HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 svi 2025, 01:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvate u BiH danas se može prepoznati po govoru
PostPostano: 23 pro 2021, 09:30 

Skeletor je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Ne.

Kiša lije danima. Ne 'liva' već lije.

Ne razumem oko čega se ne slažemo. :zubati

Kod nas postoji samo liti bez odgovarajućeg para. Slažemo se.
Kaže se lije, ne kaže se liva. Slažemo se.

Ono što ja kažem je da je verovatno postojao nesvršeni par tog glagola jer postoji u ijekavskom i možda u ikavskom narečju i vidi se iz srodnih glagola. Sa tim možeš da se ne složiš ako hoćeš, baš me briga. :zivili

U svakom slučaju ne bi bilo zgoreg da moderacija ovaj deo rasprave od mog pitanja Planini prebaci u odgovarajući podforum jer je ovo spam na Politici.

Planina stručnjak za ikavicu. :D Ja sam samo seljo beljo sa 3 razreda srednje, pitajte Cehu on ima 3 fakulteta. :D

Šta vas zanima, livanje zalivanje polivanje zalio polio tako je u nas, doduše i mi kažemo lije kiša a ne liva kiša, to je kao neka ijekavska iznimka. Inače di god se nalazi ikakvo je/ije to je u nas i, smišno mi je bilo kad mi je baba izmislila par ikavski varijanti stručnih termina koje je čula na televiziji naravno u standardnoj jekavskoj varijanti, njen mozak to automatski sve pritvara u ikavicu, ali točno je bila zastala i misli se kako sad ovo reć. :laugh

Jel ovi jekavci kažu zaljeo poljeo umisto zalio polio? :D

Vrh

PostPostano: 23 pro 2021, 09:39 

dudu je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Ja sam mislio da glumiš gospodina kad dođeš ovde među domoroce. Književni govor ovo ono. :D

kako kad, baš sam u Renomeu htio privući pažnju zgodnih konobarica, odradim jedan poslovni poziv, samo čuješ: kuiš pa nemreš mi poslat fakturu van valute plaćanja i pitat me zakaj nije plaćeno pa ne vadim miljone iz šešira... i naručim dupli Remy Martin XO.

kako u suprotnoj smjeni radi od susjede kćer u manje od 24h dolazi do moje babe info da su se sve uzjebale čiji li je onaj. dođem za 2 dana ponovno, časte me kolačima. sad je Renome poznat jer smo tamo bili Milanovića i ja. :zubati

Moga si zvat da i ja ubodem štagot, ako me vide s tobom mislit će sigurno je i ovaj situirani zagrebčanec. :D

Vrh

PostPostano: 23 pro 2021, 10:30 

S kim se ti svađaš?

Vrh

PostPostano: 23 pro 2021, 11:59 

Di je svađa?

Vrh

PostPostano: 23 pro 2021, 12:58 

Jedna zanimljivost bosnjackog jezika:

Citat:
Cijena gasa u Evropi dostigla rekordan iznos, isporuka ruskog plina ide u suprotnom pravcu

https://www.klix.ba/biznis/privreda/cij ... /211223037

Vrh

PostPostano: 28 pro 2021, 23:53 

Gazda je napisao/la:
Gdje god sam bio, a često sam u muslimanskim mjestima, nisam koristio njihove riječi i izraze, nisam ni razmišljao o tome. Vjerojatno i kad vide da ti je strani naglasak neće ti srat, dok u Mostaru mi je jedna njihova učiteljica na natjecanju srala što koristim tisuću umjesto hiljadu i kako se to nikad u Mostaru nije koristilo, a ja joj lagano karem, idi jebi boga.

Koji bezobrazluk. Toliko o ravnopravnosti. Hiljada je došla sa Cincarima pa priko osmanske države i Srba i jugosrpske države se raširila.

Vrh

PostPostano: 29 pro 2021, 00:03 

Sokolić je napisao/la:
Koji bezobrazluk. Toliko o ravnopravnosti. Hiljada je došla sa Cincarima pa priko osmanske države i Srba i jugosrpske države se raširila.

Hiljada je došla sa Grcima i njihovim kolonijama na Jadranu 500 godina pne. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 29 pro 2021, 22:18 

Grecizam koji je došao u osmansko doba. Do tad je u Hrvata bila "tisuća", što je dokumentirano u staroj hrvatskoj književnosti.
"1241. Szenyani veliku vernu slushbu i jakost szvoju zkazahu proti Beli Kralyu;
ki udrisse na Tattare u Grobnicskom polu, i pobisceih okolu pedeset i šest tissuch: i od
one dobe Grobnicsko pole ni danasni dan s nicsim nerodi...« (P. Vitezovich, Kronika
ali Spomen Vsega Szvieta Vikov, Zagreb, 1696, 93)."

Vrh

PostPostano: 29 pro 2021, 23:50 

Tisuća je iz ruskog тысяча

Vrh

PostPostano: 30 pro 2021, 00:28 

Tisuća je slovenska reč i ima je u svim slovenskim jezicima (tysiąc na poljskom, tisíc na češkom i slovačkom) osim Bugarskog, "Makedonskog" i istočne varijante "srpskohrvatskog".

Hiljada je među Slovene došla iz grčkog (χίλια, χιλιάδες) i u pravoslavnim područjima se uspostavila preko crkve, ALI sama reč je bila prisutna na Balkanu hiljadu godina pre dolaska Slovena. To je naročito slučaj u Dalmaciji, gde se dobro zna na kojim lokacijama su bile grčke kolonije (Trogir, Vis i sl.). U prevodu, hiljada je toliko Hrvatska da je stigla u Hrvatsku hiljadu godina pre samih Hrvata. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2021, 09:57 

Skeletor je napisao/la:
Tisuća je slovenska reč i ima je u svim slovenskim jezicima (tysiąc na poljskom, tisíc na češkom i slovačkom) osim Bugarskog, "Makedonskog" i istočne varijante "srpskohrvatskog".

Hiljada je među Slovene došla iz grčkog (χίλια, χιλιάδες) i u pravoslavnim područjima se uspostavila preko crkve, ALI sama reč je bila prisutna na Balkanu hiljadu godina pre dolaska Slovena. To je naročito slučaj u Dalmaciji, gde se dobro zna na kojim lokacijama su bile grčke kolonije (Trogir, Vis i sl.). U prevodu, hiljada je toliko Hrvatska da je stigla u Hrvatsku hiljadu godina pre samih Hrvata. :zubati

Zanimljivo. I u pravu si, ali ne posve. I ja sam prije mislio da je "ijada" stigla u Dalmaciju preko istočnog pomicanja naroda.
Ovu tvoju teoriju bih modificirao: nije hiljada stigla preko grčkih kolonista, jer njih je bilo malo da bi nametnuli tu svoju riječ romanskom stanovništvu u Dalmaciji, nego preko kasnije Bizantske (grčke) uprave u Dalmaciji. U vrijeme te uprave je i počelo miješanje doseljenih Hrvata sa zatečenim romanskim stanovništvom koje je bilo pod Bizantom. Potom od 10. stoljeća Bizant povremeno daje bizantsku Dalmaciju na upravu Hrvatskoj, pa onda ona zavlada potpuno i uzima naslov Kraljevina Hrvatske i Dalmacije.

P.S. da se ispravim, ovo je jedan način na koji se hiljada ubacila, a drugi, onaj kopneni, i jest bio preko Turaka

Vrh

PostPostano: 30 pro 2021, 10:37 

pomocnik kuhara je napisao/la:
Skeletor je napisao/la:

Zanimljivo. I u pravu si, ali ne posve. I ja sam prije mislio da je "ijada" stigla u Dalmaciju preko istočnog pomicanja naroda.
Ovu tvoju teoriju bih modificirao: nije hiljada stigla preko grčkih kolonista, jer njih je bilo malo da bi nametnuli tu svoju riječ romanskom stanovništvu u Dalmaciji, nego preko kasnije Bizantske (grčke) uprave u Dalmaciji. U vrijeme te uprave je i počelo miješanje doseljenih Hrvata sa zatečenim romanskim stanovništvom koje je bilo pod Bizantom. Potom od 10. stoljeća Bizant povremeno daje bizantsku Dalmaciju na upravu Hrvatskoj, pa onda ona zavlada potpuno i uzima naslov Kraljevina Hrvatske i Dalmacije.

P.S. da se ispravim, ovo je jedan način na koji se hiljada ubacila, a drugi, onaj kopneni, i jest bio preko Turaka

Malo karikiram sa ovim kolonijama, ali jasno je da se ne radi ni o kakvom Srbizmu, ni o kakvoj jugočetničkoj podmetačini, hiljada se koristi u Hrvatskim zemljama (posebno Dalmaciji) "od stoljeća sedmog".

Naravno, pravoslavno stanovništvo koje se doselilo u vojnu krajinu je koristilo hiljadu, pa su mnogi Hrvati verovatno i od njih pokupili, ali turci nisu nikad koristili hiljadu koliko ja znam, imaju oni svoju reč, bin.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2021, 10:46 

Skeletor je napisao/la:

to što je nešto postojalo ovdje prije Hrvata ne znači da je hrvatsko.

u srednjovijekovnim hrvatskim spomenicima pismenosti je tisuća. Hiljada je došla s grkoistočnim stanovništvom.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2021, 10:48 

Skeletor je napisao/la:
Hiljada je došla sa Grcima i njihovim kolonijama na Jadranu 500 godina pne. :biceovodobro

ne u hrvatski jezik.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: MikiNosonja, Pipen, POPOVO_POLJE i 95 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: