HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 stu 2025, 15:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 1361  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 24 svi 2013, 13:19 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nema veće gluposti od te AC BL- Doboj pa dalje, s obzirom da slična AC postoji samo 50 km sjevernije. Dodikova je politika: (pro)daj što više toga Rusima, čini nered po nalogu Amera, zaduži se za projekte koji ti ne trebaju kod EU; i oni će svi zajedno čuvat RS kao zjenicu oka, ali koštat će to narod u njoj na drugi način, neko će trebat platit račune. Srbija je isto mislila da neće nikad morat, ali mora se, mora.

LoL smanji malicioznost, LoL kakvi Rusi , Austrijanci rade (su radili) prugu Doboj-BL i s autoputom će ovaj kraj biti najzanimljiviji investitorima u BiH baš kad Hrvatska uđe u EU. Plus BL se direktno spaja na Koridor Vc , i postoji mogućnost da se produži dalje na zapad prema USK što žele ovi u Bihaću i više su puta Lipovača i Dodik imali razgovore o tome.

Iza ovih projekata stoji EU , EBRD financira autoput i prema njima ovaj autoput je isplativ inače nebi dali kredit.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:20 

storaB je napisao/la:
djiha-djiha je napisao/la:

Nije moje da ja Mihajlovicu ista predlazem ali mislim jednostavno da bi se morao vise baviti nogometom a manje nacionalnim politikanstvom. Samo, nije mu lako, zivi gdje zivi i tu sredina, a tako je to na Zapadnom Balkanu jos od ovih zadnjih ratova, zahtijeva svoj tribut - pogotovo od djece iz mjesovitih brakova. Potrebno je mnogo svijesti i pameti, obrazovanja, sto Mihajlovic - iako odlican nogometas, i ne moze bas imati, pa da se covjek uzdigne iznad primitivizma koji ga okruzuje i koji ga tjera na to da donese jednu takvu vrstu odluke.
Cesto su mjesanci, kada se jednom odluce za neku stranu, najradikalniji jer i najiskompleksiraniji. Opet, tako ne mora biti - znam iz iskustva jer jedna meni veoma bliska i draga osoba ne pati od te bolesti iako joj je roditeljska konstelacija autenticna s Mihajlovicevom - ali je obicno potrebno i adekvatno okruzenje, tj. potrebno je i fizicki napustiti nacionalni tor.

pa i ja se slažem da su janjičari bili najbolji borci,kako Osmanlija,tako i u svjetskim ratovima,a potom i u ovom poslednjem... Ne znam šta je u njihovim glavama ( ništa protiv djece iz mješanih brakova,ali šta ti je otac to si i ti, ukoliko naravno nije došlo do razvoda)...

Što se ostalog tiče, svi selektori (osim stranaca) imaju izražen taj nacionalni element. Neko ga samo više naglašava,a neko manje... u pet deka... Ja mu zamjeram isključivo taktiku,rezultate i jadnost koju je donio....

Citat:
"Ja ne znam šta se moglo uraditi, da idemo kod njegovog oca i da kleknemo? Momak je odlučio da igra za Hrvatsku i želim mu sreću. Meni je to logična stvar ako je neko rođen u Hrvatskoj i ako je igrao za mlađe reprezentacije, zašto bi sada trebao igrati za drugu reprezentaciju", kazao je Sušić zaželivši mu sreću.

http://www.klix.ba/sport/nogomet/susic- ... /130524051

Vidis li sad, @Stora, tu razliku izmedju selektora, zrelog covjeka, normalnog u glavi, i polupismenog, nacionalno iskompleksiranog pseudoselektora kao sto je Mihajlovic? Ali nije Mihajlovic kriv. On je iz mjesovitog braka, zna gdje zivi, tako da misli da mora biti veci Srbin od Srbina da bi bio u potpunosti prihvacen.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:22 

Tome hocu reci da je Mihajloviceva spika vise odraz sovinizma drustva za koje bi trebao da sastavi ekipu, a ne njegove zlobe i slicno.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:30 

storaB je napisao/la:
Vama je krivo jer je ove godine RS daleko značajniji teritorij za ulaganje od Fede.
Kad tad će se Hrvatskoj isplatiti ulaganja u infrastrukturu,kao i svakoj drugoj zemlji... Samo naš običan čovjek će uvijek reći kod ovakvih investicija "šta ja imam od puteva,putevi ne hrane",tu je glavni problem... imalo trezveniji i racionalniji shvataju značaj razvoja saobraćajne infrastrukture.

http://www.glas-slavonije.hr/184860/1/D ... -autocesta

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:32 

De Junuze prestani srati. Kroz te loše ceste Bosne se drndaju Hrvati sjeverne Hrvatske koji idu na Jadran i Dubrovnik. I svi oni Hrvati koji putuju na relaciji zapad-zavičaj.

U kurcu si totalno.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:37 

storaB je napisao/la:
Vama je krivo jer je ove godine RS daleko značajniji teritorij za ulaganje od Fede.
Kad tad će se Hrvatskoj isplatiti ulaganja u infrastrukturu,kao i svakoj drugoj zemlji... Samo naš običan čovjek će uvijek reći kod ovakvih investicija "šta ja imam od puteva,putevi ne hrane",tu je glavni problem... imalo trezveniji i racionalniji shvataju značaj razvoja saobraćajne infrastrukture.

http://www.glas-slavonije.hr/184860/1/D ... -autocesta

Kakve to veze ima s čim?

Iza situacije u HAC-u su godine marifetluka, lopovluka i lošeg poslovanja , autoput koji je spojio Dalmaciju sa Europom je značajno podigao nivo gospodarske aktivnosti.

Nažalost nemam podatke sa sobom ,ali sam siguran da kolega @Zadar1993 ima podatke koliko se povećao BDP županija kroz koje ide AP jer se već o ovome debatiralo.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:38 

Pa to govorim ovim levatima, opravdanje za RH je turizam, hrvatski, a gradnja AC (Vc) kroz BiH pomaže opet turizam RH. Nije ni čudo što perecijanci trljaju ruke.

Ali, ova Prnjavor - Doboj, kome to treba?

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:51 

Pa to govorim ovim levatima, opravdanje za RH je turizam, hrvatski, a gradnja AC (Vc) kroz BiH pomaže opet turizam RH. Nije ni čudo što perecijanci trljaju ruke.

Ali, ova Prnjavor - Doboj, kome to treba?

Doboj-Prnjavor je dionica autoputa , druga dionica je Prnjavor-Banja Luka i ona tek treba da se počne radit. Treba jer spaja Krajinu s Koridorom Vc , riječ o naseljenom području, relativno razvijenom i koje će kad RH postane dio EU-a biti broj jedan za investitore u BiH.

Infrastrukura je ključ , zašto bi RS prepustila investicije Federaciji koja će imati Koridor Vc a RS bi trebala po tebi ostat na kozjim putevima LoL

Ovo je smiješno , da se mora danas objašnjavat značaj autoputeva , filozofija palanke.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 13:57 

Junuzu se ne uklapa u koncepciju taj autoput. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:05 

djiha-djiha je napisao/la:
Tome hocu reci da je Mihajloviceva spika vise odraz sovinizma drustva za koje bi trebao da sastavi ekipu, a ne njegove zlobe i slicno.

Briga me za Sušića i reprezentaciju čije je obilježje zastava zločinačke Armije bih.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:24 

Citat:
BANJALUKA – Sve veći broj poznatih svjetskih proizvođača obuće želi sarađivati s firmama iz RS, pa čak i preseliti svoje pogone iz Azije ukoliko bi ovdje pronašli malo bolji poslovni ambijent i više obučene radne snage, kažu privrednici iz obućarskog sektora.Oni ističu da svakodnevno dobijaju sve veće narudžbe za izradu poznatih svjetskih brendova, ali zbog ograničenosti kapaciteta sve teže im mogu izaći u susret.

Nekoliko proizvođača obuće iz RS, među kojima su “Sanino” iz Dervente, banjalučka “Bema” i “Sportek” iz Kotor Varoša, je posljednjih nekoliko godina višestruko povećalo takozvane lon poslove dorade za kompanije koje proizvode globalne brendove “Adidas”, “Nike”, “Richter”, “Paul Green” i “Crocs”.

Radovan Pazurević, direktor preduzeća “Sanino” iz Dervente, rekao je da su prije 13 godina, kada su počeli raditi poslove za njemački “Adidas”, imali dvije male radnje, koje su zapošljavale četrdesetak radnika, a danas imaju osam radionica sa 940 zaposlenih.

“Do ovako velikog i konstantnog rasta je došlo upravo zbog toga što svake godine imamo sve veći broj narudžbi od ‘Adidasa’. Dovoljno je reći da smo na početku s ovom kompanijom pravili između 14.000 i 15.000 pari mjesečno, a da sada za njih radimo do 2.200 do 3.000 pari dnevno”, rekao je Pazurević, istakavši da je ova fabrika u prošloj godini izvezla milion i po pari obuće, navodeći da čak postoji mogućnost da ih “Adidas” izabere za centar proizvodnje na Balkanu.

On je ocijenio da bi domaće firme mogle napraviti i značajnije poslove sa stranim kompanijama ukoliko bi se poboljšao privredni ambijent i uredilo tržište radne snage u smislu stvaranja što većeg broja kvalifikovanih obućara.

Marinko Umićević, tehnički direktor banjalučke “Beme”, rekao je da svakodnevno dobijaju sve veći broj ponuda od evropskih i svjetskih kompanija koje moraju odbiti jer nemaju mogućnost da prošire proizvodnju.

“Nedavno smo morali odbiti jaku ponudu brazilske firme ‘Uvex’ jer nemamo mogućnost da obučimo novi broj radnika kako bismo uveli drugu smjenu”, rekao je Umićević.

On je podsjetio da su od Vlade RS tražili milion KM podsticaja kako bi uradili edukaciju 400 novih radnika koji bi u “Bemi” radili drugu smjenu, ali je nisu dobili.

“Mi smo samo ove godine primili 80 novih radnika koje smo sami školovali. Ipak, nemamo mogućnosti da u većoj mjeri obučimo nove ljude, što je velika šteta, jer zaista imamo velike mogućnosti za širenje proizvodnje u našu drugu smjenu”, rekao je Umićević.

On je istakao da vlasti u RS i BiH moraju shvatiti da sektor obuće ima ogroman potencijal za zapošljavanje novih radnika.

“Strancima je Kina daleko, potrebno je više od dva mjeseca da iz nje stigne obuća, tako da nikako ne treba zanemariti to što obuća iz Banjaluke dođe u EU odredišta za samo jedan dan”, rekao je Umićević, čija “Bema” zapošljava 1.250 radnika.

U Privrednoj komori RS su potvrdili da su prostori RS privlačni i konkurentni svojom tradicijom u poslovanju, relativno jeftinom i iskusnom radnom snagom, blizinom tržištu EU, te fleksibilnošću rada u malim serijama.

Oni su uz ovo dodali da je u RS relativno jeftina energija, što je komparativna prednost, te da ne bi smjelo doći do poskupljenja energenata.

Pokrivenost uvoza izvozom u oblasti proizvodnje obuće se konstantno kreće oko 100 odsto, čak i premašuje taj procenat, što ukazuje da ova grana industrije, i pored teških uslova poslovanja, ostvaruje značajne rezultate u spoljnotrgovinskoj razmjeni, potvrdili su Privrednoj komori RS.

(Nezavisne novine)

Bogda se uvijek ovako raspadali... :zubati

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:29 

Srbalji počeli voditi brigu o gospodarskom prosparitetu i dobrim prometnicama. Što će to da bude majko draga.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:36 

Kum Bečo je napisao/la:
Srbalji počeli voditi brigu o gospodarskom prosparitetu i dobrim prometnicama. Što će to da bude majko draga.

Bećiraga, jel ti to imaš tempAraturu pa si zbog toga napravio grešku ili se tako pravilno kaže na bosanskom? :zubati

Verovatno mAtemma zna o čemu se radi... =))

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:41 

Jebote, imat ćemo Kineze u po Europe, nisu ni žuti. :zubati

Tanke su vam to slamčice za koje se hvatate. Ja bih prije se za energetiku uhvatio. No dobro.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:51 

Vaša mišljenja o Srpskoj Republici su apsolutno nebitna,stoga... imate Fedu pa tamo pametujte i racionališite!

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:52 

Glupost je uopće pravit u RS-u išta osim BL- Gradiška, a u F. osim Zenica - Sarajevo.

A koja je, majke ti, poenta BL-Gradiška kad vi nećete da pravite most preko Save?

A itekako je interes BL-Doboj i kasnije dalje prema granici sa Srbijom. RS mora da ima auto-put do Bijeljine ili Zvornika (granice sa Srbijom), a da to nije auto-put Bratstva i Jedinstva (BG-ZG za balavurdiju koja ne zna koji je to auto-put...).

Mislim, zajebavate oko jednog usranog mosta na Savi, i sad treba RS da se osloni na vas!? To je toliko debilan optimizam da je previše čak i za tebe...

Citat:
Uz ove cijene goriva, cestarinu plaćat je previše

Pa niko te ne tera da ideš auto-putem, idi magistralom.... A i tu će ti biti manja gužva, ako pored nje postoji i auto-put...

A što se tiče taksi za održavanje, uzeli bi ti oni te pare na nečem drugom, ne sekiraj se. Ovako bar imaš auto-put...

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 14:56 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Glupost je uopće pravit u RS-u išta osim BL- Gradiška, a u F. osim Zenica - Sarajevo.

A koja je, majke ti, poenta BL-Gradiška kad vi nećete da pravite most preko Save?

A itekako je interes BL-Doboj i kasnije dalje prema granici sa Srbijom. RS mora da ima auto-put do Bijeljine ili Zvornika (granice sa Srbijom), a da to nije auto-put Bratstva i Jedinstva (BG-ZG za balavurdiju koja ne zna koji je to auto-put...).

Mislim, zajebavate oko jednog usranog mosta na Savi, i sad treba RS da se osloni na vas!? To je toliko debilan optimizam da je previše čak i za tebe...

Sve čovjek rekao! Samo je pitanje da li u ovom trenutku je moguće praviti autoput sve do Zvornika, ali jednog dana sigurno. Korak po korak.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:01 

Kako ćete praviti put do Zvornika, kroz Federaciju?

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:04 

Leb ako želite da pravimo zajedno?! Sarajevo-Tuzla-Zvornik?!

Sjećam se da je bilo neke priče i o takvoj mogućnosti u bližoj budućnosti,ali sve je to na tankom štapu! Stoga, idejno rješenje, Šabac-Loznica-Zvornik djeluje itekako realnije.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:05 

Lebowski je napisao/la:
Kako ćete praviti put do Zvornika, kroz Federaciju?

Može i kroz distrikt, pa skreneš desno kod Bijeljine... :D

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:06 

Bit će most. Inače, meni jako paše nova AC od Gradiške do BL, i već sam se vozio s njom.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:09 

2 KM litra goriva, kad prolazim kroz RS svi voze 40 km/h štede gorivo u locco vožnji. A vozili bi se AC.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 15:10 

Bit će most. Inače, meni jako paše nova AC od Gradiške do BL, i već sam se vozio s njom.

I ja obično idem tom rutom kad idem kući, u klašnicama skrećem na Prnjavor i to je to... , a obično se vraćam krz Posavinu na Brod.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 14:37 

Citat:
Svoje prirodno mjesto u svijetu srpski narod na Balkanu treba da traži i stvara u zajednici i sa Rusijom, ističu predstavnici RS.
U Bijeljini se održava Međunarodni naučni skup ''Evroazijski savez'' koji organizuje Udruženje ''Srpsko ruski most'' iz Banjaluke. Ugledni akademici, profesori, sociolozi , stručnjaci za međunarodne odnose iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i RS govore o značaju Saveza i o potrebama srpskog naroda , odnosno Srbije i Republike Srpske da u budućnosti učestvuju u organizaciji koja je pandan NATO paktu.
Formiranje Evroazijskog Saveza počelo je 18. novembra 2011. godine, a trebalo bi da počne da djeluje 1. januara 2015. godine. U Savezu su Rusija, Bjelorusija i Kazahstan, dok su kandidati za članstvo Kirgizija i Tadžikistan. Cilj Saveza je udruživanje država sa jedinstvenim političkim, ekonomskim, vojnim, socijalnim i kulturnim prostorom, a do sada je već mnogo urađeno na uklanjanju carinskih barijera.
Evroazijski savez prvi je u svijetu po prostoru, od više od 20 miliona kvadratnih kilometara, šesti po društvenom proizvodu, i sedmi po broju stanovnika. Ima ih 170 miliona.
Ivana Panomarjova, profesorica Instituta međunarodnih odnosa u Moskvi naglašava da je riječ prevashodno o ekonomskim procesima i da se radi o interesu Rusije na ovom prostoru ,kako je rekla ,ne samo sa Јužnim tokom već i drugim projektima.
Za sve učesnike skupa nema dvojbe između opredjeljenja za Evropsku Uniju i Nato pakt s jedne strane , a s druge za Evroazijski savez.Tako smatra i Momir Bulatović,sada profesor Evropskog instituta u Beogradu :"Imate s jedne strane evropske banke koje pljačkaju našu privredu i građane, a s druge strane imate naftovode, gasovode i druge projekte, pa ko onda ima uopšte tu dilemu!?''
Dušanka Majkić ,poslanica u Parlamentu BiH ,smatra da su Rusi pokazali na nekoliko mega projekata da su ozbiljno zainteresovani za ovo područje."Ako su spremni da ulože novac spremni su uložiti i sve drugo,'' izričita je Majkić.
Predsjednik Udruženje ''Srpsko ruski most'' Banja Luka, Zdravko Močević siguran je da je ovo izuzetna prilika ,podsjećajući da su Srbi u 20 vijeku pravili nekoliko istorijskih grešaka stvaranjem kraljevine Јugoslavije, potom avnojevske Јugoslavije, a sada kako je rekao , živimo u nametnutoj BiH!
Sa skupa ''Evroazijski savez'' biće objavljen zbornik radova na srpskom i ruskom jeziku.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 10:30 

Rusija i : Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizija i Srbija. :smajl007

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 1361  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: finonastupic, iprodano, micko52, Naša Kvačica, Teuton i 45 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: