored one rafinerije teško da Rijeka (i općenito Kvarnerski zaljev) mogu razvijati nekakav značajniji morski turizam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ronaldinho
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 10:54 |
|
|
Crni Božo je napisao/la: U Rijeci je prije rata bilo podosta Srba, pa i to možemo uzeti kao jedan od uzroka pada broja stanovnika. Također, pored one rafinerije teško da Rijeka (i općenito Kvarnerski zaljev) mogu razvijati nekakav značajniji morski turizam. U toj istoj rafineriji sad je u tijeku modernizacija u vrijednosti 100 mil. eura, a kroz par godina se planira preko 4 milijarde kuna ulaganja. "Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije. Konačna odluka o investiciji u projekt DCU planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023.", poručili su iz Ine. http://www.poslovni.hr/hrvatska/ina-ce-transformirati-sisacku-rafineriju-u-kojoj-ce-izmeu-350-i-400-radnika-348314
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Usora1988
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 12:22 |
|
|
|
Nek netko napiše tko se u to bolje razumije od mene. Zašto luka Rijeka nema većih prihoda kada znamo da Austrija, Madjarska, Slovačka pa i Češka svu robu koju dobivaju iz dalekog istoka ili šalju brodovima na razne destinacije, moraju da koriste luku Rijeka? Mislim ne moraju, ali prirodno bi bilo da nju koriste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 12:32 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62856 Lokacija: DAZP HQ
|
Usora1988 je napisao/la: Nek netko napiše tko se u to bolje razumije od mene. Zašto luka Rijeka nema većih prihoda kada znamo da Austrija, Madjarska, Slovačka pa i Češka svu robu koju dobivaju iz dalekog istoka ili šalju brodovima na razne destinacije, moraju da koriste luku Rijeka? Mislim ne moraju, ali prirodno bi bilo da nju koriste. Luka Koper je narasla upravo na tome što je Rijeka hladila jaja, sad je to gotovo i nemoguće preokrenuti, prilika je propuštena. uspoređivati riječki i zagrebački turizam nema smisla ako znamo da je Opatija hotelski resort za Rijeku, a ona naravno nije u sastavu grada Rijeke.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 12:54 |
|
|
Crvenokosuljas je napisao/la: Sto bi rekle bosnje 1.6 miliona nas je. Prije popisa je bilo 2.5 miliona 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 30 ožu 2019, 12:59 |
|
|
Telekomi mogu propasti, sve tvornice mogu propasti, restorani i frizeraji mogu propasti, ali elektroprivrede nece nikada. Ako BiH izgubi svo stanovnistvo ostati ce radnici iz proizvodnih pogona tri elektroprivrede. Citat: Dobri rezultati u izvozu i uvozu električne energije ove godine održavaju povoljne hidrološke prilike, za razliku od prošle godine koja je u tom pogledu bila jedna od najgorih. Sve ovo odrazilo se na poslovanju elektroprivrednih preduzeća. Tako je Elektroprivrerda HZHB Mostar povećala poslovne prihode u odnosu na poršlogodišnje polugodište za 53,7 posto na 214,7 miliona KM, te je ostvarila neto dobit od čak 38,66 miliona KM. Elektroprivreda HZHB, koja proizvodnju uglavnom bazira na hidroelektranama, od prije nekoliko mjeseci proizvodi struju i iz prve vjetroelektrane u BiH -Mesihovina. Za razliku od mostarske, sarajevska elektroprivreda je imala za 14,5 posto manje poslovne prihode nego lani, ali je sa gubitka od 22,8 miliona KM na polugodištu došla do dobiti od 28 miliona KM. Treba imati na umu da je na prošlogodišnje poslovanje Elektroprivrede BiH osim loše hidrologije uticao i ugovor sa mostarskim Aluminijem o isporuci električne energije, koji se zbog naglog skoka cijene struje na berzi pokazao naodrživim te je sa polugodištem prošle godine i raskinut.
Vanredno dobre rezultate ove godine imala je i Elektroprivreda RS koja je izvijestila o 56 miliona KM dobiti u prvih šest mjeseci 2018. godine, a u "zelenom" su bila sva zavisna preduzeće iz sastava holdinga. EP RS 56 milijuna KM dobiti EP HB 39 milijuna KM dobiti EP Sarajevo 28 milijuna KM dobiti A sad pazi ovo. Postoje gubici pri prenosenju struje, ali vise manje opet postoji slobodno europsko trziste struje. Pri tome nema "kvalitete proizvoda" ni "brendova". Struja je po tome veliki izuzetak, u odnosu na sve druge proizvode. Ako recimo njemacka elektroprivreda moze biti profitabilna uz velike njemacke place radnika i zatvaranje nuklearnih elektrana, nema sanse da elektroprivrede u BiH budu ikada neprofitabilne, osim ovog dijela termoelektrana koje ovise o tome da se ne iscrpe rezerve lignita jer ne znam je li bi im bilo profitabilno šlepati lignit s Kosova. Valjda postoji razlog zašto se termoelektrane grade vrlo blizu rudnika lignita, očito se znatne uštede postižu za svaki kilometar blizine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
1986
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 21:58 |
|
|
|
Rijeci samo fali hrvatskije, optimističnije, radišno stanovništvo kao što je to dobio Split ili Sesvete ili Dubrava da ostvari svoj puni potencijal. Trenutni stanovnici koji u njoj žive predepresivni su, nemaju volje raditi za nešto što i ne vole, prije se odlučuju napustiti državu, ne razmnožavaju se.
Daleko od toga da je Rijeka = Tuzla, ali da nije smještena tu di je sigurno bi bila.
Inače, od svih hrvatskih gradova, Rijeka mi ima najljepši centar grada. Velike stare zgrade iz vremena klasicizma i preljep korzo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvatinVlkovi
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 22:08 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Telekomi mogu propasti, sve tvornice mogu propasti, restorani i frizeraji mogu propasti, ali elektroprivrede nece nikada. Ako BiH izgubi svo stanovnistvo ostati ce radnici iz proizvodnih pogona tri elektroprivrede. Citat: Dobri rezultati u izvozu i uvozu električne energije ove godine održavaju povoljne hidrološke prilike, za razliku od prošle godine koja je u tom pogledu bila jedna od najgorih. Sve ovo odrazilo se na poslovanju elektroprivrednih preduzeća. Tako je Elektroprivrerda HZHB Mostar povećala poslovne prihode u odnosu na poršlogodišnje polugodište za 53,7 posto na 214,7 miliona KM, te je ostvarila neto dobit od čak 38,66 miliona KM. Elektroprivreda HZHB, koja proizvodnju uglavnom bazira na hidroelektranama, od prije nekoliko mjeseci proizvodi struju i iz prve vjetroelektrane u BiH -Mesihovina. Za razliku od mostarske, sarajevska elektroprivreda je imala za 14,5 posto manje poslovne prihode nego lani, ali je sa gubitka od 22,8 miliona KM na polugodištu došla do dobiti od 28 miliona KM. Treba imati na umu da je na prošlogodišnje poslovanje Elektroprivrede BiH osim loše hidrologije uticao i ugovor sa mostarskim Aluminijem o isporuci električne energije, koji se zbog naglog skoka cijene struje na berzi pokazao naodrživim te je sa polugodištem prošle godine i raskinut.
Vanredno dobre rezultate ove godine imala je i Elektroprivreda RS koja je izvijestila o 56 miliona KM dobiti u prvih šest mjeseci 2018. godine, a u "zelenom" su bila sva zavisna preduzeće iz sastava holdinga. EP RS 56 milijuna KM dobiti EP HB 39 milijuna KM dobiti EP Sarajevo 28 milijuna KM dobiti Dobit EP HZ-HB je 25, 8 milijuna u 2018.godini prije oporezivanja. Ovo je jedna od najboljih ekonomskih ali i prirodnih godina ( prihodi od 442mil, za 150 mil. su visi od 2017). Suglasan sam da el.privrede mogu same osigurati budućnost velikog broja ljudi, i urađeno je nešto u vezi toga, ali se nadam kako će biti isto urađeno i preko Makljena i K.vrata glede zapošljavanja, Jajce I i II donose oko 25% prihoda HZHB a zastupljenost zaposlenika iz Središnje Bosne je manja od još uvijek jedinog zap-herc grada( neka ih, samo neka i proizvode).Ovo nažalost puno govori i o odnosima unutar stožerne stranke ali.... Da i prihodi od prodaje na stranom tržistu prvi put su 20 miliijuna. (dosad 7,8, 11 milijuna)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 22:54 |
|
|
|
EP Hercegbosne: 2118 radnika EP Republike Srpske: 9138 radnika EP Sarajevo: 4566 radnika
Novi pogoni (iza rata):
TE Stanari (RS) 300MW
HE Mostarsko blato (Mostar) 60 MW VE Mesihovina (Tomislavgrad) 50 MW HE Pec-Mlini (Grude) 30 MW Solarna polja u Stocu (2-3 MW) CHE Vrilo (Tomislavgrad) - u izgradnji 66 MW (zavrsetak gradnje za 4 godine)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 23:00 |
|
|
|
9000 zaposlenik EP RS wow
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 23:19 |
|
|
Elektroprivreda RS, sjediste u Trebinju:  Elektroprivreda Hercegbosne, dvije poslovne zgrade u Mostaru (prva nije bila dovoljna za sve urede):   Sarajevska elektroprivreda:  Posteno bi bilo da sjediste EP BiH prebace u Tuzlu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 23:22 |
|
|
PCM je napisao/la: 9000 zaposlenik EP RS wow Da, ne znam kojom logikom. Velicina teritorija igra neku ulogu, kod odrzavanja sustava vodova i opskrbe kucanstava, RS je duplo veca od Bosnjakistana, ali opet ne moze objasniti 9000. Imaju 3 termoelektrane, svaka zaposljava mozda 1000 ljudi. Valjda kombinacija velikog broja termoelektrana i velikog teritorija. Samo prosle godine je EP RS zaposlila 600 novih ljudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Grunf
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 23:23 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 31 ožu 2019, 23:29 |
|
|
Znaci procjene su da u Italiji 370 ljudi umre godisnje od balkanskih termoelektrana?  Italija je blizu i ima 20 puta vise stanovnika od BIH, zato ima podjednak broj umrlih kao BiH. Bosnje i Srbi ubijaju Talijane!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|