|
|
Stranica: 13/23.
|
[ 554 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:12 |
|
|
Ima Hrvata koji bi se vratili itekako. Slažem se nedovoljno,prošlo je ipak toliko vremena. Onda se zapitam kako to da netom poslije rata se nije slijevao novac u TR recimo,jer je strateški izgleda ipak važan.Statut? Kako se nije osigurao povratak u Derventu? U Drvar jeste. Kako to da sam ja jedina budala koja laje na mjesec govoreći da HDZ(osim ratne garniture,ćirilice nikako) nikada ništa dobroga Hrvatima BiH? I opet će uzeti izbore. Narod pojma nema.
Da ti odgovorim Tulkas... Može biti četiri Hrvata zajedno u TR,Derventi,Varešu,Brodu,Bugojnu,meni su to opet gradovi bez kojih ne idem dalje. JA. Čista mi je savjest zbog toga,jer znam koliko su dali i koliko su propatili posebno oni koji su ostali i koji su se vratili,a i oni koji neće NIKAD prodati svoju zemlju.
Po tvojoj logici,Hrvati će imati entitet samo tamo gdje su većina? To je tako pogrešno da to nije normalno. Jesmo li u Uskoplju,Jajcu,NT većina. Je li se zbog tijesne većine odričemo nekih gradova. Drugi put treba izabrati gospodo,skočiti sa HDZ-ovog destruktivnog vlaka koji vodi u slijepu ulicu ovaj narod
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24652 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Junuz Djipalo je napisao/la: mateb je napisao/la: Ovo nema veze s desni-lijevi podjelom, nego s izborom taktike. Dakle, odluči se, molim te, jesi li protiv hrvatske federalne jedinice s ovlastima kao RS zbog vrijednosnih, ili taktičkih razloga.
Što se granica tiče, po tvom planu je Livno u jedinici s muslimanskom većinom.
Ponavljam, baš me briga kako se nešto zove, bitne su ovlasti i granice. Trenutno se realnim rješenjem čini objedinjavanje kantona s hrvatskom većinom.
Najveći problem solucije etnički čistih federalnih jedinica (osim male mogućnosti ostvarenja) je, realno, Mostar. Protiv sam ne zato što mi se ideja ne sviđa nego zato što ima puno nedostataka. Pa ko bi bio lud odbit granice Banovine na pr. Ovo objedinjavanje kantona sa hrvatskom većinom je realno ali za to treba prvo riješit se entiteta a potom učinit sve da ti kantoni u cjelosti budu većinski hrvatski. A to ne možemo ako pričamo o diskontinuitetu, barem ne u KSB. Neće se ljudi vraćat u Travnik i Bugojno ako misle da je to prepušteno Muslimanima. A tako je dosad bilo. To se mora promijenit. A naveli smo dovoljno načina kako pojačat udio Hrvata tamo. Pa kako ste licemjerni. U granicama Banovine ostade opet skoro 150.000 Hrvata izvan etničkih granica iz 1991. godine.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:19 |
|
|
lider30 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Protiv sam ne zato što mi se ideja ne sviđa nego zato što ima puno nedostataka.
Pa ko bi bio lud odbit granice Banovine na pr.
Ovo objedinjavanje kantona sa hrvatskom većinom je realno ali za to treba prvo riješit se entiteta a potom učinit sve da ti kantoni u cjelosti budu većinski hrvatski.
A to ne možemo ako pričamo o diskontinuitetu, barem ne u KSB.
Neće se ljudi vraćat u Travnik i Bugojno ako misle da je to prepušteno Muslimanima.
A tako je dosad bilo. To se mora promijenit. A naveli smo dovoljno načina kako pojačat udio Hrvata tamo.
Pa kako ste licemjerni. U granicama Banovine ostade opet skoro 150.000 Hrvata izvan etničkih granica iz 1991. godine. Ja se slažem da je Junuz licemjeran. Ali i veoma dobronamjeran i zagrijan za našu stvar
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24652 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
baščovan je napisao/la: lider30 je napisao/la: Kakav bi ti ustroj BiH?
Pa kako ste licemjerni. U granicama Banovine ostade opet skoro 150.000 Hrvata izvan etničkih granica iz 1991. godine.
Ja se slažem da je Junuz licemjeran. Ali i veoma dobronamjeran i zagrijan za našu stvar Kakav bi ti ustroj BiH?
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:23 |
|
|
baščovan je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Dobro dakle, ako će bit entitet neka ide sve u njega, na Prstenu sam jučer pročitao da je oko 37 % zemlje u BiH u vlasništvu Hrvata.
Ali evo ako mislimo da je ovo neostvarivo i odustajemo od Trećeg.
I ok nećemo torove.
Kako bi ti riješio "nacionalno pitanje u jednoj zreloj demokratskoj decentraliziranoj državi može riješiti od najnižeg do najviše nivoa vlasti".
Praviš se lud,isto kao i ti,u osnovi. Imaš općinu,kao i sad,tko je većina vlada,jebga. Imaš situaciju 6,7,8,9 kantona,svjedeno... Na nivou kantona vlada opet većina. Caka već na tom stupnju jest nešto poput ombudsmena,izmijenjeno doduše,efikasnije. Općina u kojoj se sastav stanovništva razlikuje od sastava stanovništva kantona ima poseban status. Ima neki mehanizam,da li putem ombudsmena,da li putem nekog prava veta na donošenje kantonalnog zakona ili nekog drugog propisa,to ostavljam stručnjacima,bitni su principi. Imaš državnu razinu. Na državnoj razini zakon mora proći kroz dom naroda. Ne bih dao da se samovoljno udara veto na svaki zakon ako netko misli opstruirati rad parlamenta kroz dom naroda govoreći o vitalnom nacionalnom interesu,pa bih dao da o ustavnosti veta doma naroda odluči ustavni sud kao najviša instanca. Može to i na drukčije načine,ali evo jedan od njih. Više ovlasti kantonima. Tu se krije zaštita od preglasavanja. Proglasiš Herceg-bosnu kao simbol kulturne i obrazovne autonomije Hrvata koja neće imati teritorij kao što se govori o trećem,već će biti na teritoriju cijele zemlje,tamo gdje to svaki pojedini Hrvat želi,bez ograničenja. To znači i usred Goražda nastava po hrvatskom programu,ako ima i 1 učenik koji to želi. Da ne govorim o predjelima gdje smo većina. Kultura također na nivou Herceg Bosne(može i dr. ime). Svake godine manifestacija dani Herceg Bosne gdje će mjesec dana se promicati kultura Hrvata BiH. Kao jedinstvena kultura,odijeljena autonomijom od ostale 2. Izložbe,plesovi,pjesma,promocije knjiga,predstave,filmovi. Uistinu sjajno bi to bilo. Evo uzmimo primjer Topića od 9 kantona,ali ne moramo,može 7 recimo,ili 26 kao u Švici,svejedno. Ekonomski prostori normalno funkcioniraju u razmjeni dobara i usluga,nema administrativnih neprirodnih podjela i zidova među gradova i ova zemlja u tom slučaju ide naprijed. Ovo je realnost u BiH,a na nama je da se izborimo za što veću ravnopravnost i što bolji status. pročitaj
|
|
Vrh |
|
 |
OldSkul
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:25 |
|
|
lider30 je napisao/la: Kakav bi ti ustroj BiH? Znaš li ti postaviti ijedno drugo pitanje? Vidi ustroja, rodila ga majka. 
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 22:26 |
|
|
baščovan je napisao/la: baščovan je napisao/la:
Praviš se lud,isto kao i ti,u osnovi. Imaš općinu,kao i sad,tko je većina vlada,jebga. Imaš situaciju 6,7,8,9 kantona,svjedeno... Na nivou kantona vlada opet većina. Caka već na tom stupnju jest nešto poput ombudsmena,izmijenjeno doduše,efikasnije. Općina u kojoj se sastav stanovništva razlikuje od sastava stanovništva kantona ima poseban status. Ima neki mehanizam,da li putem ombudsmena,da li putem nekog prava veta na donošenje kantonalnog zakona ili nekog drugog propisa,to ostavljam stručnjacima,bitni su principi. Imaš državnu razinu. Na državnoj razini zakon mora proći kroz dom naroda. Ne bih dao da se samovoljno udara veto na svaki zakon ako netko misli opstruirati rad parlamenta kroz dom naroda govoreći o vitalnom nacionalnom interesu,pa bih dao da o ustavnosti veta doma naroda odluči ustavni sud kao najviša instanca. Može to i na drukčije načine,ali evo jedan od njih. Više ovlasti kantonima. Tu se krije zaštita od preglasavanja.
Proglasiš Herceg-bosnu kao simbol kulturne i obrazovne autonomije Hrvata koja neće imati teritorij kao što se govori o trećem,već će biti na teritoriju cijele zemlje,tamo gdje to svaki pojedini Hrvat želi,bez ograničenja. To znači i usred Goražda nastava po hrvatskom programu,ako ima i 1 učenik koji to želi. Da ne govorim o predjelima gdje smo većina. Kultura također na nivou Herceg Bosne(može i dr. ime). Svake godine manifestacija dani Herceg Bosne gdje će mjesec dana se promicati kultura Hrvata BiH. Kao jedinstvena kultura,odijeljena autonomijom od ostale 2. Izložbe,plesovi,pjesma,promocije knjiga,predstave,filmovi. Uistinu sjajno bi to bilo.
Evo uzmimo primjer Topića od 9 kantona,ali ne moramo,može 7 recimo,ili 26 kao u Švici,svejedno. Ekonomski prostori normalno funkcioniraju u razmjeni dobara i usluga,nema administrativnih neprirodnih podjela i zidova među gradova i ova zemlja u tom slučaju ide naprijed.
Ovo je realnost u BiH,a na nama je da se izborimo za što veću ravnopravnost i što bolji status.
pročitaj Na kojem principu se prave kantoni? Zemljopisni, etnički ili ekonomski?
|
|
Vrh |
|
 |
sioux111
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:01 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
Dečki dečki, priči izgreda nikada kraja..pogotovo o entitetu...ili pak centru entiteta.. pada mi na pamet jedna od ratnih slika našeg slikara Mamuše... Ovi susjedi iz Lašve znaju ko je Mamuša.... e sad... Na slici toj Mamušinoj Nurudin hodža jaše na magaretu naravno naopako okrenut (simbolički prestavlja muslimane), zanjim neki Srbin sa šajkačom na krmetu. (Srbin bezbeli simbolički) i na kraju Hrvat nalickan jaše na pjetlu iliti orozu.. dugo sam konto što nas zapade pijetao i šta to predstavlja.. ali več dugo vremena se to ne pitam skonto sam... i kontam i sad.. mi Hrvati uvijek samo da je rasprave i kukurikanja,ali neka to je sve bratski i demokratski.. dva hrvata tri stranke.. Pošto sam par puta i prozvan pa sam i sam dobrinijeo tom demokratizmu i kukurijekanju.. red bi bio da po staroj i dobroj tradiciji nas Hrvata i nastavim.. jerbo bolje da propadne selo neg tradicija pa i loša.. neka
Kad je u pitanju crtanje granica ovog našeg entiteta ili kako da ga nazovem a da svi znate šta je... tu imam jednu molbu.. ali prvo ču vam ispričat jednu priču istinitu ratnu... Tamo nekad pred kraj 92 godine po padu Jajca situacija se bila malo iskomplicirala i kod nas u TR Srbi bili navukli neke tehnike, što tenkova, što slični stvarčica i bili počeli ozbiljno pritiskat što po Karauli i Turbetu što po Potkraju i Đelilovcu .. e sad kako ta komplikacija bi mogla i dalje komplicirati neku širu situaciju (tako nam pričali na sastancima ja samo zapamtio a ja još nisam skonto šta to.. a rat davno završio.. al neka sad) kako se ta situacija tako razvijala.. ode ti Blaškić mislim bez Kordića ili s njim ali nebitno sad u Hercegovinu po pomoć.. i dođe brzo sa nekim generalom Praljak se zvao.. i dobar general bio motiviro ljude postrojavo, pričo tumačio po zapovijedništvima i stožerima i svašta nešto.. i na jednom ot tih sastanaka u TR a srbi malo i pripucali tad pa i granate bacali i napadali, čuda radili... galami general kako treba sve za obranu sve stavit u funkciju i tako to.. kad otamo evo ti čuda javlja se jedna naša glava iz stožera travničkog... hoče da govori traži riječ... i reče general ajd reci šta treba.. i tad ta naša mudra glava ( i ne samo mudra neg onako pomalo i klempava al štaš Klempo ga i zovu) poče obrazlagat kako on iz ovi stopa ide u akciju da preduzme neophodne mjere i kako mu samo general treba naki papir potpisat, da bi on išao u Split u neki istureni ured HVO Travnik da se bavi obrambenim pripremama za obranu Travnika.... i general Praljak za mene tad postane General nad generalima, izbaci našeg klempu sa sastanka i to onako generalski nogom u guzicu kako i treba... Jest da ga je samo izbacio samo sa sastanka jer nam nekim čudom on i osto bit predsjedik HVO Vlade pa ispušili mi kasnije ali tad je dobio nogu u guzicu... a da dobio je i povlaštenu mirovinu ali to sad nedavno..
E jesam se raspričo malo više ali ako bar jedan od ovih koji rade na obrambenim pripremama naših granica skonta poentu.. ne žalim ni sekunde vremana... Ali poenta je...a i molba.. ne gledaj šta je uradio ni HDZ, jedan drugi treči, HVO, povijest, visoki prestavnik ili ne znam ni ja ko još, majka crkva, bilo ko ili bilo šta.. nego šta ja i svaki od nas može učiniti da dobijemo ono šta nam je cilj... A možemo svi ja najviše računam na nas koji smo ovdje u Bosni, ali i ovi iz splita i drugi istureni ureda trečeg entiteta mogu pomoć.. i napisalo se puno tog i na ovom forumu... bitno je Bit dio rješenja a ne problema, bit konstruktivan u svakom smislu... jer samo sami sebi možemo pomoći i onda je i Bog sa nama pa nam je i on na pomoći.. pa sad dragi moji Hrvati.... BOG i HRVATI
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:19 |
|
|
lider30 je napisao/la: baščovan je napisao/la: pročitaj
Na kojem principu se prave kantoni? Zemljopisni, etnički ili ekonomski? Ma ti kantoni će biti sigurno u budućnosti. Bit će prirodne cjeline. Etnički se treba vezati na drugi način i na drugim nivoima. Bitno je da država profunkcionira. Nema marginalizacije općina koje su manjina u pojedinom kantonu. Mehanizmi,mehanizmi... Pitanje je samo želi li se to? Ili svatko želi tor za sebe
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:25 |
|
|
baščovan je napisao/la: lider30 je napisao/la: Na kojem principu se prave kantoni? Zemljopisni, etnički ili ekonomski?
Ma ti kantoni će biti sigurno u budućnosti. Bit će prirodne cjeline. Etnički se treba vezati na drugi način i na drugim nivoima. Bitno je da država profunkcionira. Nema marginalizacije općina koje su manjina u pojedinom kantonu. Mehanizmi,mehanizmi... Pitanje je samo želi li se to? Ili svatko želi tor za sebe Zašto toga onda nema u europskim multietničnim zemljama? Zašto u Švicatskoj svaki drugi entitet ima enklave, zemljopisno su kifle ili pereci? Ovo boldano u praksi loše funkcionira, jer su takve zemlje svugdje pod protektoratom ili poluratnom stanju. Ondnosno nigdje ne funkcionira, a ne vidim da u BiH žive supermeni, koji će biti izuzetak od pravila. Pogotovo u BiH bi jedno dvije trećine vremena bi ti kantoni bili pod blokadama i vetima.
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:33 |
|
|
lider30 je napisao/la: baščovan je napisao/la: Ma ti kantoni će biti sigurno u budućnosti. Bit će prirodne cjeline. Etnički se treba vezati na drugi način i na drugim nivoima. Bitno je da država profunkcionira. Nema marginalizacije općina koje su manjina u pojedinom kantonu. Mehanizmi,mehanizmi... Pitanje je samo želi li se to? Ili svatko želi tor za sebe
Zašto toga onda nema u europskim multietničnim zemljama? Zašto u Švicatskoj svaki drugi entitet ima enklave, zemljopisno su kifle ili pereci? To u praksi loše funkcionira, jer su takve zemlje svugdje pod protektoratom ili poluratnom stanju. Pogotovo u BiH bi jedno dvije trećine vremena bi ti kantoni bili pod blokadama i vetima. Zar u Švici nema 26 kantona,istina s jačim ovlastima? Može i taj model. Mada mi imamo probleme etničkog čišćenja. Čije je što. Ja se svoga ne odričem,tuđe ne želim i ne krećem od 1995. Kad dođu bolji ljudi na vlast,možemo očekivati i ustavne reforme koje će nam svima donijeti dobroga. Nije na vidiku zasad,ali stanje ide na bolje. Želim svijest kod ljudi koja će poštovati moje hrvatstvo,kao što ću i ja poštovati Bošnjake,ili Srbe. Želim ponosno svoj identitet,ne narušavajući tuđi,odnosno u isto vrijeme prihvaćajući ga i poštujući. Znači u glavama ljudi mora doći promjena,zatim resetiranje sustava vrijednosti i na kraju na izbore sa jasnim prioritetima. Jesam li utopist što mislim da je ovo moguće?
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:34 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38376 Lokacija: Gl. grad regije
|
Rek'o sam ja da ćemo doći na 4 "prirodne" cjeline kod Baščovana...
Ajde de, i to je bolje od sadašnjeg stanja...
Mislim da ne treba stvarat 3 države u BiH ali ne treba ni etnički karakter jedinica zanemarit.
Barem ko hoće da bude - mirna Bosna.
Uostalom veliki gradovi se stvaraju, Zenica recimo nema opravdanje za anglomeraciju.
Više resursa ima Travnik za razvoj od nje.
Dobar je primjer Detroit koji danas zovu grad duhova.
Regije koje je u BiH stvarala Juga i prirodne regije nisu istoznačne.
Prirodno je Travnik središte središnje Bosne vazda bio a ne Zenica pa Juga to promjeni.
Ili zar nije logičnije u BL imat glavno grad danas a ne u Sarajevu po "prirodnim" karakteristikama.
Pustite se te unitarističke spike iza koje stoji samo to da u 2 od regije Muslimani budu većina a i u preostale dvije blizu toga.
To nije "prirodno".
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:43 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Rek'o sam ja da ćemo doći na 4 "prirodne" cjeline kod Baščovana...
Ajde de, i to je bolje od sadašnjeg stanja...
Mislim da ne treba stvarat 3 države u BiH ali ne treba ni etnički karakter jedinica zanemarit.
Barem ko hoće da bude - mirna Bosna.
Uostalom veliki gradovi se stvaraju, Zenica recimo nema opravdanje za anglomeraciju.
Više resursa ima Travnik za razvoj od nje.
Dobar je primjer Detroit koji danas zovu grad duhova.
Regije koje je u BiH stvarala Juga i prirodne regije nisu istoznačne.
Prirodno je Travnik središte središnje Bosne vazda bio a ne Zenica pa Juga to promjeni.
Ili zar nije logičnije u BL imat glavno grad danas a ne u Sarajevu po "prirodnim" karakteristikama.
Pustite se te unitarističke spike iza koje stoji samo to da u 2 od regije Muslimani budu većina a i u preostale dvije blizu toga.
To nije "prirodno". Ja nisam spomenuo 4. To Čović veli. Meni je svjedeno koliko. Znam gdje što pripada. Ti ako si za etničke cjeline,ti si za treći,sa svim njegovim nedostacima,istina i prednostima. Etničke podjele koje su ispred ekonomsko-zemljopisnih(a koje se isprepliću) su nepraktične. Jedno je državu ustrojiti,a drugo je osigurati ravnopravnost naroda. Fora je što se kod nas ekonomsko-zemljopisne cjeline podudaraju vrlo često sa etničkim. Posavina,Zap. Hercegovina,Ist. Hercegovina,Srednja Bosna,Tuzlanska regija,Krajina,Banjalučki kraj. Sve je tu poprilično etnički čisto. Problem je jedini kako jednoj npr. Usori osigurati poseban status u regiji,ili kantonu koja možda ne bude većinski hrvatska. Tu nastupaju razne mogućnosti od kojih pomno treba odabrati koja je najbolja. Ali ti si čovječe kontradiktoran. Ako nisi za prirodne cjeline,zašto si protiv trećeg entiteta? Kakve su to gluposti
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:46 |
|
|
baščovan je napisao/la: lider30 je napisao/la: Zašto toga onda nema u europskim multietničnim zemljama? Zašto u Švicatskoj svaki drugi entitet ima enklave, zemljopisno su kifle ili pereci? To u praksi loše funkcionira, jer su takve zemlje svugdje pod protektoratom ili poluratnom stanju.
Pogotovo u BiH bi jedno dvije trećine vremena bi ti kantoni bili pod blokadama i vetima.
Zar u Švici nema 26 kantona,istina s jačim ovlastima? Može i taj model. Mada mi imamo probleme etničkog čišćenja. Čije je što. Ja se svoga ne odričem,tuđe ne želim i ne krećem od 1995. Kad dođu bolji ljudi na vlast,možemo očekivati i ustavne reforme koje će nam svima donijeti dobroga. Nije na vidiku zasad,ali stanje ide na bolje.
Želim svijest kod ljudi koja će poštovati moje hrvatstvo,kao što ću i ja poštovati Bošnjake,ili Srbe. Želim ponosno svoj identitet,ne narušavajući tuđi,odnosno u isto vrijeme prihvaćajući ga i poštujući. Znači u glavama ljudi mora doći promjena,zatim resetiranje sustava vrijednosti i na kraju na izbore sa jasnim prioritetima. Jesam li utopist što mislim da je ovo moguće?Mislim da nije bitno šta se želi i mašta. Želio bih ja društvo bez policije, sudova, s punom slobodom kretanja, ali ne funkcionira nigdje u praksi. U BiH su ljudi kao i svugdje u Europi. Nemaš koga resetirati. Dok nisu riješili nacionalno pitanje, Europa je također plivala u krvi. I vidi sve administrativne jedinice viših razina - države ili federalne jedinice su gotovo u pravilu nastale na etničkom principu. Skoro pa pravilo, koje nema izuzetaka. Europa je tako još uvijek najprosperitetniji kontinent na svijetu. Najviše sloboda, najviši stupanj društvenog razvoja u svijetu. Etnički princip je u politici obilježio cijelo 19. i 20. stoljeće i bio osnovni princip stvaranja država. Kohezija, društveni napredak, ekonomija bez granica je počela, kad je svatko ima svoj etnički tor (k'o što vi multietniĆari kažete). I ti bi ovdje u BiH ekspermentirao sa afganistanskim rješenjima i nečim što ti izmaštao i što bi u teoriji zvučalo dobro. WTF? A negirao bi europske stečevine.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:48 |
|
|
baščovan je napisao/la: lider30 je napisao/la: Zašto toga onda nema u europskim multietničnim zemljama? Zašto u Švicatskoj svaki drugi entitet ima enklave, zemljopisno su kifle ili pereci? To u praksi loše funkcionira, jer su takve zemlje svugdje pod protektoratom ili poluratnom stanju.
Pogotovo u BiH bi jedno dvije trećine vremena bi ti kantoni bili pod blokadama i vetima.
Zar u Švici nema 26 kantona,istina s jačim ovlastima? Može i taj model. Mada mi imamo probleme etničkog čišćenja. Čije je što. Ja se svoga ne odričem,tuđe ne želim i ne krećem od 1995. Kad dođu bolji ljudi na vlast,možemo očekivati i ustavne reforme koje će nam svima donijeti dobroga. Nije na vidiku zasad,ali stanje ide na bolje. Želim svijest kod ljudi koja će poštovati moje hrvatstvo,kao što ću i ja poštovati Bošnjake,ili Srbe. Želim ponosno svoj identitet,ne narušavajući tuđi,odnosno u isto vrijeme prihvaćajući ga i poštujući. Znači u glavama ljudi mora doći promjena,zatim resetiranje sustava vrijednosti i na kraju na izbore sa jasnim prioritetima. Jesam li utopist što mislim da je ovo moguće?Na Ahretovim stazama unitarizma. Ti i svi muslimanski nacionalisti imate sličan prijedlog.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:50 |
|
|
VO plan predložen prije etničkog čišćenja uz oduzimanje ekskluziviteta bilo kome.
Bio je dobro izbalansiran i poprilično i prirodan a uvažavao je i etničke karakteristike dijelova BiH.
Entitet u sadašnjem poimanju i kanton nije isto, ovo drugo podrazumijeva ipak jaču državu a to nam treba. Svima.
A opet zanemarit etnije nakon rata kakvog smo imali je opet samo guranje prljavštine pod tepih.
Zašto svi gledaju na stvari crno bijelo?
Valjda je sivo kompromis...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:55 |
|
|
zašto tebi J.Đ. ne odgovara unija od tri republike 
_________________ "1+1=2"
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 26 tra 2010, 23:58 |
|
|
Odgovara, bojim se da je nećemo dobit, baremne na zadovoljavajući način. Polako...
|
|
Vrh |
|
 |
josi
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:00 |
|
Pridružen/a: 03 sij 2010, 21:19 Postovi: 780 Lokacija: HercegBosna
|
sotto voce je napisao/la: zašto tebi J.Đ. ne odgovara unija od tri republike  I ja se pitam isto! A uistinu volim vise da su mi ovce u toru nego na livadi pa da svakakvi vuci mogu da rastjeruju stado.
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:01 |
|
|
znači tvoj je plan kantonalizacija bih, kao prijelazni stupanj, do unije od tri republike..... ili.... (ili si ti za banovinu  )
|
|
Vrh |
|
 |
baščovan
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:02 |
|
|
Prika ja sam na posavačkim,travničkim stazama,bugojanskim...Prije svega nisam se odrekao tih krajeva i u sebi ih nosim kao majka dijete. Vidim da ti nisi,tu se razilazimo. Ti si realan,ja sam nerealan. Ti misliš da je to najbolje za Hrvate,ja ne mislim. Imam drugu viziju. Pusti me onda da budem nerealan,a na kraju,za 50 godina ćemo vidjeti tko je bio u pravu.
Junuze,nema kompromisa. Sve mora biti jasno. Nema trgovanja. Što je najbolje? Ajmo vidjeti i raspraviti. Etnije se ne zanemaruju. Kultura i jezik su nositelji identiteta. Ajmo tu imat ne entitet,nego autonomiju,svoju za sebe... Svaki Hrvat gdje god da se nalazi.
|
|
Vrh |
|
 |
josi
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:05 |
|
Pridružen/a: 03 sij 2010, 21:19 Postovi: 780 Lokacija: HercegBosna
|
Ja mislim da tri republike su naj resenje u bosni za sve strane. Ili unistavati dejton pa sve iz pocetka.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:16 |
|
|
baščovan je napisao/la: Prika ja sam na posavačkim,travničkim stazama,bugojanskim...Prije svega nisam se odrekao tih krajeva i u sebi ih nosim kao majka dijete. Vidim da ti nisi,tu se razilazimo. Ti si realan,ja sam nerealan. Ti misliš da je to najbolje za Hrvate,ja ne mislim. Imam drugu viziju. Pusti me onda da budem nerealan,a na kraju,za 50 godina ćemo vidjeti tko je bio u pravu.
Junuze,nema kompromisa. Sve mora biti jasno. Nema trgovanja. Što je najbolje? Ajmo vidjeti i raspraviti. Etnije se ne zanemaruju. Kultura i jezik su nositelji identiteta. Ajmo tu imat ne entitet,nego autonomiju,svoju za sebe... Svaki Hrvat gdje god da se nalazi. To je za manjine, uostalom ako Hr ima 21 županiju može i BiH 10 ili mrvicu manje kantona. I to multikulti kantona, građanskih.  A onda ćemo o identitetu, kad smo sigurni. Inače ja vjerujem da će se BiH okretat Hrvatskoj. I nema pretjerano brige oko toga, pogotovo ako se uđe u EU no doista je teško očekivat povratak u Posavinu ili KSB ako Hrvati ne osjete da ih tu ne može čerečit ko hoće. Zato su nam potrebni kantoni, i ja doista ne mislim da i na jednom treba bit šahovnica, to su ekonomske regije.
|
|
Vrh |
|
 |
sotto voce
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:21 |
|
|
gledaj, mi već imamo multietničke kantone, i kako funkcioniraju? nikako dakle očito je da treba smisliti nešto novo i izbaci te riječi multikulti, građanski, toliko su istrošene (možda bolje bratstvo i jedinstvo  )
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 27 tra 2010, 00:27 |
|
|
sotto voce je napisao/la: gledaj, mi već imamo multietničke kantone, i kako funkcioniraju? nikako dakle očito je da treba smisliti nešto novo i izbaci te riječi multikulti, građanski, toliko su istrošene (možda bolje bratstvo i jedinstvo  ) Pa, građanski pristup je u redu, ipak smo svi ljudi i građani prije svega. Hrvatima je bitno da to građanski bude u granicama koje odgovaraju radi zaštite. Kantoni ne bi bili isfurani da su malo krupniji i da ne postoji Federacija u kojoj se Muslimani igraju Muslimanije. Uostalom kantoni su normalno uređenje za državu kao što je BiH.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|