chat nick je napisao/la:
Usput ja sam veći borac za hrvatski entitet od 80% hrvatskih forumaša.
To je šarm vas Srba, imate tu državotvornu žicu... a jebi ga, treba radit malo i na nama. Kad budemo imali entitet, imenuj se da te odlikujemo za širenje dijaloga i jačanje državnog statusa hrvatskog naroda u BiH.
A što se tiče Ivanića, on svoj stav pravda time da bi Srpska bila jedan od tri, a ne više jedan od dva, te se boji smanjenja njezinog utjecaja na donošenje odluka i mogućeg (realno) savezništva Hrvata i Bošnjaka. On tu izražava realan strah, jer se uvijek može dogoditi referendum '92.
No, i kod srpskih političara postoje oni koji su napredni po tom pitanju, primjerice Milorad Dodik. On je prevazišao nacionalne podjele i konkretnosti, te je izrazio univerzalno važenje prava naroda na samoodređenje. Naravno, Ivanić i Bosić su reakcija, no ipak imaju vrlo razumljiv razlog za strah.
A zašto je tako? Zato jer kod hrvatskih političara, i u BiH i u Hrvatskoj, postoji velika reakcija, sa snažnim utjecajem. Tu ne ubrajam Dragana Čovića koji se istakao kao veliki promotor hrvatsko-srpske suradnje i ne zadiranja u prava srpskog naroda da odlučuje sam o sebi (pravo na državu). S druge strane, reakcija (Raguž, Budimir itd.), bi ukidali Srpsku, znajuć da je ona volja većine Srba.
Dodik i Čović su pravedni - "ne ćemo za sebe, što ne ćemo za druge. Sebi hoćemo, ono što drugima nudimo."