|
|
Stranica: 12/14.
|
[ 345 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lebowski
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 20 lip 2012, 20:45 |
|
|
Sad će nagli zaokret od 180°.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 20 lip 2012, 20:56 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ibar je napisao/la: RS dugoročno nemože imati ekonomski prosperitet bez članstva u EU i/ili tješnjih ekonomskih veza sa Hrvatskom. Dugoročno ekonomska suradnja unutar same BiH također postat će nužna ne samo za RS već i za Federaciju i šire. U suprotnom RS-u prijeti isto što i Srbiji (izolacija i siromaštvo i/ili još gore ulazak u ˝tursku sferu˝).
Drugi najlucidniji. Čime se Ibar omrsio danas.  Izgleda, skont'o kako nema sexa u raju pa počeo iskorištavat ovozemaljske prilike...  Ibre, ovo je nezlonamjerna šala, samo nastavi kao s ova 2 posta. Ne zezaj  Vidim da je nezlonamjerna šala pa ću ti šta bi rekli Muslimani: halalit  Iskreno iako smo imali nedavno neki okršaj čitajući neke tvoje postove i predviđanja budućih događaja sad tek vidim kako si uz BBC-a te mozda dudua najbolji poznavatelj ovdasnjih prilika. I nekuzim zasto me tolko zezate sto se trudim zivit zivotom prakticnog vjernika  bice vasa nemogucnost ili nedostatak snage da idete tim putem iako bi htjeli zivjeti svoju vjeru . U svakom slucaju ˝vragovi˝ jedni  al dobro moram imat razumjevanja i strpljenja za ˝palu braću˝ Robo je stvarno bio podmuklo pokvaren tamo na onoj temi nastupio je u stilu ˝mućkog djubreta˝ šta bi reko Maminjo P.S. Pomeo si vučji čopor neki dan na onim temama o Srpskoj 
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 20 lip 2012, 22:43 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: To nije uporedivo sa danasnjim vremenom, EU je na vratima ambisa, veliko je pitanje koliko je taj sistem uopste odrziv, sta ce biti sa eurom, eurozonom, kako ce se izvuci Italija, Spanija, Portugal...Grci su olovo koje vuce na dno, a tome se prikljucuju i neke od glavnih clanica EU...
Hrvatska je usla na zadnja vrata, u recesiji je, izvestaji ekonomista ne predvidjaju rast u narednim godinama, medju prvima je na listi za bankrot...
Nema love za investicije, povlace se pare iz banaka, osim par stabilnih zemalja EU, ostalo je uslo u spiralu raspadanja.
Cak i da se vratimo na vreme 2008 godine, oni su jos pre krize projektovali ulazak Srbije, CG, BiH, i Makedonije oko 2020... sad niko vise o tome i ne razmislja, vec su kretanja u suprotnom smeru, vraca se prica na pocetak kad su samo par zapadnih zemalja osnovali ekonomsku uniju, a ostali su balast.
Ne verujem da nisi svestan ovoga, ali ovako upakovana prica zvuci dobro... samo je nerealna, dinamika Evrope je u stagnaciji, uzdati se da ce neke 2028. hrvatici, srpcici i bosnjacici biti clanice prosperitetne EU je sad naucna fantastika, i na to uopste ne treba racunati...
Resenje mora doci iznutra.
( smajlić koji se krsti i lijevom i desnom zbog količine neupućenosti i nekvalificiranih izjava )
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 20 lip 2012, 23:52 |
|
|
Wind je napisao/la:
( smajlić koji se krsti i lijevom i desnom zbog količine neupućenosti i nekvalificiranih izjava )
:smajlic koji dovodi u pitanje stanje intelekta osobe koja napise x postova a nikad nista smisleno ne iznese:
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:31 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la:
Republika Srpska je možda zanimljiv primjer. Sa njom je osigurana opstojnost i politička autonomija srpskog naroda sa ove strane Drine, a to svakako vrijedi braniti. No, vrijeme je da to političko zaleđe kapitaliziraju i osiguraju ekonomski prosperitet čime bi dokazali da je rješenje nacionalnog pitanja preduvjet i putokaz prema blagostanju.
Dolazimo do jedne situacije u kojoj su konkretno Srbi uistinu preko RS-a uspjeli obranit svoja politička prava i određenu opstojnost na prostoru BiH no u isto vrijeme pitanje u kojem će pravcu ići ekonomska kretanja Srba BiH odnosno Republike Srpske. Uzmimo recimo primjer Trebinja. Trebinje je jedna od općina u RS-u. Prirodno gravitira Mostaru, Dubrovniku, CG ( Nikšiću). Zbog ˝pokidanih˝ veza sa Hrvatskom te hrvatskim i bošnjačkim općinama Federacije čitav kraj trpi pa tako i konkretno jedno Trebinje. Zapadni dio Republike Srpske je jedna kompaktna cjelina koja je ekonomski samoodrživa a ide joj u prilog blizina Hrvatske, nizinski kraj povoljan za poljoprivredu te izgradnju cesta i pruga te demografski moment pošto tamo živi velika većina svih stanovnika Srpske. Uz to taj dio BiH (Zapadna RS) nalazi se na sjecištu raznih tranzitnih pravaca koji prolaze kroz BiH. Istočna RS pogotovo južnije od Bijeljine i Zvornika trpi zbog posvemašnje centralizacije Srpske. Srpski strah od poklapanja od strane Hrvata i Bošnjaka-Muslimana zbog kojeg toliko grčevito drže Srpsku i do Srpske( što je i za razumjeti s obzirom na okolnosti) je posve promašen i neutemeljen ukoliko ne dođe do ekonomskog razvoja i ˝spašavanja˝ tih krajeva a to je u ovakvim datim okolnostima praktički nemoguće bez kvalitetne suradnje sa većinski hrvatskim i bosnjačkim opcinama Federacije. Uz to naravno otvara se prirodna potreba povezivanja Istočne Hercegovine sa Hrvatskom i Černom Gorom  Nastavi li se daljnja centralizacija RS-a te izolacija Istočne RS kao i njeno daljnje ekonomsko (kao i svako drugo) propadanje Srbima prijeti ˝dobivanje˝ novih ˝Drvara˝ , ˝Grahova˝ i ˝Glamoča˝ na tom prostoru. Te bi ˝rasturene˝ općine iako dio RS-a bile lakši plijen za poklapanje od strane Hrvata i Muslimana nego li ekonomski i demografski jak (srpski) prostor koji nije dio RS-a. Zato ekonomska suradnja se na ovim prostorima i u ovakvim okolnostima nameće kao imperativ i to vrijedi za općine, gradove, distrikte, entitete, države. Posve je glupo također i promašeno što je danas Mostar grada sa jako malo Srba i što mu prijeti posvemašnja desrbizacija. Logično je i prirodno da čitava Istočna RS gravitira Mostaru kao kulturnom, obrazovnom, medicinskom i svakom drugom središtu Hercegovine. Trebalo bi potaći daljnju suradnju među Hercegovcima i zato raduje povratak vladike Grigorija u Mostar kao i obnova tamošnje crkve. Bilo bi lijepo da obnovu crkve poprati i obnova Crkve -živog tkiva kojeg čine ljudi. Srbi imaju mjesto u Mostaru to je i njihov grad i Mostar treba približiti čitavoj Hercegovini kao i čitavu Hercegovinu njemu. Pa i šire( BiH, Dubrovnik, CG). Svaki početak je težak, budepokoji međunacionalni incident no to nesmije zasjeniti i omesti volju većine ljudi da se ponašaju prirodno tj. da teže onim mjestima na koja su naslonjeni i kojima u svakom smislu njihovi krajevi (pa i oni sami) pripadaju bez obzira na entičke sastave.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:44 |
|
|
Kad smo kod vladike ovu nedjelju u emisiji Nedjeljom u 2 kod Ace Stankovica gostuje upravo vladika Grigorije. Sigurno će biti dobra emisija, vrijedi pogledati. 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62667 Lokacija: DAZP HQ
|
da nije otišao u svećenike, imao bi žena kao i ja. potsjeća me na mene, a i meni je jedno vrijeme malo falilo da pođem među fratre. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
dudu je napisao/la: da nije otišao u svećenike, imao bi žena kao i ja. potsjeća me na mene, a i meni je jedno vrijeme malo falilo da pođem među fratre.  Dobro da nisi otišo, kako bi se kontrolirao ? Kemijskom kastracijom  ?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Koja faca bokte, tolika da je čini mi se jedini nehrvat koji ima svoju fan temu na ovom forumu :)
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:54 |
|
|
dudu je napisao/la: da nije otišao u svećenike, imao bi žena kao i ja. potsjeća me na mene, a i meni je jedno vrijeme malo falilo da pođem među fratre.  Pa ti si onda ko Brane 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:56 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: dudu je napisao/la: da nije otišao u svećenike, imao bi žena kao i ja. potsjeća me na mene, a i meni je jedno vrijeme malo falilo da pođem među fratre.  Dobro da nisi otišo, kako bi se kontrolirao ? Kemijskom kastracijom  ? ccc kakvih sam se priča naslušao o ljetnim provodima svećenika u nastanku, đakona itd.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 14:57 |
|
|
Ibar je napisao/la: dudu je napisao/la: da nije otišao u svećenike, imao bi žena kao i ja. potsjeća me na mene, a i meni je jedno vrijeme malo falilo da pođem među fratre.  Pa ti si onda ko Brane  ma ne, to su bila samo razmišljanja, tad sam još naivno vjerovao u vječnu ljubav i bilo mi je nepojmljivo kud dalje nakon prekida. dok nije došla bolja i tako redom. 
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 21 lip 2012, 15:31 |
|
|
smajlić sa nogama i ušima bez zubi,jednom rukom, bez jednog oka, s dva prsta u zraku. sad obriši!? 
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 23 lip 2012, 19:13 |
|
|
Nebula je napisao/la: Međutim da bi taj mercedesov znak postao linija koja pokazuje pravac normalnog funkcionisanja države moguće su samo 3 opcije:
Opcija 1: Neko samovoljno proglasi odcjepljenje/ukidanje/proglašenje = prekid primirja = nastavak tamo gdje smo stali 95-e = rat dok neko napokon ne pobjedi i nestanu ta tri kraka mercedesovog znaka Problem je što je bosanskim muslimanima lakše utjerati nego objasniti da: 1. rat znači da ljudi ginu, da se razara zemlja, da to i nije nešto toliko lijepo, ma šta mi mislili o tim silnim djevicama u džennetu... 2. sve i da dođe do "nastavka rata", to ne znači da će oni, sad kad su ojačali, svima hebati mater i "sa pjesmom pokraj Drine kroz istočnu Bosnu proći". Pat pozicija bi u tom slučaju bila najvjerovatnije rješenje. Citat: Opcija 3: Demografkso poklapanje kojim od tri kraka mercedesovog znaka ostaje jedan i nema više problema Ništa od tog demografskog poklapanja, ni Šiptari više nisu Šiptari, a kamo li neko u Bosni. Zanimljivi su ovi stavovi oko Nevesinja i Ljubinja sve do muslimanskog mora... al nešto ne vidjeh da ove priče s razmjenama teritorija uspješe svih ovih godina... ne daju dušmani. Naravno, za takve srpske svetinje biste morali da date barem cijelo Brčko i Goražde... Citat: A kao rezultat čitave kocke možeš dobiti mirnu multikulti BiH, ali možeš dobiti i mirnu bošnjačku BiH sa zaštićenom, ali dobro kontrolisanom srpskom i hrvatskom manjinom. Blago dobro zaštićenoj manjini u bošnjačkomuslimanskoj državi... to nešto kao u Ataturkovoj Turskoj, gdje su svi građani ravnopravni...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 23 lip 2012, 19:41 |
|
|
Nebula je napisao/la: Metemma je napisao/la: Nije ti palo na pamet da se pokušaju predlagati odluke koje se prethodno usaglase sa Srbima? Gdje je puno baba kilava su djeca. Svaka dobra organizacija ima hijerarhiju. Ako imaju dva komadanta jedne jedinice koji se isto pitaju eto ti belaja. Čak i u najmanjoj društvenoj zajednici (porodica) mora se znati ko je glava porodice. Ako se ne zna razvod slijedi. Čak i kod životinja uvijek ima vođa čopora. Dogovor može u smislu da se saslušaju sve ideje i prijedlozi ali onda neko mora da presjeće i njegova mora biti zadnja. Ali mi imamo entitetski veto tako da ničija nije zadnja. Big problem. Ali hajde de, to bi sve nekako i funkcionisalo da ciljevi nisu dijametralno suprotni. Kako se dogovoriti sa nekim kome je cilj da pokaže da država ne može funkcionisati i da se treba podjeliti? Nema šanse. Ovaj prvi pasus zvuči kao da mora uvijek da postoji jedan Veliki Babo koji na kraju presijeca. Zaboravimo višenacionalnost, da je ovo tačno, nikad nijedna koaliciona vlada u Evropi ne bi mogla da donese nijednu odluku. Ovo tvoje s glavom čopora važi za čopor, ali za koliko toliko parlamentarnu državu u Evropi, ne. Mi imamo entitetski veto i stoga nečija jeste zadnja Istina je da je teško dogovoriti se s nekim ko dogovor neće, ali nisam siguran da je to slučaj sa RS danas. Problem je što se ni bošnjačkomuslimanski političari ne trude. I to pazi, ne pričamo samo o "velikim" pitanjima kao što je rehabilitacija čiča Draže, sjetimo se samo kad su Rusi htjeli da kupe rafineriju nafte u Srpskom Brodu, koliko je problema bilo oko pravilnika o kvalitetu goriva! Od kraja rata maltene svaki zakon na državnom nivou je išao na smanjenje nadležnosti RS uz pomoć OHRa. Kad je pokušano da se neki zakon napiše lijepo u skupštinskim odborima, uz učešće predstavnika sva tri naroda, pa onda samo preda skupštini na izglasavanje? Citat: Metemma je napisao/la: Srbi naravno nikad neće pristati na bošnjačku majorizaciju. Pa makar nam i opao broj na popisu. Znači po cijenu nestanka? Baš da vidimo to kolektivno samoubistvo. Dovoljno je da padnete na nekih 500.000 što je za očekivat za nekih 50 godina ako nastavite ovim tempom (a nema razloga da ne nastavite). 500.000 ljudi na teritoriji te veličine više neće biti nikakav faktor. Ali živi bili pa vidjeli. Lično mislim da srpski lideri moraju nešto učiniti puno prije toga. Ne razumijem te o kakvom nestanku i samoubistvu govoriš. Jedna od funkcija RS i jeste zaštita od "poklapanja", dakle, nek vas je koliko god hoćete u Bošnjakistanu, to se nas ne tiče. Nigdje ni u kom dokumentu ne piše da naša prava zavise od našeg učešća u broju stanovnika. Niti postoji način da neko ukine RS ili neko njeno ovlašćenje samo zato što je "broj Srba opao". Eno ti i primjer Malija, istočni dio je puno rjeđe naseljen nego zapadni, al tamo žive Tuarezi i Tuarezi se pitaju Uopšte ne shvatam kako zamišljaš to deaktiviranje RS i njenih ovlašćenja zbog eventualnog pada procenta u broju stanovnika. Pa pogledaj koji procenat čine Hrvati, pa jel ste uspjeli njih da formalno razvlastite? A oni ni izbliza nemaju mehanizme zaštite kao što mi imamo. Pedeset godina je jako dugo vrijeme, no svejedno ne očekujem da će stvari ići tim putem koji ti predviđaš, odnosno ako i budu išle, neće ići samo u RS. Citat: Ja ne govorim turski jezik i ne izgledam kao turci. To nije moj narod. Srbi u Srbiji i srbi u BiH govore isti jezik, isto izgledaju i to je u svakom pogledu isti narod. Uostalom i Mile Ronhil nekidan potvrdi ovu moju priču. Imaš ti masu "Turaka" koji su visoki i svijetli, čudo jedno od danka u krvi, u šta uključujem i iseljavanja posle oslobođenja pojedinih područja od Turske. A jezik se nauči očas posla. Vidjeli smo to u ovim ratovima, najmanji problem iselit se i naučit jezik. Citat: Bošnjacima vi (srbi i hrvati) možete obezbjediti funkcionalnu državu samo ako želite. Potrebno je samo malo želje i motivacije a kako se stvari kreću te motivacije vam neće nedostajati soon enough. Kada se to desi taoci će sa radošću biti pušteni na slobodu. Ovaj dio tvog pisanja bih okarakterisao bolesnim da ne opisuje jako dobro gledanje bošnjačkomuslimanskih političara na svoje sugrađane. Doduše, to ne znači da nije bolesno. A ovo s funkcionalnošću se vidim mijenja, prvo je uključivalo izlaz na Savu, Drinu i more, sad se svelo valjda na more... jedino ostaje za nadati se da ćete kao društvo evoluirati i prihvatiti da u Bosni žive i drugi narodi i da je pogrešno htjeti nešto što je njihovo i nije vaše. Citat: Metemma je napisao/la: Preglasavanje Srba i Hrvata definitivno ne odgovara volji naroda ove države. Sve što deblokira državu odgovara volji običnog naroda (bez obzira na naciju) jer popravlja standard i hrani djecu. Dakle, svaka odluka bošnjačkomuslimanskih političara bez uticaja predstavnika drugih naroda na glasanje bi nahranila srpsku i hrvatsku djecu? Hebote, kako se ovoga ranije nisam sjedio... Citat: Bošnjaci prihvataju da se ustav i zakone prilagode EU jer samo normalne zemlje mogu u EU. Ima neko drugi kome to ne odgovara. Taj će morati da se smiri. Mislim da vam slijedi veliko triježnjenje po pitanju toga šta je "normalna zemlja". Hint: to nije ono što tvrdi "Bošnjak.de". Pročitaj malo ustave i zakone BiH pa vidi koliko vam je od koristi njihovo poštovanje. Ti naravno misliš da će prilagođavanje ustava i zakona da znači usvajanje "Islamske deklaracije", ali valjda si dosad shvatio da ste se malo zajebali i da do unitarizacije Bosne pod maskom "prilagođavanja EU" neće doći. Citat: Metemma je napisao/la: Demokratija u višenacionalnim državama (u onima u kojima ima više konstitutitvnih naroda, ne u onima gdje žive četiri Somalijca u Varesundu) nije teror najbrojnijeg naroda već saradnja većina svih naroda, ili vlast koja ravnopravno zastupa sve građane. Saradnja naravno. Ali bez entitetskog veta. Nema te države koja može funkcionisati sa tolikim instrumentima blokade. Ako ima ti je pokaži ali znamo i ja i ti da nema. Problem nije entitetski veto već bošnjački pokušaji majorizacije. Citat: Metemma je napisao/la: Dakle, u slučaju BiH, ako jedan narod ne teroriše ostala dva, ta država onda nije servis "svog naroda"? Koje su ovo monstrum teorije, Karl Peper i Mustafa Kemal Paša u koktelu... Niko nikog ne teroriše već država mora provoditi volju svog naroda a naravno da neće manjina odlučivati u ime većine. Dogovor da ali bez mogućnosti blokade. Bosna nema jedan narod, Bosna ima svoje narodE. I naravno da neće jedan narod nametati nešto drugima. Otud i neophodnost blokade. Jer, ako ne namjeravaju da nameću, zašto im smeta mogućnost blokade? Ibar je napisao/la: RS dugoročno nemože imati ekonomski prosperitet bez članstva u EU i/ili tješnjih ekonomskih veza sa Hrvatskom. Dugoročno ekonomska suradnja unutar same BiH također postat će nužna ne samo za RS već i za Federaciju i šire. U suprotnom RS-u prijeti isto što i Srbiji (izolacija i siromaštvo i/ili još gore ulazak u ˝tursku sferu˝). Sačuvaj me Bože hrvatske geopolitike, rekao bi Krleža da je živ. Članstvo u EU donekle i stoji, ali saradnja sa Hrvatskom ili propast? WTF?
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 23 lip 2012, 19:59 |
|
|
Citat: Republika Srpska je možda zanimljiv primjer. Sa njom je osigurana opstojnost i politička autonomija srpskog naroda sa ove strane Drine, a to svakako vrijedi braniti. No, vrijeme je da to političko zaleđe kapitaliziraju i osiguraju ekonomski prosperitet čime bi dokazali da je rješenje nacionalnog pitanja preduvjet i putokaz prema blagostanju. RS je Srbima u BiH donijela opstanak. Nacionalna država nije nikakav garant blagostanja, inače bi Bugarska ili Somalija bile superrazvijene. Puno više je potrebno za blagostanje. Ibar je napisao/la: Dolazimo do jedne situacije u kojoj su konkretno Srbi uistinu preko RS-a uspjeli obranit svoja politička prava i određenu opstojnost na prostoru BiH no u isto vrijeme pitanje u kojem će pravcu ići ekonomska kretanja Srba BiH odnosno Republike Srpske. Uzmimo recimo primjer Trebinja. Trebinje je jedna od općina u RS-u. Prirodno gravitira Mostaru, Dubrovniku, CG ( Nikšiću). Zbog ˝pokidanih˝ veza sa Hrvatskom te hrvatskim i bošnjačkim općinama Federacije čitav kraj trpi pa tako i konkretno jedno Trebinje. Trebinje ne trpi zato što je jadno odvojeno od Dubrovnika i Mostara, već zato što su propale državne firme a nema investicija da se otvore nove. A da li je partner iz Dubrovnika ili Mostara, iz Skoplja ili Firence, na ovom stepenu razvoja transporta prilično je nebitno. Da li po ovoj logici Ravno mora opet da se spoji s Trebinjem? Sem toga, kakve su to veze pokidane a da nisu obnovljene? Ko to i kome sprečava saradnju i trgovinu recimo? Citat: Istočna RS pogotovo južnije od Bijeljine i Zvornika trpi zbog posvemašnje centralizacije Srpske. Srpski strah od poklapanja od strane Hrvata i Bošnjaka-Muslimana zbog kojeg toliko grčevito drže Srpsku i do Srpske( što je i za razumjeti s obzirom na okolnosti) je posve promašen i neutemeljen ukoliko ne dođe do ekonomskog razvoja i ˝spašavanja˝ tih krajeva a to je u ovakvim datim okolnostima praktički nemoguće bez kvalitetne suradnje sa većinski hrvatskim i bosnjačkim opcinama Federacije. Uz to naravno otvara se prirodna potreba povezivanja Istočne Hercegovine sa Hrvatskom i Černom Gorom  Nije problem u centralizaciji već u propasti državne privrede a nedostatku razvoja nove koja će je zamijeniti. A investicije mogu biti svakakve. Ako se podigne zasad jabuka koje će se izvoziti u Moskvu, onda Višegradu ne treba Goražde. Ako se bude gajio luk koji će se prodavati u Goraždu, ni danas ti niko ne brani da ga prodaješ. Sem toga, istočna Bosna može sarađivati sa zapadnom Srbijom koliko i sa Federacijom. Recimo, u odnosu na broj stanovnika, užički region ima najveći izvoz u Srbiji. Ovo su većinom nekakve geopolitičke tlapnje koje idu na "popunjavanje mehkog trbuha" zbog geopolitičkih neminovnosti... Citat: Nastavi li se daljnja centralizacija RS-a te izolacija Istočne RS kao i njeno daljnje ekonomsko (kao i svako drugo) propadanje Srbima prijeti ˝dobivanje˝ novih ˝Drvara˝ , ˝Grahova˝ i ˝Glamoča˝ na tom prostoru. Te bi ˝rasturene˝ općine iako dio RS-a bile lakši plijen za poklapanje od strane Hrvata i Muslimana nego li ekonomski i demografski jak (srpski) prostor koji nije dio RS-a. Istočna Bosna odavno ima svoje "Drvare" u vidu Kalinovika, Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Gacka, Bileće, Rudog, Čajniča... i to nije nikakva novost nastala u RS. A poklapanje u vidu masovnih migracija Hrvata u Rudo i muslimana u Čajniče... Citat: Posve je glupo također i promašeno što je danas Mostar grada sa jako malo Srba i što mu prijeti posvemašnja desrbizacija. Logično je i prirodno da čitava Istočna RS gravitira Mostaru kao kulturnom, obrazovnom, medicinskom i svakom drugom središtu Hercegovine. Trebalo bi potaći daljnju suradnju među Hercegovcima i zato raduje povratak vladike Grigorija u Mostar kao i obnova tamošnje crkve. Bilo bi lijepo da obnovu crkve poprati i obnova Crkve -živog tkiva kojeg čine ljudi. Srbi imaju mjesto u Mostaru to je i njihov grad i Mostar treba približiti čitavoj Hercegovini kao i čitavu Hercegovinu njemu. Pa i šire( BiH, Dubrovnik, CG). Svaki početak je težak, budepokoji međunacionalni incident no to nesmije zasjeniti i omesti volju većine ljudi da se ponašaju prirodno tj. da teže onim mjestima na koja su naslonjeni i kojima u svakom smislu njihovi krajevi (pa i oni sami) pripadaju bez obzira na entičke sastave. Bilo kakvo oslanjanje na "regionalne" centre van entiteta značilo bi samo propadanje RS. Mostar nikad neće biti srpski u smislu u kom je to recimo Trebinje. Svako oslanjanje Srba Hercegovine na Mostar značilo bi učestvovanje u izgradnji "tuđeg" grada, i ovo malo para bi se odlijevalo tamo, a propadanje istočne Hercegovine bi se nastavilo. Najveći problem Srba u BiH jeste gubitak urbanih centara - Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća... i ono što je neophodno je jačanje novih regionalnih centara u RS. Ako dopustimo da to budu gradovi u Federaciji, dugoročno smo nahebali.
|
|
Vrh |
|
 |
Tomislav Diablo
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 13:24 |
|
|
Metemma je napisao/la: Bilo kakvo oslanjanje na "regionalne" centre van entiteta značilo bi samo propadanje RS. Mostar nikad neće biti srpski u smislu u kom je to recimo Trebinje. Svako oslanjanje Srba Hercegovine na Mostar značilo bi učestvovanje u izgradnji "tuđeg" grada, i ovo malo para bi se odlijevalo tamo, a propadanje istočne Hercegovine bi se nastavilo. Najveći problem Srba u BiH jeste gubitak urbanih centara - Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća... i ono što je neophodno je jačanje novih regionalnih centara u RS. Ako dopustimo da to budu gradovi u Federaciji, dugoročno smo nahebali. Cijeli Mostar nikad neće biti srpski, ali istočni dio bi vam mogao postat jedan od regionalnih centara. Kad bi vratili protjerane u Mostar i kad bi nekako usmjerili migracije srba iz jugozapadnog dijela Federacije u Mostar (umjesto da se cijede u Bansku Luku), mogli bi bez problema napraviti jedan temelj srpstva od njega. Muslimani se sve više iseljavaju u svoju Bosnu i uz dovoljan trud bi ih mogli bez problema premašiti i istisnuti iz istočnog Mostara. Imate podršku Hrvata i trebate iskoristiti priliku koja vam se nudi. Isto tako bi mogli i poticati povratak i usmjeriti naseljavanje srba iz trokutistana u Tuzlu i vratiti i tamo svoju prisutnost. Nema smisla da srbe iz Federacije naseljavate u RS. Tako možete i sve srbe iz BiH naseliti u Srbiju. Eto, tamo bi bili najsigurniji... 
_________________ [url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 13:50 |
|
|
Ma da, baš nam treba da se utopimo u Mostaru i Tuzli. Što bi uzimali istočni Mostar Hrvatima i Bošnjacima? Moraju se praviti novi centri u RS, a Podrinje nasloniti na gradove u Srbiji ako treba.
|
|
Vrh |
|
 |
lirik
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 13:59 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
Tomislav Diablo je napisao/la: Metemma je napisao/la: Bilo kakvo oslanjanje na "regionalne" centre van entiteta značilo bi samo propadanje RS. Mostar nikad neće biti srpski u smislu u kom je to recimo Trebinje. Svako oslanjanje Srba Hercegovine na Mostar značilo bi učestvovanje u izgradnji "tuđeg" grada, i ovo malo para bi se odlijevalo tamo, a propadanje istočne Hercegovine bi se nastavilo. Najveći problem Srba u BiH jeste gubitak urbanih centara - Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća... i ono što je neophodno je jačanje novih regionalnih centara u RS. Ako dopustimo da to budu gradovi u Federaciji, dugoročno smo nahebali. Cijeli Mostar nikad neće biti srpski, ali istočni dio bi vam mogao postat jedan od regionalnih centara. Kad bi vratili protjerane u Mostar i kad bi nekako usmjerili migracije srba iz jugozapadnog dijela Federacije u Mostar (umjesto da se cijede u Bansku Luku), mogli bi bez problema napraviti jedan temelj srpstva od njega. Muslimani se sve više iseljavaju u svoju Bosnu i uz dovoljan trud bi ih mogli bez problema premašiti i istisnuti iz istočnog Mostara. Imate podršku Hrvata i trebate iskoristiti priliku koja vam se nudi. Isto tako bi mogli i poticati povratak i usmjeriti naseljavanje srba iz trokutistana u Tuzlu i vratiti i tamo svoju prisutnost. Nema smisla da srbe iz Federacije naseljavate u RS. Tako možete i sve srbe iz BiH naseliti u Srbiju. Eto, tamo bi bili najsigurniji...  Evo stig'o ministar preseljavanja 
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 14:27 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38466 Lokacija: Gl. grad regije
|
lirik je napisao/la: Tomislav Diablo je napisao/la: Cijeli Mostar nikad neće biti srpski, ali istočni dio bi vam mogao postat jedan od regionalnih centara. Kad bi vratili protjerane u Mostar i kad bi nekako usmjerili migracije srba iz jugozapadnog dijela Federacije u Mostar (umjesto da se cijede u Bansku Luku), mogli bi bez problema napraviti jedan temelj srpstva od njega. Muslimani se sve više iseljavaju u svoju Bosnu i uz dovoljan trud bi ih mogli bez problema premašiti i istisnuti iz istočnog Mostara. Imate podršku Hrvata i trebate iskoristiti priliku koja vam se nudi. Isto tako bi mogli i poticati povratak i usmjeriti naseljavanje srba iz trokutistana u Tuzlu i vratiti i tamo svoju prisutnost. Nema smisla da srbe iz Federacije naseljavate u RS. Tako možete i sve srbe iz BiH naseliti u Srbiju. Eto, tamo bi bili najsigurniji...  Evo stig'o ministar preseljavanja   Možda ima firmu za selidbe... 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 15:50 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ma da, baš nam treba da se utopimo u Mostaru i Tuzli. Što bi uzimali istočni Mostar Hrvatima i Bošnjacima? Moraju se praviti novi centri u RS, a Podrinje nasloniti na gradove u Srbiji ako treba. Jagnje hoće li netko praviti bolnice, fakultete, kazališta... u Gackom, Nevesinju il Bileći? Budimo realni neće. Hercegovačkim Srbima treba Mostar jer je to jedini (prirodni) centar Hercegovine. Ostala mjesta nisu gradovi već mjesta il mjestašca koje nemaju nit će imati uvjete i sadržaje koje ima jedan Mostar. Moj naglasak je bio na to da se izolacija (ekonomska, prometna, politička) u obrani nacionalnih ideja može pretvoriti u bumerang jer kao što kaže Ministar ako ideja nacionalnog nije u stanju donijeti ekonomski prosperitet prije ili kasnije će doći na preispitivanje odnosno na klimave noge. I samo to nacionalno bi moglo doživjeti poraz odnosno siromaštvo i posvemašnju izolaciju. Srbi u Mostaru imaju svoju povijest pa i sadašnjost a i budućnost. Sve je stvar volje i želje da se ljudima pomogne i omogući im da bez straha i predrasuda dodju i ostanu u datom gradu. Ljudi će i u BiH i svuda na svijetu (žele li) da njihova društva pa i oni sami ekonomski napreduju jednostavno biti prinudeni okrenuti se drugima i drugacijima počev od onih najbližih. Ne bude li za 20 godina poštenih cesta, pruga, suradnje između Trebinja, Širokog, Konjica, Mostara, Gackog, Bileće, Dubrovnika, Crne Gore... tu će trpjeti svi neki više neki još više. Najmanje jedan jaki Dubrovnik a najviše upravo oni krajevi koji imaju najlošija ekonomska, demografska i svaka druga stanja i kretanja istih. U ovom stoljeću mogu opstati samo oni koji znaju poštivati druge i suradjivati s njima a opet držati do sebe i svoga. Drugačije neće ići, odnosno za (neke) jako teško, ako ikako. 
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 15:58 |
|
|
A zašto ne u Trebinju?
Neće postati novi Mostar ili Sarajevo, ali dovoljno da služi zahtevima stotinjak hiljada ljudi.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 16:14 |
|
|
Nema se novca a i sama investicija je rizična. Najvažnije recimo jedno Gacko je preko sat vremena vožnje udaljeno od Trebinja. Samo Trebinje je prostor koji depopulira. Dobrim djelom je već ono usisalo Istočnu Hercegovinu al i to nemože vječno trajat. Nekog posla puno tamo nema, poljoprivreda isto pitanje neznam a turizam i nije nešto jak. Mladi koji odu na studij u Banja Luku ili Beograd čisto sumnjam da će se vratiti u Trebinje. Pitanje je za koga bi se to pravilo? I kad bi se i napravilo bi li uspjelo i bilo isplativo? Budimo realni, teško.
|
|
Vrh |
|
 |
daxt
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 16:23 |
|
|
Ibar je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Ma da, baš nam treba da se utopimo u Mostaru i Tuzli. Što bi uzimali istočni Mostar Hrvatima i Bošnjacima? Moraju se praviti novi centri u RS, a Podrinje nasloniti na gradove u Srbiji ako treba. Jagnje hoće li netko praviti bolnice, fakultete, kazališta... u Gackom, Nevesinju il Bileći? Budimo realni neće. Hercegovačkim Srbima treba Mostar jer je to jedini (prirodni) centar Hercegovine. Ostala mjesta nisu gradovi već mjesta il mjestašca koje nemaju nit će imati uvjete i sadržaje koje ima jedan Mostar. Moj naglasak je bio na to da se izolacija (ekonomska, prometna, politička) u obrani nacionalnih ideja može pretvoriti u bumerang jer kao što kaže Ministar ako ideja nacionalnog nije u stanju donijeti ekonomski prosperitet prije ili kasnije će doći na preispitivanje odnosno na klimave noge. I samo to nacionalno bi moglo doživjeti poraz odnosno siromaštvo i posvemašnju izolaciju. Srbi u Mostaru imaju svoju povijest pa i sadašnjost a i budućnost. Sve je stvar volje i želje da se ljudima pomogne i omogući im da bez straha i predrasuda dodju i ostanu u datom gradu. Ljudi će i u BiH i svuda na svijetu (žele li) da njihova društva pa i oni sami ekonomski napreduju jednostavno biti prinudeni okrenuti se drugima i drugacijima počev od onih najbližih. Ne bude li za 20 godina poštenih cesta, pruga, suradnje između Trebinja, Širokog, Konjica, Mostara, Gackog, Bileće, Dubrovnika, Crne Gore... tu će trpjeti svi neki više neki još više. Najmanje jedan jaki Dubrovnik a najviše upravo oni krajevi koji imaju najlošija ekonomska, demografska i svaka druga stanja i kretanja istih. U ovom stoljeću mogu opstati samo oni koji znaju poštivati druge i suradjivati s njima a opet držati do sebe i svoga. Drugačije neće ići, odnosno za (neke) jako teško, ako ikako.  Cim je Grigorije vratio sediste eparhije u Mostar znaci da ima zakulisnih dogovora srba i hrvata.Treba to pogurat pod uslovom da hrvati pomognu nama oko Brckog.Istocna hercegovina treba saradjivat i sa crnom gorom i sa HB, naravno u zajednickom interesu,cist racun.
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Kretanje udjela BiH Hrvata u većinskim hrvatskim županijama...... Postano: 24 lip 2012, 16:27 |
|
|
@Ibar Jbg, moramo se boriti. Veliki gradovi usisavaju okolinu, ali sigurno neće ostati prazni prostori.
Treba napraviti vezu Dubrovnik-Trebinje-Bileća-Gacko-Foča-Višegrad-Užice-Požega gde će se spojiti sa autoputem koji počinje da se gradi Beograd-Požega-Crna Gora.
I eto ti osnove za nešto. Napraviti koridore i oko njih organizovati život. Za Kalinovik, Trnovo ili takva mesta ne vidim neku budućnost, ali ovde postoji neka osnova.
Svakako je napredak hrvatskog dela Hercegovine i Mostara koristan i za I.Hercegovinu, treba i saradnja i sve... ali ne treba opet doći u situaciju gde vodeći deo naroda gradi tuđi grad.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|