HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 ruj 2025, 14:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 95408 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara
PostPostano: 05 ruj 2025, 08:57 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Flamel je napisao/la:

Hrvatska će biti ozbiljna država tek kad bude više onih koji će imati 4500 eura plaću (trenutna plaća saborskih zastupnika) u privatnom sektoru od onih koji za isti iznos rade za državu.

Ti očito ne znaš kakve su plaće u privatnom sektoru. Keramičari, vodoinstalateri imaju toliko, da ne pričam srednji menadžment po korporacijama... :D U državnoj upravi su rijetko gdje baš dobre plaće. HNB i poslovi vezani za zrakoplovstvo i to je to, e da i saborski zastupnici ali oni su na 4 g.

Uglavnom, kome je do love, nema što u javnom sektoru radit. Korporacije su puno bolje ili vlastita poduzeća.

Čak i korporacije imaju malo dobro plaćenih mjesta, u Hrvatskoj je trenutno poplava poslova 1300-2000 eura, ali iznad 2000, a pogotovo iznad 3000 je puno teže naći.

Nedavno sam imao razgovore s Temuom, javili mi se na linkedin, pozicija ok, kad sam im rekao koliko tražim ostali su paf, ni u primisli valjda nisu imali da bi mogao toliko tražiti. I naravno ništa od toga. Jako teško je naći adekvatno dobro plaćen posao, u potrazi sam pa znam. Jedino privatno, to priznam i to je jedini put.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:17 

Upozorenja: 1
Flamel je napisao/la:
Ti očito ne znaš kakve su plaće u privatnom sektoru. Keramičari, vodoinstalateri imaju toliko, da ne pričam srednji menadžment po korporacijama... :D U državnoj upravi su rijetko gdje baš dobre plaće. HNB i poslovi vezani za zrakoplovstvo i to je to, e da i saborski zastupnici ali oni su na 4 g.

Uglavnom, kome je do love, nema što u javnom sektoru radit. Korporacije su puno bolje ili vlastita poduzeća.

Je ako imaš vlastiti obrt.

A koliko uopće ima velikih tvrtki/korporacija po Hrvatskoj? Šačica. I sve je to zgurano u ZG i max 1-2 velika grada.

Meštri po Dalmaciji ako rade faturete mogu takve novce zaradit, možda ne 4 ipo, ali 3 ipo je realno

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:25 

Li Zongren je napisao/la:
Flamel je napisao/la:

Je ako imaš vlastiti obrt.

A koliko uopće ima velikih tvrtki/korporacija po Hrvatskoj? Šačica. I sve je to zgurano u ZG i max 1-2 velika grada.

Meštri po Dalmaciji ako rade faturete mogu takve novce zaradit, možda ne 4 ipo, ali 3 ipo je realno

Nije to za svakog, iza 40 si spigan, koljena, leđa, a oslanjaš se isključivo na fiziku.

Simpatično, ali ne za svakog, plus još imaš posla s kojekakvim ljudima pa moraš biti i dobar psiholog.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:28 

Jack poziva ustaše da odu na njegov forum da diskutujete. Pa eto bujrum. Hehe

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:29 

dudu je napisao/la:

Čak i korporacije imaju malo dobro plaćenih mjesta, u Hrvatskoj je trenutno poplava poslova 1300-2000 eura, ali iznad 2000, a pogotovo iznad 3000 je puno teže naći.

Nedavno sam imao razgovore s Temuom, javili mi se na linkedin, pozicija ok, kad sam im rekao koliko tražim ostali su paf, ni u primisli valjda nisu imali da bi mogao toliko tražiti. I naravno ništa od toga. Jako teško je naći adekvatno dobro plaćen posao, u potrazi sam pa znam. Jedino privatno, to priznam i to je jedini put.

Na koju poziciju tražiš? Možda ti je vrijeme da apliciraš za korak više u hijerarhiji?

1316 of 2558 - 51.45%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:30 

Niti jedan posao iznad 3k nije za svakoga. Podrazumijeva puno više sati rada nego je normalno i trošenje i fizičko ili psihičko ili oboje, i konstantno učenje i rizike. Nije to lezi ljebe da te jedem.

Imam ja jednog kolegu koji je super plaćen IT-jevac. Kažem ja super je uspio uganjat plaću. Kaže on: Znaš koliko radnih dana stane od petka u 16:00 do ponedjeljka u 8:00?

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:30 

Bošnjak...007 je napisao/la:

Koji je to forum, i kad se može doći?

Nije da sam "ustaša", ali znam kako nas bošnjaci oslovljavaju, dok se vrijeđaju na najmanju sitnicu.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:35 

lider30 je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Mentalitet je glavni.

Kad izjaviš netko drugi mi je kriv za moje stanje, to je izraz nemoći, sam si sebi zavezao ruke.

ZHŽ ljudi preuzimaju odgovornost, Livnjacima je uvijek netko kriv.

Moj Mostar je negdje između, ima svašta, i sposobnih ljudi i danguba. Ja se samo nadam većem priljevu škutora i potpunom preuzimanju ZHŽ mentaliteta u HNŽ. To je jedino što nam može pomoći.

Prvo Mostar prebaciti na ikavicu. :zubati To bi vec bilo nesto.

Apsolutno. :zubati :palacgore1

Ne znamo točno što je tajni sastojak, najsigurnije da radimo sve po redu, nešto će upaliti. :zubati

Nekoliko primjera ZHŽ gdje idu protiv tzv. realnosti.

Violeta Grude, kakvu prednost ima? Zar ima šume u Grudama pa im jefitinije praviti papir? Goli krš i usred kamena tvornica papira. Konkurencija ogromna. Svjetska ogromna kompanija Procter & Gamble. Ajme majko svi ljudi će kupiti Pampers, tko će kupiti Violetu... Ali ali...

U Posušju Miviko, ne znam je li tko posjetio. Tehnološki tvornica iznad prosjeka EU. Mogu učiti Švabe automatizaciji, prevazišli Industry 4.0, sad idu na 5. :zubati

Koja država to može pokrenuti. Država samo smeta.

1316 of 2558 - 51.45%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:35 

potocnj je napisao/la:

Nije da sam "ustaša", ali znam kako nas bošnjaci oslovljavaju, dok se vrijeđaju na najmanju sitnicu.

No,dobro shvacam da ne smiju ustashe makar jedan da dodje na ovaj forum.Napredna matematika,statistika i sve to.Kod njih je najlakse trabunjanje

No,da su bezmudi toliko da ne smiju da posalje email na zvanican websajt grada Orasja.To je novi low.Jos su smijesniji sad od svega.Ali jebi ga.Ako posaljete email dole.I ako Jack bude tacan i ako vam kaze.

Najbolje je da sutite na kamenko forumu i da ne talasate.Mozete se osramoti samo tako ako posaljete email.A i nemate vi muda za takve slozene operacije slanja emaila.Cuj :rofll: :rofll:

Ja se iskreno nadam da u cijeloj Zapadnoj Hercegovini nema muzicke ili glazbene skole.Jer i ti podatci mogu da budu osporavani

Mostar je sam sebi pucao u glavu kad je ubrojao 55 prvacica iz specijalne skole i muzicke kao regularne prvacice.To je samoubistvo s merakom ja to zovem :mrgreen:

Tako da nema problema.I dalje kokoda za Jacka ali slanje email i jos da vam razbiju snove.Ohoho.To su napredne cifre,nije to bas Skutorija.

Ocekivao sam da ustashe nadju podatke i posalju za Skutoriju,jer su dole fertilni i imaju jacu bazu.Naravno.nisam ocekivao da dadnu javno podatke tamo gdje ne valja.Jedini izuzetak je opstina Prozor.Orasje nece dati takvo sta.Dat ce neku povrsnu i laznu statistiku Posavskog kantona o tom broju.

Ali,to sve pada u vodu.Jer sama administracija grada Orasja je rekla koliko je dole upisanih prvacica

Nije lose.Vidit cemo sta ce iduce sedmice biti

https://www.bosanskehistorije.com/forum ... tart=11700

Ja vas ne zovem ustašama. Neki moji su birvaktile bili u ustašama.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:36 

Već smo tamo kao moderatori.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:37 

potocnj je napisao/la:

Dakle nakon 30 postova Jacka gdje diskutira sam sa sobom i dominira, :zubati možete bacit koji post u kojima će on nas uništit sa babama u Bugojnu. :D

Ja da sam na njegovom mjestu, bih se pazio prelazaka granice. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:39 

Niti jedan posao iznad 3k nije za svakoga. Podrazumijeva puno više sati rada nego je normalno i trošenje i fizičko ili psihičko ili oboje, i konstantno učenje i rizike. Nije to lezi ljebe da te jedem.

Imam ja jednog kolegu koji je super plaćen IT-jevac. Kažem ja super je uspio uganjat plaću. Kaže on: Znaš koliko radnih dana stane od petka u 16:00 do ponedjeljka u 8:00?

Znaš kako kažu, znoji se dok se godiš a ne kad radiš. :zubati

1316 of 2558 - 51.45%

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:39 

dudu je napisao/la:
Li Zongren je napisao/la:

Nije to za svakog, iza 40 si spigan, koljena, leđa, a oslanjaš se isključivo na fiziku.

Simpatično, ali ne za svakog, plus još imaš posla s kojekakvim ljudima pa moraš biti i dobar psiholog.

Ovisi kako koji posao, recimo Vodoinstalateri i elektricari tu bolje kotiraju, ovi šta stavljaju pločice njima je to najgore, doduše bolesno su skupi, a nije teško za naučit sam, moj otac je recimo za sat vremena na yubito skužio kako fugirat plocice da ne moramo i za to ih placat.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:42 

potocnj je napisao/la:

No,dobro shvacam da ne smiju ustashe makar jedan da dodje na ovaj forum.Napredna matematika,statistika i sve to.Kod njih je najlakse trabunjanje

No,da su bezmudi toliko da ne smiju da posalje email na zvanican websajt grada Orasja.To je novi low.Jos su smijesniji sad od svega.Ali jebi ga.Ako posaljete email dole.I ako Jack bude tacan i ako vam kaze.

Najbolje je da sutite na kamenko forumu i da ne talasate.Mozete se osramoti samo tako ako posaljete email.A i nemate vi muda za takve slozene operacije slanja emaila.Cuj :rofll: :rofll:

Ja se iskreno nadam da u cijeloj Zapadnoj Hercegovini nema muzicke ili glazbene skole.Jer i ti podatci mogu da budu osporavani

Mostar je sam sebi pucao u glavu kad je ubrojao 55 prvacica iz specijalne skole i muzicke kao regularne prvacice.To je samoubistvo s merakom ja to zovem :mrgreen:

Tako da nema problema.I dalje kokoda za Jacka ali slanje email i jos da vam razbiju snove.Ohoho.To su napredne cifre,nije to bas Skutorija.

Ocekivao sam da ustashe nadju podatke i posalju za Skutoriju,jer su dole fertilni i imaju jacu bazu.Naravno.nisam ocekivao da dadnu javno podatke tamo gdje ne valja.Jedini izuzetak je opstina Prozor.Orasje nece dati takvo sta.Dat ce neku povrsnu i laznu statistiku Posavskog kantona o tom broju.

Ali,to sve pada u vodu.Jer sama administracija grada Orasja je rekla koliko je dole upisanih prvacica

Nije lose.Vidit cemo sta ce iduce sedmice biti

https://www.bosanskehistorije.com/forum ... tart=11700

Ja vas ne zovem ustašama. Neki moji su birvaktile bili u ustašama.

Mi zapravo puno više poštujemo Jacka nego on nas, bilo bi lijepo konstruktivno razgovarati. Ali iz nekog razloga stalno je ljut, nesretan, i agresivan. Sklon sukobima.

Realno kome to treba nadjebavati se sa nekim. Podaci su takvi kakvi su. Ne koristi nam uljepšavati ih, ni pogoršavati. Ako kažemo više ili manje to je i dalje samo beskorisni post na forumu, stvarni broj će ostati kakav jest. Ne vidim koristi od tog natezanja. :neznam

1316 of 2558 - 51.45%

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:44 

Isilovcu smaraču ne odgovaraju na mail pa histerizira.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:46 

Lik prica sam sa sobom trideset postova, lik je banirao sve žive i ne žive, pa bi netko sad trebao ici tamo pricati sa ludakom.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:52 

lider30 je napisao/la:

Prvo Mostar prebaciti na ikavicu. :zubati To bi vec bilo nesto.

Ne znamo točno što je tajni sastojak, najsigurnije da radimo sve po redu, nešto će upaliti. :zubati

Violeta Grude, kakvu prednost ima? Zar ima šume u Grudama pa im jefitinije praviti papir? Goli krš i usred kamena tvornica papira. Konkurencija ogromna. Svjetska ogromna kompanija Procter & Gamble. Ajme majko svi ljudi će kupiti Pampers, tko će kupiti Violetu... Ali ali...

U Posušju Miviko, ne znam je li tko posjetio. Tehnološki tvornica iznad prosjeka EU. Mogu učiti Švabe automatizaciji, prevazišli Industry 4.0, sad idu na 5. :zubati

Već sam ti napisao par postova gore.
Drzava HR je pokrenula Čorluku tako da je poput mnoštva poduzetnika iz ZHŽ dobio zastupništvo, .meku granicu, neplaćanje poreza,... kako bi ostvario ogroman kapital, a sto je on vrlo uspješno iskoristio i oplodio.
Već sam ti nekoliko puta govorio i preduvjetima za razvoj, prije svega nužan broj stanovnika na određenoj jedinici prostora, položaj, infrastruktura, blizina večih centara .. i podrazumijeva se poduzetništvo.
Takvi uvjeti negdje postoje, negdje ne.
Uvjeti se dijelom mogu popraviti kaoo bi se ostvarilo ono sto je moguće.
Fantazije je o nadljudima bi mogle skupo koštati, da recimo naši iz HB preuzme krupnije političke procese poput raspada država.
Ali srećom imamo HR, zbog koje smo i opstali, a nadam se ćemo i ostati pa naši neće upravljati takvim procesima.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 09:56 

zaba1111 je napisao/la:

Već sam ti napisao par postova gore.
Drzava HR je pokrenula Čorluku tako da je poput mnoštva poduzetnika iz ZHŽ dobio zastupništvo, .meku granicu, neplaćanje poreza,... kako bi ostvario ogroman kapital, a sto je on vrlo uspješno iskoristio i oplodio.
Već sam ti nekoliko puta govorio i preduvjetima za razvoj, prije svega nužan broj stanovnika na određenoj jedinici prostora, položaj, infrastruktura, blizina večih centara .. i podrazumijeva se poduzetništvo.
Takvi uvjeti negdje postoje, negdje ne.
Uvjeti se dijelom mogu popraviti kaoo bi se ostvarilo ono sto je moguće.
Fantazije je o nadljudima bi mogle skupo koštati, da recimo naši iz HB preuzme krupnije političke procese poput raspada država.
Ali srećom imamo HR, zbog koje smo i opstali, a nadam se ćemo i ostati pa naši neće upravljati takvim procesima.

Slažem se, neka nama Hrvatske da upravlja. :palacgore1

1316 of 2558 - 51.45%

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 10:45 

Mentalitet je glavni.

Kad izjaviš netko drugi mi je kriv za moje stanje, to je izraz nemoći, sam si sebi zavezao ruke.

ZHŽ ljudi preuzimaju odgovornost, Livnjacima je uvijek netko kriv.

Moj Mostar je negdje između, ima svašta, i sposobnih ljudi i danguba. Ja se samo nadam većem priljevu škutora i potpunom preuzimanju ZHŽ mentaliteta u HNŽ. To je jedino što nam može pomoći.

Potpuno se slažem.

Svima je izgovor mi smo ratovali dok su se oni bogatili, dijelom istina, ali je od tad prošlo 30 godina.

Koliko se ljudi poslije rata bavilo švercom, doslovno nisu prali robu nego su je bacali, 3 obroka u restoranu i slično.
Danas jedan od tih čuva ovce, neki su psihički otišli, neki pod zemljom. Vrhunac ulaganja je kafić i benzinska. Ali su nam škutori krivi…

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:25 

Svi Livno-Duvno poduzetnici koje ja znam sve pare koje su vrtili čak i u BiH su izvukli u Zagreb. Malo bi se kurčili s parama u pradomovini kao onaj gazda Europatrade-a i to je to, spomenik, crkva...

Jedini koji je nešto probao je Rimac. I kako je proš'o?! :D Mentalitet je sve.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:31 

dudu je napisao/la:

Na koju poziciju tražiš? Možda ti je vrijeme da apliciraš za korak više u hijerarhiji?

Nema dalje nego CEO, sad mi se zapravo otvorila najviša moguća pozicija regionalnog direktora za HR i SI koja je odmah ispod CEO, samo mi se ne dopada više smjer i politika firme niti vjerujem u neku veliku budućnost. To je firma u 200 najvećih i u HR i u SI, dakle nema puno prostora ako uopće za promjenu na isto ili bolje. Nije bitno uopće nego samo pričam u kontekstu baš dobro plaćenih poslova, tog je malo, mala bara puna krokodila, to je kao kasta, drže se kandžama za poslove i pozicije, baš zato što nije lako naći novu priliku. Ako hoćeš na stepenicu niže, bistru glavu i manju plaću tog imaš kao pljevi.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:38 

June je čitav forumski život posvetio da bude poseban, originalan, pokretač ideja, novi vjetar, ali dzaba.

Pa neće ti u tome pomoći to da u masi i s masom pokušas mene ismijati.
Dakle nema nijedan poduzetnik koji je odnio bitne pare iz HBŽ u ZG jer tamo niko nije zaradio velike pare .
Izostaju investicije iz vana u HBŽ, zato treba poboljšati uvjete za poslovanje jer bogatih i uspješnih ljudi iz HBZ ima iznadprosječno.
Primjer je Rimac koji je nesto pokušao, ali nije išlo.
Mada je osobno mislim da Rimac nije nikad ni mislio ozbiljno.
Povukao se ružno i zato ima palac dolje od mene. A sad radi toga sumnajm i u njegove poslove .

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:44 

Svi Livno-Duvno poduzetnici koje ja znam sve pare koje su vrtili čak i u BiH su izvukli u Zagreb. Malo bi se kurčili s parama u pradomovini kao onaj gazda Europatrade-a i to je to, spomenik, crkva...

Imoćani imaju puno više važnijih ljudi pa je Imotski u svemu ispodprosječan, malo je prodisao zadnjih godina, ali tamo od tih silnih moćnika nitko ne radi biznis, a blizu su autoceste, dio EU, svi preduvjeti postoje.

Ima nešto u ovom što Zaba govori, o predispoziciji, ali nisam siguran da sa ZHŽom baš sve ima veze s ekonomijom jer niti su te plače nešto velike niti je ukupna zaposlenost u ZHŽu iznimna (postotno na puno nižoj razini od Hrvatske) niti imaju jake javne financije koje financiraju velike projkte, gospodarstvo ZHŽa sigurno nije ključni razlog zašto cijela Europa i razvijeni i polurazvijeni svijet idu u jednom smjeru, a oni sami u kontra smjeru (na Xu osim ZHŽa nisu našli nijedan drugi primjer u svijetu s izuzetkom Izraela kojeg su spomenuli i napisali ima li itko drugi osim Izraela).

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:47 

dudu je napisao/la:

Imoćani imaju puno više važnijih ljudi pa je Imotski u svemu ispodprosječan, malo je prodisao zadnjih godina, ali tamo od tih silnih moćnika nitko ne radi biznis, a blizu su autoceste, dio EU, svi preduvjeti postoje.

Ima nešto u ovom što Zaba govori, o predispoziciji, ali nisam siguran da sa ZHŽom baš sve ima veze s ekonomijom jer niti su te plače nešto velike niti je ukupna zaposlenost u ZHŽu iznimna (postotno na puno nižoj razini od Hrvatske) niti imaju jake javne financije koje financiraju velike projkte, gospodarstvo ZHŽa sigurno nije ključni razlog zašto cijela Europa i razvijeni i polurazvijeni svijet idu u jednom smjeru, a oni sami u kontra smjeru (na Xu osim ZHŽa nisu našli nijedan drugi primjer u svijetu s izuzetkom Izraela kojeg su spomenuli i napisali ima li itko drugi osim Izraela).

Imaš taj thread na tviteru?

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2025, 11:50 

Kršcanski mentalitet je baza, ali i toga imamo i u cijeloj HB.
Blizina vecih centara, prometna povezanost su također presudni , ekonomija nije dovoljna, ogromne općine , gdje su sela udaljena i od središta općine su mahom raseljena.
To ti je i Imotski i bivša sinjska općina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 95408 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3803, 3804, 3805, 3806, 3807, 3808, 3809 ... 3817  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Naša Kvačica, Srpsčanin, Tomba17 i 46 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: