HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 sij 2026, 21:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 308 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH
PostPostano: 26 lis 2011, 19:11 

Danilo Kis:
"Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta".

Možda se poneko ovdje i prepozna.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 19:13 

Incitatus je napisao/la:
Danilo Kis:
"Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta".

Prepoznali :zivili

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 19:13 

Nacionalizam je stvorio jaku Njemačku, UK i USA. Pa ti vidi.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:00 

BBC je napisao/la:

Ne zato što su bili nacionalisti, nego prije svega zato što su bili veliki. Malim narodima se, kada pređu crtu, nacionalizam uvijek obije o glavu, dok veliki ponekad njime i profitiraju.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:01 

Incitatus je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Ne zato što su bili nacionalisti, nego prije svega zato što su bili veliki. Malim narodima se, kada pređu crtu, nacionalizam uvijek obije o glavu, dok veliki ponekad njime i profitiraju.

Problem je što je ta crta nejasna. I ti, niti ja, nismo mjerodavni da je određujemo.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:04 

Incitatus je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Nacionalizam je kao i sve ostalo "zdrav i poželjan" u "određenim dozama", problemi nastaju kad se počne pretvarati u ludilo.A ludilo je bolest :D

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:08 

Incitatus je napisao/la:
Danilo Kis:

Nacionalizam je samo reakcija na akciju, kao što je samoupravljanje odgovor na kapitalizam, tako je i nacionalizam reakcija na matricu po kojoj se negira,zatire, ubija, progoni samo zato što si po nacionalnosti i ni počemu drugom drugačiji.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:12 

"Naši" veliki pisci su znali kako stvari postaviti , evo šta kaže Andrić.

U prirodi naseg coveka,narocito onog dinarskog tipa,da ne ostaje ni kod jedne zamisli,ni kod jednog dela istrajno i dosledno,i da ih ne prati u njihovom prirodnom razvitku,da bi uticao na njih.Naprotiv,posle prvog zanosa,on napusta delo,vraca se do njegovog izvora,muti ga mislju i pogledom,zatim silovito prelece ceo buduci,neostvareni i tek zamisljeni tok dela,anticipira ga,pa se onda opet vraca na tacku na kojoj se delo nalazi u tom trenutku svog prirodnog razvoja.Tako se stvari razvijaju bise uz njegovo ucesce nego pod njegovim uticajem;jer on nije u njima,nego iznad i pored njih.Zato on u vecini slucajeva i ne stvara delai ne upravlja dogadjajima,nego reaguje na njih,polazuci mnogo vise na to da bude zacetnik,sudija,borac i gledalac,nego stvaralac,radnik i cuvar.U njega je vidna sklonost da ne ceka razvitak stvari i ne ucestvuje u njemu radom i strpljenjem.

Znakovi pored puta

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:55 

Hm, u modi je bolji izraz: "etnička osviještenost", jer je i patriotizam prokurvao se a nacionalizam danas dobiva samo negativne konotacije.

Stoga bih vas molio da ne budete hrvatski nacionalisti i patrioti, nego samo etnički osviješteni Hrvati. Dovoljno... :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 21:59 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Hm, u modi je bolji izraz: "etnička osviještenost", jer je i patriotizam prokurvao se a nacionalizam danas dobiva samo negativne konotacije.

Stoga bih vas molio da ne budete hrvatski nacionalisti i patrioti, nego samo etnički osviješteni Hrvati. Dovoljno... :zubati

Isti ti je kurac jel bio taj etnički osvešten ili nacionalista kad Hrobi kaže da ste jedini normalni. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:04 

Čovjek je u pravu, slučajno, to činim jednom u sto godina, naletim na radio RS prilikom prolaska kroz BL (inače slušam NES banjalučki, odličan radio), i melju o ustaškim zločinima u WWII na djecom Kozare.

Isto tako, kad slučajno naletim na radio Federacije, u onim bosanskim gudurama naprosto nemaš izbora stanica za slušat, redovno su Ahmići, Srebrenica...

Ne znam, čini mi se kako kod Hrvata nije tako. A nije da nas se nije ubijalo. Sjetimo se i mi, kad je obljetnica, obilježi se. Ali nam to nije način života.

Više se puni glava Rihannom nego s nekim takvim temama... :D

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:17 

Čovjek je u pravu, slučajno, to činim jednom u sto godina, naletim na radio RS prilikom prolaska kroz BL (inače slušam NES banjalučki, odličan radio), i melju o ustaškim zločinima u WWII na djecom Kozare.

Isto tako, kad slučajno naletim na radio Federacije, u onim bosanskim gudurama naprosto nemaš izbora stanica za slušat, redovno su Ahmići, Srebrenica...

:D

Ovo dvoje je neuporedivo.Prvo vremenski, jer su rane kod Bošnjaka još uvijek relativno svježe.
Neki nisu ni pokopali članove porodice, iz prostog razloga što ne znaju gdje su. SVI Krivci nisu kažnjeni niti presuđeni.Presuda za ratni zločin i počinjeni genocid takođe nije dobila završnu epizodu.

Ako budemo pričali o Srebrenici i Ahmićima 2040 onda možeš porediti Srbe i nas.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:21 

Šta je svježe? Svježe je kad te svaki dan filaju s tim. Pa zato je i Srbima svjež Jasenovac, pa nisu prestajali ni za Juge, morali smo svi ići u kino gledat filmove o Jasenovcu i 700.000 ubijenih. Posebno dece.

Njima je to svježe kao i vama Srebrenica... Zato ova tema i ima takav naziv kakav ima...

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:29 

Šta je svježe? Svježe je kad te svaki dan filaju s tim. Pa zato je i Srbima svjež Jasenovac, pa nisu prestajali ni za Juge, morali smo svi ići u kino gledat filmove o Jasenovcu i 700.000 ubijenih. Posebno dece.

Njima je to svježe kao i vama Srebrenica... Zato ova tema i ima takav naziv kakav ima...

Šta si morao ići gledati?! , o Jasenovcu se pričalo ali nikako kroz prizmu nacionalizma niti je iko smeo da bekne o tome a da nekome to nabija na nos.
To je upravo iz tih razloga eksplodiralo krajem 80' i početkom 90'.

Koji su to filmovi o Jasenovcu?! , mi to kao klinci nigde nismo gledali.
To bi bilo logičnije pošto aludiraš da smo trovani propagandom da upravo nas terorišu nekim takvim filmovima i usade nam mržnju prema Hrvatima , ali eto nisu.
Što se tiče cifre , kako ste samo još i onda bili sigurni da nije toliko ljudi ubijeno , kao da je važna cifra , poenta je u zločinu i načinu zločina tj.koje su pobude bile tih ljudi koji su ga počinili.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:34 

Ne sjećam se koji sam razred bio, osnovna škola, sjećam se scene s bagerima koji razgrću tijela. Dotad ništa slično nisam vidio.

Onda sam djeda pitao za vikend: Djede jesi li ti bio u partizanima ili u ustašama?
A on odgovori: U domobranima, Mujo Saračević je bio u ustašama, jebo mater svoju... :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:37 

joe enter je napisao/la:
Što se tiče cifre , kako ste samo još i onda bili sigurni da nije toliko ljudi ubijeno , kao da je važna cifra , poenta je u zločinu i načinu zločina tj.koje su pobude bile tih ljudi koji su ga počinili.

Brojka je najmanje bitna, bitan je cilj takvog jednog zločina, sama njegova priroda. Nikome normalnom brojka nije bitna, a vama jest i stalno ju potencirate. Iz tog se da izvući vrlo jasan zaključak...

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:38 

joe enter je napisao/la:
poenta je u zločinu i načinu zločina tj.koje su pobude bile tih ljudi koji su ga počinili.

I ova ti je dobra, znam ja koje su pobude da se to tako razvlači, najviše laprdaju oni koji su isto to činili drugoj strani. već sam pričao kako mi u Ze ide na onu stvar plač o Srebrenici, a ratni zločinci im ponosno šetkaju se čaršijom.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:44 

Čim su žive majke i očevi djece pobijene još uvijek i generacije koje su stradale.To su svježe rane.Članovi familije takođe braća sestre.Ne podržavam lakrdije, rekla sam ti već niti vašare.Ali Jasenovac i drugi svjetski rat je neuporediv sa vremenske distance sa ovim što se dešavalo u skorašnjoj istoriji.

Kako ćeš ti spriječiti majku iz Srebrenice da ne pada po lijesu kad joj nađu kosti djeteta ?

Možda to jeste dramatično ali kažem ti "taj film jednostavno još nije završen".Prvo jer su zločince isporučivali godinama poslije, pa ljudi se i radi toga osjećaju zakinutim i posjećaju se svakodnevno na preživjele strahote.Ove godine ode Mladić, i sigurno članove porodice onih pobijenih Srebreničana posjeti na događaje.

Ako vidiš moje dijete 2040 na forumu da ti priča o Srebrenici onda reci da smo kao i Srbi.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:45 

Bog-i-Hrvati je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Brojka je najmanje bitna, bitan je cilj takvog jednog zločina, sama njegova priroda. Nikome normalnom brojka nije bitna, a vama jest i stalno ju potencirate. Iz tog se da izvući vrlo jasan zaključak...

Ti mi se ne obraćaj , jer kad si me nazvo Ciganinom odmah sam znao da si kao oni koji su ubijali u Jasenovcu.

Ti si oličenje gluposti , jer si upravo na ovoj temi rekao meni da sam Ciganin .

To je kao kad bi neko rekao "Ma ove sve Jevreje treba pobiti jer non-stop pominju antisemtizam".

Za tebe je cifra glavna , i tebi je treba pominjati vrlo često jer i ako nije bilo 700000 ti žališ za time što nije bilo toliko.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:51 

joe enter je napisao/la:
poenta je u zločinu i načinu zločina tj.koje su pobude bile tih ljudi koji su ga počinili.

I ova ti je dobra, znam ja koje su pobude da se to tako razvlači, najviše laprdaju oni koji su isto to činili drugoj strani. već sam pričao kako mi u Ze ide na onu stvar plač o Srebrenici, a ratni zločinci im ponosno šetkaju se čaršijom.

Ja nikad ne generalizujem , i kad kažem zločin u Jasenovcu mislim samo na ustaše a ne na Hrvate.

SFRJ je bila totoalna ludnica od države , veliki se zločini desili a mi zajedno u toj državi i o njima ne sme da se govori.
Bilo je nemonovno da se sve ovo desi , ovaj put smo mi ispali najveći krivci , ali kao i uvek nikako nismo bili jedini , kao što ni vi niste bili jedini za vreme 2.sv.rata.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:53 

joe enter je napisao/la:
Bog-i-Hrvati je napisao/la:

Ti mi se ne obraćaj , jer kad si me nazvo Ciganinom odmah sam znao da si kao oni koji su ubijali u Jasenovcu.

Ti si oličenje gluposti , jer si upravo na ovoj temi rekao meni da sam Ciganin .

To je kao kad bi neko rekao "Ma ove sve Jevreje treba pobiti jer non-stop pominju antisemtizam".

Za tebe je cifra glavna , i tebi je treba pominjati vrlo često jer i ako nije bilo 700000 ti žališ za time što nije bilo toliko.

Ti si zato oličenje pameti, cigo :klanjam :klanjam :smajl007 :sega

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 22:54 

E emtice, nije to baš tako... Vidiš po Joe kako je svježe, nisu bitni stvarni događaji nego ono što se prikazuje.

http://www.google.hr/search?aq=f&gcx=c& ... eca+kozara

http://www.google.hr/search?aq=f&gcx=c& ... Srebrenica

500:200 k za Srebrenicu, u kojoj uopće nije bilo djece, odnosno, znam da ima ubijenih muških 14-godišnjaka, i gledao sam youtube s tim gnjusnim događajima ali ipak? Ubili su Muslimani moju susjedu od 2 godine Mateu Jurić i to prije sukoba M-H. Ta bol je bol prije svih uže rodbine, oni žive s tim a što se ostalih ljudi tiče, većina ili koristi ili nasjeda na empatiju.

http://www.zenicablog.com/vijesti-sve/z ... juric.html

Vidi ovo, od metka koji je ispaljen od JNA a pucali TO Muslimani jer nije htio stat ćaća.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 23:00 

E emtice, nije to baš tako... Vidiš po Joe kako je svježe, nisu bitni stvarni događaji nego ono što se prikazuje.

http://www.google.hr/search?aq=f&gcx=c& ... eca+kozara

http://www.google.hr/search?aq=f&gcx=c& ... Srebrenica

500:200 k za Srebrenicu, u kojoj uopće nije bilo djece, odnosno, znam da ima ubijenih muških 14-godišnjaka, i gledao sam youtube s tim gnjusnim događajima ali ipak? Ubili su Muslimani moju susjedu od 4 godine Mateu Jurić i to prije sukoba M-H. Ta bol je bol prije svih uže rodbine, oni žive s tim a što se ostalih ljudi tiče, većina ili koristi ili nasjeda na empatiju.

To što je nzvan veliki zločin u Srebrenici genocidom je nešto što samo može Bošnjake uterati u ludilo , tj.već ih je i oteralo.
Upravo takva kvalifikacija je osudila BiH na raspad i nikad više mesta mogućnosti da se narodi pomire.
Tako da ne shvatam želju Bošnjaka za celovitom BiH sem da se svete za genocid i da nabijaju celom narodu taj zločin.
Sva sreća pa to nije SFRJ da se teraju narodi u jednu državu a očima se nemogu videti i mrze se do srži.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 23:05 

Ispravljam se, Srbi su puno normalniji.

Evo sad gledam na Youtube obilježavanje godišnjice:

Hej, oni upucaju dijete, hej, oni obilježavaju upucavanje, i još uče na kvazi spomeniku katoličkog djeteta.

Pa kakve su ovo predstave? Ma ovo su potpuno bolesni ljudi...

Vrh

PostPostano: 26 lis 2011, 23:09 

Nego mene ovo s Mateom frapiralo, pa nisam ovo ni znao.

Evo sa HIC-a.

Citat:
"Dalje(...) nas je informirao da su pripadnici Armije BiH l3. svibnja 1992. godine u Zenici, u ulici Slaviše Vajnera Čiče, ubili Mateu, kćerku Drage Jurića, dvogodišnje dijete, kojom prilikom su ranili Jurićevu suprugu Slavicu. Po navodima izvora više pripadnika Armije BiH pucalo je rafalnom paljbom iz automatskih pušaka s udaljenosti od 10 metara u ford-eskort metalik sive boje na kom su bile registarske pločica ZE-8l2-25 vlasništvo Drage Jurića. Kako navodi... Matea je u automobilu smrtno pogođena, a Slavica teže ranjena..." Svjedok ističe da je spomenuti automobil izgledom bio upečatljiv i da su gotovo svi u Zenici znali da pripada Hrvatu i tvrdi da su namjerno pucali u automobil, da bi ubili Juriće.

MUP Zenice je tek sutradan, 14. svibnja 1992. godine izvršio očevid. Isljednici su konstatirali da je Matea Jurić ubijena iz vatrenog oružja, njena majka Slavica ranjena i da je pomenuti automobil ford-eskort pogođen sa 17 metaka s livade pokraj ceste s udaljenosti od osam do deset metara, dok je vozilo kretalo brzinom od oko 20 km na sat".

Pa valjda Drago zna ko je pucao u njega?

To mi je susjed bio. Pričali smo o tome. No i u ovom tekstu nije baš točno da je pucano zato što je Hrvat (mada nije isključeno), nego zato što nije htio stat.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 308 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Eminencija, Fredericktown, Naša Kvačica, NekoIme, Tomba17 i 136 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: