|
|
Stranica: 94/94.
|
[ 2331 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 01 lip 2026, 08:44 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Nekako sam skeptičan glede ovih najava HR Vlade o štednji i smanjenju potrošnje. Uvijek kad se to radilo nastado je vojni sektor. Hrvati kakvi su ludi prvo srežu vojsku. Da bar hebenu PZO već jednom nabave...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 01 lip 2026, 15:24 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Nekako sam skeptičan glede ovih najava HR Vlade o štednji i smanjenju potrošnje. Uvijek kad se to radilo nastado je vojni sektor. Hrvati kakvi su ludi prvo srežu vojsku. Da bar hebenu PZO već jednom nabave... Masu toga, zapravo dobrog i funkcionalnog, što je trebalo biti namijenjeno za pričuvni sastav - HDZ i SDP odlifrali su badava strancima i pretvorili HV u sprdačinu. I sve to otišlo je žurno i SADA, a ovo "nabavljamo" u nekakvom je FUTURU, koji dopušta razne scenarije. Ono dođe ekonomska kriza, pa se više NEMA i evo izlike za odustajanje. Ili promijeni se vlast, a nova vlast kaže kako ju te odluke stare vlasti ne obavezuju i opet ništa. Ili nešto treće. Ili nam (nedajbože) to zatreba dok još nije stiglo. Plus što se tiče kvantitete, neki smiješni brojevi, a poznato je kakvo je bilo brojno stanje HV-a sredinom devedesetih i kako nam je upravo to bila garancija pobjede i sigurnosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 01 lip 2026, 15:55 |
|
|
|
Je ali smo liferovali zlocesto rusko oruzje, bolje biti i bez oruzja nego sa ruskim, fuj fuj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Nikola zg novi stari profil
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 01 lip 2026, 17:07 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Je ali smo liferovali zlocesto rusko oruzje, bolje biti i bez oruzja nego sa ruskim, fuj fuj. Neka mi netko objasni ko se kuzi sto mi imamo od tih skupih korveta
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 02 lip 2026, 14:10 |
|
|
Nikola zg novi stari profil je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Je ali smo liferovali zlocesto rusko oruzje, bolje biti i bez oruzja nego sa ruskim, fuj fuj. Neka mi netko objasni ko se kuzi sto mi imamo od tih skupih korveta Korvete su brodovi namijenjeni izvanobalnom nadzoru mora, prije svega otkrivanju podmornica, nadzoru ribolova u gospodarskom pojasu, sprječavanju upada i prijetnji trgovačkim brodovima i kruzerima, kao i kontroli ključnih pomorskih pravaca. S takvim brodovima Hrvatska bi, primjerice, mogla znatno ozbiljnije nadzirati Jadran i zatvarati pristup kroz Otrantska vrata u slučaju krize. Brod takve namjene potreban je svakoj obalnoj državi koja ima luke, energetske terminale, industriju, trgovački promet i gospodarski pojas koji mora štititi. Međutim, Hrvatskoj ne treba brod projektiran za lov na pirate uz istočnu obalu Afrike ili za daleke ekspedicijske misije. Hrvatskoj treba manja, dobro opremljena korveta ili izvanobalni ophodni brod s ozbiljnim protupodmorničkim, nadzornim i patrolnim sposobnostima, prilagođen Jadranu. Nordijske zemlje već koriste manje, “kvazi-korvetne” brodove za nadzor Baltika i svojih priobalnih prostora. Upravo takav koncept bio bi logičniji za Hrvatsku: brod koji razvija stvarne izvanobalne sposobnosti, štiti more, luke, plovne putove i gospodarske interese, umjesto platforme namijenjene zadaćama koje nisu hrvatski sigurnosni prioritet.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: HV se opasno naoružava: nabavljamo HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde Postano: 05 lip 2026, 08:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
MiB je napisao/la: Nikola zg novi stari profil je napisao/la: Neka mi netko objasni ko se kuzi sto mi imamo od tih skupih korveta
Korvete su brodovi namijenjeni izvanobalnom nadzoru mora, prije svega otkrivanju podmornica, nadzoru ribolova u gospodarskom pojasu, sprječavanju upada i prijetnji trgovačkim brodovima i kruzerima, kao i kontroli ključnih pomorskih pravaca. S takvim brodovima Hrvatska bi, primjerice, mogla znatno ozbiljnije nadzirati Jadran i zatvarati pristup kroz Otrantska vrata u slučaju krize. Brod takve namjene potreban je svakoj obalnoj državi koja ima luke, energetske terminale, industriju, trgovački promet i gospodarski pojas koji mora štititi. Međutim, Hrvatskoj ne treba brod projektiran za lov na pirate uz istočnu obalu Afrike ili za daleke ekspedicijske misije. Hrvatskoj treba manja, dobro opremljena korveta ili izvanobalni ophodni brod s ozbiljnim protupodmorničkim, nadzornim i patrolnim sposobnostima, prilagođen Jadranu. Nordijske zemlje već koriste manje, “kvazi-korvetne” brodove za nadzor Baltika i svojih priobalnih prostora. Upravo takav koncept bio bi logičniji za Hrvatsku: brod koji razvija stvarne izvanobalne sposobnosti, štiti more, luke, plovne putove i gospodarske interese, umjesto platforme namijenjene zadaćama koje nisu hrvatski sigurnosni prioritet. Lijepo objašnjenje.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|