HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 sij 2026, 14:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 494 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gašenje USAID projekta u BiH: u Sarajevu 25 000 nevladinih organizacija: tko će popuniti vakuum?
PostPostano: 05 vel 2025, 10:11 

Rojf Bajrović već danima malodušno neaktivan na Twitteru.

Gasi se i njegova i ženina profesija, te profesija kompletnog kruga ljudi kojeg poznaju.

Bez komentara na ove tektonske promjene, liže rane u niskoenergetskom stanju i malodušno predlaže da se mijenjaju hrvatske ulice u Sarajevu. :zubati

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Naslov: Re: Gašenje USAID projekta u BiH: u Sarajevu 25 000 nevladinih organizacija: tko će popuniti vakuum?
PostPostano: 05 vel 2025, 10:17 

Na sve ovo rušenje “nation-building” koncepta, doći će im rušenje presude Kovačević slijedeći mjesec. :zubati

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 10:20 

Što ti bi Trumpe?

Nemoj da te Bosna otfikari!

Citat:
Da li su se Musk i Trump "zaigrali" s USAID-om? Amerika riskira gubitak partnera širom svijeta

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump i njegov blizak saradnik Elon Musk su izabrali svoju prvu metu - Agenciju za međunarodni razvoj pri američkoj vladi (USAID). Iako je ovo pitanje jako popularno među njihovim pristalicama, moglo bi predstavljati i značajan udar na američke interese širom svijeta.

Pod krinkom "povećanja efikasnosti" provode politički progon

Jasno je zašto su Trump i Musk krenuli u ovaj sveopšti rat protiv USAID-a, ali i protiv sektora nevladinih organizacija.

Za pitanja međunarodne pomoći su većinom bili zainteresovani članovi Demokratske stranke, koji su zastupali poziciju agresivnije i obimnije vanjske politike, posebno kroz agencije poput USAID-a.

Kako je prethodna administracija bila pod demokratskim predsjednikom, Joeom Bidenom, to se odrazilo i na djelovanje ove agencije širom svijeta, koja je reflektirala ideale koje zastupaju demokrate.

Tako je USAID finansirao kampanje za suzbijanje govora mržnje, programe za raznolikost, inkluzivnost i jednakopravnost (DEI), kao i promovisao LBGT osobe i zaštitu njihovih prava.

Vakuum kojeg ostavljaju rado će popuniti Kina i Rusija

Povlačenjem milijardi dolara strane pomoći (42.8 milijardi dolara za 2025. godinu) širom svijeta će biti ostavljen vakuum, a sile s kojima SAD "vodi rat" bit će spremne da odmah popune ove rupe.

Prije svega je tu riječ o Kini, koja je, iako umanjeno u odnosu na prethodnih nekoliko godina, itekako spremna da uloži novac. To već radi kroz svoju "Belt and Road" inicijativu, u kojoj su u države širom svijeta već uložili 679 milijardi dolara od 2013. do 2021. godine.

Kada nastane rupa zbog povlačenja novca iz USAID-a, Kina će vrlo rado ući u taj prostor, što će značajno umanjiti interes stranih vlada za saradnju s američkom administracijom.

Iako u značajno goroj finansijskoj situaciji, vjerovatno će i Rusija tražiti svoje "mjesto pod suncem" u ovom kontekstu. Iako neće biti na nivou Kine, koja upravlja s dosta većim kapitalom, ruski predsjednik Vladimir Putin će rado aktivirati svoju "medijsku mrežu" koja bi popunila rupe ostavljene iza ove američke administracije.

Drugim riječima, vlade koje su do sada bile izrazito zainteresovane za saradnju sa SAD-om mogle bi "promijeniti ploču" nakon što naprasno ostanu bez značajnog sredstva finansiranja.
...

Ako Rubio uz podršku Trumpa i Muska krene u masovno gašenje USAID-ovih programa širom svijeta, ne samo da će SAD izgubiti partnere koji su im u pojedinim dijelovima svijeta izrazito važni i mogu postati još važniji, već će ih i zamijeniti države koje žele SAD skinuti s "trona" najveće svjetske supersile.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/da-l ... /250204129

Amerika gotova bez husaida,

Mujo objasnijo.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 10:38 

Robbie MO je napisao/la:
Rojf Bajrović već danima malodušno neaktivan na Twitteru.

Gasi se i njegova i ženina profesija, te profesija kompletnog kruga ljudi kojeg poznaju.

Bez komentara na ove tektonske promjene, liže rane u niskoenergetskom stanju i malodušno predlaže da se mijenjaju hrvatske ulice u Sarajevu. :zubati

Od nekad "visoke" politike do mahala sokaka. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:07 

Ali pazi prijetnji Usaida Omeragića... "Kina će popunit vakuum", kao skontao da su se Amerikanci sad sjatili na Kineze, pa kako da se ugradi u novu priču, razmišlja Usaid. Boji se da će mu Kinezi umjesto Amerikanaca plaćat djeci šoping po skupim buticima, a on ne bi rada da mu Kinezi daju pare. Jer, ako mu Kinezi dadnu pare, morat će gurat kineske interese u društvenu sferu. Stoga, on, iako će bit primorani uzet kineske pare, apelira Amerikancima da to ne čine, jer mu je draže gurat američke interese u društvenu sferu.

S druge, pak, strane, Kinezi su, nakon velikih napora da daju Usaidu Omeragiću novce da mu djete troši u skupim buticima, odustali, jer se nisu mogli nositi s izdašnošću Amerikanaca. Sad, kad se Amerikanci povlače, Kinezi vide svoju priliku da konačno plaćaju skupe balensiage djetetu Usaida Omeragića.

slika

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:14 

Koji god novac daju, na slici se vidi, radi se o $

Amerika ovako ili onako.

Jer SADAKA je jedina bitna….

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:19 

Nisam shvatio, o čemu razmišlja sponzorirani musliman na ilustraciji?

1455 of 2558 - 56.88%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:19 

potocnj je napisao/la:
Salivator je napisao/la:
Normalno da je lakše bacati cinične komentare, ne slave mene kao mesiju, već lika koji je platio da ga slave kao mesiju. Ima on pičku materinu od ideje, zato plaća univerzitete da "sudjeluju u natječaju".

Lik, koji je navodno među najbogatijim ljudima svijeta, je dva puta skoro bankrotirao. Pogodi čiji su ga novci spasili?

Unuk vođe kanadskih tehnokrata, elita modernih oligarha, kojima je najveća prepreka u ostvarenju ciljeva DEMOKRACIJA. Njihove riječi.

Own nothing, be happy i ostale mantre post-komunista ne rezoniraju dobro sa slobodnom individuom poput mene. Ako plate PR kampanju koja će reklamirati neuspjehe kao spas svijeta, mogu samo privući neugodnu pozornost.

Tako reci! Otvoreno, jalan si!

E pa i ja sam.

Ne bih htio biti Muskov zaposlenik, znam ja da on i takvi kao on koriste ljude kao sredstvo do cilja, a ovo ostalo što nabrajaš, vjeruj mi, nije on najgori u tome.

Ako je išta napravio dobro, podržao je Trumpa, i stao u kraj woke ideologiji. Protiv je islamista.

Za mene je Musk, i isto tako Trump, sredstvo do nekog našeg cilja, a to je da se stane u kraj ludostima.

Nisam ti ja rekao da nikoga od njih gledaš kao moralne vertikale, i šta ja znam, nego da je bolje s njima u odnosu na ono što se pakovalo kao alternativa.

A to da će mali čovjek izabrati vođu velike nacije posve slobodno i po svom nahođenju se nije desilo, niti će se kad desiti.

Ako im je smetnja DEMOKRACIJA onda smetnje ni nemaju, jer demokracije nikada nije bilo.

Počev od najmanje općine, kad ga izaberu načelnik odmah radi iza leđa onih koji su ga birali jer ima neke ciljeve, neke ljude čije apetite treba zadovoljiti:
"Al to je za dobro svih nas, ne bi ovi nepismeni razumjeli, bolje da ni neznaju!"

Tako isto pa prenesi na sljedeći nivo i dodaj slojeve muljaže, pa redom do vrha.

Nitko nije postao milijarder da je sve radio pošteno. Ali nitko.

Morao je neka pravila prekršiti, nešto smuljati s vladajućima, i to je tako.

I neće se promijeniti za naših života sigurno, a možda i nikada.

Ne mogu biti jalan na varalice. To bi podrazumijevalo da me zanimaju iste stvari ili da težim tome.

Meni su ljudi poput Muska arch enemy. Seek and destroy.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:25 

Oprostite na offtopicu, posebno shrvanim Bošnjacima :D

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:30 

Naša Kvačica je napisao/la:

Maskirani hamasist spreman na jihad. Lezi, i odmara.

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 11:47 

Salivator je napisao/la:

Ne mogu biti jalan na varalice. To bi podrazumijevalo da me zanimaju iste stvari ili da težim tome.

Oprosti, zavaralo me sve što si govorio i način na koji si govorio pa sam pomislio da zavidiš :D

Nisi baš uspješan u svojoj misiji, možda da revidiraš strategiju?

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:17 

Već su počeli prijetiti kako će njihovo financiranje preuzeti Rusija i Kina.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:23 

Ako Kina i Rusija pametno odigraju i iskreno se pokaju za ružnu prošlost , onda bi se Usaid možda mogao i predomisliti i dozvoliti im da ga financiraju i glade po glavuši. Do njiha je! Neće ni Usaid čekati vječno. Mnoge države jedva čekaju da popune vakuum pa da im napravi jedan “projekat”! A Trampa može biti sram. Ne dati sadaku i bon nije kršćanski!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:37 

Naša Kvačica je napisao/la:

AI se zeznuo...

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:39 

I Palestincima je okretanje Rusiji i Kini bio poprilično zadnji potez :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:40 

MiB je napisao/la:
Već su počeli prijetiti kako će njihovo financiranje preuzeti Rusija i Kina.

Prosipaju šuplje. Da se Kinezima i Rusima financiralo, financirali bi i prije.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:42 

Kina ne financira ta sranja, mogu im jedino financirati komunistički preodgoj kao Ujgurima.
Rusiji financiraju pa nek izvole to vratiti kao Čečeni ratujući u Ukrajini za Kremlj.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 12:47 

Pritisko Donald turske livade, Turcima u Saraj zadaje jade...

Citat:
Darja Softić Kadenić: Obustava djelovanja USAID-a ima dalekosežne negativne posljedice i za BiH

Ministrica pravde Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić (Naša stranka) kaže da odluka američke administracije o obustavi djelovanja USAID-a ima dalekosežne negativne posljedice, kako globalno, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Ističe da će ovo najviše osjetiti najosjetljiviji sektori.

"Kao zemlja koja se godinama oslanjala na međunarodnu pomoć, posebno u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura, te izgradnja pravne države, BiH je sada suočena s neizvjesnom budućnošću, jer će smanjenje ili prekid ovih programa zasigurno pogoditi upravo najosjetljivije sektore", navela je.

Dalje navodi da ova odluka ima ozbiljne humanitarne i društvene posljedice.

"Bez pomoći koja je financirala mnoge ključne projekte, Bosna i Hercegovina bi mogla biti prisiljena suočiti se s još većim izazovima u smanjenju siromaštva, poboljšanju kvalitete života građana i izgradnji stabilnih institucija. Ove promjene ne mogu biti shvaćene kao samo pitanje vanjske politike - one se direktno tiču svakog građanina ove zemlje."

Ističe da je važno sagledati šire geopolitičke implikacije.

"Zatvaranje vrata američkoj pomoći otvora prostor za povećanje utjecaja drugih globalnih aktera, kao što su Kina i Rusija, koji već uveliko jačaju svoj položaj u regiji. Takve promjene mogu ugroziti političku i ekonomsku autonomiju BiH, stvarajući dodatnu nestabilnost. Ne vidim niti jeda pozitivan aspekt ove odluke, i ko god ju pozdravlja, sigurno ne misli na dobrobit Bosne i Hercegovine."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/darja-s ... /250205073

Ovo zadnje je u pravu.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 13:34 

daramo je napisao/la:
Kina ne financira ta sranja, mogu im jedino financirati komunistički preodgoj kao Ujgurima.
Rusiji financiraju pa nek izvole to vratiti kao Čečeni ratujući u Ukrajini za Kremlj.

Kako su brzo zaboravili na braću ujgure... :sega

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:28 

Haha, koji sveopći raspad sustava =))

Živio Trump, nisam ni sanjao da će biti OVOLIKO dobro =))

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:33 

horus je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Kako su brzo zaboravili na braću ujgure... :sega

Brže nego što im je trebalo da promjenu ime. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:35 

potocnj je napisao/la:
Salivator je napisao/la:

Oprosti, zavaralo me sve što si govorio i način na koji si govorio pa sam pomislio da zavidiš :D

Nisi baš uspješan u svojoj misiji, možda da revidiraš strategiju?

Strategija je neposustajanje , misija je istina :)

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:35 

Ceha je napisao/la:
Haha, koji sveopći raspad sustava =))

Živio Trump, nisam ni sanjao da će biti OVOLIKO dobro =))

Mislim da je čak veća jeza i strah nego stvarne posljedice... doduše razumljivo, jer je financijska opstojnost pojedinaca u pitanju.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:42 

Banya je napisao/la:
Pritisko Donald turske livade, Turcima u Saraj zadaje jade...

Citat:
Darja Softić Kadenić: Obustava djelovanja USAID-a ima dalekosežne negativne posljedice i za BiH

Ministrica pravde Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić (Naša stranka) kaže da odluka američke administracije o obustavi djelovanja USAID-a ima dalekosežne negativne posljedice, kako globalno, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Ističe da će ovo najviše osjetiti najosjetljiviji sektori.

"Kao zemlja koja se godinama oslanjala na međunarodnu pomoć, posebno u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura, te izgradnja pravne države, BiH je sada suočena s neizvjesnom budućnošću, jer će smanjenje ili prekid ovih programa zasigurno pogoditi upravo najosjetljivije sektore", navela je.

Dalje navodi da ova odluka ima ozbiljne humanitarne i društvene posljedice.

"Bez pomoći koja je financirala mnoge ključne projekte, Bosna i Hercegovina bi mogla biti prisiljena suočiti se s još većim izazovima u smanjenju siromaštva, poboljšanju kvalitete života građana i izgradnji stabilnih institucija. Ove promjene ne mogu biti shvaćene kao samo pitanje vanjske politike - one se direktno tiču svakog građanina ove zemlje."

Ističe da je važno sagledati šire geopolitičke implikacije.

"Zatvaranje vrata američkoj pomoći otvora prostor za povećanje utjecaja drugih globalnih aktera, kao što su Kina i Rusija, koji već uveliko jačaju svoj položaj u regiji. Takve promjene mogu ugroziti političku i ekonomsku autonomiju BiH, stvarajući dodatnu nestabilnost. Ne vidim niti jeda pozitivan aspekt ove odluke, i ko god ju pozdravlja, sigurno ne misli na dobrobit Bosne i Hercegovine."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/darja-s ... /250205073

Ovo zadnje je u pravu.

Pito sam AI da napravi priču i dozirao ga samo povećanim frazama... pa evo...

Citat:
Sudbina Bosne i Hercegovine u neizvjesnim vremenima

Bosna i Hercegovina godinama se oslanjala na međunarodnu pomoć, koja je financirala mnoge ključne projekte u najosjetljivijim sektorima – od obrazovanja i zdravstva do pravosuđa i infrastrukture. Unatoč tome, izgradnja pravne države i stabilnih institucija i dalje je proces pun prepreka, često usporavan političkim nestabilnostima i nedostatkom vizije među domaćim liderima.

No, nedavna odluka međunarodne zajednice o povlačenju dijela financijske i tehničke podrške donosi dalekosežne negativne posljedice za Bosnu i Hercegovinu. Oslabljeni ključni sektori, koji su već godinama funkcionirali na granici održivosti, sada će se suočiti s još većim izazovima. U zemlji koja se već bori s neizvjesnom budućnošću, ovakav razvoj događaja dodatno otežava ionako složenu situaciju.

Geopolitičke implikacije ove odluke otvaraju prostor za povećanje utjecaja drugih globalnih aktera, kao što su Kina i Rusija. Njihovo jačanje u regiji moglo bi dugoročno ugroziti političku i ekonomsku autonomiju BiH, dovodeći zemlju u još nepovoljniji položaj na međunarodnoj sceni.

Ne može se pronaći niti jedan pozitivan aspekt ove odluke. Ko god ju pozdravlja, sigurno ne misli na dobrobit Bosne i Hercegovine i njenih građana. Naprotiv, ovim potezom destabilizira se ionako krhki sustav, čime se dodatno otežava život svakog građanina ove zemlje. Bez sustavne podrške i ozbiljnih reformi, BiH se može suočiti s dugoročnim posljedicama koje će biti teško preokrenuti.

Budućnost Bosne i Hercegovine sada ovisi o sposobnosti domaćih lidera da preuzmu odgovornost i provedu reforme usmjerene na istinsku izgradnju pravne države i stabilnih institucija. Hoće li to učiniti ili će zemlja ostati taoc vanjskih utjecaja – pitanje je na koje će odgovor donijeti nadolazeće godine.

Predlažem Turcima da u mašinu AI samo ubace uvećane fraze, da imaju originalne članke... sve se svede na isto. Nema na čemu, ako čitate.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 14:45 

Upitan da sve svede na tri riječi, chat GPT veli: Neizvjesnost, nestabilnost, ovisnost.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 494 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: burpee, daramo, Marko80, mrnjav, Noname01, sejdo.komsoglu, Teuton i 47 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: