|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 87 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 02 sij 2023, 23:46 |
|
|
Gladius je napisao/la: Jedna normalna i životna tema na HB forumu!? Što je ovo zaboga? Stvari su jednostavne. EU je izmišljena između ostalog i da bi se nekontrolirano tiskao novac, što nije moglo u strogo kontroliranoj Bundesbanci i dok je bila DM. Ne može ni danas u Švicarskoj. Sada plaćamo račune za tiskanje novca bez pokrića za vrijeme COVID-19, a trenutačno treba financirati i rat u Ukrajini. Pa neće valjda čitavu stvar financirati bogataši i političari??? Ista stvar je bila i kada je trebalo krpati rupe u Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj. S druge strane inflacija pokreće gospodarstvo i ljudi u panici vade novac iz madraca i ulažu u sve i svašta. Pokreće se kapital i to se osobito osjeti na tržištu nekretnina. Nekretnine koje su stajale godinama, a nisu preskupe idu kao vrući pereci. To pojačava inflaciju, jer je tržište preplavljeno novcem. Običnim ljudima, uključujući i mene osobno, velika poruka... ne štedite novac, živite život, trošite ga vi, odmah i sada kad ga zaradite, da ga ne bi potrošili političari i bankari za vas, putovanja, i fešte, a ako ga imate malo više uložite u nekretnine. Može i tozla.  Tvoj zaključak je malo kontradiktoran, prvo pišeš kako su nekretnine precenjene a onda ako novac imate uložite u nekretnine. Za plemenite metale se slažem, to je po meni trenutno najbolja opcija. Ako neko trguje deonicama sad bi najpametnije bilo kupiti deonice kompanija koje proizvode osnovne životne namirnice i koje mogu da podignu cene u susret inflaciji. Svakako nije vreme za kupovinu špekulativnih i tehnoloških kompanija i fondova, to ima puno prostora da pada a nema kuda da raste.
_________________ ex Skeletor
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Gladius
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 00:57 |
|
|
Megatron je napisao/la: Gladius je napisao/la: Jedna normalna i životna tema na HB forumu!? Što je ovo zaboga? Stvari su jednostavne. EU je izmišljena između ostalog i da bi se nekontrolirano tiskao novac, što nije moglo u strogo kontroliranoj Bundesbanci i dok je bila DM. Ne može ni danas u Švicarskoj. Sada plaćamo račune za tiskanje novca bez pokrića za vrijeme COVID-19, a trenutačno treba financirati i rat u Ukrajini. Pa neće valjda čitavu stvar financirati bogataši i političari??? Ista stvar je bila i kada je trebalo krpati rupe u Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj. S druge strane inflacija pokreće gospodarstvo i ljudi u panici vade novac iz madraca i ulažu u sve i svašta. Pokreće se kapital i to se osobito osjeti na tržištu nekretnina. Nekretnine koje su stajale godinama, a nisu preskupe idu kao vrući pereci. To pojačava inflaciju, jer je tržište preplavljeno novcem. Običnim ljudima, uključujući i mene osobno, velika poruka... ne štedite novac, živite život, trošite ga vi, odmah i sada kad ga zaradite, da ga ne bi potrošili političari i bankari za vas, putovanja, i fešte, a ako ga imate malo više uložite u nekretnine. Može i tozla.  Tvoj zaključak je malo kontradiktoran, prvo pišeš kako su nekretnine precenjene a onda ako novac imate uložite u nekretnine. Za plemenite metale se slažem, to je po meni trenutno najbolja opcija. Ako neko trguje deonicama sad bi najpametnije bilo kupiti deonice kompanija koje proizvode osnovne životne namirnice i koje mogu da podignu cene u susret inflaciji. Svakako nije vreme za kupovinu špekulativnih i tehnoloških kompanija i fondova, to ima puno prostora da pada a nema kuda da raste. Iz perspektive pred-inflacijskih cijena su nekretnine precijenjene, ali iz perspektive sadašnjosti kada novac konstantno gubi vrijednost, nekretnine nisu precijenjene, i onaj tko uzme novac, a proda nekretninu je dugoročno na gubitku. Običnim ljudima ni dionice ni plemeniti metali nisu lako dostupni, a nekretnina jest. Čak je bolje kupiti i auto, jer će i ono biti skuplje ako se ovako nastavi. Sve je bolje nego gotov novac. Prosječan čovjek nema toliko novaca da misli o tim stvarima, i za njih, a i za mene važi: "carpe diem". Tu šaku jada što imaš, ne štedi, nego se uhvati provoda, putovanja, derneka, pa i krstarenja tko ima takav novac na raspolaganju. Naprosto sve upućuje da nemoš planirati ni srednjeročno. Nema budućnosti. Inflacija poručuje, da postoji samo danas, i život u trenutku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 06:30 |
|
|
Gladius je napisao/la: Naprosto sve upućuje da nemoš planirati ni srednjeročno. Nema budućnosti. Inflacija poručuje, da postoji samo danas, i život u trenutku. inflacija ti samo poručuje da pretvaraš novac u nešto drugo. to može biti i neki oblik štednje. problem nije inflacija sama po sebi, problem je št je ne prate prihodi. i da je infalcija 50% godišnje, nioga ne bi bilo briga da i plaće rastu 60% godišnje.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 07:51 |
|
|
|
Nerijetki misle da je stvar “države” da kao sređuju “stvar” ne kužeći da središnje banke kao uostalom i HNB a i skoro svi drugi - više nisu pod demokratskom kontrolom. Dok je bila mogilo se našteliti da olate prate inflaciju. Ono, inflacija 10% a rast fiksnih plaća isto. Pa te više nije briga. Ima i masa drugih primjera ovakve štela.
Kako bi Slobodan svojevremeno tiskao novac? U vreemenu kada je svijet ostavio tu logiku iza sebe. Vidi Ante Marković i kao “njegove” pokušaje. Ili Kina danas gdje se poltički u CK odlučivalo o razini BNP rasta posljednjih 20g. A poslije Corone više im ta štela o kontroliranom rastu izgleda ima nekih problema.
A danas su središnje banke neovisne od parlamentarne većine i donose odluke drugim parametrima, parlamentarnom odlukom je tako naravno odlučeno, gdje fiksne plaće više ne prate inflaciju.
Rast na lr nekretnina od posljednje recesie 2008g otkada je inflacija u sređenim državana bila ispod 2% ima svoj uzrok.
Predsjednik Nixon - mislim 1972g. - je inače bio taj koii je ukinuo korelaciju tiskanja novih $ sa zlatom, šti je poslije bila inspiracija mnogim - posebno socijalistima raznoraznih nijansi - da iz ideoloških pobuda i žednji kao “unapređuju” zbilju.
I tu smo sada.
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 08:04 |
|
|
Tomba17 je napisao/la: Nerijetki misle da je stvar “države” da kao sređuju “stvar” ne kužeći da središnje banke kao uostalom i HNB a i skoro svi drugi - više nisu pod demokratskom kontrolom.
A danas su središnje banke neovisne od parlamentarne većine i donose odluke drugim parametrima, naprotiv, upravo parlamenti imenuju guvernere središnjih banaka gotovo posvuda. središnje banke rade ono što država hoće, a država radi što narod hoće. a svi hoće talno i sve više novca od države. posljedica: država djeli novac kojeg nema, i nastane inflacija
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 08:13 |
|
|
divizija je napisao/la: Tomba17 je napisao/la: Nerijetki misle da je stvar “države” da kao sređuju “stvar” ne kužeći da središnje banke kao uostalom i HNB a i skoro svi drugi - više nisu pod demokratskom kontrolom.
A danas su središnje banke neovisne od parlamentarne većine i donose odluke drugim parametrima, naprotiv, upravo parlamenti imenuju guvernere središnjih banaka gotovo posvuda. središnje banke rade ono što država hoće, a država radi što narod hoće. a svi hoće talno i sve više novca od države. posljedica: država djeli novac kojeg nema, i nastane inflacija Ne, središnje banke imaju uglavom monetarne ciljeve, neovisne o pralamentarnoj većini, a vlade i parlamemtu uglavnom fiskalne. Ne odlučuje parlament o razini kamate gdje središnja banke posuđuje, ispravnije digitalno tiska novac nerijetko bez pravog pokrića, komercialnim bakama za kreditiranje dalje. To samostalno radi. A vlada i parlament odlučuju - ako su u takvom ekonomskom stanju - nametima, fiskalnim oravilima i transferiranju novca fiskalnih obveznika i podignutih državnih kredita prena građanima i onima više ravnopravnih već drugi.
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 08:17 |
|
|
Tomba17 je napisao/la: Ne, središnje banke imaju uglavom monetarne ciljeve, neovisne o pralamentarnoj većini, a vlade i parlamemtu uglavnom fiskalne.
Ne odlučuje parlament o razini kamate gdje središnja banke posuđuje, ispravnije digitalno tiska novac nerijetko bez pravog pokrića, komercialnim bakama za kreditiranje dalje. To samostalno radi.
A vlada i parlament odlučuju - ako su u takvom ekonomskom stanju - nametima, fiskalnim oravilima i transferiranju novca fiskalnih obveznika i podignutih državnih kredita prena građanima i onima više ravnopravnih već drugi. da parlament nije zadovoljan monetarnim ciljevima smijenio bi guvernera i stavio drugog koji bi radio što vlast hoće. vladama odgovara ekspanzivna monetarna politika, jer u takvom okruženju mogu se i lakše zadužiti i lakše nominalno uprihoditi kroz poreze, i samim time lakše trošiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 08:33 |
|
|
Najbolje i najlakse je trositi i zaduzivati se, kada se na cifru naredjaju nule, kao u doba inflacije jugodinara. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:01 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28348 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Nama koji smo u dugovima do guše inflacija i nije tako loša stvar. :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:12 |
|
|
|
Ima li lijepih ideja kako najbolje iskoristit ovu inflaciju u vlastitu korist? Hoće li doći vrijeme da Ce se zarađivat i na podizanju kredita kao u jugoslaviji nekada ?
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:20 |
|
|
divizija je napisao/la: Tomba17 je napisao/la: Ne, središnje banke imaju uglavom monetarne ciljeve, neovisne o pralamentarnoj većini, a vlade i parlamemtu uglavnom fiskalne.
Ne odlučuje parlament o razini kamate gdje središnja banke posuđuje, ispravnije digitalno tiska novac nerijetko bez pravog pokrića, komercialnim bakama za kreditiranje dalje. To samostalno radi.
A vlada i parlament odlučuju - ako su u takvom ekonomskom stanju - nametima, fiskalnim oravilima i transferiranju novca fiskalnih obveznika i podignutih državnih kredita prena građanima i onima više ravnopravnih već drugi. da parlament nije zadovoljan monetarnim ciljevima smijenio bi guvernera i stavio drugog koji bi radio što vlast hoće. vladama odgovara ekspanzivna monetarna politika, jer u takvom okruženju mogu se i lakše zadužiti i lakše nominalno uprihoditi kroz poreze, i samim time lakše trošiti. "Smjenili"? Dasta! Tko se pita o kamati u USA, Powell ili Biden? Tko u EU, Lagarde ili Ursula? Jesulise svojevremeno prije desetak godina pitali Grcka, Portugal, Spanjolska, Balitcke drzave pa i sama Italija i njihovi stanovnici, ili Mario Draghi? To sto se odlukom parlamenta postavlja ne znaci da ne odlucuje samostalno. ------------- "Primarni cilj ESB-a je održati stabilnost cijena u eurozoni i propisan je člankom 2. Statuta ESB-a. Njegove osnovne zadaće, utvrđene u članku 3. Statuta, su određivanje i provođenje monetarne politike na području eurozone, vođenje deviznih financijskih operacija, briga o deviznim rezervama Europskog sustava središnjih banaka, održavanje infrastrukture financijskog tržišta u sustavu plaćanja TARGET2, te održavanje tehničke platforme (koja se trenutno razvija) za namirenje transakcija vrijednosnim papirima u Europi (TARGET2 vrijednosni papiri). Prema članku 16. Statuta, ESB ima ekskluzivno pravo odobrenja izdavanja novčanica eura. Države članice mogu izdavati eurokovanice, ali ESB prethodno mora odobriti iznos.
ESB je izravno podređena europskom zakonu, ali njezin je sastav nalik korporaciji u smislu da ESB ima dioničare i dionički kapital. Kapital ESB-a iznosi 11 milijardi eura, a drže ga nacionalne središnje banke država članica kao dioničari. Početno pravilo za raspodjelu kapitala utvrđeno je 1998. na temelju broja stanovnika država i veličine BDP-a, ali ključ raspodjele kapitala kasnije je prilagođen novonastalim uvjetima. Dionice u ESB-u nisu prenosive i ne mogu se koristiti kao zalog."https://hr.wikipedia.org/wiki/Europska_ ... 1nja_banka---------------------------------------------- A od prekjucer guverner HNB sjedi u ESB kao jedan od meni se cini 20 clanova istog. A HNB je bio vezan uz Euro koliko godina? I koliko godina cijene i usluga kao i nekretnine na Jadranu su rasli, koliko? A inflacija i kamate isto vrijeme, koliko? To sto je sada inflacija je kao sto je Johnny pjevao, predah izmedju ratova. Najebali su jedino oni koji imaju kredite na kojima ne mogu otpkacivati kamate, imaju govtovinu u vitrini i nista ne rade snjome, ili zu bez ijedne peneze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:22 |
|
|
Diablo je napisao/la: Ima li lijepih ideja kako najbolje iskoristit ovu inflaciju u vlastitu korist? Hoće li doći vrijeme da Ce se zarađivat i na podizanju kredita kao u jugoslaviji nekada ? U jednoj banci kamata na orocenu stednju u KM i evrima, 0.7 odsto na 3 mjeseca, sto na 12 mjeseci izadje 2.8 odsto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:28 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Diablo je napisao/la: Ima li lijepih ideja kako najbolje iskoristit ovu inflaciju u vlastitu korist? Hoće li doći vrijeme da Ce se zarađivat i na podizanju kredita kao u jugoslaviji nekada ? U jednoj banci kamata na orocenu stednju u KM i evrima, 0.7 odsto na 3 mjeseca, sto na 12 mjeseci izadje 2.8 odsto. Pa kroz godinu dana inflacija pojede i kamatu i dio tvog novca ? 
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:29 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
https://themarket.ch/interview/russell- ... om-ld.7606Ovaj ekonomist najavljuje inflaciju od 4-6% i to dulji niz godina, prvenstveno zbog rasta nominalnog GDP sa ciljem da se smanji udio duga prema GDPu. I najavljuje ekonomiju u kojem država ima dosta kontrole nad alokacijom kapitala.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:29 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Diablo je napisao/la: Ima li lijepih ideja kako najbolje iskoristit ovu inflaciju u vlastitu korist? Hoće li doći vrijeme da Ce se zarađivat i na podizanju kredita kao u jugoslaviji nekada ? U jednoj banci kamata na orocenu stednju u KM i evrima, 0.7 odsto na 3 mjeseca, sto na 12 mjeseci izadje 2.8 odsto. Tko je podigao kredit u komercialnoj banci za godisnju kamatu od 2% i isti ulozio u fond US orijentacije na burzi dionica Nasdaq, imao je posljednjih 10 godina rast sa 100-200%, ovisno o fondu. To je zarada na kredit. Cista.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 09:58 |
|
|
Tomba17 je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: U jednoj banci kamata na orocenu stednju u KM i evrima, 0.7 odsto na 3 mjeseca, sto na 12 mjeseci izadje 2.8 odsto. Tko je podigao kredit u komercialnoj banci za godisnju kamatu od 2% i isti ulozio u fond US orijentacije na burzi dionica Nasdaq, imao je posljednjih 10 godina rast sa 100-200%, ovisno o fondu. To je zarada na kredit. Cista. Sta kazes na ulaganje u zlato, kakva je dugorocna isplativost (2-5 god) ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 10:24 |
|
|
Diablo je napisao/la: Tomba17 je napisao/la: Tko je podigao kredit u komercialnoj banci za godisnju kamatu od 2% i isti ulozio u fond US orijentacije na burzi dionica Nasdaq, imao je posljednjih 10 godina rast sa 100-200%, ovisno o fondu.
To je zarada na kredit. Cista.
Sta kazes na ulaganje u zlato, kakva je dugorocna isplativost (2-5 god) ? Nemam tog znanja iz jednostavnog razloga sto ne posjedujem toliko da mogu u zlato ulagati. Ja se koncentriram uglavnom na dionice, a i nekretnine za djecu. Glede dionica izbjegavam kripto, a US Nasdaq - ne u pojedinacne dionice vec u fondove ulazem ono malo sto imam. Svemreza je cudo. Otvoris konto u naprednoj svemreznoj banci u EU, i biras US fondove u njoj koji se nalaze na Nasdaq. Smatrao sam da je US najbolje trziste kao vodja globalne ekonomije i valutu $, pa sam i tako ulozio. U biti sam mjenjao fondove samo par tri puta ovih posljednjih 10 godina. Podigao nevecinski kredit na kucu kao zalog, a kamatu poslije mog privatnog stres-testa sam izracunao da mogu otplacivati, i ulozio u dionice. Moze se to uraditi kao privatna osoba ili kao dd. Na isti nacin kao oni software programeri u Mostaru programiraju - za ili kao zaposleni - za IT tvrtku u EU. Ili uspjesni pokret Digital Nomad koja se aktivno i jako promice u RH. Pretrazite na google ako vas zanima. Sve je ne samo legalno vec i moralno prihvatljivo. Zar ne smijem ja kao ameri i nijemci ulagati u globalno trziste vec samo u lokalnoj bari?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 10:47 |
|
|
Tomba17 je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: U jednoj banci kamata na orocenu stednju u KM i evrima, 0.7 odsto na 3 mjeseca, sto na 12 mjeseci izadje 2.8 odsto. Tko je podigao kredit u komercialnoj banci za godisnju kamatu od 2% i isti ulozio u fond US orijentacije na burzi dionica Nasdaq, imao je posljednjih 10 godina rast sa 100-200%, ovisno o fondu. To je zarada na kredit. Cista. Ko je prije ove krize, a poslije one, ulagao, sigurno. Isto kao sto i vec sada i tako do narednih 5-10 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 10:48 |
|
|
Diablo je napisao/la: Sta kazes na ulaganje u zlato, kakva je dugorocna isplativost (2-5 god) ? Zavisi od geopolitičke situacije i sudbine petrodolara. Ako uspe petroyuan i BRICS rezervna valuta bazirana na zlatu i nafti kao što se šuška, onda sigurno ide znatno gore. Ako ne uspe, opet ide gore ali će samo pratiti inflaciju. U principu je win-win. Moj savet ako se upuštaš u zlato: nikakvo papirno zlato, nikakvi fondovi, nikakvi sertifikati, nikakve šarene laže, nikakve banke i sefovi, samo fizičko zlato koje nosiš sa sobom, nigde ne ostavljaj svoje podatke i gledaj da zlato bude u obliku nekih od LMU novčića od 20 franaka (napoleoni, petlići, vreneli) ili Austrougarskog zlata. Sve to ima jako nisku maržu u odnosu na berzu a i ako budu uveli neke poreze uvek možeš da kažeš da si nasledio od pradede pre 40 godina i da izbegneš porez na kapitalnu dobit, što sa polugicom ili novčićem iz 2021. ne možeš.
_________________ ex Skeletor
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 10:51 |
|
|
Diablo je napisao/la: Tomba17 je napisao/la: Tko je podigao kredit u komercialnoj banci za godisnju kamatu od 2% i isti ulozio u fond US orijentacije na burzi dionica Nasdaq, imao je posljednjih 10 godina rast sa 100-200%, ovisno o fondu.
To je zarada na kredit. Cista.
Sta kazes na ulaganje u zlato, kakva je dugorocna isplativost (2-5 god) ? Zlato je odlican instrument, ali na duze staze. Na 10-20 i vise godina. Treba spomenuti da je nekad zlato bilo 20 KM za gram, a sad je preko 100 KM.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 10:52 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
Tomba17 je napisao/la: Diablo je napisao/la: Sta kazes na ulaganje u zlato, kakva je dugorocna isplativost (2-5 god) ? Nemam tog znanja iz jednostavnog razloga sto ne posjedujem toliko da mogu u zlato ulagati. Ja se koncentriram uglavnom na dionice, a i nekretnine za djecu. Glede dionica izbjegavam kripto, a US Nasdaq - ne u pojedinacne dionice vec u fondove ulazem ono malo sto imam. Svemreza je cudo. Otvoris konto u naprednoj svemreznoj banci u EU, i biras US fondove u njoj koji se nalaze na Nasdaq. Smatrao sam da je US najbolje trziste kao vodja globalne ekonomije i valutu $, pa sam i tako ulozio. U biti sam mjenjao fondove samo par tri puta ovih posljednjih 10 godina. Podigao nevecinski kredit na kucu kao zalog, a kamatu poslije mog privatnog stres-testa sam izracunao da mogu otplacivati, i ulozio u dionice. Moze se to uraditi kao privatna osoba ili kao dd. Na isti nacin kao oni software programeri u Mostaru programiraju - za ili kao zaposleni - za IT tvrtku u EU. Ili uspjesni pokret Digital Nomad koja se aktivno i jako promice u RH. Pretrazite na google ako vas zanima. Sve je ne samo legalno vec i moralno prihvatljivo. Zar ne smijem ja kao ameri i nijemci ulagati u globalno trziste vec samo u lokalnoj bari? Ako si to znanje pokupia iz neke knjige moreš li reć koja je?
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 11:38 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Tomba17 je napisao/la: Nemam tog znanja iz jednostavnog razloga sto ne posjedujem toliko da mogu u zlato ulagati.
Ja se koncentriram uglavnom na dionice, a i nekretnine za djecu.
Glede dionica izbjegavam kripto, a US Nasdaq - ne u pojedinacne dionice vec u fondove ulazem ono malo sto imam. Svemreza je cudo. Otvoris konto u naprednoj svemreznoj banci u EU, i biras US fondove u njoj koji se nalaze na Nasdaq. Smatrao sam da je US najbolje trziste kao vodja globalne ekonomije i valutu $, pa sam i tako ulozio. U biti sam mjenjao fondove samo par tri puta ovih posljednjih 10 godina. Podigao nevecinski kredit na kucu kao zalog, a kamatu poslije mog privatnog stres-testa sam izracunao da mogu otplacivati, i ulozio u dionice. Moze se to uraditi kao privatna osoba ili kao dd.
Na isti nacin kao oni software programeri u Mostaru programiraju - za ili kao zaposleni - za IT tvrtku u EU. Ili uspjesni pokret Digital Nomad koja se aktivno i jako promice u RH. Pretrazite na google ako vas zanima. Sve je ne samo legalno vec i moralno prihvatljivo. Zar ne smijem ja kao ameri i nijemci ulagati u globalno trziste vec samo u lokalnoj bari?
Ako si to znanje pokupia iz neke knjige moreš li reć koja je? Knjiga? Nije to jedna knjiga, vec skola kao i svemreza. I ne, ne treba sveucilisno znanje za kupovinu i prodaju dionica. Vec normalan iq, htjenje, vremena, i skromnost u smislu da nisi pametniji od Boga. Onda udji na trazilicu, upisi na pr: internet trade nasdaq stocks, i dobiti ces hrpu raznih platformi za trgovinu dionica. Svak bi da prodaje svoje usluge. I tu pocni. A kako je Nasdaq indeks - tabelarno prikazano - isao od 1972g do danas vidi: https://www.macrotrends.net/2489/nasdaq ... aily-chartProgrameri u Mo koji rade za IT tvrtke u i van EU. Ima ih hrpa, znam ih osobno vise njih. Kao sto lokalne IT tvrtke - s kojima nemam nikakve veze ni osobno ni poslovno - rade za kupce, nerijeko IT konzultantske tvrtke u EU tako mozes i sam za sebe osobno naci posao. Brza pretraga na Google, otvorena mjesta za zaposljenje u Mo za programere: https://www.dzobs.com/lokacija/mostar/1Ne promasite rijec "remote" Onaj tko misli da oni rade za poslove i kupce uglavnom na bh trzistu, lose misli. A oni sposobniji u svom programerskom zanatu, otvore svoje dd i rade za strane kupce. Digital Nomad u RH: - https://croatia.hr/hr-hr/korisne-inform ... tal-nomads- https://mup.gov.hr/aliens-281621/stay-a ... ads/286833
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 11:45 |
|
|
Hvala lijepa. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 12:58 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34 Postovi: 12305 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Bobovac je napisao/la: Nama koji smo u dugovima do guše inflacija i nije tako loša stvar. :) To se riješi povećanjem kamata.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Inflacija = planska pljačka novca Postano: 03 sij 2023, 13:24 |
|
|
DrMag je napisao/la: Sve sam više mišljenja kako su tzv. inflacije planski smišljenje pljačke ušteđevina od strane vladajuće oligarhije. Vrijednost novca strahovito pada, no bogati to nadoknade povisujuci cijene svojih usluga i proizvoda. Pa, nebi me cudilo jer je od pada Berlinskog zida pa naovamo gotovo cjelokupna svjetska polit-elita upregnuta u korist interesa bogatasa - sve se vise imovine prelijeva u ruke nekolicine ljudi. I to nije samo fenomen svjetskog ranga vec i na lokalnom nivou. Ne znam kako je to u regijama u kojima drugi forumasi zive, ali kod mene je tako da nekoliko familija postepeno - proces zadnjih dvadesetak godina, kupuju sve vise zemljista..shume..livade..itd.. Ovo je doba tehnologiziranog feudalizma u kojem tehnologija, a ne drustveno ekonomski odnosi, omogucuje prehranjivanje obicnog puka dok se novac,vlast i moc koncetrisu u rukamama brojcano zanemarljive manjine. Za vrijeme srednjovjekovnog feudalizma su razlike izmedju bogatih i "obicnog puka" bile manje nego sto je to sad slucaj. Al eto, nek se stoka sitnog zuba obradovala padu socijalizma..ko veli eto nama slobode. (mislim prije svega na ove na Zapadu, ovu radnicku klasu, ali naravno i na postsocijalisticku bijedu tipa Balkan ili eastEurope). A ne zna bijeda da im je kapitalista gazda kurt izmislio mantru o "socijalnoj trzisnoj ekonomiji" samo da bijeda nebi uzela baklje i vile u ruke pa protjerala kulake. Sad, kad vise nema "crvene opasnosti s istoka", nema potrebe ni za odrzavanjem mantre u zivotu, tako da cemo svi mi biti sve siromasniji iz godine u godinu.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|