|
|
Stranica: 2/6.
|
[ 135 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
cromwell
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 08 vel 2010, 15:06 |
|
|
mateb je napisao/la: Englezi jesu gnojni čir na anusu čovječanstva, ali mislim da tu ne treba ubacivati ove mistične aspekte (masoni, sotonjare i slično). Englezi imaju parazitsku elitu koja tom zemljom vlada stoljećima i koristi državnu moć za izrabljivanje drugih naroda. Jedino što ih povezuje su pare, ne treba ubacivati nekakve religijsko-ideološke elemente u to. Tko drži kesu,drži vlast,čitajući povijest Engleske države to sam dobro zapamtio.Od kad je engleski parlament(uz svesrdnu pomoć londonskog City-a) preuzeo sve važnije konce državne vlasti tamo još u 16 i 17.st.,engleska je polagano postajala svjetska velesila.Dok su ostale države Europe zaostajale u feudalizmu,i bile pod svojim monarsima apsolutistima ,Engleska je polako krčila put kapitalizmu,naravno evolutivno,pa gotovo bez kapi prolivene krvi(za razliku od Francuske). Nikakvi religijsko-ideološki elementi tu ne dolaze u obzir,eventualno samo kao sredstvo za ostvarenjem jednog cilja,a to je moć i dominacija nad svijetom,a u tome su dugo vremena bili vrlo uspjašni.Ja bih rekao jedna podla,ali istovremeno pametna državna politika.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 08 vel 2010, 15:58 |
|
|
cromwell je napisao/la: mateb je napisao/la: Englezi jesu gnojni čir na anusu čovječanstva, ali mislim da tu ne treba ubacivati ove mistične aspekte (masoni, sotonjare i slično). Englezi imaju parazitsku elitu koja tom zemljom vlada stoljećima i koristi državnu moć za izrabljivanje drugih naroda. Jedino što ih povezuje su pare, ne treba ubacivati nekakve religijsko-ideološke elemente u to. Tko drži kesu,drži vlast,čitajući povijest Engleske države to sam dobro zapamtio.Od kad je engleski parlament(uz svesrdnu pomoć londonskog City-a) preuzeo sve važnije konce državne vlasti tamo još u 16 i 17.st.,engleska je polagano postajala svjetska velesila.Dok su ostale države Europe zaostajale u feudalizmu,i bile pod svojim monarsima apsolutistima ,Engleska je polako krčila put kapitalizmu,naravno evolutivno,pa gotovo bez kapi prolivene krvi(za razliku od Francuske). Nikakvi religijsko-ideološki elementi tu ne dolaze u obzir,eventualno samo kao sredstvo za ostvarenjem jednog cilja,a to je moć i dominacija nad svijetom,a u tome su dugo vremena bili vrlo uspjašni.Ja bih rekao jedna podla,ali istovremeno pametna državna politika. Ulogu je odigrala i činjenica da zbog otočnog položaja nisu morali držati veliku stajaću vojsku, nego su novce mogli ulagati u pomorsku dominaciju (umjesto u kopnene ratove u Europi), preko čega su onda proširili i mrežu kolonija. Jedino što je tu od religije bitno je protestantska etika koja potiče na gomilanje materijalnih bogatstava. Zato je prvi pravi centar trgovinskog kapitalizma nastao u Nizozemskoj. Dolaskom na vlast Williama Orangea 1689. je financijski centar prešao iz Amsterdama u London i ostao tamo do danas.
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 08 vel 2010, 19:35 |
|
|
mateb je napisao/la: cromwell je napisao/la:
Tko drži kesu,drži vlast,čitajući povijest Engleske države to sam dobro zapamtio.Od kad je engleski parlament(uz svesrdnu pomoć londonskog City-a) preuzeo sve važnije konce državne vlasti tamo još u 16 i 17.st.,engleska je polagano postajala svjetska velesila.Dok su ostale države Europe zaostajale u feudalizmu,i bile pod svojim monarsima apsolutistima ,Engleska je polako krčila put kapitalizmu,naravno evolutivno,pa gotovo bez kapi prolivene krvi(za razliku od Francuske). Nikakvi religijsko-ideološki elementi tu ne dolaze u obzir,eventualno samo kao sredstvo za ostvarenjem jednog cilja,a to je moć i dominacija nad svijetom,a u tome su dugo vremena bili vrlo uspjašni.Ja bih rekao jedna podla,ali istovremeno pametna državna politika. Ulogu je odigrala i činjenica da zbog otočnog položaja nisu morali držati veliku stajaću vojsku, nego su novce mogli ulagati u pomorsku dominaciju (umjesto u kopnene ratove u Europi), preko čega su onda proširili i mrežu kolonija. Jedino što je tu od religije bitno je protestantska etika koja potiče na gomilanje materijalnih bogatstava. Zato je prvi pravi centar trgovinskog kapitalizma nastao u Nizozemskoj. Dolaskom na vlast Williama Orangea 1689. je financijski centar prešao iz Amsterdama u London i ostao tamo do danas. Za vrijeme Napoleona,Francuska je držala oko 200 000 vojnika,Engleska oko 15 000,samo jedan ilustrativan podatak,Englezi nikad nisu držali veliku vojsku na svom teritoriju. To za protestantsku etiku itekako stoji,po meni tada(16. i pogotovo 17.st) je vjera odigrala važnu ulogu,danas to više i nije toliko važno. Još je vrlo važna činjenica da su Englezi kući imali mir vrlo dugo,malo je nasilja bilo(osim za vladavine dinastije Stuart koja je od Engleske htjela napravit nešto slično Francuskoj)
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 11:36 |
|
|
nemam gdje nalijepit ovo što sam dobila mailom, pa ću ovdje. dokaz koliko dugo žive ljudi-gušćeri Veli autor: bez dobre sikire.... OBAMA BUSH CLINTON BUSH SENIOR REAGAN CARTER FORD NIXON KENNEDY EISENHOWER TRUMAN
|
|
Vrh |
|
|
GraničarDrine
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 11:42 |
|
|
Britanska politka na balkanu,nije dobra zagovaraju Zapadni Balkan,stalno pomažu Srbiji jel su po kraljevskoj lozi vezani jel princeza jedna bila od kraljice Vikotrije.Uvijek su pomagali Srbe radili na razdvajnjuu Hrvatskog korpusa u BIH,odvojili od nas Muslimane da bi nas oslabili napravili rat među braćom.
_________________ Nikad više brat na brata.Rame uz rame,brat uz brata.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 11:46 |
|
|
znala sam da su ljudi gušteri odvojili muslimane od nas, inače oni nikad ne bi izdali svoj rod...
|
|
Vrh |
|
|
GraničarDrine
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 11:58 |
|
|
Pa to vam je Britanska i Francuska politika,sjeti se samo slaveta kaj su crtali one 3 karte o podjeli BIH.Njima je bio cilj zavati nas Hrvate i Bošnjake da se mi trošimo u oružju a Srbi da čekaju,da nas onda mogu lijepo poslje osvojiti.Ali na svu sreću umješala se Amerika,a sjetite se što je sama EU rekla nećemo muslimansku državu u srcu europe i time su dali povod Srbima da rade što rade,i da imaju 49 posto teritorija BIH,Republiku Srpsku koja je nastala na zločinu nad Hrvatima i Bošnjacima.
_________________ Nikad više brat na brata.Rame uz rame,brat uz brata.
|
|
Vrh |
|
|
goLLe
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 14:32 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 15:21 Postovi: 552 Lokacija: na rijeci
|
Ilirka je napisao/la: znala sam da su ljudi gušteri odvojili muslimane od nas, inače oni nikad ne bi izdali svoj rod... Nisu oni takvi, oni su posteni Turci, onaj mislio sam reci muslimani, aaaa ne ne oni su Hrvati, ili mozda Jugosloveni. Hmmm...ipak Muslimani, malo i Bosanci a povremeno i Bosnjaci Gusteri prokleti bili
_________________ "Teško domu bez ljubavi bratske, ko i Bosni bez zemlje Hrvatske" Tiocfaidh ár lá
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 14:59 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 15:07 |
|
|
Real gone je napisao/la: Ilirka je napisao/la: znala sam da su ljudi gušteri odvojili muslimane od nas, inače oni nikad ne bi izdali svoj rod... Ilirka ima istančan smisao za ironiju.. eeee da mi je još malo struk istančati...
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 15:17 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 10 vel 2010, 15:54 |
|
|
Real gone je napisao/la: Ilirka je napisao/la: eeee da mi je još malo struk istančati... znam, nikad nama dovoljno.. Slažem se,ni nama.Mislim za vaše strukove.Ženske.
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 11 vel 2010, 01:40 |
|
|
Ilirka je napisao/la: znala sam da su ljudi gušteri odvojili muslimane od nas, inače oni nikad ne bi izdali svoj rod... Dobro, svi mi znamo tko i šta su muslimani, no, u hrvatsko-muslimanskom sukobu su Britanci i te kako imali svoje prste u tome.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 13 vel 2010, 16:40 |
|
|
Mate Granić: Britanci su 1994. tražili da Baranju damo Srbiji!Citat: Mate Granić: Britanci su tražili da Srbima iz BiH damo izlaz na more te koridor od 20 kilometara ispod Županje. Autor: dai 18.11.2009 19:08 (Foto: Arhivska fotografija)
Još mi je 1994. lord Owen rekao da nije moguće postići reintegraciju okupiranih područja bez teritorijalnih ustupaka Hrvatske – rekao je Granić na suđenju u Haagu. Objasnio je da su Britanci tražili da Srbima iz BiH damo izlaz na more te koridor od 20 kilometara ispod Županje. Srbiji (odnosno SRJ) RH bi trebala predati Baranju, a istočna Slavonija trebala bi biti – kondominij!? http://www.vecernji.hr/vijesti/mate-gra ... anak-52820Nije ovo nikakva slučajnost, već kontinuitet britanske politike na Balkanu. Vidi gore post o "Londonskim ugovorima". p.s. Zašto sam ja znao da nema Frankopana i Rajve na ovom topicu?
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 15 vel 2010, 01:31 |
|
|
Günter Verheugen: Britanija nije htjela Hrvatsku u EU Citat: Još 1999. htio sam Hrvatsku u skupini država u procesu proširenja, ali za to sam dobio potporu samo od Austrije. Britanci, Francuzi i Nordijci bili su apsolutno protiv. ..... http://www.zabranjeni.url/g-nter-verheugen ... --/557314/Slijedi više izvora kako je Britanija aktivno minirala Hrvatsku.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 15 vel 2010, 01:47 |
|
|
Citat: Slijedi više izvora kako je Britanija aktivno minirala Hrvatsku Vas je samo minirala a nas je bombardovala. Ajde da se menjamo. Evo vam britanska naklonost, nama je kičma pukla od nje.
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 15 vel 2010, 09:26 |
|
|
Kao sto je rekao engleski novinar u prilogu i dokumentarca i pokojnom Franju Tudjmanu, Englezi su stavili aristokratske karikature koje nisu imale veze s vezom na celo politike za Balkan, kao Lord Carringtona. Sta ocekivati? Sljedio je nastavak posla koji su zapoceli na Bleiburgu!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 15 vel 2010, 09:29 |
|
|
teranova je napisao/la: Citat: Slijedi više izvora kako je Britanija aktivno minirala Hrvatsku Vas je samo minirala a nas je bombardovala. Ajde da se menjamo. Evo vam britanska naklonost, nama je kičma pukla od nje. Eto vama vas veliki brat, mi smo se opekli o "njihovoj naklonosti", vi ste ipak belosvetski narod, bolje cete to prebrodit, ljubav je to, "izdaja" nekad samo nuspojava!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 14 ožu 2010, 15:46 |
|
|
Hrvatski List od 25. veljače. Članak pod nazivom "Zašto Hrvatska prešućuje haaško suđenje Hrvatima iz BiH". Autor Dražen Kos piše kako general Praljak argumentima ruši britansko-mesićevske-EPH-muslimanske laži zadnjih godina. EPH je inače koncern gdje pišu(aju) Davor Sexbomb Butković, Penis Hipopotamus Kuljiš, genetski dinaroid Antiša Tomić koji svoje malograđanske komplekse pokušava riješiti što većim rasizmom prema njema dva kilometara udaljenim sunarodnjacima.... Izdvajam ovo: Citat: ...Tako tiskani mediji i portali EPH-a, čiji su vlasnici Ninoslav Pavić, bivši urednik partijskog glasila "Komunist za Hrvatsku", te njemački koncern Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), čiji je direktor Bodo Hombach, bivši voditelj Pakta o stabilnosti i suradnji na Balkanu, posebno ne donose nikakva izvješća o suđenju generalu Praljku, Prliću i ostalima. Hombach je, inače, kao što smo nedavno pislai, britanski čovjek, a nije nevažno da je WAZ utemeljila britanska obavještajna služba 1948 godine za vrijeme britanske uprave u tom dijelu Njemačke.
Uzme li se u obzir broj novinara u EPH i u ostalim medijskim kućama, koji su bili suradnici komunističkih obavještajnih službi, onda svojedobna izjava bivšeg direktora američke Središnje obavještajne Agencije (CIA) Williama Colbya iz 1993. i dalje djeluje iznimno upozoravajuće. Na skupu u Sofji, 1993. godine, William Colby je rekao: "U svim bivšim komunističkim zemljama u korijenu treba sasjeći njihove bivše službe sigurnosti I to, pripadnike tih službi odstraniti od političke i druge društvene moći jer su oni realna opasnost za reintegraciju tim zemalja ili restauraciju starih odnosa"....
Kada bi se i danas anketno zatražilo od hrvatske javnosti zašto se sudi generalu Praljku u Haagu, sasvim sigurno bi 99 % ispitanika reklao da mu se sudi zbog rušenja Starog Mosta. To samo dokazuje kako su lažne optužbe iz protuhrvatskih glasila poput Ferala i medijske kuće EPH lako pronašle plodno tlo - bezbroj ponovljena laž postala je istina u očima građana. Kao što znamo, sudac Antonetti, je nakon Praljkovih argumenata rekao kako se HVO niti Praljak ne mogu optužiti za rušenje Starog Mosta.
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 18:02 |
|
|
Štavana maso, u ovom postu ću pokušati objasniti metode anglosaksonskog specijalnog rata, te spregu njihovih tajnih službi i medija. Prenijeti ću par primjera iz prakse, koji su se događali na raznim dijelovima i konfliktima u svijetu. No, svi primjeri imaju istu metodologiju koju je važno shvatiti, čak važnije i od čina samog. Možete li me pratiti? Ponavljam dakle, pored samog čina, važnije je shvatiti metodologiju. Trudit ću se naravno da što jednostavnije opišem događaje i potrebne zaključke. Stoga uopće ne zahtjevam od vas da shvatite razliku između taktike, strategije, logike i metodologije, a niti ćemo ulaziti u kompleksne teme kao što su Six Sigma ili PDCA. Bitno je, ponavljam to još jednom (REPETITIO EST MATER STUDIORUM), pored samog čina, shvatiti metodologiju kojom operiraju anglosaksonske tajne službe. Prvi čin, prva anglosaksonksa invazija na Irak 1990 godine:Citat: Kada su američki kongresmeni glasali treba li ili ne poslati američke vojnike u Irak, i nakon tš su izglasali većinsko DA, mnogi od njih su u kasnijim izjavama govorili kako ih je upravo priča jedne male petnaestogodišnje kuvajtske djevočice Nariyah koja je govorila u ime organizacije "Građani za slobodni Kuvajt". On je naime ispričala šta su irački vojnici učinili prilikom nasilnog upada u bolnicu Al-Addan. "Tog su dana došli naoružani irački vojnici i upali u sobu s inkubatorima gdje se nalazilo petnaest novorođenih beba...izvadili su bebe iz inkubatora i ostavili ih na hladnom podu gdje su kasnije umrle".
Potresna priča, nema šta....šteta što je izmišljena. Nariyah naime nije nikakav očevidac, već kćerka kuvajtskog ambasadora u Americi koji je poslovno i privatno povezan s Bushom. A iza organizacije "Građani za slobodu Kuvajta" za koju je Nariyah ispričala ovu priču, stoji nitko drugi nego PR agencija "Hill and Knowlton". Jedno malo pitanje. Je li vam ove organizacije "Građani za ovaj ***, građani za onaj ***" zvuče poznate? Priča druga, druga anglosaksonska invazija na Irak, događaj od 20.09.2005Citat: Britanska vojska je tenkom ušla u sudnicu da oslobodi dva svoja vojnika. Šta se desilo? Vojnici su nekoliko dana prije uhvaćeni od iračke policije kako su spremali teroristički napad. Dobro, moglo bi se ovo nazvati i diverzantskom ili vojnom akcijom, ali zašto terorističkom? Zato što britanski specijalci prilikom operacije nisu bili obučeni kao britanski vojnici, već kao - muslimani. Da, preobukli su se u Arape s ciljem da zaoštre još više ionako već napetu situaciju između Sunita i Šijita. Pripremili su auto s eksplozivom s kojim su namjeravali pobiti što više civila. U zadnji tren su otkriveni od iračke policije i uhićeni. Do procesa nije došlo, jer kao što već znamo, demokratski britanski tenkovi to nisu dopustili. http://www.heise.de/tp/r4/artikel/21/21051/1.htmlZanimljivo zar ne...Britanci koji službeno pravdaju svoje trupe u Iraku floskulama "da su tamo zbog mira i stabilnosti" oblače uniforme zaraćenih strana, ubijaju one druge, i onda preko svojih medija to napakiraju onim drugim. Priča treća, operacija Opera koju je izveo srpski KOSCitat: Operacije "Labrador" i "Opera" su bile akcije koje su kontraobavještajne službe JNA od 19. kolovoza 1991. provodile u početnoj fazi Domovinskog rata u Zagrebu. U Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju podmetnute su i aktivirane eksplozivne naprave. Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod židova. Akcije su predstavljale oblik specijalnoga rata protiv Hrvatske intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama. U sklopu protuhrvatske propagande televizijski snimci stradalih Hrvata prikazivali su se kao snimci srpskih žrtvava hrvatskih zločina. Ovu akciju je izveo srpski KOS, no međutim, znamo li tko je taj isti KOS obučavao i tko im je davao savjete i instrukcije? Operacija četvrta, Ahmići, zločin HVOa u muslimanskom selu, 17.04.1994Citat: Citat iz knjige Tihomira Čuljka "RAT":
Nakon otmice zapovjednika Zeničke brigade HVO-a vojna se situacija u Lašvanskoj dolini značajno pogoršala. Obavještajni podatci HVO-a upućivali su na gomilanje snaga ABiH iz pravca Zenice oko Ahmića. Zapovjedništvo 3. korpusa izdalo je zapovijed za napad i presijecanje ceste između Viteza i Busovaće smjerom Ahmića 16. 4. 1993. Zbog toga je glavni lokalni zapovjednik Blaškić izdao zapovijed za proširenje i učvršćenje ovog koridora. Prostor koji je kontrolirao HVO bio je mjestimice širok jedva 2 km, a odnos snaga je bio 1:6 u korist Muslimana, a u trenutcima najjačih sukoba čak i 1:12. U Ahmićima je bila stacionirana muslimanska postrojba TO u školi i džamiji, a zbog strateške važnosti Ahmića bila je pod izravnim zapovjedništvom 325 brigade ABiH. Borbe su trajale dva dana: prvi dan artiljerija, drugi dan upad u selo, a sve su promatrali Britanci koji su imali bazu samo 900 metara dalje. Čak su i u toku najžešćih sukoba pripadnici BRITBAT-a nekoliko puta oklopnim transporterima prolazili kroz selo. Ubijeno je stotinjak Muslimana, većinom u civilnoj odjeći, a 70% - 80 % ubijenih civila bilo je naoružano lakim pješačkim oružjem. U napadu je sudjelovalo oko 80 vojnika HVO-a, a broj muslimanskih branilaca bio je otprilike isti. Za napad na naseljeno mjesto potreban je omjer napadača 1/3 do 1/6 da bi napad uspio. Neriješeno je ostalo pitanje kako je napad uspio s omjerom 1/1. Uz Ahmiće postoji uzvisina koju su držali Muslimani i prije i za vrijeme borbe, ali i poslije. Upravo na prilazu toj uzvisini bilo je najviše mrtvih. I sami vojnici HVO-a koji su osvojili Ahmiće bili su iznenađeni količinom mrtvih muslimana te su poprište napustili i ne pokušavajući ukloniti leševe. Ostalo je otvoreno pitanje je li vodstvo muslimanske ABiH zapovjedilo blokadu Ahmića bez osiguranog streljiva, ili su možda u napadu sudjelovale i neke prikrivene snage za koje HVO nije znao. U napadu su mogli sudjelovati i neki prikriveni snajperisti koji su mogli djelovati i s udaljenosti od pola do jednog kilometra, sa strane ili odostrag. Naime, obučeni snajperist s puškom na koju je stavljen prigušivač korištenjem streljiva s ispodzvučnom brzinom zrna može u toku jačeg sukoba ostati neprimijećen vojnicima udaljenima nekoliko desetaka metara. Moguće je da su snajperisti gađali civile i iz samih muslimanskih rovova koji su se nalazili na uzvisini iznad Ahmića, a prisutnim mudžahedinima, vojnicima ABiH, reći kako gađaju vojnike HVO-a koji napadaju Ahmiće. Moguće je, također, da su snajperisti djelovali i iz oklopnih transportera koji su se nekoliko puta provezli kroz selo u jeku najžešćih sukoba. Leševi se nisu ni ohladili, a strani novinari su sve snimili. Ni potpuni vojni amateri ne bi leševe ostavili po dvorištima, osim ako se radi o žurnom povlačenju, a pogotovo ne bi ostavili leševe žena i djece 900 metara od Britanske vojne baze, osim ako to nekom nije odgovaralo. Iako su mediji za ovo odmah pokušali optužiti predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana, činjenica je kako je to upravo njemu najmanje odgovaralo, a dobro je došlo premijeru Velike Britanije. Naime, sve se dogodilo četiri dana prije nego je bivša britanska premijerka Margaret Tacher trebala posjetiti Zagreb. Ona je zastupala drugačije stavove o sukobu na Balkanu od tadašnjeg britanskog premijera Jona Mayora i vojno-obavještajnog establišmenta te se zalagala za suradnju između Hrvata i Muslimana. Nakon Ahmića, sastanak u Zagrebu između M. Tacher i Tuđmana je otkazan, a Hrvati koji su do tada u zapadnim medijima tretirani kao žrtva, sve su češće opisivani kao zločinci. Čak je i prosrpski orijentirani profesor dr. Muhamed Filipović 18. travnja 1997. izjavio u Vjesniku kako je »napad na Ahmiće organizirala britanska tajna služba MI6, kako bi se dokazalo da u Bosni nije srpska agresija, već da se vodi građanski rat!« Što je u ovom slučaju istina, vjerojatno neće biti otkriveno dok se ne otvore arhivi britanskih tajnih službi i SAS-a koji su djelovali na ovom području. Inače, o Ahmićima su bile dvije istrage, a oblje su obavili - Britanci. Uskoro opširnije o Ahmićima. Još jednom...pored samog čina, bitno je shvatiti metodologiju.
|
|
Vrh |
|
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 22:09 |
|
|
Iznimno dobra tema i do sada najbolja diskusija na inace odlicnom forumu! Po meni postoje 2 glavna/konstantna principa britanske vanjske politike, a oba savrseno logicki proizilaze iz toga kako bi Britanci zeljeli da svijet izgleda na "koncu povijesti". Cini mi se da se i americke zelje 95% podudaraju, tako da je to manje-vise sve isto za potrebe ove diskusije. Sve je to ovdje u nekom obliku vec pomenuto, i ja bih samo malo rezimirao i organizirao, ne bi li onda lakse analizirali i razumjeli to sto oni rade na Balkanu, a to su po meni samo takticke provedbe tih glavnih principa. Dakle, PRINCIP #1: Juda Iškariot je napisao/la: Na šta je sve spremna britanska imperijalističko-agresorska politika svjedoči jedan mali ekskurs iz devetnaestog stoljeća u Aziji. Tamo su naime britanski šverceri i trgovci droge masovno preplavili Kinu jeftinim Opijumom iz britansko-indijskih kolonija. Kada je kineski Car zabranio Britancima šverc drogom, Velika Britanija je - objavila rat Kini. Zamislite danas da Kolumbija objavi rat Americi jer je tamo donesen zakon o zabrani uvoza kolumbijskog kokaina??
Britanija je dakle objavila rat drugoj suverenoj državi jer se protivila uvozu droge !! ... Ovo je pravo "u sridu". Po meni ni Britanija ni Amerika nisu demokratske zemlje u smislu jedan-covjek-jedan-glas nego vise nesto kao jedna-funta ili jedan-dolar-jedan-glas. Dakle, prevagnu oni koji imaju najvise novaca i spremni su (i organizirani) taj novac potrositi promicuci svoje ciljeve. I tocno se zna piramida, na vrhu je financijski kapital (sto tvrtke sto nepojmljivo bogati pojedinci i obitelji), onda velike korporacije, srednje tvrtke, itd., naravno sve protkano etno i profesionalnim udrugama (advokati, ljecnici, Zidovi, Siptari), te posve legalnim lobbyima stranih drzava (j***na Saudijska Arabija i drugi). Naravno ne govorim nista novo, ali je jedna logicna posljedica da kako se okolnosti mjenjaju, tako se neki prije nezainteresiran mocni lobby moze aktivirati, ter se onda i politika mjenja, znaci mozda je i pretjerano ocekivati 100% konsistentnu politiku velikih sila ili onih koji to pretendiraju biti, kao sto je Britanija .
_________________ Dum spiro spero.
|
|
Vrh |
|
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 22:12 |
|
|
Iznimno dobra tema i do sada najbolja diskusija na inace odlicnom forumu! Po meni postoje 2 glavna/konstantna principa britanske vanjske politike, a oba savrseno logicki proizilaze iz toga kako bi Britanci zeljeli da svijet izgleda na "koncu povijesti". Cini mi se da se i americke zelje 95% podudaraju, tako da je to manje-vise sve isto za potrebe ove diskusije. Sve je to ovdje u nekom obliku vec pomenuto, i ja bih samo malo rezimirao i organizirao, ne bi li onda lakse analizirali i razumjeli to sto oni rade na Balkanu, a to su po meni samo takticke provedbe tih glavnih principa. Dakle, PRINCIP #1: Juda Iškariot je napisao/la: Na šta je sve spremna britanska imperijalističko-agresorska politika svjedoči jedan mali ekskurs iz devetnaestog stoljeća u Aziji. Tamo su naime britanski šverceri i trgovci droge masovno preplavili Kinu jeftinim Opijumom iz britansko-indijskih kolonija. Kada je kineski Car zabranio Britancima šverc drogom, Velika Britanija je - objavila rat Kini. Zamislite danas da Kolumbija objavi rat Americi jer je tamo donesen zakon o zabrani uvoza kolumbijskog kokaina??
Britanija je dakle objavila rat drugoj suverenoj državi jer se protivila uvozu droge !! ... Ovo je pravo "u sridu". Po meni ni Britanija ni Amerika nisu demokratske zemlje u smislu jedan-covjek-jedan-glas nego vise nesto kao jedna-funta ili jedan-dolar-jedan-glas. Dakle, prevagnu oni koji imaju najvise novaca i spremni su (i organizirani) taj novac potrositi promicuci svoje ciljeve. I tocno se zna piramida, na vrhu je financijski kapital (sto tvrtke sto nepojmljivo bogati pojedinci i obitelji), onda velike korporacije, srednje tvrtke, itd., naravno sve protkano etno i profesionalnim udrugama (advokati, ljecnici, Zidovi, Siptari), te posve legalnim lobbyima stranih drzava (j***na Saudijska Arabija i drugi). Naravno ne govorim nista novo, ali je jedna logicna posljedica da kako se okolnosti mjenjaju, tako se neki prije nezainteresiran mocni lobby moze aktivirati, ter se onda i politika mjenja, znaci mozda je i pretjerano ocekivati 100% konsistentnu politiku velikih sila ili onih koji to pretendiraju biti, kao sto je Britanija .
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 22:16 |
|
|
Pete_US je napisao/la: Po meni ni Britanija ni Amerika nisu demokratske zemlje u smislu jedan-covjek-jedan-glas nego vise nesto kao jedna-funta ili jedan-dolar-jedan-glas.
Što je demokracija uopće?Civilizacija?Tko je to izmislio?Nekako mi više leži naziv Englezi umjesto Britanci,jer ostali iz UK su uglavnom potrčci ovih prvih.
|
|
Vrh |
|
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 23:00 |
|
|
Evo, nastavljam uz ispriku zbog duplog posta gore, islo je jako sporo pa sam misleci da nece proci prvi puta postirao jos jednom. Dakle, PRINCIP #2: Nikako ne dopustiti da se u svijetu a jos manje u Europi uzdigne neka sila koja ce biti dostojan rival. I to ciniti uz sto vise spletkarenja i navodjenja na njihove medjusobne ratove uz sto manje sopstvene zrtve i ratne izdatke. Juda Iškariot je napisao/la: Između Njemačke i Perzije, pruge Berlin-Bagdad, nalazi se jedna mala zemlja. Evo izjave britanskog vojnog savjetnika R. G. D. Laffan pri vojsci Kraljevine Srbije: Citat: «Srbija, mala ali prkosna, stoji na putu između Njemačke i velikih luka Carigrada i Soluna i drži vrata Istoka. Srbija je uistinu bila prva crta obrane naših istočnih posjeda. Ako bude poražena ili uvučena u sustav «Berlin-Bagdad», naše će veliko, ali slabo zaštićeno carstvo uskoro osjetiti udar njemačkog prodora na Istok.» Zapamtimo, tada se Engleska po prvi put jače zanima za Srbiju. Razlog je što je Srbija na putu pruge Berlin-Bagdad. Doista, Njemacka je bila ogromna opasnost od trenutka kada se najzad ujedinila, a na njihovu srecu i vjerojatno uz njihovu pomoc dugo razjedinjena. J** ga, "puno" ih je i disciplinirani su i radni, ter su "prirodna" dominirajuca sila na kontinentu, mozda uz Ruse koji dominiraju istokom. Zato ih je i trebalo gurati u ratove tijekom cijele moderne povijesti. Tako je i ta njihova "ljubav" prema Srbiji u najmanju ruku hirovita. Dugo su podrzavali Otomansku okupaciju i nisu ih smetale ni zvjerske odmazde nakon raznih buna (poslije jedne je nastala cuvena Cele-kula u Nisu, jedan od najuzasnijih spomenika u Europi), plaseci se utjecaja Rusije i njenog napredovanja ka "toplim morima". No kada je zaprijetila osovina Njemacka-Turska, eto ti iznenada ode "prkosnoj" Srbiji. Mislim da je njihov odnos gleda Hrvatske isti, nema tu niti mrznje niti ljubavi, samo je pitanje da li ce im se ona naci na putu ili biti korisna u kontekstu nekog veceg cilja, a to je obicno ne dopustiti Njemackoj da previse ojaca, ili pomoci Njemacka bude protu-utega nekoj vecoj opasnosti. Dakle, u svijetu koji se mijenja, novi potencijalni rivali se stalno pojavljuju a stari padaju, tako da je za njih posve normalno da mijenjaju lokalne saveznike na raznim lokalnim frontovima. Dapace, mene bi IZNENADILO da vidim neko "trajno prijateljstvo" sa bilo kime, pogotovo ako taj netko pokusava ostvariti svoj NACIONALNI program. No to se vec odnosi na to sto Britanija zapravo hoce, odnosno sto je onima koji njome "drmaju" konacni cilj, i to slijedi.
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Britanska politika na Balkanu - od početka do danas Postano: 02 svi 2010, 23:12 |
|
|
Pete_US je napisao/la: Tako je i ta njihova "ljubav" prema Srbiji u najmanju ruku hirovita. Dugo su podrzavali Otomansku okupaciju i nisu ih smetale ni zvjerske odmazde nakon raznih buna (poslije jedne je nastala cuvena Cele-kula u Nisu, jedan od najuzasnijih spomenika u Europi), plaseci se utjecaja Rusije i njenog napredovanja ka "toplim morima". Mislim da bi se svi ovi mali narodi financijski bolje proveli da je ta pruga zaživila.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|