HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 kol 2026, 21:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 80  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 14 lis 2014, 17:29 

Bošnjaci definitvno celebrities i kod mlade svjetske populacije. Takvi prate Vice.

Citat:
Bosanske džihadistice osvajaju svjetske medije

Priča o Samri Kešinović i Sabini Selimović, bosanskim džihadisticama s autrijskom putovnicom, ne silazi s naslovnica svjetskih medija. Ugledni američki portal ViceNews otvara priču o dvije djevojčice, porijeklom Bošnjakinje iz Bosne, koje su preko Turske otputovale u Siriju da se bore na strani Kalifata, informacijom da se one sada žele vratiti natrag u Europu. Međutim, to će se danas teško ostvariti, zbog njihove povezanosti s tzv. Islamskom državom Iraka i Sirije (ISIS).

Mučilišta zbog napuštanja ISIS-a

Vice piše kako su obje djevojčice vjerojatno udane za islamiste, a vjeruje se i da su trudne. Austrijski dužnosnici su citirani u brojnim euroskim medijima kako izjavljuju da su se djevojčice predomislile i da više ne žele živjeti u Siriji, ali se boje posljedica povezivanja s džihadistima. Bh. mediji su javili kako su djevojčice udane za Čečene.

Kešinović je kontaktirala svoju obitelj, a još uvijek nije jasno je li isto učinila i Selimović. Vice piše kako stručnjaci za protuterorizam upozoravaju da se djevojčice mogu suočiti i s teškom kaznom ISIS-ovaca jer žele napustiti život džihadistica. Štoviše, ozbiljna kazna im vjerojatno slijedi i iz prostog razloga što su se javile obiteljima. Stranci koji su do sada izražavali svoje nezadovljstvom ISIS-om završavali su na mučilištima. Vice prepoznaje djevojčice kao Bošnjakinje iz Bosne, te opisuje kako su vjerojatno regrutirane u jednoj džamiji u Beču. Prošloga mjeseca javile su se glasine na društvenim mrežama da je jedna od njih umrla, no to se pokazalo kao laž. U pismu obiteljima, koje su poslale nakon odlaska iz Austrije, djevojčice su poručile kako su spremne umrijeti kao džihadistice.

-Nema smisla tražiti nas. Vidimo se u raju. Služit ćemo Allahu i umrijeti za Njega, napisale su uz fotografije na kojima u burkama drže kalašnjikove zajedno s drugim maskiranim džihadistima.

Karl-Heinz Grundböck, glasnogovornik autrijskog Ministarstva unutarnjih poslova za Vice nije želio komentirati ovaj slučaj. Međutim, rekao je kako ne postoji zakon koji priječi autrijskim državljanima putovanje u Austriju. Ipak, djevojčice neće primiti nikakvu pomoć od Austrije a vjerojatno bi bile uhićene ako bi zakoračile na autrijsko tlo. Čak 140 austrijskih državljana bori se trenutno na strani ISIS-a. Usporedbe radi, procjene govore kako čak 300 državljana BiH trenutno ratuje za ciljeve ISIS-a.

Jedan od devet džihadista prijetnja

Erin Saltman, iz Quilliam Foundation, protuterorističkog think-tanka iz Velike Britanije smatra kako se djevojčice često jednostavno zanesu romantiziranom idejom života u ratnoj zoni s ”pravim džihadistom”. Naravno, realnost je sasvim nešto drugo.

-Važno je takvim osobama ne stvarati zapreke za povratak, kazala je Saltman za Vice. Vratiti se iz džihada ženama je često znatno teže nego muškarcima jer su pristale naći se u situaciji u kojoj gotovo da i nemaju prava. A one koje se vrate, doživjet će šokantnu promjenu životnih uvjeta.

-Gotovo sigorno će pokazati simptome PTSP-a, kazala je Saltman te istaknula kako će jedan od devet povratnika iz džihada biti prijetnja društvu u koje se vratio.

Ona vjeruje kako povratnici iz džihada trebaju sudjelovati i programima “deradikalizacije” kako bi se ponovno mogli uklopiti u društvo. Neki bi čak mogli početi pomagati i drugima da se spase radikalnih ideja. Saltman je kazala kako su bivši ekstremisti često najbolje osobe za razbijanje i dekonstruiranje ove pogubne ideologije.

Tako je prošloga mjeseca čovjek koji predstvlja skupinu od oko 30 boraca ISIS-a iz Velike Britanije stupio u kontakt s Internacionalnim centrom za studije radikalizma i političkog nasilja u Londonu.

-Došli smo boriti se protiv sirijskog režima, ali umjesto toga, upleteni smo u ratovanje među bandama. Zbog toga nismo došli u Siriju, ali ako se vratimo u Veliku Britaniju, ići ćemo u zatvor, prenio je njegovu izjavu ugledni magazin The Times.

Dnevnik.ba / R.I.

Vrh

Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 15 lis 2014, 12:28 

Piše: Hassan Haidar Diab
Već 90-ih upozoravao sam na opasnost od islamskog radikalizma
slika
Danas kada gledamo stravične slike okrutnosti džihadista Islamske države Iraka i Levanta, umjesto satisfakcije da sam sve ove godine ipak bio u pravu, volio bih da sam bio u krivu, a svi ostali u pravu

Kada sam još sredinom 90-ih godina pisao o islamskom radikalizmu i fenomenu ekstremnog vahabizma u regiji te upozorio na njihovu opasnost, bio sam proglašen novinarom opasnih namjera te špijunom koji želi destabilizirati odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH, a Večernji list etiketiran je kao desničarski i antimuslimanski. Najžešći napadi na mene dogodili su se nakon posjeta selu Gornja Maoča u rujnu 2005. kada sam radio reportažu s vehabijama koja je bila objavljena u Obzoru Večernjeg lista. Tada sam bio izložen neviđenom linču, a neki utjecajni ljudi iz vjerskih zajednica tražili su da mi se oduzme hrvatsko državljanstvo i da me se izgna iz Hrvatske te su me proglasili opasnim za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Nažalost, kolege novinari iz drugih redakcija također su me optuživali da sam izmislio cijelu tu priču.

Bilo je tužno gledati nakon objave reportaže iz Gornje Maoče u Obzoru kako su se sve TV ekipe uživo javljale iz Donje Maoče te izvještavale kako nije istina da u Gornjoj Maoči postoje vehabije te da se ljudi koji tamo žive ni po čemu ne razlikuju od ostalog stanovništva BiH. Neki su kolege u svojim kolumnama pisali da sam tu priču izmislio po nečijoj špijunskoj direktivi i da su te slike koje sam objavio iz Gornje Maoče zapravo iz Afganistana, i to skinute s interneta.

U reportaži sam tada objavio razgovor s tadašnjim vođom vehabija u Gornjoj Maoči Enisom Mujkanovićem koji je sebe nazvao Abu Omer Al Khatab. Još tada, 2005., Mujkanović je govorio o Islamskoj državi i kalifatu. I danas čuvam snimke razgovora s njim te ću doslovce citirati dio njegove izjave: “Meni je želja da moj Omer Khatab (sin) ne raste s džahilima (primitivcima) nego da mu od prvog dana prve riječi budu Allahovo ime i Allahova knjiga. Moja je želja da on bude borac na Allahovu putu i da život provede u borbi na Allahovu putu. Mi bježimo od harama (grijeha) koliko možemo i znamo da, kad bi svi ljudi tako živjeli, ne bi bilo problema. Kad bi se svi ljudi prihvatili Allahove vjere, ne bi se događalo ovo što se događa i ne bi bilo ratova. Ali sinovi majmuna i svinja (kršćani) dobro znaju za sve to i bore se protiv Allahova kadra, a oni znaju da će Allah uzdići ovu vjeru na garibima (krilima) i da će svi ljudi ponovno ući u Allahovu vjeru. Ja sam uvjeren u to da će Allahova vojska ući u Rim i rušiti glavni grad sotone i uvjeren sam da će Allahov zakon zavladati na dunjalku (na ovom svijetu) premda to njima nije drago i oni znaju za to i bore se protiv toga jer, kaže se u jednom ajetu (citat iz Kur’ana), njihova je mržnja prema nama tolika, ali ono što je u njihov prsima, to je još gore. Pa vidimo danas mržnju koju oni ispoljavaju i u Iraku, Afganistanu i u Palestini i širom zemaljske kugle, a to nije ništa u odnosu na ono što oni kriju u svojim prsima. Htio bih poručiti svima onima koji ne vjeruju da se vrate Allahu, tko ne vjeruje u njega, neka povjeruje dok mu nije kasno. Pozivam sve ljude koji ovo čuju da prihvate jedinu priznatu vjeru kod Allaha, islam, jer, Vallahi (Boga mi), tko ne prihvati islam, njemu je džehenem (pakao) vječni. Između nas i onih koji se bore protiv Allaha sablja je do sudnjega dana.”

Bez obzira na pritiske kojima sam bio izložen, pa čak i zabrane ulaska u vjerske objekte od ljudi koji danas širokim ustima govore o opasnosti od radikalnog i ekstremnog vahabizma, nisam odustajao od istine. Dok su ih vjerski poglavari nazivali “novim muslimanima”, čitavo sam vrijeme u svojim tekstovima upozoravao na njihov ekstremizam koji bi mogao biti koban za čitav svijet. Nastavio sam pisati sve do današnjeg dana. U tekstovima i analizama koje smo objavili u Večernjem listu i Obzoru predvidjeli smo sva zbivanja kojima danas svjedočimo te bili korak ispred. Meni kao muslimanu po rođenju nikada nije bila namjera blatiti i diskreditirati vjeru iz koje potječem. Samo sam htio upozoriti na opasnost od radikalnog islama koji se počeo širiti.

Razgovarajući s tim ljudima koji su uime Allaha spremni, kako bi ušli u raj, ubiti nedužnog čovjeka samo zato što je kršćanin ili pripadnik druge vjere, shvatio sam da razmišljaju suprotno islamskim načelima koja sam ja učio. Islam jasno kaže: “Onaj koji ubije nedužnu dušu, kao da je pobio čitavo čovječanstvo i Bog mu to nikada neće oprostiti.” Danas kad gledamo stravične slike okrutnosti Islamske države Iraka i Levanta – odsijecanje glava i silovanja te progon nemuslimanskog stanovništva, i to sve pod krinkom stvaranja Islamske države i borbe na Allahovu putu – umjesto satisfakcije da sam sve ove godine ipak bio u pravu, volio bih da sam bio u krivu, a svi ostali u pravu.

http://www.vecernji.hr/svijet/vec-90-ih ... zma-967171

Vrh

PostPostano: 15 lis 2014, 12:36 

Stvar za istaknuti je bila reakcija "progresivnih" "multikulturanih" "politički korektinih" kolega novinara prema čovjeku.

Jer je iznio istinu.

A istina je protiv religijske dogme liberalizma.

Sve su vjere, svi narodi jednaki.

A nisu.

I za to je pretrpio nepravdu defamacije, šikaniranja i uvreda.

Kršćanstvo i islam nisu jednaki.

Islam na svakom kutku kugle zemaljske gdje se susreće sa drugima i drugačijima ubija, siluje, čini zločine i pokolje.

Kršćanstvo, pravo kršćanstvo i sve kršćanske sekte koje čine oni koji se deklariraju kao vjernici propovijeda mir, ljubav i toleranciju.

Dovoljno je posjetiti regije svijeta gdje vlada najbliže onome što liberalni bedaci nazivaju krščanski fundamentalizam recimo Jug SAD-a i otići na protor gdje vlada islamski fundamentalizam, Islamska država.

Sve vjere nisu iste.

Vrijeme je da se otarasemo gluposti političke korektnosti.

Vrijeme je za istinu.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2014, 12:37 

doc je napisao/la:
Piše: Hassan Haidar Diab
Već 90-ih upozoravao sam na opasnost od islamskog radikalizma
slika
Danas kada gledamo stravične slike okrutnosti džihadista Islamske države Iraka i Levanta, umjesto satisfakcije da sam sve ove godine ipak bio u pravu, volio bih da sam bio u krivu, a svi ostali u pravu

Kada sam još sredinom 90-ih godina pisao o islamskom radikalizmu i fenomenu ekstremnog vahabizma u regiji te upozorio na njihovu opasnost, bio sam proglašen novinarom opasnih namjera te špijunom koji želi destabilizirati odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH, a Večernji list etiketiran je kao desničarski i antimuslimanski. Najžešći napadi na mene dogodili su se nakon posjeta selu Gornja Maoča u rujnu 2005. kada sam radio reportažu s vehabijama koja je bila objavljena u Obzoru Večernjeg lista. Tada sam bio izložen neviđenom linču, a neki utjecajni ljudi iz vjerskih zajednica tražili su da mi se oduzme hrvatsko državljanstvo i da me se izgna iz Hrvatske te su me proglasili opasnim za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Nažalost, kolege novinari iz drugih redakcija također su me optuživali da sam izmislio cijelu tu priču.

Bilo je tužno gledati nakon objave reportaže iz Gornje Maoče u Obzoru kako su se sve TV ekipe uživo javljale iz Donje Maoče te izvještavale kako nije istina da u Gornjoj Maoči postoje vehabije te da se ljudi koji tamo žive ni po čemu ne razlikuju od ostalog stanovništva BiH. Neki su kolege u svojim kolumnama pisali da sam tu priču izmislio po nečijoj špijunskoj direktivi i da su te slike koje sam objavio iz Gornje Maoče zapravo iz Afganistana, i to skinute s interneta.

U reportaži sam tada objavio razgovor s tadašnjim vođom vehabija u Gornjoj Maoči Enisom Mujkanovićem koji je sebe nazvao Abu Omer Al Khatab. Još tada, 2005., Mujkanović je govorio o Islamskoj državi i kalifatu. I danas čuvam snimke razgovora s njim te ću doslovce citirati dio njegove izjave: “Meni je želja da moj Omer Khatab (sin) ne raste s džahilima (primitivcima) nego da mu od prvog dana prve riječi budu Allahovo ime i Allahova knjiga. Moja je želja da on bude borac na Allahovu putu i da život provede u borbi na Allahovu putu. Mi bježimo od harama (grijeha) koliko možemo i znamo da, kad bi svi ljudi tako živjeli, ne bi bilo problema. Kad bi se svi ljudi prihvatili Allahove vjere, ne bi se događalo ovo što se događa i ne bi bilo ratova. Ali sinovi majmuna i svinja (kršćani) dobro znaju za sve to i bore se protiv Allahova kadra, a oni znaju da će Allah uzdići ovu vjeru na garibima (krilima) i da će svi ljudi ponovno ući u Allahovu vjeru. Ja sam uvjeren u to da će Allahova vojska ući u Rim i rušiti glavni grad sotone i uvjeren sam da će Allahov zakon zavladati na dunjalku (na ovom svijetu) premda to njima nije drago i oni znaju za to i bore se protiv toga jer, kaže se u jednom ajetu (citat iz Kur’ana), njihova je mržnja prema nama tolika, ali ono što je u njihov prsima, to je još gore. Pa vidimo danas mržnju koju oni ispoljavaju i u Iraku, Afganistanu i u Palestini i širom zemaljske kugle, a to nije ništa u odnosu na ono što oni kriju u svojim prsima. Htio bih poručiti svima onima koji ne vjeruju da se vrate Allahu, tko ne vjeruje u njega, neka povjeruje dok mu nije kasno. Pozivam sve ljude koji ovo čuju da prihvate jedinu priznatu vjeru kod Allaha, islam, jer, Vallahi (Boga mi), tko ne prihvati islam, njemu je džehenem (pakao) vječni. Između nas i onih koji se bore protiv Allaha sablja je do sudnjega dana.”

Bez obzira na pritiske kojima sam bio izložen, pa čak i zabrane ulaska u vjerske objekte od ljudi koji danas širokim ustima govore o opasnosti od radikalnog i ekstremnog vahabizma, nisam odustajao od istine. Dok su ih vjerski poglavari nazivali “novim muslimanima”, čitavo sam vrijeme u svojim tekstovima upozoravao na njihov ekstremizam koji bi mogao biti koban za čitav svijet. Nastavio sam pisati sve do današnjeg dana. U tekstovima i analizama koje smo objavili u Večernjem listu i Obzoru predvidjeli smo sva zbivanja kojima danas svjedočimo te bili korak ispred. Meni kao muslimanu po rođenju nikada nije bila namjera blatiti i diskreditirati vjeru iz koje potječem. Samo sam htio upozoriti na opasnost od radikalnog islama koji se počeo širiti.

Razgovarajući s tim ljudima koji su uime Allaha spremni, kako bi ušli u raj, ubiti nedužnog čovjeka samo zato što je kršćanin ili pripadnik druge vjere, shvatio sam da razmišljaju suprotno islamskim načelima koja sam ja učio. Islam jasno kaže: “Onaj koji ubije nedužnu dušu, kao da je pobio čitavo čovječanstvo i Bog mu to nikada neće oprostiti.” Danas kad gledamo stravične slike okrutnosti Islamske države Iraka i Levanta – odsijecanje glava i silovanja te progon nemuslimanskog stanovništva, i to sve pod krinkom stvaranja Islamske države i borbe na Allahovu putu – umjesto satisfakcije da sam sve ove godine ipak bio u pravu, volio bih da sam bio u krivu, a svi ostali u pravu.

http://www.vecernji.hr/svijet/vec-90-ih ... zma-967171

Na znanje i ravnanje sinovima majmuna i svinja...

Vrh

PostPostano: 15 lis 2014, 13:13 

Sinovi majmuna i svinja su danas tolko moćni da mogu spalit svaki trag kozojebaca ako oće, i da više nema spomena na tu religiju, al ćemu to sve. Razumimo frustracije, oni su tolko nazadovali a njihovi protivnici napredovali tokon nekolko stoljeća da ovi i dalje mašu sabljon a na pritisak botuna mogu bit spaljeni sa svin svojin tragovima sa lica zemlje...

Vrh

PostPostano: 19 lis 2014, 09:47 

U jeku predizborne kampanje u BiH, neopaženo je prošla vijest da je šehitski preselio naš rođo Martinović: http://vijestiummeta.com/jos-jedan-paza ... -u-siriji/

Molimo Allaha da mu prihvati šehadet.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2014, 10:19 

ovaj Arap sto pise za Vecernji je krscanin ili neki sekularni musliman? pretpostavljam da je Sirijac jer je puno pisao u Vecernjaku o Siriji.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2014, 11:23 

Libanonski sunit sekularne provenijencije.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2014, 17:32 

Plakat ćemo za njim. Nadamo se da će i ostali slijediti njegov primjer. Pazi im iskaznica, state of art zadnje tehnologije.

Inače u gradovima koje drže naplaćuju porez i ljudima daju neki bezveze papir sa ružno otisnutim pečatom, bez potpisa i bez sume koju je osoba platila.

Citat:
Bh. državljanin pocijepao pasoš i poručio: Idemo ka željenom halifatu
Bh. državljanin koji se bori na strani Islamske države u Siriji odlučio je pocijepati svoj pasoš i pokazati iskaznicu Islamske države.

Iako niko sa sigurnošću ne može reći koliko se bh. državljana bori na strani Islamske države, nadležne institucije naše zemlje navode da je u Iraku i Siriji ratovalo ili se još bori na strani ekstremista oko 150 građana s bh. državljanstvom.

Na iskaznici koju pokazuje borac IDIL-a piše "Nema drugog Boga osim Allaha, Allah i Muhammed Poslanik" te ispod kruga "Idemo ka željenom halifatu".

Ovim potezom, bh. državljanin je poručio da se ne namjerava vraćati u svoju rodnu zemlju gdje bi morao odgovarati za učešće u ratovima u stranim državama.

Nekoliko pripadnika IDIL-a iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja već je izgubilo živote na ratištima u Siriji i Iraku.

slika

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 22:07 

UPOZORENJE ZAPADNIH SLUŽBI 'Tisuću agenata islamskih zemalja tajno djeluje u BiH'

http://www.zabranjeni.url/tisucu-agenata-i ... -/1231050/

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 21:22 

pjosip je napisao/la:
UPOZORENJE ZAPADNIH SLUŽBI 'Tisuću agenata islamskih zemalja tajno djeluje u BiH'

http://www.zabranjeni.url/tisucu-agenata-i ... -/1231050/

Davno to Srbi govore ali niko ne sluša.Slatki Islam..
Jednoga dana će IS koji se stvara na 22% ех-tkzBiH bombardovati NATO.Upamtite to.I to neće biti dovoljno nego će se morati umešati SR i HR da se to zlo saseče jer oni nemaju genetiku da se kreću napred,da stvaraju nekakvu zapadnu vrednost.To je osuđeno da pravi kalifat dzamija sedi bleji nazaduje nada se nečijoj propasti na njihov nivo kako bi ga skopali.Nema tu ništa pozitivno napredno.

Evo na šta oni troše pare i vreme

Ja sam musliman, Bošnjak, ponosan u svojoj vjeri, naciji i kulturi. Neću kleknuti ni pred kim, nećete me zastrašiti i natjerati me na asimilaciju da se stidim toga što sam musliman. ”

Muftija sandžački

Povodom dočeka nove Hidžretske godine 1436 u Domu kulture u Novom Pazaru održana je svečanost.

Na početku skupa hfz. Haris Hadžić svojim učenjem Kur'ana uljepšao je svečanost. Hidžra Muhammeda s.a.v.s. iz Mekke u Medinu je veoma važna za historiju islama. Islam u Medini dobija šansu, muslimani dobijaju slobodu i mogućnost razvoja. Nakon hidžre piše se Medinska povelja u kojoj se po prvi put daju prava manjinama.Nakon hidžre islam ide uzlaznom putanjom.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar, Asmir ef. Crnovršanin, kroz primjer Poslanika i njegovih ashaba, ukazao je na to kakve kvalitete treba imati jedan bošnjački vođa i kakvu podršku omladina treba pružiti svojim vođama.

“Naša je obaveza stati rame uz rame sa našim pretstavnicima, sa muftijom sandžačkim, predsjednikom Mešihata, zato moramo podržati svaki njihov projekat. Naši predvodnici brinu se o islamu i muslimanima, ali moramo se zapitati koliko im u svemu tome mi pomažemo. Trebamo uzeti poruke hidžre” istakao je Asmir ef. Crnovršanin.

Muftija sandžački govorio je o hidžri Poslanika s.a.v.s. njenom značaju i poukama. On je istakao da se o hidžri može govoriti mnogo jer dolazi sa izvora Jednog Jedinog Stvoritelja, izvora gdje ništa ne može da presuši. Muftija je istakao je suštinsku poruku hidžre.

“Hidžra predstavlja spremnost i odlučnost za žrtvu zarad promjene, promjene na bolje. Dinamika u pozitivnim promjenama je svrha svih poruka islama.”

Muftija je istakao da promjene na početku nose ljudi koji su malobrojni i slabi,i tome kako su promjene ustvari iracionalne.

“Srž promjene i njen kvalitet je da je moguće da male grupe pobjede velike grupe. Primjer toga je pobjeda Poslanika s.a.v.s. čija je malobrojna vojska pobjedila mnogo brojniju vojsku. Hidžra je promjena. Promjena je srž zalaganja. Onaj ko ne želi promjene njegova vjera je bajata. Osnovna energija promjene su mladi ljudi.”

Muftija je poručio roditeljima da svoj virus komunizma koji ih je zahvatio i strahove ne prenose na mlade ljude.Oni treba da ih upućuju na islam i izučavanje vjere.

“Podižite sinove i kćeri da budu bolji i hrabriji od vas. Pustite djecu da se borei rizikuju ako se ne budu borili za islam, kulturu,bošnjački narod, ideale rizikovaće za drogu. Omladina ima energiju koju negdje mora da prospe,ali na Božjem putu a ne na putu šejtana. Naši projekti su prava prilika. Upućujte ih na Školu Kur'ana, medrese, univerzitete i druge projekte. To je zapravo hidžra”

Muftija je naglasio da je kod naroda sem Bošnjaka borba regularna stvar. Pitanje je naravno za koje ideale se borimo.

“Mi se borimo za čistu vjeru, moral, poštenje, pravdu, istinu, školu, obrazovanje i zdravo društvo. To niko ne može da nam zabrani. Borićemo se i jedino dok se za to borimo bićemo srećni mi i naša djeca.Dvije energije su u opstanku muslimana a to su borba i čist nijet. Ne brinite ne žalostite se vi ćete biti gornji ako budete vjernici to je poruka hidžre.”

Muftija je poručio da djecu moramo naučiti da se bore za ono što vrijedi.

Na skupu su uzeli učešće i polaznici vrtića Reuda i Vildan, Škole Kur'ana Časnog uljepšali su veče pričama, recitacijama o hidžri Poslanika s.a.v.s. kao i učenjem ajeta iz Kur'ana. U kulturnom dijelu učestvovali su Hamza Škrijelj i Haris Bećirović.

Dovu na kraju skupa je proučio direktror Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

SANA – Amela Salković

Vrh

PostPostano: 28 lis 2014, 13:23 

Postale Bošnjakinje popularne u svijetu. Pa se čude zašto Srbi ne vole da ih zovu "Bosanci".

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -free.html

Vrh

PostPostano: 04 stu 2014, 14:33 

Točnije, ISIL kao ideološko nasljeđe tzv. "Armije BiH" i njenih postrojbi, poglavito ElMujahid

Citat:
Odlazak u ISIL je ideološko naslijeđe još iz vremena El Mudžahida

slika

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i bivši urednik RSE-a koji je i autor knjige “Al-Kaida u BiH: Mit ili stvarna prijetnja”, kazao je kako Islamska država nije nastala tek tako, nego na ideološkoj baštini nečega što se zvalo “Al Kaida u Iraku”, čiji je čelnik bio Abu Musab al-Zarqawi, jordanski kriminalac, alkoholičar i pedofil koji je aktivnosti svoje skupine iz Jordana prenio u Irak 2004. godine da bi se suprotstavio američkoj invaziji. On je 2006. poginuo, ali je njegovo ideološko nasljeđe ugrađeno u ideološku matricu Islamske države, smatra Azinović. I velik broj mladih iz BiH se otišao boriti za ISIL. Takvih pokreta do rata nije bilo, a Azinović tvrdi da su i ljudi i ideologija došli u BiH u ratu te su se tu i zadržali. - Određeni broj građana BiH odlazio je i odlazi u rat u Siriji i Iraku, i to je zapravo neka vrsta ideološkog nasljeđa koje je ostavljeno ovdje tijekom rata, kroz djelovanje vojne formacije El Mudžahid i ideološke matrice kojom je ona djelovala - kaže. Problem odlaska mladih iz BiH i zapadnog Balkana na ratišta je i taj što postoji vrlo malo mogućnosti za samoostvarenje na neki normalan način. BiH je prva zemlja u svijetu po broju mladih bez posla, što je jedan od glavnih problema. Azinović je još kazao kako ljudi kojima je religija dio odgoja ili obiteljske tradicije, koji su navikli živjeti s religijom i razumiju je nisu ti koji se radikaliziraju. To su najčešće konvertiti, ili iz sekularizma ili ateizma. Ovdje se radi i o globalnom fenomenu s obzirom da postoje ljudi koji su, ili ne pretjerano religiozni ili nereligiozni, ali se nadahnjuju islamizmom i tu vide način da sebe na neki način ostvare, a na koji, kako i zašto ovisi o pojedincima.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2014, 16:40 

Loš je stručnjak, skoro sve fulao.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2014, 17:23 

Kako se Bošnjaci zovu kad tamo uzmu novo sharia ime ?
Abu Hamza al-Bosnani ?

Vrh

PostPostano: 04 stu 2014, 17:31 

Mislim da ide sa w, al Federaciwi.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2014, 12:07 

Citat:
Nastavak akcije "Damask": Hapšenja završena, u prostorije SIPA-e privedeno osam osoba
Objavljeno: 13. 11. 2014 - 07:41 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial

10:00 Reporter "Avaza" je javio da je osam osumnjičenih u ovoj akciji privedeno u prostorije SIPA-e.

9:40 - Kako saznaje "Dnevni avaz", akcija hapšenja svih osumnjičenih je završena. U narednih nešto više od sat vremena očekuje se njihovo privođenje u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

9:30 U okviru akcije "Damask" pripadnici SIPA-e jutros rano su izvršili pretrese i hapšenje na lokalitetima Orahovice i Šerića u zeničkoj općini. Nema podataka koliko je uhapšenih i da li ima oduzete opreme. Lokalna policija je saopćila da nije bila uključena u ovu operaciju.

SIPA je prije nekoliko mjeseci uhapsila u Zenici i okolini pet osoba u okviru iste akcije, ali su nakon ispitivanja oni pušteni.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros aktivnosti u okviru nastavka akcije kodnog naziva "Damask", koja se izvodi na širem području BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

U toku su hapšenja i pretresi objekata na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 11 osumnjičenih osoba i vrše se pretresi i pregledi objekata na više lokacija.

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i hapšenja koja se danas realiziraju.

U akciji učestvuje preko 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2014, 12:12 

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 stu 2014, 12:17 

Komentari ispod članka o "Ćetnicima" i "jadnim muslimanima koje hapse".

Vrh

PostPostano: 13 stu 2014, 14:38 

Citat:
Veći broj uhapšenih u akciji "Damask" boravio na području Sirije i sudjelovao u oružanim sukobima
Objavljeno: 13. 11. 2014 - 11:49 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial 20

U okviru istrage ostvarena je značajna međunarodna saradnja. Po nalogu tužilaca Tužilaštva BiH, na terenu djeluje više od 100 policijskih službenika, a realiziraju se aktivnosti u okviru istrage za kazneno djelo terorizma i više kaznenih djela povezanih sa terorizmom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti koje se provode odnose se na 11 osumnjičenih osoba, koje su zajedno sa više drugih osoba pod istragom zbog kaznenih djela finansiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, organiziranja terorističkih grupa, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, sve u vezi sa kaznenim djelom terorizma.

Tužilaštvo je u temeljitoj i opsežnoj istrazi koju provodi, a u suradnji sa policijskim i sigurnosnim strukturama u BiH i drugim zemljama, prikupilo dokaze da je veći broj navedenih osumnjičenih, tokom 2013. godine, boravio na području Sirije, te sudjelovao u oružanim sukobima.

Za određen broj osumnjičenih, prikupljeni su dokazi da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH, te će u okviru pretresa biti izvršeno oduzimanje dokaznog materijala koji bude pronađen.

U okviru ovog predmeta, Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije u našoj zemlji provode sveobuhvatnu istragu u suradnji sa partnerskim agencijama u drugim zemljama, jer je procesuiranje predmeta za kaznena djela teorizma, od izuzetne važnosti za globalnu sigurnosnu situaciju i međunarodni ugled naše zemlje.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2014, 16:20 

spin-masteru Reufe Bajroviću, slabi nam ameriĆki utjecaj u BiH, rusofili nam 'apse sirijske mudžahire!!!! :eek

slika

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 04:26 

http://sandzakpress.net/bosnjaci-u-ocim ... ent-116040

Ahahahahahahaha....kakvo odvaljivanje Bušnjaka u Izraelu.
Trebali su ih zadržati i samo gurnuti iza žice sa ostalim zombijima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2014, 17:06 

Citat:
BiH najkrcatije terorističko leglo u regiji
Objavljeno 25.11. - 12:40

Na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na neslavnoj 86. poziciji, čime je “osvojila” najgore mjesto u usporedbi s državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regiji. Naime, u izvješću australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal Business Insider, Hrvatska je na 105, Srbija na 89, a Crna Gora na 87. poziciji.

Šire gledano, Slovenija je na 124, Albanija na 107. mjestu, a Kosovo na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje koje su se našle u izvješću. Sigurnosni stručnjaci kažu da argumentacije, po kojoj je BiH najkrcatije terorističko leglo u odnosu na susjedne zemlje, ima na pretek, te podsjećaju da se stotine bh. državljana bori na stranim ratištima, poput Iraka i Sirije.

“Sasvim je jasno da je BiH, prije svega zbog jako lošeg povijesnog iskustva, uz Kosovo i Albaniju zemlja koja je najviše izložena terorizmu. Govori se da je više od 350 građana BiH koji su otišli u Siriju i Irak i bore se na strani IS-a, dok je broj građana koji su poreklom iz BiH, a koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad, neutvrđen”, kaže Zoran Dragišić, stručnjak za sigurnost, za Nezavisne novine.

Sve su to pokazatelji da je BiH, kako ističe Dragišić, ugožena zemlja.

“Ti ljudi kada se budu vratili u BiH i dalje će širiti ekstremne ideje. Takvo mapiranje regije nije bez osnova, a protiv ove opasnosti se možemo boriti samo zajedno, jer suvremeni džihadistički terorizam ne poznaje državne granice. Jako je važno da suradnja između obavještajno-sigurnosnih sustava, policija i pravosuđa svih država u regiji bude podignuta na najvišu razinu”, podvlači Dragišić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost ParlamentaBiH, podsjeća da je izvješće samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima.

Kako prenose nezavisne novine, pet vodećih zemalja na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći su Irak, Afganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija, u kojima je život izgubilo čak dvije trećine od ukupnog broja poginulih u terorističkim akcijama./HMS/

Vrh

PostPostano: 25 stu 2014, 22:50 

Potrebno je raditi racije u vehabijskim selima svakih 2-3 mjeseca.

Pretraživati im sve prostorije i tjelesne šupljine.

Idealno bi bilo postaviti mikrofon unutar svake džamije u takvim selima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2014, 23:16 

Moj osobni dojam je da je broj vehabija u BiH već sada ogroman. Pa čitav bataljon su skupili za Siriju.

Definicija vehabije nije oštra, ali recimo da uzmemo da je vehabija osoba koja zadovoljava bar 4 od slijedećih 5 stavki:

-Osoba kojoj islam dominantno diktira način života.
-Koja fizičkim izgledom odudara (duga brada, pokrivene žene).
-Koja se izolira od "dunjaluka" (bilo životom u zabačenom selu ili biranjem sebi sličnog društva u velikom gradu- recimo često vidim da pokrivene žene na Facebooku imaju 90% pokrivenih prijateljica a muški prijatelji im lajkaju Palestine, Kurane itd.).
-Koja ima radikalne političke stavove ( stavove o sekularistima ili kršćanima, iznimno se interesira za Bliski Istok itd. To uključuje i one koji privatno imaju takve stavove ali radi društvene prihvaćenosti ih javno ne ispoljavaju).
-Koja je izravno ili neizravno povezana sa Arapima ili njihovim organizacijama.

Po mojoj procjeni ljudi u BiH koji žive vehabijskim načinom života je oko 30 000 (samo u općini Bužim ih je bar 3000, skoro sve džamije u toj općini su vehabijske, a većina stanovništva ide u džamiju i slušaju šta im vehabije na mikrofon govore), dok su ih još 50 000 poluvehabije.
Npr. osobno poznajem par poluvehabija i oni normalno funkcioniraju profesionalno i u društvu ali privatno im ne bi bilo mrsko da se uvede šerijat, odnosno ne zalažu se ali se ne bi ni bunili.

I naravno da ne zaboravimo: Vehabije su prvenstveno unutarbošnjački problem.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 80  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 90 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: