|
|
Stranica: 7/9.
|
[ 208 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daramo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 21:38 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38927 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 21:42 |
|
|
Eh muslimani bili Hrvati sve dok ih Komunjare nisu rashrvatile. Nakon temeljitog rashrvacivanja rashrvaceni su postali najgori neprijatelj preostalih Hrvata u BiH. Tuzno.
|
|
Vrh |
|
|
chat nick
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 21:48 |
|
|
korrisnik je napisao/la: chat nick je napisao/la: A znači vi to nama objavili rat? Popišam vam se na vaše zastave i vas. Usput eto ti vaše gazije,zgazismo ih.Valjda zato služe sama reč kaže. Nisi ti još vidio "naših" gazija. A to sa vehabijama se kolikajte za zastave muslimane, ISZBIH to ne zanima. Pa gde su vam te gazije?U ormanu? Ne budali bez potrebe. Ode vam pričuva u zatvor.Hajde sad vadite te vaše gazije da i njih izgazimo pa da vidimo šta ćemo dalje.
|
|
Vrh |
|
|
chat nick
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 21:49 |
|
|
yayo je napisao/la: Eh muslimani bili Hrvati sve dok ih Komunjare nisu rashrvatile. Nakon temeljitog rashrvacivanja rashrvaceni su postali najgori neprijatelj preostalih Hrvata u BiH. Tuzno. Da da isto je i sa Muslimani i pokatoličenim Srbima.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 22:00 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
chat nick je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Nisi ti još vidio "naših" gazija. A to sa vehabijama se kolikajte za zastave muslimane, ISZBIH to ne zanima.
Pa gde su vam te gazije?U ormanu? Ne budali bez potrebe. Ode vam pričuva u zatvor.Hajde sad vadite te vaše gazije da i njih izgazimo pa da vidimo šta ćemo dalje. U šahu se čeka potez suparnika.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
chat nick
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 22:04 |
|
|
korrisnik je napisao/la: chat nick je napisao/la: Pa gde su vam te gazije?U ormanu? Ne budali bez potrebe. Ode vam pričuva u zatvor.Hajde sad vadite te vaše gazije da i njih izgazimo pa da vidimo šta ćemo dalje. U šahu se čeka potez suparnika. Pa vi ste na potezu. Samo ste se sasrali.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 22:06 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38927 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Da pokatoličenim Srbima, koje su to povlastice dobijali prelaskom na katolicizam? Od dragosti htjeli plaćati još jedan porez i pravoslavnom mitropolitu, daj molim te.
Pravoslavci su prelazili na katolicizam ako se naseljeni u isključivo katoličku sredinu ili nisu u blizini imali pravoslavno svećenstvo kao i katolici. Ti znači tvrdiš da su Osmanlije pokatoličavali pravoslavce? Gdje je tu logika u stvarati svoje neprijatelje i stavljali ih pod kontrolu katoličkog svećenstva koje je van granica Osmanskog carstva i pod kontrolom tvog neprijatelja.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 22:20 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
daramo je napisao/la: Da pokatoličenim Srbima, koje su to povlastice dobijali prelaskom na katolicizam? Od dragosti htjeli plaćati još jedan porez i pravoslavnom mitropolitu, daj molim te.
Pravoslavci su prelazili na katolicizam ako se naseljeni u isključivo katoličku sredinu ili nisu u blizini imali pravoslavno svećenstvo kao i katolici. Ti znači tvrdiš da su Osmanlije pokatoličavali pravoslavce? Gdje je tu logika u stvarati svoje neprijatelje i stavljali ih pod kontrolu katoličkog svećenstva koje je van granica Osmanskog carstva i pod kontrolom tvog neprijatelja. Ja ti govorim da Turčinu ne paše ako nema kome poreza naplatiti ako su sve muslimani, draže mu je imati nemuslimane kojima može naplaćivati danak u krvi, a zemljište nije se dobijalo samo prelaskom na Islam nego se moralo ići u boj. Čuo si za spahije valjda.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 07 svi 2015, 23:03 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37698 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ma tko zna što stecsve vi genetski ali varaju secsvi koji misle da je ikad znacajniji broj muslimana se osjecao iskreno kao Srbin ili Hrvat. Pravili se jesu ali njimacto nije nesto posebno znacilo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 08 svi 2015, 00:33 |
|
|
korrisnik je napisao/la: daramo je napisao/la: Da pokatoličenim Srbima, koje su to povlastice dobijali prelaskom na katolicizam? Od dragosti htjeli plaćati još jedan porez i pravoslavnom mitropolitu, daj molim te.
Pravoslavci su prelazili na katolicizam ako se naseljeni u isključivo katoličku sredinu ili nisu u blizini imali pravoslavno svećenstvo kao i katolici. Ti znači tvrdiš da su Osmanlije pokatoličavali pravoslavce? Gdje je tu logika u stvarati svoje neprijatelje i stavljali ih pod kontrolu katoličkog svećenstva koje je van granica Osmanskog carstva i pod kontrolom tvog neprijatelja. Ja ti govorim da Turčinu ne paše ako nema kome poreza naplatiti ako su sve muslimani, draže mu je imati nemuslimane kojima može naplaćivati danak u krvi, a zemljište nije se dobijalo samo prelaskom na Islam nego se moralo ići u boj. Čuo si za spahije valjda. nisu seljaci bili spahije! spahija uvjek ima i janjicara ti su im najdrazi a nisu muslimani bili
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
chat nick
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 08 svi 2015, 01:00 |
|
|
Da pokatoličenim Srbima, koje su to povlastice dobijali prelaskom na katolicizam?
++++ Mozda zivu glavu?Sta mislis? A sta cemo sa 1/3 proterati 1/3 pokatoliciti 1/3 pobiti? Nemoj od govana da pravis med.
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 09 svi 2015, 13:22 |
|
|
SDA i SDP su bili dobri zato što obadvoje rade na antihrvatskim platformama.
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 09 svi 2015, 13:24 |
|
|
I jedni i drugi potiču od islamiziranih Hrvata katolika i u manjoj mjeri krstjana.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 09 svi 2015, 21:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75747 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 09 svi 2015, 22:31 |
|
|
Zašto ne održe javnu raspravu na temu ˝Bošnjaci sprovoditelji genocida nad Hrvatima u Središnjoj Bosni˝? Štrosmajerova bi bila pravo mjesto za takvu raspravu.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 00:12 |
|
|
Dobro je ovo Bosnjaci, bosnjacko...a ne BiH ovo, BiH ono... kao u Mostaru, kad se osjete ugrozenim onda nema vise BiH price.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
TheProfessional
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 00:32 |
|
|
Registrovao sam se ugledavsi ovu temu na forumu iako se trudim da me ne dodiruju ovakve i slicne rasprave; pogotovo na klix forumu.
Covjek sa nickom Bistrik pokusao je objasniti misljenje ljudi u Sarajevu koje ne dodiruje nacionalizam, sovinizam i sl. prdezi mozga, ali vi jednostavno ne zelite da cujete za to. Ali shvatam ja to. Kao sto shvatam i Srbe u BiH koji svi imaju cirilicu na tastaturi i sl. kao sto shatam i ove "moje" (namjerno je pod znacima navoda) koji samo sto se nisu poceli kleti kraljem Tvrtkom a Turke zovu bracom itd itd. U svakom od 3 nacionalna korpusa, a ja mislim da ih ima i vise, traze se najekstremnija misljenja i najekstremniji ljudi. To je jednostavno tako. Nije bitno koliki je procenat tih ekstremnih, jer ce druga strana to iskorisititi i pretvoriti u stanje "Svi su oni takvi". Toliko o tome.
Eh sada misljenje jednog Sarajlije o konkretnoj temi: Ne mislim da su Bosnjaci (iako pise Muslimani, ajde bar da se trudimo da koristimo instutuionalne nazive bez obzira koliko nam se ne svidjali) temeljni narod BiH. I znam da ce ovo zvucati kao izlizana ploca ali pod temeljnim narodom smatram jednako Bosnjake i Hrvate i Srbe (abecednim redom). Medjutim nikad u historiji Bosnjaci nisu bile vise za nezavisnu, jedinstvenu itd.. drzavu, niti su ikad Hrvati i Srbi bili toliki secesionisti i protiv Bosne i Hercegovine kao sada. Bar ja mislim tako. Iz tog razloga Bosnjaci sebe dozivljavaju kao drzavotvorni narod; zato sto su im drugi da to dopustili.
I jos jedan mali offtopic: Volio bi znati sta zapravo hoce Srbi i Hrvati, pa u krajnjem slucaju i Bosnjaci. Mislim da ekstremni slucaj znam. B: unitarna drzava - nema od toga nista. H: 3 entitet - isto nista. S: Potpuno samostalna i vjecna RS u situaciji kakva je sada - nece se desiti. Kako stvari stoje cini mi se da jedan narod hoce ono sto druga dva naroda nece. Rijetko gdje u svijetu se moze naci tolika kolicina opcenarodne sizofrenije koja zadire u sve segmente zivota kao u BiH. Najsuprostavljenije krajnosti ovdje su tako uspjesno pomirene da je to cudo nevidjeno. Recimo omaklo ti se jednom pa si malo pocinio ratni zlocin. Svakom moze da se desi jelde. Uvijek ima ona fora "A sta su ONI NAMA radili", jer zivimo u BiH gdje je svako svakome to vec ranije nekad uradio u manjoj ili vecoj mjeri i to se uvijek moze proglasiti pravednom osvetom. To sto je neko pobio desetine potpuno neduznih ljudi nije ni bitno jer ce se naci neki historicar koji ce to opravdati a poznato je da su u BiH svi historicari kad nisu fudbalski treneri. Pored toga te historije ionako ima previse pa cemo odabrati ono sto nas prikazuje u lijepom svjetlu a ona ruzna strana je neprijateljska propaganda. Sta god da neko pogresno uradi to je sigurno bilo u nuznoj samoodbrani. Poznato je da narod doticnog nikad ni mrava nebi zgazila a kamoli nekog stpao u logor, mucio i ubio i zatrpao u mas grobnici.
Ovdje i kad se pruzi ruka za dogovor i konsenzus onda to znaci da se iskljucivo moraju prihvatiti zahtjevi onom kome je ruka pruzena. Ili je po mom ili ti nisi za dogovor. Tako to ide izgleda. Bas me zanimaju normalni i konkretni odgovori. Ako ne mozete odgovoriti smisleno i normalno bolje da ne odgovarate.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 00:41 |
|
|
Nema konsenzusa i ne moze bit u nezavrsenom ratu. Raspad je oduvijek bio najbolje rjesenje, sad bi si vec lizali guzice kao susjedi koji imaju mnogo toga zajednickog. Prekogranicna regija Bosna.
Drugo je rjesenje ovo sto imamo ravnoteza straha i prijetnji kontrolirana od Amera. Njima treba da mogu kad im je ceif upalit siibicu i da gori kad im treba.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 01:33 |
|
|
TheProfessional je napisao/la: Registrovao sam se ugledavsi ovu temu na forumu iako se trudim da me ne dodiruju ovakve i slicne rasprave; pogotovo na klix forumu.
Covjek sa nickom Bistrik pokusao je objasniti misljenje ljudi u Sarajevu koje ne dodiruje nacionalizam, sovinizam i sl. prdezi mozga, ali vi jednostavno ne zelite da cujete za to. Ali shvatam ja to. Kao sto shvatam i Srbe u BiH koji svi imaju cirilicu na tastaturi i sl. kao sto shatam i ove "moje" (namjerno je pod znacima navoda) koji samo sto se nisu poceli kleti kraljem Tvrtkom a Turke zovu bracom itd itd. U svakom od 3 nacionalna korpusa, a ja mislim da ih ima i vise, traze se najekstremnija misljenja i najekstremniji ljudi. To je jednostavno tako. Nije bitno koliki je procenat tih ekstremnih, jer ce druga strana to iskorisititi i pretvoriti u stanje "Svi su oni takvi". Toliko o tome.
Eh sada misljenje jednog Sarajlije o konkretnoj temi: Ne mislim da su Bosnjaci (iako pise Muslimani, ajde bar da se trudimo da koristimo instutuionalne nazive bez obzira koliko nam se ne svidjali) temeljni narod BiH. I znam da ce ovo zvucati kao izlizana ploca ali pod temeljnim narodom smatram jednako Bosnjake i Hrvate i Srbe (abecednim redom). Medjutim nikad u historiji Bosnjaci nisu bile vise za nezavisnu, jedinstvenu itd.. drzavu, niti su ikad Hrvati i Srbi bili toliki secesionisti i protiv Bosne i Hercegovine kao sada. Bar ja mislim tako. Iz tog razloga Bosnjaci sebe dozivljavaju kao drzavotvorni narod; zato sto su im drugi da to dopustili.
I jos jedan mali offtopic: Volio bi znati sta zapravo hoce Srbi i Hrvati, pa u krajnjem slucaju i Bosnjaci. Mislim da ekstremni slucaj znam. B: unitarna drzava - nema od toga nista. H: 3 entitet - isto nista. S: Potpuno samostalna i vjecna RS u situaciji kakva je sada - nece se desiti. Kako stvari stoje cini mi se da jedan narod hoce ono sto druga dva naroda nece. Rijetko gdje u svijetu se moze naci tolika kolicina opcenarodne sizofrenije koja zadire u sve segmente zivota kao u BiH. Najsuprostavljenije krajnosti ovdje su tako uspjesno pomirene da je to cudo nevidjeno. Recimo omaklo ti se jednom pa si malo pocinio ratni zlocin. Svakom moze da se desi jelde. Uvijek ima ona fora "A sta su ONI NAMA radili", jer zivimo u BiH gdje je svako svakome to vec ranije nekad uradio u manjoj ili vecoj mjeri i to se uvijek moze proglasiti pravednom osvetom. To sto je neko pobio desetine potpuno neduznih ljudi nije ni bitno jer ce se naci neki historicar koji ce to opravdati a poznato je da su u BiH svi historicari kad nisu fudbalski treneri. Pored toga te historije ionako ima previse pa cemo odabrati ono sto nas prikazuje u lijepom svjetlu a ona ruzna strana je neprijateljska propaganda. Sta god da neko pogresno uradi to je sigurno bilo u nuznoj samoodbrani. Poznato je da narod doticnog nikad ni mrava nebi zgazila a kamoli nekog stpao u logor, mucio i ubio i zatrpao u mas grobnici.
Ovdje i kad se pruzi ruka za dogovor i konsenzus onda to znaci da se iskljucivo moraju prihvatiti zahtjevi onom kome je ruka pruzena. Ili je po mom ili ti nisi za dogovor. Tako to ide izgleda. Bas me zanimaju normalni i konkretni odgovori. Ako ne mozete odgovoriti smisleno i normalno bolje da ne odgovarate. Hrvati će od ideje trećeg entiteta odustat jedino kada dobio paritet u vlasti 50-50 (povratak na izvorno slovo Washingtonskog sporazuma). To je ja mislim do sada već svakome jasno. Pitanje je šta odgovara Bošnjacima više, da Hrvati na cijelom teritoriju FBiH imaju pola vlasti, ili da imaju 100% vlasti u Trećem.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 01:38 |
|
|
Ali pazi kaj su za lika "ekstremi";
1. Muslimani hoće cijelu BiH 2. Srbi nezavisno pola BiH 3. A Hrvati bi samo preustrojili sadašnje stanje (na plus-minus četvrtini BiH)
Zbilja je 3. "teški ekstremizam".
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 01:42 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ali pazi kaj su za lika "ekstremi";
1. Muslimani hoće cijelu BiH 2. Srbi nezavisno pola BiH 3. A Hrvati bi samo preustrojili sadašnje stanje (na plus-minus četvrtini BiH)
Zbilja je 3. "teški ekstremizam". Ovo si u pravu, a rijetko si :P Srbi su postavili jednu krajnju točku u odcjepljenju, Bošnjaci drugu u unitarizaciji. Jedini ekstremizam može se pojaviti u dodiru s tim točkama ili izvan granica ovih točaka. Treći entitet je unutar tih granica, i sigurno se ne može govoriti o ekstremnim zahjtevima. Logički onako. Iako ja to ne bih prozivao ekstremizmom, jer bi to podrazumijevalo da postoji neko racionalno rješeje izvan odcjepljenja. Nisam protivnik bilo čijeg odcjepljenja, da odmah riješimo stvar, što se mene tiče.
|
|
Vrh |
|
|
TheProfessional
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 02:13 |
|
|
Tuta je napisao/la: Hrvati će od ideje trećeg entiteta odustat jedino kada dobio paritet u vlasti 50-50 (povratak na izvorno slovo Washingtonskog sporazuma). To je ja mislim do sada već svakome jasno. Pitanje je šta odgovara Bošnjacima više, da Hrvati na cijelom teritoriju FBiH imaju pola vlasti, ili da imaju 100% vlasti u Trećem. 1. Povratak na izvorno slovo Washingtonskog sporazuma nije moguc to znaju i ptice na granama. Pogotovo ne ovo 50-50 obzirom da su i Srbi u Federaciji konstitutivni narod (volio bi da mi neko definise ovo konstitutivni narod; cak i sa primjerima ukoliko je moguce iz UK, Austrije, Rusije i sl ovako koji imaju vise naroda). I cisto da se zna moje misljenje: licno bi podrzao da je to moguce, iako sam i tamo nasao neke nelogicnosti pa i gluposti. Npr: Citat: (1) Skupština Republike Bosne i Hercegovine, izabrana 1990. godine nastavlja raditi s odgovornostima navedenim u Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, dok se ne postigne i provede konačni mirovni sporazum glede Bosne i Hercegovine. (2) Predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Bosne i Hercegovine zadržavaju svoje ovlasti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine dok konačni mirovni sporazum ne postigne i provede, s tim da ovlasti ne smiju utjecati na bilo kakve ovlasti državnih tijela uspostavljenih ovim ustavom. Dakle raspakovao si ono sto je bilo RBIH da bi se stvorila FBIH ali zadrzavas institucije iste te RBIH i to u skladu sa ustavom koji si cinom stvaranja Federacije ustvari anulirao. Koja je onda tvrdnja tacna: Da je FBIH nastala tako sto su se udruzile HB i RBIH ili je HB inkorporinara u RBIH i onda prekrojena kao FBIH. Mislim ovo pitanje postavljam gledajuci prvi clan orginalnog ustava Citat: (1) Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima, i građani Republike Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava, preoblikuju unutarnji ustroj teritorija s većinskim bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciju Bosne i Hercegovine koja se sastoji od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima. (2) Odluke o ustavnom statusu teritorija Republike Bosne i Hercegovine s većinskim srpskim pučanstvom donijet će se tijekom pregovora o miru na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Cak je i ovaj ustav proglasila ista ona skupstina RBIH. Da bi onda u Daytonu imali prvi clan: Citat: Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama. Pravno nakaradno. Ono sto meni nije jasno je gdje u sporazumu (Washingtonskom) stoji ova stavka 50:50? Ono sto pise jeste da ce Predsjednik i podpredsjednik biti Hrvat i Bosnjak, da ce u Domu naroda biti jednako zastupljeni narodi koje ce delegirati kantoni i da ce biti jednak broj sudija oba naroda u Ustavnom sudu FBIH i ostalim sudovima. I naravno vazi da zamjenik bilo koje funkcije ne moze biti iste nacionalnosti kao i nosilac funkcije. Sto se tice situacije u kantonima ona treba da odrazava nacionalnu strukturu stanovnistva i mislim da po pitanju tuga nemamo neslaganja. Sto se federalnog nivoa tice za Zastupnicki dom stoji:" The House of Representatives. which shall be elected democratically on a proportional basis in the Federation as a whole." Da li se ovo moze prevesti kao ukupna nacionalna stuktura federacije kao cjeline ce biti zastupljena u ovom domu a ne prema princpu 50:50? Moje licno misljenje je da je to upravo tako a da zbog toga postoji i Dom naroda koji bi bilo koje odluke koje bi isle na stetu jednog naroda mogao da obori. I jos jedna zanimljiva stavka: "Najmanje jedna trećina ministarskih mjesta bit će popunjena Hrvatima." Ono sot je meni licno zapalo za oko je da ne pise "najmanje polovina" ili "jedna polovina" ili "pedest procenata"... vec najmanje jedna trecina, sto mi nekako zvuci kao da se odma pripremao teren da ce u vladi biti sastav priblizan kao sto je nacionalna struktura zastupnickog doma. Mislim daleko smo otisli od teme al eto kad vec spomenu sporazum. I da, moje misljenje o nadleznostima izmedju fbih i kantona: Sve sto mogu uraditi kantoni ja bi to dao kantonima. Problem je sto ne moze iste usluge gradjanima pruziti SBK, Livanjski kanton ili Gorazdanski i npr Kanton Sarajevo. A na kraju krajeva mislim da gradjane Posusja stvarno ne zanima kako ce u Sarajevu rijesiti svoj prevoz ili vodovod ili turisticku ponudu niti ove u Sarajevu zanima kako ce to uraditi oni u Orajsu, Drvaru itd itd. Al sa druge strane mislim da sve zanima kuda ce proci autoput, da li je blize ovom ili onom gradu itd itd. Izvinjavam se na dugom postu i offtopicu.
|
|
Vrh |
|
|
TheProfessional
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 02:26 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ali pazi kaj su za lika "ekstremi";
Zbilja je 3. "teški ekstremizam". Mislim da si pogresno razumio ovo. To je ekstremizam za onu drugu i trecu stranu i nijedna nece dobiti ono sto zeli. To da smo nacisto. Moze dobiti samo priblizno tome. I da se pojavi na sceni dogovor u Federaciji po pitanju toga i da neko otvoreno kaze "CAR JE GOL" ajde da to rijesimo sa 2 kantona; jedan B, jedan H i da smo zdravo, imas potpuno ispjepana 3 "entiteta". RS na 2 dijela zbog Brckog, B "kanton" na srednji i zapadni dio (Bihac) i H kanton iscjepkan na bar 10 dijelova. Mislim lako je krojiti kartu kad se ti nalazis tamo gdje si vecina. To je ona nasa nelogicnost. Da se Sarajevo pita onda bi se to mozda i uradilo ali to je ono "lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti" pa se mora pitati i ljude u Mostaru (istocnom dijelu) sta misle o tome. Sta misle Hrvati u Kisljaku koji su htjeli to neki priznati ili ne puno vise ekonomski povezani sa Sarajevom nego sa opcinama gdje su Hrvati vecina. Mislim da tih par opcina vise zanima sta se desava u kantonu Sarajevo nego njihovom obzirom da ih dosta radi ovamo i da puno stanovnika Sarajeva ide u soping po Vitezu i sl. Sta ako dodje do toga da Bosnjacki predstavnici hoce da podrze preustroj ali samo ukoliko se radi o kompletnoj teritoriji BiH, pa da Hrvatima pripadne i Posavina npr. Pa i da budu isjepkana ta 3 nacionalna kantona i na 20 komada. Mislim da Srbi nikad nebi pristali na diranje RS.a i opet smo na pocetku.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 02:27 |
|
|
Tuta je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali pazi kaj su za lika "ekstremi"; 1. Muslimani hoće cijelu BiH 2. Srbi nezavisno pola BiH 3. A Hrvati bi samo preustrojili sadašnje stanje (na plus-minus četvrtini BiH) Zbilja je 3. "teški ekstremizam". Ovo si u pravu, a rijetko si :P Srbi su postavili jednu krajnju točku u odcjepljenju, Bošnjaci drugu u unitarizaciji. Jedini ekstremizam može se pojaviti u dodiru s tim točkama ili izvan granica ovih točaka. Treći entitet je unutar tih granica, i sigurno se ne može govoriti o ekstremnim zahjtevima. Logički onako. Iako ja to ne bih prozivao ekstremizmom, jer bi to podrazumijevalo da postoji neko racionalno rješeje izvan odcjepljenja. Nisam protivnik bilo čijeg odcjepljenja, da odmah riješimo stvar, što se mene tiče. A gle, Srbi žele "samo" neke de facto stvari dići na veći nivo. Ako gledaš teritorij možeš vidjeti jačinu nečijeg ekstremizma. S time da su Srbi odradili čišćenje za vrijeme rata, a Muslimani ga tek priželjkuju. U svakom slučaju, mi smo najlošiji pregovarači tu. Jer ako se radi kompromis između ovakvih "ekstrema" poprilično je jasno tko će tu popušiti.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Muslimani - temeljni narod u srpskohrvatskoj BiH? Postano: 10 svi 2015, 02:39 |
|
|
TheProfessional je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali pazi kaj su za lika "ekstremi"; 1. Muslimani hoće cijelu BiH 2. Srbi nezavisno pola BiH 3. A Hrvati bi samo preustrojili sadašnje stanje (na plus-minus četvrtini BiH) Zbilja je 3. "teški ekstremizam". Mislim da si pogresno razumio ovo. To je ekstremizam za onu drugu i trecu stranu i nijedna nece dobiti ono sto zeli. To da smo nacisto. Moze dobiti samo priblizno tome. Problem nije u mom, već u tvom shvaćanju. A i ovo što si rekao nije točno. 1. je problem za Srbe i Hrvate 2. je problem za Muslimane i uvjetno za Hrvate 3. je problem samo za Muslimane. To ipak govori da ste vi najveći ekstremisti... TheProfessional je napisao/la: I da se pojavi na sceni dogovor u Federaciji po pitanju toga i da neko otvoreno kaze "CAR JE GOL" ajde da to rijesimo sa 2 kantona; jedan B, jedan H i da smo zdravo, imas potpuno ispjepana 3 "entiteta". RS na 2 dijela zbog Brckog, B "kanton" na srednji i zapadni dio (Bihac) i H kanton iscjepkan na bar 10 dijelova. Mislim lako je krojiti kartu kad se ti nalazis tamo gdje si vecina. To je ona nasa nelogicnost. Da se Sarajevo pita onda bi se to mozda i uradilo ali to je ono "lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti" pa se mora pitati i ljude u Mostaru (istocnom dijelu) sta misle o tome. Sta misle Hrvati u Kisljaku koji su htjeli to neki priznati ili ne puno vise ekonomski povezani sa Sarajevom nego sa opcinama gdje su Hrvati vecina. Mislim da tih par opcina vise zanima sta se desava u kantonu Sarajevo nego njihovom obzirom da ih dosta radi ovamo i da puno stanovnika Sarajeva ide u soping po Vitezu i sl.
Pa ne pričamo o podjeli zemlje. Onako, da se stvori 3. entitet, ili evo, da se federacija podijeli na 2 županije, u čemu bi bio problem? Pa predgrađa/dijelovi Sarajeva su u drugom entitetu, pa opet ljudi tamo normalno žive. Ako bude sporova, mogu se raditi i distrikti kao Brčko. TheProfessional je napisao/la: Sta ako dodje do toga da Bosnjacki predstavnici hoce da podrze preustroj ali samo ukoliko se radi o kompletnoj teritoriji BiH, pa da Hrvatima pripadne i Posavina npr. Pa i da budu isjepkana ta 3 nacionalna kantona i na 20 komada. Mislim da Srbi nikad nebi pristali na diranje RS.a i opet smo na pocetku. To je ta priča u kojoj pas sam sebi jede rep. Tko želi riješiti problem, riješi ga. Tko ne želi, nađe ispriku. Ako ne možete riješiti problem s Hrvatima, kako bi mogli riješiti probleme sa Srbima kojih je u BiH duplo više?
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|