|
|
Stranica: 62/1361.
|
[ 34005 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Metemma
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 21:35 |
|
|
U Bosni se pokazalo da sama obnova kuca nije dovoljna za odrziv povratak.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 21:55 |
|
|
Metemma je napisao/la: Neuporediva je vjerovatno i ekonomska situacija u RS i RH, sto se tice standarda, posla... O kakvom standardu i poslu na tlu ratom poharane Banije govoriš?  Tamo je situacija gora nego u BiH.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 21:56 |
|
|
Iako si u pravu Met i Hrvatska je daleko ispred Srpske po standardu no Banija a pogotovo taj dio uz granicu je dosta loš i neka te ne zavarava neki hrvatski prosjek koji je iznad srpskog prosjeka. Iako i Srpska Posavina je za samu Srpsku katastrofa tako da Vujadin je u pravu. Netko tko je pošao za Zagreb, Beč il Graz se jednostavno neće vratiti u Šamac il Derventu sve da mu je kuća od zlata tamo jer nije sve u kući.
E sad činjenica je da je lakše bit Srbin na Baniji(pogotovo u općini koja ima srpsku većinu) nego Hrvat u Srpskoj Posavini (u općini koja ima par Hrvata). Tu si u pravu Tulk no to je i dalje sekundaran razlog. Ekonomska pitanja prevladavaju. Pogledaj koliko je Hrvata iscurilo iz Posavske županije nakon rata. Ljudi odlaze jer nemaju posla i traže bolju perspektivu.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 22:04 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Od moje stare se vratilo nešto rođaka u Posavinu, ali uglavnom starije dobi , jednostavno zamijeniti Zagreb za Tramošnicu , Šamac je danas nerealno ,šta će tamo mladi ljudi s djecom radit? Uostalom Posavski biznis u Hr. ima love da iskešira pola Bosne samo tako ,no vole se družit s Mesićem (Antunović) i sličnima.
U Dvor na Uni se vratila uglavnom sirotinja koja se nije snašla u Srbiji i starije osobe, iako blizina Novog i dalje Prijedora ,Banja Luke igra neku ulogu.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 22:23 |
|
|
Nebula je napisao/la: Pitanje za Srbe:
Ako morate Federaciji nešto dati za odcjepljenje RS-a to bi bilo:
a) Istočno Sarajevo (opštine I.Novo Sarajevo, I.Ilidža i I.Stari grad) b) Brčko c) Mrkonjić Grad i Šipovo d) Dijelove opština Zvornik, Vlasenica i Srebrenica gdje su Bošnjaci bili većina 91-e
Pitam zato što ćete nešto morati dati. Kada bi se odcjepila RS ovakva kakva je sad onda smo đaba izgubili 20 godina (aka moglo se to i u Daytonu uraditi). Dakle nešto ćete morati dati za odcjepljenje. Šta od gore navedenog ako već nešto od toga mora? Istina, nešto se mora dati. Samo što ja mislim da bi Federacija morala dati nešto RS-u kad se ova bude izdvajala. Jbg za izgubljene godine.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 20 pro 2012, 22:43 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Nema potrebe za odvajanjem RS , u partnerstvu s Hrvatima se može kontrolirati 100% BiH. Mislim da je taj vlak-voz "dajte nam ovo i ono u zamijenu za odcjepljenje" prošao prije koju godinu.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 21 pro 2012, 19:34 |
|
|
Citat: NIS otvorio 6 benzinskih stanica u RS
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je otvorila šest benzinskih stanica u Republici Srpskoj.
Kako se navodi, dvije benzinske stanice otvorene su u Banjaluci, a četiri u Bijeljini.
Investicije NIS-a samo u razvoj maloprodajne mreže u Republici Srpskoj u 2012. godini iznose oko devet miliona evra, a u 2013. godini planirana su ulaganja od 80 miliona evra, dodaje se u saopštenju.
Maloprodajni objekti u ponudi imaju BMB 98 i BMB 95, Evro dizel 5, kao i auto gas, a na pumpama u Banjaluci toči se i Ad Blue, ekološki aditiv namijenjen dizel teretnim vozilima, koji će se postepeno uvoditi i na drugim benzinskim pumpama.
NIS će do kraja godine u Republici Srpskoj otvoriti još dvije benzinske stanice - pumpa "Foča" (na magistralnom putu Foča - Trebinje), kao i benzinsku stanicu "Rogatica" (na magistralnom putu Goražde - Sokolac). Izvor: http://www.nezavisne.com/posao/trziste/NIS-otvorio-6-benzinskih-stanica-u-RS-172539.html 
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 25 pro 2012, 00:35 |
|
|
Sabotaža. I Junuz se verovatno ljuti na nespajanje BL i ZG. [youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5IkvoG1NKUw[/youtube] Ali ovaj Gostimir i "ovo-ono" i "kako se to već zove" zvuči pravo ozbiljno. 
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 25 pro 2012, 20:36 |
|
|
Citat: Nikolić i Dačić sutra u Banjaluci: RS i Srbiju teško ko može rastaviti
BANJALUKA - Republiku Srpsku i Srbiju teško može ko rastaviti, rekao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, uoči dolaska u prvu zvaničnu posjetu Banjaluci.
Nikolić će se sutra, zajedno sa Ivicom Dačićem, premijerom Srbije, i drugim saradnicima u Banjaluci sastati sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, i Aleksandrom Džombićem, premijerom.
Oni će održati sjednicu za saradnju RS i Srbije, na kojoj će biti analizirane dosadašnje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama i planovi buduće saradnje.
"Ništa lepše ne može da zatvori ovu godinu od predstojećeg susreta u Banjaluci", rekao je Nikolić u intervjuu za agenciju Srna.
On je ocijenio da odnos Srbije i RS treba posmatrati u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji postoji između RS i Srbije.
Na pitanje da li je njegov dolazak posjeta samo RS ili i BiH, Nikolić je rekao da, ako neko smatra da Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, vodi BiH, onda će on biti u posjeti BiH.
"Ako neko misli da isključivo gospodin Izetbegović vodi BiH, onda neka kažu da nisam bio u BiH. To ne zavisi od mene. Znam da je glavni grad BiH Sarajevo, znam da treba razgovarati sa predstavnicima oba entiteta. Ja sam ponudio saradnju i želim da se sretnemo onog časa kada Izetbegović bude smatrao da je to potrebno i da može doneti dobro za dve države i za narode koji žive na ovim prostorima", naveo je Nikolić.
Nikolić je naglasio da to ne zavisi od njega, dodavši da ne može nepozvan da ide "da kuca na vrata i pita da li može da uđe".
"Moja vrata su potpuno otvorena", poručio je Nikolić i dodao da ne stiče političke poene u odnosu na Izetbegovića, već želi iskren i otvoren odnos u interesu svih građana regiona.
On je naglasio da će biti na teritoriji BiH, države koju priznaje, ali da će biti i u RS, entitetu koji mnogo voli.
Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Nikolić je rekao da predsjednik Ivo Josipović vrlo dobro zna da sve što je rekao o Hrvatskoj stoji u kontekstu priznanja Hrvatske u granicama u kojima je članica UN.
"Naravno, nisam saglasan sa načinom na koji se Hrvatska odnosi prema Srbima, njihovoj imovini i želji da se vrate. Nisam uopšte srećan zbog presude hrvatskim generalima, jer mi se čini da je tempirana tako da Hrvatska uđe neopterećena u EU, a da Srbiji oko vrata stoje odluke Haškog tribunala prema kojima nijedan Hrvat nije osuđen za bilo koji zločin prema Srbima.
"Čini mi se da to opterećuje naše odnose, ali mi treba da budemo okrenuti budućnosti, jer samo kroz saradnju svih zemalja u regionu možemo da napredujemo i održimo mir i stabilnost", rekao je Nikolić.
Kako je planirano, nakon sastanka najviših delegacija u Banjaluci, biće potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva pravde RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.
Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave, i Gorana Zlatković, ministar pravde RS, sa Nikolom Selakovićem, ministrom pravde i državne uprave Srbije, održaće sastanak Interresorne radne grupe dvije vlade.
Sa Selakovićem će se sastati i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS. Izvor: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Nikolic-i-Dacic-sutra-u-Banjaluci-RS-i-Srbiju-tesko-ko-moze-rastaviti-173076.html
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 25 pro 2012, 23:58 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38920 Lokacija: Gl. grad regije
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Sabotaža. I Junuz se verovatno ljuti na nespajanje BL i ZG. [youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5IkvoG1NKUw[/youtube] Ali ovaj Gostimir i "ovo-ono" i "kako se to već zove" zvuči pravo ozbiljno.  Meni je taj most važniji od onog u Svilaju. Baš šteta.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 16:42 |
|
|
Toma Nikolić stigao u BanjalukuBANJALUKA - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prije nekoliko minuta stigao je u Republiku Srpsku. Kako javlja reporter Nezavisnih novina, Nikolić i njegova delegacija upravo su se sa aerodroma Mahovljani gdje ga je dočekao premijer RS Aleksandar Džombić, zaputili u Banjaluku. U Banjaluci će danas biti održana peta sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije u čijem radu će, između ostalih, učestvovati predsjednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić, kao i premijeri Aleksandar DŽombić i Ivica Dačić sa saradnicima. Na sjednici će biti analizirane dosadašnje aktivnosti u provođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, kao i planovi za buduću saradnju. Sjednica će biti održana u Palati Republike. U centru grada nekolicina stanovnika se okupila da dočeka predsjednika Srbije. "Kada se Nikolić pojavio, oni su mu aplaudirali", izvještava dopisnica Al Jazeere. Najavljeno je da će u 14.50 biti potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije. Izjave za novinare predviđene su u 15.00 časova. Kritike iz SarajevaPosjeta predsjednika Srbije Republici Srpskoj naišla je na kritike iz Sarajeva. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je Nikolić prvo trebao posjetiti glavni grad BiH. Izetbegović je za agenciju Anadolija izjavio da nije dobra politička poruka koju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić šalje najavljenom posjetom Banjaluci, a ne Sarajevu kao glavnom gradu BiH. Izetbegović je podsjetio kako je dolazak Nikolića u Banjaluku uredno najavljen Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ocijenio da ova posjeta ne narušava suverenitet Bosne i Hercegovine. Ipak, naglasio je Izetbegović, za unapređenje odnosa između dvije zemlje bilo bi bolje da je predsjednik Srbije došao prvo u Sarajevo.  Ispod vesti gomile besnih komentara od strane uvaženih komšija.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:16 |
|
|
Džukci laju, karavani piče. 
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:26 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Posjeta predsjednika Srbije Republici Srpskoj naišla je na kritike iz Sarajeva. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je Nikolić prvo trebao posjetiti glavni grad BiH.
Danas drugi put čujem za taj neki glavni grad BiH.Moram priznat da neznam o čemu se zapravo radi.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85235 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Sarajevo je središte nekih zajedničkih institucija, a BiH u praksi ima 3 glavna grada.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:31 |
|
|
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:33 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Sarajevo je središte nekih zajedničkih institucija Nije zaslužilo da to bude.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 17:40 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Posjeta predsjednika Srbije Republici Srpskoj naišla je na kritike iz Sarajeva. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je Nikolić prvo trebao posjetiti glavni grad BiH.
Danas drugi put čujem za taj neki glavni grad BiH.Moram priznat da neznam o čemu se zapravo radi. Ne čudi što nisi upoznat. Uglavnom svi zaobilaze pomenuto mesto. Nego ko je na avataru?
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:20 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ne čudi što nisi upoznat. Uglavnom svi zaobilaze pomenuto mesto.
Nego ko je na avataru?
Država je toliko u banani da pola njezinog stanovništva ne priznaje Sarajevo kao glavni grad. Ili ćemo ju uredit kako dolikuje jednoj normalnoj državi ,da svako odlučuje o sebi i ima svoja prava ili je neće biti. Na avataru mi je djed , Rudolf.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:24 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Na avataru mi je djed , Rudolf. Original moj deda. 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:27 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Na avataru mi je djed , Rudolf. Original moj deda.  Da niste rođaci  ?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:28 |
|
|
Palo mi na pamet. 
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:36 |
|
|
Neznam baš... sve je moguće gosp. Zadar . 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:49 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Palo mi na pamet.  Pa nisi li miješani , da ti ovo nije hrvatski "dio"  ?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 26 pro 2012, 19:51 |
|
|
Ne znam baš kako stojimo sa Vinkovcima i Tuzlom. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 27 pro 2012, 15:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43701 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: KAMO DALJE, ROĐAČE : RS NA RUBU PONORA
DODIK U NEMILOSTI SRBIJE
Prva zvanična posjeta «novog» srbijanskog državnog vrha Banjoj Luci, čak sedam mjeseci nakon što je inaugurisan Tomislav Nikolić, dogodila se dan prije zaključenja ovog izdanja «Slobodne Bosne»; naša novinarka piše o aktuelnim problemima kao i rješenjima za manji bosanskohercegovački entitet koji je ogrezao u organiziranom kriminalu
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić došli su u svoju prvu posjetu Banjoj Luci. Razlog za posjetu ovom bh. entitetu, te predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku je Ugovor o specijalnim i paralelnim vezama, potpisan još davne 2007., koji podrazumijeva jačanje odnosa između RS-a i naših istočnih susjeda. Koliko ova posjeta znači rukovodstvu RS-a, možda najbolje pokazuje činjenica da je premijer Aleksandar Džombić visoke zvaničnike čekao na aerodromu u Mahovljanima, da bi se nakon sigurnog slijetanja svi zajedno zaputili u Banju Luku. Nikolić je prije svog dolaska u Banju Luku posjetio i Makedoniju i Mađarsku, pa tek nakon toga entitet koji u Srbiju gleda kao maticu. Ovakva vrsta ignoriranja vlasti RS-a, koje su mu za to vrijeme išle dva puta u Beograd, ne samo da predstavlja kršenje diplomatskog protokola koji podrazumjeva uzvratni posjet, kojeg nije bilo do srijede, već i određenu vrstu otklona Srbijanaca prema vlastima RS.
HAPŠENJE MIŠKOVIĆA
Šta je ovdašnja vlast uradila da tako naljuti predstavnike Srpske napredne stranke koji sada vode Srbiju, zajedno sa socijalistima? Kao prvo, predsjednik RS-a i SNSD-a se sve vrijeme predizborne kampanje miješao u unutrašnje odnose Srbije te glasno i jasno potencirao svog favorita i Nikolićevog protukandidata - bivšeg predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića. Išao je toliko daleko da je na posljednjoj centralnoj tribini DS-a, poručio Srbijancima u Beogradu da glasaju za Tadića, nikako za Nikolića, te da to od njih očekuju «i njihova braća u RS-u». Iako su mimoišli Sarajevo, a Nikolić do sada dao više izjava da ne priznaje genocid u Srebrenici (što je bilo za očekivati od «naprednjaka»), predsjednik Srbije je konačno došao u BiH.
Ipak, pitanje je tajminga. Slobodna Bosna saznaje da je u posljednja tri mjeseca član Predsjedništva BiH i funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović četiri puta išao u Beograd da zamoli Nikolića da dođe. Pristao je tek kada je na insistiranje aktualnog prvog zamjenika predsjednika Vlade RS-a i predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića uhapšen Dodikov poslovni suradnik, vlasnik Delta holdinga i najbogatiji Srbin Miroslav Mišković. Vučić nije uradio samo to. On je najavio i proširenje istrage organiziranog kriminala i njegovu uvezanost i sa ove i sa one strane Drine. A šta je to što bi moglo isplivati kada srbijanska policija započne istragu? Kao prvo, da nije bilo samo ulaganja u RS i BiH (Mišković- Boska, već i Mišković - Federacija BiH, odnosno aktualni ministar sigurnosti i lider SBB-a Fahrudin Radončić i famozno preduzeće President nekretnine, o čemu naš list piše već u više nastavaka). Koliko je ovaj trojac bio blizak, možda najbolje svjedoči činjenica da je posljednje pozive sa svog mobitela prije hapšenja, koji su se «greškom» omaknuli BIA-i i procurili u javnost, Mišković uputio upravo Dodiku i Radončiću.
Međutim to nije sve. Najavljuju se istrage protiv Vuka Hamovića, vlasnika EFT-a, preduzeća sa sjedištem u Londonu koje je kupovalo struju od RS-a i FBiH, a koje je već bilo pod istragom, zatim Agroprom banke koja je posebno zapala za oko Vučiću i iz koje su isparile stotine miliona maraka, a Vučić i dalje vrši kontinuiran pritisak da afere koje se godina spominju u odnosima Srbije i RS-a, ali i Srbije i drugih država konačno privedu kraju. Tu je i neizbježni Komgrap, o kojem smo već pisali, nekada najveće beogradsko preduzeće, koje je kupio vlasnik Integral inženjeringa Slobodan Stanković i skoro pa mu ukinuo djelatnost (o tome smo također pisali). Ovaj prijeratni gigant koji je zapošljavao skoro četrnaest tisuća radnika, bavio se svim komunalnim i građevinskim radovima u Beogradu i bivšoj SFRJ, a Dodikov bliski prijatelj Stanković kupio ga je za 4, 3 miliona eura, iako samo zgrada na Terazijama u kojem je sjedište Komgrapa vrijedi trideset miliona. Sada ga vode Darko Matijašević i Rade Bulatović, bivši obavještajci, a uveliko se spekulira da preduzeće nije Stankovićevo već Dodikovo, koji je svoj kapital podigao na 64 posto vlasništva.
Na udaru srbijanske kriminalističke policije je i preduzeće Zekstra, vlasništvo drugog Dodikovog prijatelja Dragana Đurića, kojem su već blokirani svi bankovni računi, a njegovo hapšenje se najavljuje u srbijanskim obavještajnim krugovima. Također, u RS-u se spominje mogućnost da se RK Boska, vlasništvo Đurića i Miškovića, stavi pod hipoteku, jer nisu otplatili IRB-u ni prvu ratu od 2, 3 miliona maraka za obveznice Boske. U vrijeme najveće krize, a prema nalogu Aleksandra Džombića, predsjednika Vlade RS-a i Nadzornog odbora IRB-a RS-a, upumpano je petnaest miliona maraka kapitala u Bosku, koja je već u tom momentu poslovala sa gubicima.
VRH KRIMINALNE PIRAMIDE
U Srbiji se aktivno provodi istraga oko Agroprom banke, o čemu SB također piše. Ono što još nije objavljeno jeste da je između Vlade RS-a i Vlade Srbije potpisan ugovor o osnivanju podružnice ove banke za ovaj bh. entitet. Agroprom, kao srbijanska državna banka, nikada nije zvanično postao pravno uknjižen u RS-u, jer nije ni osnovan, ali početni osnivački kapital je prebačen u RS. Tačnije, petnaest miliona maraka, koje su predstavljale minimum za osnivanje banke. Novac koji je uplatila Srbija nestao je preko noći, kao i ideja o zajedničkoj banci. Ipak, iako nije osnovana, imenovan je vršilac direktora ove banke za RS, pašenog aktuelnog premijera RS Džombića. Iako danas, osim službenog protokola, nije bilo ništa što bi moglo rasvijetliti sve ove afere, koje se protežu od 1998. naovamo, jedno je jasno: RS do sada nije pokazala volju da sama rješava svoje kriminalne radnje.
Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS-a, u ponedjeljak je izjavio da u RS-u «ne postoje organizirane kriminalne grupe kojima bi se RS trebao baviti» i time stavio tačku i na buduće istrage. Ocjenjujući posjetu srbijanskog vrha RS-u, lider opozije Dragan Čavić kazao je za Slobodnu Bosnu da ništa više osim protokolarno dogovorene suradnje i nije očekivao. «Najbolje je rekao Nikolić sve sam. A to je da između RS-a i Srbije postoje neraskidive veze, ali da dolazi na teritoriju BiH, čim je pokazao da u potpunosti uvažava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH. On je također naglasio da postoje politička neslaganja njega i Dodika, ali za razliku od njegovog prethodnika Borisa Tadića, on posjeti nije dao nikakvu privatnu notu i istaknuo je da dolazi stanovnicima RS.»
Stav doktora ekonomskih nauka koji od 1998. izučava korupciju u BiH, s posebnim osvrtom na RS, prof. dr. Slobodana Lukića, ipak je drugačiji. On vjeruje da Nikolić, koji je svojevremeno izjavio da je «kao četnički vojvoda ujahao u RS», nije trebao ni dolaziti. «Uvažavam napore srbijanskih vlasti da konačno riješe pitanje korupcije i kriminala u Srbiji. Ipak, za takvo nešto u BiH nema za sada adekvatnog rješenja osim nacionalizacije imovine. Ja sam bio u ekspertnom timu koji je 1998. trebao da uradi procjenu imovine RS-a pred privatiziju. Naša procjena je bila tadašnjih 20 milijardi maraka, što bi bilo ekvivalentno sadašnjih 60 milijardi. Znate koliko smo dobili gotovine, ako izuzmemo staru deviznu štednju? 76 miliona maraka, na početku», ističe sagovornik Slobodne Bosne. On vjeruje da RS ne može krenuti naprijed dok se aktuelni predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik zakonski ne procesuira. «Prema podacima koje ja imam, Dodik je van BiH izbacio više od milijardu maraka. To nisu samo moje procjene, već procjene i stranih obavještajnih službi koje se razlikuju u stotinu miliona više - manje. Svi znamo da su sva preduzeća koja su privrednici iz RS-a pokupovali u Srbiji njegova, ali čekamo dokaze. A i kad ih dobijemo - ništa se ne desi. Ovo je sistem vladavine koji se zasniva na sistemu u kojem je onaj koji je na vrhu kriminalne piramide napravio sebi sistem koji će ga štititi. Da li će srbijanska policija moći da uradi nešto po tom pitanju, zaista ne znam», naglašava Lukić.
Šta je rješenje za ovu situaciju i za entitet koji je ogrezao u organiziranom kriminalu? Poništenje privatizacije, oduzimanje imovine ratnim profiterima i procesuiranje odgovornih. Pitanje je samo da li će RS sama smoći snage da to i odradi ili će se ipak prepustiti na milost i nemilost Srbiji.
«SLUČAJ HAMOVIĆ» ČEKA EPILOG Najveći izvoznik struje u regiji pod istragom
Posebna stavka u cijeloj priči jeste izvoz struje, odnosno njena prodaja Vuku Hamoviću, koju je struju kupovao i od RS-a i od Federacije BiH, ali i od Srbije i od Crne Gore, te ostalih država u regionu. Svojevremeno je njegovo preduzeće, koje sada istražuje srbijanska policija, provjeravalo i posebno odjeljenje engleske policije za organizirani kriminal (SFO), jer je sjedište EFT-a u Londonu. OHR je napravio poseban izvještaj i dostavio ga tadašnjem premijeru Draganu Mikereviću, u kojem se tvrdilo da ovakvim načinom poslovanja RS godišnje gubi blizu 160 miliona maraka.
Dragan Mikerević, pak, sada tvrdi da nikakav izvještaj nije dobio i da se nišega ne sjeća. «Ne znam zašto zovete mene. Ja sam sa EFT-om upoznat samo preko sredstava javnog informisanja i ne znam ništa više nego vi», tvrdi Mikerević, čiji je tadašnji šef i prethodnik na mjestu premijera Mladen Ivanić i sklopio ugovor sa EFT-om Vuka Hamovića. Ivanić je bio nedostupan za razgovor o ovome. Ipak, nekih detalja se sjeća tadašnji ministar industrije Pero Bukejlović: «Nisam imao uticaj tada ni na šta, ali mi se ugovor nije nikako sviđao. Moj prijedlog je bio, ako već imamo višak struje, da ga ne prodajemo, već da smanjimo cijene domaćinstvima i privredi, a ne da neko profitira na tome. Naravno, uvijek sam bio preglasan.»
SPORAZUM LAGUMDŽIJA - DODIK Prof.dr. Slobodan Lukić: «Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je kontrolu nad cijelom državom prepustio Dodiku»
Prof. dr. Slobodan Lukić se pita zašto je uopće predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija dozvolio da mu Dodik preuzme kontrolu nad cijelom BiH. «Sporazum SDP – SNSD je nešto najštetnije što sam ja vidio od Dejtona naovamo. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je kontrolu nad cijelom državom ovakvim sporazumom prepustio Dodiku, kojeg odlikuje neprikriveni šovinizam, mržnja prema sopstvenoj državi, te elementi nacionalsocijalizma koji se provlače kroz stavove njegove partije. Uostalom, sada kada pogledam, ni ona 'šestorka' nije bila mnogo bolja. Ali, ovo je definitivno zlo, koje se neće moći riješiti na miran način», ističe Lukić.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|