|
|
Stranica: 23/82.
|
[ 2046 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
lider30
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 20:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25003 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Svatovi su u Zapadnoj Hercegovini bili veliki okidač za širenje zaraze.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:04 |
|
|
|
Sto veci svatovi - to veca korupcija i klijentelizam drustva. Nesto slicno sam negdje procitao i cini mi se i logicnim i tocnim.
To sazivanje svega i svakoga je realno krkanluk. Svadbe do 150 max 200 ljudi mogu jedva nekako razumit (velika rodbina s puno djece i sl...), sve preko toga je izdrkavanje. Realno svadbe 50-100 ljudi su taman po mjeri.
A kod nas ono - 400,500 valjda prosjek. Prije godinu ipo sam u Slavoniji bio na svadbi 300-400 ljudi, goli uzas. Najveca mi je bila u Sirokom jedna 400-500 ljudi cca. Cirkus.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:05 |
|
|
|
Svadbe i klubovi. To treba ogranicit i stopirat. Nije to narednih 10 godina pobogu, cjepivo ce vjerovatno biti spremno 2021.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:13 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28682 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Živim u Hercegovini skoro 27 godina i još mi nikako nije jasna ta opsjednutost svadbama. Sjećam se jednog detalja za vrojeme rata. Jedan vojnik HVOa dezertirao sa crte (na nekoliko dana). Kad se kasnije vratio i pitali ga gdje je bio a on mrtav ozbiljan reče da je morao na jednu svadbu od nekog tamo rodijaka. I to se čovjek čudi kako ga pozivaju na odgovornost zbog toga - jer svadba je to!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:23 |
|
|
Pff, al' ste stipse...pa mora narod da se veseli, svadbe gode natalitetu! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:27 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Pff, al' ste stipse...pa mora narod da se veseli, svadbe gode natalitetu!  Nek se zene s 50-100 uzvanika dok je ovakva situacija. Samo to. Nista im falit nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:30 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Mene je šokiralo kad smo nakon klasicnog izlaska otišli na svadbu u Hercegovini. Potpuno nepoznatih ljudi. Izgleda da je to običaj takav, kad prođe jabuka omladina dođe.
Mislim da je to o.k.
Inače, kad nije bilo kredita, crne teke i jabuke su bile oblik štednje i veliki poguranac mladencima. Zato su velike svadbe.
Danas to meni nema smisla.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 21:42 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Mene je šokiralo kad smo nakon klasicnog izlaska otišli na svadbu u Hercegovini. Potpuno nepoznatih ljudi. Izgleda da je to običaj takav, kad prođe jabuka omladina dođe.
Mislim da je to o.k.
Inače, kad nije bilo kredita, crne teke i jabuke su bile oblik štednje i veliki poguranac mladencima. Zato su velike svadbe.
Danas to meni nema smisla. Junuze situacija je obrnuta. Ne ideš ća prije jabuke.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 22:09 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45670 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Ovo je sad u stilu nek izumre selo ali običaj ne. U Livnu ili TG je neki dan interventna policija zaustavila svatove. Svatovski lobi drma i iznad zakona.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ivica
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 08 ruj 2020, 23:13 |
|
|
daramo je napisao/la: Ovo je sad u stilu nek izumre selo ali običaj ne. U Livnu ili TG je neki dan interventna policija zaustavila svatove. Svatovski lobi drma i iznad zakona. Vrhunac zajebancije,svatovi do 200 mogu,ali 30 učenika u razredu nemože.
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 05:56 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
HHerceg je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Mene je šokiralo kad smo nakon klasicnog izlaska otišli na svadbu u Hercegovini. Potpuno nepoznatih ljudi. Izgleda da je to običaj takav, kad prođe jabuka omladina dođe.
Mislim da je to o.k.
Danas to meni nema smisla. Junuze situacija je obrnuta. Ne ideš ća prije jabuke. Ako si pozvan da.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 06:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89583 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
PCM je napisao/la: Sto veci svatovi - to veca korupcija i klijentelizam drustva. Nesto slicno sam negdje procitao i cini mi se i logicnim i tocnim.
To sazivanje svega i svakoga je realno krkanluk. Svadbe do 150 max 200 ljudi mogu jedva nekako razumit (velika rodbina s puno djece i sl...), sve preko toga je izdrkavanje. Realno svadbe 50-100 ljudi su taman po mjeri.
A kod nas ono - 400,500 valjda prosjek. Prije godinu ipo sam u Slavoniji bio na svadbi 300-400 ljudi, goli uzas. Najveca mi je bila u Sirokom jedna 400-500 ljudi cca. Cirkus. Broj uzvanika = index korupcije
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 06:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89583 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ja sam bio kum na svadbi od 10 ljudi.
Sastanak kod maticara, i onda u restoran.
Ni popa, ni kolone Mercedesa po makadamu, ni svadbenog salona dizajniranog kao svemirski brod u kojem drmaju cajke i plese kolo a rodjak u 6. koljenu zavrsi na ozivljavanju.
Divota.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 06:40 |
|
|
PCM je napisao/la: Sto veci svatovi - to veca korupcija i klijentelizam drustva. Nesto slicno sam negdje procitao i cini mi se i logicnim i tocnim.
A kod nas ono - 400,500 valjda prosjek. Prije godinu ipo sam u Slavoniji bio na svadbi 300-400 ljudi, goli uzas. Najveca mi je bila u Sirokom jedna 400-500 ljudi cca. Cirkus. Sa 500 uzvanika skoro je garantirano da bar 1 osoba zavrsi na ozivljavanju ili da neki rodjak rikne pred svima.  Ali dobro, valjda je i to sastavni dio ciklusa zivota.  S obzirom da smo izmedju istoka i zapada, nase svadbe su slicnije ovome dolje nego americkim ili engleskim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 08:04 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ja sam bio kum na svadbi od 10 ljudi.
Ni popa, ni kolone Mercedesa po makadamu, ni svadbenog salona dizajniranog kao svemirski brod u kojem drmaju cajke i plese kolo a rodjak u 6. koljenu zavrsi na ozivljavanju.
Divota. Divota i što nema popa?? Ako su mladenci kršteni crkva se podrazumijeva. Ako ništa daje prefinjeni i dostojanstven ton činu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 08:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63819 Lokacija: DAZP HQ
|
lider30 je napisao/la: Svatovi su u Zapadnoj Hercegovini bilo veliki okidač za širenje zaraze. u Posušju svatovi po 600-700 ljudi, Bagušić osposobio još dvije sale za vjenčanje zbog pritiska iz Dalmacije i HBK-a. lud narod, nemam drugu riječ, ali još luđi i kanton. HBK zabranio u potpunosti, a u ZHKu možeš i 1000 ljudi na svadbu, nikom ništa.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 08:55 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ja sam bio kum na svadbi od 10 ljudi.
Divota. Divota i što nema popa?? Ako su mladenci kršteni crkva se podrazumijeva. Ako ništa daje prefinjeni i dostojanstven ton činu. Kod nas se veli - svaka budala ima svoje veselje Neka svadbi, svakom po volji, osobno nisam ljubitelj salonskih, šator je zakon 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 09:16 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: PCM je napisao/la: Sto veci svatovi - to veca korupcija i klijentelizam drustva. Nesto slicno sam negdje procitao i cini mi se i logicnim i tocnim.
A kod nas ono - 400,500 valjda prosjek. Prije godinu ipo sam u Slavoniji bio na svadbi 300-400 ljudi, goli uzas. Najveca mi je bila u Sirokom jedna 400-500 ljudi cca. Cirkus. Sa 500 uzvanika skoro je garantirano da bar 1 osoba zavrsi na ozivljavanju ili da neki rodjak rikne pred svima.  Ali dobro, valjda je i to sastavni dio ciklusa zivota.  S obzirom da smo izmedju istoka i zapada, nase svadbe su slicnije ovome dolje nego americkim ili engleskim Hahaha pa ovaj klip je točno opis naših svatova, samo su kod nas ljudi sređeniji i ne piju iz cipele. Jedina razlika, sve ostalo isto, pleše se i po stolovima i lomi i prolijeva i cirkusira u 5 ujutro na podiju. Onaj deda na 3:16 nije živ da ga jebeš nakon onog pada. Mislim zaboli me, al u ovoj situaciji radit svatove za 500 ljudi pod regularno, gdje se nakon svadbe pola ljudi zarazi koronom i prenese doma djedu ili babi s 5 kronicnih dijagnoza, zeni ili muzu s karcinomom i slicno - pa ne kontam šta su toliko glupi da im je svadba daljeg rodjaka ili prike iz ulice bitnija od toga da su im doma svi zivi i zdravi Mi smo lud narod definitivno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 09:26 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 8233 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
|
Ne znam kuda vi hodate,ali ja sam bio u velikom broju hercegovačkih svatova i nikada se nitko nije popeo na stol,a kamoli da je bilo pucanja iz kalaša,oživljavanja ili ispumpavanja želuca. Čak niti jedna tuča nije bila, a bio sam i u jednim svatovima dok je još rat bio,praktično.
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 11:32 |
|
|
Ja također nemam takvih iskustava, ali da je sazivanje 400-500 ljudi na svadbu krkanluk, jeste. Ontopic: U HNŽ-u 70 novozaraženih, 49 u Mostaru. Postali smo veće žarište od Sarajeva i kompletne Srbije. Neki dan čitam da je u čitavoj Irskoj trenutno 50 hospitaliziranih i 7-8 na respiratoru. Praktički identično kao u mostarskoj bolnici.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 12:24 |
|
|
dunno je napisao/la: Ja također nemam takvih iskustava, ali da je sazivanje 400-500 ljudi na svadbu krkanluk, jeste. Ontopic: U HNŽ-u 70 novozaraženih, 49 u Mostaru. Postali smo veće žarište od Sarajeva i kompletne Srbije. Neki dan čitam da je u čitavoj Irskoj trenutno 50 hospitaliziranih i 7-8 na respiratoru. Praktički identično kao u mostarskoj bolnici. Nikakva novost. BiH je zadnjih par mjeseci šampion Europe a možda i svijeta. Doduše, tko može vjerovati zvaničnim informacijama...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 12:44 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45670 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Danas 49 samo u Mostaru, ali eto nek gazde salona zarađuju. Još stižu studenti, već se reklamiraju studentske fešte.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 09 ruj 2020, 13:17 |
|
|
PCM je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Sa 500 uzvanika skoro je garantirano da bar 1 osoba zavrsi na ozivljavanju ili da neki rodjak rikne pred svima.  Ali dobro, valjda je i to sastavni dio ciklusa zivota.  S obzirom da smo izmedju istoka i zapada, nase svadbe su slicnije ovome dolje nego americkim ili engleskim Hahaha pa ovaj klip je točno opis naših svatova, samo su kod nas ljudi sređeniji i ne piju iz cipele. Jedina razlika, sve ostalo isto, pleše se i po stolovima i lomi i prolijeva i cirkusira u 5 ujutro na podiju. Onaj deda na 3:16 nije živ da ga jebeš nakon onog pada. Mislim zaboli me, al u ovoj situaciji radit svatove za 500 ljudi pod regularno, gdje se nakon svadbe pola ljudi zarazi koronom i prenese doma djedu ili babi s 5 kronicnih dijagnoza, zeni ili muzu s karcinomom i slicno - pa ne kontam šta su toliko glupi da im je svadba daljeg rodjaka ili prike iz ulice bitnija od toga da su im doma svi zivi i zdravi Mi smo lud narod definitivno. Ljubuški
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 10 ruj 2020, 05:29 |
|
|
Cijeli sajt samo Crna Kronika 24/7, vjerojatno ide u top 10 u BiH MAJCI JOŠ NE SMIJU REĆI DA JOJ VIŠE NEMA ADISA I HARISA, TREĆI SIN EMIR OKRIVLJUJE LJEKARE https://crna-hronika.info/majci-jos-ne- ... are/162641Garantiran uspjeh ovakvog koncepta vijesti na Balkanu, gdje se ljudi napajaju i hrane tuđim stresom, čitanjem detalja nesreća, horora itd., a što bliže u susjedstvu to bolje. Imaju cak i app, da ti stizu notifications da na vrijeme zabiješ oko u novu nesreću dok se još razvija :
| Privitak/ci: |

crna-Preuzmi-app-1.jpg [ 185.72 KiB | Pogledano 2316 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koronavirus u BiH Postano: 10 ruj 2020, 05:32 |
|
|
|
Inace ovo kad umre otac i dva mladja muska potomka, ako nije riječ o trovanju to je obicno u genetici flag da je stvar mozda djelomicno genetska , i da se treba detaljnije pogledat sto se tu dogadja. Mozda ima neka mutacija koja neke ljude cini puno podloznijim ovoj bolesti.
Ekstremno je nevjerojatno da dvoje mladih umru i budu braca i da to bude slučajnost (i još otac umro), ili je neka mutacija virusa, ili je mutacija u njima , neki proteini im fale ili slicno, imaju možda neki gen koji im je isključen i ne producira neki protein koji ih čini daleko podožnijima koroni. Kako ne znamo što je to, to je za sve nas čista lutrija i Russian rulet.
Zaista čini se da je smrt jednog brata predstavljala ogromni faktor rizika i za drugog, a jedina poveznica među njima je 50% gena koje dijele, te ista mutacija virusa.
Stavio sam prije nekoliko mjeseci primjer iz amerike gdje je čitava familija od oko 5 ljudi preminula od korone, oni su doduše bili oko 15 godina starije osobe nego ovi iz Bugojna, ali svejedno je bio jak dojam genetskog doprinosa cijeloj stvari.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 46 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|