HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2026, 11:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 80  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 07 pro 2014, 13:42 

Trenutno su žestoke borbe u provinciji Deir-el-Zour, IS pokušava osvojiti režimski vojni aerodrom ali ih sirijska vojska slaže ko drva, na ovom videu od 1:40 vidi se kako sirijski vojnici čitaju neki popis đihadista di se nekoliko puta spominje Bosna....

http://www.liveleak.com/view?i=4a8_1417895427

Vrh

Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 07 pro 2014, 13:56 

TG-B.B.B je napisao/la:
Trenutno su žestoke borbe u provinciji Deir-el-Zour, IS pokušava osvojiti režimski vojni aerodrom ali ih sirijska vojska slaže ko drva, na ovom videu od 1:40 vidi se kako sirijski vojnici čitaju neki popis đihadista di se nekoliko puta spominje Bosna....

Pokušali su zauzeti vojnu bazu, a s obzirom da su im komunikacije već otprije probijene od strane sirijske izvještajne službe SAA je saznala za napad i pripremila zasjedu.
Inače u Deir-el-Zouru se grupiraju vojne formacije koje bi trebale krenuti prema gradu Ar-Raqqi . Ovaj napad je bio pokušaj preemptivnog udarca, no u trenutku kada su džihadisti vezani u Kobaneu, trpe zračne napade, a komunikacije su im probijene bio je osuđen na neuspjeh.
Sada bi se moglo dogoditi sve po planu sirijske vlade - Ar Raqqa je gotovo nebranjena sa južne strane.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 07 pro 2014, 14:00 

Abu Malik (bosna) šehidio

Vrh

PostPostano: 07 pro 2014, 15:17 

Abu Malik al Siria mu Dohakala.

Još uvijek mi nije jasno zašto ti retardi idu tamo. Nije valjda da stvarno vjeruju da će islam vladati svijetom.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2014, 15:28 

Zadar1993 je napisao/la:
TG-B.B.B je napisao/la:

Pokušali su zauzeti vojnu bazu, a s obzirom da su im komunikacije već otprije probijene od strane sirijske izvještajne službe SAA je saznala za napad i pripremila zasjedu.
Inače u Deir-el-Zouru se grupiraju vojne formacije koje bi trebale krenuti prema gradu Ar-Raqqi . Ovaj napad je bio pokušaj preemptivnog udarca, no u trenutku kada su džihadisti vezani u Kobaneu, trpe zračne napade, a komunikacije su im probijene bio je osuđen na neuspjeh.
Sada bi se moglo dogoditi sve po planu sirijske vlade - Ar Raqqa je gotovo nebranjena sa južne strane.

Upravo čitam, pobili ih kišu Božju. Velik dan za civilizaciju i čistoću planete zemlje.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2014, 15:31 

Jedan klasik
slika

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2014, 16:49 

slika

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 17:26 

Citat:
Razbijene ćelije za novačenje džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu
Objavljeno 09.12. - 13:17

Hrvatske tajne službe razbile su tri ćelije za novačenje potencijalnih džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu, obajvio je zagrebački Jutarnji list.

Isti izvor navodi da su ove ćelije trebale biti osnov širih organizacija spremnih na širenje netolerancije i radikalizaciju i bile su pod diskretnim nadzornom tajne službe.

“Članovi ćelije nastojali su se sastajati u potpunoj diskreciji, pa nisu koristili ni mobilne telefone”, piše Jutarnji list.

Kada je procijenjeno da bi ove ćelije mogle predstavljati prijetnju Hrvatskoj, navodi list, tajna služba ih je razbila.

“Članovi ćelija su se prestali sastajati, dio je otišao u inozemstvo, a njihovi ideolozi koji su dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti u Hrvatsku”, navodi list.

Praćenje potencijalnih džihadista, u suradnji s hrvatskim tajnim službama, preuzele su tajne službe zemalja u kojima su se kasnije nalazili.

Navodi se da tajne službe u Hrvatskoj i dalje pažljivo prate sve pokušaje širenja islamističkih radikalnih ideja u zemlji, ali i u regiji, te da godinama rade na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka.

Čim tajne službe dobiju informacije da netko namjerava krenuti u krizne zone, počinju s pokušajem da ih od toga odgovore.

Hrvatski dnevnik piše da se situacija po tom pitanju pogoršala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a, koji aktivno novače mlade ljude s područja Europe i indoktrinacijom im žele usaditi radikalne islamističke stavove, pa ih na kraju novače kao borce za odlazak u rat.

U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih džihadista u rat, hrvatske tajne službe surađuju s regionalnim tajnim službama, stranim tajnim službama, kao i obavještajcima iz islamskog svijeta.

Hrvatski obavještajci su uspješno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su namjeravale krenuti u ratne zone. Riječ je, uglavnom, o vrlo mladim ljudima koji prolaze krizu identiteta i njih je ponekad teško odgovoriti od onoga što su zacrtali.

Kada su potencijalni islamistički borci identificirani, tajne službe su sa tim ljudima razgovarale izravno ili preko obitelji.

“To nije lako, jer i potencijalni džihadista i njegova obitelj nastupaju nepoverljivo prema tajnim službama… Roditelji, za radikalizaciju svoje djece često saznaju posljednji ili onda kad je već prekasno”, navodi Jutarnji list./HMS/

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 17:28 

Citat:
V. Kladuša: Imam napadnut zbog protivljenja novačenju mladića za Siriju i Irak
Objavljeno 09.12. - 13:21

U Trnovima kod Velike Kladuše, nepoznata osoba napala je imama Selvedina Beganovića, poznatog po tome što je kritizirao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

I sam Beganović je potvrdio da ga je jučer, oko 500 metara od njegove kuće, iznenada napala maskirana osoba i nožem mu nanijela teže ozlijede.

Efendija Beganović je, kako piše Klix.ba, putem svog Facebook profila obavijestio prijatelje da se dobro osjeća.

“Dobro sam, prošao sam s tri posjekotine nožem. Uhvatio sam mu nož i opalio ga šakom tako da je zateturao”, kazao je efendija Beganović. On je također zamolio da se ne dižu velike tenzije i prašina u vezi s napadom na njega.

Prema njegovim riječima, počinitelj je imao palestinsku crno-bijelu maramu preko lica pa nije uspio vidjeti o kome se radi. Ipak, postoje sumnje u vezi s tim tko je počinitelj napada.

“Neka policija radi svoj posao, a ja nastavljam obavljati svoju dužnost”, istakao je Beganović.

On je pozvao policiju, koja ga je prevezla u kladuški dom zdravlja, gdje mu je ukazana prva pomoć.

“Slučaj je prijavio policiji u Velikoj Kladuši i sam Imamović, a njegovim pregledom je zaista utvrđeno da ima teške tjelesne ozlijede u vidu posjekotina u predjelu desnog ramena, lijeve šake i grudnog koša”, kazao je za Klix.ba Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, Imamović je policiji opisao kako sve sve dogodilo i onoliko koliko je uspio vidjeti napadača. Izrazio je sumnju i u motiv napada, odnosno osobe koje su mogle nasrnuti na njega.

“Policijski službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i za sada nemamo osumnjičenih. Ipak, vrši se provjeravanje alibija pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu s napadom”, kazao je Šiljdedić.

Imam Beganović poznat je javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritizirao praksu vrbovanja i slanja omladine BiH na sirijsko i iračko ratište.

Navodno, to su bili motivi za čest napad na Beganovića kojeg su već pokušali zastrašiti tako što mu je pod automobil podmetnut požar, prijetili su mu ubojstvom djece, a upućivane su mu i razne uvrede i pozivi na linč.

On je sam kazao da sumnja da je žrtva napada upravo zbog toga što se javno oglašavao i protivio vrbovanju odlaska mladih na strana ratišta./HMS/

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 17:29 

Bošnje pale marihuanu u Kobaniju :smajl034

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 17:37 

Dobra je hrvatska tajna služba. Oni se ne bi štel zamarati pa će im ovi dati "časnu pionirsku" da će prestati sa glupostima. Kad im pukne bomba bit će hvatanja za glavu.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 17:39 

daramo je napisao/la:
Bošnje pale marihuanu u Kobaniju :smajl034

Boga pitaj gdje je to snimano. S obzirom da ne dolaze vijesti da ginu oko Kobane mislim da su to ratište mudro izbjegli.
Inače leži im arapski kao piletu sisa.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 18:18 

I ja sumnjam da je Kobani, ne smiju oni njemu prismrditi.
Toliko je povjerenje u njih vrha IS-a da su zaduženi samo za logistiku i paljenje trave.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2014, 18:38 

Citat:
U Grazu zbog terorizma uhićen i rođak zastupnika »Domovine« i savjetnika Bakira Izetbegovića
Objavljeno 07.12. - 13:39

Suad Ramić iz Osmaka, koji je nedavno uhićen u Grazu u Austriji zbog veza s terorističkom grupom “Islamska država”, najbliži je rođak Edina Ramića, zastupnika “Domovine” u Narodnoj skupštini Republike Srpske i savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Austrijska policija nedavno je provela akciju uhićenja islamista koji su među muslimanima u toj zemlji širili propagandu “Islamske države”, u kojoj je uhićeno 13 osoba, a kao glavni osumnjičeni navode se Mirsad Omerović, državljanin Srbije, te dva državljana BiH, Suad Ramić i Sandi Suljić.

Mirsad Omerović je pod imenom Ebu Tejma radio kao imam u Udruženju “Altun-Alem” u drugom bečkom okrugu, a na teret mu se stavlja članstvo u terorističkim organizacijama, te novačenje muslimana u Austriji za rat u Iranu i Siriji, u okviru postrojbi “Islamske države”.

Uhićeni Ramić i Suljić terete se za širenje mržnje i radikalnih stavova, kao i za djelovanje u svrhu novačenja austrijskih muslimana u redove “Islamske države”.
Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević napominje da ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića, zbog čega nije na najbolji način prikazana u medijima u Federaciji BiH, koji su se pobrinuli da javnost bude obaviještena samo o uhićenju Mirsada Omerovića – Ebu Tejme, koji je samo porijeklom iz Tutina, a ima BiH državljanstvo i dugo vremena je proveo u Gornjoj Maoči.

“U sarajevskoj propagandi Ebu Tejma je postao ‘terorista iz Srbije’, baš kao i Mevlid Jašarević. Upravo zato nije bilo ni spomena o uhićenju Sandija Suljića iz Zenice i Suada Ramića iz Osmaka”, rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, iako je Suljić bio jedan od odgovornih u kompaniji “Med-beg”, registriranoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja, ipak je uhićenje Suada Ramića posebno značajno.

“Riječ je o najbližem rođaku Edina Ramića, savjetnika Bakira Izetbegovića, koji je na listi ‘Domovine’ izabran u Narodnu skupštinu Republike Srpske”, upozorava Galijašević.

On je napomenuo da je medijsko prikrivanje ozbiljnosti terorističke prijetnje nastavljeno i kroz priopćenje Amara Veiza, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma Agencije za istrage i zaštitu BiH.

“Naime, on je ustvrdio da je 150 boraca iz BiH otišlo na strana ratišta, što je nastavak dezinformacija. Po nalazima CIA, francuskog ministarstva sigurnosti, britanskog ministarstva vanjskih poslova i njemačkih službi sigurnosti – oko 350 boraca iz BiH sudjeluje u vojnim formacijama ‘Islamske države”, ističe Galijašević.
On je dodao da, ako se uzme u obzir i priopćenje Veleposlanstva SAD i Nicholasa Hilla, koji tvrde “da nema promjene strategije u borbi protiv terorizma”, onda takva medijska aktivnost otkriva neobaviještenost otpravnika poslova Veleposlanstva SAD, ali i želju da se važne činjenice “priguše” u javnosti.

Galijašević ocjenjuje da je nedavna akcija jedna od najvažnijih sigurnosnih operacija u Europi, posebno ističući važnost činjenice da je akcija provedena u Austriji, koja je još 1995. i 1996. godine vodila istragu protiv Bakira Izetbegovića, El Fatiha el Hasaneina, Hasana Čengića i Senada Šahinpašića Šaje zbog veza s teorizmom i trgovine oružjem.

“Ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića i sigurno će biti zanimljivo pratiti politička nastojanja Hilla da Izetbegovića, korumpiranog političara i glavnog pokrovitelja džihadističkih grupa, promovira u ključnog nositelja reformi u BiH”, zaključio je Galijašević./Srna/HMS/

Vrh

PostPostano: 10 pro 2014, 22:13 

BBC je napisao/la:
Citat:
V. Kladuša: Imam napadnut zbog protivljenja novačenju mladića za Siriju i Irak
Objavljeno 09.12. - 13:21

U Trnovima kod Velike Kladuše, nepoznata osoba napala je imama Selvedina Beganovića, poznatog po tome što je kritizirao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

I sam Beganović je potvrdio da ga je jučer, oko 500 metara od njegove kuće, iznenada napala maskirana osoba i nožem mu nanijela teže ozlijede.

Efendija Beganović je, kako piše Klix.ba, putem svog Facebook profila obavijestio prijatelje da se dobro osjeća.

“Dobro sam, prošao sam s tri posjekotine nožem. Uhvatio sam mu nož i opalio ga šakom tako da je zateturao”, kazao je efendija Beganović. On je također zamolio da se ne dižu velike tenzije i prašina u vezi s napadom na njega.

Prema njegovim riječima, počinitelj je imao palestinsku crno-bijelu maramu preko lica pa nije uspio vidjeti o kome se radi. Ipak, postoje sumnje u vezi s tim tko je počinitelj napada.

“Neka policija radi svoj posao, a ja nastavljam obavljati svoju dužnost”, istakao je Beganović.

On je pozvao policiju, koja ga je prevezla u kladuški dom zdravlja, gdje mu je ukazana prva pomoć.

“Slučaj je prijavio policiji u Velikoj Kladuši i sam Imamović, a njegovim pregledom je zaista utvrđeno da ima teške tjelesne ozlijede u vidu posjekotina u predjelu desnog ramena, lijeve šake i grudnog koša”, kazao je za Klix.ba Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, Imamović je policiji opisao kako sve sve dogodilo i onoliko koliko je uspio vidjeti napadača. Izrazio je sumnju i u motiv napada, odnosno osobe koje su mogle nasrnuti na njega.

“Policijski službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i za sada nemamo osumnjičenih. Ipak, vrši se provjeravanje alibija pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu s napadom”, kazao je Šiljdedić.

Imam Beganović poznat je javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritizirao praksu vrbovanja i slanja omladine BiH na sirijsko i iračko ratište.

Navodno, to su bili motivi za čest napad na Beganovića kojeg su već pokušali zastrašiti tako što mu je pod automobil podmetnut požar, prijetili su mu ubojstvom djece, a upućivane su mu i razne uvrede i pozivi na linč.

On je sam kazao da sumnja da je žrtva napada upravo zbog toga što se javno oglašavao i protivio vrbovanju odlaska mladih na strana ratišta./HMS/

Babovi su zajedno sa Srbima se borili protiv radikalnih islamista koje je vodio Alija, a sad njegov sin bivši narkoman ide očevim stopama.

evo šta kaže jedan musliman

Citat:
Velika Kladuša je i dan danas podijeljena...imaju "autonomaši fikretovci" i ima oni kako se zovu "sila nebeska-5. korpus atifa dudakovića.....i dan danas ne idu na džumu zajedno...ne klanjaju dženaze jedni drugima

Vrh

PostPostano: 11 pro 2014, 19:30 

Pustili ih sve iz pritvora "na zahtijev tužilaštva". Tužilaštvo će za 2 dana uložiti žalbu zbog puštanja na slobodu. Bošnjaci u politici stvarno misle da mogu zapadne tajne službe vući za nos.

Vrh

PostPostano: 11 pro 2014, 19:50 

Citat:
AUSTRIJA zabranjuje financiranje hodža i džamija iz inozemstva

http://poskok.info/wp/?p=123220

Vrh

PostPostano: 11 pro 2014, 19:57 

Stavi čitav tekst. Vrlo pozitivni i lijepi pomaci na bolje. Osiguravaju se da im nitko neće križeve rušiti u budućnosti.

Citat:
Austrijska vlada usvojila je nacrt zakona o Islamu, koji treba da se djeluje protiv širenja mržnje i radikalizacije.

Zabrana financiranja hodža i džamija iz inozemstva glavni je dio novog zakona o Islamu.

Pošto novi zakon zabranjuje djelovanje hodža koji su plaćeni iz inozemstva, oko 65 islamskih propovjedača, koje plaća turska vlada, morat do kraja iduće godine napustiti Austriju.

Ministar za integraciju Sebastijan Kurtz i ministar bez portfelja Jozef Ostermajer nisu prihvatili zahtjev Islamske vjerske zajednice u Austriji da se uvede prelazni rok od 15 godina, već su ostali pri tome da se problem stranih hodža i financiranja iz inozemstva riješi do kraja iduće godine.

Također nacrt zakona, koji treba proći parlament, predviđa da sve udruge i klubovi koji imaju i vjerska djelovanja ubuduće moraju djeluju pod službenim vjerskim društvima kao što je Islamska zajednica u Austriji, ili alevitski zajednica.

Zakon isto tako jasno podvlači da zakoni države imaju prednost nad vjerskim pravilima.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Fuat sanaciju ne podržava zakon o islamu, posebno dio koji se tiče financiranja iz inozemstva i najavljuje da će njegova organizacija da se izjasni 22.decembra u odgovoru vladi Austrije.

On je izrazio nadu da će nacrt zakona biti izmijenjen i da će se prilagoditi tako da turske hodže mogu ostati u zemlji.

Inače zakon predviđa i da se propovijedi drže na njemačkom jeziku.

Vrh

PostPostano: 11 pro 2014, 20:49 

Wien-Bosnien: Die Achse der Salafisten

Durch Österreich verläuft ein terroristisches Netzwerk. Dieses reicht von Bosnien bis nach Syrien. Das hat eine Großrazzia der Polizei gegen den islamischen Terrorismus vor kurzem bewusst gemacht. Ausgehend von unscheinbaren Gebetshäusern in Wien, Linz und Graz, rekrutieren radikale Muslime vor allem junge Menschen die für Allah in den Heiligen Krieg ziehen sollen.

Die Achse des islamistischen Netzwerks führt ausgehend von Wien nach Gornja Maoca, ein Ort rund 150 Kilometer nördlich von Sarajevo. In diesem bosnischen Dorf leben fast ausschließlich Salafisten. Anhänger einer besonders radikalen Strömung im Islam, die alle westlichen Werte ablehnen und die Scharia als einzige Lebensgrundlage sehen. Sie wollen einen islamischen Gottesstaat – auch in Europa. Ehemalige aus islamischen Staaten stammende Krieger, hatten sich kurz nach dem Krieg in Bosnien und Herzegowina (1996) in Gornja Maoca angesiedelt und abgeschottet von umliegenden Dörfern eine Parallelgesellschaft errichtet. Die Kinder der Islamisten durften ab sofort nicht mehr die öffentliche Schule besuchen. Wenn sich Fremde der Siedlung nähern, wurden sie einfach beschossen. Bosnischen Verfassungsschützern fielen bei Observationen immer wieder Autos mit Wiener Kennzeichen auf. Vermutet wurde, dass die Wiener Gemeinde ihre bosnischen Freunde finanziell unterstützt.

Schlüsselfiguren predigen in Wiener Moscheen

Das Dorf soll auch ein gewisser Mirsad Omerovic alias Ebu Tejma oft besucht haben. Jener islamische Hassprediger, der anlässlich der Polizeirazzia in Wien verhaftet wurde. Ihm werfen die Behörden vor, junge Menschen für den syrischen Bürgerkrieg rekrutiert zu haben. Hierzulande hielt Ebu Tejma mehrfach Predigten in der Altun-Alem-Moschee in Wien-Leopoldstadt. Er unterhält beste Kontakte zu Pierre Vogel, Deutschlands bekanntestem islamischen Hassprediger und führendem Kopf der Koran-Verteilungsaktion „Lies!“. Ebu Tejma soll auch Kontakte bis in das Zentrum von Al-Kaida haben. In einschlägigen Videobotschaften sympathisierte er immer wieder mit Osama Bin Laden.

Eine weitere Schlüsselfigur des Islamisten-Netzwerks ist der Imam Muhammad Fadil Porca. Er kam 1993 nach Wien, predigte in der Tewhid-Moschee in der Murlingengasse in Meidling. Seine Salafisten-Organisation ist die wichtigste logistische und finanzielle Stütze der Dschihadisten in Europa. Geld, vor allem aus Saudi-Arabien – wo der Salafismus Staatsreligion ist – soll über die Drehscheibe Wien zunächst nach Bosnien und zuletzt zur Unterstützung der Dschihadisten nach Syrien geflossen sein. Die Saudis finanzieren in Wien auch das umstrittene König-Abdullah-Zentrum und Wiens größte Moschee, das islamische Zentrum in Floridsdorf. In dieser soll auch der durch seine auf Facebook verbreiteten Gräueltaten bekannt gewordene Austro-Dschihadist Firas Houidi radikalisiert worden sein.

Regierung lässt Islamisten freien Lauf

SPÖ und ÖVP taten sich in der Vergangenheit schwer, klar gegen den Islamismus aufzutreten. Den gefährlichen Austro-Islamisten wird weder die Staatsbürgerschaft entzogen, noch werden sie abgeschoben. Sogar dann nicht, wenn sie aus purem Hass auf Österreich ihren Pass vor laufender Kamera verbrennen, wie Mohamed Mahmoud alias Abu Usama al-Gharib. Der in Wien geborene verurteilte Terrorist und Anführer der verbotenen islamistischen Organisation Millatu Ibrahim verbrannte im März 2013 seinen österreichischen Pass öffentlichkeitswirksam in einem Internet-Video. Gleichzeitig drohte er mit Terroranschlägen. Nur wenige Tage später wurde Mahmoud in der türkischen Stadt Hatay aufgegriffen, als er sich mit einem gefälschten libyschen Pass nach Syrien absetzen wollte, um sich dort einer islamistischen Gruppierung anzuschließen. Daraufhin forderte er die Auslieferung nach Österreich, die aber nicht zustande kam. Nach Erreichen der gesetzlichen Maximaldauer wurde Mahmoud aus dem Polizeigewahrsam freigelassen. Aber statt sich regelmäßig bei der Polizei zu melden, wie es die Auflage vorsah, verschwand er. Wo er sich derzeit aufhält ist unklar. Vermutlich im Kriegsgebiet.

Als einzige „Antwort“ auf die steigende Zahl an Extremisten haben Familienministerin Sophie Karmasin und Integrationsminister Sebastian Kurz (beide ÖVP) unlängst eine „Deradikalisierungshotline“ ins Leben gerufen. Gedacht ist sie vor allem für besorgte Angehörige und auch für Lehrer, die Rat und Hilfe suchen. Auch eine Beratung per E-Mail soll es geben. Ob damit tatsächlich präventive Erfolge gegen radikale Muslime erzielt werden, ist mehr als fraglich. Klar ist jedoch, dass nicht erst seit gestern in Österreichs Moscheen aufs übelste gehetzt wird und damit ein Nährboden geschaffen wird, der Hass und Gewalt mit sich bringt.

Für die im Beitrag genannten Personen gilt selbstverständlich die Unschuldsvermutung.

http://www.unzensuriert.at/content/0016 ... Salafisten

Vrh

PostPostano: 11 pro 2014, 21:17 

BBC je napisao/la:
Stavi čitav tekst. Vrlo pozitivni i lijepi pomaci na bolje. Osiguravaju se da im nitko neće križeve rušiti u budućnosti.

Citat:
Austrijska vlada usvojila je nacrt zakona o Islamu, koji treba da se djeluje protiv širenja mržnje i radikalizacije.

Zabrana financiranja hodža i džamija iz inozemstva glavni je dio novog zakona o Islamu.

Pošto novi zakon zabranjuje djelovanje hodža koji su plaćeni iz inozemstva, oko 65 islamskih propovjedača, koje plaća turska vlada, morat do kraja iduće godine napustiti Austriju.

Ministar za integraciju Sebastijan Kurtz i ministar bez portfelja Jozef Ostermajer nisu prihvatili zahtjev Islamske vjerske zajednice u Austriji da se uvede prelazni rok od 15 godina, već su ostali pri tome da se problem stranih hodža i financiranja iz inozemstva riješi do kraja iduće godine.

Također nacrt zakona, koji treba proći parlament, predviđa da sve udruge i klubovi koji imaju i vjerska djelovanja ubuduće moraju djeluju pod službenim vjerskim društvima kao što je Islamska zajednica u Austriji, ili alevitski zajednica.

Zakon isto tako jasno podvlači da zakoni države imaju prednost nad vjerskim pravilima.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Fuat sanaciju ne podržava zakon o islamu, posebno dio koji se tiče financiranja iz inozemstva i najavljuje da će njegova organizacija da se izjasni 22.decembra u odgovoru vladi Austrije.

On je izrazio nadu da će nacrt zakona biti izmijenjen i da će se prilagoditi tako da turske hodže mogu ostati u zemlji.

Inače zakon predviđa i da se propovijedi drže na njemačkom jeziku.

Kao što sam prije par dana napisao

ManInBlack je napisao/la:
Crni Božo je napisao/la:
Dakle to su nimalo zanemarive brojke, i pitanje je što bi se dogodilo sa tim stanovništvom kada bi islamski teror u punom obimu stupio na tlo zapadne Europe, odnosno dali bi se sa jedne strane većina njih radikalizirala, i sa druge strane, dali bi bili izvrgnuti progonima od strane državnih vlasti tih zemalja.

To će se rješavati korak po korak.

- muslimanskim useljenicima će se dati mogućnost da se potpuno asimiliraju u kulturu i društvo zemlje domaćina, što podrazumijeva davanje njemačkih , holandskih ,.. imena djeci.

- osobe koje se odbiju asimilirati biti će deportirane u zemlju porijekla ili neku drugu muslimansku zemlju izvan europe koje odgovaraju njihovom svjetonazoru.

- ukinuti socijalna primanja za useljenike koji ne traže posao

itd

Širok je izbor mogućnosti da se to sve na kulturan način riješi

Vrh

PostPostano: 12 pro 2014, 15:53 

I Kanada se ukljucuje.Ne primaju muslimane izbjeglice iz Sirije:
Citat:
Sources close to the discussions say Canada is seeking to resettle only refugees from Syria’s religious minorities, ......

Vrh

PostPostano: 12 pro 2014, 18:44 

Omerović glavni ideolog džihadista
IZVOR: TANJUG
Beč -- Austrijsko pravosuđe smatra da je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina, uhapšen krajem novembra u Beču, "glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma".

Ovo proizilazi iz odluke pokrajinskog suda u Gracu kojom je 33-godišnjem hodži izrečen istražni pritvor. Omerović je kao hodža delovao pod propovedničkim imenom Ebu Tejma u džamiji Altun Alem u 2. bečkom okrugu.

Na nagovaranje Omerovića, od septembra 2012. vernici ove džamije, koja važi kao centar salafista, redovno su odlazili u Siriju kako bi "učestvovali u džihadu protiv Asadovog režima na strani grupacije Al Nusra", navodi sud.

Pretežno mladi muslimani starosti između 15 i 30 godina bili su "meta" hodže i njegovih propovedi.

Omerović je, prema austrijskom pravosuđu, imao kontakte sa Al Nusrom i Islamskom državom i regrutovao je borce za ove terorističke organizacije svojim ekstremističko-propagandističkim video-porukama na Jutjubu.

Do aprila ove godine su 52 osobe, koje se jasno pripisuju krugu džamije oko Altun Alem, napustile Austriju i priključile se borbi Islamske države.

Još 12 islamista iz pokrajina Štajerske i Gornje Austrije su iz udruženja koja su bila pod uticajem Omerovića, odnosno negovala su kontakt sa njim.

Pravosudne vlasti polaze od toga da je Omerović gotovo sve ove islamiste radikalizovao i indoktrinirao, navodeći ih da odu u džihad.

Pojedini od tih ukupno 64 lica u međuvremenu su se i vratili u Austriju.

Za Lenarta Bindera, advokata Omerovića, njegov štićenik nije kriv.

"Njemu pokušavaju sve da pripišu", konstatovao je on dodajući da Omerović niti u jednom predavanju ili propovedi nije rekao da neko treba da ide u džihad."

Omerović, koji je uhapšen sa još 13 lica, od kojih je sedam u pritvoru, u periodu od 2002.do 2008. studirao je arapski i islamsko pravo u Meki.

On je čak dobio i stipendiju u Saudijskoj Arabiji.

Omerović je uhapšen, kako tvrde vlasti, neposredno pred planiran odlazak u Siriju.

Uoči tog puta on se pripremao gotovo dnevnim treninzima, a u jednom bečkom klubu za Čečene on je dobio i obuku u borilačkim veštinama, kao i gađanju.

Omerović je, takođe, osumnjičen da je prikupio 20.000 evra koje je prosledio preko posrednika Islamskoj državi.

Pojedini od uhapšenih već su učestvovali u ratu u Siriji, kao Suad R. (33), poreklom iz Bosne, nastanjen u Beču, koji se, prema saznanjima austrijskih vlasti, borio u redovima Al Nusre, pre nego što je ovog leta, zbog operacije prepona, ponovo došao u Austriju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=935550

Vrh

PostPostano: 13 pro 2014, 08:20 

Mudro su to Austrijanci odradili. Pustili ih da se malo razmašu i sad im nitko neće nikakvu kritiku uputiti da ne znam kakav zakon donesu. Hebi ga ne možeš biti "heaven" za vehabije.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2014, 09:24 

Oćel taj sudnji dan što su najavljivali?
Smorih se čekajući.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2014, 23:03 

Citat:
Ponovno napadnut i onesviješten imam Beganović
Objavljeno 13.12. - 23:47
Imam Selvedin ef. Beganović. Foto: Avaz

Trnovački imam Selvedin ef. Beganović, imam u džematu Trnovi, općina Velika Kladuša, napadnut je večeras minut prije molitve na ulazu u džamiju od strane nepoznatog napadača.

Napad se dogodio u predulazu trnovačke džamije u trenutku kada se efendija Beganović spremao da uđe u džamiju. Nepoznati napadač udario ga je s leđa tvrdim predmetom zbog čega je izgubio svijest nakon čega je zadobio više udaraca po cijelom tijelu, javlja Avaz.

Napadač se udaljio, a ozlijeđeni imam je pozvao policiju. Policijska ophodnja odvezla je Beganovića u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Kladuši gdje mu je ukazana pomoć.

Kako “Avaz” saznaje, efendija Beganović zadobio je ozlijede glave i cijelog trupa. Zbog nanesenih ozlijeda i uznemirenja medicinski radnici su ozlijeđenog imama zadržali puna tri sata. Negdje oko 21 sati Selvedin ef. Beganović je dovezen kući.

Ovo je drugi napad na Beganovića u posljednjih pet dana. Dana 8. prosinca također u večernjim satima nepoznata maskirana osoba napala je nožem trnovskog imama i nanijelo mu teže tjelesne ozlijede u predjelu ramena i ruke. Policija u Veliko Kladuši intenzivno radi na oba slučaja. Sumnja se da je riječ o istom napadaču čiji identitet još uvijek nije otkriven.

Podsjetimo, imam posljednjih nekoliko godina otvoreno kritizira praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Široj javnosti postao je poznat nakon što je prošle godine uputio otvoreno pismo neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću u kojem je tražio od njega da prestane pozivati omladinu iz BiH u džihad.

Pismo je napisano nakon što je osamnaestogodišnji momak iz Velike Kladuše otišao na ratište u Siriju, a Beganović je tom prilikom od Bosnića tražio da, kako je naveo, prestane s “ispiranjem mozga” ovdašnjoj omladini.

Prema pričama stanovnika Velike Kladuše, Beganović je nakon ovog pisma došao na metu radikalnih pripadnika selefijskog pokreta u Velikoj Kladuši.

U proteklom razdoblju zabilježen je slučaj podmetanja požara pod njegov automobil, a upućivane su mu i brojne prijetnje i uvrede, kao i pozivi na linč.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 80  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Bobovac, mrnjav, sejdo.komsoglu, Vukota i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: