HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 svi 2025, 12:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka
PostPostano: 02 sij 2015, 12:16 

Ja stavio reagiranje HRS-a o tome kako je HDZ prije par dana pogazio nacionalne interese i to argumentiraju njihovim glasovanjem u PFBIH, a ovi dežurni hdzovski branitelji o gospodarskom programu HRSa. Mislim providno da ne može biti providnije. Kad ste kod toga kad ćete malo pročitati gospodarski program HDZa jednog, drugog, bilo koje druge stranke? Nikada jer osim ispraznih fraza i demagogije nema ničega, a ja otvoreno simpatiziram HRS radi jasnih stavova i konkretnih. Poslat ću ragi pp da se uključi ako želi.

U glavnom, stavio sam reagiranje HRSa na glasovanje u PFBIH što je propustio objaviti koliko vidim i hercegbosna.org. Nadam se da je više lapsus zbog blagdana nego propust iz namjere.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2015, 10:58 

Ove sam godine po prvi put glasao za HRS. Mislim da je mlada stranka i smatram da tim ljudima treba dati sansu. Inace ranije je moj glas odlazio HDZ-u. Gospodarski plan koji sam procitao ne zvuci lose naravno on ima svojih pozitivnih i negativnih strana no nije nesto na cemu se ne moze raditi.

Ono sto mi se ne svidja kod HDZ-ovog gospodarskog plana koji sam takodjer procitao jeste, sto je to spisak zelja koji nisu mijenjali ja mislim od nastanka stranke, ako se procita gospodarski plan koji su prezentirali za ove izbore kao i one prije 4 godine nisu izmjenili niti zareza ali bitnije nisu izmjenili niti gospodarsku sliku zupanija u kojima su imali vlast npr. ZHZ.

hdz 90 ne zelim niti da komentiram pored toga sto je izdajnicka stranka, imaju i statut kao i sve ostale dokumente samo copy/paste hdz-ovih dokumenata.

Mislim da HRS cuje i ispravno artikulira hercegbosansku politiku, te bih volio da ih vidim kao opoziciju. glede toga sam i glasao za njih, a ako nastave ovim putem kojim su krenuli i najvjerojatnije za dvije godine na lokalnim izborima.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2015, 13:36 

Otjeraste temu u 3 p.m. ne znam ima li ovaj forum moderatora i jednoga da ne spava, a sve to bez da je itko spomenuo ono o čemu sam prije par dana postao a to je da su moćni hdzovci čije se ime očigledno ne smije spomenuti prvom prigodom izigrali nacionalne interese što nitko nije nigdje spomenuo. Neka je nama bitno je li HRS-ov gospodarski program marksistički ili ne i postoji li socijalni nauk crkve ili ne. Otvorite novu temu za tu diskusiju.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 04:37 

listopad je napisao/la:
Bavimo se Kolindom vs. Josipović, bavimo se Lijanovićima a jedna ovakva vijest i reakcija HRSa biva prešućena

Citat:
GRAD MOSTAR - HRVATSKI ZASTUPNICI POGAZILI NACIONALNE INTERESE

Zastupnici hrvatskih stranaka, na čelu sa HDZ BiH, u Parlamentu FBiH svojim glasovima su potvrdili Mostar kao grad slučaj, čime su pokazali bezobzirnost ne samo prema nacionalnim interesima, nego prema općem dobru općenito.

Usvajanjem izmjena Zakona o proračunima kojim se omogućava donošenje odluke o privremenom financiranju i proračunu grada Mostara od strane gradonačelnika uz suglasnost načelnika za financije, zastupnici hrvatskih stranaka su pokazali da su im dovoljna dva mjeseca kako bi zaboravili borbu za nacionalne interese koju su propagirali prije izbora. Ove izmjene ne samo da su protuustavne, nego i loše za samo funkcioniranje grada, što je potvrdio i višemjesečni zastoj u donošenju proračuna za 2014. godinu. Više od pola godine Mostar je bio taocem ucjena i trgovine HDZ-a BiH i SDA, nakon što je odluka identičnog sadržaja usvojena početkom ove godine, ali za proračunsku 2014. godinu.

Izmišljanjem pojma „supotpisnika“ odluke o privremenom financiranju i samog proračuna, direktno se krše ustavom zagarantirani principi lokalne samouprave, te se ograničava nadležnost gradske vlasti. Drugim riječima, kršeći Ustav i Zakon o principima lokalne samouprave, potvrdio se presedan grada Mostara kao grada slučaja i grada u kojem je vladajućim elitama moguće sve, a cijenu plaćaju žitelji grada.

Gospodo hrvatski zastupnici, umjesto da tražite suglasnost od ilegalno postavljene platformaške vlade za protuustavna rješenja, zašto niste tražili da se ovakav princip uvede u mjestima gdje su Hrvati manjina? Ovim potezom ste pravno legitimirali da u Mostaru postoje određena pravila, dok se to isto onemogućava u drugim sredinama. Drugo, zašto niste tražili samo donošenje Odluke o privremenom financiranju grada na period od 01.01.2015. do 31.03.2015., a ne proračuna za cijelu godinu, budući da nakon tog perioda gradonačelnik ima zakonsku mogućnost donošenja Proračuna?

Glasovanjem za protuustavna rješenja, na štetu Hrvata, hrvatski zastupnici na čelu sa HDZ-om BiH, pokazali su da borba za nacionalne interese služi isključivo za dolazak na vlast. Ne postoji nikakva strategija, vizija, cilj, osim vlasti. Činjenica da su zastupnici iz svih hrvatskih stranaka glasovali za ovaj prijedlog govori kako ova „vrlina“ krasi sve naše političke predstavnike, bez obzira na stranačku pripadnost.

Ovim putem pozivamo Glavno vijeće HNS-a da uputi zahtjev hrvatskim izaslanicima u Domu Naroda Parlamenta FBiH da odbiju donošenje ovog Zakona i pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, te nalože gradonačelniku grada Mostara iz redova HDZ-a BiH da pokrene postupak pred Ustavnim sudom radi Ustavom zajamčene zaštite prava na lokalnu samoupravu po pitanju grada Mostara.

Nije tolika tragedija jer Mostar trenutno jeste "grad slučaj" jer trenutno funkcionira bez OV, odnosno ima izvršnu ali ne i zakonodavnu vlast. Ovo je debelo u sivoj zoni, i za ovo i ne postoje pravila i udžbenici. Ako je problem presedan, on je usko definiran, i primjenit će se u nekoj situaciju gdje neka druga općina ostane bez OV-a, gdje bi izvršnom vlasti upravljali i (grado)načelnik i zakonodavstvo Federacije.

Uostalom nemamo potpune informacije. Što ako je neka kohabitacija Bešlića i FBiH najmanje zlo, jer što ako postoji neka zakonska ili pravna rupa kojom FBiH (izvršna ili zakonodavna) vlast može u potpunosti preuzeti upravljanje Mostarom?

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 12:38 

Ministry of Sound je napisao/la:
Nije tolika tragedija jer Mostar trenutno jeste "grad slučaj" jer trenutno funkcionira bez OV, odnosno ima izvršnu ali ne i zakonodavnu vlast. Ovo je debelo u sivoj zoni, i za ovo i ne postoje pravila i udžbenici. Ako je problem presedan, on je usko definiran, i primjenit će se u nekoj situaciju gdje neka druga općina ostane bez OV-a, gdje bi izvršnom vlasti upravljali i (grado)načelnik i zakonodavstvo Federacije.

Naravno da nije tragedija jer smo navikli da čim prigusti hrvatski zastupnici zaborave na nacionalni interes. Ovo nimalo nije u sivoj zoni i itekako postoje pravila i udžbenici, prije svega Ustav Federacije i Zakon o principima lokalne samouprave, a presedan kao presedan se ne može primijeniti u nekoj situaciji gdje neka druga općina ostane bez OV jer druge općine biraju OV po "normalnim" pravilima, a Mostar po specijalnim.

Uostalom nemamo potpune informacije. Što ako je neka kohabitacija Bešlića i FBiH najmanje zlo, jer što ako postoji neka zakonska ili pravna rupa kojom FBiH (izvršna ili zakonodavna) vlast može u potpunosti preuzeti upravljanje Mostarom?

Ne znam koje ti informacije trebaju, ovdje je sve jasno: ovom odlukom se na mala vrata sasvim bespotrebno uvelo instituciju dogradonačelnika u osobi načelnika za financije, što je ne samo zdravorazumski nonsens, nego i ilegalan čin, jer se državnom službeniku daju ovlasti osobe birane voljom birača na izborima. S ovom odlukom baš indirektno FBiH preuzima upravljanje gradom, što dokazuje (ne)funkcioniranje grada u protekloj godini, slijedom ucjena da se Komos ubaci u proračun, da određene tvrtke u vlasništvu Bošnjaka dobivaju ama baš sve tendere (da se razumijemo nemam ništa protiv tvrtki u bilo čijem vlasništvu, ali imam kada dobivaju javne poslove bez natječaja i mimo pravila regularnog tržišnog natjecanja), itd. Trenutno BH Telecom gradi optički prsten po zapadnom dijelu grada, sve regularno i dozvoljeno, dok je recimo HT-u nemoguće graditi infrastrukturu na područjima gdje su Hrvati manjina (nađe se milijun administrativnih prepreka).

Dakle stvari su sasvim jednostavne: gradonačelnik je mogao nametnuti proračun legalno i po zakonu nakon 31.03., sam sebi je to uskratio, ustuknuvši i ponudivši na pladnju bošnjačkoj strani mjesto dogradonačelnika. Gdje je tu računica u vidu reciprociteta sa recimo Travnikom, Bugojnom i dr.? Opet mi radimo ustupke u živom blatu neravnopravnosti u kojem živimo.

Dakle, naravno da nije tragedija, jer smo navikli na kratkovidnost, licemjernost i neinteligenciju (da ne kažem budalaštine) hrvatske politike u BiH. Bez ikakve vizije i jasnog cilja, samo u svrhu kojekakvih pilićarskih interesa pojedinaca i pojedinačnih grupica koji nikako da se zasite. Ne moram/o ja/mi biti u pravu, ali činjenica da o ovome nema nikakve diskusije, da su tzv. nacionalno neovisno obojeni mediji izostavili na osnovno informativnoj razini pristupiti ovome pokazuje ono što nas vuče i što će nas odvući na dno, a to je nedostatak bilo kakvog objektivnog pogleda na politiku: traženje opravdanja i pravdanja za sva sranja koje rade "naši", a dizanje u nebesa svake gluposti što rade "njihovi".

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 13:10 

Ja i dalje ne vidim kako je moguće da za trenutnu situaciju u Mostaru (ili bilo kojoj jedinici samouprave) postoji jasan, nedvojben i nedvosmislen pravilnik kada je cijela situacija i u pravnom i zakonskom vakuumu, jer nema teorije da je bilo koji dokument predividio neodržavanje izbora te modalitet funkcioniranja gradonačelnika bez OV.

Uostalom, s obzirom da je HDZ poprilično nepopustljiv oko načina implementacije odluke Ustavnog Suda (riječ je o adutu kojeg su oni kreirali samom tužbom ustavnom sudu), i kojeg misle pretvoriti u neku vrstu kapitala (ili u Mostaru ili proširenjem "mostarskog uređenja" na sve mješovite općine), nekako se ne uklapa priča gdje bi oni iz čista mira prepustili dio vlasti.

Čak iako im nacionalni interesi nisu pri srcu, znamo da im jesu novčani, te ne vidim zašto bi tek tako ispustili 100% kontrole nad proračunom, tenderima i kontrolom novčanim tokovima.

S toga ostaje opcija da je to dio za sada nepoznate spojene posude.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 20:07 

Ja i dalje ne vidim kako je moguće da za trenutnu situaciju u Mostaru (ili bilo kojoj jedinici samouprave) postoji jasan, nedvojben i nedvosmislen pravilnik kada je cijela situacija i u pravnom i zakonskom vakuumu, jer nema teorije da je bilo koji dokument predividio neodržavanje izbora te modalitet funkcioniranja gradonačelnika bez OV.

Opet, ne možeš gledati na Mostar jednako kao na ostale općine jer je Mostar specifičan slučaj. Samo se u Mostaru može dogoditi da nema GV, u drugim općinama ne. Koliko jasnije, nedvosmislenije i nedvojbenije ti treba od Članka 18 Zakona o principima lokalne samouprave, Odluke Ustavnog suda iz listopada 2013. - Službene novine FBiH br.78, odluke tužiteljstva po prijavi kluba Bošnjaka iz GV,...

Uostalom, s obzirom da je HDZ poprilično nepopustljiv oko načina implementacije odluke Ustavnog Suda (riječ je o adutu kojeg su oni kreirali samom tužbom ustavnom sudu), i kojeg misle pretvoriti u neku vrstu kapitala (ili u Mostaru ili proširenjem "mostarskog uređenja" na sve mješovite općine), nekako se ne uklapa priča gdje bi oni iz čista mira prepustili dio vlasti.

Tužbu je uputio Klub Hrvata, a ne HDZ, a čovjek koji je glavnu riječ vodio nije član HDZ-a BiH od 2006. :yes Baš zato što se ne uklapa u priču, radi se o gaženju nacionalnih interesa, jer izglasavanjem ovog prijedloga Zakona za ovu godinu Mostar praktično funkcionira kao grad dviju općina, a čiji je ono to bio prijedlog? Stvar je opsega i kapaciteta proračuna. Na ovaj način gradonačelnik i načelnik za financije (praktično dogradonačelnik) funkcioniraju i kao izvršna i kao zakonodavna vlast, što je, ponavljam, ilegalno i protuustavno.

Čak iako im nacionalni interesi nisu pri srcu, znamo da im jesu novčani, te ne vidim zašto bi tek tako ispustili 100% kontrole nad proračunom, tenderima i kontrolom novčanim tokovima. S toga ostaje opcija da je to dio za sada nepoznate spojene posude.

Baš zato što im jesu novčani, ovo su uradili. Nikad gradonačelnik nije imao 100% kontrolu, jer da ga je on nametnuo, morao bi to biti proračun u iznosu realizacije iz prethodne godine, bez kapitalnih investicija (osim započetih). Odlukom kako su izglasovali u Parlamentu, tu kontrolu je dobio u suradnji sa "dogradonačelnikom", s tim da može uvećavati proračun kako ga je volja (kao što je za proračunsku 2014. u par sati proračun narastao za 1,6 mln KM, nitko ne zna gdje/kako/iz kojeg razloga). Vjeruj mi, dosta dobronamjernih i pametnih ljudi u HDZ-u BiH je poludilo na ovu odluku i razmišljaju slično kao ja. I tu dolazim do biti.
Ono što je bitno jeste što je o ovome izostala diskusija u tzv. hrvatskim objektivnim i neovisnim medijima (samo na njih ću se osvrnuti), osobito prije izglasavanja u Parlamentu. Kada se s pravom i argumentima laje po Lijanu, Martinu i inima, ne silazi sa naslovnica, kada je riječ o HDZ-u, naša zlatna telad nemaju pogrešan korak, nego sve što urade je tako i tako mora biti samo zato što su oni tako rekli. U tome je bit. Ne moram ja biti u pravu, ali zar objektivno ne bi trebalo informativno nametnuti diskusiju na ovu temu negdje po medijima, kao što nas dva ovdje radimo? Al' eto, neću više ovdje...

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 20:50 

Koga podržavate, ako podržavate ikoga, vi kao stranka i vi osobno, na hr predsjedničkim izborima, kad ste već tu?

Vrh

PostPostano: 06 sij 2015, 21:38 

zaba1111 je napisao/la:
Koga podržavate, ako podržavate ikoga, vi kao stranka i vi osobno, na hr predsjedničkim izborima, kad ste već tu?

Kao stranka nećemo nikoga radi povrede općeg i jednakog prava glasa Hrvatima iz BiH, kako to propisuje članak 45. st1. Ustava RH, radi načina provedbe izbornog procesa u RH, zbog čega ćemo (pokušati) pokrenuti ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH, a osobno podržavam Kolindu Grabar Kitarović.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2015, 13:00 

raga je napisao/la:
Čak iako im nacionalni interesi nisu pri srcu, znamo da im jesu novčani, te ne vidim zašto bi tek tako ispustili 100% kontrole nad proračunom, tenderima i kontrolom novčanim tokovima. S toga ostaje opcija da je to dio za sada nepoznate spojene posude.

Baš zato što im jesu novčani, ovo su uradili. Nikad gradonačelnik nije imao 100% kontrolu, jer da ga je on nametnuo, morao bi to biti proračun u iznosu realizacije iz prethodne godine, bez kapitalnih investicija (osim započetih). Odlukom kako su izglasovali u Parlamentu, tu kontrolu je dobio u suradnji sa "dogradonačelnikom", s tim da može uvećavati proračun kako ga je volja (kao što je za proračunsku 2014. u par sati proračun narastao za 1,6 mln KM, nitko ne zna gdje/kako/iz kojeg razloga). Vjeruj mi, dosta dobronamjernih i pametnih ljudi u HDZ-u BiH je poludilo na ovu odluku i razmišljaju slično kao ja. I tu dolazim do biti.

Zar ne bi rekao da je važno za Mostar da se nastave i započnu nove kapitalne investicije, s obzirom da se ovi pregovori mogu odužiti još do sljedećih lokalnih izbora, znači još skoro 2 godine?

Vrh

PostPostano: 07 sij 2015, 18:53 

Zar ne bi rekao da je važno za Mostar da se nastave i započnu nove kapitalne investicije, s obzirom da se ovi pregovori mogu odužiti još do sljedećih lokalnih izbora, znači još skoro 2 godine?

Naravno da bi kada bi se uistinu "kapitalno investiralo" u Mostaru. Imaš dokaz 2014. godine u kojoj je ovako nakaradno i protuustavno donesen proračun, apsolutno ništa se nije dogodilo po pitanju investicija, a slučaj je isti i kada je GV funkcioniralo u punom sastavu. Na žalost, ovdje je samo stvar neznanja. Danas sam dobio potvrdu da većina zastupnika uopće nisu znala sadržaj ovog prijedloga kojeg su podržali. Al' eto...dosta o ovome...

Vrh

PostPostano: 26 vel 2015, 09:27 

protein je napisao/la:
Tuta je napisao/la:
Strani sudci odraz su neslobode, oni ne garantiraju pravednost u suđenju. Potvrdila praksa Ustavnog suda. Naravno opet, Ustavni sud nije tipičan sud... on u stvari i nije dio sustava redovnog sudstva. Ali tko daje garanciju da će strani sudci u Kaznenim sudovima suditi pravednije? Nitko.

Nadalje, uspostavljeni su neki drugi mehanizmi zaštite pravde - poklopi te općinski, ideš na županijski, poklopi te županijski ideš na Vrhovni sud FBiH... kada iscrpiš sve pravne lijekove - Europski sud za ljudska prava.

Hvala, Tuta. Iznimno mi je bitno pročitati tvoje mišljenje.

Moja postavka je bila da gospodarski problem BiH čini nekoliko silnica, neke značajne su:

1. birokratiziranost, administrativne prepreke
2. odsustvo učinkovitog pravosuđa, izostanak vladavine prava
3. društveno vlasništvo

Ovo troje rađa korupciju i nepotizam.

Politička opcija koja bi zagovarala deregulaciju (uklanjanje prve točke) nužno bi trebala zagovarati i uklanjanje druge dvije nabrojane prepreke. Pravosuđe bi moralo biti brže, puno brže i što neovisnije. Tako da je paralela između svrhovitosti stranih ustavnih sudaca i trgovačkih/kaznenih sudaca po meni neodrživa.

Birokracija jest najveći problem, u njoj radi oko 42 tisuće zaposlenika. A prilično ne nepopularno zagovarati smanjenje administracije. Zato mi se sviđa sadašnji Novalićev prijedlog da se uvede monitoring na javnu upravu dok se ne riješe neke stvari. Barem se ne će zapošljavati na novo, ako se već ne smiju davati otkazi u strahu da će se izgubiti izbori. Ali ovaj je korak nezaobilazan, velika administracija guta mnogo novca i stvara ogroman dug, koji sam ponovno stvara nove troškove preko kamata itd. I takvo je stanje nemoguće izdržati, jer BiH uopće ništa ne proizvodi i nema čime pokrivati dugovanja. Ovde je potrebna politička volja. Jedino racionalno rješenje bilo bi ukrupnjavanje kantona, a neki strahuju da bi to bile nove podjele itd. Krupni kantoni = novi entiteti. Samo je kanton ljepše ime, i sada su to male državice, jer imaju ovlasti gotovo koliko i švicarski kantoni.

BiH pravosuđe je problematično samo po sebi. U nas sudci nisu neovisni o političkim elitama, stoga i sude kako odgovara političarima da bi ih imenovali na još koji mandat. Jako velik uplitaj politike u sudstvo imaš u primjeru ombudsmana, gdje je od svih europskih primjera, ta institucija kod nas najnakaradnija, imenuju se na vrlo nenormalan način itd. Ovde je nažalost potreban vanjski pritisak na naše političare jer se reforme sudstva moraju napraviti. Jednom izgrađeno sudstvo je najvažnija stepenice, bar po meni, ka normalnoj državi, jer je brana političkoj samovolji i svatko, svaki građanin se more obratit takvom sudstvu ako mu nešto ne paše. A i sam sudski postupak, bar kazneni, kojeg kako-tako poznam, je dosta smiješan kod nas...

Društveno vlasništvo se pokazalo dosta neučinkovitim na tržištu, kadrovi su nikakvi, to sam jučer negdje ranije komentirao. Strani trgovački sudci svakako su manje štetni od ustavnih, ali kažem, ne bih se uzdao u stranu pravdu.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2015, 10:10 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Velikobošnjački nacionalizam iz ljevice treba što više raskrinkavati. :palacgore2

Citat:
LETEĆI CIRKUS UJEDINJENE LJEVICE

Ako će netko doći glave ovoj i ovakvoj BiH, bit će to branitelji Bosne iz tzv. ujedinjene ljevice. Toliko odoše lijevo u obrani Bosne, da su napravili cijeli polukrug i izbili ekstremno desno.

Piše: Slaven Raguž, HRS/dnevnik.ba

Oni propovijedaju građansku ideologiju Bosne (bez Hercegovine) kao države građana, pa tek onda naroda, negirajući ustavnost nacionalnog predznaka.

Lagumdžijinim stazama revolucije

slika

Poput svog ideološkog oca Zlatka Lagumdžije kad je imenovao svog Hrvata Željka Komšića, prvi korak u borbi za građansku BiH je bilo imenovanje ''svoga'' Srbina Milana Dunovića kao potpredsjednika FBiH. BiH, po njima, nije samo država konstitutivnih naroda, nego i građana i onih koji sebe nazivaju ostalima, spominjući Rome, Talijane, Ukrajince, Poljake, i dr.

Budući da su oni iz ljevice stranački i politički po definiciji građani, odnosno svi, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, pa i „Ostali", kao što su imenovali svoje Srbe i Hrvate, imenovali su i svoje „Ostale". Tako su primjerice u Dom naroda Federacije ispred „Ostalih" imenovani: Segmedina Srna, Amil Buljubašić, Sejo Bukva, Edin Forto, Emir Frašto, Rasim Kantarević, Aner Žuljević. Kao što se može vidjeti iz priloženih imena, sve redom Ukrajnci, Poljaci, Talijani, Romi i sl.

Ujedinjena ljevica zaokupljena borbom protiv brojanja krvnih zrnaca, kad su ih oni sami brojali, preračuna se pa ne znade je li budući ministar Milan Mandilović Srbin ili „Ostali" (možda Talijan?), pa su na dan kad se trebala imenovati Vlada Federacije ekspresno povukli suglasnost drugog Milana, onog Dunovića. Tu je bilo zapelo. Tako nema nove Vlade FBiH dok se ponovno ne presaberu je li ovaj prvi Milan Srbin kako se sada potpisuje, ili je „Ostali" kako se potpisivao na prošlim Parlamentarnim izborima.

Inače, oni su posebno osjetljivi na Srbe. Najbolji dokaz je izjava Emira Suljagića od 21. ožujka, kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva koji kaže:

"Ako netko računa da će DF ući u vlast FBiH bez tri pozicije koje prema Ustavu pripadaju Srbima, taj se dobro prevario". To je eto njegova i njihova patriotska dužnost u cilju očuvanja Bosne (bez Hercegovine): imenovati svoje Srbe za koje oni jamče da su dobri Srbi, a ne secesionisti poput Dodika.

Nakon tih patriotskih pokliča ljevica je na kraju ipak uspjela u prebrojavanju krvnih zrnaca, te su odlučili kako onaj prvi Milan ipak nije Srbin, nego „Ostali". Koji „Ostali" ne rekoše, ali na kraju ispade da se ne prevariše oni koji nisu računali na DF-ove Srbe.

Dva puta klonirani „vođa"

DF na čelu sa Željkom Komšićem je radio sve kako bi se proces imenovanja Vlade Federacije oduljio do iza 31. ožujka, i to u potpunoj i neskrivenoj koordinaciji sa SDP-om. Ovaj cijeli cirkus je dokaz da povlačenje potpisa sa suglasnosti o imenovanju Vlade Federacije od strane DF-a nije bilo ništa drugo nego kupovanje vremena za donošenje Proračuna Federacije po apetitima Nermina Nikšića i oko njega okupljene bratije.

Zlatko Lagumdžija je sišao sa scene, završivši svoju patriotsku građansku misiju, te se dao u tumačenje i poučavanje Kur'ana, tvrdeći pored ostalog kako je džihad u biti temeljna europska vrijednost i kako se pojam džihada može tumačiti i kao borba za europske vrijednosti. Sada kada je on pronašao izgubljenog sebe, njegovi prestolonasljednici Željko Komšić i Nermin Nikšić nastavljaju gdje je on stao.

To je iskorištavanje svih mogućih resursa, počevši od FTV-a, nevladinog sektora, međunarodnih institucija kako bi se kroz širenje straha od nacionalističkih vještica nastavilo propagirati tzv. građansku politiku, koja nije ništa drugo nego unitaristički radikalizam koji bi BiH mogao koštati njene budućnosti.

Osim u skraćenicama, niti ideološki niti u praksi ne postoji nikakva razlika između DF-a, SDP-a, ali i drugih stranaka koje se tobože bore za građansku BiH i žele „više jednom krenuti govoriti o ekonomiji, egzodusu mladih i problemima koji tište napaćeni narod", dok u biti ne žele ništa drugo nego domoći se fotelja i vlasti za svoje potrebe.
Krinka
Godine mandata će proći kao i one prije njih. Promijeniti se neće ništa, osim možda da će građanska i ujedinjena ljevica u konačnici skinuti krinku svoje građanštine, te će i oni u neka doba iskreno krenuti u tumačenje vjerskih knjiga, braneći temeljne europske vrijednosti.

Zašto, primjerice, ove dvije stranke, ako su toliko socijalno i građanski osviještene, ne odustanu od milijuna proračunskih sredstava političkim strankama koje dobivaju? Zašto zastupnici ovih stranaka ne odustanu od profesionalizacije mandata (također milijunski iznosi)? Zašto ne zaustave praksu imenovanja rodbine, kumova i prijatelja po raznim agencijama, institucijama, javnim poduzećima i dr.? Toliko su socijalno osviješteni da su u pojedinim županijama čim su sjeli u fotelje izglasovali povećanje zastupničkih naknada.

Tobože se zalažu za socijalnu pravdu, jednakost sviju, a u biti gori su nego oni „nacionalisti" u koje upiru prstom. SDP na čelu sa Zlatkom Lagumžijom (danas SDP i DF) je bila stranka koja je najviše uprihodovala novaca iz proračunskih sredstava i stranka koja je najviše puta opominjana od CIK-a radi financijskih malverzacija.

Otišao Zlatko, ovi ne samo da su nastavili gdje je on stao, nego su to udvostručili, jer sad u Komšiću i Nikšiću nemamo jednog Lagumdžiju, nego dvojicu.

Imenovat će se Vlada Federacije, imenovat će se Vijeće ministara, nama običnom puku može biti samo gore nego jeste, njima će svakako biti bolje.

Godine mandata će proći kao i one prije njih. Promijeniti se neće ništa, osim možda da će građanska i ujedinjena ljevica u konačnici skinuti krinku svoje građanštine, te će i oni u neka doba iskreno krenuti u tumačenje vjerskih knjiga, braneći temeljne europske vrijednosti.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2015, 11:10 

Zašto ne propagiraju jedan graDŽanin jedan glas u Republici Srpskoj ?

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 12:42 

Citat:
Tomislavgrad: Utemeljuje se podružnica HRS-a

http://hms.ba/tomislavgrad-utemeljuje-s ... ica-hrs-a/

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 16:01 

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/cla ... tet/117059

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 14:47 

Čisto da se evidentira, crno na bijelo, da je samo Slaven pogurao đenerala Glasnovića, prije izbora i kritizirao HDZ što su ga smjestili na 8 mjesto.

29/10/2015

http://dnevnik.ba/kolumne/sebeljubna-koalicija

Citat:
Tko je vrijedan glasa na listi Domoljubne koalicije: Željko Glasnović ili Ante Jukić

Koliko je domoljubna „Domoljubna“ koalicija ponajbolje govori činjenica da je general Željko Glasnović na 8. mjestu na listi. Dok je ogromna većina današnjih hdz-ovaca i s jedne, i s druge granice provela rat ili čučajući po podrumima, ili uzimajući novce i humanitarnu pomoć po „dijaspori“, ili preko brda bježeći (pa poslije stavljali naušnice na uspomenu prebjega), ovaj teško ranjavani Legionar je cijeli rat proveo na prvoj crti bojišnice od prvog dana rata u Hrvatskoj, pa do zadnjeg dana rata u BiH. Prvi je general koji je ušao u otvoreni sukob sa Mesićem radi odnosa prema Hrvatima iz BiH. Mesić je Glasnoviću uzvratio prisilnim umirovljenjem. Ovaj general je morao biti na prvom mjestu liste! Njegovo je 8. mjesto jednom riječju sramotno! Vrlo vjerojatno se želi zloupotrijebiti generalova reputacija kako bi lista dobila više glasova, a kako bi nakon izbora mandat dobili podobni. Zato bi valjalo u što većoj mjeri podržati ovog heroja Domovinskog rata, jer je on jedini koji realno može ugroziti hdzovsku interesnu samovolju.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2015, 17:39 

Što znači ovo "republikanska" u nazivu stranke ? Za kakve republičke ideje se bore. Ili je to samo bilo da se izabere zvučan naziv, pa ma što značio.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2016, 15:21 

Prvi osvojeni mandat za ovu mladu stranku.

Osvojeno jedno mjesto u Općinskom vijeću u Širokom Brijegu.

Čestitam!

Vrh

PostPostano: 04 lis 2016, 16:33 

lider30 je napisao/la:
Prvi osvojeni mandat za ovu mladu stranku.

Osvojeno jedno mjesto u Općinskom vijeću u Širokom Brijegu.

Čestitam!

Falilo im je i 20 glasova u Tomislavgradu. Izasli su tek u 4 opcine, ako se ne varam.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2016, 16:40 

Šta nude oni drugačije od HDZ-a? Po čemu su alternativa?

Vrh

PostPostano: 05 lis 2016, 08:57 

otkrit ću ti tajnu je napisao/la:
Šta nude oni drugačije od HDZ-a? Po čemu su alternativa?

Google je čudo!

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 03:17 

Posjetio sam njihove stranice prije nego sam postavio pitanje. I ne nađoh ništa konkretno drugačije od HDZ-a. Zato i pitam. Po čemu su in?

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 03:21 

Citat:
Uvod

2) HRS je narodna, socijalna i demokršćanska stranka. Temeljna načela su: jednakopravnost hrvatskog naroda, kao i drugih konstitutivnih naroda i tzv. ostalih na teritoriju cijele BiH. Istinskom jednakopravnošću svih naroda koja bi institucionalno i pravno poštovala sve narode, ali i svakog pojedinca, jedino se može doći do održive i dugoročne BiH.

3) U skladu sa potpisanim i općeprihvaćenim međunarodnim poveljama i konvencijama, zalažemo se za društvo u kojem će se ostvariti svako temeljno ljudsko pravo, a osobito pravo na život, osobnu slobodu i sigurnost, slobodu savjesti i vjere, slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu udruživanja i političkoga djelovanja, slobodu kretanja, prebivanja i izbora mjesta življenja, slobodu tiska, pravo na naobrazbu, kulturnu afirmaciju i jednakost pred zakonom. Protivimo se svim oblicima diskriminacije zasnovane na rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjerovanju, etničkoj pripadnosti, političkim i drugim uvjerenjima.

:smajl015

Vrh

PostPostano: 25 stu 2016, 19:50 

HRS o Danu državnosti američke kolonije i ZAVNOBiH-u

Citat:

Dan državnosti države koje nema

Romantičarska teorija kako su u Mrkonjić gradu udareni temelji državotvornosti BiH koja bi bila „i srpska, i hrvatska i bošnjačka“ nema smisla. Temelj ovoga što danas zovemo BiH je Domovinski rat, a ne NOB. Dileme ne bi smjelo biti, makar što se Hrvata tiče.

Slušajući govore političara iz BiH, ispade da mi u BiH poput Amerikanaca koji slave svoje „očeve domovine“ koji su potpisali Deklaraciju neovisnosti i američki Ustav, moramo Avdu Humu, Đuru Pucara i ostalu ekipu iz ZAVNOBiH-a slaviti kao očeve BiH domovine. Ponovno nam se prodaje neka umjetna i falsificirana amerikanizirana verzija povijesti BiH, zamka na koju sve češće i više padaju i političari iz hrvatskoga naroda. Valjalo bi ih ukratko podsjetiti na neke činjenice.

Zasjedanje u Mrkonjić gradu je učinjeno u okolnostima i vremenu koje je za cilj imalo kreirati zajednicu naroda i narodnosti Jugoslavije. BiH se spominje isključivo u kontekstu lokacije zasjedanja, dok se u kontekstu „državnosti“, koja se slavila na primanju u zgradi Predsjedništva, spominjala isključivo buduća Jugoslavija. Dovoljno je pročitati zapisnik sa zasjedanja u Mrkonjić gradu, da se to vidi. Cilj ljudi okupljenih oko ZAVNOBiH-a je bio kreirati komunističku partiju i uređenje države Jugoslavije (ne BiH) po uzoru na Sovjetski savez, po Staljinovom modelu, glorificirajući uspjehe Crvene armije.

Kakve je posljedice ZAVNOBiH imao za Hrvate? Prva posljedica ZAVNOBiH-a je stigmatiziranje Hrvata zapadne Hercegovine. U tekstu deklaracije izričito, odjeljak 2. stranica 43. Zapisnika stoji da se mora „dotući ustaštvo koje ima korijena među Hrvatima Zapadne Hercegovine…i to nemilosrdno istrebljujući ustaške zlikovce, treba strpljivo razbijati zablude kod zavedenih masa, ukazujući da je narodno-oslobodilački pokret u Bosni i Hercegovini isto onoliko hrvatski, koliko srpski i muslimanski“. Ovaj pasus je bio opravdanje masovnih ubojstava civila, među kojima i 66 hercegovačkih franjevaca, kao i odvođenje žena i djece iz zapadne Hercegovine na Križni put, o čemu postoje i pisani zapisi povjesničara ne samo s ovih prostora nego i šire, poput Johna Corsellisa, Riesmana, Abbota i drugih.

Druga posljedica je bila stigmatiziranje tzv. umjerene hrvatske struje koja je odbila suradnju sa fašistima i to u krvi platila, ali nije htjela pristati ni na uvjete komunističke partije. Na čelu te umjerene struje bio je Vladko Maček, koji je pretrpio mučenje u Jasenovcu radi odbijanja suradnje sa okupatorom. Baš njega se na ZAVNOBiH-u osudilo kako svojom „politikom čekanja obmanjuje Hrvate Bosne i na taj način pomaže okupatoru“, optužujući ga za suradnju s četnicima. Rezultat toga je bio progon Mačeka u Ameriku, izgon i ubojstva njegovih istomišljenika iz Bosne, kao i prisilno oduzimanje imovine tadašnje HPSS-a.

Kao nit vodilja kroz cijelu deklaraciju ZAVNOBiH-a i diskusije koje su se vodile je bio strah od okupatora i izdajnika vođenih politikom Beograda i Zagreba. Svaka sličnost sa današnjom retorikom bošnjačkih političara sigurno nije slučajna.

ZAVNOBiH i poruke sa istoga, dakle, ostavljaju previše sumnji i zagonetki koje isključivo objektivni povjesničari moraju riješiti. Imajući u vidu činjenicu da BiH kao država postoji samo na papiru, proslava tzv. Dana državnosti 25.11. nije ništa drugo nego predstava u kojoj sami uvjeravamo da je BiH država po mjeri naroda koji u njoj žive, što nije istina. Hrvati to ponajbolje mogu posvjedočiti. Imajući u vidu stigmu i žrtvu koju je hrvatski narod podnio za vrijeme Jugoslavije i slijedom dokumenata poput ovoga iz Mrkonjić grada, hrvatski politički predstavnici bi morali izbjegavati protuustavna obilježavanja komunističkih obljetnica. Čemu Domovinski rat ako nam je toliko dobro bilo za vrijeme Jugoslavije?

Okrenimo se budućnosti, ali sa poukama iz prošlosti. Pouke moramo izvući kako ne bi ponovili iste greške. Izgradimo istinsku BiH koja će biti i srpska, i hrvatska, i bošnjačka, ali na temeljima istinske ustavnopravne jednakosti sviju koji žive u BiH, ne na temeljima isforsirane romantičarske ideje koja je sve, samo ne povijesno utemeljena. Tek tada će dan državnosti biti dan državnosti, a ne kazališna predstava.

HRS
Slaven Raguž

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 370 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: