HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 sij 2026, 19:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 138 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvati i BiH
PostPostano: 18 lis 2009, 20:34 

Bobovac je napisao/la:
Ultras1986 je napisao/la:
Koliko smo mi Hrvati svjesni da je BiH naša država?

Bosna i Hercegovina nije naša država več naša zemlja, u tomu je razlika. Zapravo, to su dvije lijepe hrvatske zemlje, kako Hercegovina tako i Bosna. A BiH kao država nije naša... nije naša država već naša tamnica.
Drugim riječima planine i brda, rijeke i polja su naša, ali vlast nije naša, državni aparat nije naš... i što je najvažnije - većina ljudi koja živi u njoj nije naša već su to naši dušmani.

Točno tako

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 21:01 

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:22 

Sve je to divno krasno, znam da ima dosta ljudi koji ovdje pišu a su porijeklom iz BiH ili su na privremenom radu u inozemstvu, većina vas se žustro zanima za Hrvate i njihov status u BiH. Pričate da su nam krivi Šušak, Tuđman, Jelavić, Čović itd. ali ono što sam ja ovom temom htio pokazati je to da svi vi koji ste rodom iz Hercegovine, Posavine, Bosne najviše možete pomoći ako se vratite na ognjište i svojim znanjem, Bogom danom snalažljivošću, pojedini i kapitalom, a nadasve poduzetnošću u svom rodnom kraju pokrenete neke stvari.

Zamislite primjerice da se u jedno (lupam) Posušje vrati iz Zagreba bar 200 visokoobrazovanih mladih ljudi, uz kapital koji postoji u tom kraju i znanje koje mladi imaju kao i malo urbaniji način života koji su pokupili u velikom gradu koji mogu prenjeti u svoj rodni grad gdje bi im bio kraj... :HercegBosanac

Ponovno ponavljam informaciju da je nas Hrvata u BiH trebalo 1991 biti minimalno 1 000 000 !!!

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:34 

Sve je to divno krasno, znam da ima dosta ljudi koji ovdje pišu a su porijeklom iz BiH ili su na privremenom radu u inozemstvu, većina vas se žustro zanima za Hrvate i njihov status u BiH. Pričate da su nam krivi Šušak, Tuđman, Jelavić, Čović itd. ali ono što sam ja ovom temom htio pokazati je to da svi vi koji ste rodom iz Hercegovine, Posavine, Bosne najviše možete pomoći ako se vratite na ognjište i svojim znanjem, Bogom danom snalažljivošću, pojedini i kapitalom, a nadasve poduzetnošću u svom rodnom kraju pokrenete neke stvari.

Evo ja živim u Sisku i planiram doći živjeti u Mostar, ništa vam ne pametujem, jer vi niste odgovorni za stanje u kojem se nalaze Hrvati, naprotiv ja mislim kad bi se vas pitalo da bi bilo bolje u samoj RH, a Herceg-Bosna nikad nebi bila ni ukinuta. I kako god vi mislite o svojim političarima, oni su bolji nego ovi u RH. Vama nitko nema što za prigovoriti, Herceg-Bosna je hrvatska sparta, ne na način kako su Srbi sve i svašta nazivali, nego zaista Herceg-Bosna je najhrvatskija regija, pa neka se i netko naljuti ako želi, ja samo govorim istinu.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:37 

Ovdje u Zagrebu poznajem Hrvate koji nisu podrijetlom iz BiH, a kupuju kuće po Herceg-Bosni i namjeravaju tamo doći živjeti.

:hrvatinic :HercegBosanac

slika

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:41 

Hrvat je napisao/la:
Evo, ovdje u Zagrebu poznajem Hrvate koji i nisu podrijetlom iz BiH, a kupuju kuće po Herceg-Bosni i namjeravaju tamo doći živjeti.

Hahah a jebi ga sada... Ako je istina onda... :thumbup1

PS drago mi je vidjeti kako u Zagrebu konkretno puuuno mladih momaka čiji su roditelji došli iz Hercegovine najčešće, koji su rođeni u Zagrebu a doslovno žive za rodni kraj... :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:44 

Hrvat je napisao/la:
Evo, ovdje u Zagrebu poznajem Hrvate koji i nisu podrijetlom iz BiH, a kupuju kuće po Herceg-Bosni i namjeravaju tamo doći živjeti.

Hahah a jebi ga sada... Ako je istina onda... :thumbup1
Istina je... Oduševio ih je divan krajolik, očuvana priroda... :HercegBosanac

slika

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 22:46 

Starfucker226 je napisao/la:

Evo ja živim u Sisku i planiram doći živjeti u Mostar, ništa vam ne pametujem, jer vi niste odgovorni za stanje u kojem se nalaze Hrvati, naprotiv ja mislim kad bi se vas pitalo da bi bilo bolje u samoj RH, a Herceg-Bosna nikad nebi bila ni ukinuta. I kako god vi mislite o svojim političarima, oni su bolji nego ovi u RH. Vama nitko nema što za prigovoriti, Herceg-Bosna je hrvatska sparta, ne na način kako su Srbi sve i svašta nazivali, nego zaista Herceg-Bosna je najhrvatskija regija, pa neka se i netko naljuti ako želi, ja samo govorim istinu.

Meni osobno je drago čuti, :palacgore1

Vrh

PostPostano: 18 lis 2009, 23:20 

sto ovdje ima likova sto zive u nekom svom uvrnutom svijetu, jebote

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 08:41 

Pa i nisu uvrnuti. Hercegovina može postat Istra, privlačna za život cijele godine. Ima puno ljudi kojima, iako je meni nejasno, ne odgovara kontinentalna klima. Upoznao sam puno Engleza koji se sele za Francusku upravo radi klime.
Nijemci u Španjolsku i sl.

Ništa čudno da neko kome to zanimanje dozvoli preseli u recimo Čapljinu na pr.

Ja ne znam grad sa boljim predispozicijama za lijep život od nje u Hrvatskoj a more blizu...

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 10:10 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa i nisu uvrnuti. Hercegovina može postat Istra, privlačna za život cijele godine. Ima puno ljudi kojima, iako je meni nejasno, ne odgovara kontinentalna klima. Upoznao sam puno Engleza koji se sele za Francusku upravo radi klime.
Nijemci u Španjolsku i sl.

Ništa čudno da neko kome to zanimanje dozvoli preseli u recimo Čapljinu na pr.

Ja ne znam grad sa boljim predispozicijama za lijep život od nje u Hrvatskoj a more blizu...

Kakva bolan Istra? Hercegovina - Kalifornija :zubati

Citat:
Volim što sam Ero, od kamena stina,
Volim što sam Ero, materina sina,
Opržen od sunca opaljen od bure,
Volim što sam Ero s kajmaka i pure

(volim što sam Eroooo)

Volim sto sam Ero, i što volim vina,
Blizu mi je more, blizu mi planina,
Volim što sam Ero, i što volim vina,
blizu mi je more blizu mi planinaaaaaa.

Hercegovina Kalifornija!
Hercegovina Kalifornija!

(volim što sam Erooo
volim što sam Erooo)

Volim što sam Ero, od kamena stina
Volim što sam Ero, materina sina,
Volim što sam Ero s kamena i drače,
Ko poskok što skače, ko poskok što skače.

Hercegovina Kalifornija!
Hercegovina Kalifornija!

:smijeh

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 10:13 

moji su iz Dalmacije, djed odselio iz Dalmacije u Tomislavgrad i meni je HB u srcu :wub jezera, kamenje, smokve, maslina, Neretva, ganga, vino, sunce, snijeg, brda, planine, doline, krš, povijest, mentalitet..... :HercegBosanac

tek sam napunio 18 godina i baš sam razmišljao gdje bi volio živjeti nakon faxa, siguran sam da je to HB, samo ne znam gdje točno - Mostar ili TG?!

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 10:23 

Nekako mi se čini kako mi Hrvati iz BiH stalno jednim krajičkom oka gledamo ka Hrvatskoj jer je to kao naša matična domovina, što je po meni jedan nonsens koji nas je doveo do situacije da smo postali minoran čimbenik na našoj djedovini. Puno je primjera u povjesti gdje je jedan narod istrijebljen sa svojih vjekovnih ognjišta, najčešće ratovima i bijelom kugom, ali malo je primjera u kojima je jedan narod radi svog mentaliteta postao manjina u svojoj domovini.

Ne mislim na razdoblje od 15 do 20 stoljeća, to je druga priča, nego na noviju povjest od 1945 pa do 1991 kada je barem prividno vladalo blagostanje. Kada i nije bilo razlike između BiH i Hrvatske jer su tada de facto bile jedna država.

Ono o čemu pričam su podaci na koje sam naletio na glavnom portalu http://www.hercegbosna.org u knjizi Tomislava Kesića pod nazivom "MIGRACIJE BOSANSKO- -HERCEGOVAČKIH HRVATA U RAZDOBLJU OD 10. DO 21. STOLJEĆA"

Link: http://www.hercegbosna.org/download-hr/Migracije.pdf

On tu navodi podatke o migracijama za razdoblje 1961,71,81, dok podaci za 1991 nedostaju.

Pa čak i ovako nepotpuni podaci odaju pravi problem Hrvata, ali i Srba u BiH, a to je ogromno iseljavanje u ovom razdoblju u odnosu na Muslimane koji imaju migracijski saldo praktično na nuli !

Ako popisu iz 1991 dodamo migracije (dakle broj odseljanih-broj doseljenih) dobijemo ovakve podatke.
Napomena fali 1991 godina.

Nisam pogledao knjigu, no jel se tu stvarno radi o migracijama ili o običnom padu broja pripadnika tih naroda (dakle migracije + mortalitet)?

Izgleda da je Hrvate skupo koštalo to ugnjetavanje i ekonomsko zapostavljanje krajeva gdje su živjeli, ali su mi Srbi misterija? Zašto su se oni masovno iseljavali za (predpostavljam) Srbiju?

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 12:32 

RajvoSa je napisao/la:

Nekako mi se čini kako mi Hrvati iz BiH stalno jednim krajičkom oka gledamo ka Hrvatskoj jer je to kao naša matična domovina, što je po meni jedan nonsens koji nas je doveo do situacije da smo postali minoran čimbenik na našoj djedovini. Puno je primjera u povjesti gdje je jedan narod istrijebljen sa svojih vjekovnih ognjišta, najčešće ratovima i bijelom kugom, ali malo je primjera u kojima je jedan narod radi svog mentaliteta postao manjina u svojoj domovini.

Ne mislim na razdoblje od 15 do 20 stoljeća, to je druga priča, nego na noviju povjest od 1945 pa do 1991 kada je barem prividno vladalo blagostanje. Kada i nije bilo razlike između BiH i Hrvatske jer su tada de facto bile jedna država.

Ono o čemu pričam su podaci na koje sam naletio na glavnom portalu http://www.hercegbosna.org u knjizi Tomislava Kesića pod nazivom "MIGRACIJE BOSANSKO- -HERCEGOVAČKIH HRVATA U RAZDOBLJU OD 10. DO 21. STOLJEĆA"

Link: http://www.hercegbosna.org/download-hr/Migracije.pdf

On tu navodi podatke o migracijama za razdoblje 1961,71,81, dok podaci za 1991 nedostaju.

Pa čak i ovako nepotpuni podaci odaju pravi problem Hrvata, ali i Srba u BiH, a to je ogromno iseljavanje u ovom razdoblju u odnosu na Muslimane koji imaju migracijski saldo praktično na nuli !

Ako popisu iz 1991 dodamo migracije (dakle broj odseljanih-broj doseljenih) dobijemo ovakve podatke.
Napomena fali 1991 godina.

Nisam pogledao knjigu, no jel se tu stvarno radi o migracijama ili o običnom padu broja pripadnika tih naroda (dakle migracije + mortalitet)?

Izgleda da je Hrvate skupo koštalo to ugnjetavanje i ekonomsko zapostavljanje krajeva gdje su živjeli, ali su mi Srbi misterija? Zašto su se oni masovno iseljavali za (predpostavljam) Srbiju?

Evo citata jednog:

"Iseljavanje je prosječno godišnje nadvladavalo prirodni prirast za oko 1000 - 1500 Hrvata. Drugim riječima, negativna migracijska bilanca „odnijela“ je u razdoblju 1971.-1991. cijeli ostvareni prirodni prirast ovog naroda (oko 165.000 osoba) i dodatnih oko 23.000 Hrvata iz 1971., odnosno, sveukupno oko 188.000 Hrvata. Tako je broj Hrvata prema posljednjem popisu pučanstva BiH (1991.), umjesto da bude veći od milijun, bio manji nego dvadesetak godina ranije."

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 13:09 

Vidim tu se neka spominjanja BIH naša zemlja al ne naša država itd ...

Uglavnom moje mišljenje je sljedeće : Mi Hrvati (ili bar ja s obzirom da govorim u svoje ime) imamo samo jednu domovinu. To što je ona trenutno podjeljena u dvije države (RH i BIH) meni osobno ne predstavlja problem ukoliko je status mog naroda riješen u ovoj drugoj a s obzirom da nije onda tu već problem postoji .

Dakle da skratim ukoliko se problem ne riješi (a riješenje je jasno Herceg Bosna) nema druge nego : Dite materi !
Pa koliko potraje nek potraje . Al odustat nećemo nikada !

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 13:14 

Eh da, skoro sam zaboravio, jebali vas (paranoičare, zemu Judu and Co.) ovim redom:

1. Bilderbergovci
2. Cionisti
3. WASP-ovci
4. William Engdahl
5. Ljudi-gušteri
6. Masoni
7. Illuminati
8. Komitet "300"
9. NWO

itd itd :evotigana

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 13:15 

Povijest se poigrava sa nama.. Granice se mijenjaju, crtaju ali narod ostaje. Nece ona jedna linija napravit od jednog dva naroda..
BiH jeste moja zemlja, nasa.. ali to i dalje ostaje samo jedan dio , jedna od regija koje naseljava hrvatski korpus jos od prije 1200 godina

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 13:18 

Tulkas je napisao/la:
Povijest se poigrava sa nama.. Granice se mijenjaju, crtaju ali narod ostaje. Nece ona jedna linija napravit od jednog dva naroda..
BiH jeste moja zemlja, nasa.. ali to i dalje ostaje samo jedan dio , jedna od regija koje naseljava hrvatski korpus jos od prije 1200 godina

Ma EU bi trebala biti naša nova NDH :zubati

Naravno pod uvjetom da uđu i HR i BiH.

Ista valuta, bezgranični režim, sve standardizirano, maltene jedna država...daj Bože :palacgore1

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 13:49 

RajvoSa je napisao/la:
Ma EU bi trebala biti naša nova NDH :zubati

Naravno pod uvjetom da uđu i HR i BiH.

Ista valuta, bezgranični režim, sve standardizirano, maltene jedna država...daj Bože :palacgore1

prije nedaj boze.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 16:42 

Danas sam se kladio s prijateljem na što će se prije raspasti - BiH ili EU.

On se kladio na EU, a ja na BiH. :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 16:45 

E jesi ziheraš... :zubati

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 16:48 

Robbie MO je napisao/la:
E jesi ziheraš... :zubati
šta ćeš.. 50 kuna je 50 kuna. :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 16:58 

Hrvat je napisao/la:

Bosna je prvo bila, čini se, u sastavu Srbije Časlava. Srbija propala, okupirali ju Bugari.
Bosna potom u sastavu Hrvatske. Hrvatska popušila i došla pod Ugarsku.
Bosna kao kneštvo i kraljevstvo pod suverenitetom Ugarske- Ugarska propala, okupirali Turci.
Bosna onda u sastavu Osmanog carstva- Turci propali, došla Austrija.
Bosna u sastavu KuK- ova propala, došla stara Yu.
Bosna u staroj Yu- ova propala, došla NDH.
Bosna u NDH- ova propala, došla Nova Yu.
Bosna u novoj Yu- ova propala.
Bosna čeka ulazak u EU :zubati

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 17:05 

Sirok je i zamrsen pojam Bosna pogotovo u ranom srednjem vijeku.. Caslav je na kratko imao dio Bosne ali zasigurno ne dalje od danasnjeg Sarajeva..

Vrh

PostPostano: 19 lis 2009, 17:06 

Hroboatos je napisao/la:
Hrvat je napisao/la:

Bosna je prvo bila, čini se, u sastavu Srbije Časlava. Srbija propala, okupirali ju Bugari.
Bosna potom u sastavu Hrvatske. Hrvatska popušila i došla pod Ugarsku.
Bosna kao kneštvo i kraljevstvo pod suverenitetom Ugarske- Ugarska propala, okupirali Turci.
Bosna onda u sastavu Osmanog carstva- Turci propali, došla Austrija.
Bosna u sastavu KuK- ova propala, došla stara Yu.
Bosna u staroj Yu- ova propala, došla NDH.
Bosna u NDH- ova propala, došla Nova Yu.
Bosna u novoj Yu- ova propala.
Bosna čeka ulazak u EU :zubati
Dobro, ali ovdje je riječ o onoj zemljici Bosni, nikako o ovome što su danas granice BiH (turska osvajanja, Karlovački mir).

Izgleda da će zemljica Bosna biti u današnjici novi muslimanski entitet.
http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=221

:aleale

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: BadaBing, Fredericktown, Patriota, Robbie MO, sejdo.komsoglu, Teuton, Zmaj_od_patrijote i 46 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: