|
|
Stranica: 59/351.
|
[ 8759 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pro bono
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 15:19 |
|
|
"Ugledni Mostarac Sergej Sergio Šotrić kandidat je “Koalicije za Mostar 2020” na predstojećim izborima u ovom gradu." Ne znam koliko je ugledan ali sam vidio da trči pred rudu svojim priopćenjima koja koriste bošnjački mediji i politika protiv Hrvata. Čovjek možda jeste idealist, intelektualac i nestranački kandidat ali je budala ako misli da obećanja Komšića i Zvizdića nešto znače. Tim prije što je ovaj prvi najobičniji k.rton za višekratnu uporabu ako nisi puno gadljiv. U pitanju je lažno uvažavanje dok se ne ostvari čista bošnjačko-muslimanska politička dominacija. Od tog trenutka nastupaju vrijednosti o kojima je sanjao pokojni Alija i kojih se uz velike žrtve nismo mogli osloboditi 400 godina. Citat: Od strane DF-a su mi izrečene garancije, da će se moja uloga, kao nezavisnog intelektualca i nestranačkog kandidata, u sklopu zajedničkog koalicionog djelovanja i rada poštovati i uvažavati. Slične garancije su izrečene i od strane Dr. Denisa Zvizdića (SDA), sa kojim sam 2017/18. imao zadovoljstvo vrlo uspješno sarađivati u sklopu projekta obnove Partizanskog spomen groblja (nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine). https://vijesti.ba/clanak/516190/mostar ... 0b8ed7978d
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 15:24 |
|
|
Ako je imao "zadovoljstvo uspješno surađivati sa SDA", onda nikako ne može biti ugledan, ni idealist, ni intelektualac, čak dapače ni normalan.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1178 of 2558 - 46.05%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Lijphart
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 15:42 |
|
|
Bošnjačke stranke će pokušati osvojiti tri mandata u izbornim jedinicama u zapadnom dijelu Mostara (dva mandata u 5. i jedan u 6. jedinici). Ali važnije od toga, pokušat će glasovima Bošnjaka izabrati jednog ili dva Hrvata s lista SDP BiH-NS u tim izbornim jedinicama.
Bošnjačkim strankama je važno uzeti jednog ili dva hrvatska predstavnika od njih 15 jer time dolaze do većine od 18 zastupnika (uz sigurnih 15 bošnjačkih i jednog ili dva srpska). Za njih će dobro izgledati i ako jedan ili dvoje izabranih Hrvata kasnije budu podržali zajedničkog gradonačelničkog kandidata dvaju bošnjačkih izbornih blokova.
Vidim da je HDZ BiH stavio predstavnika Srba i Ostalih (Albanac) na gradsku listu jer očekuju da bi im zbog postotka osvojenih glasova mogao pripasti i koji mandat za Srbe i za Ostale. To je strateški ispravna odluka, ali možda su trebali staviti i nekog Bošnjaka na gradsku listu jer ako se ispuni kvota predstavnika za Hrvate onda osvojeni mandat prelazi na predstavnika druge nacije s te liste.
Čini mi si da je od hrvatskih stranaka jedino HDZ 1990 postavio Bošnjaka na gradsku listu.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60993 Lokacija: DAZP HQ
|
Lijphart je napisao/la: Bošnjačke stranke će pokušati osvojiti tri mandata u izbornim jedinicama u zapadnom dijelu Mostara (dva mandata u 5. i jedan u 6. jedinici). Ali važnije od toga, pokušat će glasovima Bošnjaka izabrati jednog ili dva Hrvata s lista SDP BiH-NS u tim izbornim jedinicama.
Bošnjačkim strankama je važno uzeti jednog ili dva hrvatska predstavnika od njih 15 jer time dolaze do većine od 18 zastupnika (uz sigurnih 15 bošnjačkih i jednog ili dva srpska). Za njih će dobro izgledati i ako jedan ili dvoje izabranih Hrvata kasnije budu podržali zajedničkog gradonačelničkog kandidata dvaju bošnjačkih izbornih blokova.
Vidim da je HDZ BiH stavio predstavnika Srba i Ostalih (Albanac) na gradsku listu jer očekuju da bi im zbog postotka osvojenih glasova mogao pripasti i koji mandat za Srbe i za Ostale. To je strateški ispravna odluka, ali možda su trebali staviti i nekog Bošnjaka na gradsku listu jer ako se ispuni kvota predstavnika za Hrvate onda osvojeni mandat prelazi na predstavnika druge nacije s te liste.
Čini mi si da je od hrvatskih stranaka jedino HDZ 1990 postavio Bošnjaka na gradsku listu. šta će ti Bošnjak kad će Bošnjaci ispuniti te pozicije. naši moraju razmišljati da moraju imati opcije za popuniti 15 Hrvata, minimalno 4 Srbina i 1 ostalog. moraš imati spreman scenarij osvajanja 20 mandata.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Marko80
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:05 |
|
|
Ne shvacam bas problematiku oko Mostara, ali sudeci po postovima izgleda mi da Hrvati gube izbore u Mostaru.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:09 |
|
|
izbori u Mostaru podsjećaju na američke izbore. jedino je bitno voditi kampanju u gradskim područjima Zapad i Jugozapad, sve ostalo je od drugorazrednog značaja.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Marko80
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:11 |
|
|
dudu je napisao/la: izbori u Mostaru podsjećaju na američke izbore. jedino je bitno voditi kampanju u gradskim područjima Zapad i Jugozapad, sve ostalo je od drugorazrednog značaja. Ako Muslimani "pobijede", dali je to velik udarac Hrvatima i hrvatskim interesima? Mijenja li to nesto bitno i presudno na nasu stetu?
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:13 |
|
|
Pred par mjeseci sam pitao kolika je šansa da uzmu Muslimani gradonacelnika u Mostaru svi mi odgovarali da nikakva. Sad se već priča o 50% 50% itd. Koliko otprilike živi Muslimana u hrvatskom dijelu grada? Mislio sam da je to u promilima. Jednom sam samo bio u Mostaru i ne znam. Dal se oni i naseljavaju u hrvatski dio?
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:15 |
|
|
Marko80 je napisao/la: dudu je napisao/la: izbori u Mostaru podsjećaju na američke izbore. jedino je bitno voditi kampanju u gradskim područjima Zapad i Jugozapad, sve ostalo je od drugorazrednog značaja. Ako Muslimani "pobijede", dali je to velik udarac Hrvatima i hrvatskim interesima? ovisi kakav će biti rasplet cijele BIH u idućim godinama. nije toliko presudno u nekim drugim okolnostima, ali izgubili bi jednu polugu oko izbornog zakona jer bismo bili zainteresirani za primjenu Mostarskog statuta koja smanjuje ovlasti gradonačelnika. osvajanje mjesta gradonačelnika nam omogućuje da Muslimanima damo ponudu koja se ne odbija: nema Mostarskog statuta i zaštite muslimana bez novog izbornog zakona. plus je ružno da Mostar ima muslimanskog gradonačelnika, smijat će im se stanovnici drugih hrvatskih gradova, neće naglas govoriti otkud dolaze i tako, bit će sramota.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:16 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Pred par mjeseci sam pitao kolika je šansa da uzmu Muslimani gradonacelnika u Mostaru svi mi odgovarali da nikakva. Sad se već priča o 50% 50% itd. Koliko otprilike živi Muslimana u hrvatskom dijelu grada? Mislio sam da je to u promilima. Jednom sam samo bio u Mostaru i ne znam. Dal se oni i naseljavaju u hrvatski dio? forum služi da se čita, sve ovo je više puta odgovoreno. čudno je da se sjećaš odgovora otprije par mjeseci, a ne sjećaš se sveg drugog na tu temu što se pisalo.
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:19 |
|
|
dudu je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Pred par mjeseci sam pitao kolika je šansa da uzmu Muslimani gradonacelnika u Mostaru svi mi odgovarali da nikakva. Sad se već priča o 50% 50% itd. Koliko otprilike živi Muslimana u hrvatskom dijelu grada? Mislio sam da je to u promilima. Jednom sam samo bio u Mostaru i ne znam. Dal se oni i naseljavaju u hrvatski dio? forum služi da se čita, sve ovo je više puta odgovoreno. čudno je da se sjećaš odgovora otprije par mjeseci, a ne sjećaš se sveg drugog na tu temu što se pisalo. Sjecam se da kao zivi par penzionera samo koji umiru i nestaju zato mi i cudno da uzimaju nekoliko mandata iz našeg dijela grada. Mislim da je netko pretjerivao i volio bi cut tocniji odgovor.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:30 |
|
|
ne živi par penzionera nego pun k, tradicionalno osvajaju 15-20% glasova u Jugozapadu.
|
|
Vrh |
|
 |
neretvanin
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 16:46 |
|
|
dudu je napisao/la: ne živi par penzionera nego pun k, tradicionalno osvajaju 15-20% glasova u Jugozapadu. Muslimana je u zapadnom dijelu grada svake godine 100-150 manje. Od 2008. bar 1500 manje moguće i 2000, a sad će se to još ubrzati.
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 17:03 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3918 Lokacija: Stolni grad
|
Rika sv Vida je napisao/la: Pred par mjeseci sam pitao kolika je šansa da uzmu Muslimani gradonacelnika u Mostaru svi mi odgovarali da nikakva. Sad se već priča o 50% 50% itd. Koliko otprilike živi Muslimana u hrvatskom dijelu grada? Mislio sam da je to u promilima. Jednom sam samo bio u Mostaru i ne znam. Dal se oni i naseljavaju u hrvatski dio? Prije par mjeseci nismo znali da će se oni udružiti u sve muslimansku koaliciji i da će im HSP pomoći u tome, i mislim da smo to 101 put ponovili zato nemojte više pitati takve stvari. Plus dijaspora, sad sam malo računao i evo npr. u GP zapad naših je 24%, muslimana 36% i Srba nevjerojatni 40%. A uzmi da je daleko najviše prijavljenih u Starom gradu i kad sve to obuhvatiš mislim da možeš shvatiti zašto su nam šanse strmoglavo pale.
|
|
Vrh |
|
 |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 17:27 |
|
|
Gazda je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Pred par mjeseci sam pitao kolika je šansa da uzmu Muslimani gradonacelnika u Mostaru svi mi odgovarali da nikakva. Sad se već priča o 50% 50% itd. Koliko otprilike živi Muslimana u hrvatskom dijelu grada? Mislio sam da je to u promilima. Jednom sam samo bio u Mostaru i ne znam. Dal se oni i naseljavaju u hrvatski dio? Prije par mjeseci nismo znali da će se oni udružiti u sve muslimansku koaliciji i da će im HSP pomoći u tome, i mislim da smo to 101 put ponovili zato nemojte više pitati takve stvari. Plus dijaspora, sad sam malo računao i evo npr. u GP zapad naših je 24%, muslimana 36% i Srba nevjerojatni 40%. A uzmi da je daleko najviše prijavljenih u Starom gradu i kad sve to obuhvatiš mislim da možeš shvatiti zašto su nam šanse strmoglavo pale. Od kolikog broja glasača poštom je 36% Muslimana i 40% Srba u GP Zapad. Ako je 36 ili 40% od ukupno 300-400 glasača poštom to i nije puno, s obzirom kako GP Zapad ima cca 17k birača.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 17:43 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: Gazda je napisao/la: Prije par mjeseci nismo znali da će se oni udružiti u sve muslimansku koaliciji i da će im HSP pomoći u tome, i mislim da smo to 101 put ponovili zato nemojte više pitati takve stvari. Plus dijaspora, sad sam malo računao i evo npr. u GP zapad naših je 24%, muslimana 36% i Srba nevjerojatni 40%. A uzmi da je daleko najviše prijavljenih u Starom gradu i kad sve to obuhvatiš mislim da možeš shvatiti zašto su nam šanse strmoglavo pale. Od kolikog broja glasača poštom je 36% Muslimana i 40% Srba u GP Zapad. Ako je 36 ili 40% od ukupno 300-400 glasača poštom to i nije puno, s obzirom kako GP Zapad ima cca 17k birača. Točnije 574, ali to nije ni bitno, ja sam htio na tom primjeru što plastičnije prikazati njihovu "dijasporalnu mobilizaciju"
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 17:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24381 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Meni je se onako ucinilo na prvi mah da je masa Srba i Muslimana na listi za dijasporsko glasovanje. Nisam brojao, ali onako sam pogledom skenirao po slucajnim uzorcima i ucinilo mi se katastrofa po nas.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 18:15 |
|
|
Moglo se bez beda i može se sa Srbima odigrati. Oni komotono mogu za naše glasati na listima za gradska područja jer tu nigdje ne mogu uzeti mandat, a onda za svoju listu na gradskoj.
|
|
Vrh |
|
 |
Reis Sejdo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 18:20 |
|
|
dudu je napisao/la: Moglo se bez beda i može se sa Srbima odigrati. Oni komotono mogu za naše glasati na listima za gradska područja jer tu nigdje ne mogu uzeti mandat, a onda za svoju listu na gradskoj. Mi njima 300 glasova na razini grada gdje njima treba za prolazak, oni nama 300 glasova na Jugozapadu gdje je to njima bačen glas a nama treba.
_________________ Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 18:33 |
|
|
Reis Sejdo je napisao/la: dudu je napisao/la: Moglo se bez beda i može se sa Srbima odigrati. Oni komotono mogu za naše glasati na listima za gradska područja jer tu nigdje ne mogu uzeti mandat, a onda za svoju listu na gradskoj. Mi njima 300 glasova na razini grada gdje njima treba za prolazak, oni nama 300 glasova na Jugozapadu gdje je to njima bačen glas a nama treba. Da, još ako maznu na gradskoj razini jedan muslimanima gdje ćeš sladje.
|
|
Vrh |
|
 |
Lijphart
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 19:40 |
|
|
dudu je napisao/la: Lijphart je napisao/la: Bošnjačke stranke će pokušati osvojiti tri mandata u izbornim jedinicama u zapadnom dijelu Mostara (dva mandata u 5. i jedan u 6. jedinici). Ali važnije od toga, pokušat će glasovima Bošnjaka izabrati jednog ili dva Hrvata s lista SDP BiH-NS u tim izbornim jedinicama.
Čini mi si da je od hrvatskih stranaka jedino HDZ 1990 postavio Bošnjaka na gradsku listu. šta će ti Bošnjak kad će Bošnjaci ispuniti te pozicije. naši moraju razmišljati da moraju imati opcije za popuniti 15 Hrvata, minimalno 4 Srbina i 1 ostalog. moraš imati spreman scenarij osvajanja 20 mandata. Ne može se unaprijed znati s koje će se liste popuniti nacionalne kvote. Kvote će se ispunjavati preko lista iz gradske izborne jedinice i tu se može dogoditi da primjerice Hrvat s liste HDZ BiH ispadne jer je već zadovoljena kvota Hrvata, a umjesto njega uđe Srbin ili Albanac s iste liste. Hrvatske stranke su trebale imati više Srba na gradskoj listi, a i ponekog Bošnjaka.
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 27 stu 2020, 20:58 |
|
|
Lijphart je napisao/la: Ne može se unaprijed znati s koje će se liste popuniti nacionalne kvote. Kvote će se ispunjavati preko lista iz gradske izborne jedinice i tu se može dogoditi da primjerice Hrvat s liste HDZ BiH ispadne jer je već zadovoljena kvota Hrvata, a umjesto njega uđe Srbin ili Albanac s iste liste. Hrvatske stranke su trebale imati više Srba na gradskoj listi, a i ponekog Bošnjaka. Upravo sam ja to htio napisati, područne liste nisu bitne za kvote, na gradskoj listi mora biti 4 Hrvata, Srbina, Bošnjaka i 1 iz reda ostalih i tu je HDZ sastavio odličnu listi ima 3 Srpkinje(Radmila, Slađana, Miljana) i 1 Albanca(Goloshaj). Iz Statuta : Preostalih trinaest (13) gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice (Gradske liste). Po 4 (četiri) kandidata iz reda konstitutivnih naroda i jedan kandidat iz reda ostalih bira se sa Gradske liste.
|
|
Vrh |
|
 |
Pro bono
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 29 stu 2020, 10:24 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Nbgd88
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 29 stu 2020, 12:31 |
|
|
17. jun/lipanj Citat: Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio je nakon sastanka u Mostaru da su potpisana dva sporazuma.
„Prvi je sporazum za Grad Mostar koji predviđa da se izbori u Mostaru održe 15.novembra, a drugi se tiče izmjena Izbornog zakona BIH“, kazao je Čović.
Čović je pojasnio da je dogovoreno da u naredna tri mjeseca stranke trebaju razgovarati kako bi se u narednih šest mjeseci došlo do rješenja oko Izbornog zakona BiH. Juče sa Grlić Radmanom Citat: "Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda", najavio je Čović. Jel zna neko šta su tačno potpisali i da li postoji predviđeni rok.. 
_________________ Pogled Joca Vujičića
|
|
Vrh |
|
 |
Lijphart
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 29 stu 2020, 12:43 |
|
|
Kao što sam i najavio, manji blok bošnjačkih stranaka (SDP BiH - NS) će isturiti nekog hrvatskog kandidata (točnije kandidatkinju) kojeg će pokušati izabrati glasovima Bošnjaka. Jedan ili dvoje hrvatskih kandidata izabranih na listama bošnjačkih blokova donosi im apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, a daje i toliko željeni privid multikulturalnosti. https://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-st ... /201128049
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|