HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 pro 2025, 03:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 118 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Aluminij: trn u oku Muslimanima
PostPostano: 12 svi 2010, 22:06 

Ultras1986 je napisao/la:
Ako TG kaže out, valjda će Livno i dalje tvrditi IN (kao i do sada). Ako ni jedni ni drugi neće, onda iskreno, bar se ja više neću sekirati što Hrvati odlaze sa tih prostora.

Ovo ti je fora na koju se lože LI-TG, da izazovu inat-reakciju kod drugog samo reci da će to uraditi prvi...

Za Livno nisam čuo da se spominje ozbiljna priča, već samo ta ložiona prek medija, pa se narod možda i ne uzrujava, iovako imaju problema sa spalionicom otpada i deponijama, niko je neće ni blizu, a isto lova samo takva.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:06 

bumbar92 je napisao/la:
Aztec je napisao/la:
E, ja razumijem porebu za el. energijom... al mislim da se to moze i bolje izvest od TE. Najlakse je naprdit jednu TE...

Tako isto mislim da bi trebalo ic na HE, vjetar, pa i sunce ako se moze, a ima tamo i sunca... Ne znam sto se neide na jos HE (mislim, vjerovatno je skuplje)... Ja koliko sam cuo (a i vjerujem) nuklearke su cisce od TE... naravno ukoliko nedodje do nesrece. :aleale

A i proizvode daleko najvise energije.

To kažu egzaktni podaci, područje sa najjačim udarima vjetra, broju sunčanih dana i vodo-potencijala,...

Onaj kraj se može preporoditi samo ako se plati prava cijena vode koju "prodaje" Buško blato HEPu i to uloži u neke projekte koji iskorištavaju ostale potencijale, ...čini mi se da se radi o nadoknadi od par miliona maraka, a realna cijena je na desetke miliona,...tu je problem onoga kraja.

Naknada je koliko sam ja negdje cuo... 500. 000 neceg (ne znam valutu)... Sad, ako je to istina, to je sramota... Najveca akomulacija u Europi se toliko placa a mi ovdje imamo manjak el. energije i zeli se gradi TE... zato i mislim da se to treba prvo temeljito ispitat oko Buskog...

A sto se tice HE, a ako nema vode, Boze moj. Al valjda ima na drugom mjestu.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:08 

zaba1111 je napisao/la:
Isto je činjenica što Bumbar kaže da su Duvnjaci protiv TE, i ja mislim da će na refernedumu odbiti gradnju.

Meni je žao, jer će tek onda otići u k... Ja gledam u Zg na faksu, niti jedan duvnjak se neće vratiti. Ti ljudi već imaju ovamo rodbine i tetkova, stričeva i slično. To mi je žao, ali priča je šta ću dole nema ništa - tuga.

E pa neka onda pametnih u Zg i Njemačkoj. .

Pa dobro čovče božiji jel ti čitaš što ja pišem, protiv su takvi koje spominješ, odnosno oni koji ne žive u TG niti se imaju namjeru vraćati,a oni koji žive su za izgradnju TE!
A kad se napravi i otvore se velike perspektive onda će se mnogi vrati jer je realno stanje takvo da kvaltetnog života nema ni u ZG ni u Njemačkoj!

Čitam šta ti pišeš, nisam ćorav. Ajde ti reci okvirno kako će referendum ispasti? Objektivno ?

A naravno da će se otvoriti nove perspektive. Ja sam za tu TE ali mene nitko ne pita. Nadam se samo da ćete vi u TG biti dovoljno lucidni da znate da je to onaj boom koji će vam sve promjeniti - nabolje.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:09 

mateb je napisao/la:
Sad je, općenito, jako popularno postalo govoriti da je industrija prljava i pričati o ekologiji itd. Meni se čini da se tu manifestira san o životu od rente i prodaji čistog zraka naivnim strancima...

To je odraz manipulacije i neznanja!
Neki dan neki profesor na HRTu objašnjava da je najekološkija upotreba plastičnih vrećica jer se za izradu "ekoloških" potroši neusporedivo više i energije i materijala i veči je otpad!
Ali aj ti nekom objasni da je manje štetna plastčna vrećica od papirne i da je stvar u kulturi i ponašanju, odnosno divljačkom razbacivanju smeća po prirodi što samo izgleda ružno, ali je manje štetno!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:11 

bumbar92 je napisao/la:
Ako TG kaže out, valjda će Livno i dalje tvrditi IN (kao i do sada). Ako ni jedni ni drugi neće, onda iskreno, bar se ja više neću sekirati što Hrvati odlaze sa tih prostora.

Ovo ti je fora na koju se lože LI-TG, da izazovu inat-reakciju kod drugog samo reci da će to uraditi prvi...

Za Livno nisam čuo da se spominje ozbiljna priča, već samo ta ložiona prek medija, pa se narod možda i ne uzrujava, iovako imaju problema sa spalionicom otpada i deponijama, niko je neće ni blizu, a isto lova samo takva.

Pa Žarić je rekao da ima lignita u livanjskom polju. TE bi bila manja ali bi bila rentabilna. Nije loženje ljudi nego realnost. Ali ajde ne treba to potencirati, ako neće Duvnjaci onda OK. Poslje toga vidjeti, graditi u Mostaru na plin, i eventualno pitati Livnjake hoće li oni.

Evo na brzinu jedna vijest sa livno-online

http://www.livno-online.com/zupanija/16 ... skom-polju

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:12 

mateb je napisao/la:

Sad je, općenito, jako popularno postalo govoriti da je industrija prljava i pričati o ekologiji itd. Meni se čini da se tu manifestira san o životu od rente i prodaji čistog zraka naivnim strancima...

Tako je, i svaka čast ako se to može, ali znaš kako se kaže "dabogda se kćeri za bogataša udala, ali prosjaci se vrte oko kuće..." uglavnom ništa od toga eko turizma i ostalih snova (da se razumijemo i ja sam za to, ali to je jaaaaaaaaako malo vjerovatno da će se ostvariti).

Ma kasnimo u fazi, kao i uvijek, popunilo se tržište, i drugi to rade... Osim toga, i za tako nešto moraš imati projekt koji će se razlikovati od drugih, organiziranu reklamu, znati prodati priču. Nije to "lezi pod palmu i sve četiri u zrak".

Europa je zbog takve iracionalnosti (kampanja protiv nuklearki, pogotovo u Njemačkoj) i ovisna o uvozu nafte i plina izvana.

Da je Hrvatskoj i Hrvatima više studenata tehničkih fakulteta, bilo bi i neke perspektive.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:15 

Ajde ti reci okvirno kako će referendum ispasti? Objektivno ?

A naravno da će se otvoriti nove perspektive. Ja sam za tu TE ali mene nitko ne pita. Nadam se samo da ćete vi u TG biti dovoljno lucidni da znate da je to onaj boom koji će vam sve promjeniti - nabolje.

Ja se nadam da će referendum završiti pozitivno, ali pravo glasa ima i dijaspora, znači sve ovisi koliko će njih izaći! Trenutno je 70:30, što se tiče onih koji žive u TG!
Ovi protiv su toliko agresivni i svakog tko kaže nešto pozitivno proglase plaćenikom pa se glas za slabo čuje, ali ja koji živim tamo i kontaktiram s ljudima vidim da su ljudi za!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:15 

bumbar92 je napisao/la:

Livnjaci sami nude gradnju termoelektrane
Također, u Livnu nam sami nude da se tamo gradi. Ukoliko u Tomislavgradu ne žele termoelektranu, mi nećemo provoditi silu da bismo tamo gradili - rekao je Žarić 06.04.2009. Elektroprivreda HZHB nema namjeru graditi nuklearnu elektranu, potvrdio je za "Dnevni avaz" generalni direktor mostarske Elektroprivrede Matan Žarić. On je time demantirao navode pojedinih novinskih agencija koje su prenijele njegove navodne tvrdnje da bi "EP HZHB morala imati stabilan izvor energije, što su termo i nuklearne centrale".
- Nema ništa od toga. To je nemoguće. Hrvatska, primjerice, nuklearku ne može graditi nigdje na Savi. Za nuklearku treba ogromna količina vode i ona se može graditi tek oko Vinkovaca, gdje se u Savu ulijevaju Bosna i Vrbas, ili, pak, na Dunavu. Ali, graditi nuklearku ovdje, gdje nema vode, to ne može biti ni u primisli - rekao je Žarić.

Matan Žarić, generalni direktor EP HZ HB
On je istakao da je stabilan izvor električne energije na području Hercegovine uistinu potreban, ali da to treba biti termoelektrana. Naime, hidro i vjetroelektrane nisu stabilan izvor, jer ovise od vremenskih prilika. Međutim, Žarić kaže da u Tomislavgradu prave probleme pri izgradnji termoelektrane u Kongori. Odlučno je odbacio tvrdnje pojedinih ekoloških udruženja da bi TE uništila okolinu u tom gradu, nazivajući ih neosnovanim.

-Mi ćemo Općini Tomislavgrad poslati pismo u kojem ćemo tražiti da nam daju suglasnost za vršenje istraživanja na lokaciji u Kongori. Ako oni to ne žele, mi možemo graditi termoelektranu u Bugojnu sa EP BiH. Također, u Livnu nam sami nude da se tamo gradi. Ukoliko u Tomislavgradu ne žele termoelektranu, mi nećemo provoditi silu da bismo tamo gradili - rekao je Žarić(Relax Livno i TC)

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:16 

zaba1111 je napisao/la:
Ajde ti reci okvirno kako će referendum ispasti? Objektivno ?

Ja se nadam da će referendum završiti pozitivno, ali pravo glasa ima i dijaspora, znači sve ovisi koliko će njih izaći! Trenutno je 70:30, što se tiče onih koji žive u TG!
Ovi protiv su toliko agresivni i svakog tko kaže nešto pozitivno proglase plaćenikom pa se glas za slabo čuje, ali ja koji živim tamo i kontaktiram s ljudima vidim da su ljudi za!

Drago mi je to čuti :palacgore2

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:18 

Aztec je napisao/la:
Naknada je koliko sam ja negdje cuo... 500. 000 neceg (ne znam valutu)... Sad, ako je to istina, to je sramota... Najveca akomulacija u Europi se toliko placa a mi ovdje imamo manjak el. energije i zeli se gradi TE... zato i mislim da se to treba prvo temeljito ispitat oko Buskog...

To ti je tipična priča "dvojica u svađi, treći se sladi"...

Dok se Livno i Duvno tuču oko mrvica, HEP zadovoljno knjiži ekstra profit, koji kako sam prije pitao može završiti u nekoj cesiji sa Aluminijem, ono "viši interes"..., al ne znam pa onako gatam.

Ev sa livanjskih stranica nekih štiva, jadno i bijedno za čitat da se ovako trvu...

http://www.livno-online.com/zupanija/15 ... mutne-vode

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:23 

Aztec je napisao/la:
.

0,010 KM po kilovatu električne energije, odnosno 3,5-4,5 milona km, ovisno o proizvedenoj struji!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:25 

-Mi ćemo Općini Tomislavgrad poslati pismo u kojem ćemo tražiti da nam daju suglasnost za vršenje istraživanja na lokaciji u Kongori. Ako oni to ne žele, mi možemo graditi termoelektranu u Bugojnu sa EP BiH. Također, u Livnu nam sami nude da se tamo gradi. Ukoliko u Tomislavgradu ne žele termoelektranu, mi nećemo provoditi silu da bismo tamo gradili - rekao je Žarić(Relax Livno i TC)

Ultra, pusti ti šta Žarić kaže, to je njegova spika za loženje Duvnjaka korištenjem tehnike: odnese vam Livnjak lovu ispred nosa...:zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:27 

bumbar92 je napisao/la:

Livnjaci sami nude gradnju termoelektrane
Također, u Livnu nam sami nude da se tamo gradi. Ukoliko u Tomislavgradu ne žele termoelektranu, mi nećemo provoditi silu da bismo tamo gradili - rekao je Žarić 06.04.2009. Elektroprivreda HZHB nema namjeru graditi nuklearnu elektranu, potvrdio je za "Dnevni avaz" generalni direktor mostarske Elektroprivrede Matan Žarić. On je time demantirao navode pojedinih novinskih agencija koje su prenijele njegove navodne tvrdnje da bi "EP HZHB morala imati stabilan izvor energije, što su termo i nuklearne centrale".
- Nema ništa od toga. To je nemoguće. Hrvatska, primjerice, nuklearku ne može graditi nigdje na Savi. Za nuklearku treba ogromna količina vode i ona se može graditi tek oko Vinkovaca, gdje se u Savu ulijevaju Bosna i Vrbas, ili, pak, na Dunavu. Ali, graditi nuklearku ovdje, gdje nema vode, to ne može biti ni u primisli - rekao je Žarić.

Matan Žarić, generalni direktor EP HZ HB
On je istakao da je stabilan izvor električne energije na području Hercegovine uistinu potreban, ali da to treba biti termoelektrana. Naime, hidro i vjetroelektrane nisu stabilan izvor, jer ovise od vremenskih prilika. Međutim, Žarić kaže da u Tomislavgradu prave probleme pri izgradnji termoelektrane u Kongori. Odlučno je odbacio tvrdnje pojedinih ekoloških udruženja da bi TE uništila okolinu u tom gradu, nazivajući ih neosnovanim.

E, to ne. Nek je grade bez EP BiH. :aleale :kava

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:30 

bumbar92 je napisao/la:

To ti je tipična priča "dvojica u svađi, treći se sladi"...

Dok se Livno i Duvno tuču oko mrvica, HEP zadovoljno knjiži ekstra profit, koji kako sam prije pitao može završiti u nekoj cesiji sa Aluminijem, ono "viši interes"..., al ne znam pa onako gatam.

Ev sa livanjskih stranica nekih štiva, jadno i bijedno za čitat da se ovako trvu...

http://www.livno-online.com/zupanija/15 ... mutne-vode

Nema treći s tim ništa, pare su zamrzbute i čekaju rješenje koje će po svemu sudeći biti zatraženo na sudu!
Evo vidiš dokle ide bezobrazluk livanjskuh političara, izmislili da ih treba obeštetiti jer voda prolazi kroz njihovu općinu,a za količinu vode nisu dali niti je to moguće nikakvog dokaza, nego su se pouzdali u bolju političku poziciju u SA, a urgirali su i kod Šukera, ali naš načelnik je reko da nema popuštanja i da če se izaći na čistac, a to će značiti još manje para za livno jer je je potopljena površina još više u korist TG, nego se dosad obračunavalo!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:33 

Aztec je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

To kažu egzaktni podaci, područje sa najjačim udarima vjetra, broju sunčanih dana i vodo-potencijala,...

Onaj kraj se može preporoditi samo ako se plati prava cijena vode koju "prodaje" Buško blato HEPu i to uloži u neke projekte koji iskorištavaju ostale potencijale, ...čini mi se da se radi o nadoknadi od par miliona maraka, a realna cijena je na desetke miliona,...tu je problem onoga kraja.

Ajmo konkretno

Proračun Tomislavgrada

Prihodi od hidroakumulacije
2009 - 1.600.000 KM
2010 - 1.805.000 KM

http://www.tomislavgrad.gov.ba/ba/artic ... t?pid=1544

Proračun Livna

Ne mogu naći, ako netko nađe neka stavi.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:38 

Citat:
2009 - 1.600.000 KM
2010 - 1.805.000 KM

Znači ako je 2009 bilo 1,6 , onda bi ove godine, ako bude jednaka hidrološka godina i ako nas Livnjaci ne zajebu trebalo biti 3,2!(jer naknada je poduplana)!
A u proračunu se išlo sa sigurnima sredstvima!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:39 

bumbar92 je napisao/la:

Ultra, pusti ti šta Žarić kaže, to je njegova spika za loženje Duvnjaka korištenjem tehnike: odnese vam Livnjak lovu ispred nosa...:zubati

Ako se udaljimo malo od svega, ako TG neće TE onda ih zapravo i briga ako se gradila u Livnu ili Mostaru ili Bugojnu. Tako da je narod stvarno jadan ako će zbog toga što ode TE u Livno prihvatiti istu. Onda stvarno nema mozga tu nikako.

Na tome referendumu treba napraviti test inteligencije kao pred-test prije zaokruživanja, onda odrediti nekakve postotke koliko vrijedi čiji glas - inače sam za to i na izborima za parlamente... Ili bar neki test poznavanja situacije, ono koliko će biti zaposleno, koliko će biti uloženo, kolike će biti prosječne plaće... Pa ako je 5 pitanja a ti odgovoriš 2 onda tvoj glas vrijedi 2/5 jednog glasa.

U svakom slučaju, kad je uopće taj referendum pa da završi priča sa Tg, a ako bude negativna, onda ćemo vidjeti šta je sa Livnom. Ali ako se to desi, Duvnjaci će poluditi, pogotovo ako ta možebitna TE oživi Livno.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:40 

zaba1111 je napisao/la:
Nema treći s tim ništa, pare su zamrzbute i čekaju rješenje koje će po svemu sudeći biti zatraženo na sudu!
Evo vidiš dokle ide bezobrazluk livanjskuh političara, izmislili da ih treba obeštetiti jer voda prolazi kroz njihovu općinu,a za količinu vode nisu dali niti je to moguće nikakvog dokaza, nego su se pouzdali u bolju političku poziciju u SA, a urgirali su i kod Šukera, ali naš načelnik je reko da nema popuštanja i da če se izaći na čistac, a to će značiti još manje para za livno jer je je potopljena površina još više u korist TG, nego se dosad obračunavalo!

Ne znam je li ona cijena proizvedenog KW po realnim tržišnim cijenama ili je to "treći" malo umanjio, ili možda sa Aluminijem kompenzirao,... na to sam mislio.

To za dotok vode se lako odredi izmjeri se kapacitet rijeka i sliva koje tvore jezero i gotova priča, Livno je tu čini mi se u prednosti jer ima tri rijeke i dva jezera koja pune Bjezero, a i površina zahvata melioracijskih kanala je veća, za Duvno ne znam, de reci, ali nebitno ako se zabave oko rasparčavanja mrvica pa ne dobiju na kraju ništa. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:43 

zaba1111 je napisao/la:
Citat:
2009 - 1.600.000 KM
2010 - 1.805.000 KM

Znači ako je 2009 bilo 1,6 , onda bi ove godine, ako bude jednaka hidrološka godina i ako nas Livnjaci ne zajebu trebalo biti 3,2!(jer naknada je poduplana)!
A u proračunu se išlo sa sigurnima sredstvima!

Meni ovo uopće nisu tako mala sredstva ! Još Livno ne znamo. Daleko je od onih 500.000 o kojima se priča.

Opet su ljudi ovce (u ovom slučaju mi). Treba nešto uraditi sa ovim parama, neka naprave 3-4 poduzetničke zone i daju džabe općinsko zemljište ako će se proizvoditi. Šta više glume svi ovi političari i razne mudre glave koje laprdaju što na TV-u, što na internetu ?! Sve je jako jednostavno.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:44 

zaba1111 je napisao/la:
Pa dobro čovče božiji jel ti čitaš što ja pišem, protiv su takvi koje spominješ, odnosno oni koji ne žive u TG niti se imaju namjeru vraćati,a oni koji žive su za izgradnju TE!
A kad se napravi i otvore se velike perspektive onda će se mnogi vrati jer je realno stanje takvo da kvaltetnog života nema ni u ZG ni u Njemačkoj!

Mještani Kongore, Borčana, Lipe i M. sela inače žive na Marsu. Nije mi jasno zašto se oni toliko protive...
Tebi su izgleda mjerodavni komentari defetista i pljuvača-svega-i-svačega na TC.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:47 

Ha, ako nema druge, onda nek se gradi. :zubati

Naravno, ako pristanu.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:48 

@Bumbar
Cijenu je odredio federalni parlament i vrijedi za sve akumulacije u Fbih, a pare ne mogu propasti nikako,samo neće postati operativne dok se spor ne riješi!
Ne stvaraju livanjske rijeke vodu , nego ona dolazi od nekud, a tu je i kišnica i veća površina njenog prikupljanja kod nas, sve u svemu nemoguće je izbrojati kapi,a vrijednost potopljenog teritorija uspoređivati sa protokom vode i čak to vrednovati jednako je čisti bezobrazluk!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:48 

U svakom slučaju, kad je uopće taj referendum pa da završi priča sa Tg, a ako bude negativna, onda ćemo vidjeti šta je sa Livnom. Ali ako se to desi, Duvnjaci će poluditi, pogotovo ako ta možebitna TE oživi Livno.

Ja sam protiv zbog eko-pitanja, a ako bi na referndumu odlučili da grade, pomirio bi se sa time jer je to njihova lokalna odluka i pitanje. Samo ništa po direktivi i na silu...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:51 

Ako su ti krajevi jako slabo razvijeni i imaju ozbiljan problem sa depopulacijom , jebat ga , gradi TE ...
Od izmišljanja tople vode i ovih "eko turizama" nema sreće kao što već rekoše ...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2010, 22:51 

bumbar92 je napisao/la:

Ja sam protiv zbog eko-pitanja, a ako bi na referndumu odlučili da grade, pomirio bi se sa time jer je to njihova lokalna odluka i pitanje. Samo ništa po direktivi i na silu...

Naravno, kakva sila. Ono što sam ja htio reći jeste da bi ti zaokružio svih 5 pitanja točno onda zaokruži NE i gotova priča. Mada ako primjerice na referendumu bude 55% za, ionako će biti problem. Nastat će pobune i slično, kako je lažiran referendum itd.

Ma iskreno, neka je ne grade ako neće, bit će više Duvnjaka u Mostaru i Zagrebu :kava :ucelo

Pošto ja nemam pravo na tome referednumu onda sam za sada OUT.

Edit:

Kongora je Bliže RAkitnu nego Šuici - Šuicu će se pitati a RAkitno ne. Poenta je da ako referendum prođe i bude većina ZA, ostaju opet Kongorani koji nisu za nju i šta onda - MAte će leć pod bager da ne može proći, Manda lupati radnike štapom, a Stipe se možda i naljutiti i izvaditi Kalaš da se razračuna s onima koji mu ruše domovinu.

Nema tu izlaza nažalost.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 118 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Teuton i 44 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: