|
|
Stranica: 8/13.
|
[ 308 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 13:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Da, ako skužiš na vrijeme...no zato nam žene u jutarnju kavicu stavljaju samo par kapljica otrova za štakore, pa sabur  Već si detektirao razlog-vjera.Jedino što mene konkretno zaustavlja da ne budem negativac do jaja,jesu ta kršćanska-moralno-etička načela za koja osjećam u dubini bića da su ispravna,iako ih kršimo u tim extremnim situacijama jer smo samim svojim bivstvom nesavršeni.Doduše,neki ih krše svakodnevno... nisam skontao ovo za kavu i žene? Kad se bori za plemeniti cilj, odnosno boljitak i preživljavanje zajednice/kolektiva, sve je dozvoljeno - i nikako nije optimalno da te u ostvarenju cilja sputavaju upute nekog vjerojatno fiktivnog židovskog rabina koji je živio prije 20 stoljeća. Ovi drugi vjeruju u poluludog arapskog trgovca i vojskovođu sa povremenim napadima epilepsije. Što da popuštam nekoj budali samo što vjeruje u luđeg "poslanika" od mog. Bez uvrede, ali tako racionalno sada gledam na to. Zasigurno znamo da imamo samo ovaj život i treba učiniti sve da bude što ugodniji, a ne se uzdati u poravnavanje računa tek nakon što insan otegne papke. Ovo za kavu, otrov za štakore i žene - to je samo druga verzija one žabe što se polako kuha. 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 13:16 |
|
|
Wind je napisao/la: Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog. [/i]...
Odlicno napisano, ubo je u srce sve nacionalisticke dogme, pogotovo u ovom segmentu gde apostrofira upoznavanje drugih kultura samo da bi se pravile analogije na stetu tih drugih. Nacionalizam kao ideologija moze nekad da posluzi, nekad ima svoju svrhu, u kriznim vremenima je to sredstvo za homogenizaciju ljudi koji moraju svi da veslaju u istom pravcu kako bi opstali... ne treba ga apriori odbijati. U nekim normalnim okolnostima izabrati nacionalisticku ideologiju kao neciji svetonazor... skuceno, sabijeno u vakum, nemastovito, primitivno. U mnogim drugim kulturama, bilo naprednijim ili zaostalijim, ima toliko fantasticnih stvari koje treba upoznati, istraziti, ali ne da bi svoj narod poredio sa time, vec da bi u sebi nasao inspiraciju, sirinu, da bi pokrenuo misli dalje od nekakvih granica na kartama koje su jebeno prolazne.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 13:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
DzoniBG je napisao/la: Wind je napisao/la: Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog. [/i]...
Odlicno napisano, ubo je u srce sve nacionalisticke dogme, pogotovo u ovom segmentu gde apostrofira upoznavanje drugih kultura samo da bi se pravile analogije na stetu tih drugih. Nacionalizam kao ideologija moze nekad da posluzi, nekad ima svoju svrhu, u kriznim vremenima je to sredstvo za homogenizaciju ljudi koji moraju svi da veslaju u istom pravcu kako bi opstali... ne treba ga apriori odbijati. U nekim normalnim okolnostima izabrati nacionalisticku ideologiju kao neciji svetonazor... skuceno, sabijeno u vakum, nemastovito, primitivno. U mnogim drugim kulturama, bilo naprednijim ili zaostalijim, ima toliko fantasticnih stvari koje treba upoznati, istraziti, ali ne da bi svoj narod poredio sa time, vec da bi u sebi nasao inspiraciju, sirinu, da bi pokrenuo misli dalje od nekakvih granica na kartama koje su jebeno prolazne. Nacionalizam je OK samo u kriznim vremenima, gdje je ugrožen sam opstanak zajednice, a ta ideologija je totalno deplasirana u mirnodopska vremena. Doduše, često se u citiranim upisima isprepleću pojmovi nacionalizma i šovinizma i isključivosti. Nekad je teško razlučiti gdje jedno prestaje a drugo počinje. Je li borba jednog malog naroda za zaštitu svojeg jezika, kulture, specifičnosti, interpretacije povijesti, nacionalizam?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 13:44 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Nacionalizam je OK samo u kriznim vremenima, gdje je ugrožen sam opstanak zajednice, a ta ideologija je totalno deplasirana u mirnodopska vremena.
Doduše, često se u citiranim upisima isprepleću pojmovi nacionalizma i šovinizma i isključivosti. Nekad je teško razlučiti gdje jedno prestaje a drugo počinje.
Je li borba jednog malog naroda za zaštitu svojeg jezika, kulture, specifičnosti, interpretacije povijesti, nacionalizam? Tacno, tesko je razdvojiti jednu tanku sigurnosnu nit nacionalizma, kao u novcanici je ona koja sprecava falsifikate... od mnogo prisutnijeg i opasnijeg sovinizma koji se lako maskira iza toboznje ljubavi prema drzavi... na cije su krupne reci mnogi slabi, pa onda se tolerise sto se uz to prosvercuje jos svasta sto ne treba. Veliki je onaj patriotizam koji u ljubavi prema svom narodu i drzavi ni za milimetar ne predje granice i ne ruzi druge...a to je i najteze, jer ma kako drzali oprez prema tome iz pristojnosti, neminovno nekad se to prekoraci, a time ne ruzis druge, vec sebe. Ja imam veliki problem da svarim Albance, odnosno njihove politicke teznje, i tu nekad ozbiljno izgubim kontrolu, pa ih kolektivno namazem govnima... al ko nije gresan nek prvi digne kamen... Ne vrede te ucaurene price, mozes da ljubis rodnu grudu i da balavis o tome, ali kad god podignes glavu i pogledas nebo... mala je to prica...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 13:57 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ja imam veliki problem da svarim Albance, odnosno njihove politicke teznje, i tu nekad ozbiljno izgubim kontrolu, pa ih kolektivno namazem govnima... al ko nije gresan nek prvi digne kamen...
Okreni se unutarnjim neprijateljima, pa na njima iskali sav bijes - nije nacionalizam, to je moj recept. Sa Zlajom i Suljom Tihim bi ko čovjek popio kaHvu ili pivo, a Lijanima, HSP-ovcima, novinarima i političarima iz Hrvatske bi bez oklijevanja ko pijevcu zavrnuo šiju.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 14:15 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Okreni se unutarnjim neprijateljima, pa na njima iskali sav bijes - nije nacionalizam, to je moj recept. Sa Zlajom i Suljom Tihim bi ko čovjek popio kaHvu ili pivo, a Lijanima, HSP-ovcima, novinarima i političarima iz Hrvatske bi bez oklijevanja ko pijevcu zavrnuo šiju. Nije to losa stvar, malo introspekcije uvek je lekovito... Zato sam ozbiljno zamerio pokretacu ove teme, to je npr klasican sovinizam, svi drugi nevaljaju, a mi zlatni  cekaj majstore, a sta si ti uradio tu da ne ispadnes naivac, nece biti da si najebao iz svoje dobrote... da je to jedini problem, lako bi od dobrica napravio hijene. Mogu Hrvati u BiH da se zale na Bosnje i Srbe, Zegej, MZ... sve to moze da stoji, ali ako iza ili ispred toga ne dodje na prvo mesto - a sta smo mi uradili da bi nam bilo bolje... tek takvim stavom imas stvarni osecaj da se nesto pitas... Sve drugo je bezanje od problema, sklanjanje djubreta pod tepih... ako su svi drugi krivi, onda si ti zrtva, a onda opravdavas upotrebu jos necega osim mozga, i suze su ok... Ni jedan narod ovde nije imun od prebacivanja smeca u svoje dvoriste, pa ispada kao neznamkakva hrabrost reci - ej, ti i ti, jes da ste "moji", ali ste kurtoni nevidjeni, ajde maknite se dok ne proradi motka.
|
|
Vrh |
|
 |
mateb
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 15:31 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Crvena Sonja je napisao/la: Točno ...ali kako se othrvati tom maksimalističkom ludilu (ne treba ići daleko u povijest već samo 15 godina )od jednog maksimalističkog ludila koje je zahvatilo jedan narod u bivšoj Jugi, i onda naši (Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija) nacionalisti su stali da obrane jednu zajednicu Hrvata od fanatizma druge .  Smatram da katolička vjera od mnogih Hrvata pravi male "očenašeke", dok muslimani npr. imaju militaristički kodeks poznat pod imenom "Islam", a Srbeki jednu jaku nacionalističku instituciju koje je lafo religija.  Problem s RKC nije pasivnost, nego univerzalizam. Interesi RKC su se znali kositi s interesom Hrvata. Između ostalog, Crkva je imala velikog udjela u stvaranju identitetske konfuzije među Hrvatima u 19. stoljeću, poznate pod nazivom "jugoslavenstvo". Inače, ovakva poopćavanja kao iz naslova su posve neprimjerena (ako ništa drugo, radi problema definiranja pojma "normalnost").
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 16:49 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
mateb je napisao/la: Problem s RKC nije pasivnost, nego univerzalizam. Interesi RKC su se znali kositi s interesom Hrvata. Između ostalog, Crkva je imala velikog udjela u stvaranju identitetske konfuzije među Hrvatima u 19. stoljeću, poznate pod nazivom "jugoslavenstvo".
Inače, ovakva poopćavanja kao iz naslova su posve neprimjerena (ako ništa drugo, radi problema definiranja pojma "normalnost"). 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 21:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61676 Lokacija: DAZP HQ
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Smatram da katolička vjera od mnogih Hrvata pravi male "očenašeke", dok muslimani npr. imaju militaristički kodeks poznat pod imenom "Islam", a Srbeki jednu jaku nacionalističku instituciju koje je lafo religija.  Problem s RKC nije pasivnost, nego univerzalizam. Interesi RKC su se znali kositi s interesom Hrvata. Između ostalog, Crkva je imala velikog udjela u stvaranju identitetske konfuzije među Hrvatima u 19. stoljeću, poznate pod nazivom "jugoslavenstvo". Inače, ovakva poopćavanja kao iz naslova su posve neprimjerena (ako ništa drugo, radi problema definiranja pojma "normalnost"). RKC je univerzalna samo na papiru, utoliko što papa postavlja biskupe, ali je suštinski nacionalna.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 22:09 |
|
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Smatram da katolička vjera od mnogih Hrvata pravi male "očenašeke", dok muslimani npr. imaju militaristički kodeks poznat pod imenom "Islam", a Srbeki jednu jaku nacionalističku instituciju koje je lafo religija.  Problem s RKC nije pasivnost, nego univerzalizam. Interesi RKC su se znali kositi s interesom Hrvata. Između ostalog, Crkva je imala velikog udjela u stvaranju identitetske konfuzije među Hrvatima u 19. stoljeću, poznate pod nazivom "jugoslavenstvo". Inače, ovakva poopćavanja kao iz naslova su posve neprimjerena (ako ništa drugo, radi problema definiranja pojma "normalnost"). Ima RKC i pozitivnih strana po Hrvate, pronatalitetna politika, kao i taj institut teškog grijeha za samoubojstvo. Vrlo praktično i korisno. 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 22:13 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ima RKC i pozitivnih strana po Hrvate, pronatalitetna politika, kao i taj institut teškog grijeha za samoubojstvo. Vrlo praktično i korisno.  nekad bilo sad se spominjalo. sve katoličke zemlje u Europi danas imaju najniže stope fertiliteta, počevši s Italijom i Španjolskom koje su još 70-tih bili rekorderi. tamo gdje stega crkve jednom popusti, narod ode u potpunu raskalašenost. kod nas se to još nije dogodilo, iako u velikoj mjeri se događa, još možda Poljaci, Irci i Portugalci uz nas odoljevaju, ovi ostali su svi žešći otpadnici u svakom smislu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Incitatus
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 22:16 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Incitatus je napisao/la: Danilo Kis: "Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta". Svaka mu čast na književnom opusu, ponešto sam i pročitao i zaista vrijedi, ali ovo je totalno kriva i pojednostavljena percepcija te vrlo površno razumijevanje pojma nacionalizma, što je donekle i razumljivo, s obzirom na njegovo obiteljsko porijeklo, a samim time i okruženje u kojem je odrastao i živio. A što bi to bilo tvoje ispravno i dubokoumno razumjevanje fenomena nacionalizma, ako se smije znati?
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 22:19 |
|
|
a što je onda patriotizam i u kakvoj je korelaciji s nacionalizmom? kako se zove kad se ostvaren i uspješan čovjek ponosi svojom zemljom i narodom? obično se govori da se iza nacionalizma, kao i drugih ideologija skrivaju slabe osobe, međutim, ima i uspješnih ljudi koji su nacionalisti iz osobnih razloga bez ikakve konkretne koristi.
|
|
Vrh |
|
 |
Incitatus
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 23:08 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Citat: Ja imam veliki problem da svarim Albance, odnosno njihove politicke teznje, i tu nekad ozbiljno izgubim kontrolu, pa ih kolektivno namazem govnima... al ko nije gresan nek prvi digne kamen... Ne znam kakava je onda razlka između tebe i pokretača teme? Ispada da su nacionalisti jedan drugom humus, ali to ne primjećuju.
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 23:13 |
|
|
Iskreno sere mi se od ovih citata Kiša. Takvih citata ima xy po netu gdje kojekakvi veleumnici onako širokogrudno objašnjavaju da je taj nacionlizam u kurcu i blabla ... Obično sranje. Samo zato jer ga je napisao "veliki Kiš" normalnom čovjeku (bar po mom mišljenju) nije uputno složit se s tim po defaultu.
Svaku njegovu tezu bi se u samom začetku dalo napast bez većih problema. Stvar je u tome što on zapravo da tezu, postavi pitanje i da automatski odgovor tako da "širokogrudnima" nije ništa drugo preostalo nego li aplaudirat. Bezveze.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 23:13 |
|
|
Iskreno sere mi se od ovih citata Kiša. Takvih citata ima xy po netu gdje kojekakvi veleumnici onako širokogrudno objašnjavaju da je taj nacionlizam u kurcu i blabla ... Obično sranje. Samo zato jer ga je napisao "veliki Kiš" normalnom čovjeku (bar po mom mišljenju) nije uputno složit se s tim po defaultu.
Svaku njegovu tezu bi se u samom začetku dalo napast bez većih problema. Stvar je u tome što on zapravo da tezu, postavi pitanje i da automatski odgovor tako da "širokogrudnima" nije ništa drugo preostalo nego li aplaudirat. Bezveze.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
Incitatus
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 23:24 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: mateb je napisao/la: Problem s RKC nije pasivnost, nego univerzalizam. Interesi RKC su se znali kositi s interesom Hrvata. Između ostalog, Crkva je imala velikog udjela u stvaranju identitetske konfuzije među Hrvatima u 19. stoljeću, poznate pod nazivom "jugoslavenstvo".
Inače, ovakva poopćavanja kao iz naslova su posve neprimjerena (ako ništa drugo, radi problema definiranja pojma "normalnost"). Ima RKC i pozitivnih strana po Hrvate, pronatalitetna politika, kao i taj institut teškog grijeha za samoubojstvo. Vrlo praktično i korisno.  RKC sada igra značajniju ulogu na planetarnom, negoli na lokalnom(nacionalnom) planu, jer je ona ta koja najviše doprinosi održavanju balansa sa islammom, koji je, inače, u permanentnoj ekspanziji.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 27 lis 2011, 23:39 |
|
|
dudu je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ima RKC i pozitivnih strana po Hrvate, pronatalitetna politika, kao i taj institut teškog grijeha za samoubojstvo. Vrlo praktično i korisno.  nekad bilo sad se spominjalo. sve katoličke zemlje u Europi danas imaju najniže stope fertiliteta, počevši s Italijom i Španjolskom koje su još 70-tih bili rekorderi. tamo gdje stega crkve jednom popusti, narod ode u potpunu raskalašenost. kod nas se to još nije dogodilo, iako u velikoj mjeri se događa, još možda Poljaci, Irci i Portugalci uz nas odoljevaju, ovi ostali su svi žešći otpadnici u svakom smislu. E moj Dudu , ja sam mislio da si iznad toga , i da nećeš decu imati i praviti ih zato što ti je to crkva rekla , već zbog sebe,supruge i njih samih. Naravno da Talijani i Španci imaju manje dece jer se zna šta je bilo kad ih imaš na buljuke još u religijski indoktrinisanoj sredini. Imaš gomilu neprosvećene,neobrazovane,siromašne,bez posla i glavno bez vaspitanja što nam nalaže moderni svet. Pogledaj islamski svet , pogledaj Afriku šta je katolička crkva uradila od njih , em milioni sa sidom , em sirotinja , em glavni huškači na genocide i ratove , a vamo se predstavljaju kako pomažu njima. I nama crkva trubi "Pravite decu da nas ima više Srba"!! E pa pre ću doći u svoju postojbinu Staru Hercegovinu i na prvi kamen ga izdrkati nego iz tih razloga decu imati , jer zaista treba biti retard pa time se voditi da bi stvorio potomstvo.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 00:29 |
|
|
dudu je napisao/la: RKC je univerzalna samo na papiru, utoliko što papa postavlja biskupe, ali je suštinski nacionalna.
Ooo , bravo Dudu malopre te napadoh ali vidim i da i ti promišljaš sa logikom. Univerzalnost se ogleda u drugom vidu , npr. katolička crkva univerzalno se bavi pedofilijom i univerzalno je prikriva , dok ove lokal katoličke crkve tipa SPC takođe isto rade ali sa manjim ciframa zlostavljanih. Pa zato moja braća pravoslavni Srbi 'ladno misle da im je crkva manje pedofilska nego univerzalna KC , jbg proporcionalnost i računica nije svojstvena Srbima. p.s Ima još onaj momenat što su nama sveštenici oženjeni i imaju decu pa eto ima manje pedofila , ali tu postoji jedan gori problem , a to je što upravo ti sveštenici sa decom ćute i smrde dok vladike i kojekavi monasi decu napadaju.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 00:49 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Već si detektirao razlog-vjera.Jedino što mene konkretno zaustavlja da ne budem negativac do jaja,jesu ta kršćanska-moralno-etička načela za koja osjećam u dubini bića da su ispravna,iako ih kršimo u tim extremnim situacijama jer smo samim svojim bivstvom nesavršeni.Doduše,neki ih krše svakodnevno...
nisam skontao ovo za kavu i žene?
Kad se bori za plemeniti cilj, odnosno boljitak i preživljavanje zajednice/kolektiva, sve je dozvoljeno - i nikako nije optimalno da te u ostvarenju cilja sputavaju upute nekog vjerojatno fiktivnog židovskog rabina koji je živio prije 20 stoljeća. Ovi drugi vjeruju u poluludog arapskog trgovca i vojskovođu sa povremenim napadima epilepsije. Što da popuštam nekoj budali samo što vjeruje u luđeg "poslanika" od mog. Bez uvrede, ali tako racionalno sada gledam na to. Zasigurno znamo da imamo samo ovaj život i treba učiniti sve da bude što ugodniji, a ne se uzdati u poravnavanje računa tek nakon što insan otegne papke. Ovo za kavu, otrov za štakore i žene - to je samo druga verzija one žabe što se polako kuha.  Ovdje si promašio ceo fudbal. Isus je postojao, nedvojbeno, i bio je religijski genij s kojim se jedva tko može usporediti. Ako ti nemaš religijski duh, to je OK, ali to znači da si hendikepiran- kao što su hendikepirani ljudi koji nemaju potencijal za umjetničku ili znanstveničku strast. Prorok Muhamed je, s druge strane, nedvojbeno važna povijesna osoba, no njegov recital zabilježen u Kuranu ima nekoliko sjajnih odjeljaka i golemu većinu praznoga papira, bez skoro ikakve vrijednosti. Ima jedna fraza koju je volio Goethe, a to je "čujem li u nekom djelu glas Boga". U Evanđeljima se nesporno čuje glas Boga, a ako ga ti ne čuješ- hja, nisi jedini, pa vjerojatno ni u manjini. Michelangelo ga je čuo, Dostojevski ga je čuo, Bach ga je čuo, Euler ga je čuo.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 07:44 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Ovdje si promašio ceo fudbal.
Isus je postojao, nedvojbeno, i bio je religijski genij s kojim se jedva tko može usporediti. Ako ti nemaš religijski duh, to je OK, ali to znači da si hendikepiran- kao što su hendikepirani ljudi koji nemaju potencijal za umjetničku ili znanstveničku strast.
Prorok Muhamed je, s druge strane, nedvojbeno važna povijesna osoba, no njegov recital zabilježen u Kuranu ima nekoliko sjajnih odjeljaka i golemu većinu praznoga papira, bez skoro ikakve vrijednosti.
Ima jedna fraza koju je volio Goethe, a to je "čujem li u nekom djelu glas Boga". U Evanđeljima se nesporno čuje glas Boga, a ako ga ti ne čuješ- hja, nisi jedini, pa vjerojatno ni u manjini. Michelangelo ga je čuo, Dostojevski ga je čuo, Bach ga je čuo, Euler ga je čuo.
Cekaj, jel Isus bio Bog, bogocovek, boziji sin na zemlji...ili "religijski genij"  i sta ima neko sa njim da se poredi... ovom prvom recenicom si dao jednu neproduhovljen osvrt na njegovu ulogu, a potenciras u nastavku da je svako nereligiozan - hendikepiran Pre ce biti da su hendikepirani svi poluvernici, sa jednom rukom drzeci se za krst, polumesec ili Davidovu zvezdu, a sa drugom za pistolj i stek para, u jednom trenutku izgovarajuci Oce Nas i citate iz Kurana, a u drugom "jebotebog"... Postujem onaj mali broj istinskih vernika, ljudi koji su se odrekli svega materijalnog i svoj zivot predali molitvi... oni koji zive "Blues" po manastirima, pecinama, kelijama... svi ostali su manje ili vise fejkeri, losi imitatori tih ucenja. Mnogi veliki ljudi su bili vernici, ali i mnogi ateisti su bili veliki... nema tu pravila. Crkvena dogma je 1000 godina gusila razvoj nauke i kriticke misli, Newton jel postavio postulate klasicne fizike, bio veoma religiozan, ali i dosta sklon oklutnom i alhemiji, mentalno neuravnotezen covek... Einstein je takodje bio vernik, ali je ceprkao po onome sto se ne sme - formulama koje objedinjuju "bozije misli" u kreaciji sveta... po hriscanskim ideolozima koji su se pozivali na misli Aristotela zemlja bi bila ploca, svemir statican sa Zemljom u centru, a svako ko se usudio da pomisli drukcije goreo je na lomaci kao nevernik i bogohulnik... pa kad su nastavljaci Einsteinovog rada, npr Habl otkrio crveni pomak, i to dovelo do teorije velikog praska, dovitljivi vatikanski birokrati su obznanili - Veliki Prasak ustvari znaci - I Bi Svetlost...  ma keve ti, a njihovi predhodnici pekli na raznju genijalce koji su tvrdili da zemlja ne da nije centar svemira, nego je prosecna planeta prosecnog sistema... Mnogo je tu demagogije...
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 09:30 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: npr Habl otkrio crveni pomak, i to dovelo do teorije velikog praska, dovitljivi vatikanski birokrati su obznanili - Veliki Prasak ustvari znaci - I Bi Svetlost... :Mnogo je tu demagogije... Džoni, cijenim te ali nekad previše zabriješ. Prvi koji je postavio teoriju o Velikom Prasku je katolički svećenik Georged Lemaitre: http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 10:04 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Wind je napisao/la: Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog. [/i]...
Odlicno napisano, ubo je u srce sve nacionalisticke dogme, pogotovo u ovom segmentu gde apostrofira upoznavanje drugih kultura samo da bi se pravile analogije na stetu tih drugih. Nacionalizam kao ideologija moze nekad da posluzi, nekad ima svoju svrhu, u kriznim vremenima je to sredstvo za homogenizaciju ljudi koji moraju svi da veslaju u istom pravcu kako bi opstali... ne treba ga apriori odbijati. U nekim normalnim okolnostima izabrati nacionalisticku ideologiju kao neciji svetonazor... skuceno, sabijeno u vakum, nemastovito, primitivno. U mnogim drugim kulturama, bilo naprednijim ili zaostalijim, ima toliko fantasticnih stvari koje treba upoznati, istraziti, ali ne da bi svoj narod poredio sa time, vec da bi u sebi nasao inspiraciju, sirinu, da bi pokrenuo misli dalje od nekakvih granica na kartama koje su jebeno prolazne. Kako su nastale nacije ,njihova kultura ,jezik ? Jesam ja nacionalist, ako želim sačuvanu kulturnu , jezičnu ,povijesnu baštinu hrvatskog naroda ?
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 10:12 |
|
|
pjosip je napisao/la: Džoni, cijenim te ali nekad previše zabriješ. Prvi koji je postavio teoriju o Velikom Prasku je katolički svećenik Georged Lemaitre: http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtrePre svega astronomski fizicar Lemaitre, a to sto je bio katolicki svestenik nikakve veze sa time nema... a ni on sam nema veze sa naknadnom interpretacijom Vatikana da je eksplozija Velikog praska ustvari znacila biblijsko - I bi svetlost... Al to su neke druge teme...
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH Postano: 28 lis 2011, 10:24 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pjosip je napisao/la: Džoni, cijenim te ali nekad previše zabriješ. Prvi koji je postavio teoriju o Velikom Prasku je katolički svećenik Georged Lemaitre: http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtrePre svega astronomski fizicar Lemaitre, a to sto je bio katolicki svestenik nikakve veze sa time nema... a ni on sam nema veze sa naknadnom interpretacijom Vatikana da je eksplozija Velikog praska ustvari znacila biblijsko - I bi svetlost... Al to su neke druge teme... Krivo si ustrvrdio da je Vatikan naknadno prigrlio teoriju Velikog Praska tako sto je izvrnuo prvobitnu teoriju. Malo se raspitaj, Vatikan ti na veliko podrzava i potice teoriju Velikog Praska jer ostavlja mogucnost vanjskog utjecaja tj. da je netko ili nesto potaknulo Veliki Prasak.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|