HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 sij 2025, 16:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Europa ide na desno i kako ce se to odraziti na BiH
PostPostano: 02 sij 2021, 22:59 

Franceticu, ima li ijedan musliman moralno pravo da trazi da neoliberalna ideologija vlada Evropom, dok je islamski svet daleko od ljudskih prava i sloboda, i dok islam, u domenu u kojem je ideologija, odbacuje sve sto nije islamski politicki poredak.

To je licemerje.

Demokratija moze da bude na nacionalistickim i hriscanskim osnovama, bez davanja jednakosti nehriscanima i manjinama. Uostalom, takva je bila pre pojave neoliberalizma.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:06 

aleksije radicevic je napisao/la:
Franceticu, ima li ijedan musliman da trazi da neoliberalna ideologija vlada Evropom, dok je islamski svet daleko od ljudskih prava i sloboda, i dok islam, u domenu u kojem je ideologija, odbacuje sve sto nije islamski politicki poredak.

To je licemerje.

Demokratija moze da bude na nacionalistickim i hriscanskim osnovama, bez davanja jednakosti nehriscanima i manjinama. Uostalom, takva je bila pre pojave neoliberalizma.

Ja sam sad obrazlozio da EU ne moze preziviti a da ne ostane ono sto jest i da se ne ojaca funkcionalno. EU u kojoj svaka shusha moze staviti veto, i tako kociti maltene sve procese, ne moze dugorocno opstati kao konkurent Kini ili USA.

Pravljenje od EU onim sto je Orban proglasio u Madjarskoj, naime "iliberalnom demokratijom", je cisto samo po svojoj prirodi kontraproduktivno.

EU je liberalna demokratija i nastala je kao suprotnost svemu tome sto ti sad zagovaras . Suprotnost nacionalizmu, tajkunizmu, stavljanju medija pod kontrolu rezima (vidi Srbija -Vucic, vidi Madkarska - Orban), na kraju krajeva kao suprotnost totalitarizmu. Kako jedna takva zajednica moze preziviti vracajuci se na postulate nacionalnih homogenizama i egoizama? Mislim da ne moze. Najbolji primjer nefunkcionalnosti takvih sistema je danasnja Bosna i Hercegovina..sve tri strane ju mogu kociti kako im volja.

Ako si sa njemackog govornog podrucja, pogledaj molim te onaj dokumentarac Arte koji sam postavio na prvoj stranici teme. Tu je upravo fenomen Orban odlicno objasnjen.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:07 

Današnji klasični liberali to sve nazivaju ljevicom i krive ljevičare za to. Ljevica je preuzela ono od centra na desno od klasičnih liberala.

Iako i sam liberalizam je slab (zato i je degenerirao). Ako nema potporu u nacionalnom. Nacionalizam plus klasični liberalizam može proć.

Ali kad se okrenu protiv temelja onda se sve krene urušavati.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:18 

franzetitts je napisao/la:
Franceticu, ima li ijedan musliman da trazi da neoliberalna ideologija vlada Evropom, dok je islamski svet daleko od ljudskih prava i sloboda, i dok islam, u domenu u kojem je ideologija, odbacuje sve sto nije islamski politicki poredak.

To je licemerje.

Ja sam sad obrazlozio da EU ne moze preziviti a da ne ostane ono sto jest i da se ne ojaca funkcionalno. EU u kojoj svaka shusha moze staviti veto, i tako kociti maltene sve procese, ne moze dugorocno opstati kao konkurent Kini ili USA.

Pravljenje od EU onim sto je Orban proglasio u Madjarskoj, naime "iliberalnom demokratijom", je cisto samo po svojoj prirodi kontraproduktivno.

EU je liberalna demokratija i nastala je kao suprotnost svemu tome sto ti sad zagovaras . Suprotnost nacionalizmu, tajkunizmu, stavljanju medija pod kontrolu rezima (vidi Srbija -Vucic, vidi Madkarska - Orban), na kraju krajeva kao suprotnost totalitarizmu. Kako jedna takva zajednica moze preziviti vracajuci se na postulate nacionalnih homogenizama i egoizama? Mislim da ne moze. Najbolji primjer nefunkcionalnosti takvih sistema je danasnja Bosna i Hercegovina..sve tri strane ju mogu kociti kako im volja.

Ako si sa njemackog govornog podrucja, pogledaj molim te onaj dokumentarac Arte koji sam postavio na prvoj stranici teme. Tu je upravo fenomen Orban odlicno objasnjen.

Ti meni ne odgovori na pitanje...

Zasto EU, ne bi mogla da prezivi kao Evropa nacija, na hriscanskim osnovama?
U domenu ljudskih, pa i gradjanskih prava, svi ljudi mogu da budu jednaki, ali u domenu identitetskih, ne moraju da budu jednaki islam i hriscanstvo. Zapravo, kriza EU je zapocela sa neoliberalizmom, demografska, a i identitetska. Prusustvo muslimana i davanje slobode islamu, getoizuju Evropu sto stvara pogodno tlo za buduce nasilje.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:25 

U domenu ljudskih, pa i gradjanskih prava, svi ljudi mogu da budu jednaki, ali u domenu identitetskih, ne moraju da budu jednaki islam i hriscanstvo. Zapravo, kriza EU je zapocela sa neoliberalizmom, demografska, a i identitetska. Prusustvo muslimana i davanje slobode islamu, getoizuju Evropu sto stvara pogodno tlo za buduce nasilje.

Odgovorio sam ti vise puta vec: jer je kao takva cisto nefunkcionalna. Kad svaka shusha, poput Orbana, moze da vetom koci sve, onda to ne moze funkcionirati.

A hriscanske osnove, tja, to je Europa odbacila davno, za vecinu je religija cisto tradicija i nista vise. Za mene islam nije cak ni tradicija. Tako da, ko bolje pase u EU, ja ili ti - kome su Bugari (hey Bugari!) uzor?

Razumijes sta zelim reci.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:35 

Odgovorio sam ti vise puta vec: jer je kao takva cisto nefunkcionalna. Kad svaka shusha, poput Orbana, moze da vetom koci sve, onda to ne moze funkcionirati.

A hriscanske osnove, tja, to je Europa odbacila davno, za vecinu je religija cisto tradicija i nista vise. Za mene islam nije cak ni tradicija. Tako da, ko bolje pase u EU, ja ili ti - kome su Bugari (hey Bugari!) uzor?

Razumijes sta zelim reci.

Nisi odgovorio na ovo pitanje: Franceticu, ima li ijedan musliman da trazi da neoliberalna ideologija vlada Evropom, dok je islamski svet daleko od ljudskih prava i sloboda, i dok islam, u domenu u kojem je ideologija, odbacuje sve sto nije islamski politicki poredak.
A na njega je lako odgovoriti, sa Da ili Ne, ima ili nema!

To sta Evropa radi, sta odbacuje jeste predmet naseg razmatranja. Ako je cena funkcionalnosti Evrope odbacivanje nacionalnig i hriscanskog identiteta, davanje slobode nerpijateljskim idologijama, pitanje je da li takva EU Evropljanima treba, da li je dobra za njih. Oni koji misle da je to dobro, dobijaju "desnicare" koje je identifikovao ovaj Velebit, koji nisu spremni da poginu nizasta, koji trpe dok ih muslimanska rulja provocira i maltretira kad god moze.

Ako su zad zbog visokog standarda spremni da to trpe, oni zapravo omogucavaju proces u kojem ce i taj visoki standard izgubiti. Postace kao Bugari, ali ce im za razliku od Bugara, muslimani krojiti kapu.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:36 

...
EU je liberalna demokratija i nastala je kao suprotnost svemu tome sto ti sad zagovaras . Suprotnost nacionalizmu, tajkunizmu, stavljanju medija pod kontrolu rezima (vidi Srbija -Vucic, vidi Madkarska - Orban), na kraju krajeva kao suprotnost totalitarizmu.
...

EU suprotnost totalitarizmu? Ekipa koja propisuje dužinu krastavca koji ide u kisele krastavce? U EU političari ne teže tome da stavljaju medije pod kontrolu, to je istina. Ali to je zato što su mediji i vodeći političari poluge iste moći. Le Figaro i Macron imaju istog vlasnika.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 23:51 

Ma ne zelim ih ni ja. O tome uopce ni ne govorim vec sam samo sporedno spomenuo posto je divizija tvrdio da su oni prijetnja EU. Jesu, ali ne o ovom broju, kad bi ih bilo na desetine miliona ovdje, stvar bi vec izgledala drugacije.

Weasel, je li moze jedno osobno pitanje? Ne moras odgovoriti ako ne zelis. Da li ti duvas? (mislin na vutru)

Oni su prijetnja u bilo kakvom broju, dokaz tome su cirkusi svako malo po EU gradovima.

Za ovo drugo, naravno da ne...

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 03 sij 2021, 11:33 

Cisto sumnjam da cemo se sloziti, ali da pokusamo.

Sadasnja EU je nastala kao suprotnost svemu tome sto ti zagovaras kao demokratske vrijednosti. Nastala je kao suprotnost totalitarizmu, etnickom homogenizmu, nacionalizmu, koji ju je vec dva puta doveo na rub potpunog unistenja (niti su to bili Arapi, niti Cecenci, niti ko zna ko vec, vec bas upravo nacionalizmi).

A isto tako taj princip koji ti zagovaras koci dalje europsko ujedinjenje koje ce morati kad tad doci ili EU nece biti. Ne moze se EU, kao nefunkcionalna zajednica u kojoj svaka shusha moze staviti veto na svaku odluku (sto Orban primjerice naveliko koristi - pitanje je koliko ce jos dugo), nositi sa sve jacom Kinom, Rusijom, iliti USA koje se sve vise profiliraju kao europski - barem na privrednom polju - protivnik. Dakle samo EU, kao liberalna zajednica gradjana, ima buducnost da prezivi. Sve ostalo ju vodi u nacionalne egoizme koji ce joj KAD TAD doci glave.

To ti govori neko ko nije per definitione liberal.

To je hrpa lažnih premisa.

Prvo, gore sam ti objasnio da to što se naziva demokratske vrijednosti NIJE demokratsko. to su vrijednosti sekularnog socijal-liberalizma, a ne demokracije. Demokracija je vladavina većina, sustavi bazirani na vrijednostima, bilo kojima, po defaultu nisu demorkatski, jer onemogućuju demokratsko odlučivanje kontra tih sustava. Ono što je u Iranu islam i ajatolasi, u EU su te "europske vrijednosti" i razna sudišta koja ih nadziru. to je forma sekularne dogmatske religije koja je jednoumna i nedemokratska.

Drugo, EU je u suštini totalitarna i antidemokratska. Ona je nastala kao novi, treći vid transnacionalnog (puzajučeg) totalitarizma i imperijalizma.
Transnacionalni imperijalizam je doveo Europu do uništenja, a ne nacionalizam. Izvršena je zamijena teza i pogrešno postavljena dijagnoza i krenulo se ponovno u stranputicu transnacionalnog imperijalizma.

Transnacionalni imperijalizam je imao dvije pojavne forme, prva je bila u ime širenja civilizacije (kolonijalizam), a zatim u ime dominantne rase (nacifašizam) i konačne u ime širenja socijalističkog progresivnog sustava (boljševizam).

Sad je to u ime stvaranja transnacionalne bezidentitetske naddržave kojoj je smisao funkcionalnost i globalna konkurentnost. što je opet imperijalni i totalitarni projekt. I on neće dovesti samo do gaženja suvereniteta naroda, već i do gaženja građanskih prava, jer to uvijek ide zajedno. Naproto građani često ne idu niz struju i onda se uvodi ministarstva istine, verbalni delikt i raznorazne druge totalitarne prakse kojima stalno svjedočimo. Jer sistem koji ne trpi nacionalnu "neposlušnost" neće trpiti ni građansku neposlušnost i disonantne tonove. Tako je bilo u svim totalitarnim sistemima. Svi koji ističu opreku građanskog i nacionalnog u suštini lažu. ko ne poštuje narod, neće ni njegove pripadnike.

EU kakvu ti opisuješ je kao korporativni sistem koji u ime jačanja vlastite konkurentnosti guši svaku disonanciju, a to je suština totalitarizma. To nije sistem prilagođen potrebama građana, već potrebama vlastite moći. To je pretvarnaje Europe u Kinu da bi joj tobože mogla konkurirati.

A Kina znamo svi šta je.

Bugarin kao Bugarin mozda ne, ali "iliberalna Bugarska" zasigurno da. Ovakve stavove, kakve zastupa Orban, niko u vrijeme kada se Madjarska primala u EU nije mogao ni zamisliti, a kamoli izgovoriti.

Nekoliko stotina, ili hiljada Cecenaca, ne moze uzdrmati zajednicu od 450. mio. ljudi. Ustavna kriza i nesuglasice izmedju drzava o sustinskim pitanjima to mogu itekako.

Ja nisam govorio o ugrozi za EU kao politički sustav, već biološkoj ugrozi domicilnim europskim narodima, koju predstavlja useljavanje alohtonih kultura. To čak i europski muslimani u USK iskušavaju na svojoj koži. Naseli tamo trajno 30 -40000 Pakistanaca i domicilan narod će nestati, jednako kako je nestao iz hrpe kvartova u euopskim gradovima. Čak i ljudi poput Macrona su danas toga svijesni, ali on vjeruje da će ih preodgojiti u neki europski islam. Sretno mu bilo u sizifovom poslu.

No ćak i kad se radi o EU kao političkom sistemu, njemu prijetnju predstavlja prije svega taj centralistiko-unitaristički trend. to je dovelo i do Brexita, sutra će možda do izbacivanja Mađara ili Poljaka i ko zna što. Što više EU bude htjela ličiti na Kinu, više će dezintegrirati. To je bilo i u Jugoslaviji tako, biti će i u EUSSRu.

EU može opstati samo na principu konsocijacije, sve drugo će dovesti do novih brexita. EU ne može biti fokusirana na to da se pretvara u novu Kinu u ime konkurentnosti istoj. A dosljevanje mulimana će taj proces dezintegracije dodatno ubrzati, jer još više polarizira sve redom.

A u konačnici, to klanjanje funkcionalnosti je usmjereno prije svega kontra vlastitih građana i naroda, a u ime sistema. Prema globalnoj konkurenciji, EU uopće ne predstalvja kvalitativni iskorak, naprotiv, njena biroratiziranost je čini tromom i sporom. Europa je vladala svijeom kad je bila podijeljena i kad su se narodi međusobno natjecali. Sad kad se uniformiramo smo sve tromiji.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2021, 20:10 

I tako, gosn Francetic misli da Evropa treba da bude liberalna, da se odrekne hriscanstva i nacionalizma, jer je to retrogradno. A i on sam, kako kaze, nije nesto zagrejan za islam, to mu je tek kao neka tradicija.
A ja mu dvaput postavih pitanje koje moze muslimansku moralnu poziciju da srusi, a on mi ne odgovori. Nego nestade k'o jaje sa groba, kako je moja Teranova umela da se izrazi. Pa ne moram da budem kao moji BBC i novovrijeme, pa da prepoznam takiju. :D

Da ne budem do kraja lican, muslimanska politika je izgleda upravo to - Evropo budi "napredna" tj. liberalna, bez nacionalnog i hriscanskog identiteta, naprosto budi nista. A mi muslimani cemo da budemo muslimani, i u EU i u svojim zemljama.

To je cist dzihad, mirnim putem, ovo sto oni zagovaraju. Njima ne bi bilo lose ni u EU sa jakim hriscanskim identitetom. Tj. bolje bi im bilo nego u muslimanskim zemljama, a mnogo bolje nego hriscanima u musliamnskim zemljama.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2021, 20:44 

Reconquista je napisao/la:
Današnji klasični liberali to sve nazivaju ljevicom i krive ljevičare za to. Ljevica je preuzela ono od centra na desno od klasičnih liberala.

Iako i sam liberalizam je slab (zato i je degenerirao). Ako nema potporu u nacionalnom. Nacionalizam plus klasični liberalizam može proć.

Ali kad se okrenu protiv temelja onda se sve krene urušavati.

Klasicni liberalizam je mit koji vole profesori ekonomije. Odlican primjer je SAD koji je u fazi koju obozavaju profesori ekonomije ta drzava imala:

1. ogromne restrikcije na trgovinu (tarife i uvozne kvote) bas s razlogom da se razvije domicilna industrija

mit slobodnog trzista

2. indenturirane radnike u kmetovskom odnosu

mit o dostojanstvu

3. brutalne zlocine nad radnicima koji bi prosvjedovali kad bi poslodavac prekrsio svoju stranu ugovora.

mit o jednakosti

4. monopole i kvazimonopole koji su kontrolirali politiku

mit o demokraciji i opportunity

5. ignoriranje prava na patente da bi se americka industrija nebi zadrzavala

mit o legalizmu

6. otmica zemlje i drugih resursa silom (od Indijanaca, Meksika itd.)

mit o pacifizmu

Nikad ne slusaj sta ti profesori ekonomije govore i uvik ih mos razbit i ponizit na svakoj diskuciji. Nikad nisu u pravu. Jedino sta su u pravu je da danas, cinjenicno stanje je da bogati vole stavljat kapital tamo di je manje regulacija. Sve ostalo je laz i mitomanija gora od ijedne Balkanske. Te mitologije bar imaju neke osnove.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2021, 17:18 

Evo komentari sa vecernjakovog artikla o upadu desnicara u zgradu senata tj capitol u Washingtonu i kasnije navodne nesuglasice medu Trumpovim sljedbenicima koje leftardski novinar naziva ruljom.

slika
slika

Dakle vidi se znacajan odmak prema desno i da nasi ljudi sve vise uvidaju globalisticku i anti Europsku agendu i manipulaciju medija.

Ne mogu zamisliti da ce neki agresivni potez od Muslimana prema Hrvatima naici na ista osim zestokih osuda i podrske za Hrvatsku stvar.

Vidim i osobno da je sve veci broj prosjecnih ljudi daleko cinicnije prema medijima i globo homo ideologiji.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2021, 18:23 

Lijepo je vidjeti da naš narod ne puši sotonističke laži.
Ne znam nikoga da je anti Trump degenerik. Mediji ovakvim pristranim izvještavanjem rade samo kontraefekt svome sotonizmu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Ceha, Google [Bot], Groot, Patriota, Tomba17 i 39 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: