HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 ožu 2026, 05:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 4876 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 196  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: dr.sc. Nino Raspudić
PostPostano: 03 tra 2014, 22:42 

Naletio sam na jednom drugom forumu na informaciju da je Nino priveden. Tamo stoji link na dnevno.hr, zna li netko nešto više o ovome?

http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/11942 ... agreb.html

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:41 

Je, upravo sam pročitao kolumnu Nine. Obavio je razgovor sa policajcima u kafiću. Ima čvrst alibi, jer se u vrijeme izljevanja fekalija na nosatog Antišu, nalazio u BiH. Pajkanima je bilo neugodno što su uopće tu, i poručili su da im za sada ipak ne treba i uzorak stolice. :D

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 12:24 

Čovjek bio u Jajcu dok je ovaj zaliven :zubati

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 12:36 

Pročitao, ozbiljna optužba za "kantonadu". :D A valjda će doći i mene ispitat, i ostalih > 1 000 000 povremenih čitatelja JL-a.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 12:50 

I meni bi bilo zanimljivo i smešno što je neko govnima zalio nekoga sa kime sa pliitčki ne slaže , ali kad već prosipaš govna na nekoga onda ne bi trebalo biti sam govno pa ne pokazati se lično ko si i šta si i stati iza svojih dela.

Ovo pišem jer ovde to niko ne pominje jer vama je normalno biti pička i nekoga iza ugla napasti mučki i onda pobeći.

To dovoljno govori o vama ,a ovome Tomiću niste ni do članaka upravo zb og toga.

Što se tiče Raspudića , on mi je bio OK i sa mnogim stvarima sam se slagao kad je u pitanju BiH , ali pošto je postao desničar bez imalo kritike na svoju kamenjarksu dedovinu , sve što je kao čovek i moderni lik pisao i mislio pada u vodu jer je uvlakač sopstevnom narodu koji u svakom lsučaju je na niskom moralnom nivou već celih 100 godina(kao i ostala 2 naroda naravno).

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 16:49 

Citat:
Kako me policija ispitala i osumnjičila za bacanje izmeta na Antu Tomića

Indicija za obavijesni razgovor bilo je nešto što su policajci smatrali mojom polemikom 
s Antom Tomićem

Autor:
Nino Raspudić

Halo. Dobar dan, je li gospodin Raspudić?

– Da, izvolite.

– Zovemo iz Policijske uprave zagrebačke. Vaša supruga nam je rekla da ste trenutačno na Filozofskom fakultetu, trebali bismo obaviti obavijesni razgovor.

– O čemu?

– Ne bismo preko telefona, hoćete li da dođemo na fakultet?

– Može, samo recite koliko će trajati i na koju temu, jer imam nastavu za sat vremena.

– Ma vrlo kratko, nekoliko minuta. Po nalogu splitske policije, riječ je o napadu u Splitu, od 23. 2...

– Na Antu Tomića?

– Da.

– Ahhhhaaaa, ha, ha, ha....vi ste, ha, ha, ha.... vi me zaj., ha, ha... vi ste one Bijele udovice, što zovu.., ha,ha,ha...

Trebalo mi je deset minuta da se prestanem smijati (produžili su mi život za barem mjesec dana), a njima isto toliko, da me, i sami kroz smijeh, uvjere kako oni nisu Bijele udovice, riječki humoristi, koji telefonom nazivaju i sprdaju se s ljudima, već da me stvarno iz policije zovu na obavijesni razgovor o napadu na najvećeg hrvatskog književnika Antu Tomića kantom punom izmeta na splitskoj Pjaci.

Imao sam dojam da im je jako neugodno, ali da moraju postupiti po zahtjevu genijalca iz splitskog policijskog tima koji je, budući da im istraga tapka u mjestu, indicirao mene kao potencijalnog osumnjičenog.

Uljepšali su mi dan, nasmijali me do suza i osigurali temu za sljedeću kolumnu. Nakon što sam shvatio kako ipak nije riječ o šali, ljubazne i uzorno profesionalne policajce u civilu pozvao sam na kavu u bar preko puta fakulteta i farsa od obavijesnog razgovora mogla je početi.

Dao sam ime, prezime, ime oca, majke, djevojačko majčino prezime, datum i mjesto rođenja, prebivalište, zanimanje i titulu. Onda smo prešli na povijest, ontologiju i fenomenologiju mog odnosa s prvim prološkim perom.

Indicija za obavijesni razgovor bilo je nešto što su oni smatrali mojom polemikom s Tomićem, a ustvari se radilo o povodu kojeg mi je dao da javnosti objasnim fenomen “daidža”, šačice bosanskih franjevaca u službi bosanske/bošnjačke unitarističke politike. Bili su izvrsno upućeni u moj i Tomićev tekst, iz čega se može zaključiti da je policija posvetila silne sate analitičkog rada u potrazi za nasilnikom koji je kantom fekalija zalio Kutlina i Pavićeva miljenika.

Nakon što smo uz kavu protresli motive koji su me mogli nagnati da danima punim kantu i sa šiltericom kao komandos trčim po Pjaci i dovršavam probavom i kantom ono što valjda nisam mogao mozgom i tipkovnicom, prešli smo na pitanje mog, kao Juventusova obrana čvrstog alibija. Upitan gdje sam bio u vrijeme stravičnog napada na HAVC-ova miljenika, odgovorio sam da sam bio na cesti između Banjaluke i Mostara, kako i pristoji Dodikovom i Čovićevom plaćeniku, što mi mogu potvrditi i tri osobe koje su bile sa mnom u automobilu. Uz to, i granična policija može dokumentirano potvrditi da sam tog dana bio na teritoriju BiH, zemlje koju je Tomić, odvjetnik daidža, nedavno tako učinkovito branio od mene. Policajac koji je cijelo vrijeme susprezao smijeh, tada se nije mogao suzdržati pa je otvorio karte.

– Ali, gospodine Raspudiću, vi ste mogli to organizirati, tj. platiti nekome da to uradi...

Vidio sam se već kako, kao neki hercegovački Michael Corleone, ubacujem kockicu šećera u kavu na benzinskoj crpki u Jajcu, dok se u istom trenutku, u drugoj državi, kanta sručuje na glavu nekadašnjeg člana Programskog vijeća HRT-a.

– Jeste li u danima nakon napada bili u Splitu? – pitao me drugi policajac.

– Jesam, tri dana nakon agresije na pitomca JNA, bio sam gost na jako posjećenoj tribini u Splitu.

– Koliko je ljudi bilo?

– Gotovo tisuću.

– Je li se spominjao napad na g. Tomića?

– Jest. Pred kraj tribine, jedan posjetitelj iz publike me je pitao kako komentiram napad na Tomića.

– I što ste rekli?

– Rekao sam da osuđujem svako nasilje. I da se ja s gospodinom Tomićem ni u čemu ne slažem, ali da smatram da njemu nedostaje pažnje, ljubavi i pouke. I da bi ga to učinilo boljim. A da se agresijom nikoga nije popravilo pa neće ni njega.

Nakon što su mi policajci rekli kako nemaju više pitanja, ja sam njih zamolio da mi odgovore na tri.

Prvo sam ih upitao trebam li im dati uzorak stolice na analizu, na što su se počeli tresti i previjati na stolicama, s mukom zadržavajući privid ozbiljnosti. Odgovorili su:

– Za sada ne.

Drugo pitanje je bilo – kako se kvalificira ono što se dogodilo u Splitu? Objasnili su mi da to ipak nije kazneno djelo poput napada nožem, već da je to prekršaj, uz elemente narušavanja javnog reda i mira i javno sramoćenje što bi se poslije moglo goniti po privatnoj tužbi.

U redu, pitao sam ih, je li uobičajeno da se za nešto što se kvalificira kao prekršaj provodi tako široka istraga i da se uključuje više policijskih uprava.

Mudro su preskočili odgovoriti. Na kraju mi rekoše kao znaju da ću se za tjedan dana s tim obavještajnim razgovorom sprdati u kolumni, ali da oni samo rade svoj posao tj. postupaju po nalogu. Rastadosmo se kao braća.

Iz prvog obavještajnog razgovora u životu izvukao sam nekoliko zaključaka.

Prvo me je začudilo to što me je žena odmah otkucala. Postupila je potpuno nerevolucionarno. Umjesto da kaže, kad su došli na vrata, kako me nije vidjela danima i ne zna gdje sam, locirala me je kao Šeks Gotovinu.

Drugo, dva zagrebačka policajca s kojima sam razgovarao ostavili su sjajan dojam uljudnih, inteligentnih i profesionalnih osoba, koji su u sprdnji od naloga i komediji od slučaja uspjeli zadržati dignitet struke, kad već nije taj lumen iz Splita koji je zaključio kako bi bilo super malo policijom cimnuti Raspudića.

Treće, nerazmjerno velika sredstva, radni sati i energija troše se na istragu jednog prekršaja.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 16:56 

Kako me policija ispitala i osumnjičila za bacanje izmeta na Antu Tomića

Nakon što su mi policajci rekli kako nemaju više pitanja, ja sam njih zamolio da mi odgovore na tri.

Prvo sam ih upitao trebam li im dati uzorak stolice na analizu, na što su se počeli tresti i previjati na stolicama, s mukom zadržavajući privid ozbiljnosti. Odgovorili su:

– Za sada ne.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/sto-sam ... otu-930845

=))

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 17:23 

Ovo je već totalni raspad sistema pod Ostojićevom palicom.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 17:27 

Kakav crni raspad... Sad će Nino bude morao dati uzorak stolice vidit će šta je to policija!

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 17:53 

Govorim o repolitizaciji policije. Sve takve gluposti se vrate onome koji ih provede.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 19:26 

Nisam ja ni mislio ozbiljno. :D

Neka se samo politizira. Maske i za slijepce padaju.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 20:02 

Primitivna seljacina napada urbane i obrazovane ljude uz pomoc policije. Bijedno. Kanton u Tomicevom slucaju ima sasvim drugo znacenje - covjek kog zaliju kantom.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 20:16 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Koja glupost i tragikomedija od istrage.

Nisam baš upratio cijelu situaciju, ovo znači da policija još nije našla bacača izmeta na Antu. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 22:14 

Sir Ante od Izmeta.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2014, 14:55 

MISLIO DA JE ŠALA
Banac: Šokirao me policijski razgovor s Raspudićem
slika
"Tko god da je odlučio da se ide u ovu akciju, tomu glava nije na pravome mjestu. Mislio sam da je šala"

Pozivanjem Nine Raspudića na obavijesni razgovor policijski su šefovi potvrdili predrasude koje građani imaju prema njima.

Tajni dosje

Kojim su se to motivima vodili za munjevitu akciju pravne države? Ima li možda taj strašni Raspudić neki deblji policijski dosje u kojemu se skriva njegova mračna prošlost, a za koju javnost ne zna? Je li možda do jučer bio šef hercegovačke mafije u Zagrebu, a onda se s kupljenom diplomom i doktorskom titulom ubacio na Filozofski fakultet?

Mora biti nešto od toga jer, da nije tako, ne bi policija bez vraga pokrenula tako ozbiljnu akciju. Kao što su svojedobno u komunizmu za svakog Titova posjeta nekom provincijskom gradu preventivno zatvarali sve protivnike režima, tako i sada nakon atentata izmetom na Antu Tomića privode na razgovor kolumnista koji je s potonjim prije nekoliko mjeseci imao jednu, doduše malo oštriju ali pristojnu polemiku. Ili im je možda kao trag poslužio jedan satirički članak sociologa Slavena Letice koji je kao glavnog osumnjičenog naveo upravo Raspudića.

Policija je sve doslovno shvatila i zaključila da je “govnarski atentator” došao iz Zagreba. Nisam uspio provjeriti iz visokih policijskih krugova jesu li kod “atentatora” Raspudića tražili i rukavice i ostale alate kojima je kao potencijalni napadač uzeo izmet. Možda policija zna da nema veze s time, ali, opet, desničar uvijek izaziva ozbiljnu sumnju i oprez. Tanka je nit koja razdvaja pristojnog desničara, ako takav uopće postoji, i atentatora. Dr. Ivo Banac prvo je pomislio da je riječ o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali.

– Još ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Ja sam zapravo šokiran. Čini se da su u Splitu zaboravili na naše mediteranske tradicije kada su se bokarini puni govana bacali na nepopularne ljude. Tko god da je odlučio da se ide u ovu akciju, tomu glava nije na pravome mjestu – komentirao je Banac s velikom dozom sarkazma akciju “specijalne policije” u Zagrebu. Još je, potpuno ozbiljno, rekao da pretpostavlja kako u zemlji ima važnijih problema koji zahtijevaju pozornost policije od splitskih događaja.

Ništa nelogično

Psihijatar dr. Miro Jakovljević ne vidi ništa nelogično u tome što su pozvali Raspudića.

– Raspudić sve zna. On tako djeluje na televiziji. On ima ideje i možda uvijek ne zna da zna – kaže Jakovljević dodajući kako možda policija misli da je Raspudić vidovnjak. Moguće je i da se državne institucije koriste za privatne obračune te kako je Tomić njemu poslao poruku koliko je jak.

– To bi me jako razočaralo – zaključuje Jakovljević.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/banac-s ... cem-931067

Vrh

PostPostano: 08 tra 2014, 01:54 

Slučaj Raspudić, ili kako je narodna milicija pokušala Raspudiću uvaliti tuđa govna

slika

"Osumnjičeni Nino Raspudić izjavljuje da s govnima nema ništa, niti je ikad imao." To bi, otprilike, bio sažetak tzv. "obavijesnog razgovora".

Prvi žandar u Hrvata, Ranko Ostojić, si je zabio stravičan autogol slanjem policajaca Ninu Raspudiću, iz više razloga. Javnost u Hrvatskoj, navikla na policijsko maltretiranje kao na normalan dio policijskog posla, jednostavno nije dovoljno senzibilizirana na takve stvari kao što su policijske posjete "neprijateljima režima". Kod nas se to doživljava kao nešto maltene normalno, ili bar kao ništa strašno. Eto dvojica bila kod Raspudića, ništa strašno se nije dogodilo, ljudi malo divanili, malo kafenisali, rastali se u miru Božjem, nitko nije pretučen, nitko nije u zatvoru, sve je u redu.

Ne, ništa nije u redu. Takve stvari su nedopustive iz više razloga.

Cijeli tekst:
http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/ ... govna.html

Vrh

PostPostano: 08 tra 2014, 17:12 

Citat:
Šestoaprilski cirkus u Sarajevu

Prvi april, međunarodni dan šale, ove godine je na području Sarajeva ozbiljnu konkurenciju dobio u šestom danu istog mjeseca. Dan kad su Titovi partizani zauzeli grad do danas se nastavio slaviti kao Dan grada Sarajeva.

Sljednica vojske koja je 1945. oslobodila najveći bosanski grad pokušala ga je ponovo oslobađati i 1992. s istim obilježjima na glavi. Ovaj put s manje uspjeha, osim dijela koji je nazvan Istočno Sarajevo, iz čega je nastala zlobna hercegovačka šala kako danas postoje dva Sarajeva: Istočno i Bliskoistočno. Unatoč svim povijesnim kontroverzama i nelijepim posljedicama i epilozima, veći dio grada 6. april obilježava Dan oslobođenja i Dan grada, kako nikada ne bi pali u zaborav oni koji su im omogućili da danas žive ovako slobodno i sretno.

Nino Raspudić l nezavisne.com

Koliki je značaj tog datuma i koja je civilizacijska i multikulturna razina do danas postignuta zahvaljujući tom davnom temelju najbolje je izrazio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, rekavši kako je Sarajevo “grad ujedinjenih različitosti kakvima danas Evropa teži”. Ta izvrsna šala podsjeća na onu, nešto manje uspješnu, ali prihvatljivu kad je jedan Mostarac preko ljeta došao iz Švedske obići rodbinu i na pitanje kako je u Skandinaviji odgovorio – Ma, oni su trideset godina iza nas. – Kako to? – Pa kod njih je još dobro.

Šizofrena situacija između kukanja nad realnim stanjem i simboličkog slavljenja njegovih uzroka najjasnije se vidi na primjeru Sarajeva. Grad je, kao i cijela država, osiromašen, zapušten, nefunkcionalan, njime harače privilegirana manjina, primitivizam i nasilje. Svi smatraju da je stanje u državi loše, ali onda se bijes sručuje na onoga koji to kaže jasno i glasno. Biskup Pero Sudar je na jednoj konferenciji u Italiji u sklopu predavanja “BiH kao lakmus papir Europe” ovog tjedna izjavio kako je BiH umjetna država i umiruće društvo. Zanimljivo je kako je čaršijsko uho doseglo tako daleko i uhvatilo ga na Apeninskom poluotoku u verbalnom deliktu pa su njegovu izjavu sarajevski mediji počeli razvlačiti kao tobože skandaloznu. Potpuno je nejasno zašto.

Da je BiH umiruće društvo, to će se svi složiti. Nema nijednog društvenog aspekta u kojem se već desetljećima ne bilježi stagnacija. No, reći da je BiH umjetna država, to se valjda kosi s moralom i zdravim razumom pa bi trebalo biskupu objasniti sljedeće: Ne, BiH nije protektorat ni umjetna država. Svi su je željeli upravo ovakvu kakva jest. Svi Bošnjaci vole ovu BiH u svim njenim aspektima, naročito ljube Republiku Srpsku i većinske hrvatske kantone s njihovim znakovljem. Srbi obožavaju BiH, a pogotovo nogometnu reprezentaciju svoje države, koja nigdje nema tako toplu podršku kao u Banjaluci.

Samo spominjanje trećeg entiteta bilo je dovoljno da ga se od počasnog Sarajlije degradira u rang papka i javno osramoti, barem u onom dijelu javnosti koji drži do odluka gradskih vlasti

Hrvati se, kako što je općepoznato, žene pod plavo-žutom zastavom BiH, koju smatraju najljepšom na svijetu. O općoj snazi i stabilnosti te zemlje, kojoj su radosno vječne temelje udarili Izetbegović, Milošević i Tuđman u američkoj vojnoj bazi, svjedoči i visoki predstavnik Inzko svojim čudesnim djelovanjem. Umjetne zemlje imaju vladare koje sami biraju, dok prirodnima i pravima poput BiH upravljaju predstavnici međunarodne zajednice, kontaktnih skupina i stranih ambasada. Samo krajnje zlonamjerna osoba poput biskupa Sudara može tvrditi da je dejtonska BiH umjetna zemlja. Srećom, budući da je BiH tako prirodna i jaka, takve joj izjave ionako ne mogu naštetiti.

Ulogu glavnog klauna ovogodišnjeg šestoaprilskog cirkusa odigrao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Širinu i toleranciju duha kojeg danas utjelovljuje sarajevsko Gradsko vijeće osjetio je prošlog tjedna. Samo mjesec dana nakon što je odlučilo imenovati Bandića počasnim građaninom Sarajeva i uručiti mu priznanje na svečanoj sjednici povodom Dana grada, Gradsko vijeće je opozvalo vlastitu odluku, što je slučaj bez presedana. Ta zapanjujuća odluka donesena je kao reakcija na intervju što ga je Bandić 10. ožujka dao televizijskoj mreži Al Jazeera. U njemu je izrekao sljedeće: “Bosna i Hercegovina kao demokratska zemlja tri konstitutivna naroda i, nadam se, uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike.” Samo spominjanje trećeg entiteta bilo je dovoljno da ga se od počasnog Sarajlije degradira u rang papka i javno osramoti, barem u onom dijelu javnosti koji drži do odluka gradskih vlasti. Pao je dakle zbog verbalnog delikta.

Nepredvidljivi Bandić, da li zbog političke intuicije, čiju ćemo dubinu mi obični smrtnici tek naknadno shvatiti, ili nedostatka obraza i samopoštovanja, nije se pomirio s odlukom da više nije “prava raja”. Na dan šege pojavio se u Sarajevu sa svitom i unatoč tome što mu je tjedan ranije sramotno oduzeto priznanje bio je gost svečane sjednice Gradskog vijeća povodom obilježavanja 6. aprila Dana oslobođenja i Dana grada Sarajeva. Bizarno je da je Ivo Komšić, maneken sarajevske multietničnosti, s govornice zaželio Bandiću dobrodošlicu, što je cijeloj toj farsi u Narodnom pozorištu dalo nadrealnu dimenziju.

Kao svojevrsnu utjehu jer nije počasni građanin Sarajeva, Bandiću je ujutro priznanje “doživotni član” uručio predsjednik HKD “Napredak” dr Franjo Topić. Tako “Napredak”, osim doživotnog predsjednika, sada ima i doživotnog člana. Drugim, običnim smrtnicima je članstvo valjda dano na određeno vrijeme, pa se mora produživati kao registracija automobila. Topić se, inače, proslavio izjavama poput one kad je u Zagrebu na pitanje “kako je u Sarajevu” odgovorio – meni dobro!, biserom kako Hrvati ni u Austriji nemaju političkih prava pa šta im fali, te plaćanjem oglasa preko cijele stranice u “Večernjem listu” novcem “Napretka” kako bi javnosti nabrojao lokalne radijske stranice i folklorna društva Hrvata u BiH, da bi ih po tu visoku cijenu uvjerio kako im “ništa ne fali”.

Nakon što je ovjekovječen u “Napretku”, Bandić se sa skupinom jarana prošetao Sarajevom. Uz doživotnog Topića, besmrtnog Ćiru Blaževića i vječnog Bandića, najozbiljnji dio ekipe koja se smucala između Vječne vatre i Baščaršije bio je glumac, političar i hrvatski državljanin Emir Hadžihafizbegović. Falila je još Jasmila Žbanić pa da, računajući na sredstva Hrvatskog audio-vizualnog centra, padne dogovor o snimanju filma “Bandić brani Sarajevo”.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2014, 19:22 

Milicijska praksa isljedništva nad Ninom Raspudićem

Mises

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 22:23 

Predavanje dr. Nine Raspudića u Beču: "Hrvatska i hrvatsko pitanje u BiH"

http://www.kroativ.at/hr/clanak/politik ... -u-bih-227

Vrh

PostPostano: 30 tra 2014, 10:53 

Nino Raspudić: Treći entitet je najjednostavnije rješenje

slika

''Danas otprilike znamo što je tu, ali za bolje razumijevanje današnjih fenomena mi se moramo vratiti korak unatrag, a sva ta priča sutra dobiva smisla iz perspektive budućnosti, jer budućnost je jedino pravo vrijeme. Prošlosti se vraćamo da bi razumijevali sadašnjost za bolju budućnost'', rekao je doc. dr. sc. Nino Raspudić, na večerašnjoj tribini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod nazivom ‘Hrvatska i Bosna i Hercegovina - jučer, danas, sutra’.

Raspudić je mišljenja kako u BiH vlada situacija institucionalne razvaljenosti ‘Ovdje se ništa ne zna’.

Postrevolucionarna depresija

''To stanje potpune institucionalne blokade, razočarenja, općeg nepovjerenja i ogorčenosti koje je dodatno potencirano farsom oko prosvjeda. Šteta koja se nanijela, nisu samo milijuni u spaljenim zgradama, nego je to šteta gdje je u krivom smjeru potrošena želja ljudi za promjenom i ogorčena opravdanost ljudi na političke i društvene elite, jer se pokušala kanalizirati u pravom smjeru'', mišljenja je Raspudić, nadodajući kako trenutno vidi neku vrstu postrevolucionarne depresije.

''Prosvjedi su bili prije samo 80 dana, a kao da ih Bog nikada nije dao. Sve je u stanju rezignacije i sve je u znaku predstojećih izbora, gdje se pokušavaju ponoviti stvari koje su već viđene. Do zagušenosti i blokade je došlo 2000. godine politikom koju je gurala Međunarodna zajednica, a koja je pokušala potaknuti ili promaknuti nešto što su prepoznali kao vrijednost, a što je po meni bilo lažirano u službi nacionalizma najbrojnijeg naroda. To je fluidna sfera građanskog multietničkog i nacionalnog'', kaže Raspudić, po čijem je mišljenju Daytonski sporazum promijenjen, a osobe koje nisu pomno pratile političku situaciju nisu svjesne toga.

''Dayton je promijenjen, nizom odluka visokih predstavnika koje nisu prošle parlamentarne procedure. One su omogućile stanje da Bošnjaci mogu izabrati predstavnike, ne samo svoje nego i Hrvata, čime je pružen argument RS-u da se pokaže da bilo kakav zajednički okvir vodio majorizaciji. Nakon toga došli su Berryevi amandmani. On je na perfidan način skrojio izborni zakon i način na koji se pune zastupnici u Domu naroda. Ta perverzija njegovih amandmana je omogućila da se na zadnjim izborima od 17 izabere 5 Hrvata, koji nemaju legitimet predstavljati Hrvate'', dodao je.

Platformsku kašu zakuhali Amerikanci

Po njegovu mišljenju trenutno bez rješenja nacionalnog pitanja, a ono se kako Raspudić kaže naziva 'Hrvatsko pitanje legitimnih hrvatskih predstavnika u institucije', nema pomaka u ovoj državi, a po njegovim riječima Europska unija je to shvatila.

''Cijela platformska kaša je zakuhana u Američkom veleposlanstvu, to je javna tajna, a oni su svjesni da su uprskali. Mooon je 'tata' te platforme, koji je sada otišao, a oni sada traže kako se izvući iz te kaše koju su zakuhali''.

Raspudić ističe kako je Hrvatska prije imala drukčiji odnos prema BiH, kada su se gušili interesi Hrvata u BiH, čim se tada čak i hvalilo, no danas je, kaže on, priča potpuno drugačija.

''Jedino oko čega se slažu HDZ i SDP u Hrvatskoj, je politika prema BiH. Što se tiče odnosa RH i Europskog parlamenta, on je promijenjen. A važna je i odluka EP koja osuđuje sarajevski unitarizam i centralizam, a što je u sarajevskim medijima prešućeno'', rekao je Raspudić o odnosu Hrvatske prema BiH.

Kratko se osvrnuo i na temu ulaska RH u Europsku uniju, gdje se po njegovu mišljenju nije vodila suvisla i javna rasprava. ''Cilj se promijenio, put je bio mučan i netransparentan. Slučaj Perković je najbolji primjer toga, koji je prikazan politički u potpunosti. On je dokazao da je UDBA i dan danas vrlo jaka u RH'', kazao je između ostalog Raspudić.

Treći entitet je najjednostavnije rješenje

Nakon izlaganja Raspudić je odgovarao na pitanja prisutnih, većinom studenata i u konačnici dekana Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Zorana Tomića.

Odgovarajući na jedno od pitanja studenata Raspudić je kazao kako smatra da je treći entitet jedno od rješenja.

''Treći entitet je prvo trebalo detabuizirati, jer kada bi spomenuli treći entitet, prije samo nekoliko godina, odmah bi vas nazvali fašistom. To je legitimno rješenje, najjednostavnije rješenje, koje bi riješilo sve probleme koje iznosi bošnjačka elita.

Reorganizacija Federacije u dva teritorijalno diskontinuirana kantona jedan s bošnjačkom i drugi s hrvatskom nacionalnom većinom bi se riješila ključna pitanja u BiH. S trećim entitetom bi se riješilo i pitanje Sejdić-Fincija, Hrvatsko pitanje, ali bi se riješio i problem preskupe Federacije, samim preustrojem'', zaključio je.

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/cla ... enje/83634

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 09:20 

Citat:
Izbori koji će u BiH biti održani za pet mjeseci ne ostavljaju svima u BiH jednaku mogućnost izbora.
Tri konstitutivna naroda u BiH su u asimetričnim pozicijama, dok su "ostali" doslovno ostali izvan sistema, jer presuda "Sejdić i Finci" nije implementirana, a i sve se manje spominje. Situacija kod srpskih glasača je najjasnija.

Piše: Nino Raspudić/nezavisne novine

Osigurani institucionalnim okvirom Republike Srpske imaju izbora i mogu relaksirano odlučivati tko će biti njihovi politički predstavnici na svim razinama. Hrvatima je takva mogućnost pluralizma uskraćena. Već sada je izgledno da će se, zbog straha od preglasavanja, opet dogoditi učinak homogeniziranja oko najjače opcije. Hrvatsko-bošnjačka federacija, izborno prekrojena od strane međunarodne zajednice (čitaj SAD i njima odanih visokih predstavnika), postala je poprište sado-mazo političkog odnosa dva naroda. Počelo je 2000. godine s tzv. Alijansom za promjene, koja je sklepana bez ikakvog hrvatskog političkog legitimiteta i koja je kao jedinu promjenu uvela praksu da brojniji narod gazi političku volju malobrojnijeg, a sve pod lijepom građanskom krinkom. Pogubna praksa nastavljena je "građanskim" mazlumanjem s izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima, što se prvi put, 2006, i moglo pokušati opravdati kao naivnost SDP-a, koji je očekivao da će privući glasove Hrvata. No kada je i drugi put, 2010, stranka čiju biračku bazu golemom većinom čine Bošnjaci istaknula samo kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva bilo je jasno da je Federacija supstancijalno mrtva. Trista tisuća Bošnjaka opet je počinilo amoralan čin, kako je to točno nazvao mostarski sociolog Ivan Vukoja, zaokružujući nekoga da predstavlja biračko tijelo kojem sami ne pripadaju.

Što su Komšićevi bošnjački/bosanski birači dobili za ovih osam godina? Je li BiH u koju se toliko kunu imalo jača, stabilnija, naprednija nakon što su osam godina uzurpirali mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, procjenjujući da Hrvati ne znaju izabrati pravog "patriota" pa će oni to učiniti bolje umjesto njih? Je li ikome koristio ovaj cirkus s Komšićem? SDA kao stožerna bošnjačka stranka pristala je na platformašku smicalicu 2010. godine, što je neke analitičare iznenadilo, premda ona tu ambivalentnu igru između nacionalnog i građanskog igra od početka, tj. od prvih demokratskih izbora.

Za razliku od nacionalno i nominalno definirane Hrvatske demokratske zajednice i Srpske demokratske stranke, najjača muslimanska (kasnije bošnjačka stranka) 1990. nije u imenu nosila nacionalni predznak već je nazvana Stranka demokratske akcije. Već tada je bilo jasno da strateško političko savezništvo traže u fluidnoj "građanskoj" opciji, među ljudima koji su do rata bili politički Jugoslaveni, da bi kasnije postali "Bosanci". U toj igri je Alija Izetbegović našao paradne Srbe i Hrvate, uglavnom ljude koji su bili dio ranije političke i društvene elite, koji su ostali u Sarajevu i bili spremni na sve da bi zadržali privilegije, ali i dio ljudi koji su, zahvaljujući tome što su barem nominalno pripadali poželjnoj skupini za pokazivanje multietničnosti, postigli karijere koje vlastitom pameću i sposobnošću ne bi mogli ni sanjati. Željko Komšić je najbolji primjer. Činilo se da bošnjački nacionalizam koristi "građane" za svoje ciljeve, ali može se isto tako reći da su "građani" koristili "Bošnjake" kao bi zadržali svoje privilegije, konfrontirajući ih prije svega s Hrvatima u Federaciji.

Rezultat platformaške politike je definitivno političko približavanje hrvatske politike i javnog mjenja centrifugalnom srpskom viđenju BiH i to je nešto što će se, za života ove generacije koja pamti političko iživljavanje s Komšićem, teško vratiti unazad. Tražeći saveznike za alijanse/platforme, bošnjački političari su srozali kadrovske kriterije ispod svake razine, uzdižući na najviše funkcije i najbesprizornije tipove iz hrvatskog korpusa, samo ako su bili spremni pristati na njihovu igru. To objašnjava kako su npr. tipovi poput Lijanovića ili Budimira mogli postati bitni faktori u državi. Oni koji su ih uzdigli na te grane, nisu očito shvaćali da će vrlo brzo time državu i institucije svesti na mjeru takvih ljudi pa se danas čude što nam se događa na svim razinama vlasti. Platformaška politika je pritiskom koji proizvodi učinak homogeniziranja oko trenutno najjače opcije osigurala HDZ-u pobjedu među Hrvatima na predstojećim izborima, bez da mrdnu prstom kako bi je zaslužili. U međuvremenu i u HDZ-u je sazrela svijest da treba održati okvir Hrvatskog narodnog sabora i za izbore, iako bi, nakon izlaska i rasula HDZ 1990, izbore među Hrvatima nadmoćno dobili i sami.

Na predstojećim izborima, Hrvati dakle nemaju puno izbora, jer sve izvan Hrvatskog narodnog sabora "tukne" na buduću platformu. Luksuz pluralizma imat će tek kada se promijeni Izborni zakon, koji će im osigurati da sami biraju svoje političke predstavnike.

Za razliku od Hrvata, koji nemaju izbora, Srba koji izabiru sebi kao svoji na svome, Bošnjaci imaju i dodatni izbor. Osim što će birati svoje političke predstavnike, izabrat će i hoće li opet zaigrati nečasnu političku igru odabira zastupnika malobrojnijeg naroda. SDP, koji je bio nositelj i Alijanse i Platforme, je u velikim problemima i gotovo sigurno će biti najveći gubitnik izbora. Izgledno je, a to se dalo upratiti i tijekom prosvjeda na daljinski upravljač iz američke ambasade, da će unutar stare paradigme koja se nasukala s platformom, a koju je gurao bivši američki veleposlanik Moon (znakovito je da još nije stupio na dužnost novi), zadnji trzaji nakon prosvjeda biti petljanja oko Martina Raguža kao tobože novog lica hrvatske politike u BiH. Što mogu učiniti genijalci iz velike ambasade? Sklepati koaliciju u kojoj bi bošnjačke/bosanske glasove vukla Komšićeva Demokratska fronta, privid hrvatskog legitimiteta davao očerupani Ragužev HDZ 1990, uz logistiku Lijanovića te eventualno postpravaških halal-strančica od Budimira do Jurišića? Umješno raspoređeni Hrvati na listama po većinskim bošnjačkim županijama bi možda konačno mogli napuniti šest od sedamnaest hrvatskih mjesta u Domu naroda, tako da siroti Inzko ne bi morao mijenjati zakone matematike u BiH kao prošli put pa bi se i legalno formirala bošnjačka vlast s par pohlepnih hrvatskih ikebana-majstora.

Generalna proba s prosvjedima u veljači nije prošla baš blistavo, ali očito je da bi se isti scenarij mogao ponoviti vođen od dijela NVO scene navezanog na američku ambasadu i financiranog od National Endowment for Democracy, čiju pipu prema BiH kontrolira notorni Reuf Bajrović. Na što se troši novac američkih poreznih obveznika u BiH i kakve posljedice to ostavlja po zemlju valjda će se nekada zapitati i netko nadređen iz američke administracije. Koliko je BiH funkcionalnija, stabilnija, koliko je povjerenje između ljudi i naroda poraslo nakon svih tih, novcem američkih poreznih obveznika financiranih zahvata?

Izbori će se odigrati po starom izbornom zakonu, koji, ako se dovoljno bošnjačkih glasova privuče "građanskom" ublehom i uz pravilno raspoređene "Hrvate", omogućava preglasavanje na svim razinama. No ako se i treći put ponovi već viđeni scenarij, to sigurno neće biti "treća sreća", već će se postojeće negativne tendencije samo dodatno intenzivirati, BiH će i dalje ostati raspadajuća država i podijeljeno društvo, uz još četiri godine političkog mrcvarenja i ekonomske i društvene stagnacije. Stoga, umjesto da se okreću potrazi za hrvatskim političkim i moralnim karikaturama koje su im spremne za komadić vlasti biti politički podanici, bošnjački lideri bi trebalo definitivno da odustanu od preglasavanja malobrojnijeg naroda, da postignu s legitimnim hrvatskim predstavnicima dogovor o izmjeni Izbornog zakona, kako bi se i teoretski slične stvari izbjegle ubuduće. Tek to će Hrvatima omogućiti pravi politički pluralizam, na koji im nije ostavljeno pravo u dva zadnja izborna ciklusa.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 12:53 

Odlično rečeno!

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 15:21 

Kako to Nino lijepo objasni jednom vanjskom promatraču. Kratko i jasno, ni riječ dodati niti oduzeti.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 16:13 

Jajce10 je napisao/la:
Odlično rečeno!

Bravo!
Nino je sve bolji i bolji!

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 17:44 

Citat:
Rezultat platformaške politike je definitivno političko približavanje hrvatske politike i javnog mjenja centrifugalnom srpskom viđenju BiH i to je nešto što će se, za života ove generacije koja pamti političko iživljavanje s Komšićem, teško vratiti unazad.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4876 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 196  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: