HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 sij 2025, 02:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89262 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: 18 srp 2019, 22:39 

s one strane dinare je napisao/la:
što se tiče krugova ne znam koliko ima smisla, mapa nije za nepismene šabane, pa to su osnove općeg znanja o bejha da su dgg+petrovac pustinja, kao i pola istočne hercegovine, dio podrinja, itd. i naš kupres nije bolji. glupo mi je stavljat krugove po nekim proizvoljnim kriterijima samo za par "velika općina + malo stanovnika" slučajeva, šta to uopće znači, 3000-4000 stanovnika je malo a 5000-6000 nije? 1000km2 je velika općina a 600km2 nije? mapa ništa ne znači ako se ne znaju etnička i geografska distribucija naroda i takvima nema smisla ništa dodatno crtat i objašnjavat, a i ružno izgleda sa par random krugova u sred ničega.

privodim ovo čudo kraju za 2013. pa koga zanimaju etnička i geografska distribucija naroda u bejha neka malo bleji u ovo pa mu možda ta gore mapa bude jasnija.

slika

edit: srbima ću vjerojatno promjenit boju jer se ova žuta slabo vidi, to ili cijelu srpsku ofarbat u jednu laganu boju a federaciju u drugu da se bolje vidi sve, samo što sam ograničen sa bojama koje se ne pixeliziraju, a želim da mapa ostane lagana za editiranje za ubuduće i za sve koji se vole igrat karađorđeva

Ovo je fakat velik i mukotrpan posao, svaka čast.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: 18 srp 2019, 22:59 

Citat:
Dodik: Svakom novom bračnom paru kredit od 30.000 KM

- Јedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cijelosti otpiše - rekao je Dodik.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=344856

Vrh

PostPostano: 18 srp 2019, 23:15 

@krugerrand može i tako, napravit ćemo više kombinacija pa šta bude najbolje, samo nek robbie još sračuna ovih par preostalih općina

@robbie spamao sam forum svakakvim škrabotinama pa je red da okačim i šta god da valja...

Vrh

PostPostano: 18 srp 2019, 23:23 

Jel moguće da nakon popisa nema ovakve mape s pitama?

Vrh

PostPostano: 18 srp 2019, 23:49 

Upozorenja: -2
ZlatkoZG je napisao/la:
Citat:
Dodik: Svakom novom bračnom paru kredit od 30.000 KM

- Јedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cijelosti otpiše - rekao je Dodik.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=344856

Finansijske mjere neće puno pomoći.
Emancipacija žena je ključni problem. Žene danas imaju ogromne privilegije u obrazovanju i prednost u zapošljavanju. To je sistematski problem i sistematski se treba rješavati.

Žena koja je visoko obrazovana i ima dobro plaćen posao teško da ce rađati mnogo djece ako se uopšte uda.

Povratak patrijahalnim vrijednostima je rješenje.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2019, 23:50 

dudu je napisao/la:
Jel moguće da nakon popisa nema ovakve mape s pitama?

prošao sam temu sa mapama na džekovom forumu od 2013. tj. 2016. odkad su izašli podaci na ovamo, hrpa škrabotina sa kojima ne možeš ništa, jedino da nije bošnjo šta sredio ali sumnjam, nigdi ništa, razne mape su se pravile ali pite jok...

Vrh

PostPostano: 18 srp 2019, 23:55 

Mjesečne plaće im povećane za 15 EURa, ili marka po danu. Grdna rano...

Citat:
Medicinari u USK poniženi predloženim povećanjem plata od 35 KM

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona ocijenio je neprihvatljivim i ponižavajućim prijedlog Vlade USK da im se koeficijent za obračun ličnih dohodaka poveća za 0,1 posto.

Ovaj prijedlog je predstavnicima Sindikata iznijela resorna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, istakavši kako je to povećanje u skladu s trenutnim finansijskim mogućnostima.

“Da li se tim povećanjem mogu zadovoljiti medicinski radnici, hoće li to zaustaviti njihov sve masovniji odlazak u inostranstvo? Neka ljudi procijene sami”, kazao je Muhamedagić, dodajući kako su plate zaposlenih u zdravstvu u Unsko-sanskom kantonu među najnižima u Federaciji BiH.

Neka ostali muslimanski kantoni se odreknu dijela svog budžeta, sebi malo smanje standard (i samim time više sebe iseljavaju), a USK pomognu.

No, USK već sada povlači kriminalno veća sredstva od drugih kantona, jer je glavni kriterij raspodjele novca broj stanovnika po popisu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 00:03 

Robbie MO je napisao/la:
Mjesečne plaće im povećane za 15 EURa, ili marka po danu. Grdna rano...

Medicinari u USK poniženi predloženim povećanjem plata od 35 KM

Citat:
Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona ocijenio je neprihvatljivim i ponižavajućim prijedlog Vlade USK da im se koeficijent za obračun ličnih dohodaka poveća za 0,1 posto.

Ovaj prijedlog je predstavnicima Sindikata iznijela resorna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, istakavši kako je to povećanje u skladu s trenutnim finansijskim mogućnostima.

“Da li se tim povećanjem mogu zadovoljiti medicinski radnici, hoće li to zaustaviti njihov sve masovniji odlazak u inostranstvo? Neka ljudi procijene sami”, kazao je Muhamedagić, dodajući kako su plate zaposlenih u zdravstvu u Unsko-sanskom kantonu među najnižima u Federaciji BiH.

Neka ostali muslimanski kantoni se odreknu dijela svog budžeta, sebi otežaju (i samim time više sebe iseljavaju), a USK pomognu.

Ovakav zdravstveni sistem je potpuno beskoristan. Lično sam za potpunu privatizaciju, platiš, ali imaš kvalitet. Ovako kad dođeš kod doktora gleda te ko psa lutalicu sem ako imaš vezu.

Najveći gubitnici ovog egzodusa su profesionalni kadrovi koji su najbolje godine svog života potrošili na obrazovanje a sada gledaju konobare i zidare kako iz Njemačke donose pare koje oni ovdje mogu samo sanjati.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 00:04 

Možda još na tu karte dodati ukupan broj, da se stalno ne traži.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 00:09 

Krugerrand je napisao/la:
da je umjesto postotka ubacit apsolutne brojeve?
npr kategorije iseljenih 0-100, 100-500, 500-1000, 1000-5000, 5000-10000, 10k+ ?

edit: vidim da je to gušter već predlagao a zahvaljujući ovome što je novem izvukao to bi se dalo napravit, umjesto po postotku gradirat po apsolutnom broju.

ili ostavit po postotku a u svaku općinu dodat apsolutni broj,
ili apsolutni broj a u svaku općinu dodat napisano koji je to postotak

mislim da je to bolje nego sa strane radit tablice pa da onda moraš tražit di je šta

mogao bih napravit sve 4 varijante bez problema samo pomozite s brojevima

Zašto ne bi kombinirao postotak (obojana općina) i apsolutne brojke (krugovi). Evo ti nešto što sam na brzinu sklepao u paintu na temelju tvoje karte.

slika

Meni se za sada ovo najviše sviđa. Vrlo informativno.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 01:00 

Teočak, Tuzlanski kanton, nova dijaspora u nastanku.

Citat:
Načelnik Muminović je potvrdio našu bojazan da je iseljavanje gorući problem i u Teočaku.

„Dosta ljudi ovdje živi na račun dijaspore, prvenstveno zahvaljujući rodbini. Teočak je prije rata imao dosta ljudi koji su radili vani, a nakon rata taj trend odlaska je nastavljen. Nekada se vani išlo pojedinačno, odnosno porodice su ovdje ostajale, a sada se i porodice sele. Teočak napuštaju i oni koji imaju posao“, kazao je načelnik Muminović

Sisanje najnovije dijaspore u nastanku: iako članovi džemata napuste BiH, članarina za džemat im ne prestaje dolaziti:

Citat:
Efendija Muhamed ističe da mu je najvažnije da Medžlis uspijeva obezbijediti redovne plate imamima.
To je trenutno, prije svega, zahvaljujući projektu kojeg sam inicirao kako bismo zadržali članovima Islamske zajednice i naše džematlije koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, to jeste koji su dobili stalne vize. To je važno da našu dijasporu vežemo za njihove džemate, ali i da finansijski učvrstimo Medžlis. Sami imami su bili skeptični po ovom pitanju, ali ne odustajemo od principa da sve naše džematlije ostanu članovi Islamske zajednice i kada promijene džemat, odnosno kada nastave živjeti u inozemstvu.

Hebiga godinama opada pomoć ratne dijaspore, jer idu pomalo u penziju i umiru a djeca polubosanci im se žene za strance i slabo ih interesira BiH, maksimum je dres od Đeke. Potrebno je konstantno pomlađivanje dijasporskih redova.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 01:18 

Pa vide ljudi kako se Amidža zajebava u Švedskoj i sabura.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 09:32 

privodim ovo čudo kraju za 2013. pa koga zanimaju etnička i geografska distribucija naroda u bejha neka malo bleji u ovo pa mu možda ta gore mapa bude jasnija.

slika

edit: srbima ću vjerojatno promjenit boju jer se ova žuta slabo vidi, to ili cijelu srpsku ofarbat u jednu laganu boju a federaciju u drugu da se bolje vidi sve, samo što sam ograničen sa bojama koje se ne pixeliziraju, a želim da mapa ostane lagana za editiranje za ubuduće i za sve koji se vole igrat karađorđeva

Ja sam sličnu mapu davno napravio:

slika

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 12:50 

što se tiče krugova ne znam koliko ima smisla, mapa nije za nepismene šabane, pa to su osnove općeg znanja o bejha da su dgg+petrovac pustinja, kao i pola istočne hercegovine, dio podrinja, itd. i naš kupres nije bolji. glupo mi je stavljat krugove po nekim proizvoljnim kriterijima samo za par "velika općina + malo stanovnika" slučajeva, šta to uopće znači, 3000-4000 stanovnika je malo a 5000-6000 nije? 1000km2 je velika općina a 600km2 nije? mapa ništa ne znači ako se ne znaju etnička i geografska distribucija naroda i takvima nema smisla ništa dodatno crtat i objašnjavat, a i ružno izgleda sa par random krugova u sred ničega.

slika

Zvornik ti nije dobar, mislim na Grad. Bošnjaka je u istom 7% po popisu, a u real lifeu i ispod 4%.
Promijeni boje.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 12:55 

Reko je da mu je karta nezavršena.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 12:58 

E onda se izvinjavam. Previše zelene na zvorničkim poljima negativno utiče na opšti utisak. :)

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 13:58 

Kasno je sad da se misli o opštem utisku na zvorničkim poljima.
Polja kod Orahovca, Petkovaca, Ročevića, Branjeva su nepovratno upropastila opšti utisak.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 14:56 

Jedino što je važno je relevantnost. Preciznije real number.

Što se utiska tiče... on je individualna stvar.

Sve je to Republika Srpska.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 17:17 

@Nebula to tvoje nisu nikakve pite vec obicni kruzici, takvih sam 10 napravio... s tim da sam ja imao gradaciju relativna- apsolutna- dvotrecinska vecina, ali i dalje najobicnija skrabotina u usporedbi s tom gore mapom koja je 5 puta veca, svako naselje je precizno ucrtano (bosnjo skenirao gps) i opet, pite su- svako naselje ima tocno oznacen udio svakog naroda. Klikni povecaj u gornjem lijevom kutu i onda opet u donjem desnom kutu.

Pite jos nisam nigdi vidio, ta bosnjina mapa je valjda jedina uopce sa pitama.

@storaB valjda je jasno da nisam dovrsio tu kocku na sjeveroistoku i sarajevo, mada znam da su se svakako lazno napopisivali u tvom kraju, ali ajde bolje nego stari popis iz 1991. di je sve zeleno.
Ali stvarno ste ih majstorski ocistili iz istocne hercegovine i juznog podrinja, cak ni po laznom popisu ih nema... Mashallah.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 17:22 

Netko mi je rekao prije godinu dana (ali se ne sjećam detalja), da postoji neka finta po kojoj one osobe koje su bile izbjeglice u Njemačkoj 90ih imaju puno lakši proceduralni put za ponovni povratak u Njemačku. Ne znam je li to točno (možda novem zna), no to bi najvjerojatnije objasnilo fenomen općina Sanski Most i Ključ (predpostavljam da su imali ogroman udjel izbjeglica u Njemačkoj), kao i nekih povratničkih općina u RS. Ostatak USK-a je naravski pitanje RH putovnica. Za TK i ostale krajeve nemam objašnjenja (možda isto osobe koje su rat provele u Njemačkoj pa se vratile u TK).

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 17:26 

Jel vi ove opcinske karte bojate u paintu? Krenio sam u projektic di se mogu opcine automatski obojati s obzirom na zadanu velicinu i zadanu boju za te velicine, samo ubacis tablicu. To mi se ucinilo zgodno.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 17:35 

useless je napisao/la:
Jel vi ove opcinske karte bojate u paintu? Krenio sam u projektic di se mogu opcine automatski obojati s obzirom na zadanu velicinu i zadanu boju za te velicine, samo ubacis tablicu. To mi se ucinilo zgodno.

Ja sam paint grandmaster, polozio kod profesora Cehe, ponizavajuce bi mi bilo koristit programe. :D

Nego dajte te brojeve da dovrsimo robijeve mape o iseljavanju.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 17:53 

Vijest od danas

Citat:
Poduzetnici u Tomislavgradu upozorili na nedostatak radne snage

https://www.dnevnik.ba/vijesti/poduzetn ... adne-snage

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 18:20 

Ministre, nisam čuo da postoji nešto tako. Zakon je isti za sve.
Općine u USK su tradicionalno migracijske. Bihać, B.Krupa, Sanski
Most, Cazin i V. Klauduša su još 1991. na popisu činili skoro 28%
svih muslimana "na privremenom radu". S tim u vezi i velik broj izbjeglica, koji
sada povlače nove. Plus jedan dio hr putnovnica.

muslimani, u inozemstvu, bez članova obitelji 1991.

bihać 2602
cazin 3648
klauduša 1653
sanski most 1634
bosanska krupa 2170

11707

---
Ukupno muslimani u inozemstvu, 1991.

bihać 3315
cazin 4507
klauduša 2036
sanski most 2700
bosanska krupa 2703

15259 --> 27,67%

Uistinu je ovo egzdodus, 1991. ih ima ukupno 55.139 vanka u svim
zemljama, a sada ih svako 1,5 god. ode toliko.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2019, 19:45 

Ministry of Sound je napisao/la:
Netko mi je rekao prije godinu dana (ali se ne sjećam detalja), da postoji neka finta po kojoj one osobe koje su bile izbjeglice u Njemačkoj 90ih imaju puno lakši proceduralni put za ponovni povratak u Njemačku. Ne znam je li to točno (možda novem zna), no to bi najvjerojatnije objasnilo fenomen općina Sanski Most i Ključ (predpostavljam da su imali ogroman udjel izbjeglica u Njemačkoj), kao i nekih povratničkih općina u RS. Ostatak USK-a je naravski pitanje RH putovnica. Za TK i ostale krajeve nemam objašnjenja (možda isto osobe koje su rat provele u Njemačkoj pa se vratile u TK).

Ima svega ženidba, porodične veze, razne agencije ali i rad na crno.

Ali bez obzira na sve navedeno ključna stvar je u tome da je neko gore donio odluku da se Bošnjacima otvore vrata.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89262 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096 ... 3571  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Banya, Ceha i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: