|
|
Stranica: 208/3851.
|
[ 96257 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 17:04 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Demografski napad Srba ???? Citat: U hercegovačko selo udalo se šest djevojaka iz Rusije U malo hercegovačko selo koje broji jedva petnaestak kuća udalo se šest Ruskinja. U Ljubinjsko naselje Štit, koje broji 15 kuća, udalo se šest Ruskinja. Na ovom broju se sve ne završava jer sedma živi u Ljubinju, a poljednja Ljubinjska nevjeste je prije petnestak dana uplovila u bračnu luku "Ovo je selo drukčije je malo. Došla sam iz Moskve koja je veliki grad u Ljubinje, koje je malo mjesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu nego u Moskvi, počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevjesta iz Rusije Olga Nikiforova. U malo mjesto od nekih 4.000 stanovnika stigla je prije pet godina. Nije se lako bilo navići, ali godine učine svoje. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovački varošicu. Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, također iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu. "Teško pitanje, ne mogu na to pitanje odgovoriti. Ja u srcu nosim oboje. Radi djece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osjećanja i bude teže ", priča ona. Galjinom je prije više od dvije decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje. "Mi smo se zabavljali prije, kako sam ja radio tamo. I tako, svidili smo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka. Galjinom se primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje, piše Slobodnaevropa.org. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva, Ljuba Radić, još uvijek nije vidjela mladu, samo preko interneta. "Sin se oženio. Godina i po da je otišao, oženio se. Vjenčali su se tamo. Vidjeli smo se preko interneta, a nisu još dolazili ", kaže ona. Način života, malo mjesto - većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem da se naviknu. Kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovu kad želite udovoljite mužu. Nikiforova kaže: "Ruska hrana .... Navikli smo na zdravu hranu. Što voli moj muž, to mi je sve najljepše. Što moj muž traži, to kuhamo - i grah i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu skuhati. Mogu i pitu ispeći. " Kako se doznaje, uskoro će još jedna Ruskinja put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je prezovu u Rusku - razlozi za to sigurno postoje. http://hercegovina.info/vijesti/hercego ... #news_viewNeka susedima kikića 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 17:15 |
|
|
I u Srbiju i u Srpsku se doselio solidan broj Rusa poslednjih godina. Čak i višečlanih porodica. Nije loše, nije loše. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 17:39 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: I u Srbiju i u Srpsku se doselio solidan broj Rusa poslednjih godina. Čak i višečlanih porodica. Nije loše, nije loše.  Toplije je od Sibira 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
licanhh
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 18:43 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2010, 19:12 Postovi: 670 Lokacija: Trokutistan
|
Lebowski je napisao/la: O kakvoj dominaciji govorimo ako je svakim danom procenat Bošnjaka i ostalih u odnosu na druge veći? Ili šta je dominacija u općinama poput Posušja i sličnih koje sve kada se zbroje su kao 2,3,4 predstavnika Bošnjaka na onim listama o broju rođenih, broja prvačića. svaki trenutak jedan musliman manje u BiH 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 20:10 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: I u Srbiju i u Srpsku se doselio solidan broj Rusa poslednjih godina. Čak i višečlanih porodica. Nije loše, nije loše.  koliko tek kineza 
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 20:38 |
|
|
pagan je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: I u Srbiju i u Srpsku se doselio solidan broj Rusa poslednjih godina. Čak i višečlanih porodica. Nije loše, nije loše.  koliko tek kineza  Zapravo kažu da se broj Kineza smanjuje. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 20:42 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zapravo kažu da se broj Kineza smanjuje.  Isto sam čula i to drastično se smanjuje. Kažu da im ne odgovara klima uprkos dobrom poslovanju. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 20:45 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1704 Lokacija: ...................
|
|
Te ruskinje su stvarno zaljubljene u svoje srbeke kad su se iz Moskve preselile u te vukojebine istočne hercegovine
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 20:56 |
|
|
Mora tako kad su ovdašnje cure gospođe koje ne bi van BGD, NS, BL.  Ajde, nije tema, al' možda nekom bude interesantno... Citat: Novi Karlovci: Naši Sremci stigli sa Urala
Devetočlana ruska porodica Rikovih veliki Jekaterinburg zamenila za male Nove Karlovce. Domaćini i došljaci žive kao da su stotinu godina proveli zajedno
SremaČko selo Novi Karlovci, sa tek nešto preko tri hiljade duša, postalo je mesto sreće za devetočlanu porodicu Rusa Artura Rikova. U potrazi za boljim i mirnijim životom ostaviše oni svoj višemilionski Jekaterinburg i "put pod noge". Posle prevaljenih 4.500 kilometra odomaćiše se u Sremu i postaše Sremci "od glave do pete".
Sa dolaskom ove ruske porodice, i šorovi Novog Karlovca su oživeli. Davno su Sremci zaboravili na mnogoljudne familije, a pogotovo na porodice sa sedmoro dece "jedno drugom do uveta". A Rikovi baš takvi. Glava porodice Artur blizu pedesete, a supruga Tanja deceniju mlađa. Buljuk dečurlije predvodi najstarija Paulina (14), slede Stefan pa sve mlađi Hristijana, Lućija, Ilija i ljubimci, kako tatini i mamini tako i ostale braće i sestara, blizanci Jan i Jeva.
Zaljubili smo se u Srbiju turističkim obilaskom, a došli u Srem na preporuku prijatelja iz Rusije koji su se ovde odavno već odomaćili - otkriva nam Artur - I nismo se pokajali.
- Imaju Sremci veliko srce i široku dušu - našla je Tanja, koja izvanredno govori srpski, "žicu" Sremcima za tili čas. - Vole pesmu, druženje, nisu pakosni. Ma pravoslavci kao i mi Rusi.
Deci, ipak, teže. Još uvek traje prilagođavanje na novu sredinu. Ovde nema gradske vreve, ali zauzvrat deca mogu do mile volje da se bezbrižno igraju na sremačkom šoru. Prihvatili ih i novi drugari. A dečje igre slične, pa onda ni različiti jezici nisu prepreka.
KOLONIJA Kao što su njih "dovukli" u Srem prijatelji, tako sada Rikovi dovode bližu i dalju familiju. Stigao je deo Arturove porodice, najpre majka i tetka, koje su kupile kuću, baš kao i ujak i ujna. Mirni Sremce i došljaci iz Rusije posle perioda međusobnog "osvajanja", sada žive kao da su stotinu godina proveli zajedno. Može se reći - kao rod rođeni.
 Citat: Mladi Rusi osvajaju srpska sela
D. STOJIĆ | 22. avgust 2012. 21:09 | Komentara: 23
Zajednica savremenih ruskih migranata na području Kraljeva poslednjih godina sve brojnija. Od 2009. godine doselilo se dvadesetak ruskih porodica, sa pedesetak članova
POSLEDNJIH godina sve veći broj savremenih ruskih migranata, doseljava se u Srbiju a, čini se - ponajviše na područje Kraljeva. Od 2009. godine doselilo se dvadesetak ruskih porodica, sa pedesetak članova! Tragali su za boljim, mirnijim i prirodnijim životom i naselili se uglavnom u napuštena sela oko Kraljeva, otkupili prazne kuće i zapuštena imanja. Nisu to ljudi sa velikim parama, poput onih koji su kupili „pola Crne Gore“ ali su, za srpske prilike, svakako „dobrostojeći“. Kako god, Rusi i dalje pristižu namerni da ovde i žive, tako da je ova, zasad mala zajednica - sve brojnija.
A, koliko su ozbiljne njihove namere da o(p)stanu na srpskom tlu, svedoči saznanje da se u Srbiji, u porodici Olge i Viktora Pivovarova (34), pre petnaestak dana, rodila Anželika, njihova mlađa kćerka i - prva ruska beba „srpskog porekla“ iz druge generacije savremenih ruskih nomada. Olga se, štaviše - porodila sama, kod kuće u selu Progorelici nadomak Kraljeva, samo uz podršku i „asistenciju“ supruga Viktora?!
Pivovarovi su se inače skrasili na jednom brdašcetu sa kojeg se, kao na dlanu, vidi Kraljevo, srednjovekovna Žiča, Mataruška Banja i cela dolina Ibra do Zapadne Morave. On, tipičan „baćuška“ iz Voronježa, a ona raskošna „djevuška“ iz Sočija sreli su se u Moskvi gde im se najpre rodila sada već trogodišnja kćerka Lada. Posle nekoliko godina provedenih u megalopolisu, skućili su se ovde, na nevelikom imanju, namerni da žive daleko od urbane vreve i - samo od ljubavi. Ko ume da voli, kažu, ne bi trebalo ništa drugo da radi!
- Pokušavali smo da živimo i drugde po svetu ali smo, pre nekoliko meseci ipak došli u Srbiju, znajući već sve i o Srbima, i o našim precima koji su ovde emigrirali, i o tradicionalnom prijateljstvu dva naroda - već tečno srpski govore Olga i Viktor.
Nedaleko od Pivovarovih, u istom selu - Tatjana i Evgenij Molokov iz Jekaterinburga, završavaju lane započetu kuću takođe s namerom da ovde žive i bave se i nekim ozbiljnim biznisom. A, kako je Evgenij inženjer informacionih tehnologija, odmah je u Kraljevu registrovao i firmu „Alegrias“. Za razliku od Pivovarovih, Molokovi su došli direktno iz Rusije, i odmah odlučili da ovde žive. Dece još nemaju ali, kažu - biće ih...
U susednom selu Konarevu skućila se i tročlana porodica Kotkov - Roman (37), sa suprugom Natalijom i sinom Maksimom (7), iz Jaroslava udaljenog oko 300 kilometara od Moskve. Iako je po znanju i zvanju profesor fizičke kulture, Roman se u Rusiji bavio i biznisom pa je odlučio da poslove proširi i ovde, i da u srpsko-ruske odnose „uveže“ i neki dobar biznis, isplativ za obe strane, njega i njegovu porodicu.
- Nismo u Kraljevu slučajno - kažu Kotkovi. - Najpre smo bili u Beogradu, ali kada smo videli ovu lepotu, odlučili smo da i ostanemo.
U obližnjoj Mataruškoj Banji, takođe tročlana, ukrajinsko-ruska porodica Pavljuk - Aleksandar (33), sa suprugom Nadeždom, i sinom Romanom (8) koji su iz Krasnodara pristigli početkom juna, pa još traže trajan smeštaj - kuću. Pride, merkaju i neki lokal za biznis pošto je Aleksandar, inače rođeni Ukrajinac, već bio uspešan trgovac u Rusiji, a Nadežda, Ruskinja - modna modelistkinja. Ostaje još samo da im se pridruži starija kći Valerija koja je još kod „babuške i deduške“ u Rusiji.
Doseljenih ruskih porodica ima i u susednim selima - Vrdilima, Roćevićima, Bogutovcu, Bresniku, Metikošu, a svakim danom pristižu i - u sve većem broju...
“KAZAKI“ SA IBRA MEĐU ruskim državljanima koji su se doselili u Kraljevo ponajviše ima običnih - „malih“ i mladih ljudi, ali i visokih intelektualaca, biznismena, penzionera, pa čak i - kozaka! Jedan od njih je Oleg Grjaznov iz Nižnjeg Novgoroda koji se nastanio u selu Konarevu i koji još ponekad zna da obuče uniformu kozačkog generala i da „paradira“ pred znatiželjnim ali gostoljubivim susedima, naročito kad mu u goste dođe kozački ataman i takođe general Leonid Kindjak, kao što je to bilo i ovog leta.

|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:15 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Te ruskinje su stvarno zaljubljene u svoje srbeke kad su se iz Moskve preselile u te vukojebine istočne hercegovine jos da si ikad bio u ljubinju, shvatio bi da ljubav ne poznaje granice
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62856 Lokacija: DAZP HQ
|
|
ovo mi je stvarno iznenađenje, i to pozitivno.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:21 |
|
|
dudu je napisao/la: Metemma je napisao/la: A koji su kanali širenja pravih vrijednosti, mediji? Hrvatima u BIH to ni ne treba, oni su prirodno vezani uz crkvu i čim je neki belaj još se više privežu jer je to sigurno utočište. nekom smeta taj za njih pretjerani klerikalizam, imam prijatelja u ZGu Mostarca koji otvoreno prezire tu atmosferu, ali ja uviđam daleko više pozitivnih plodova, nego negativnosti. Vjerujem da i danas Hrvati i Srbi imaju više koristi od RKC tj. SPC nego od kakvog modernog urbanog agnosticizma i sličnih govana. Naša Kvačica je napisao/la: Metemma je napisao/la: Ti govoriš o propagandi, mislio sam da govoriš o radu na povećanju nataliteta... i ovde ne pitam za individualni rad, da se ne nađe neko pametan. Individualni rad je najvažniji. Neće roda donijet dite ako postaš po forumu.  Našao se pametnjaković dakle 
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:28 |
|
|
pagan je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Te ruskinje su stvarno zaljubljene u svoje srbeke kad su se iz Moskve preselile u te vukojebine istočne hercegovine jos da si ikad bio u ljubinju, shvatio bi da ljubav ne poznaje granice pa i reko sam da su očito zaljubljene do ušiju, nisam bio baš u ljubinju ali sam obišao veći dio istočne hercegovine 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:30 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:32 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62856 Lokacija: DAZP HQ
|
za Albanke znam. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zmajček
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:35 |
|
|
Jesu li Ukrajinke ili baš Ruskinje? Sutra ću to da ispitam.Imam ljude na terenu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:36 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Zapravo kažu da se broj Kineza smanjuje.  Isto sam čula i to drastično se smanjuje. Kažu da im ne odgovara klima uprkos dobrom poslovanju.  Ekonomska kriza 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:37 |
|
|
pagan je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Te ruskinje su stvarno zaljubljene u svoje srbeke kad su se iz Moskve preselile u te vukojebine istočne hercegovine jos da si ikad bio u ljubinju, shvatio bi da ljubav ne poznaje granice Nisam bio, al sam načuo  Coitus lupus na kvadrat 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:38 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:39 |
|
|
Masa Srba iz BiH radi u Rusiji, znam likove oženjene Jermenkama, Koreankama sa ruskog Dalekog istoka, Turkmenkama i kakvim sve ne rasama... biće lijepe djece  E sad, nekad naši ostanu tamo, nekad one dođu ovamo... evo nedavno smo poslali jednog neperspektivnog u Soči, kažu ko se nigdje nije mogao oženit, u Rusiji se oženio 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 21:40 |
|
|
Metemma je napisao/la: dudu je napisao/la: ovo mi je stvarno iznenađenje, i to pozitivno. Ipak je ovo najslađe http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/te ... z-AlbanijeEto šta ti je vaspitanje. Ljudi imaju zemlju, imaju i neki novac... al' ne mogu da nađu neku domaću koja hoće na selo. Kakav obrt. Albanke čuvaju srpstvo Raške. Raški Muslimani otvaraju srpske škole po Albaniji. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 22:47 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Albanke čuvaju srpstvo Raške. Raški Muslimani otvaraju srpske škole po Albaniji.  To su Albanke iz katoličkih familija ,prije bi ih dali Srbinu pravoslavcu nego Albancu muslimanu. Velik dio Srba u Albaniji su muslimani (ima i katolika) , ostavši izvan Jugo okvira i bez ikakvog kontakta s maticom , gotovo su ostali očuvani kao tradicionalni muslimani bez neke nacionalne svijesti al jedino što znaju je da pričaju srpskim jezikom i da su došli iz Srbije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 22:57 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Metemma je napisao/la: Ovo je baš ironično a malo i zajebano Čitao si pisanje one bezrepe stoke iz Kurira?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 23:28 |
|
|
Metemma je napisao/la: Čitao si pisanje one bezrepe stoke iz Kurira? Šta kažu kurirčani?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 08 sij 2013, 23:32 |
|
|
Metemma je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Ovo je baš ironično a malo i zajebano
Čitao si pisanje one bezrepe stoke iz Kurira? nisam čitao kurir već je to ovako moje osobno mišljenje, naravno da ljubav ne poznaje granice ali djeci će danas-sutra bit zajebano, mislim na podbadanja i zajebavanja od strane ostale djece, keva ti je šiptarka etc....znaš kako to već ide u ovim zadrtim balkanskim krajevima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|