HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 kol 2026, 12:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 214 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura
PostPostano: 30 tra 2026, 11:17 

dudu je napisao/la:
Vrtiš između loših i lošijih scenarija, zbog svog opstanka moraš biti update u tehnologiji ili riskiraš da sutra budeš žrtva genocida nekog moćnijeg tko se nije bavio moralnim pitanjima ovog tipa. S druge strane upravo ova tehnologija nas može staviti u centar nečega što nas u bliskoj budućnosti može riješiti potreba za stotinama tisuća manualnih radnika.

Meni je jasno da mi nemamo svog kadra u ovom trenu za 1500 ljudi koji bi radili u tolikom data centru, ali kroz vrijeme ćemo ih stvoriti, to je nikakav broj.

Jasno je također da nakon što otvoriš takav centar ubrzo nastaje cluster industrije jer doći će i drugi vezani na industriju pa će to sutra biti 6-7000 radnih mjesta i ako je to u funkciji da ćemo 2035. biti s minimalnim potrebama za vozačima, skladištarima, hotelskim radnicima, konobarima i sl. onda je ovo ništa drugo nego direktna Božja intervencija za spas vjernog hrvatskog naroda.

Ako ne zapošljava Hrvata, socijalna i društvena korist je limitirana.

Opstanak ti ne garantira data centar, nismo mi svemirska supersila da se natječemo za globalni primat pa da su nam takve stvari bitne.

Bitna je vojska, bitna je industrija, bitna je poljoprivreda, bitna je energetika bitna je demografija.

Ako je nama cilj uvest stranu radnu snagu da tamo radi bolje nek pasu koze i krave na toj poljani.

Vrh

Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura
PostPostano: 30 tra 2026, 11:18 

Naša Kvačica je napisao/la:
I dalje mislim da je puno bolji izbor dovesti tisuće istočnih Europljana, posebno iz siromašnih i ratom zahvaćenih zemalja.

A zašto bi išli s tim mindsetom uvoza radne snage? Neće centar nastat sutra, trebat će vremena za te stvari.

Ajmo zaposlit naše ljude i gradit svoj školovani kadar.

Koji je inaće smisao toga svega

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 11:28 

weasel je napisao/la:
I dalje mislim da je puno bolji izbor dovesti tisuće istočnih Europljana, posebno iz siromašnih i ratom zahvaćenih zemalja.

A zašto bi išli s tim mindsetom uvoza radne snage? Neće centar nastat sutra, trebat će vremena za te stvari.

Ja se potpuno slažem načelno, ali u isto vrijeme su već prilično "zašarenili" Zagreb tako da se pitam što je moguće a ne što bih ja htio.

1644 of 2558 - 64.27%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 11:32 

weasel je napisao/la:

Ja se potpuno slažem načelno, ali u isto vrijeme su već prilično "zašarenili" Zagreb tako da se pitam što je moguće a ne što bih ja htio.

Ako narod ostane po strani i šuti onda će nam gazde određivati što je moguće pa će šarenila bit sve više.

Eto i dule je predlagao neke Indijce a upoznat je sa svim mogućim forumskim temama i boljkama moderne europe, a što bi nam tek onda napravio
kakav puki birokrat...

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 11:42 

weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Vrtiš između loših i lošijih scenarija, zbog svog opstanka moraš biti update u tehnologiji ili riskiraš da sutra budeš žrtva genocida nekog moćnijeg tko se nije bavio moralnim pitanjima ovog tipa. S druge strane upravo ova tehnologija nas može staviti u centar nečega što nas u bliskoj budućnosti može riješiti potreba za stotinama tisuća manualnih radnika.

Meni je jasno da mi nemamo svog kadra u ovom trenu za 1500 ljudi koji bi radili u tolikom data centru, ali kroz vrijeme ćemo ih stvoriti, to je nikakav broj.

Jasno je također da nakon što otvoriš takav centar ubrzo nastaje cluster industrije jer doći će i drugi vezani na industriju pa će to sutra biti 6-7000 radnih mjesta i ako je to u funkciji da ćemo 2035. biti s minimalnim potrebama za vozačima, skladištarima, hotelskim radnicima, konobarima i sl. onda je ovo ništa drugo nego direktna Božja intervencija za spas vjernog hrvatskog naroda.

Opstanak ti ne garantira data centar, nismo mi svemirska supersila da se natječemo za globalni primat pa da su nam takve stvari bitne.

Bitna je vojska, bitna je industrija, bitna je poljoprivreda, bitna je energetika bitna je demografija.

Ako je nama cilj uvest stranu radnu snagu da tamo radi bolje nek pasu koze i krave na toj poljani.
Ne znam za tebe, ali ja sam se preporodio otkad sam umjesto Slavonaca zaposlio Filipince.
Manje stresa.
Više novaca.
Imam više vremena za obitelj i filantropiju.
Čak sam s gospođom napravio i dodatno dijete, a mislio sam da nećemo više, direktna demografska korist.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 12:14 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Ne znam za tebe, ali ja sam se preporodio otkad sam umjesto Slavonaca zaposlio Filipince.
Manje stresa.
Više novaca.
Čak sam s gospođom napravio i dodatno dijete, a mislio sam da nećemo više, direktna demografska korist.

Slavonci odavno ne trpe seljačine, izbora posla više nego ikada a tko ima problema s radnom snagom neka se pogleda u ogledalo.

Ima nešto u onom što je drug stari nazivao Narodni neprijatelj

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 12:48 

dudu je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:

Indijci upadaju preko kvotta ko on preko HDZa zato ga impresioniraju.
Nitko nista od njih nije sam izmislio.

I HDZovci su vrsta indoeuropskih osvajača, zašto kukaš?

Čekaj, ti misliš da su Indijci Indoeuropljani? Indo i euro u Indoeuropljani ukazuje na koje su se prostore probili, a ne znači da su Indijci ti ljudi, majko mila ko sve danas ima pravo glasa. Arijevci su Indoeuropljani koji su probili sa sjevera u Indiju i nametnuli im ponegdje indoeuropske jezike, i to je to, genetski nikakva povezanost osim u najvisim slojevima indijske elite gdje ima par posto arijevske krvi. Iranci i dio Afganistanaca su jedini Indoeuropljani u Aziji, van ruskih kolonija jel.

Iran, Persyan, Aryan.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 12:52 

dudu je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Ne razumijem kako si to povezao, ovo sa npr ugostiteljima?

Da će prosječan ugostitelj, hotelijer ili pak obični apartmandžija koji sad zapošljava Indijce ili Filipince reći - eto moja Hrvatska ima sada ovaj veliki AI centar koji zadovoljava potrebe moje domovine i zato ja sada zatvaram svoj biznis, jer mojoj domovini moji objekti nisu potrebni pošto može živjeti i bez turizma...

Moraš otići korak dalje, AI privlači sutra proizvodnju humanoidnih robota, a mi taman dovoljno veliki za pilot projekt implementacije istih.

Ovaj data centar nikako ne povećava šanse za neke razvojne IT centre u Hrvatskoj. Postoje kablovi, internet, drugi van Hrvatske ce koristit većinu prometa ovog data centra. Primjenjujes logike prve industrijske revolucije na ovo. Argument ti je, Afrika ima najvise zeljeza, logicno da ce tvornice čelika biti u Africi(ups nema niti jedne).

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 12:53 

weasel je napisao/la:

Manje stresa.
Više novaca.

Odvratno, kako ovo nije za ban? ODvratno fuj fuj fuj ***** izdajnicko.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:04 

weasel je napisao/la:
Manje stresa.
Više novaca.

Slavonci odavno ne trpe seljačine, izbora posla više nego ikada a tko ima problema s radnom snagom neka se pogleda u ogledalo.

Ima nešto u onom što je drug stari nazivao Narodni neprijatelj
Tovariš, nisam vidio da si mi odgovorio, zvali su me iz BMW salona, nude mi auto i mogu si ga priuštiti, ali iz principa ne želim kupovati auto prije sezone.

Ova sezona će izgleda biti nešto neviđeno, novi rekord, hvala Trumpe. Živimo u zlatnom dobu.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:09 

Točno se vidi tvoja socijalno-ekonomska razina , background, školovanje i opći mindset kad ti je BMW neki statusni simbol.

Komšije srbi imaju lijep izraz za takvu vrstu, iz opanaka u mercedes.

Istinski imućni ljudi se groze i posmjehuju tome.

Teško je živjeti život kao kompleksaš :kava

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:14 

DarkKnight je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Čekaj, ti misliš da su Indijci Indoeuropljani? Indo i euro u Indoeuropljani ukazuje na koje su se prostore probili, a ne znači da su Indijci ti ljudi, majko mila ko sve danas ima pravo glasa. Arijevci su Indoeuropljani koji su probili sa sjevera u Indiju i nametnuli im ponegdje indoeuropske jezike, i to je to, genetski nikakva povezanost osim u najvisim slojevima indijske elite gdje ima par posto arijevske krvi. Iranci i dio Afganistanaca su jedini Indoeuropljani u Aziji, van ruskih kolonija jel.

Iran, Persyan, Aryan.

Imaš problema s praćenjem komunikacije, skačeš s temu na temu.

Samo sam ti napisao da su HDZovci crvenomesojedi osvajači i da ne budeš kivan na dominaciju.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:16 

weasel je napisao/la:
Točno se vidi tvoja socijalno-ekonomska razina , način razmišljanja, školovanje i opći mindset kad ti je BMW neki statusni simbol.

Istinski imućni ljudi se groze i posmjehuju tome
Je li se Tuđman vozio u BMW-u? Sanader? Plenković?

Pretpostavljam da se ti tvoji istinski imućni ljudi voze biciklom? Ili Hyundaijem/Citroenom na kredit?

Vidiš da si pun hrvatskog jala, a domovina bi bila puno ljepša za život i uspješnija da je više ljudi koji stvaraju novu vrijednost kao ja, nego vječitih žrtvi i kuknjavaca kao što si ti.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:17 

dudu je napisao/la:

Moraš otići korak dalje, AI privlači sutra proizvodnju humanoidnih robota, a mi taman dovoljno veliki za pilot projekt implementacije istih.

Ovaj data centar nikako ne povećava šanse za neke razvojne IT centre u Hrvatskoj. Postoje kablovi, internet, drugi van Hrvatske ce koristit većinu prometa ovog data centra. Primjenjujes logike prve industrijske revolucije na ovo. Argument ti je, Afrika ima najvise zeljeza, logicno da ce tvornice čelika biti u Africi(ups nema niti jedne).

Zašto Afriku kao primjer spominješ i kakve veze ima s nama?

Naravno da će dolaziti industrije pa ovaj projekt je direktna posljedica kadrova odgojenih u Amazonu u Zagrebu, glavni projektant je produkt tog znanja.

Kao i što Rimac kroz svoje kadrove generira nove poduzetnike koji se nadovezuju sa svojim djelanostima i samo šire specifična znanja u industriji baterija i čine izbor lakšim nekom novom investitoru.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 13:29 

Kako je Vučića lako istrolati:

UŽIVO VUČIĆ U DATA CENTRU U KRAGUJEVCU: Ovo što imamo mi nema niko u regionu, čak ni zemlje koje su mnogo bogatije od nas (FOTO)

:zubati

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 14:45 

Centar od 40 megawata... o jado... :)

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 14:48 

Žao mi ga, valja mu pustit jedan optički kabel.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 14:52 

Bobovac je napisao/la:
Centar od 40 megawata... o jado... :)

Zapravo samo 14 MW, za 40 MW su tek "osmislili idejno rešenje i proširenje koje treba da ide na sprat".
Citat:
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je predsedniku objasnio šta je do sada urađeno, i šta će danas biti pušteno u rad.

- Kapacitet našeg data centra je sveukupno 14 megavata. Kroz projekat Srbija 2030 osmislili smo idejno rešenje i proširenje, koje treba da ide na sprat, to je još 40 megavata.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 14:55 

Malo mi je smiješno, da ne kažem glupo, općenito da snagu data centara mjere po potrošnji električne energije.

Novija računala su učinkovitija, pa je i potrošnja manja. Sa svakim smanjenjem komponenti smanjuje se i potrošnja. Očekivao bih da se snaga mjeri u brzini obrade podataka ili u količini pohrane, ali u watima mi baš zvuči bezveze.

1644 of 2558 - 64.27%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 15:05 

Malo mi je smiješno, da ne kažem glupo, općenito da snagu data centara mjere po potrošnji električne energije.

Novija računala su učinkovitija, pa je i potrošnja manja. Sa svakim smanjenjem komponenti smanjuje se i potrošnja. Očekivao bih da se snaga mjeri u brzini obrade podataka ili u količini pohrane, ali u watima mi baš zvuči bezveze.
Mislim da je to zato što je napajanje i hlađenje dimenzionirano prema snazi u vatima, to su sistemi koji se naprave da traju bar dvadesetak godina, a pohrana i obrada podataka se svakih nekoliko godina zamjenjuju sljedećom generacijom.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 18:58 

dudu je napisao/la:

Iran, Persyan, Aryan.

Imaš problema s praćenjem komunikacije, skačeš s temu na temu.

Samo sam ti napisao da su HDZovci crvenomesojedi osvajači i da ne budeš kivan na dominaciju.

Ja sam uvijek za dominaciju. Ikakvo prihvaćanje indijaca je suprotno od dominacije.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 19:01 

weasel je napisao/la:
Točno se vidi tvoja socijalno-ekonomska razina , način razmišljanja, školovanje i opći mindset kad ti je BMW neki statusni simbol.

Istinski imućni ljudi se groze i posmjehuju tome
Je li se Tuđman vozio u BMW-u? Sanader? Plenković?

Pretpostavljam da se ti tvoji istinski imućni ljudi voze biciklom? Ili Hyundaijem/Citroenom na kredit?

Vidiš da si pun hrvatskog jala, a domovina bi bila puno ljepša za život i uspješnija da je više ljudi koji stvaraju novu vrijednost kao ja, nego vječitih žrtvi i kuknjavaca kao što si ti.

Ne stvaraš novu vrijednost, uništavaš Hrvatsku uvozom neHrvata.

Peugeot 508 iz 2019 je ljepsi i bolji auto od bilo kojeg BMW od 2008me. Isto tako Hyundaija moze sprdat samo budala. Hyundai dere mame na WRCu, dok bi se BMW raspo. BMW danas nema veze s onim BMWom kojeg smo svi zavoljeli. Mislim za tebe je to samo statusni simbol, jer nemaš ukusa, postojanost duše ti je praktički nepostojeća, ti si obična životinja. Tuđman je imao filinga za estetiku i ne bi sjeo u ijedan moderni BMW, jer nije mentalno rom.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 19:04 

dudu je napisao/la:

Zašto Afriku kao primjer spominješ i kakve veze ima s nama?

Naravno da će dolaziti industrije pa ovaj projekt je direktna posljedica kadrova odgojenih u Amazonu u Zagrebu, glavni projektant je produkt tog znanja.

Kao i što Rimac kroz svoje kadrove generira nove poduzetnike koji se nadovezuju sa svojim djelanostima i samo šire specifična znanja u industriji baterija i čine izbor lakšim nekom novom investitoru.

Amazon je inače ugasio ured u Zagrebu nedavno, ne znam jel ima veze s ovime. Ne postoje specifična znanja oko hlađenja i održavanja servera... Sve inovativno oko toga se razvija u razvojnim centrima GPUova i RAMova, koje mi ne proizvodimo, niti ćemo ikada proizvoditi. Nisi adresirao najbitnije, a to je da ovaj data centar na niti jedan način ne povećava razvoj samog ITa u Hrvatskoj, znači reci mi zašto bi Musk otvorio AI razvojni centar u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj, kako ovaj data centar mijenja išta?

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 20:34 

dudu je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:

Indijci upadaju preko kvotta ko on preko HDZa zato ga impresioniraju.
Nitko nista od njih nije sam izmislio.

Nekukam,sam kazem da smo mi jednini osvajaci na planetu osim malo huna,mongola i turaka al to je mlako u usporedbi sa aryancima.Ja sam zadovoljan s nama i mislim da su ove kine i slicno kobajagi prijetnje da od njih nema nista,nikoga se nebojim.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2026, 20:36 

weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ovo moraju raditi najpametniji, di je god AI tu je ta indijsko-kineska elita, bez njih ne ide. S tim da možda i ne moraju biti na lokaciji, nisam siguran.

Ako nam trebaju Indijci radit da bi taj centar funkcionirao onda nam ni ne treba, neki posao ili zapošljava Hrvate ili je štetan.

Hebao vas BDP per capita i gospodarstvo radi statistika.

Ti najpametniji su isti kao i ostali, guraju i pretežiraju svoje, i isto će napravit i tebi kao što su napravili Amerikancima.

Ma nije da place nerastu vise od inflacije bar u mene :D
Ti ko onaj iz 24 sata sto kaze da ga zanimaju njegove pcele =))

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 214 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Amos123, Naša Kvačica, PaoUČikolu, sejdo.komsoglu, Teuton, Tomba17 i 31 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: