HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 pro 2025, 06:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 118 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Aluminij: trn u oku Muslimanima
PostPostano: 12 svi 2010, 22:52 

Ultras1986 je napisao/la:

Meni ovo uopće nisu tako mala sredstva ! Još Livno ne znamo. Daleko je od onih 500.000 o kojima se priča.

Opet su ljudi ovce (u ovom slučaju mi). Treba nešto uraditi sa ovim parama, neka naprave 3-4 poduzetničke zone i daju džabe općinsko zemljište ako će se proizvoditi. Šta više glume svi ovi političari i razne mudre glave koje laprdaju što na TV-u, što na internetu ?! Sve je jako jednostavno.

POduzetnička zona je napravljena i asvaltira se , a naknad je snižena(ne znam točno, ali je povoljno)!

@Josipe , sinko jel ti živiš u Tg ili nam se javljaš iz daleka?

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:56 

zaba1111 je napisao/la:
@Bumbar
Cijenu je odredio federalni parlament i vrijedi za sve akumulacije u Fbih, a pare ne mogu propasti nikako,samo neće postati operativne dok se spor ne riješi!
Ne stvaraju livanjske rijeke vodu , nego ona dolazi od nekud, a tu je i kišnica i veća površina njenog prikupljanja kod nas, sve u svemu nemoguće je izbrojati kapi,a vrijednost potopljenog teritorija uspoređivati sa protokom vode i čak to vrednovati jednako je čisti bezobrazluk!

Lova se taloži i to je šteta i sramota ako se vidi razlog...

Ne valja ti algoritam, u Livnu su izvorišta tri rijeke koje dolaze iz Glamočkog i vjerovatno Kupreškog polja, po istom pravilu onda i ti gradovi trebaju dobiti nadoknadu...:neznam

Ili barem za Kupres, ako može kao najviše polje koje sakuplja kišnicu i razdjeljuje je na Livno i Duvno, Vrbas i Cetinu :zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:57 

zaba1111 je napisao/la:

Meni ovo uopće nisu tako mala sredstva ! Još Livno ne znamo. Daleko je od onih 500.000 o kojima se priča.

Opet su ljudi ovce (u ovom slučaju mi). Treba nešto uraditi sa ovim parama, neka naprave 3-4 poduzetničke zone i daju džabe općinsko zemljište ako će se proizvoditi. Šta više glume svi ovi političari i razne mudre glave koje laprdaju što na TV-u, što na internetu ?! Sve je jako jednostavno.

POduzetnička zona je napravljena i asvaltira se , a naknad je snižena(ne znam točno, ali je povoljno)!

SAmo neka se gradi, i radi.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:58 

zaba1111 je napisao/la:

Idući put izostavi to "sinko" inače ću te počastiti epitetima koji se ne koriste u dijaspori :evotigana
Marsovac sam iz jednog od navedenih mjesta. Je li dovoljno daleko?

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:00 

bumbar92 je napisao/la:

Ne valja ti algoritam, u Livnu su izvorišta tri rijeke koje dolaze iz Glamočkog i vjerovatno Kupreškog polja, po istom pravilu onda i ti gradovi trebaju dobiti nadoknadu...:neznam

Ili barem za Kupres, ako može kao najviše polje koje sakuplja kišnicu i razdjeljuje je na Livno i Duvno, Vrbas i Cetinu :zubati

Tako je, identična teza je i našeg načelnika, i s tim argumentom i ide u prtunapad jer poznajući Livanjkake oni će odustati od svojih zahtjeva kad shvate da će se tako dijeliti na više općina i da je u praksi nemoguće to izmjeriti, a sam zakon je nejasan!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:01 

Citat:
Naknade od Buškog blata dijeliti na pola
07.04.2010 Raspodjela sredstava između općina Livno i Tomislavgrad, a koja se prikupljaju za korištenje hidro akumulacije Buško blato od Hrvatske elektroprivrede već dulje vrijeme je aktualna tema u ovim općinama. Tako se i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Livna jedna od točaka dnevnog reda odnosila na očitovanje o prijedlogu raspodjele sredstava HEP-a za korištenje hidro akumulacije Buško blato.

Izmjena zakona
Naime, dosadašnjom primjenom Zakona o izdvajanju i usmjeravaju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem akumulacijskih objekata raspodjela sredstava ostvarena od naknade raspoređivana su razmjerno površini potopljenoj hidro akumulacijskim objektom.
Tako je općini Livno pripadala naknada u iznosu od 32,35 posto, koja se obračunavala u iznosu od 0,005 maraka po proizvedenom kilowatsatu, odnosno utrošenom kubičnom metru vode. No, izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidro akumulacijskih objekata od 2. rujana 2009. došlo je do izmjene članka 3 istoga zakona temeljem čega je naknada povećana s 0,005 maraka na 0,01 marku po proizvedenom kilowatsatu, odnosno utrošenom kubičnom metru vode te izmjene članka 6 kojim je isti proširen u odnosu na dodatni kriterij, tj. prema razmjernoj količini prikupljene vode s područja dviju ili više općina.

Dakle Livno dobije 1/3. Tomislavgrad je 2009 dobio 1.600.000 KM, znači Livno cca. 800.000KM.
Ukupno je znači u 2009 uplaćeno oko 2,4 mil. KM - to nije malo.

Ove godine je DUPLO više predviđeno, dakle 4,8 milijuna KM u 2010 godini bi trebalo ići Livnu i TOmislavgradu od Buškog Jezera !

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:06 

Dakle Livno dobije 1/3. Tomislavgrad je 2009 dobio 1.600.000 KM, znači Livno cca. 800.000KM.

Ove godine je DUPLO više predviđeno, dakle 4,8 milijuna KM u 2010 godini bi trebalo ići Livnu i TOmislavgradu od Buškog Jezera !

Ne mora značiti da će biti toliko jer lani je bila dobra hidrološka godina!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:07 

PCM je napisao/la:
Ako su ti krajevi jako slabo razvijeni i imaju ozbiljan problem sa depopulacijom , jebat ga , gradi TE ...
Od izmišljanja tople vode i ovih "eko turizama" nema sreće kao što već rekoše ...

Ma nije samo eko, :zubati ni turizam, to sam naveo samo kao jedan od mozebitnih minusa u usporedbi sa HE... Tu je i bitno, veca cijena energije, oneciscenje itd...

ali, ako se nema uvjeta za HE... onda ga hebat...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:07 

zaba1111 je napisao/la:

Ne mora značiti da će biti toliko jer lani je bila dobra hidrološka godina!

Opet vjerovatno neće biti manje od 4 mil. KM. S tim novcem se svašta nešto može uraditi.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:08 

zaba1111 je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

Tako je, identična teza je i našeg načelnika, i s tim argumentom i ide u prtunapad jer poznajući Livanjkake oni će odustati od svojih zahtjeva kad shvate da će se tako dijeliti na više općina i da je u praksi nemoguće to izmjeriti, a sam zakon je nejasan!

Tuga je Buga,...a ovo je jadno da ne može biti jadnije, naročito kada priča dođe na tu razinu Livno-Duvno, onda uvijek završi sa Govno. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:11 

Aztec je napisao/la:
PCM je napisao/la:
Ako su ti krajevi jako slabo razvijeni i imaju ozbiljan problem sa depopulacijom , jebat ga , gradi TE ...
Od izmišljanja tople vode i ovih "eko turizama" nema sreće kao što već rekoše ...

Ma nije samo eko, :zubati ni turizam, to sam naveo samo kao jedan od mozebitnih minusa u usporedbi sa HE... Tu je i bitno, veca cijena energije, oneciscenje itd...

ali, ako se nema uvjeta za HE... onda ga hebat...

TG ima Šuicu koja je ponornica, i na njoj će se graditi 1 HE - to je ovo Vrilo. Još jedna ide u mjestu Šuica, i to je to ja mislim... Nema Duvno neke veće rijeke, sve ostalo što se gradilo biti će mini-HE.

Vjetar je druga priča, ali EP HZHB gradi MEsihovinu i to je to - 14 zaposlenih.

Kamen - Dent ima ogromne planove ali to je privatluk pa ne znam koliko se isplati uzdati u to, ali u svakom slučaju izgradnja ili neizgradnja TE neće utjecati na gradnju VE.

http://vjetropark.kamen-dent.com/

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:12 

Citat:
Naknade od Buškog blata dijeliti na pola
07.04.2010 Raspodjela sredstava između općina Livno i Tomislavgrad, a koja se prikupljaju za korištenje hidro akumulacije Buško blato od Hrvatske elektroprivrede već dulje vrijeme je aktualna tema u ovim općinama. Tako se i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Livna jedna od točaka dnevnog reda odnosila na očitovanje o prijedlogu raspodjele sredstava HEP-a za korištenje hidro akumulacije Buško blato.

Izmjena zakona
Naime, dosadašnjom primjenom Zakona o izdvajanju i usmjeravaju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem akumulacijskih objekata raspodjela sredstava ostvarena od naknade raspoređivana su razmjerno površini potopljenoj hidro akumulacijskim objektom.
Tako je općini Livno pripadala naknada u iznosu od 32,35 posto, koja se obračunavala u iznosu od 0,005 maraka po proizvedenom kilowatsatu, odnosno utrošenom kubičnom metru vode. No, izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidro akumulacijskih objekata od 2. rujana 2009. došlo je do izmjene članka 3 istoga zakona temeljem čega je naknada povećana s 0,005 maraka na 0,01 marku po proizvedenom kilowatsatu, odnosno utrošenom kubičnom metru vode te izmjene članka 6 kojim je isti proširen u odnosu na dodatni kriterij, tj. prema razmjernoj količini prikupljene vode s područja dviju ili više općina.

Ja se tu ne razumijem kako se cijene krecu... al meni za onoliku potopljenu povrsinu izgleda prilicno malo.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 23:18 

Aztec je napisao/la:

Ja se tu ne razumijem kako se cijene krecu... al meni za onoliku potopljenu povrsinu izgleda prilicno malo.

Ja govorim o količini novca.

A pazi, Rama dobiva

Sredstva hidroakumulacije
2009 - 5.187.553,00
2010 - 7.364.800,00

Proračun Rame je 10.748.987,00 KM. Pitanje je sada koliko je ta HE unazadila RAmu. Da nema sada nje tko zna šta bi bilo, 70% proračuna im puni HE.

Samo mislim da ovih 0,01 po Kw se odnosi samo na HE Orlovac, a svi kada računaju računaju i sve ostale HE koje se nalaze nizvodno od HE Orlovac.

Glupa je logika, odna bi Rama trebala dobiti pare od HE SAlakovac, HE Grabovica, HE JAblanica, HE Mostar...

Toliko je koliko je i svima je isto. Kako RAmi tako i Livnu-Duvnu.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2010, 00:15 

O kakvom vi eko turizmu pričate???? Ta TE najviše će štete nanijeti Biokovu i planinama sjeverno od Kongore, pod pretpostavkom da su najčešći vjetrovi bura i jugo. Ja se sjećam prije 20-30 godina dima i prašine iz TE Tuzla kako visoko preko sprečkog polja ode na istok, kažu da su se posljedice osjećale oko Užica i Valjeva u Srbiji ili kada bi puhao jugo crni dim se mogao pratiti do slavonije. Danas tog dima nema u onoj količini, jer su stari kotlovi ugašeni, a na novije stavljeni filteri, ne baš najbolji ali služe svrsi.

I dok vi raspravljate, bošnjaci su odlučili, graditi novi blok TE Tuzla, koji će biti jači od svih dosadašnjih, zatim nova TE će se graditi 20 km južnije kod Banovića, a tu je nekih 30 kilometara istočnije i TE Ugljevik.Dakle 3 TE u vrlo napučenom prostoru..

Vrh

PostPostano: 13 svi 2010, 10:19 

ne znam zašto svi TE zamišljaju kao zagađivača iz 19. stoljeća. pa valjda će se raditi o najmodernijoj tehnologiji. uostalom, Kongora je potpuno zavučena, na rubu duvanjskog polja, tako da i vizualno neće biti dominanta.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2010, 10:51 

Uff što ga vi zadašte na temu TE :001_smile

Koliko god se mi ovdje raspravljali, ostaje na odluci mještana tog kraja i eletroprivrede. Ima prednosti naravno, zapošljavanje, struja itd. Al također tu je i nezanemarivo dugoročno zagađenje uže i šire okolice.

Neka odluče šta je najpametnije za njih.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2010, 10:58 

goLLe je napisao/la:

Koliko god se mi ovdje raspravljali, ostaje na odluci mještana tog kraja i eletroprivrede. Ima prednosti naravno, zapošljavanje, struja itd. Al također tu je i nezanemarivo dugoročno zagađenje uže i šire okolice.

zna li itko o čemu se radi ili je to pisanje pisanja radi? kakva se konkretno zagađenja očekuju?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2010, 11:11 

dudu je napisao/la:
goLLe je napisao/la:

zna li itko o čemu se radi ili je to pisanje pisanja radi? kakva se konkretno zagađenja očekuju?

TE radi na fosilna goriva, a izgaranjem istih u atmosferu se puštaju velike količine štetnih plinova, pa onda zagađenja vode, flore i faune itd.

Više ovdje pročitaj

http://hr.wikipedia.org/wiki/Termoelekt ... koli.C5.A1

Dosta zanimljiva rečenica "Protokolom iz Kyota termoelektrane bi se do kraja 2020. trebale izbaciti iz upotrebe"

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 118 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: